Dodaj do ulubionych

Sprawa poszerzenia kieleckich stoków

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:13
Ludzie, myślcie!!! Wycinac drzewa na jednym z ładniejszych wzgórz w mieście?
Dlaczego to robicie? Myslicie tylko o sobie, kto ma kase i siłe przebicia,
robi co chce kosztem całego społeczeństwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Drako Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 23:17
      Ekolog sie odezwal bo nie dostal lapowy za siedzenie cicho....
      • Gość: Transparentny A moze Ty dostałeś, aby tu pisać? IP: *.simset.net / 80.51.251.* 04.12.04, 10:42
    • Gość: Wujek Dobra Rada Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.klc.vectranet.pl 04.12.04, 07:59
      Spoko, spoko EKOLOG, jeśli Jaśnie nam Panujący WEL zabrał się do roboty to napewno wycinka ruszy za jakieś parę lat, a po wycięciu kilku sztuk i tak przerwą wycinkę z jakiś tam powodów ;)

Jak zwykle rozbabrze coś a później zapomina o co chodziło w tej wizji ;)

;)
    • Gość: narciarz ŚCIĄĆ GŁOWĘ LUBAWSKIEMU WSZYSTKO POD SIEBIE ...... IP: *.globit / 217.98.57.* 04.12.04, 10:32
    • Gość: narciarz Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 11:42
      > Ludzie, myślcie!!! Wycinac drzewa na jednym z ładniejszych wzgórz w mieście?
      > Dlaczego to robicie? Myslicie tylko o sobie, kto ma kase i siłe przebicia,
      > robi co chce kosztem całego społeczeństwa.

Szanowny Panie ekolog - Nie wypowiadaj sie w moim imieniu - stanowię jakąś
      malutka cześć społeczeństwa i lubie bezpiecznie jeżdzic na nartach - nie stać
      mnie na wyjazdy w okolice Tatr co tydzień...dlatego mam nadzieję, że bedziemy
      mieć stok który nie będzie przyprawiał o zgrozę podczas jazdy. Tam zginęło już
      kilka osób. Jestem za wycięciem drzew przy stoku (przecież nikt nie mówi o
      całym wzgórzu!!!) Dlatego jeśli prezydent jest za wycięciem drzew to nie robi
      tego przeciw całemu społeczeństwu. Pozdrawiam
      • Gość: Pushmek Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 13:58
        Nie jestem żadnym narciarzem, a jestem zdecydowanie za wycinką !!!!!!!!!!!
        Podobnie jak WSZYSCY moi znajomii...
      • Gość: Tim Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 14:01
        Panie ekolog !!!!! Rany co to bedzie jak najladniejsze wzgórze będzie bez kilku
        drzewek... Tragedia !! Powinien pan jakimś sposobem posadzić drzewa na
        Giewoncie, no bo jak to tak bez drzew ???? To nie do pomyślenia...
        • Gość: narciarz Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 19:42
          Na Giewoncie nigdy drzewa nie rosły.
      • Gość: narciarz_wodny A mnie nie stać na samochód, to może Tobie zabiorę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 19:51
    • basia996 Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków 04.12.04, 14:24
      A może przykujesz się do drzewa ,jak te oko-małpy przed budową autostrady pod
      Opolem bo nikt im nie dał w łapę .
    • Gość: nart Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.fortes.pl 04.12.04, 15:18
      ale to właśnie SPOŁECZEŃTWO chce jeżdzić na nartach, a te parę drzew nikomu nie
      ztobi różnicy.
    • Gość: kas Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.fortes.pl 04.12.04, 15:22
      niedługo trzeba będzie iść z podaniem do ekologa żeby zarewc jabłko z własnej
      jabłonki
    • Gość: Miki To nie jest wlasnosc narciarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 15:33
      tylko mieszkancow calego miasta - wazna jest przyroda, ktorej niszczyc nie
      mozna! Ponadto - na szczescie decyduja o tym Lasy Panstwowe, geolodzy itp a
      protestowac beda ekolodzy - wiec gwarantuje ze paru osobom z osniezonym mozgiem
      nie pojdzie tak latwo rzez drzew.
    • Gość: WSU Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.czajen.pl / 80.51.252.* 04.12.04, 17:11
      widze jedno sensowne rozwiazanie - niech miasto wskaze nam narciarzom miejsce
      gdzie mozemy posadzic drzewa, oczywiscie odpowiedno wiecej zeby ekolodzy nie
      mieli bezsensownych argumentow i wtedy dopiero wycinke zrobic !
      pozatym hmm jakos niewidze w kielcach aby ekolodzy w przedszkolach lub szkolach
      organizowali akcje proekologiczne (a moze sie myle?)
      • Gość: q Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 04.12.04, 17:47
        No w ogóle w Kielcach ekolodzy to Ci którym wszystko przeszkadza (oni potrafią
        pisać na forum). Ale nie słyszałem żeby sadzili drzewa , sprzątali las albo
        robili cokolwiek innego co z ekologią związane. Czy któryś z ekologów słyszał o
        akcji "sprzątanie gór świętokrzyskich" zorganizowanej niedawno przez
        stowarzyszenie off-road? A tym bardziej zechciał ruszyć tyłek sprzed
        komputera? Jak chcecie żyć w buszu to sie do niego wyprowadźcie. Robienie
        afery o kilka starych sosen - tylko tyle potraficie?
        • Gość: q Re: Sprawa poszerzenia kieleckich stoków IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 04.12.04, 17:56
          A ty Miki sam masz ośnieżony mózg i pewnie lepiące łapy , ile chcesz na
          stowarzyszenie ekologiczne żebyś zaczął uważać , że tak właściwie to wycięcie
          drzew byłoby wskazane? Wyślemy Ci TVN to sfilmują tak jak innych czołowych
          polskich ekologów, buuhahaha...
          • Gość: Zbój Łysogórski Co Ty wiesz kolego o ludziach stających w obronie? IP: *.simset.net / 80.51.251.* 04.12.04, 18:13
            W obronie przyrody oczywiście? Znasz tylko "przyjazne miasto" i tą aferę.
            Wejdź na : www.most.org.pl - poczytaj trochę.
            Nawet w najlepszej rodzinie trafi się czarna owca.
            Więc nie krzywdź innych. Bo ja też mogę byc złośliwy. Tylko po co? Aby komuś
            przys..ć? Nie o to tu chodzi.
        • Gość: inż.środowis.Zbój Sprzątanie świata jest nieedukacyjne IP: *.simset.net / 80.51.251.* 04.12.04, 18:31
          Na ochronie przyrody i środowiska, ekologii "znają się" wszyscy.
          Wg Ciebie ruch w obronie skarbów(bo to są skarby tego kraju) powinien być
          skanalizowany do sprzątania świata. A sprzątać powinien ten kto naśmiecił razem
          z tym co odpadek wyprodukował. Dzieci patrząc na takie akcje myślą, że to
          normalne, że odpady są np. w lesie a one muszą to sprzątać. Może jako dorośli
          same będą nie dbać o czystość. To jest sprawa karania i gmin, powiatów, Lasów
          Państwowych itd.
          Od sadzenia lasów są Lasy Państwowe i robią to w miarę dobrze, a ostatnio coraz
          lepiej.
          Stare sosny są piękniejsze od młodych.
          Ciekawe co jest dla Ciebie związane z ekologią? Widzę ,że nie jesteś w tym
          temacie najmocniejszy.

• Gość: q Re: Sprzątanie świata jest nieedukacyjne IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 04.12.04, 18:46
            OK Zbóju , ale co ma wspólnego z ochroną przyrody koncert krzykaczy w obronie
            kilku drzew których istnienie uniemożliwia lub utrudnia tysiącom ludzi
            uprawianie sportu , rekreację itp.? Każdego dnia wycina się setki albo tysiące
            drzew bo trzeba coś zbudować mniej lub bardziej potrzebnego , niejednokrotnie
            mniej. Drzewa można posadzić wszędzie ale to miejsce jest jedynym takim
            miejscem które nadaje sie do tego , żeby masa ludzi uprawiała ten sport zamiast
            gnić przed telewizorami. Drzew i lasów jak najwiecej ale i trochę rozsądku.
            Gdyby chciano wyciąć drzewa pod pomnik Chrystusa Króla (temat tu wałkowany) to
            bym sie zgadzał , bo taki pomnik mozna postawić wszędzie jak ktoś sie przy jego
            istnieniu upiera , ale trasy zjazdowej wszędzie się zrobić nie da. Gdyby
            wszyscy tak protestowali o byle co to nie byłoby Małysza (bo nie byłoby skoczni
            zeby nauczył się skakać) , nic by nie było , mielibysmy tylko las. Powiem Ci ,
            że wiele drzew w życiu posadziłem i jestem za tym , żeby ich było jak najwięcej
            ale nie wszędzie i nie za wszelką cenę.
            • Gość: Zbój Łysogórski To co napisałeś to poważne są argumenty IP: *.simset.net / 80.51.251.* 04.12.04, 19:17
              Przecież wiadomo, że drzewa i tak trzeba ciąć, ale i sadzić. Jasne, że wszędzie
              nie mogą byc drzewa. Więc trzeba zwaloryzować(ocenić) nasz Telegraf. Może tam
              nie ma nic cennego? To dlaczego tam jest Park Krajobrazowy?
              Bałbym się tej cholernej lawinki błota i spłynięcia góry w dół. Czy dzierżawca
              pokryłby takie wielkie koszty? Czy Kielczanie chcieliby aby z kasy miasta
              naprawiać, zabezpieczać ten stok skoro dzieci tu głodują?

Gość portalu: q napisał(a):

> OK Zbóju , ale co ma wspólnego z ochroną przyrody koncert krzykaczy w obronie
              > kilku drzew których istnienie uniemożliwia lub utrudnia tysiącom ludzi
              > uprawianie sportu , rekreację itp.?
              Ktoś na forum napisał, że na drzewach na autostradzie koło Opola to byli
              wariaci czy coś takiego.
              A co oni mieli robić? Słyszałeś jakie wałki wychodziły ostatnio z autostradami
              koło Gdańska? Dotyczyło to przetargów w których wygrywali drożsi.
              Koło Opola nie wiem, ale na pewno nie zadbano o przyrodę.
              Koło Opola rósł o ile pamiętam len austriacki. Jedyny w Polsce. Naturalne
              stanowisko od tysięcy a może więcej lat. Czy to ma wartość? Dla mnie tak.
              Tatry są 1000 razy mniejsze od Alp. A górale chcą tam całą Polskę i nabić sobie
              kabzę. Ale to ma konsekwencje. Tatry już nigdy moga nie byc takie jakie były.
              Dlatego jestem zwolennikiem rozpraszania turtystyki. Jak jest dziesieciu
              turystów to kozica ich przeczeka. A jak jest 10.000 ?
              • basia996 Re: To co napisałeś to poważne są argumenty 04.12.04, 19:54
                Jestem ciakawa twojej opini ,jak by doszło do budowy pomnika Chrystusa Króla na
                Telegeafie , co wtedy byś pisał ?????
                • Gość: Zbój Łysogórski Trudne pytanie. Nie wiem. To gdybanie. IP: *.simset.net / 80.51.251.* 04.12.04, 20:28
                  Wszystkiego najlepszego z okazji imienin. I napisz czy chciaż trochę trafiają
                  do Ciebie moje opinie. Pozdrawiam
                  • Gość: q Re: Trudne pytanie. Nie wiem. To gdybanie. IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 04.12.04, 21:40
                    No właśnie Zbóju , rozpraszanie turystyki? Pomózmy odetchnąć Tatrom , zróbmy
                    stok z prawdziwego zdarzenia.
                    Co do "spływania góry" - myślisz że te kilka drzew coś zmieni?
                    A co do tego nieszczęsnego pomnika który nam polonia usiłowała wcisnąć , ale
                    tak naprawdę to wcale nie zamierzała , to teraz chyba chcą go w Tarnowie
                    postawić też na jakimś szczycie. I też tam jest burza. No i po co te
                    dyskusje , i tak żadnego pomnika nikt nie zamierza ufundować , tylko chyba mają
                    ubaw z głupich polaczków...
    • Gość: esteta zaorać zalesić IP: 82.160.68.* 05.12.04, 07:53
      1.drzewa stoją na swoich miejscach przez cały rok cieszą zdrowym klimatem
      2.wyciąć to sobie może oszołom na swojej łysinie
      3.za tragiczne wypadki odpowida ten kto dopuszcza do przeludnienia trasy
      4.żadne poszerzanie nie zagwarantuje bezpieczenstwa jeśli chodzi
      tylko o wiecej tłumu i kasy
      5.postawić profesjonalne płoty i wypuszczać po jednym w bezpiecznym odstępie
      za kase zwolnic tempo wyciągu
      6.jak ktos jest za biedny by jezdzic w prawdziwe gory jest tez zabiedny by na
      połowie gory dla dla jego kilku szusów w roku na połowie góry wyrąbano las
      7.wyręb lasu to erozją środowiska niszczeie wzgórza to nie są GÓRY
      8.już dziś widoczny wyrąbany obszar lasu szpeci góre
      pownno się zaorać i zalesić
      9.zamiast remontować ruine źle zaprojektowanej skoczni można wybudować nowe
      trasy
      10.ekologia to prawo wyższe od każdego aroganta wspomninego na tym forum
      • Gość: Zbój Łysogórski A może tam zrobić park edukacyjny? Blisko centrum! IP: *.simset.net / 80.51.251.* 05.12.04, 09:59
        Można byłoby także wykorzystać walor edukacyjny martwych drzew. W rezerwatach
        na zachodzie kładzie się drzewa. Paradoksalnie (ale w naszym ludzkim ujęciu) -
        mają w sobie więcej życia niż w żywe drzewa. Robaki wcinają próchno i w ogóle
        wszystko co jest do zjedzenia. Mnóstwo gatunków tak robi. Rosną na nich
        przecudne grzyby także te rzadkie i chronione o wspaniałych często zapachach.
        Dzięciły to kują. To wszystko nazywa się bioróżnorodność. Pokażmy naszym
        kieleckim dzieciakom jak powinno się chronić przyrodę. Zainteresowanych odsyłam
        na:
        www.pnrwi.most.org.pl i organizowany przez pracownię warsztat edukacyjny "Las"

• Gość: Zbój przepraszam dzięcioły to kują IP: *.simset.net / 80.51.251.* 05.12.04, 10:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka