szeherezada 22.12.04, 21:01 chętnie także zakupię różne pozycje znacie miejsca w sieci gdzie mozna dostac ksiazki serbskie, chorwackie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ix Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro 22.12.04, 21:10 Miodrag Bulatović "Bohater na ośle", "Czerwony kogut leci wprost do nieba" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro IP: *.pomorzany.v.pl 22.12.04, 22:19 Danilo kis- Encyklopedia umarlych. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro 23.12.04, 03:05 Wielokrotnie omawiany na tym forum Milorad Pavic ("Slownik chazarski", "Ostatnia milosc w Konstantynopolu", "Krajobraz malowany herbata"). Dubravka Ugresic, sporo jej ksiazek zostalo przetlumaczonych na polski, ostatnio zachwycil mnie "Amerykanski fikcjonarz". Wydaje ja wyd. Czarne (www.czarne.com.pl), ktore wydalo tez kilka ksiazek Bory Cosica i takze chyba wspomnianego wyzej Kisa. Oprocz tego klasyka to "Most na Drinie" Andrica i Miroslav Krleza. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro 23.12.04, 04:33 Selimovic - Twierdza, Smierc derwisza Andric - Dom na odludziu, Most na Drinie, Konsulowie ich cesarskich mosci Bulatovic - Bohater na osle, Czerwony kogut leci wprost do nieba, Gullo Gullo, Ludzie o czterech palcach Marinkovic - Cyklop, Wspolna kapiel Oczywiscie najlepszy: Kis: Encyklopedia umarlych, Klepsydra, Grobowiec dla Borysa Dawidowicza, Ogrod, popiol Kupowalem/pozyczalem z biblioteki te ksiazki zaraz jak zostaly wydane: w latach 80-90 tych, choc niektore sa starsze jesli sie nie myle. Te dwadziescia lat temu literatura z tamtych stron cieszyla sie spora popularnoscia. Dzisiaj chyba tylko w antykwariatach i bibliotekach. Mozliwe ze sa wznowienia. Zdaje sie ze widzialem Andrica w ksiegarni w czasie wakacji w Polsce. Glowy jednak nie dam sobie urwac. W Merlinie znalazlem tylko wspominanego przez Staue Pavica ("Slownik chazarski" dla Pan i dla Panow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro IP: *.sejny.jarsat.pl 23.12.04, 10:27 Danilo Kis i jego cykl rodzinny, czyli "Ogród, popiół", "Wczesne smutki", "Klepsydra". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulus Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro IP: 172.16.3.* 23.12.04, 14:14 Wszytkie wymienione książki warte są lektury. Ja chciałem dorzucić do zacnego zbioru tytułów "Górę Łez" - (napisał Mihajlo Lalić) Egzotyczna utrzymana w stylistyce "powieści partyzanckiej" książka zawiera kapitalna wizję czarnogórskiej przyrody. Mój idol z tej listy to Andrić. Z nowszych Cosić. Ugresić świetna, ale zdarzają się niestety takie rzeczy ja CZYTANIE WZBRONIONE, którego po prostu nie polecam bo to zła reklama jej talentu. Warto czytać wszystko stamtąd - stosunek słabych książek do świetnych najniższy w tej części Europy. (przepraszam za osobistą opinię) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro IP: *.wroclaw.mm.pl 05.01.05, 16:08 a moze ktos jeszcze cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiecienka Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 19:19 Orócz wyżej wymienionej klasyki, polecam Predraga Matvejevicia, np.: "Brewiarz śródziemnomorski". Z literatury bośniackiej polecam Izeta Sarajlicia, np.: Kocham bardzo". Obie te książki wydało wydawnictwo Pogranicze z Sejn. Najbrdziej znana jest oczywiście Dubravka Ugresić (wyd. Czarne, Świat literacki, Dolnośląskie). Ostatnio ukazały się też książki Rujany Jeger "Darkroom" i Vedrany Rudan "Ucho, gardło, nóż". W zeszym roku pojawił się też specjalny numer Studium poświęcony literaturze chorwackiej - szukaj w antykwariatach. Przejrzyj też zbiory lokalnych bibliotek & antykwariatów (Literatura na świecie) oraz odwiedź starych znajomych moli książkowych - a nuż coś mają na półkach pod warstwa kurzu... W sieci szukaj w Merlinie, antykwariatach, aukcjach lub na stronach poszczególnych wydawnictw. Pozdrawiam slawistycznie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna2 Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro 19.03.05, 20:48 A może jeszcze ktoś zadał sobie trud i przeczytał te książki?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiecienka1 Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro IP: *.aster.pl 20.03.05, 00:42 jak ktoś coś poleca to chyba zazwyczaj wie co jak interesuje go/ją dany temat to może nawet i przeczytał(a) a jak ktoś jest kroatystą z wykształcenia i spędził trochę czasu w Chorwacji to i może nawet przeczytał(a) w oryginale... pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: literatura SERBSKA,CHORWACKA-polećcie coś,pro IP: *.autocom.pl 21.03.05, 15:10 Może...Slobodana Selenica "Zabójstwo z premedytacją". Czytałem recenzję tej książki i mam zamiar kupić tę książkę. Ciekawe czy ktoś ją z forumowiczów czytał??? Odpowiedz Link Zgłoś