Dodaj do ulubionych

rękaw wszywany,ale obszerny jak bez podkroju

30.11.04, 21:53
czyli ,prośa o propozycje podkroju przodu na pachę i rękawa.
Chciałabym, aby rękaw przypominał ten bez główki,ale jednocześnie nie miał
tego "zwoju" w kolicach pachy.

Planowa szerość pod pachę ok.42 cm. najlepiej,żeby nie bawić się w
rozliczanie to gotowy model na ok.90 oczek szerokości przodu i OK 50 cm na
pachę.
Zależy mi na zgrabnym,lekkim rękawie,te aktuaknie modne zazwyczaj są wąskie
w kolcy ramienIA.
Z góry dziękuje. Diana

ROBIĘ Z MOHAIRU.
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: rękaw wszywany,ale obszerny jak bez podkroju 01.12.04, 10:28
      Co to znaczy, że rękawy sa wąskie w okolicy ramienia? Jesli chcesz mogę Ci
      napisac jak robiłam podkrój córce na sweter. Rękaw jest jednak z główką.
      Robiłam taki podkrój chyba pierwszy raz w życiu, sama wszystko obliczyłam i
      wyszło zaskakująco fajnie smile (zaskakująco mnie smile). Rekaw ma szerokośc - w
      najszerszym miejscu 36 cm, główka ok. 12 cm wysokości, podkrój na pachę
      przodu/tyłu - 21 cm wysokości.
      • dianik Re: rękaw wszywany,ale obszerny jak bez podkroju 01.12.04, 13:25
        Witam
        Najpierw usprawiedliwie się.
        Dziergam na nowo, po latach przerwy,na moherze,który nie wybaczy mi pruciasmile
        Wcześniej moje rękawy były bez podkroju,albo z podkrojem na oko(z efektem takim
        sobie)albo korzystałam ze starego książkowego modelu,który ze względu na różne
        rozmiary wskazywał zasady rozliczania oczek przy:
        -wyrabianiu podkroju pach z przodu i tyłu
        -wyrabianiu główki rękawa.

"Wąski rękaw w okolicy ramienia" to np model 3 i 10 (Sandra 11/2004)
        szerszy zaś, to model 19 z tego samego nr.

Przyglądając się tym modelom wiem,że:
        1)długość podkroju na pachę może być różna np.
        -dla modelu 10 i 19 -22 cm
        -dla modelu 3 -18,5 cm
        2)szerokość(głębokość) podkroju na pachę
        -dla modelu 19 -5 cm
        -dla modelu 10 -7 cm
        dla modelu 3 -5,5 cm
        3)długość główki:
        -dla modelu 10 i 19 -13,5 cm
        -dla modelu 3 -14 cm
        3)długość rękawa do główki
        -dla modelu 19 -41,5 cm
        -dla modelu 10 -40 cm
        -dla modelu 3 -43 cm
        3)szerokość rękawa (w najszerszym miejscu)
        -dla modelu 19 -40 cm
        -dla modelu 10 -36 cm
        -dla modelu 3 -34 cm
        Swetry te są robione różnymi drutami(stąd ilość oczek zupełnie różna dla tych
        samych rozmiarów)
        Po tych wszystkich moich "odkryciach" nie wiem czy nawet,gdybym zdecydowała się
        na podkrój z modelu 19 to czy stosując starą książkową zasadę rozliczania
        oczek, osiągnę podobne podkroje(bęę robić na innych drutach,próbka nie jest
        porównywalna) i co ważniejsze czy to co wyjdzie osobno będzie do siebie pasować
        w chwili zszywania?

I jeszcze jedna prośba,ze względu na to,że nie jestem krawcową czy mogę prosić
        o wyjaśnienie:
        -że długość głowki wpływa- na?
        -głęokość podkroju pachy z przodu-na?
        -długość podkroju na pachę z przodu-na?
        -szerokość rękawa-na? tu chyba chodzi o to,że rękaw pod pachą będzie miał "luz"

Proszę o wszelkie wskazówki,które przybliżą mnie w walce o ładny i
        przewidywalny rękaw.
        Czy zasady rosliczania oczek są ponadczasowe?
        Pozdrawiam i dziękuję.
        Diana

• dianik Re: rękaw wszywany,ale obszerny jak bez podkroju 01.12.04, 13:43
        czy chcę to co zaproponowałaś?
        Tak,poproszę- jeśli jest nadzieja,że się nie pogubię.
        Pozdrawiam.Diana
        • ka_thy Re: rękaw wszywany,ale obszerny jak bez podkroju 02.12.04, 10:12
          Nie mam jeszcze niestety tej Sandry - jeszcze nie pojawiła się pod Halą na
          targu starych gazetek smile

Co do podkroju rękawa to ja robię tak:
          Robię przód (albo tył) jakiejś tam szerokości i na podkrój rękawa zbieram 5-6
          cm, chodzi o to aby szerokość po zebraniu oczek była równa Twojej szerokości od
          ramienia do ramienia. Tak to mniej więcej wychodzi, ze będzie to ok. 5 cm. I
          długość tego podkroju juz jest dowolna, można zmierzyć jakiś swój ciuch - ja na
          sweter dla córki przyjęłam, ze 20-21 cm. Skosu ramienia nie robię.
          Teraz rękaw - ustalam jakąs szerokość rekawa górą, u mnie 36 cm, robię rękaw do
          miejsca w którym nalezy zacząć zbierać oczka. Składam teraz rękaw na pół, i
          przykładam go do przodu tak jak będzie wszyty czyli rękaw lezy z boku i styka
          się tylko rogiem. Teraz dopasowuję kąt położenia rękawa tak aby przedłużenie
          linii zgiecia trafiało mi na koniec ramienia przodu. Teraz widze ile mi brakuje
          rękawa, jak wysoką powinnam zrobić główkę. Mierzę ten brakujący odcinek, z
          uwagi na to, ze dzianina się rozciąga biorę główkę trochę krótszą.

Teraz rysuję sobie tabelkę w Wordzie, w której komórki odpowiadaja rzeczywistym
          rozmiarom dzianiny - 10 cm na wydruku odpowiada ilości oczek (rzędów) jaka
          przypada na 10 cm dzianiny. Na tej siatce oznaczam sobie pół szerokości rękawa
          i wysokość główki i rysuję jakiś tam rękaw - na oko, najpierw linia jest płaska
          potem diagonalna potem znów płaska i zakończenie główki jakieś 2,5 - 3 cm
          szerokości( czyli w całym rekawie 5-6 cm). Potem tę linię ciagłą zamianiam
          na "schodki", którymi bede zakańczała podkrój pamiętając, ze zbieram oczka co 2
          rzędy.

OPis brzmi bardzo skomplikowanie ale w rzeczywistości jest to bardzo łatwe. I
          rękaw leży bardzo ładnie. Robiłam wg tej metody ostatnio dwa swetry i byłam
          zadowolona z efektu. Szczególnie to rozrysowanie rękawa na siatce jest bardzo
          pomocne.

Możesz podac mi wielkośc Twojej robótki, rozmiary próbki 10 x 10 cm, postaram
          Ci się policzyć jak masz zbierac oczka.
          • dianik Re: rękaw wszywany,ale obszerny jak bez podkroju 02.12.04, 17:10
            Witam
            Dziękuję bardzo za szczegółowy opis.
            Właśnie rozrysowuję sobie wszystko i ... jestem pełna nadziei.
            Jeśli moje próby spełzną na niczym,to... pozwolę sobie poprosić o pomoc.
            Tymczasem dziękuję i pozdrawiam.
            Diana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka