Gość: pete IP: *.ec.pl 09.04.05, 19:28 Powieści poświęcone książkom bibliotekom i czytaniu... Imię róży U.Eco Klub Dumas A.P.Reverte Bunt Aniołów A. France Dom z papieru C.M.Dominguez A jakie sa wasze propozycje, szlachetni ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ksiazka Re: książki o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:34 "przyślę pani list i klucz" Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: książki o książkach... 09.04.05, 19:38 Alberto Manguel "Moja historia czytania", Anne Fadiman "Ex libris", Carlos Ruiz Zafon "Cień wiatru", Juan Jose Millas "Porządek alfabetyczny", Joanna Olczak - Ronikier "W ogordzie pamięci"... :) Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: książki o książkach... 09.04.05, 20:58 przypomniał mi się jeszcze jeden tytuł: "Auto da fe" - Elias Canetti Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: książki o książkach... 09.04.05, 19:40 Thomas Wharton "Salamandra" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: książki o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:41 "Podroze z Herodotem" Kapuscinski; "Czytanie wzbronione" Ugresic "Cien Wiatru" Zafona. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: książki o książkach... 09.04.05, 19:45 JESLI ZIMOWA NOCA PODROZNY... Italo Calvino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: książki o książkach... IP: *.ec.pl 09.04.05, 20:08 przyślę panu... kogo to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
omfala Re: książki o książkach... 03.06.05, 09:48 Marii Pruszkowskiej. A cytat z Wyspiańskiego. Wesele. Rachela. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: książki o książkach... 09.04.05, 20:15 John Fowles - Kochanica Francuza, Mantissa John Barth - Sabbatical, Zagubiony w labiryncie śmiechu Ann Fadiman - Ex Libris AAron Grunberg - Bóle fantomowe X.Z (chyba Martinez:) - Moja historia czytania Ian Banks - Most Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogubiłam kredki Re: książki o książkach... IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 09.04.05, 20:23 "Córka dyrektora cyrku" - Jostein Gaarder O nietypowym pisaniu ksiazek. Bardzo ciekawe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prune Re: książki o książkach... IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:31 Ex libris,A.Fadiman Klub Dumas,A. Perez-Reverte Czytanie wzbronione, D.Ugresic Imię róży, U.Eco no i Don Kichote, jako powieść m.in o czytaniu;) Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: książki o książkach... 09.04.05, 21:24 "Podróż ludzi Księgi" Olgi Tokarczuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytanka Re: książki o książkach... IP: *.chello.pl 09.04.05, 22:33 Borges " Księga piasku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: książki o książkach... IP: *.akademiki.uni.torun.pl 09.04.05, 22:37 "Zamieszkać w bibliotece" Jan Tomkowksi. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: książki o książkach... 09.04.05, 22:56 Paweł Dunin - Wąsowicz "Widmowa biblioteka. Leksykon książek urojonych". Odpowiedz Link Zgłoś
pmkowski Re: książki o książkach... 14.04.05, 10:28 Gość portalu: josef napisał(a): > "Zamieszkać w bibliotece" Jan Tomkowksi. Ja też polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
iselin Re: książki o książkach... 10.04.05, 10:41 Angielski pacjent wilk stepowy ciało niczyje kofty ślady na piasku Odpowiedz Link Zgłoś
skrzacianka Re: książki o książkach... 11.04.05, 08:49 "Przyślę panu list i klucz" M. Prószyńska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notka Re: książki o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 08:26 Pruszkowska chyba??? Nie sprawdzę, ale na 99% właśnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: książki o książkach... 11.04.05, 10:23 Ray Bradbury - Fahrenheit 451 Odpowiedz Link Zgłoś
inblanco Re: książki o książkach... 11.04.05, 13:15 "Jaskina filozofów" Somozy. Przewrotna, świetnie się ją czyta. A zakończenie doskonałe. Polecam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: książki o książkach... 12.04.05, 11:51 jak dobrze pamietam to paludes Gide'a - ale mnie sie nie podobało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystra15 Re: książki o książkach... IP: *.prz.rzeszow.pl 12.04.05, 13:41 I jeszcze Pruszyńskiej Życie nie jest romansem, ale. TO druga część Klucza Odpowiedz Link Zgłoś
en.door.fina Re: książki o książkach... 12.04.05, 14:52 Jeden z rozdziałów "Na wspak" J. H. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: książki o książkach... 12.04.05, 20:22 Istvan Rath-Vegh "Komedia książki" :) Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: książki o książkach... 12.04.05, 20:25 i jeszcze, jak mnie pamięć nie myli :) Flann O'Brien " Sweeny wśród drzew: :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: książki o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:41 Juz niedlugo bedzie wznowione: "Forsowanie powiesci-rzeki" Ugresic... Nie moge sie doczekac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:38 Na stronach wyd. Czarne powiadaja, ze w kwietniu...Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Do Hubi - jest nowa Dubravka :))) 13.04.05, 20:32 mam w ręku od późnego popołudnia "Forsowanie powieści rzeki", poczytam, podzielę się emocjami :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: książki o książkach... 13.04.05, 07:24 Przypomniało mi się zabawne opowiadanie, J.L.Borges i A.B.Casares składają w nim hołd niejakiemu Cezarowi Paladionowi, który wpadł na nietuzinkowy pomysł wydania pod swoim nazwiskiem największych dzieł światowej literatury. Pomysłowy ów literat (?) nie ingerując wcale w oryginalne teksty (a nawet zachowując w nich błędy) ''użycza'' im jedynie swego nazwiska :-) Tytuł opowiadania ''W hołdzie Cezarowi Paladion'' a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alcest Re: książki o książkach... IP: 212.75.114.* 13.04.05, 13:54 Jeśli chodzi nie tylko o powieści, ale książki w ogóle, to "Doskonała próżnia" i "Wielkość urojona" Lema oraz opowiadanie "Biblioteka Babel" Borgesa. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p jak mogłam zapomieć... 14.04.05, 09:26 Umbero Eco "O bibliotece", Mikołaj Szymański "Ab ovo. Antyk, biblia etc." oj przydałaby się lecytyna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p już niedługo ukaże się... 15.04.05, 08:47 "Księgarz z Kabulu" Åsne Seierstad, W.A.B. "Åsne Seierstad autorka książki "Księgarz z Kabulu", młoda norweska dziennikarka, trafiła do stolicy Afganistanu jesienią 2001 roku, w ostatnich dniach panowania talibów. W zrujnowanym mieście poznała Sułtana Chana, księgarza, wydawcę i niezwykłego człowieka, który od lat trwa przy swym zawodzie, mimo nieustannych szykan i represji ze strony kolejnych reżimów. Zaintrygował ją ten elegancki, wykształcony mężczyzna, pełen pasji i szczerego uwielbienia dla sztuki, potrafiący godzinami rozmawiać o kulturze swego narodu. Przyjęła zaproszenie Chana i przez trzy miesiące uczestniczyła w życiu jego rodziny. Tak powstała ta niezwykła, poruszająca opowieść o Afgańczykach, ich codziennym życiu i obyczajach, szokujących przybysza z Europy. Åsne Seierstad poznaje drugie oblicze Sułtana Chana, patriarchalnego tyrana, kierującego się w życiu rodzinnym prastarymi, plemiennymi zasadami i właśnie szykującego się do ślubu z kolejną kobietą. Obserwuje przygotowania do ceremonii i dramat pierwszej żony Sułtana. Wysłuchuje zwierzeń członków licznej rodziny. Angażuje się głęboko w życie niewielkiej wspólnoty, w której skupiły się, jak w soczewce, dramaty dzisiejszego Afganistanu. O Autorce: Åsne Seierstad - (ur. 1970), norweska dziennikarka i pisarka. Studiowała język rosyjski i filozofię na Uniwersytecie w Oslo. W latach 1993–1997 była korespondentką norweskiej prasy w Rosji i Chinach. W 1998 roku, jako wysłanniczka norweskiej telewizji, pracowała w Kosowie. Jesienią 2001 roku spędziła trzy miesiące w Afganistanie, a wiosną 2003 relacjonowała działania wojenne w Iraku. Opublikowała książkę Med Ryggen mot verden, poświęconą Serbii z epoki Miloševicia (2000). W 1999 roku przyznano jej tytuł najlepszej norweskiej dziennikarki telewizyjnej, a trzy lata później nagrodzono prestiżową Free Speech Award. Była także nominowana do najważniejszej norweskiej nagrody literackiej Bragen-Prisen. Książka Księgarz z Kabulu, przełożona dotychczas na ponad dwadzieścia języków (m.in. angielski, niemiecki, hiszpański i francuski), była największym bestsellerem z gatunku literatury faktu w historii norweskiego rynku wydawniczego i szybko osiągnęła ogromny sukces międzynarodowy." czekam niecierpliwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: książki o książkach... 17.04.05, 12:49 O pewnej bibliotece mozna przeczytac w "Twierdzeniu papugi" Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: książki o książkach... 17.04.05, 17:51 "Doskonała próżnia" i "Wielkość urojona" Stanisława Lema. O książkach, co z tego, że nieistniejących? ;) polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: książki o książkach... 19.04.05, 12:12 I jeszcze "451 stopni Farenheita". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajko Wielkanocne Re: książki o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 21:53 Stephen King - Serca Atlantydow Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p "Zbyt głośna samotność" 19.04.05, 23:17 nie mogło się obejść bez Bohuszka :) Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Bruno Schulz 19.04.05, 23:21 Moja literacka fasycnacja - Bruno Schulz i "Sklepy cynamonowe" a w nich motyw Księgi. Absolut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolcia Re: Bruno Schulz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:38 Poprawka Makusiu : motyw Ksiegi pojawia sie u Schulza w "Sanatorium pod klepsydra". Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajko Wielkanocne Re: Bruno Schulz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:41 w Orwellowskim "roku 1984" tez sie pojawia ksiega Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: książki o książkach... 20.04.05, 10:07 "Dafne znikajaca" J.C. Somoza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: książki o książkach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:34 W "Hard-Boiled woderland i Konicu swiata" pana HM jest cale morze odwolan nie tylko zreszta do ksiazek, ale i do filmow i plyt ( jak czesto u tego autora)...Mam nawet kilka wynotowanych: "Lord Jim" Conrada, "Bracia Karamazow" "Alicja w Krainie czarow" "Szuanie" Balzaca, "Zoologia fantastyczna" Borges'a, "Rudin" i "Wiosenne wody" Turgieniewa, "Wehikul czasu" Wellsa, "Czerwone i czarne" Stendahla, "Swiat zaginiony" Conan Doyle'a, "Archeologia zwierzat" Coopera... Jest tez powod rozwodu wziety z Salingera...(niemoznosc siedzenia przy oknie w pociagu), nie wiem jednak, z ktorej to ksiazki? A takze - skojarzenie dlugiego korytarza z Marcelem Proustem... Pozdr. Hubi Odpowiedz Link Zgłoś