Dodaj do ulubionych

Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świata

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:23
jak koscol odda co zagrabil w afryce to i tamtejsze ludy odzyja!! jak
powiedzial kiedys pewien afrykanczyk o misjach : " u nas sie mowi ze jak
przyszli misjonarze to mieli krzyz i biblie a my mielismy ziemie a teraz my
mamy krzyz i biblia a oni maja ziemie!
moze tak najlepiej dac przyklad a nie tylko gadac!
Obserwuj wątek
    • Gość: Avocado 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:24
      Nawet jak katolicy odpuszcza swoje 10%, to nadal zostanie 90% kontrolowane
      przez Zydow.
      • Gość: cypisek Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:27
        chyba ci sie proporcje pokrecily:)))) nie wiedzialem ze afryka jest wyznania
        mojrzeszowego:))))japonia,kurdystanem i paragwajem tez rzadza Zydzi??? moze i
        watykan do Zydow tez nalezy:)))??
        • Gość: rar Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.mdot.state.mi.us / 162.108.2.* 16.12.04, 19:33
          Niewiele sie pomyliles. Chodzi o wlasnosc, nie wyznanie, bo wlasnoscia, czyli
          pieniedzmi reguluje sie dlugi. Chyba jasne.
          • Gość: Jan Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:38
            A Polacy jak byli tak sa dziadami.
          • Gość: cypisek Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:39
            no wlasnie najwiecej wlasnosci w afryce ma watykan wiec trzeba oddluzyc zeby
            mogli sie jeszcze bardziej oblowic bo niestety europa jest coraz bardziej
            oczytana i przez to mniej szczodra dla swietoszkow!
            • Gość: langwer Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 20:47
              Czy mógłbyś wymienić chociaż 10% własności w Afryce które posiada
              Watykan?.Wątpię Ciebie "cypisku" za wcześnie wypisano z szkoły i poza
              składaniem liter w zdania niczego nie nauczono.
              • Gość: cypisek Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 20:56
                w polsce tylko 160 tys hektarow ziemi nalezy do kleru a ty myslisz ze w afryce
                jest inaczej???w kazdym kraju na swiecie kler posiada ogromne majatki od usa po
                wyspy owcze i to jest fakt, czy uwazasz ze jest inaczej?
                moze niewiele mnie nauczono ale potrafie na tyle dobrze skladac litery ze co
                nieco przeczytalem i nie tylko swierszczyki z przykoscielnych butikow!
                • Gość: langwer Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:24
                  No stary jeżeli Ty porównujesz Polskę ,która posiada 1000 letnią historię
                  ściśle związaną z chrześcijaństwem z kontynentem Afrykanskim gdzie pierwszy
                  przedstawiciele KK.pojawili się kilkaset lat póżniej to Twój argument jest na
                  poziomie tych świerszczyków.
                  • Gość: cypisek Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:36
                    nie maja znaczenia lata a poziom i szybkosc ekspansji i kto wie czy nie duzo
                    lepsze czasy do zdobywania majatkow w afryce byly duzo poznej niz w polsce!!
                    oni sie musieli troche ucywilizowac a poza tym trzeba bylo im czyms
                    zainponowac !1000 lat temu bylby problem podbijac czarny lad bez armi
                    walczacych w imieniu papieza !
                    ja nie przedstawiam moich argumentow a fakty ktorych ty nie uznajesz za
                    prawde ,niewiadomo czemu! wiekszosc ludzi na ziemi zdaje sobie sprawe ze KK ze
                    stolica w watykanie to jedno z najbogatrzych panst swiata majacy udzily w
                    przemysle ,bankach posiadajacy majatki i ziemie - nie mam pojacia czemu to do
                    ciebie nie dociera, zyjesz w jakims wirtualnym swiecie?
                    • Gość: piotrek Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 21:53
                      te swoja "ideologie" (gdzie tu fakty?) to prezentuj w trybunie ludu
                    • Gość: Juras Re: Kompletny belkot! IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 21:58
                      Bredzisz jak pokrecony; cala twoja powyzsza wypowiedz (jak zreszta i
                      pozostale!) zupelnie nie trzyma sie kupy... Prawdopodobnie szum wscieklosci
                      kapie ci z mordy na klawiature, palce ci sie potem slizgaja i glupoty
                      wystukujesz. Skontrolowac twoich glupot na monitorze nie mozesz, bo bielmo
                      nienawisci zaszlo ci na slepia....
                    • Gość: langwer Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 22:20
                      Apelując o zredukowanie zadłużenia narodom Afryki Papież prawdopodobnie miał na
                      myśli kraje które swoją potęgę zbudowały korzystając z surowców i ludzi tego
                      kontynentu ,a zwłaszcza obecnych koncernów i firm które czerpią zyski z
                      ekspansji bogactw czarnego lądu.
                    • Gość: kaja CYPISEK, TY NAPRAWDE JESTES KRETYNEM IP: 212.182.14.* 16.12.04, 23:24
                      nic nie wiedzacym i rozumiejacym darmozjadem.
                      • Gość: Klak Nie obrazaj biednego, chorego czlowieka prosze. IP: *.dc.dc.cox.net 17.12.04, 05:20
                        On cierpi na mianie przesladowcza i trzeba mu wspolczuc.
                      • Gość: kichote Re: CYPISEK, TY NAPRAWDE JESTES KRETYNEM IP: 212.124.92.* 17.12.04, 08:26
                        Dlaczego tak latwo przychodzi Wam obrzucac inwektywami faceta, ktory krytykuje
                        Kosciol (fakt, ze mocno bredzi), a milczaco akceptujecie innego, ktory pisze,
                        ze 90% wlasnosci w Afryce nalezy do Zydow?
                        Naprawde nie uwazam, ze kazdy Zyd jest idealem, nie akceptuje bezkrytycznie
                        polityki Izraela, ale dosc mam tych wciaz powtarzanych bzdur
                        o "zydokomunie", "zydomasonerii", "zydowskim spisku". Bo, jak powszechnie
                        wiadomo na forum, Zydzi nie maja innego celu w zyciu, jak niszczenie innych
                        narodow, z Polakami na czele.
                        Zastanawiam sie, skad sie bierze ta niemoznosc sluchania ludzi o odmiennych
                        pogladach, przyswajania faktow i samodzielnego wyciagania wnioskow.
                        • Gość: Juras Re: Dlatego... IP: *.bund.de 17.12.04, 08:58
                          Gość portalu: kichote napisał(a):

> Dlaczego tak latwo przychodzi Wam obrzucac inwektywami faceta, ktory
                          krytykuje
                          > Kosciol (fakt, ze mocno bredzi), a milczaco akceptujecie innego, ktory pisze,
                          > ze 90% wlasnosci w Afryce nalezy do Zydow?
                          > Naprawde nie uwazam, ze kazdy Zyd jest idealem, nie akceptuje bezkrytycznie
                          > polityki Izraela, ale dosc mam tych wciaz powtarzanych bzdur
                          > o "zydokomunie", "zydomasonerii", "zydowskim spisku". Bo, jak powszechnie
                          > wiadomo na forum, Zydzi nie maja innego celu w zyciu, jak niszczenie innych
                          > narodow, z Polakami na czele.
                          > Zastanawiam sie, skad sie bierze ta niemoznosc sluchania ludzi o odmiennych
                          > pogladach, przyswajania faktow i samodzielnego wyciagania wnioskow.

Poniewaz w sposob najbardziej wulgarny (chociaz nozmalnie nie jest to w moim
                          zwyczaju) "najechalem" na tego zbojeckiego synka, postaram Ci sie z tego jakos
                          wytlumaczyc.

1. Piszac, ze misjonarze katolitcy wykorzystuja ludzi w Afryce cypisek
                          dyskwalifikuje sie jako dyskutant. Przypadkowo znam wielu zakonnikow i sostr
                          tam pracujacych, ogladalem zdjecia warunkow w jakich pracuja, opowiadali mi na
                          ile roznego rodzaju nebezpieczenstw sa codziennie narazeni i dlatego ponosi
                          mnie, kiedy robi sie z nich kolonizatorow... To mniej wiecej tak, jakby z Matki
                          Teresy z Kalkuty ktos probowal zrobic obszarnika czy kapitaliste w Indiach, bo
                          jej zgromadzenie wykupilo iles tam gruntu czy jakies budynki na hospicja dla
                          umierajacych! Kompletny absurd! Tego typu zarzuty, nie poparte przy tym zdanymi
                          statystykami (bo ich nie ma!) czy innego rodzaju dowodami, produkuje ten
                          ziejacy nienawiscia do KK balwan we wszystkich swoich postach, wiec nie nalezy
                          sie dziwic, ze to forumowiczow (nawet tych nie sympatyzujacych specjalnie z KK)
                          oburza...

2. Co do zagadnienia antysemityzmu, to sprawa tej choroby jest tak
                          beznadziejna, ze prawdopodobnie nie warto z tego typu oszolomami w ogole
                          dyskutowac, czy tez reagowac na ich brednie. Zauwaz, ze reagujac na wypowiedz -
                          bez wzgledu czy negatywnie, czy tez z uznaniem - dochodzimy do wniosku, ze z
                          kims takim WARTO dyskutowac (chicha nadzieja na zmiane pogladow lub zacheta do
                          dalszego trwania przy tychze wlasnych pogladach). Z antysemitami KAZDA dyskusja
                          jest absolutnie jalowa! To sa po prostu chorzy ludzie, uwazajacy sie za
                          zdrowych (podobnie jak u pijacych alkoholikow!), wiec co takiemu mozna
                          powiedziec? Oni i tak wiedza lepiej... Pijakowi tez wszyscy dookola mowia, ze
                          jest uzalezniony, a on z uporem wmawia wszystkim, ze swoje opijstwo ma pod
                          kontrola i nic mu nie brakuje... Podobnie z zydozercami. Oni nawet na biegunach
                          czy Saharze szukaliby Zydow i obwinialiby ich, ze snieg jest za malo bialy, a
                          piasek za goracy! To juz jest silniejsze od nich samych...

3. Masz absolutnie racje; szczegolnie teraz, w okresie adwentowym powinno sie
                          jednak trzymac jezyk w cuglach i nie zniewazac ludzi...
                          Calkiem serio dziekuje Ci, ze zwrociles nam na to uwage. Nie ludz sie jednak,
                          do antysemitow Twoj apel prawdopodobnie nie dotrze...

Pozdrowienia

Juras
                          • Gość: SPETZ Re: Dlatego... IP: *.udn.pl 17.12.04, 10:49
                            Właśnie Brawo!
                            Nie było Petzów , Pawłowiczów , Jankowskich i innych zboków!!!! Nie było
                            świętej Inmkwizycji i stosów! Nie było papieżycy i mordów na tronie piotrowym!!
                            Wojtyła nie jest podtrzymywany przy życiu lekarstwami produkowanymi m.in. z
                            ludzkich płodów!! Watykan niegdy nie pomóg w przeżucie zadnego zbrodnizarza
                            hitlerowskiego do ameryki płd.!!!Watykan nie jest właścicielem pakietów
                            kontrolnych firm produkującyh środki antykoncepcyjne!! KLER KATOLICKI NIGDY NIE
                            WYKORZYSTYWAŁ CZARNEJ AFRYKI ANI ŻADNYCH INNYCH LUDZI!!! NIGDY!!!!!!!!
                            A kilku kolesi wypisujących katolickie bzdury i pochwałę kościółka nie jest
                            wcale a wcale poje..ych.
                            Juras jeżeli uważasz że adwent ma coś wspólnego i ogranicza wolność słowa to
                            puknij się w głowęi idź ucałować proboszcza!
                            • Gość: Juras Re: Dlatego... IP: *.bund.de 17.12.04, 11:24
                              Gość portalu: SPETZ napisał(a):

> Właśnie Brawo!
                              > Nie było Petzów , Pawłowiczów , Jankowskich i innych zboków!!!! Nie było
                              > świętej Inmkwizycji i stosów! Nie było papieżycy i mordów na tronie
                              piotrowym!!
                              > Wojtyła nie jest podtrzymywany przy życiu lekarstwami produkowanymi m.in. z
                              > ludzkich płodów!! Watykan niegdy nie pomóg w przeżucie zadnego zbrodnizarza
                              > hitlerowskiego do ameryki płd.!!!Watykan nie jest właścicielem pakietów
                              > kontrolnych firm produkującyh środki antykoncepcyjne!! KLER KATOLICKI NIGDY
                              NIE
                              >
                              > WYKORZYSTYWAŁ CZARNEJ AFRYKI ANI ŻADNYCH INNYCH LUDZI!!! NIGDY!!!!!!!!
                              > A kilku kolesi wypisujących katolickie bzdury i pochwałę kościółka nie jest
                              > wcale a wcale poje..ych.
                              > Juras jeżeli uważasz że adwent ma coś wspólnego i ogranicza wolność słowa to
                              > puknij się w głowęi idź ucałować proboszcza!

Eeee, no to mam wreszcie z glowy ta moja wiare! Zreszta nie tylko ja, ale
                              milony innych wierzacych ludzi, czlonkow tej "mafii" zwanej Kosciolem
                              Katolickim! Sluchaj, kiedy ty wreszcie oglosisz te twoje sensacje?
                              Mam nadzieje ze nawiazales juz kontakt z Reuters'em? Na takich, demaskujacych
                              ostatecznie KK wiadomosciach moznaby zrobic fortune! Prawie taka sama jak na
                              odnalezieniu zwlok Jezusa z Nazaretu! Na co ty jeszcze czekasz czlowieku?

Co do mojego niemieckiego proboszcza (pisze z Berlina), wyobraz sobie, ze w
                              jeden z czwartkow, umyl mi on nogi, wytarl czystym recznikiem i pocalowal! I to
                              nie tylko mi, ale jedenastu innym! W obecnosci calej parafii, zgromadzonej w
                              kosciele.... Hmmm... Po tym co ujawniles, zaczynam zastanawiac sie, czy on
                              casami nie jest, no tego...., inaczej kochajacym, lub czy to mycie (podobnie
                              zreszta jak opieka misjonarek nad chorymi murzynami w Afryce) nie bylo tylko
                              PASKUDNYM WYKORZSTANIEM MNIE PRZEZ TEGO KLECHE?

Ale mi narobiles wody w mozgu!

Z adwentowym pozdrowieniem

Juras
                              • martakrzych Uklony dla Pana Jurasa 17.12.04, 18:10
                                Bardzo milo mi sie Pana czytalo. Mysle, ze osoby zacietrzewione niechecia do
                                innych (bez znaczenia czy do Zydow, Polakow, Niemcow, Rosjan, Ukraincow,
                                masonow, lewakow, prawdziwkow, katolikow, ateistow i cyklistow) laczy jedno i
                                to samo. Maksymalne zredukowanie poznawcze. Kiedys tam, wybrali sobie wroga i
                                potem cala tzw. rzeczywistosc sluzy im po to by dostarczac dowodow na to , ze
                                mieli racje. Ja nie jestem katolikiem, ale widze obok wymienionych przez
                                SPETZ'a ksiezy rowniez takich, ktorych postawa, praca, czy nawet misja jest
                                godna szcunku. I tak jest ze wszystkimi ludzmi. Ktos kiedys powiedzial, ze
                                ludzie nie dziela sie na nacje, religie, i partie tylko na tych, ktorzy
                                wkladaja wysilek w to by zobaczyc swiat, takim jakim jest, i na tych, ktorym
                                sie nie chce. Serdecznie pozdrawiam.

• piotr.kraczkowski "Nie akceptuje bezkrytycznie polityki Izraela" 17.12.04, 17:47
                          Gość portalu: kichote napisał(a):

> Naprawde nie uwazam, ze kazdy Zyd jest idealem, nie akceptuje bezkrytycznie
                          > polityki Izraela, ale dosc mam tych wciaz powtarzanych bzdur
                          > o "zydokomunie", "zydomasonerii", "zydowskim spisku". Bo, jak powszechnie
                          > wiadomo na forum, Zydzi nie maja innego celu w zyciu, jak niszczenie innych
                          > narodow, z Polakami na czele.

Ale krytycznie, to juz akceptuje pan "polityke Izraela",
                          nieprawdaz?
                          Zaprzeczanie temu, ze syjonisci z Europy, czyli po prostu
                          Europejczycy, mieli lub maja jakiekolwiek prawo zalozyc
                          i utrzymywac Izrael w Azji, na koszt Palesytnczykow, to
                          wg pana antysemityzm, nieprawdaz?
                          • martakrzych Re: "Nie akceptuje bezkrytycznie polityki Izraela 17.12.04, 18:33
                            Panie P.K. byc moze Kichote - podobnie jak ja, uwaza ze postrzeganie
                            antysemityzmu nie ma nic wspolnego z ocena polityki Izraela. Dla mnie
                            antysemityzm to jedna z form rasizmu (czesciej paranoi) i nic wiecej. Jak
                            slysze, ze: w rzadzie, sejmie, srodowisku artystow, prawnikow itd. jest za duzo
                            Zydow, to wiem ze ktos ma problemy. Polityczna ocena Izraela to zupelnie inna
                            bajka, sami Zydzi sa w tej kwestii podzieleni. Pozdrawiam

• Gość: Finwal Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.net.autocom.pl 17.12.04, 01:45
                      I pewnie wszystkie te udziały (banki,przemysł itd..) sa na podstawione osoby i
                      dlatego oficjalnie Watykan nic nie posiada (nawet banku watykański chyba
                      zbankrutował). Ale ty wiesz o wszystkim. Masz dostęp do tych danych.
                      Sczęśliwiec. Może byś sie podzielił tymi wiadomościami.
                • Gość: FRITS Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.adsl.wanadoo.nl 17.12.04, 00:08
                  Cypisek, puknij sie w glowke. Wyspy Owcze sa protestanckie (jeden maly kosciol
                  katolicki w Torshavn). Przelec sie Atlantic Airways z Londynu (takie miasto w
                  Wielkiej Brytanii), zobaczysz. Tylko uwazaj, bo Farerczycy sa dobrze
                  wyksztalceni i od razu buraka zauwaza.

Wyskocz tez do Afryki(taki kontynent na poludnie od Europy), pare lat tam
                  mieszkalem, nie zauwazylem, zeby Watykan mial tam wielkie wplywy.

Nie jestem katolikiem, ale podziwiam papieza, ktory mowi prawde prosto w oczy,
                  zwlaszcza takim pacanom jak Ty.

To prawda, niewiele Cie nauczono. W dupie byles, gowno widziales.
                • Gość: Finwal Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.net.autocom.pl 17.12.04, 01:38
                  Nawet jeżeli tak jest to wiedz, że 160 tyś. hektarów to inaczej 1,6 tyś km2
                  czyli około 0,5% powierzchni Polski. To chciałes wykazac ?
                  Gdyby papież powiedział by nie redukowac długów krajom III swiata krzyczałbyś,
                  że popiera neokolonializm itd. Dla ciebie argumenty się nie liczą. Ty juz wiesz
                  i nic tego nie zachwieje.
              • Gość: ubu_roy Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.nyc.rr.com 17.12.04, 22:31
                Church in Uganda caught in real estate scandal

"The Catholic Church in Uganda is caught up in a real-estate scandal - which
                observers characterise as the worst scandal in over 100 years of Catholic
                history in the African country.

A hundred acres of land belonging to the Church, in both urban and rural
                settings, have been sold off without the knowledge or approval of the
                hierarchy, according to recent reports. The media revelations suggest that real
                estate speculators, aided by corrupt clerics, have made enormous proceeds on
                the sales....."

WIECEJ INFO NA TEMAT ZABRANEJ AFRYKANCZYKOM ZIEMI PRZEZ WATYKAN ZNAJDZIESZ
                TUTAJ > <a href=www.cathnews.com/news/209/148.php
                target=_self>http://www.cathnews.com/news/209/148.php</a>
            • Gość: alfa Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.ztpnet.pl 17.12.04, 02:12
              tylu was oburza sie na Cypiska a tylko on zwrocil uwage na najglupsza opinie na
              tym forum/wypowiedz avokado/
        • Gość: Zenon Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:36
          Widzisz Cypisku, zdaniem wielu Wojtyla to Zyd (podobnie jak polowa Episkopatu
          Polski),zaś Chrystus to Wielkopolanin rodem z Gniezna.
          • Gość: cypisek Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:41
            dobre:)))))
          • Gość: ubu_roy Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.nyc.rr.com 17.12.04, 22:35
            Z Kolna poganinie !
      • Gość: rdb Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 16.12.04, 23:43
        bo widzisz - zydzi nawet nie swojemu pozycza - jak widza ze jest w biedzie, a
        katolicy nawet swojemu nie pozycza jesli nie maja 100% pewnosci odzyskania z
        wielkim zyskiem! z wnetrznosciami wyrwa, a nie popuszcza!
      • Gość: rdb zyd i obcemu pozyczy, a polak polakowi ukradnie IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 16.12.04, 23:49
        bo widzisz - zydzi nawet nie swojemu pozycza - jak widza ze jest w biedzie, a
        katolicy nawet swojemu nie pozycza jesli nie maja 100% pewnosci odzyskania z
        wielkim zyskiem! z wnetrznosciami wyrwa, a nie popuszcza
      • Gość: gość Re: 10% katolicy, 90% żydzi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 00:56
        TO JUŻ JEST CHOROBA CZŁOWIEKU!
    • Gość: vd Pielgrzym Pokoju IP: *.acedsl.com 16.12.04, 19:27
      A i tak tegoroczna pokojowa nagrode nobla dostanie jakis dzialacz
      ekologiczny.
      • Gość: Waldi Re: Pielgrzym Pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:29
        Gość portalu: vd napisał(a):

> A i tak tegoroczna pokojowa nagrode nobla dostanie jakis dzialacz
        > ekologiczny.

Bo działa a nie pielgrzymuje.
      • Gość: zagubieni kosmici pielgrzym belkotu IP: *.client.comcast.net 16.12.04, 20:11
        pawelek jest oderwany od zycia. zyje w przepychu watykanu gdzie kazda zlota
        klamka reprezentuje zagrabine majatki i smierc tysiecy niewinnych. wdychajacy
        kadzidla patrzacy na zlote obrazy, krzyze, bizuterie, kielichy, marmury, wysokie
        sklepienia, slyszac dzwony i piesni, pawelek naprawde mysli ze jest wyslannikiem
        stworcy. bredzacy zagubiony starzec. pochylic glowe nad glupota ludzka.
        • Gość: Ciekawy Re: pielgrzym belkotu IP: *.client.comcast.net 17.12.04, 04:11
          Gość portalu: zagubieni kosmici napisał(a):

> pawelek jest oderwany od zycia. zyje w przepychu watykanu gdzie kazda zlota
          > klamka reprezentuje zagrabine majatki i smierc tysiecy niewinnych. wdychajacy
          > kadzidla patrzacy na zlote obrazy, krzyze, bizuterie, kielichy, marmury,
          wysoki
          > e
          > sklepienia, slyszac dzwony i piesni, pawelek naprawde mysli ze jest
          wyslannikie
          > m
          > stworcy. bredzacy zagubiony starzec. pochylic glowe nad glupota ludzka.
          Pochylic glowe nad glupota "zagubionych kosmitow". No, chyba, zes przylecial z
          Alfa 2 (a moze Supernova 3563) i nie wiesz co to jest Ziemia. A te zlote klamki
          w Watykanie to pewnie marzysz... Imiona wlasne pisze sie z DUZEJ LITERY, o
          TAKIEJ. I kto to jest "pawelek"? Jesli masz na mysli Ojca Sw. Jana Pawla II, to
          troche szacunku. Ten Czlowiek (przez wielkie C) zrobil cos wiecej dla swiata
          niz tysiace takich "kosmitow" jak ty. Cos ty (z malenkiego "t") zrobil? Glowe
          dam, ze wielkie NIC.

• Gość: rdb Re: pielgrzym belkotu IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 17.12.04, 08:44
            > Glowe
            > dam, ze wielkie NIC.

postawilbys cos co ma jakakolwiek wartosc!
        • Gość: ubu_roy Re: pielgrzym belkotu IP: *.nyc.rr.com 17.12.04, 22:34
          Jaki pan taki kram.
    • Gość: Zenon Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:32
      I tak to Wojtyla milosierdzia pelnym jest. Na cudzy koszt.
      • Gość: inkwizytor Czy Wojtyla jest zdrów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:48
        Ostatnio dowiadujemy się,że Abel zabił Kaina a nie odwrotnie.Albo z Polakami
        jest coś niedobrze,albo...Spartańskie odcinanie się od gałęzi na której się
        siedzi i postawienie na rozwój męczennictwa przez chorobę to novum w
        cywilizowanym świecie.
    • Gość: jasiu srasiu [...] IP: *.client.comcast.net 16.12.04, 20:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: cypisek Re: pawelkowi sie popieprzylo w glowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 20:36
        tylko pamietaj ze kler bardzo dobrze z wszystkimi zyje,potrafia sie ukladac z
        czerwonymi,zoltymi,zielonymi ,zlodziejami z kazdym kto moze w jakis sposob byc
        dla nich przydatny!!!
        na jasna gore na sniadania z generalem zapraszani sa wszyscy - pieniadze
        przeciez nie smierdza a czego sie dla nich nie zrobi
        amen
        • Gość: paionk CYPISEK, FORUMOWY IDIOT, TOBIE SIE POPIEPRZYLO IP: 212.182.14.* 16.12.04, 23:22
          A jeszcze bardziej twojemu ojcu, gdy cie robil...
        • Gość: Ciekawy Re: pawelkowi sie popieprzylo w glowce IP: *.client.comcast.net 17.12.04, 04:13
          Cypisku, idz do psychiatry. Bardzo prosze. Moze jeszcze jest szansa wyleczenia
          twojego bipolar.
    • Gość: R. www.list.org.pl Kardynal Ratziger: nie wpuszczajcie Turcji do EU!! IP: *.cpc.uea.ac.uk 16.12.04, 20:12
      polecam www.list.org.pl i sie podpisac. Robcie cos dla wlasnej przyszlosci i
      zainwestujcie pol minutki!
    • tow1sekr Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ 16.12.04, 20:33
      Taaaa, zredukują! Zredukują etaty w posiadanych firmach w 3 świecie. Dobrym
      przykładem jest tutaj Polska, gdzie pazerne pinokia z włoch kupili Bank Pekao
      SA za 1 mld USD (zysk netto banku w 2004 r. prognozowany jest na poziomie 400
      mln USD). Kapitaliści "z ludzką twarzą z kraju owcy i sera" zredukowali w ciągu
      kilku ostatnich lat zatrudnienie z 25tyś osób do 17tyś osób, czyli 8 tyś poszło
      na zasiłek, na bruk.
      Polityka wycyckania biednego kraju jest identyczna w przypadku krajów 3 Świata
      i Polski. Z tego powodu biznes zachodni i amerykanski nadaje Polsce statusu
      kraju 3 Świata.
      Papa chce dobrze, ale pewnie wie, że jego zalecenia są pobożnymi życzeniami!
    • Gość: ZZ odwrotnie!!! IP: *.top.net.pl 16.12.04, 20:53
      Wszelka finansowa pomoc dla Afryki i innych krajów Trzeciego Świata jest
      natychmiast rozkradana, zamieniana na zbytki kacyków (Maybach dla władcy Suazi)
      albo zbrojenia.

Mniej pomocy, więcej nadzoru. A najlepiej rekolonizacja.
      • Gość: Skarby Watykanu [...] IP: *.i.pppool.de 16.12.04, 21:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • krystian71 Brawo Kropka,czasami warto kliknac w kosz :) 16.12.04, 21:30
    • Gość: Ja, Polak Kolejny apel - bez echa... IP: *.73.146.212.ip.tele2adsl.dk 16.12.04, 21:00
      Jan Pawel II wyraza przekonanie nas wszystkich o redukcji dlugu III swiata.
      Tyle tylko, ze ta jego bogata czesc nie jest tym zainteresowana. Bogaty swiat
      woli wydawac pieniadze na zbrojenia i sprzedawac bron biednym aby sie na wzajem
      wyrzynali... przy okazji testujac "nowe militarne rozwiazania".
      Bogaty swiat jest cyniczny - tu nikt nikomu niczego nie da za darmo... tyle
      tylko, ze sobie JPII "pogada", "zwróci uwage", "poruszy sumienia" (przewaznie
      tych, co i tak niczego nie moga)... i wszystko "wróci do normy" - "po
      staremu", "jak zwykle"...
      ...zastanawiam sie dokad ten swiat zmierza i nasówa mi sie niewesola refleksja,
      ze kazde zycie zmierza do smieci, konca - slowem swiat stal zawsze w niewesolej
      perspektywie.
      - Nihil novi - codziennie chleb powszedni i mleko krowi :-)

- Ojcze Janie Pawle II - kto sie procz Ciebie tym tak naprawde przejmuje? ...
      • Gość: cypisek Re: Kolejny apel - bez echa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:44
        jeszcze nie slyszalem zeby kosciol protestowal przeciwko fabrykom broni ,
        zreszta to nie w ich interesie , wazniejsza jest przeciez sprawa
        aborcji "dzieci" niz mordowanie doroslych! (na aborcji koscol traci a na
        pogrzebach zarabia)
        KK jest przeciwko wszystkiemu co obcina im dochod i za wszystkim co go przynosi!
        • Gość: ubu_roy Re: Kolejny apel - bez echa... IP: *.nyc.rr.com 17.12.04, 22:47
          Absolutnie sie zgadzam. Chca miec zywe zarodki by wychowac ich na martwych
          zolnierzy. Tak dlugo sie interesuja nie narodzonymi jak sa w brzuchach matki.
          Potem nawet nie chca o nich slyszec do momentu az osiagna wiek poborowy. Od
          tego maja kapelanow w wojsku by narodzeni umierali w zgodzie z obowiazujaca
          wersja nauki Jezusa i tak sie ten interesik watykanski kreci od tysiecy lat.
    • Gość: aa Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.med.unc.edu 16.12.04, 21:04
      Cypisku
      Inteligentni ludzie zwykle podaja zrodla na podstawie ktorych wyciagaja wnioski,
      wiec moze podasz zrodla (np, statystyki) z ktorych wynika ze KK jest
      wlascicielem wszystkiego ( albo prawie wszystkiego) w Afryce. Inaczej mozna
      potraktowac Twoje wypociny jako marudzenie idioty.
      PS. Polecam uzywanie slownikow jesli jest sie na bakier z ortografia.
      • krystian71 nic sie niepomyliles to jest idiota 16.12.04, 21:10
        gdzies tam powyzej juz udowodnil,ze poniewaz KK w Polsce posiada 160tys hektarow,wiec w Afryce musi byc podobnie.Szkoda czasu na balwana
        • Gość: cypisek Re: nic sie niepomyliles to jest idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:49
          macie racje misjonarze siedza tam z czystego powalania a koscol marnuje tam
          swoje pieniadze na utrzymanie darmozjadow, co jak co ale ekonomistow maja
          dobrych i malo co robia dla idei - to chyba widac golym okiem, no chyba ze sie
          jest slepym to moga wystapic pewne problemy!
          • Gość: piotrek Re: nic sie niepomyliles to jest idiota IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 21:58
            balwanku, nic nie rozumiesz.
            papiez cie drazni, na temat nedzy nie masz najmniejszego pojecia, a najbardziej
            na temat nedzy swojego intelektu
          • krystian71 Re: nic sie niepomyliles to jest idiota n/t 16.12.04, 22:10
          • Gość: aa Re: nic sie niepomyliles to jest idiota IP: *.med.unc.edu 16.12.04, 22:55
            Kochani
            Przestanmy sie ekscytowac idiota Cypiskiem. Przeciez jasno widac ze ten facet to
            jest obrzezaniec (inaczej mowiac przynalezy do narodu tzw. " wybranego").
      • Gość: Ciekawy Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.client.comcast.net 17.12.04, 04:16
        Ciekawe, czy "Cypisek" wie CO TO znaczy Slownik?
    • Gość: aa Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.med.unc.edu 16.12.04, 21:07
      Tak na margibesie, mozna zredukowac dlugi Afryce, ale pozniej byloby dobrze
      wogole nic im nie pozyczac. Moze wtedy wezma sie do roboty!
    • Gość: INNOCENTY.3. Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: 81.210.75.* 16.12.04, 21:15
      Prędzej bym się mugł diabła spodziewać niż papa Karolek zredukuje długi
      Trzeciego Świata no chyba że zwrócą to co zagrabili nawracając mieczem i szpadą
      a jak się nie mylę to co kler raz ukradnie to nie ma zamiaru nigdy oddawać.....
      • Gość: piotrek Re:zredukujcie długi: intelektualista to ty nigdy IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 22:00
      • Gość: aa Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.med.unc.edu 16.12.04, 22:57
        Innocentku
        Do szkoly, do szkoly, uczyc sie a nie zabierac glos w dyskusji. Moze najpierw
        postudiowac jakas wiedze a nie pisac glupoty i to z bledami!!
      • Gość: Przesmiewca Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.client.comcast.net 17.12.04, 04:18
        A ty Innocenty masz Ino Centy? Stad ta frustracja? Wyspij sie dziecko.
    • Gość: jay-ź Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:38
      Długi, długami... ale zastanawiam się czy ten III Świat w ogóle je spłaca?
      Może nie spłaca - i problemu nie ma?
      • Gość: gosc Re: o co chodzi Papiezowi? IP: *.hrl.com 16.12.04, 22:03
        Pan Papiez tak sobie powiedzial bo wie ze w Afryce jest glodno i smutno, no musial cos powiedziec na ten temat na nowy rok bo robi to zawsze, a ze bylo to
        nieprzemyslane to dlatego ta dyskusja na forum, ja mysle ze Afryka nie ma dlugow, placi na biezaca za dostawy etc, jednak chodzi o ustawiczny brak pieniedzy w
        Afryce, no bo ile mozna dostac za tone kakao i za tone elektroniki. NIe wiem ile wlasnosci jest Watykanu w Afryce, bo KK ma ogromne wlasnosci w swoich
        krajach u siebie ale to inna sprawa.
        Na marginesie, nie slyszalem , moze jest nie publikowane, aby liderzy innych wyznan wzywali do tego samego co Papiez.
        Poza tym ktos powiedzial 10% katolicy i 90% zydzi maja wlasnosci, i tak wlasnie jest bardzo szczesliwie, poniewaz zydzi umieja swietnie robic interesy i pomnazac
        majatek, w rekach katolikow, przyklad Polski, ten majtek juz prawie nie istnieje,
        • Gość: katolik Re: o co chodzi Papiezowi? IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 17.12.04, 00:09
          bo zydzi orza calymi dniami,
          a polak patrzy co tu komu zap.....olic!

A ze zydow nie ma juz w Polslce, wiec nie ma komu zap....lic!

No wiec kto winien?
          no oczywiscie zydzi!
          • Gość: alfa Re: o co chodzi Papiezowi? IP: *.ztpnet.pl 17.12.04, 02:21
            BRAWO KATOLIK najmadrzejsza wypowiedz na tym forum
        • Gość: ali Re: o co chodzi Papiezowi? IP: 193.28.0.* 17.12.04, 08:25
          Zaraz, zaraz... Jeśli ten majątek już prawie nie istnieje to co miałby oddawać
          Watykan w Afryce?
    • Gość: ANTEK Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: 216.223.64.* 16.12.04, 21:46
      MOWA JP2 LATWA, LEKKA I PRZYJEMNA, TAKA POEZJA WOJTYLY. OGOLNIE I OWSZEM ,
      JAKIES ALUZJE , METAFORY, TROCHE MYSLI , TROCHE WESTCHNIEN, TROCHE OPISOW ,
      TROCHE POBOZNYCH ZYCZEN. CZLOWIEK POCZYTA ALBO POSLUCHA TO I NA TYM KONIEC.MOZE
      DLATEGO ZE ZYCIE JEST PROZA .
      • Gość: rdb Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 16.12.04, 23:56
        poza tym to nic nie kosztuje, tak se powiedziec!

tyle ze paradoksem jest iz choluje sie zasadom wyzbycia dobr doczesnych,
        rozporzadza cudza kasa, a samemu ma sie jej niezliczone bogactwa!
        ot taka chrzescijanska przywara!
        • Gość: Ciekawy Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.client.comcast.net 17.12.04, 04:21
          choluje sie zasadom
          Co to znaczy "choluje"? Do szkolki, a potem MYSL i pisz (jesli potrafisz
          myslec, bo watpie)
          • Gość: rdb Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.cust.bezeqint.net 17.12.04, 08:31
            >Co to znaczy "choluje"
            to byla taki prosty test na wstawienie brakujacej litery, ktorego osobnicy
            potrafiacy tylko wklejac raz opracowany tekst, nie potrafia przeskoczyc!

*podpowiedz - chodzi o literke "d" na 5 pozycji.
            Jesli ciagle bedziesz mial problemy - pisz smialo!
    • Gość: Paionk ALEŻ TY BUCU JESTEŚ GŁUPI IP: 212.182.14.* 16.12.04, 23:21
    • Gość: rdb NO I NIE cudny ten PAPA!!!! IP: 5.6R1D8DEBUG* / *.red.bezeqint.net 16.12.04, 23:41
      tak w koncu najlatwiej - zaapelowac do kogos zeby dal swoje pieniadze!!

A ze samemu sie ma nieprzemierzone skarby (zrabowane zreszta w wiekszosci -
      przez wieki) - no ale co komu do tego. To atak na Kosciol!
      • Gość: pl redukowac, do zera IP: *.range217-42.btcentralplus.com 17.12.04, 00:15
        czy w ramach tej akcji CitiBank moze rowniez zredukowac moj kredyt ?
        • Gość: jakub To zależy czy jesteś czarny IP: 193.28.0.* 17.12.04, 08:27
          • Gość: rdb chodzi o skore czy wystarczy charakter? IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 17.12.04, 08:34
            chodzi o kolor skory czy wystarczy charakter?
            • Gość: ali Skóra chyba wystarczy choć... IP: 193.28.0.* 17.12.04, 08:47
              charakter będzie dodatkową zaletą braną pod uwagę przy obliczaniu wysokości
              redukcji zadłużenia.
    • Gość: Sceptyk Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: 195.116.198.* 17.12.04, 00:23
      Chyba cudem !
    • Gość: Gerard Kosciol rozlazi sie w szwach przez pedofilie, brak IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 17.12.04, 00:47
      ksiezy, dogadywanie sie z Islamem a Watykan o dlugach trzeciego swiata. Papiez-
      Polak rozlozyl dokladnie katolicyzm przez rozpuszczenie granic miedzy nim a
      innymi religiami. Wyjatkowosc misji Jezusa i kosciola zostala sprowadzona do
      troski o nedzarzy obojetnie jakiej religii. Widac wyraznie jak Europa staje sie
      pystynia religijna po ktorej rozlazi sie bezkompromisowa ideologia islamskich
      bandytow.
      • Gość: iks Re: Kosciol rozlazi sie w szwach przez pedofilie, IP: *.ztpnet.pl 17.12.04, 02:27
        nie przez islamskich bandytow tylko katolickich glupkow
      • Gość: ali Re: Kosciol rozlazi sie w szwach przez pedofilie, IP: 193.28.0.* 17.12.04, 08:30
        No dobrze. To powiedz nam na czym według Ciebie wyjątkowość misji Jezusa i
        Kościoła polega? Jeśli się wypowiadasz publicznie to jak rozumiem masz
        przemyślany pogląd w tej sprawie.
        • Gość: Juras Re: Kosciol rozlazi sie w szwach przez pedofilie, IP: *.bund.de 17.12.04, 10:03
          Gość portalu: ali napisał(a):

> No dobrze. To powiedz nam na czym według Ciebie wyjątkowość misji Jezusa i
          > Kościoła polega? Jeśli się wypowiadasz publicznie to jak rozumiem masz
          > przemyślany pogląd w tej sprawie.

Jest taka Ksiega, ktora dokladnie opisuje to, kim byl i czego chcial Mistrz z
          Nazaretu, oraz cala Jego WYJATKOWOSC, zachecam wiec do uwaznej lektury; mozna
          nawet dobrac sobie odpowiednie tlumaczenie...
          A wyjatkowosc Kosciola? No coz, madrzy ludzie, niekoniecznie katolicy, mowia
          nawet o FENOMENIE Kosciola, wymykajacego sie wszelkim kryteriom i prawom,
          jakim "skazone" sa WSZYSTKIE inne przemijajace ludzkie organizacje, systemy
          polityczne itd.
          Chyba zauwazyles, ze mowimy o wspolnocie chlubiacej sie dwutysieczna tradycja,
          ktora mimo wielu bledow i kryzysow trwa i ewoluuje, stajac sie coraz bardziej
          ludzka, nastwaiona na czlowieka i jego dazenie do doskonalosci (zbawienie?) -
          slowem coraz bardziej wierna Ksiedze, o ktorej wspominalem na wstepie.
          W odroznieniu np. od zbierajacej ostatnio krwawe zniwo innej religii, w
          ktorej imie, jakie sobie dobrales, jest bardzo popularne...

Pozdrowienia

Juras
          • Gość: Jester Re: Kosciol rozlazi sie w szwach przez pedofilie, IP: *.dynamic.xdsl-line.inode.at 17.12.04, 21:25
            Przepraszam ze wpadne w slowo.
            Co ksiadz Juras mial na mysli przytaczajac,iz wspolnota o ......tradycji
            coraz bardziej staje sie ludzka?W czym to sie przejawia?Jakos trudno dostrzec
            to w szarej codziennosci.Jak kosciol czyni te Ksiege blizsza ludziom;poprzez
            tace i Radio Maryja.Czy tez poprzez zachodnie samochody kleru.
            Prosze bez zenady podpisywac sie z tytulem:Ks.Juras.
            Ta cala zenada ze strony z kosciola ma na prawde malo wspolnoty z prawdziwa
            wiara.
            W oczekiwaniu na odpowiedz,pozdrawiam.Jester.
            • Gość: Juras Re: Do Jestera; musze Cie rozczarowac... IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.04, 12:06
              Gość portalu: Jester napisał(a):

> Przepraszam ze wpadne w slowo.
              > Co ksiadz Juras mial na mysli przytaczajac,iz wspolnota o ......tradycji
              > coraz bardziej staje sie ludzka?W czym to sie przejawia?Jakos trudno dostrzec
              > to w szarej codziennosci.Jak kosciol czyni te Ksiege blizsza ludziom;poprzez
              > tace i Radio Maryja.Czy tez poprzez zachodnie samochody kleru.
              > Prosze bez zenady podpisywac sie z tytulem:Ks.Juras.
              > Ta cala zenada ze strony z kosciola ma na prawde malo wspolnoty z prawdziwa
              > wiara.
              > W oczekiwaniu na odpowiedz,pozdrawiam.Jester.

Kiedy balem maly, a ministrantem zostalem juz, dzieki bardzo poboznym rodzicom
              i starszemu bratu, w wieku trzech lat (sic!), czesto bawilem sie "w ksiedza"
              wycinalem z Trybuny Ludu ornaty, a hostie z jasnego kartonu po butach, a moja
              zachwycona matka miala cicha nadzieje, ze rzeczywiscie nim zostane.... Niestety
              moje losy potoczyly sie zupelnie inaczej, ale mimo wielu rozterek i poszukiwan
              wiary i przynaleznosci do Kosiciola Katolickiego nigdy sie nie wyrzeklem,
              starajac sie, aby wiara moja dojrzewala wraz ze mna, zebym np. nie pozostal na
              poziomie wiary w Boga-Staruszka siedzacego na chmurce, czy w historycznosc
              Adama i Ewy, ktorzy kazdemu rozumnemu czlowiekowi nigdy nie bedy pasowac do
              teorii ewolucji czy dinozalrow...
              Nauczylem sie wlasciwie czytac Biblie, co wcale nie jest takie latwe,
              probowalem spojrzec na moj Kosciol bardziej krytycznie, ale tez i bardziej
              globalnie w plaszczyznie historycznej i nie gorszyc sie wybrykami
              niektorych "suchych tyczek, po ktorych wspina sie zdrowa fasola" jak okreslam
              niewierzacych, zlych kaplanow (jeden z proboszczow w mojej rodzinnej parafii w
              Polsce byl homoseksualista, a do tego niezwykle pazerny na pieniadze, ktore
              zdzieral z naiwnych parafian, zeby je potem przegrywac w karty, lub finansowac
              eskapady do miasta w celu zaspakajania wlasnych, perwersyjnych potrzeb).
              Juz po wyjezdzie na stale wraz z rodzina do Niemiec (w 1981 roku)liznalem nawet
              troche teologii, ktora interesuje mnie zreszta do dzisiaj i jakos tak
              zawsze "krecilem sie" wokol Kosciola, jako lektor, safarz Komunii Sw., cztery
              lata nawet jako honorowy, wspomagajacy zone, zakrystianin w jednej z
              najnowoczesniejszych parafii w Kolonii. A "koscielny", to tutaj w Niemczech
              normalny zawod, ktorego trzeba sie wyuczyc; przez poltora roku jezdzilismy z
              zona do Aachen na wyklady i zdawalismy potem wcale nielatwe egzaminy!
              Dobry Bog stawial na mojej drodze wielu wspanialych ludzi, duchownych i
              swieckich; z naszym ostatnim proboszczem do dzisiaj jestesmy w przyjaznych
              stosunakach, wiele dyskutujemy, nieraz sprzeczamy sie, to wlasnie jemu
              zawdzieczamy nasze otwarcie na dialog z WSZYSTKIMI rozsadnymi ludzmi, bez
              wzgledu na stosunek do wiary w Boga...
              Jako uzupelnienie nadmienie moze jeszcze tylko, ze nasze malzenstwo trwa juz
              prawie 34 lata, mamy troje dzieci: dwoch doroslych synow (29 i 25 lat) oraz
              corke (13 lat). Tak wiec, jak widzisz nie kazdy, kto orietuje sie odrobinke w
              sprawach wiary i broni KK, musi byc automatycznie jakims "nawiedzonym"
              fanatykiem lub conajmniej osoba duchowna...

Teraz moze najwazniejsza uwaga odnosnie Twoich watpliwosci co do pozytwnych
              tendencji w rozwoju Kosciola.
              Otoz Kosciol Katolicki, to nie tylko Rydzyk, Jankowski, taca, Radio Maryja czy
              zachodnie samochody. Ja wiem, one sa Tobie blizsze (podobnie jak w moim wypadku
              ten dawny, polski proboszcz homeseksualista), ale aby wlasciwie ocenic fenomen
              Kosciola, nalezy uwolnic sie od uprzedzen, a przede wszystkim nie generalizowac!
              Przy okazji roznych dyskusji na tym forum pisalem juz tak wiele na ten temat,
              ze odpowiadajac Ci musze sie niestety powtarzac!
              Slyszales juz pewnie to stalinowskie zapytanie: "a ile dywizji ma papiez?". No
              wlasnie? Dlaczego instytucja, ktora nie posiada zadnych dywizji ma takie
              poszanowanie w swiecie, dlaczego wielu ateistycznych myslicieli i politykow
              uwaza ja wrecz za niezbedna? Dodaja oni naturalnie, ze jest ona niezbedna "na
              obecnym etapie rozwoju spoleczenstw" i ze sie to moze kiedys zmienic, ale
              jednak nawet oni doceniaja jej pozytwna role w zyciu narodow, a zwlaszcza
              narodow europejskich. Poza tym na przestrzeni wiekow juz tylu madrych ateistow
              zapowiadalo rychly koniec Kosciola, ze powoli zaczynam powatpiewac w takze i w
              te obecne peysmistyczne proroctwa....

W tym miejscu zakoncze ten post, bo w swoim komputerowym archiwum odkrylem
              wlasna wypowiedz w ramach dyskusji z pewnym niewierzacym czlowiekiem (jak sie
              potem okazalo - wykladowca AGH w Krakowie), w ktorej rozwijam powyzej
              zasygnalizowany watek. Pozwolilem sobie ja specjalnie dla Ciebie skopiowac.
              Jesli wiec masz ochote dokladniej poznac moje stanowisko, to zapraszam Cie do
              przeczytania tego tekstu (wypowiedz musialem podzielic, bo jest zbyt dluga) i
              bardzo ucieszylbym sie, gdybys mi odpisal...

Serdeczne pozdrowienia

Juzas
              • Gość: Juras z Berlina Re: Dlaczego bronie mego Kosciola? (1) IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.04, 12:10
                Gość: ksi napisał:
                „Mam tylko nadzieję, że się na mnie nie obraziłeś, (...)”

„Wszak Kościół to Ty, prawda? Nie wykorzystuję tu nic przeciwko Tobie. Zwracam
                tylko uwagę, na problem HIERARCHII KOŚCIELNEJ, biskupów, prałatów i
                innych „wielebnych”. Co z Kościoła czynią narzędzie do realizacji własnych
                często niskich ambicji. TRZEBA to wytykać na każdym kroku, bo w innym wypadku
                błędy krucjat, inkwizycji, mogłyby się powtarzać. Wbrew temu, co mówisz, ludzie
                w swej
                mentalności aż tak bardzo się nie zmienili od czasów rzymskich, a jeśli już, to
                często na gorsze.”

Oczywiście, że się obrazilem! ;-))))

Ale żarty na bok...
                Chodzi mi w zasadzie o coś zupełnie prostego, a mianowicie o fakt, że (jak
                podpowiada mi moje życiowe doświadczenie) na świecie bardzo trudno o „ostre
                kontrasty”; białe – czarne, złe –dobre itd... Większość zjawisk ma różne formy
                pośrednie, różne odcienie szarości... Podobnie sprawa przedstawia się z
                FENOMENEM, jakim jest instytucja zwana Kościołem, naturalnie z punktu widzenia
                niezaangażowanego obserwatora, kogoś z zewnatrz, bo członkowie tegoż Kościoła
                nie widzą w nim fenomenu, ale przyrzeczoną Piotrowi przez Jezusa naturalną
                rzeczywistość:
                "Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale
                zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą." ."(Mt 16,18).

To nie jest tak, że ta już 2 tys. lat istniejąca wspólnota, z lepszym czy
                gorszym skutkiem próbująca naśladować pewnego Nauczyciela z Nazaretu, była jest
                i zawsze będzie zła, zdeprawowana - słowem przynosząca ludzkości głównie
                straty, wojny, cierpienia i ileś tam jeszcze innych nieszczęść! Przeciwnie,
                bilans MUSI jednak być dodatni, bo inaczej instytucja ta przestałaby po prostu
                istnieć, przeminęłaby, jak przemijały wszystkie potęgi, systemy, organizacje i
                zajwiska społeczne oparte TYLKO, lub w przeważającej części na błędach i złu,
                bez względu na własne, mające zapewnić im „nieprzemijalność” zabezpieczenia i
                obronne struktury. Wystarczy tylko przypomnieć sobie losy rożnych „imperiów” i
                królestw, „tysiącletnich Rzeszy”, przepowiedni „świetlanej przyszłości po
                ostatecznym zwycięstwie komunizmu” itp. , aby uzmysłowić sobie nietrwałość
                rzeczy opartych na fałszywych przesłankach, a do tego „ludzką ręką
                uczynionych”...
                Nawet różne pierwotne i późniejsze wierzenia i systemy religine deaktualizowały
                się stosunkowo szybko, poza dwoma wyjątkami właśnie, a mianowicie judaizmem i
                chrześcijaństwem. Buddyzmu i islamu nie biorę po uwagę, bo pierwszy z nich jest
                właściwie kierunkiem filozoficznym, za bardzo trzymajacym się doczesności
                (reinkarnacja, stany absolutnego poznania, Nirwana itd.), a islam
                to "zreformowany" konglomerat judaizmu i chrześcijaństwa, wydajacy ostatnio
                tak straszliwe "owoce", że zgodnie z powyższą tezą, nie wróżę mu osobiście
                długiego żywota...

Także człowiek, wbrew Twemu, co napisałeś, nieustannie ewoluuje ku dobremu,
                jest coraz mądrzejszy, szlachetniejszy, coraz bardziej ucywilizowany i świadomy
                swego POSŁANNICTWA, a mianowicie pomnażania wokół siebie dobra , co dla żydów
                i chrześcian związane jest z jego (człowieka) POCHODZENIEM, jego statusem
                STWORZENIA, powołanego do WIECZNEGO istnienia „na obraz i podobieństwo” swego
                DOSKONASŁEGO i DOBREGO Stwórcy. Gdyby było inaczej, a człowiek, jako istota
                rozumna kierowałby się jedynie (lub przeważnie) złem, to po prostu przestałby
                istnieć! Zresztą także i wszelkie pozostałe organizmy żywe zostały
                tak "zaprogramowane", że rządzą się prawami selekcji POZYTYWNEJ, bo zło i
                destrukcja zawsze prowadzą do samozniszczenia i niebytu...

Przepraszam za ten zbyt długawy wstęp, ale zależy mi na tym, abyś zrozumiał, że
                ja osobiście PRZEMYŚLAŁEM dogłębnie własną dezyzję wiary w Boga i nie staję w
                obronie Kościoła "dla zasady" czy "z rozpędu", bo urodziłem sie katolikem i tak
                mi mama i tata, a także ksiądz proboszcz "nakładkli" do głowy... Po latach
                wewnętrznych rosterek, intensywnych lektur i uporczywych poszukiwań, całkowicie
                świadomie i dobrowolnie zdecydowałem się uwierzyć, intuicyjnie kierując się
                uniwersalną zasadą, przekazaną nam w Piśmie Św., ktora brzmi: "Poznacie ich po
                ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia albo z ostu figi?”(Mt 7,16)

Wróćmy jednak ponownie do fenomenu Kościoła i jego "owoców". Otóż właśnie
                Kościół (pojmowanym przeze mnie dla celów praktycznych, w szerokim znaczeniu
                Kościoła Powszechnego – chrześcijańskiego) trwa o dziwo już dwa tysiące lat, a
                wraz ze swoimi judaistycznymi korzeniami, których – wbrew rożnym porąbanym
                Rydzykom i Jankowskim – NIGDY się nie wyrzekł, nawet sześć do siedmiu tysięcy
                lat! Wystarczy sobie uswiadomić, ile razy próbowano wiarę w JEDYNEGO BOGA
                zniszczyć, począwszy od biblijnych historii o prześladowaniach Żydów, poprzez
                męczeństwa pierwszych chrześcian, odgórne rozkazy i zakazy - poczynając od
                rzymskich cesarzy przez Rewolucję Francuzką, Bismarcka, aż po Stalina i jego
                następców, żeby zachwycić się jej fenomenalną (my to nazywamy transcendentalną)
                siłą przetrwania! A przecież Kościół jest naturalnym depozytarjuszem wiary w
                jednego Boga, strażnikiem bogactwa chrześcijańskiej TRADYCJI, chroni je, żyje
                nimi, a przez to ciągle trwa!
                Nie wiem czy wiesz, ale to właśnie chrześcijaństwo jest ciągle jeszcze
                najbardziej prześladowaną religią świata!

Nawet fakt, że także i sam Kościół dawał niestety często powody do ataków, że
                sam bywał instytucją okrutną, krwiożerczą, że - jak Ty to ujmujesz - zbyt
                często pchał się do władzy, uzurpował sobie prawo nieomylności, pouczał,
                szkalował, słowem często oddalał się od nauk swego Założyciela, bilans musi
                mieć jednak DODATNI, bo przetrwał i nic nie wskazuje na to, że wkrótce
                przeminie! Kościół zmieniał się, reformował, błądził i nawracał się; mało tego,
                zaryzykuję twierdzenie, że już niedługo znowu ZMIENI SIĘ nie do poznania, ale
                będzie nadal trwał...
                A wszystko wskutek wspomianego już DODATNIEGO bilansu!
                Tylko skończony dureń , lub agresywny ateista nie zauważy pozytywnej i twórczej
                roli, jaką chrześcijaństwo (a więc i Kościół) odegrało w dziejach świata, we
                wszystkich dziedzinach życia i na wszystkich etapach rozwoju człowieka, MIMO
                wielu podknięć, nieudanych i błędnych doktryn, obrażania się na niektóre
                słuszne naukowe teorie itd.

cdn.
                • Gość: Juras z Berlina Re: Dlaczego bronie mego Kosciola? (2) IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.04, 12:13
                  A co z całą sferą duchowości, moralności i etyki?

Nawet Ty, kiedy pyskujesz na Kościół, domagając się ode mnie, abym "udowodnił"
                  Ci, że nie jest on instytucją z gruntu złą, nie zdajesz sobie sprawy, że tego
                  opiniowania, tego protestowania i wartościowania nauczyło Cię właśnie
                  chrześcijaństwo (a więc pośrednio także i Kościół), że nie byłbyś tym, kim
                  jesteś, tym wrażliwym na niesprawiedliwość, zakłamanie, niesłuszne bogacenie
                  się, gdyby nie DEKALOG i jego rozwinęcie w tzw. chrześcijańskiej nauce
                  społecznej, że to właśnie chrześcijaństwo Cię ukształtowało i wychowało! I nie
                  ma tu żadnego znaczenia fakt, że może nie chcieli tego Twoi rodzice, albo że
                  jakaś tam „herarchia” czy poszczególni członkowie Kościoła bardzo
                  często „gorszyli” Cię, łamiąc z premedytycją wyznaczone przez tenże Kościół
                  normy; Twoja wrażliwość i dążenie ku DOBRU wskazują nieomylnie na
                  chrześcijański rodowód!

Tak nawiasem mówiąc, z tymi negatywnymi zjawiskami w Kościele jest trochę tak,
                  jak z katastrofami lotniczymi; mimo iż latanie samolotem jest statystycznie
                  najbardziej bezpieczną formą podróżowania, kiedy zapytać zwykłch ludzi, to
                  prawie wszyscy samolot ustawią na samym końcu listy bezpiecznych środków
                  transportu, no bo przecież tyle tych katastrof, w których przeważnie WSZYSCY
                  giną, coraz więcej zamachów, porwań! Nikt nie mówi o tych setkach tysiecy
                  UDANYCH przelotów, o komforcie i szybkości podróżowania, ale właśnie o tych
                  sporadycznych acz spektakularnych katastrofach...

Gazetę wyborczą NIE INTERESUJE pisanie o setkach tysięcy dobrych,
                  sprawiedliwych, uczciwych, oddanych Bogu i ludziom duchownych, o ich
                  harytatywnej działalności, o misjonarzach, którzy na wszystkich kontynentach
                  służą Bogu przede wszystkim poprzez zaangażowaną pomoc ludziom w ich
                  codziennych troskach, o siostrach zakonnych, pracujących z najbardziej umysłowo
                  upośledzonymi ludzkimi "potworkami", o tysiącach odnowionych duchowo,
                  postawionych ponownie "na nogi", ludzkich wrakach i wykolejeńcach,
                  potencjalnych samobójcach, ludzi załamanych psychicznie, którzy poprzez dobrą
                  spowiedź czy choćby tylko zwykłą rozmowę, odzyskali wiarę we własną
                  niepowtarzalność, własną wartość, nie przeczytasz tam o tak potrzebnym w
                  dzisiejszch burzliwych czasach pozytywnym „ładowaniu akumulatorów” w
                  następstwie wspaniale przeżytej eucharystycznej Uczcie, o setkach hospicji, w
                  których tysiące nieuleczalnie chorych umiera KAŻDEGO DNIA w męczarniach i dla
                  których przyniesiony przez kapłana kawałek (ach, jakże śmiesznego!) Opłatka,
                  żarliwe wskazanie na Krzyż i ciepła, serdeczna rozmowa, to ponowny powrót do
                  ŻYCIA, to niejednokrotnie bohaterska akceptacja własnego cierpienia, to
                  olśniewające zrozumienie jego głebokiego sensu, jego uświęcenie... Nie, o tym
                  nie ma w Gazecie Wyborczej, bo dobro - to zwykłe, na małą, zaciszną skalę -
                  jest mało spektakularne i zupełnie nieciekawe!

Co innego biskup-homoseksualista lub pływający w przepychu żydożerczy, całujący
                  minstrantów w usta prałat albo też jakiś wikary-aferzysta, naciągający skarb
                  państwa na milony! To są dopiero sensacje! Dokopać czarnemu!
                  A to wcale nie oni lecz właśnie takie wymienione przeze mnie powyżej trudne do
                  zastąpienia i do przecenienia, ale bardzo nieciekawe małe i duże akty miłości
                  blizniego, ofiarności, zaangażowania, pokorne próby rzeczywistego naśladowania
                  Jezusa z Nazaretu, decydują o dodatnim bilansie i o sile chrześcijanskiej
                  wspólnoty zwanej Kościołem!
                  Trzeba zdawać sobie z tego sprawę i brać po uwagę WSZYSTKIE aspekty, zanim
                  zupełnie nietaktownie i z obraźliwą arogancją zarzuci się
                  Kościołowi „ludobójstwo” i wszystkie inne plagi, spadające na „bezbronną”
                  ludzką społeczność...

Na koniec pewna uwaga.
                  Pytasz: „Wszak Kościół to Ty, prawda?”
                  Odpowiadam: Oczywiście! To jest właśnie ta wielka tajemnica człowieka
                  wierzącego, że utożsamia się całkowicie z własną wspólnotą wyznaniową. Ja wiem,
                  to trudno zrozumieć, w poprzednim poscie próbowalem trochę nieudolnie wyjaśnić
                  to zjawisko stosunkiem do własnych, nie zawsze wzorcowych rodziców, ale to coś
                  jeszcze bardziej głębszego i... duchowego!
                  Doskonale ujął to największy Teolog pierwotnego Kościoła, Paweł z Tarsu pisząc
                  w liście do Koryntian:

„Wszyscyśmy bowiem w jednym Duchu zostali ochrzczeni, [aby stanowić] jedno
                  Ciało: czy to Żydzi, czy Grecy,czy to niewolnicy, czy wolni. Wszyscyśmy też
                  zostali napojeni jednym Duchem. Ciało bowiem to nie jeden członek, lecz liczne
                  [członki]. Jeśliby noga powiedziała: Ponieważ nie jestem ręką, nie należę do
                  ciała - czy wskutek tego rzeczywiście nie należy do ciała? Lub jeśliby ucho
                  powiedziało: Ponieważ nie jestem okiem, nie należę do ciała - czyż nie
                  należałoby do ciała? Gdyby całe ciało było wzrokiem, gdzież byłby słuch? Lub
                  gdyby całe było słuchem, gdzież byłoby powonienie? Lecz Bóg, tak jak chciał,
                  stworzył [różne] członki umieszczając każdy z nich w ciele. Gdyby całość była
                  jednym członkiem, gdzież byłoby ciało? Tymczasem zaś wprawdzie liczne są
                  członki, ale jedno ciało.”(1 Kor 12,13-20)

i dalej:

„Nie może więc oko powiedzieć ręce: Nie jesteś mi, potrzebna, albo głowa
                  nogom: Nie potrzebuję was. Owszem, niezbędne dla ciała bywają te właśnie
                  członki, które uchodzą za słabsze; a te, które uważamy za mało godne szacunku,
                  tym większym obdarzamy poszanowaniem. Tak przeto szczególnie się troszczymy o
                  przyzwoitość wstydliwych członków ciała, gdyż wobec tych, co nie należą do
                  wstydliwych, nie istnieje taka potrzeba. Lecz Bóg tak ukształtował nasze ciało,
                  że zyskały więcej szacunku członki z natury mało godne czci, aby nie powstało
                  rozdwojenie w ciele, lecz żeby poszczególne członki troszczyły się o siebie
                  nawzajem. Tak więc, gdy cierpi jeden członek, współcierpią wszystkie inne
                  członki; podobnie gdy jednemu członkowi okazywane jest poszanowanie,
                  współradują się wszystkie członki.” (1 Kor 12,21-26)

Proponuję, abyś uważnie przeczytał sobie te fragmenty, może nawet
                  kilkakrotnie...
                  To nie fanatyzm, ślepota czy bezkrytyczne zaufanie, a po prostu potrzeba serca
                  powodują, że bronię Kościoła, który potrzebuję, który kocham, podziwiam, ale
                  też z którym cierpię gdy błądzi i raduję się kiedy uświęca...

Postaraj się to zrozumieć...

Pozdrowienia

Juras
    • Gość: wojtek e tam IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 17.12.04, 01:27
      i tak niedlugo koniec swiata wiec po co redukowac
      • Gość: pl Re: e tam IP: *.range217-42.btcentralplus.com 17.12.04, 01:54
        koniec bedzie albo i nie, a moje dlugi mozna zredukowac, nie pogniewam sie
    • marcus_crassus glupota blaznow forumowch 17.12.04, 01:55
      najlepiej niech wszyscy oddadza to co rozkradli - anglicy wszystkim panstwom ktore podbili,podobnie francuzi etc...niemcy Polakom,amerykanie indianom etc...a wtedy moze oddac i watykan

JP II jest niewatpliwie najlepszym papiezem jaki do tej pory byl przywodca kosciola.szkoda ze nie zakonczy reformy spojrzenia na chrzescijanstwo i nie zakonczy zmian w samej religii.zabraklo po prostu lat a papiez nie byl rewolucjonista.ale i tak zrobil bardzo duzo
    • kozaczek3 JaniePawle II wstaw się u swego szefa i po sprawie 17.12.04, 02:01
      Ja, ksiądz Boguchwał i nasze podwórkowe kółko różańcowe, modlimy się aby te
      słowa naszego ukochanego tatusia świętego się ziściły w całej rozciągłości, tej
      prześwietnej wypowiedzi. Przecież nasz ukochany Tatuś święty może wziąć telefon
      i zatelefonować do swojego szefa i poprosić go o załatwienie tej sprawy w
      trybie pilnym. Miliardy razy jest wypowiadane słowo ”Bóg zapłać”, może on nie
      słyszy, może ta waluta jest zastrzeżona tylko dla kapłanów.
      Swoją drogą jestem bardzo ciekawy, ile złotych polskich ma jeden bógzapłaciek.
      Jak znam życie nie da ani grosza, ta sknera.
      Amen.
      • Gość: pl Re: JaniePawle II wstaw się u swego szefa i po sp IP: *.range217-42.btcentralplus.com 17.12.04, 02:15
        to jak bedzie z tym moim kredytem w CitiBanku ? zredukuja ?
      • marcus_crassus byli tacy ktorzy pomoc biednym wcielali w czyn 17.12.04, 02:23
        jak lenin i stalin.i komuchy na calym swiecie.jak pol-pot,mao,che guevara...

najlepsze jest ze 80% tych ktorzy wlasnie zarzucaja JP II ze mowi o cudzych pieniazkach tych zlodziei i mordercow uwielbialo...z nimi byla tylko roznica - oni nie mowili a robili i nie dawali ale rabowali...

ale postkomunistyczne scierwo ich uwielbialo
        • Gość: iks Re: byli tacy ktorzy pomoc biednym wcielali w czy IP: *.ztpnet.pl 17.12.04, 02:33
          markus,tobie medrcu zawsze wszystko sie z komuchami kojarzy,czy tylko dzisiaj
        • Gość: rdb Re: byli tacy ktorzy pomoc biednym wcielali w czy IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 17.12.04, 08:38
          > nie mowili a robili i nie dawali ale rabowali..
          akurat tego sie nauczyli od kosciola
      • Gość: klik Towarzyszu kozaczek znowu żle !!! IP: *.crowley.pl 17.12.04, 11:42
        Towarzyszu kozaczek znowu zawalacie sprawę . Egzekutywa jest bardzo , ale to
        bardzo z was niezadowolona. Tak prostacko i infantylnie prowokujecie ,że nawet
        dzieciaki z zerówki sie kapnęły o co chodzi. A miał was nikt nie rozpoznać !! .
        Towarzysz Urban już dzwonił w tej sprawie
        do "pierwszego " , "drugiego" ,"siedemnastego" i Widackiego. Podobno sam
        Ałganow powiedział mu ,że od dzisiaj nie da ani rubla , ani Euro na Was , bo
        jesteście niewiarygodni. Mąż towarzyszki Jakubowskiej też zagroził ,że nie
        dostaniecie ani złotówki z kolejnego pośrednictwa w ubezpieczeniu. Weźcie się w
        garść towarzyszu kozaczek i zacznijcie pracować głową . Jak byliście w
        seminarium duchownym , to potrafiliście myśleć . Teraz , gdy porzuciliście
        sukienkę duchowną dla forsy , chciałem powiedzieć dla krzewienia jedynie
        słusznej ideologii , to jakoś tak zidiocieliście. Jak tak dalej głupio
        będziecie prowokować , to przerżniemy wybory i naród odsunie nas od koryta.
        Chciałem powiedzieć od kompetentnego gospodarowania finansami publicznymi.
    • Gość: boznik Re: Jan Paweł II: zredukujcie długi Trzeciego Świ IP: *.bos.east.verizon.net 17.12.04, 06:26
      Apelant znowu apeluje, bo to nic nie kosztuje, powinien zalatwic ze swoim
      szefem dobrobyt krajom III swiata i nie zawracac glowy.A teraz prosze sie
      zapienic "chrzescijanska miloscia blizniego" madrale od zawszedziewicy.
    • Gość: ozi POPIERAM!! IP: *.nsw.bigpond.net.au 17.12.04, 07:35
      Taka Australia ma jakies 350 miliardow $ dlugu, ale jemu chodzi chyba o Izrael;(
    • sz.marchewka POMOC W WYDANIU ZACHODNIM ... 17.12.04, 07:59
      Pomoc w wydaniu zachodnim dla biednych krajow wyglada tak, ze:

1. Daje sie za darmo marnujace sie zapasy zywnosci, niszczac przy okazji rodzime
      afrykanskie gospodarstwa/przedsiebiorstwa rolne.

2. Redukuje im sie dlugi, zeby za jakis wrocily do tego samego poziomu, zamiast
      prowadzic edukacje i rozwijac infrastrukture.

3. Tworzy sie nowe miejsca pracy, przenoszac fabryki niektorych korporacji.
      Placi sie ludziom glodowe racje, ledwo starczajace na zycie, a za zaoszczedzone
      pieniadze firmy pokroju Adidasa czy Nike'a funduja reklame wynajmujac Zidane'a
      czy innego badziewiaka za grube dziesiatki milionow dolarow.

4. Podpisuje sie umowy z rezimami na wydobywanie surowcow naturalnych
      opiewiajace na grube pieniadze, wedrujace do klanow rzadzacych, np. praktyki
      Shella w Nigerii, w krainie ludu Ogonii.

Wiecej szukajcie ludzie w dobrych ksiazkach na ten temat, np. "No Logo" Naoimi
      Klein.
      • Gość: ali Re: POMOC W WYDANIU ZACHODNIM ... IP: 193.28.0.* 17.12.04, 09:05
        Pojęcie "dobre książki" jest absolutnie subiektywne, więc lepiej go nie
        stosować. Ale poruszyłeś rzeczywisty problem i jedno ze źródeł ubóstwa państw
        tzw. Trzeciego Świata. Może mechanizm nie jest dokładnie taki jak piszesz ale
        dopóki bogate kraje - a przede wszystkim Europa - nie zlikwiduje chorej
        polityki rolnej dopóty biedne kraje nie będą miały szansy na rozwój i
        uniezależnienie się. Polska niestety włączyła się w ten patologiczny system w
        którym rynek jest chroniony potężnymi cłami przed tanią żywnością z zewnątrz a
        konkurencja jest ograniczona przez system limitów i dopłat. Skutkuje to brakiem
        możliwości sprzedaży taniej żywności przez ubogie kraje zarówno w Europie
        (pomimo wysokich cen na jej rynku wewnętrznym) jak i na swoim własnym rynku
        zapychanym przez dotowany eksport właśnie z krajów bogatych. W ten sposób
        odbiera się biednym krajom jedyne realne źródło dochodów z potencjalnego
        eksportu.
    • Gość: cooco Ignorant jesteś facet i tyle! IP: *.piotrowice.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:34
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka