Dodaj do ulubionych

Mój prywatny zasób imion do wyboru

08.09.04, 20:25
Ostatnio bawiłam się robiąc sobie małe wypisy, i postanowaiłam zaprezentwoać
publicznie imiona, które zostały po bardzo wstepnej selekcji. Są to imiona
użyte już w mojej rodzinie, które będę kiedyś rozważac dla dzieci, o ile Pan
Bóg mnie pobłogosławi licznym potomstwem (bo mam już jednego synka, a dla
następnej córki i synka imiona już wybrane i zaklepane). Nie proszę o ocenę,
bo nie wszystkie mi się samej w równym stopniu podobają i widzę juz mocnych
kandydatów do wykluczenia (oczywiście jeśli kto sie będzie chciał
wypowiedzieć, to proszę bardzo, ale proszę wziąć pod uwagę, że istnieje małe
prawdopodobienstwo, że imiona te zostaną użyte - chciałabym miec nawet 4-5
dzieci, ale pewnie obiektywnie to nie będzie możliwe, a dla 2-3 dzieci już
imiona mam). Imiona w nawiasach są imionami branymi pod uwagę w mniejszym
stopniu, ale nie z powodu ich urody, tylko z powodu przyjętych podczas
selekcji kryteriów.

Zeńskie:
Filomena, Placyda, Marcjanna, Eleonora, Felicja, Celestyna, Klotylda,
Domicela, Melania, (Teofila), (Rozalia), (Leontyna), (Ludgarda), (Eudoksja).

Tu miałabym szczególnie mocne wskazania na Filomenę, Leontynę, Marcjannę
(przepiękne moim zdaniem), Placydę i Celestynę; mojemu m. na razie podoba się
Marcjanna i Felicja.

Męskie:
Fabian, Dionizy, Felicjan, Benedykt, Wincenty, Ignacy, Zygmunt, Teofil,
Hieronim, Bohdan, Lech, Kazimierz, Baltazar, Melchior, Marceli, Olgierd,
Giedymin, Kajetan, Lucjan, (Bazyli), (Błażej), (Konstanty)

Tu mamy dużo mocnych wskazań smile Ja bym szczególnie optowała za Melchiorem,
Dionizym lub Wincentym, ale z tych trzech mojemu m. podoba się tylko
Wincenty. To się jeszcze oczywiście może zmienić, a może będzie to i tak bez
znaczenia wink
Obserwuj wątek
    • dorka1976 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 20:56
      Gaudencjo!
      Bardzo oryginalne, rzadko nadawane rzeczywiście imiona preferujesz dla
      dzieciaczków! Zyczę ci byś miała ich tyle ile zapragniecie mieć z mężem!
      Zgadzam się w pełni z wyborem Twojego męża: Marcjanna i Wincenty to bardzo
      ładne imiona!! Marcysia i Wincent bo tak można nazywać dzidziusie brzmi uroczo!!
      Klotyldy, Placydy, Teofila niestety nie "udźwignę" - nie podobają mi się na
      maxa. Fabianek jeszcze ładnie (pomyślałam też o nim jak nie znałam płci
      dzidzi)!
      Pozdrawiam i gratuluję wyboru!
      Fajnie że mężowi podobają się Twoje wybory..

Dorka1976
      • mader1 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 22:00
        Prosze, prosze. Dwoje ze swoich trojga dzieci nazwalam imionami podobajacymi
        sie tez Tobie smile Mam na mysli Melanie i Zygmunta, ktory jest na drugie
        Szczesnym - kiedys tez to imie wymienilas smile
        • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 22:05
          mader1 napisała:

> Prosze, prosze. Dwoje ze swoich trojga dzieci nazwalam imionami podobajacymi
          > sie tez Tobie smile

smile)))

Mam na mysli Melanie i Zygmunta, ktory jest na drugie
          > Szczesnym - kiedys tez to imie wymienilas smile

Ogromnie mi się podoba od dzieciństwa imię Szczęsny (i Szczęsna też). Nie jest
          jednak na krótkiej liście, bo te imiona, które podałam, zostały
          wyselekcjonowane również pod kątem tego, czy pojawiły się już u mnie w
          rodzinie, a żadnego Szczęsnego dotychczas niestety nie wykryłam. To się może
          jeszcze zmienić, bo do niedawna nie miałam też np. Kajetana, a po wykryciu
          nowej gałęzi rodziny juz mam smile
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 22:00
        dorka1976 napisała:

> Klotyldy, Placydy, Teofila niestety nie "udźwignę" - nie podobają mi się na
        > maxa.

Fakt, że Klotylda jest trochę ryzykowna, choć w pełnym brzmieniu podoba mi się
        (kłopot jest z najpopularniejszym zdrobnieniem) i dlatego pewnie będzie mieć 10-
        ty priorytet, co sprowadza się do tego, że nigdy go nie nadam, bo nie będę mieć
        tyle dzieci. Placyda z kolei podoba mi się coraz bardziej i jest to w tej
        chwili mój mocny typ przynajmniej na drugie imię (np. Marcjanna Placyda), ale
        to na razie tylko czyste spekulacje, bo musiałabym urodzić drugą córkę, a na
        razie nie mam nawet pierwszej i dzieci planuję dopiero gdzieś za dwa lata.
        Teofil i Teofila to za to miom zdaniem imiona rzadkie, ale zupełnie neutralne.
        Mojemu m. akurat za to trochę mniej przypadły do gustu.

> Pozdrawiam i gratuluję wyboru!

Dziękuję i nawzajem! smile

> Fajnie że mężowi podobają się Twoje wybory..

Wiesz, tak naprawdę jest szeroki zakres imion do wyboru, i można przebierać,
        ale to rzeczywiście fajnie. Miałam w rodzinie też dużo imion "normalniejszych",
        ale jak już pisałam, chcę nadać imię rzadsze, bo nazwisko będzie popularne.
    • abiela Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 22:07
      Musze przyznac, ze wiele imion mi sie podoba, a kilka dla mnie odpada, ale
      tylko ze wzgledu na to, ze nie podoba mi sie ich brzmienie.
      >
      > Zeńskie:
      > Filomena, Placyda, Marcjanna, Eleonora, Felicja, Celestyna, Klotylda,
      > Domicela, Melania, (Teofila), (Rozalia), (Leontyna), (Ludgarda), (Eudoksja).

Dla mnie niestety Filomena odpada, bo to w mojej rodzinie takie zbiorowe
      przezwisko na dziewczyny, ale dobrotliwe, np. moja ciocia wolala na mnie i na
      moja kuzynke "filomeny"smile
      Placyda mi sie po prostu nie podoba. Podobnie Marcjanna.
      Eleonora odpada ze wzgeldow personalnych.
      Felicja jest super, u mnie tez brana pod uwage, bo tak miala na imie babcia M.
      Celestyna i Melania sa neutralne, natomiast Klotylda i Domicela jakos wogole mi
      nie pasuja.
      Z imion w nawaisie baardzo fajne sa Teofila i Rozalia, no i jak tak sobie
      czytam to zaczyna mi sie Leontyna podobac.

> Męskie:
      > Fabian, Dionizy, Felicjan, Benedykt, Wincenty, Ignacy, Zygmunt, Teofil,
      > Hieronim, Bohdan, Lech, Kazimierz, Baltazar, Melchior, Marceli, Olgierd,
      > Giedymin, Kajetan, Lucjan, (Bazyli), (Błażej), (Konstanty)

Z meskich baaardzo podobaja mi sie Benedykt i Wincenty.
      Ale pozostale sa tez calkiem, calkiem. Zdecydowane nie dalabym tylko
      Giedyminowi i Lucjanowi.

Ogolnei z imion meskich prawie wszytskie przypadaja mi do gustu.
      Ania
      • gaudencja Leontyna 08.09.04, 22:21
        abiela napisała:

no i jak tak sobie
        > czytam to zaczyna mi sie Leontyna podobac.

No właśnie, jakoś wcześniej nie zetknęłam sie poważniej z tym imieniem lub nie
        zwróciłam na nie uwagi (choć np. w Słowniku Grzeni figuruje), a od
        wczorajszych wypisów coraz bardziej mi odpowiada - powiedziałabym, że nawet
        zaczyna mi się wyjątkowo podobać.

Co ciekawe, da sie zdrobnić i jako Lea, i jako Lena, dla chętnych wink
        • abiela Re: Leontyna 09.09.04, 00:27
          Albo Leonia badz Leosia, co akurat mi sie bardzo podoba.
          Ania
    • jajcara2 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 23:11
      Wiem ze o gustach sie nie rozmawia, ale nie zaszkodzi jak napisze co mysle... Sa to imiona ktorych sie juz nie nadaje, albo nadaje w malej ilosci (Lech, Eleonora...) owszem sa oryginalne i dzieci z takimi imionami na pewno "odznaczalyby sie z tlumu". Imiona ktore jeszcze wymienilas typu Placyda czy tam inne Giedyminy sa po prostu smieszne i wydaje mi sie ze to Twoje widzi mi sie... Pomysl ze za iles tam lat Twoje dziecko przyjdzie do Ciebie i zapyta "dlaczego mam takie imie ? dlaczego w przedszkolu sie ze mnie smieja ? "itp. Rozumiem ze moga sie Tobie podobac ale takie archaiczne imiona wzbudzaja teraz nie tyle zainteresowanie ale zdziwienie a moze i jeszcze gorzej... Jak sama napisalas Twoj maz nie jest do konca przekonany, zreszta wybral "najnormalniejsze" z mozliwych. Jest cala masa pieknych imion, patrz w przyszlosc, wejdz w sytuacje drugiego czlowieka, pozdrawiam smile
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 23:33
        jajcara2 napisała:
        S
        > a to imiona ktorych sie juz nie nadaje, albo nadaje w malej ilosci (Lech,
        Eleon
        > ora...)

1. Co to znaczy "się"?
        2. No to co z tego? "Się" nadaje rzadko, ale "się" moze zacząć nadawać
        cześciej. Doskonale pamiętam czasy, kiedy Julii, Zuzanny i Weroniki i Marii
        też "się" nie nadawało.
        4. Dlaczego nie protestujesz przeciwko imieniu Lea, które "się" nadało
        kilkanaście razy, a protestujesz przeciwko imieniu Eleonora, które "się" nadało
        22 tysiące razy? Ciekawią mnie Twoje kryteria.
        5. Chodziłam z jedną Eleonorą do szkoły, pisano o niej na forum zresztą, i
        wszyscy zawsze uważali, że to przepiękne imię.

owszem sa oryginalne i dzieci z takimi imionami na pewno "odznaczalyby
        > sie z tlumu".

I dobrze.

tam inne Giedymi
        > ny sa po prostu smieszne

Moich dwóch kuzynów o tym imieniu, w tym jeden dwudziestoparoletni, wcale tak
        nie uważa. Ja też nie.

> i wydaje mi sie ze to Twoje widzi mi sie...

...tak jak jest to widzimisię każdego rodzica, który nadaje imie swojemu
        dziecku.

Pomysl ze
        > za iles tam lat Twoje dziecko przyjdzie do Ciebie i zapyta "dlaczego mam
        takie
        > imie ?

To proste - tradycja rodzinna. Bardzo mocny argument. Zresztą nie pamiętam,
        żebym pytała mamę, dlaczego nadała mi moje imię, a jeśli już, to bynajmniej nie
        z pretensją.

> dlaczego w przedszkolu sie ze mnie smieja ?

A dlaczego sie mają śmiać? Kilka dziewczyn pisało o swoich doświadczeniach z
        przedszkola; były o tym wątki - jak dzieci śmiały się z powodu imion z Marty i
        Adasia, ale nie przyszło im do głowy, żeby śmiać się z Wieńczysława i Kalina.
        Poszukaj w archiwum, to znajdziesz. Było kilka tego rodzaju wypowiedzi. Ze mnie
        też się nigdy dzieci nie śmiały, mimo że miałam rzadkie imię.

"itp. Rozumiem ze moga sie T
        > obie podobac ale takie archaiczne imiona wzbudzaja teraz nie tyle
        zainteresowan
        > ie ale zdziwienie a moze i jeszcze gorzej...

Każde imię może wzbudzić negatywne emocje. Każde imię może też stać się
        archaiczne albo wyjść z archaicznosci. Od kogoś się takie trendy zaczynaja.

Jak sama napisalas Twoj maz nie je
        > st do konca przekonany,

Nieprawda.

> zreszta wybral "najnormalniejsze" z mozliwych.

Nie znasz imion, które już wybraliśmy dla ew. dziewczynki i człopczyka big_grinDDD -
        i których nie zamierzam poddawać ocenie na forum, bo nie widzę powodu. A
        następnych jeszcze ani mój m. nie wybrał, ani ja, bo nie planujemy imion dla
        czwartego dziecka zanim byśmy zdązyli począć drugie.

Jest cal
        > a masa pieknych imion,

Własnie, dobrze prawisz - toteż zamierzam wybrać któres z nich big_grinDD

> patrz w przyszlosc, wejdz w sytuacje drugiego czlowieka,

Alez to własnie robię smile

> pozdrawiam smile
        Ja również smile
        • an_ni Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 14:00
          dlaczego naskakujesz na kazdego kto wyrazi odmienne zdanie od twojego
          zajrzalam do paru postow i za kazdym razem to samo
          jestes monotematyczna
          • chuda_w-w Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 15:10
            A Ty ani_ni nic ciekaweszego nie masz do robienia tylko czepiać się Gaudencji?
            • an_ni Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 15:37
              a ty co adwokat?
              • chuda_w-w Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 15:46
                A Ty rzep tongue_out
                • an_ni Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 15:59
                  oj popisalas sie !
                  • chuda_w-w Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 16:08
                    Świetny tekst.
          • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 16:38
            A o co Ci chodzi, an_ni, rozumiem, że wolno mówić, że "ktoś skrzywdzi dziecko",
            ale nie wolno zaprotestować przeciwko temu zdaniu przy użyciu konkretnych
            argumentów? Taki masz pogląd na świat?
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 23:36
        jajcara2 napisała:

> zeszta wybral "najnormalniejsze" z mozliwych.

Aha, jeszcze jedno. Napisałam, które imiona podobają się najbardziej mojemu m.
        spośród moich "mocnych typów". Bo np. z innych podanych tutaj podoba mu się
        Giedymin, który nie jest akurat moim "mocnym typem" tylko "typem z dolnej
        strefy stanów średnich, ale wciaż mocniejszym niż wiele innych imion". O ile
        oczywiście będę miała kiedyś więcej niż dwóch synów smile
        • jajcara2 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 23:48
          ... wyrazilam tylko swoje zdanie... nie potrzebnie sie unosisz... wg mnie sa to dziwaczne imiona i nie wierze ze wejda w mode tak jak np Julia, Kacper itp. pewnie wiekszosc osob poparlaby moje zdanie, chociaz na tym forum bywaja tacy co chetnie nazwaliby swoje dziecko nazwa marki samochodu lub batonika (wybaczcie ale jak przejrzalam niektore posty to zanosilam sie ze smiechu)jedno musze Ci przyznac juz lepiej gdyby Twoje dzieci mialy imiona takie jak wypisalas niz Virginie, Steveny i cala reszta obsady "Beverly Hills" dobrych snow smile
          • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 08.09.04, 23:59
            jajcara2 napisała:

> ... wyrazilam tylko swoje zdanie... nie potrzebnie sie unosisz... wg mnie sa
            to
            > dziwaczne imiona i nie wierze ze wejda w mode

Nie unoszę się smile Agrumenty "konformistyczne" i przystosowawcze mało do mnie
            przemawiają, po prostu - może dlatego, że wystarczajaco często w życiu
            dostosowuję się do grupy, jak i pojawia się proces w odwrotnym kierunku wink)))

Co do mody, to jest nieprzewidywalna; jeszcze niedawno nie dawałabym Sarze
            żadnych szans na popularność, a tymczasem wyszła z getta imion uważanych za
            typowo żydowskie i jest coraz modniejsza. Eryk też nagle zaczął zyskiwać
            większą popularnosć i nie bardzo wiadomo, dlaczego dotyczy to właśnie tego, a
            nie innego imienia (Ernest jest gorszy, na przykład?). Liwia była imieniem
            praktycznie omalże nienadawanym w Polsce, a nagle staje się imieniem odczuwanym
            jako "normalne" i nadawanym dzięki podobieństwu do popularnej Oliwii. Jakiś
            dziwak wymyślił, żeby wyciągnąć z lamusa Marysię i Zosię i nagle te imiona
            chwyciły, choć i wcześniej były pojedyncze dziewczynki o tych imionach - itd.,
            itp. Imiona dziś popularne jutro nimi mogą nie być (kto dziś nazywa córkę
            Iwonka?; jakieś pojedyncze egzamplarze rodziców), a skrajnie rzadkie - nagle
            stają się powszechne.
            • mader1 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 09:37
              Jest to prawda. Jak powiedzialam, ze moja corka bedzie miala na imie Melania
              wiele lat temu - kolezanki w pracy rzucily sie na mnie. Moja przyjaciolka
              powiedziala, ze tak przeciez daje sie na imie... kotu smile Sama urodzila chlopca
              i dala mu na imie Jedrej, drugiemu Ignacy. Podobaja mi sie te imina, ale nie
              uwazam, zeby byly "lepsze" od mojej Melanii smile Kryteria oceny sa troche
              smieszne.
            • m_katarzynka apropos mody... 21.09.05, 15:56
              Tak tylko chciałam dodać, że moja Mama nadała mi to szalenie oryginalne imię
              ponieważm jak twierzdi, nigdy przez całe swoje zycie nie znała żadnej Katarzyny
              poza jedną, która naprawdę to miała jakoś inaczej na imię smile
    • milenium5 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 09:39
      Gaudencjo, ładnie i oryginalnie, można by Cię nazwać Ratowniczką Zaginionych
      Imion. Z podnaych przez Ciebie szczególnie podobaja mi się chłopczykowe, w
      zasadzie wszystkie, może mniej:
      - Benedykt - nie lubię zdrobnienia benek
      - Lucjan (skojarzenia z pewną osobą)
      - Giedymir i Dionizy (jakoś mi nie brzmią)
      Konstanty i Ignacy zdecydowanie należą do moich ulubionych, Marceli i Olgierd
      też bardzo mi się podobają, podobnie Melchior i Kajetan.
      Kłopot niejaki mam z Wincentym - samo brzmienie podoba mi się bardzo, ale był w
      rodzinie jeden, niekoniecznie sympatyczny wój.

Z żeńskich wybieram Eleonorę i Marcjanne, ładne są Rozalia, Melania i Celestyna.
      Filemona odpada przez skojarzenie z kotem, Felicja - nie podoba mi się
      zdrobnienie, Klotylda i Ludgarda - brmzienie.
    • cysia.b Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 09:45
      Z wymienionych przez Ciebie imion żeńskich podobają mi się: Eleonora, Ludgarda i Celestyna (zwłaszcza)
      Natomiast zbyt odjechane w moim poczuciu są: Placyda, Klotylda (Klocia!), Domicela i Filomena, chociaż te dwa ostatnie same w sobie nawet mi się podobają
      Z męskich moimi faworytami są : Zygmunt, Kazimierz ( tak chciałam nazwać syna) i Konstanty
      Natomiast nie "widzi mi się" Melchior
    • anilia Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 14:14
      Mnie niezmiernie podabają się zwłaszcza Marcjanna, Melania, Ignacy, Błazej, a
      także (choc trochę mniej) Wincenty, Marceli i Kajetan.
    • forencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 14:48
      Gaudencjo - kiedy przeczytałam Twój post pomyślałam, że mamy bardzo podobny
      gust imienniczy smile)) Mnie również szalenie podoba się większość imion, które
      wymieniłaś, a zwłaszcza Marcjanna, Eleonora, Celestyna, Melania i Felicja... Z
      męskich zaś najbardziej Benedykt, Błażej, Konstanty, Bazyli i Hieronim smile

Niestety, nie zaryzykowałabym chyba nazwania dziewczynki np. Klotyldą czy synka
      Bohdanem... Ale nie przejmuj się tym - ile ludzi, tyle gustów - a widzę, że
      większość z Twoich typów przypadła do gustu bardzo dużej ilości forumowiczów,
      więc reakcje ze strony innych dotyczące imion Twoich przyszłych dzieci na pewno
      będą w zdecydowanej większości bardzo pozytywne smile
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 15:31
        forencja napisała:

> Niestety, nie zaryzykowałabym chyba nazwania dziewczynki np. Klotyldą czy
        synka
        >
        > Bohdanem...

No tak, jak Klotyldy też pewnie nigdy nie zaryzykuję smile Ale z kolei Bohdana
        uważam za zupełnie normalne imię, tylko ładniejsze w brzmieniu, niż Bogdan. Co
        nie zmienia faktu, że Melchior mi się podoba o wiele bardziej smile
    • sataga Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 15:37
      Gaudancjo z imion żenskich ,które podałas bardzo podoba mi sie:
      Marcjanna,Eleonora,Melania....szczególnie Eleonora
      Z męskich Fabian,Kajetan,Błazej...super

wiesz tak sie zastanawiam (nie często tu zaglądam ,cześciej czytam niz pisze)
      I własnie myśle sobie jak przekonac Cie,ze imię Adrian i jeszcze kilka innych
      to nie są imiona dzieci rodziców niedouczonych,niewyksztalconych jak sądzisz..
      poniekąd masz do tego pełne prawo.
      mnie coraz bardziej podobają sie imiona zasłyszane,acz
      kolwiek zapomniane.Jestes ciekawą osobą Gaudencjo.
      pozdrawiwm serdecznie!

• gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 16:04
        Dziękuję, Satago, i dziękuję Wam wszystkim, dziewczyny, za tak miłe
        wypowiedzi smile Pozdrawiam serdecznie smile)))
        • abiela Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 17:04
          Wracjac do Adriana - to mnie to imie wrecz odrzuca, ale nie sadzialabym, ze
          100% nadawane jest wsrod nizin spolecznych, hmmm, a moze sie myle?
          A.
          • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 18:25
            abiela napisała:

> Wracjac do Adriana - to mnie to imie wrecz odrzuca, ale nie sadzialabym, ze
            > 100% nadawane jest wsrod nizin spolecznych, hmmm, a moze sie myle?

100% wyniku na pewno nie ma; poza tym nie chodziło mi nigdy przenigdy o
            prawdziwe doły społeczne, np. menelstwo, tylko raczej o ludzi, którzy nie
            nabrali do końca inteligenckich nawyków. To jest, jak wiadomo, sprawa bardzo
            subiektywnej oceny. Dlatego np. argument o nadawaniu tego czy innego imienia
            przez osoby o wyższym wykształceniu jest nie do końca przekonujący, bo wyższe
            wykształcenie wyższemu wykształceniu nierówne. Oczywiscie jednak poza tym
            wszystkim nigdy nie ma modelowych sytuacji i są pojedyncze przypadki, kiedy
            konkretne imiona sa nadawane przez ludzi, do których nie można by się
            przyczepic po żadnym względem wink)) Poza tym imiona nadawane są falami, i o ile
            np. pojedyncza Nikola 30-40 lat temu mogła stanowić nieszkodliwe dziwactwo, to
            dziś nadawanie tego imienia świadczy o bezkrytycznej fascynacji kulturą masową
            i uleganie pewnego rodzaju owczemu pędowi. To samo może dotyczyć wszystkich
            innych imion, o których tu rozmawiamy. Padło stwierdzenie, że Damian to
            imimę "dresiarskie". Przecież nie powiemy, że Damian Damięcki jest dresiarzem,
            a jednak obecnie skojarzenie z tym imieniem jest dużo bardziej
            jednoznaczne "klasowo", co powoduje, ze ludzie o wyższym statusie, którym
            wcześniej mogłoby się podobać to imię, en masse zaczynają go raczej unikać przy
            nadawaniu imion dzieciom. Nie oznacza to, że pojedyncze osoby nie mogą mieć
            swojej konkretnej silnej motywacji, żeby je nadać. Mniej więcej o tego rodzaju
            zjawisko mi chodziło.

Oczywiście podkreślam, że dane imię może być pewnym komunikatem, ale niczym
            więcej, i w żadnym wypadku nie powinno obniżać szans życiowych szans człowieka
            (choć nie jestem w stanie się zarzec ze stuprocentowa pewnością, że mając przed
            sobą dwa identyczne cv kobiet o imionach Dżesika i Łucja nie preferowałaym
            podświadomie Łucji, zwłaszcza na stanowisko wymagające wysokiej kultury
            osobistej i obycia, zakładając - również podświadomie - że cechą tą będzie
            mniej obdarzona Dżesika; to samo z powiedzmy Alanem i Błażejem). Ostatnio
            zetknęłam się z dziewczyną o imieniu Wioletta w bardzo wyselekcjonowanym
            gronie; dziewczyna ma dużą klasę. Jej imię trochę razi na tle reszty grupy, no
            ale cóż - przecież sama go sobie nie wybierała...
            • abiela Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 21:45
              Gaudencjo ja w pelni rozumiem Twoje intencje, tak tylko rozwarzalam. Byc moze,
              mam zbyt malo kontaktu z dziecmi w POlsce i trudno mi ocenic tak do konca to
              zjawisko, jedyny Adrian i Damian, ktorych znam sa w moim wieku - a wtedy te
              imiona byly faktycznie rzadkie.

Ale naturlanie czuje zjawisko Nikol, Alanow itp. i doskonale zdaje sobie
              sprawe, na czym ono polega.
              A.
            • anilia Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 22:02
              Ostanio mam praktyki w gimnazjum, więc obserwuję i wsłuchuję się w imiona
              uczniów. Kompletnie poraziło mnie, że dziewczyna o imieniu Łucja - moim nr 1
              bądź 2 to zwykła dresiara z farbowaną blond czupryną z odrostami, obracająca
              się w średnio ciekawym towarzystwie...
              Jest jedna klasa z nietypowym jak dla 15-latków zestawem imion (na 12 osób):
              Bogdan, Roman, Wiesław, Tadeusz i Urszula. Nie znaczy to, że Klaudia jest
              gorsza z angielskiego od Tadeusza, a wręcz przeciwnie - chłopiec nic nie umie,
              a dziewczynka jest jedną z lepszych. Tak więc chyba zupełnie przestanę oceniać
              ludzi po imionach smile.
              pozdarawiam,
              Ania
              • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 22:26
                anilia napisała:

> Bogdan, Roman, Wiesław, Tadeusz i Urszula. Nie znaczy to, że Klaudia jest
                > gorsza z angielskiego od Tadeusza, a wręcz przeciwnie - chłopiec nic nie
                umie,
                > a dziewczynka jest jedną z lepszych.

Ja bym nawet obstawiała, że Claudia jeszcze lepiej by znała angielski wink
                • anilia Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 23:35
                  Oj niewątpliwie, tylko niekoniecznie w Polsce wink
    • madziarek_edziecko Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 09.09.04, 22:23
      Gaudencjo, bardzo rzadkie i oryginalne są wszystkie te imiona smile
      Wiem,ze nie oczekujesz oceny,ale mi podobają się
      najbardziej :Marcjanna ,Melania,Rozalia (tak miala na imie moja ś.p.babcia),a z
      męskich: Kajetan, Olgierd, Błażej.
      Podoba mi się to, co przyjęłaś za kryterium w wyborze imienia tzn to aby
      wystąpiło już kiedyś w Twojej rodzinie. Pisałam już do Ciebie o tym na priva.
      Podziwiam Cie za to, że tak dużo wiesz o swoich przodkach, to jest naprawde
      fascynujące.
      Zyczę Wam tyle dzieciaczków,o ilu marzycie smile.
      Pozdrawiam pięknie
      Madzia
    • betelguese Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 11.09.04, 19:14
      gaudencja napisała:

>
      >
      > Zeńskie:
      >

Droga Gaudencjo!
      Zapewne bralas pod uwage takze i ten aspekt, ze dziewczeta( Wasze potencjalne
      coreczki) noszace jakze oryginalne imiona typu: Klotylda czy Filomena kiedys, w
      przyszlosci wyjda za maz i przyjma nazwisko meza. Wyobraz sobie takowe
      hipotetyczne polaczenia: Filomena Kmiotek, Klotylda Sroka, Marcjanna Wyrobek,
      Teofila Peciak czy Placyda Kycia. Prawda, ze ORYGINALNE??
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 11.09.04, 19:37
        betelguese napisała:

> Droga Gaudencjo!
        > Zapewne bralas pod uwage takze i ten aspekt, ze dziewczeta( Wasze potencjalne
        > coreczki) noszace jakze oryginalne imiona typu: Klotylda czy Filomena kiedys,
        w
        >
        > przyszlosci wyjda za maz i przyjma nazwisko meza. Wyobraz sobie takowe
        > hipotetyczne polaczenia: Filomena Kmiotek, Klotylda Sroka, Marcjanna Wyrobek,
        > Teofila Peciak czy Placyda Kycia. Prawda, ze ORYGINALNE??

Po pierwsze, w ogóle sobie nie wyobrażam, że będę miała tyle córeczek. Po
        drugie, takie nazwiska sa okropne i gdyby moja córka kiedykolwiek wychodziła za
        mąż za osobę o tego rodzaju nazwisku, namawiałabym nie tylko ją do pozostania
        przy swoim nazwisku, ale nawet męża do przyjęcia jej nazwiska, a ponadto ich
        oboje, żeby podali jej nazwisko jako nazwisko ich przyszłych dzieci.
        • betelguese Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 11.09.04, 19:48
          Uff,uspokoilas mniesmileWiem skadinad, ze panowie, nawet jesli nosza najbardziej
          niefortunne nazwiska, to twardo obstaja przy swoim...Wiec widmo Filomeny
          Kmiotek wciaz krazy w przestworzach...smile
          • gaudencja Nazwisko żony 11.09.04, 20:41
            betelguese napisała:

> Uff,uspokoilas mniesmileWiem skadinad, ze panowie, nawet jesli nosza najbardziej
            > niefortunne nazwiska, to twardo obstaja przy swoim...Wiec widmo Filomeny
            > Kmiotek wciaz krazy w przestworzach...smile

smile)) Czasy się zmieniają i sama znam mężczyzn, którzy przy małżeństwie
            przyjmowali nazwisko żony smile Są to przypadki nieliczne, ale jednak są...
            • m_katarzynka Re: Nazwisko żony 21.09.05, 15:52
              A mój kurcze nie chciał... A szkoda, fajniejsze było smile
      • tawananna Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 11.09.04, 20:26
        Przyjmowanie nazwiska męża nie jest wymogiem. Mąż wręcz może chcieć pozbyć się
        takiego nazwiska wink. A gdybyśmy wszyscy wychodzili z takiego założenia, to
        jedynymi nadawanymi imionami byłyby: Anna, Katarzyna, Maria, Ewa i może jeszcze
        z pięć innych.
        • abiela Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 11.09.04, 21:34
          Moim zdaniem Marcjanna Wyrobek brzmi calkiem normalnie, w czym problem???
          A.
          • cysia.b Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 13.09.04, 11:24
            A ja uważam, że nazwisko Sroka jest całkiem fajne
    • gunka2 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.12.04, 20:24
      Filomena, trochę za długie ja na mnie, kojarzy mi się z Telimeną.
      Placyda, fajne ale za podobne do placu lub placka lub placebo.
      Marcjanna, fajne, nawet “r” mi w nim za bardzo nie przeszkadza.
      Eleonora, długaśne, ale mam wielki sentyment do Eleonorii z Awitanii, to
      dopiero była kobieta!

Felicja, ładne i pięknym znaczeniu.
      Celestyna, zawsze żałowałam, że nie ma imienia Nieba, Niebna lub
      Niebianna. Ale Celestyna za bardzo mi szeleści oraz kojarzy się z celofanem.

Klotylda, za ciężkie jak na dziewcznkę na mój gust.
      Domicela, fajne ale za długie. Poza tym wyglada na zbitkę słów “dom i
      cela” jak w “dom – budynek- i cela - więzienna”.

Melania, niestety nie cierpię niemieckiego “Melanie” (Mela-niiii – to
      chyba z francuskiego).
      (Teofila), wolę Teodozję.
      (Rozalia), bardzo fajne.
      (Leontyna), ciężkie, choć niebrzydkie.
      (Ludgarda), oj, bardzo staroniemieckie, wolę męską wersję.
      (Eudoksja), fajne.

Fabian, fajne, ale tak nazwanego kolegę mego brata przezywali “pawian”.
      Dionizy, bardzo fajne.
      Felicjan, jeszcze lepsze.
      Benedykt, długie imię, ale dobre skojarzenia.
      Wincenty, fajne.
      Ignacy, też.
      Zygmunt, do zaakceptowania.
      Teofil, jak powyżej.
      Hieronim, ciekawie, wrażenie pozytywne.
      Bohdan, (Chmielnicki!) imię fajne, ale żeby Ci nie robił powstania w
      domu!wink
      Lech, krótkie, ale z tradycją.
      Kazimierz, twarde ,ale jak powyżej.
      Baltazar, ciekawe
      Melchior, też
      Marceli, robi pozytywne wrażenie
      Olgierd, bardzo fajne
      Giedymin, zdecydowanie popieram!!!!!!
      Kajetan, fajne
      Lucjan, fajne, kiedyś planowałam imię « Lubian », niestety takowe nie
      istnieje.

(Bazyli), bardzo fajne
      (Błażej), też, lubię to specjalne błogosławieńswo od bólu gardła - z
      trzymanymi na krzyż świecami - w jego świeto w kościele (w Niemczech, nie wiem
      czy w Polsce też jest ono praktykowane)

(Konstanty) podoba mi się i imię i znaczenie
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.12.04, 20:39
        gunka2 napisała:

> Filomena, trochę za długie ja na mnie, kojarzy mi się z Telimeną.

Dobre skojarzenie, prawdopodobnie Telimena powstała z przekształcenia Filomeny
        pomiędzy jęz. białoruskim a polskim.

> (Teofila), wolę Teodozję.

Zamienniki niedopuszczalne, to wszystko są imiona po moich krewnych i takimi
        mają pozostać! smile Teodozja bardzo ładna, ale gdybym wybierała między imionami,
        które mi się podobaja, to byłabym jak ten osiołek, któremu w żłoby dano, więc
        się ograniczam według kryterium rodzinnego smile jedyne dopuszczalne zmiany, to
        formy imienia z męskiej na żeńską i na odwrót, choc niechętnie.

> Bohdan, (Chmielnicki!) imię fajne, ale żeby Ci nie robił powstania w
        > domu!wink

Jednego w bliskiej rodzinie mam i jest bardzo spokojny smile)

> Giedymin, zdecydowanie popieram!!!!!!

To akurat chyba nie przejdzie, bo razem z moim ewentualnym miałabym w rodzinie
        chyba połowę polskich Giedyminów! wink Bez przesady, niech pojawi się też czasem
        jakieś inne imię smile

Dzięki, jak widać - co osoba to opinia smile
        • gunka2 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.12.04, 20:59
          gaudencja napisała:

> Zamienniki niedopuszczalne, to wszystko są imiona po moich krewnych i takimi
          > mają pozostać! smile Teodozja bardzo ładna, ale gdybym wybierała między imionami,
          > które mi się podobaja, to byłabym jak ten osiołek, któremu w żłoby dano, więc
          > się ograniczam według kryterium rodzinnego smile jedyne dopuszczalne zmiany, to
          > formy imienia z męskiej na żeńską i na odwrót, choc niechętnie.
          O, rozumiem, wycofuje wiec ma uwage.

> > Giedymin, zdecydowanie popieram!!!!!!
          > To akurat chyba nie przejdzie, bo razem z moim ewentualnym miałabym w rodzinie
          > chyba połowę polskich Giedyminów! wink Bez przesady, niech pojawi się też czasem
          > jakieś inne imię smile
          Ladne imie to i populane. Widac w Twej rodzinie maja dobry gust co do imion!
          (Ale ja niestety dzis juz musze do domu, a szkoda, bo fajnie mi sie z Toba
          pisze! Dobranoc!)
          • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 23:54
            gunka2 napisała:

> (Ale ja niestety dzis juz musze do domu, a szkoda, bo fajnie mi sie z Toba
            > pisze! Dobranoc!)

Mi też się fajnie pisało smile Pozdrówka smile))
      • abiela Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 11:14
        gunka2 napisała:

> (Błażej), też, lubię to specjalne błogosławieńswo od bólu gardła - z
        > trzymanymi na krzyż świecami - w jego świeto w kościele (w Niemczech, nie
        wiem
        > czy w Polsce też jest ono praktykowane)

Jasne, ze tak!
    • lukrecja_mniam Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 11:24
      Z imion, ktore tu wymienials , Gaudencjo, szczegolnie mi sie ostatnio podoba
      Melania. Nowa i urocza jest dla mnie Leontyna.
      A z meskich, ktore zawsze jakos mniej mi sie podobaja niz zenskie (i pewnie dla
      tego mam dwoch chlopcow i zadnej dziewczynki, hehe) - Konstanty i Kajetan.
    • aniadm Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 13:44
      Filomena - bardzo mi się podoba, mimo tej całej dziwacznej historii ze św.
      Filomeną w XIX w. (i, o ile sie nie mylę, jej późniejszym odświęceniem)

Placyda - jak już kiedyś pisałam, kojarzy mi się z plackiem, od którego ciąg
      skojarzeń prowadzi do braci Kaczyńskich... Albo z angielskim słowem "placid".

Marcjanna - ładnie

Eleonora - jak też już chyba kiedyś pisałam, 5 sylab to dla mnie za długo.
      Jeżeli zdarzy mi sie kiedyś znaleźć hiszpańskojęzycznego męża, powaznie
      rozważałabym dla córki Leonor. W wypadku anglojęzycznego Eleanor też byłaby
      mocną kandydaturą, chociaż pewnie w wersji Elinor ze względu na "Eleanor
      Rigby". Logiczne zdrobnienia od Eleonory tez mi niezbyt leżą, chociaż to mnie
      nie odstrasza (zawsze można mówić "myszko" smile)

Felicja - bardzo ładnie

Celestyna - za długie, rozwlekłe

Klotylda - nie, nie nie. Klocia albo Klosia - oba odpadają (siostra Antoniego
      Kieniewicza była Klosia i była też chyba lekko, hmm, niezrównoważona, a
      przynajmniej mocno denerwująca)

Domicela - brzmi ładnie, ale wolałabym jako drugie imię

Melania - dla mnie brzmi mdło, nie wiem, dlaczego

Rozalia - nie leży mi i też nie wiem, dlaczego, bo mdłe raczej nie jest

Leontyna - zaczyna mi się podobać

Ludgarda - za twarde

Fabian - strasznie mi sie kojarzy z "Nad Niemnem" (a Benedykt jakoś nie, tylko
      zdrobnienia "Benio" nie lubię)

Baltazar - Gąbka

Hieronim - zaraz mi chodzi po głowie wierszyk "Witaj witaj Hieronimie, zimny w
      lecie, ciepły w zimie"

Zygmunt - jest w rodzinie, niespecjalnie mi przeszkadza, ale niespecjalnie też
      mam ochotę go uczcić

Lech - egzemplarz obecny w rodzinie nie nastraja do tego imienia pozytywnie. Z
      drugiej strony mój tata to Leszek (ale nie przepada za swoim imieniem)

Giedymin - mi nie bardzo odpowiada

Kazimierz, Marceli, Bohdan - fajne

Nie przepadam za imionami męskimi na -y, ale Wincenty nie brzmi mi najgorzej.
      Lucjan wydaje mi się z jakichś przyczyn mdły, Felicjan podobnie, tylko troche
      mniej. Może za końcówką -cjan tez nie przepadam?

• chuda_w-w Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 15:50
      Ps. Napisałaś kilka/kilkanaście postów na tym forum, nie znasz Gaudencji a
      najwięcej ze wszystkich forumowiczów się czepiasz. Jak tak bardzo nie podoba Ci
      się zdanie Gaudencji to albo zmien forum albo nie reaguj na jej posty.
    • chuda_w-w Ktoś robi zamieszanie... 22.12.04, 16:29
      ... nie tylko na forum "Imion dla dzieci"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=17769575&wv.x=1&v=2&s=0
      To tylko jeden przykład spośród mnóstwa wink
      Chyba najlepszym wyjściem będzie zero reakcji na posty niejakiej "an_ni" bo
      swój "wysoki" poziom kultury o którym tak wiele pisze z czymś pomyliła...
      • gaudencja Re: Ktoś robi zamieszanie... 22.12.04, 16:40
        Dziękuję, Chuda. Bardzo dziękuję.
        Powiadamiam, ze anni była uprzejma odpowiedziec Ci pouczając, zebyś "nie
        szczekała", co z kolei ja pozwoliłam sobie skasować. Co też uczynię w przypadku
        każdego następnego postu w tym tonie. A jeśli bedę miała zbyt dużo pracy z
        kasowaniem, po prostu zablokuję tego nicka na naszym forum.
        • an_ni Re: Ktoś robi zamieszanie... 22.12.04, 16:42
          gdybys byla dobrym adminem usunelabys rowniez szykany chudej
          ale ze bawisz sie w boga admina wazny jest tylko twoj glos i twoich
          poplecznikow
          zenujace
          • gaudencja Re: Ktoś robi zamieszanie... 22.12.04, 17:19
            an_ni napisała:

> gdybys byla dobrym adminem usunelabys rowniez szykany chudej
            > ale ze bawisz sie w boga admina wazny jest tylko twoj glos i twoich
            > poplecznikow

an_ni, usuwam twoje wyzwiska, a nie to, co napisałaś normalnego. Jeśli jedyną
            treścią twojego postu jest, ze kotś "szczeka", to kwalifikuje się on do
            natychmiastowego usunięcia, bo jest to zwykłe grubiaństwo, ze nie użyję
            mocniejszych słów. Odróżnij wyzwiska od dyskusji, poniechaj tych pierwszych, a
            będziesz mile widzianą uczestniczką forum.
            • lukrecja_mniam Re: Ktoś robi zamieszanie... 23.12.04, 10:53
              No i pozbawilas nas, gaudencjo, uciechy. niskiej bo niskiej, ale zawsze.
    • martka_k Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 17:24
      Nie proszę o ocenę,

ale wypowiedziec sie mozna? smile
      Filomena - niezłe
      Placyda - okropność, poza tym kojarzy sie z plackiem rodzaju zenskiego
      Marcjanna - bardzo mis ie podoba
      Eleonora - super
      Felicja - przesliczne
      Celestyna - bardzo lubie
      Klotylda - bleee, Klocia?
      Domicela - nie, jakos mi nie lezy
      Melania - super
      (Teofila), (Rozalia), (Leontyna), (Ludgarda), (Eudoksja) - nie zachwycaja, no
      ewentualnie ta Leontyna

Męskie:
      Fabian - okropne, bo wybitnie niemeskie
      Dionizy - bardzo lubie
      Felicjan - wole Felicje
      Benedykt - nieee, mam koszmarnego wujka o tym imieniu
      Wincenty - super
      Ignacy - super
      Zygmunt - jedyne meskie imie z zakonczonych na spolgloske, ktore moglabym dac
      synowi smile))
      Teofil - srednie
      Hieronim - srednie
      Bohdan, Lech, Kazimierz, Baltazar, - nie bardzo
      Melchior, Marceli, Olgierd - juz lepiej
      Giedymin, Kajetan - fajne
      Lucjan - nieee
      (Bazyli), (Błażej) - moga byc
      Konstanty-rewelacja!

w sumie wiekszosc na tak smile
      A ja tez lubie gdybac nad imionami hipotetycznego stadka dzieci smile
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 22.12.04, 17:31
        martka_k napisała:

> A ja tez lubie gdybac nad imionami hipotetycznego stadka dzieci smile

To dawaj swoje jak najszybciej! wink W końcu kiedyś trzeba dać upust swojej
        skrywanej namiętnosci do dumania o imionach hipotetycznego stadka dzieci smile))
    • idaaa Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 27.12.04, 22:55
      Jak to dobrze, że są tacy ludzie jak Ty Gaudencjo dla których zasob imion nie
      zacczyna sie na Ani a konczy na Agnieszce smile A z imion, ktore podalas jestem
      zdecydowana wielbicielka Marcjanny (ze wzgledu na tradycje rodzinne w nadawaniu
      tego imienia) Rozalii, Fabiana i Ignacego. I jeszcze raz powiem to samo: masz
      niezwykly, niebanalny ale rowniez dobry gust smile
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 28.12.04, 17:54
        Dziekuję i pozdrawiam!
        smile
    • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 28.03.05, 19:08
      W związku z odnalezieniem w rodzinie Flory smile))) dodaję:

> Zeńskie:

+ (Flora) i Józefina (którą wcześniej zapomniałam wpisać).
      • biedrona1 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 28.03.05, 19:16
        A ja mam do ciebie pytanie gaudencjo jak nazwałąś swoje dzieci i jakie imona
        zaerwzerwowałąś dla dwu następnych. Już dawno chciała cię o to zapytać
        oczywiscie jeśli możesz podać na formu
      • idaaa Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 24.04.05, 21:09
        Z doświadczenia powiem: Flora to zdecydowanie jedno z naj imion smile Także
        Gaudencjo czekam na Małą Flo córkę Gaudencji wink
    • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 28.03.05, 19:21
      Aha, no i dopisuję jeszcze do męskich imiona, od których mój m. się odżegnał
      jako od pierwszych, ale może wejdą na drugie:

> Męskie:
      > Fabian, Dionizy, Felicjan, Benedykt, Wincenty, Ignacy, Zygmunt, Teofil,
      > Hieronim, Bohdan, Lech, Kazimierz, Baltazar, Melchior, Marceli, Olgierd,
      > Giedymin, Kajetan, Lucjan, (Bazyli), (Błażej), (Konstanty)

+ Apollon, Achilles.

No i nadal zachęcam do wypowiedzi smile)))

Gaudencja

ps. biedrono, wysłałam Ci list na priva
      • biedrona1 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 28.03.05, 19:42
        bardzo ładne imiona
      • idaaa Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 24.04.05, 21:14
        Przepadam za Melchiorem, za Ignacym wprost szaleję, Benedykta lubię pasjami,
        Konstantego chyba jeszcze bardziej a Baltazara, Marcelego, Lucjana i Wincentego
        po prostu... (i tu zabrakło mi odpowiedniego czasownika, w każdym razie
        powinien ów czasownik mieć pozytywny oddźwięk)...

Natomiast nie cierpie twardego, jąkającego się (oczywiście chodzi o znaczenie)
        Błażeja z którym skojarzenia mam jak najgorsze niestety...
    • amelia83 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 28.03.05, 19:36
      z damskich imoin bardzo podobaja mi się: melania, felicja i rozalia
      natomiast jeśli chodzi o męskie brałabym pod uwagę wincentego, ignacego,
      marcelelego, kajetana, błażeja i bazyliego
    • itymonka Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 24.04.05, 17:57
      Na poczatku musze stwierdzic ze bardzo oryginalne imiona smile)

Filomena - jakos tak nie
      Placyda- podoba mi sie smile tylko jak zdrabniac?
      Marcjanna- przecudne imie smile
      Eleonora - zaczyna mi sie bardzo podobac smile
      Felicja- bardzo tak smile
      Celestyna- jakos nie pomyslalam o tym imieniu, na duzy + )
      Klotylda -nie sad
      Domicela - ładnesmile
      Melania - tak smile
      Teofila - sredno
      Rozalia - tak smile
      Leontyna - jestem za smile))
      Ludgarda - całkiem całkiem smile
      Eudoksja - oj to imie mi sie wogole nie podoba sad

Fabian - bardzo męskie i dlatego podoba mi sie smile
      Dionizy - musiałabym sie przyzwyczaic
      Felicjan - na plus (choc wole zenski odpowiednik Felicja smile)) )
      Benedykt - w tej formie jak najbardzej smile
      Wincenty - piekne, bardzo tak smile)
      Ignacy - smile)))))
      Zygmunt - tak, ale tylko w tej formie
      Teofil - hmm bardziej niz Teofila smile
      Hieronim - tak tak smile
      Bohdan - forma Bohdan podoba mi sie smile) Bogdan zreszta tez, ale jakos tak mniej
      Lech - krotkie, meskie na tak smile
      Kazimierz - smile))))
      Baltazar - wole Melchiora smile ale Baltazar niczego sobie smile podobnie jak z
      Dionizym musialabym sie przyzwyczaic
      Melchior - uwielbiam smile
      Marceli - ładne smile
      Olgierd - podoba mi sie smile
      Giedymin - bardzo smile
      Kajetan - piekne smile
      Lucjan - tak tak smile
      Bazyli - bardzo tak smile
      Błażej - ładne smile
      Konstanty - smile))))))

Z żenskich imion nie podobaja mi sie Klotylda i Eudoksja, do Filomeny i Toofili
      musialbym sie przyzwyczaic..reszta ładne, cudne, albo przecudne smile

z męskich imion to wiekszosc, albo podoba mi sie albo bardzo mi sie podoba smilesmile

Świetne imiona smile))

• gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 24.04.05, 18:38
        itymonka napisała:

> Placyda- podoba mi sie smile tylko jak zdrabniac?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=13909299&a=17565321
        - była dyskusja o tym imieniu, a Placyda stała się kontrowersyjna na Forum. Mi
        się coraz bardziej podoba smile

> Świetne imiona smile))

Dzięki! smile))
        A co do imion, które Ci się nie podobają, to Eudoksja ma u mnie ostatni
        priorytet (również ze względu na oddalenie pod kazdym względem osoby, którą
        mogłabym uczcić nazywając jej imieniem dziecko). Klotylda za to - przedostatni,
        choć to moja prapraprababka, ale jest problem ze zdrabnianiem tego imienia, a
        zwłaszcza z ciotką Klotką. No i samo imię nie jest tak uwodzicielsko piękne,
        żeby je zaryzykować wink
        • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 15:05
          Teraz jestem już prawie pewna, że gdybyśmy mieli mieć kiedyś drugą córeczkę,
          pomolestuję męża o Placydę smile Ale na razie marzę o pierwszej.
          • theodorka Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 15:14
            gaudencja napisała:

> Teraz jestem już prawie pewna, że gdybyśmy mieli mieć kiedyś drugą córeczkę,
            > pomolestuję męża o Placydę smile Ale na razie marzę o pierwszej.

Ja pomolestowałabym o Eudoksję, Teofilę, Rozalię lub Ludgardę. Szkoda, że są na
            ostatnich pozycjach na liście sad Chociaż Placyda też niezła.
            • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 15:43
              Są na ostatnich pozycjach na liście, ponieważ w mniejszym stopniu spełniają
              przyjęte przeze mnie kryteria kwalifikowania na listę, tzn. są to imiona (na
              ogół oczywiście stare) żon moich juz baaardzo dalekich krewniaków. Jakkolwiek
              Teofila ma dużo silniejszą pozycję, niż to wynika z tej listy. Ale z Placydą
              się nie równa smile
              • theodorka Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 15:44
                gaudencja napisała:

> Są na ostatnich pozycjach na liście, ponieważ w mniejszym stopniu spełniają
                > przyjęte przeze mnie kryteria kwalifikowania na listę, tzn. są to imiona (na
                > ogół oczywiście stare) żon moich juz baaardzo dalekich krewniaków. Jakkolwiek
                > Teofila ma dużo silniejszą pozycję, niż to wynika z tej listy. Ale z Placydą
                > się nie równa smile

Więc co się równa z Placydą? Marcjanna, Felicja i Kazimiera smile?
                • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 16:34
                  Placyda jest w tej chwili nr 1 smile
                  • agi40 Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 16:46
                    A moja kolezanka miala pradziadka o imieniu Placyd, ponoc byl wybitnym uczonym
                    na uniwersytecie Wilenskim. Doczekal sie licznych wnukow i mowiono na niego
                    dziadzio-Pladzio smile)
                  • theodorka Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 16:52
                    gaudencja napisała:

> Placyda jest w tej chwili nr 1 smile

Dla drugiej córki, ma się rozumieć smile? A co na to Zwierz?
                    • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 18:30
                      Jeszcze nie wie, jak bardzo mu się to imię podoba wink Mam nadzieję, ze się
                      przekona we właściwym czasie; na razie to i tak po trosze gdybanie smile
                  • bea-sjf Placyda ,ach! 21.09.05, 18:44
                    Zupełnie się nie dziwię ,jest rzeczywiście najpiękniejsze wśród propozycji -
                    pozostaje tylko życzyć drugiej córeczki smile
                    ps.szkoda ,że się mojemu lubemu Placyd dla Gwidzia nie podobał sad
    • linna-altair Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 21.09.05, 17:12
      A mnie sie podoba jedynie Celestyna(choć wolę wersję Celeste)Pewnie ktoś
      napisze,ze oczywiście Celestyna jest o niebo lepsza,ale mniejsza o to.Ach
      przecież jest jeszcze Felicja i Melania.Nie wiem dlaczego,ale Melania ostatnio
      podoba mi sie coraz bardziej.
      Pozdrawiam

Linna-Altair vs Linaya vs Alpha
    • llora Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 18.12.05, 23:45
      Jestem w szoku!!!Imiona są...całkiem normalnesmile
      Spodziewałam sie innych,typu Miłogost...a tu niespodzianka.

Bardzo ładne są z żeńskich:Marcjanna
      (rewelacja!!!),Felicja,Celestyna,Melania,Leontyna(choć bardzo nie lubie Leona)

Placyda jak dla mnie koszmar-skojarzenie z plackiem,nie lubie też
      Rozalii,Eleonora z brzmienia niezłe ale od razu mam przed oczami twarz niezbyt
      urodziwej Eleonory Rosevelt i ten widok skutecznie obrzydza to imiesmile

Z męskich podobają mi sie:Wincenty,Ignacy,Marceli,Kajetan,Konstanty,Bohdan(jako
      dziecko czytałam rosyjska powieść,w której był Wadim i Bohdan właśnie,od
      tamtego czasu te imiona berdzo mi sie podobają,mam w zwiazku z tym
      pytanie:Bohdan to imie rosyjskie?Z ksiazki wynikało,ze tak,natomiast o Wadimie
      główna bohaterka(dziewczynka)mówiła coś w stylu:Miał dziwne imie i w ogóle był
      dziwny...a tymczasem jak sprawdzałam na forum,ktoś twierdził,że to imie często
      w Rosji nadawane...

Błażej,Zygmunt,Kazimierz zupełnie mi sie nie podobają,dwa ostatnie moim zdaniem
      w ogóle nie nadają sie dla dziecka w dzisiejszych czasach.

Lucjan-nie podoba mi sie przez złe skojarzenie.Moja kuzynka(jest na
      resocjalizacji)miała wątpliwą przyjemnośc poznać Lucjana-zula jakich
      mało,narkomana oczekującego na proces w areszcie...

Pozdrawiamsmile
      • gaudencja Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 19.12.05, 19:09
        llora napisała:

> Jestem w szoku!!!Imiona są...całkiem normalnesmile
        > Spodziewałam sie innych,typu Miłogost...a tu niespodzianka.

Iloro! smile Kiedy 8 lat temu postanawiałam, że oprę się w moich wyborach na
        imionach rodzinnych, pozbawiłam się możliwości wybrania Miłogosta. Niemniej są
        imiona, które mnie tak bardzo kuszą (Emnilda na przykład, rozważaliśmy też
        bardzo poważnie Przybygniewa), że być może w którymś momencie zmodyfikuję swoje
        kryteria wink Na razie jednak pierwsze imię musi być rodzinne, a drugie -
        niekoniecznie, ale ma dobrze pasować do pierwszego imienia i do nazwiska i nie
        być superpopularne.

> Bardzo ładne są z żeńskich:Marcjanna
        > (rewelacja!!!),

- prawda? smile

> Placyda jak dla mnie koszmar-skojarzenie z plackiem,

Chyba kwestia przyzwyczajenia, Placido Domingo na przykład z plackiem się
        raczej nie kojarzy, w każdym razie osobom, którym jest znany.

nie lubie też
        > Rozalii,

O, to tam jest Rozalia? Faktycznie! Nie, Rozalia odpada, teraz już bym jej w
        tym spisie nie umieściła wink

> Z męskich podobają mi sie:Wincenty,Ignacy,Marceli,Kajetan,Konstanty,Bohdan
        (jako
        >
        > dziecko czytałam rosyjska powieść,w której był Wadim i Bohdan właśnie,od
        > tamtego czasu te imiona berdzo mi sie podobają,mam w zwiazku z tym
        > pytanie:Bohdan to imie rosyjskie?

Nie, ruskie (staroukraińskie), ale był dosyć długi okres aż do XIX wieku, kiedy
        w Polsce używano praktycznie wyłącznie tej formy, a nie formy Bogdan.

> Błażej,Zygmunt,Kazimierz zupełnie mi sie nie podobają,dwa ostatnie moim
        zdaniem
        >
        > w ogóle nie nadają sie dla dziecka w dzisiejszych czasach.

Heh, a moim zdaniem wręcz odwrotnie wink

Pozdrawiam smile
    • cataluna Re: Mój prywatny zasób imion do wyboru 19.12.05, 09:55
      Z podanych imion podobają mi sie:
      Marcjanna, Melania,

Ignacy, Baltazar, Melchior, Marceli, Olgierd,
      Kajetan,Bazyli,Błażej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.