Gość: mateusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:30 Mam pytanie czy warto jechac do pracy w Tesco do UK, oni poobieraja 2600 zł zaliczki na poczatek, czy zaryzykowac, wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: TESCO - czy warto? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.05, 12:41 A warto pracowac w Tesco w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:47 lepiej w tesco w polsce niz nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: TESCO - czy warto? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.05, 13:34 No to analogiczna bedzie odpowiedz co do UK- lepiej w tesco w tam niz w tesco tutaj i na pewno lepiej niz nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: TESCO - czy warto? IP: .1.* / 194.73.99.* 07.06.05, 19:38 PIERWSZA WYPLATA PO POTRACENIU MIESZKANIA 100 FUNTY ZA TO TRZEBA JESZCZE WYZYWIC SIE OBIAD W NOCY W KANTYNIE 1,3 FUNTA MIESZKANIE W CENIE 70 FUNTA NA TYDZIEN JEST CHORENDALNIE DROGIE TUTAJ TESCO ROBI LUDZI W CIULA Odpowiedz Link Zgłoś
piotrmajk Re: TESCO - czy warto? 14.05.05, 13:46 czesc jestem w tesco w anglii od 10 dni warunki pracy i mieszkania sa super, praca jest lekka latwa i przyjemna tyle ze w nocy, natomiast czy warto jechac musisz sam zdecydowac-jesli zdasz dobrze angielski to go,natomiast jesli slabiej to mozesz doznac szoku na miejscu w zderzeniu tutejszym language pzdr braintree Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka7 Re: TESCO - czy warto? IP: *.e-wroc.com 14.05.05, 14:00 hey Piotr? a gdzie jestes w tej anglii? i czy nie można pracowac w dzień?? a z tym pobieraniem 2600 to ściema, nie dajcie sie oszukac posrednikom.. Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko Re: TESCO - czy warto? 15.05.05, 03:09 Gość portalu: anulka7 napisał(a): > hey Piotr? > a gdzie jestes w tej anglii? > i czy nie można pracowac w dzień?? > > a z tym pobieraniem 2600 to ściema, nie dajcie sie oszukac posrednikom.. mozna pracowac w dzien ale w nocy latwiej sie lezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Do "anulka7". O opłacie wstępnej. IP: 217.153.84.* 08.06.05, 09:08 Te 2600 PLN to kwota szacunkowa. W rzeczywistości to 400 funtów. Z tego 50 jest przeznaczone na rejestrację w Home Office, co i tak każdy legalnie pracujący w Anglii musi zrobić, ale chyba lepiej, że już na wstępie pracodawca Ci pomaga, no nie? Kolejne 110 funtów to przelot. Drogo dosyć, ciekawe czy można jakoś ponegocjować, aby móc na własną rękę polecieć tańszymi liniami. Pozostałe 240 funtów to KAUCJA ZWROTNA na poczet mieszkania gdyby ktoś np. nie zechciał zapłacić za kwaterę (bez żartów teraz - wiesz jacy czasami są nasi rodacy :-) ) zwracana po roku. Tak że z tego wszystkiego i tak Ci 240 funtów oddadzą, 50 i tak byś wybulić musiała, jedynie te 110 śmierdzi ;-). Jednakże ja zastanawiam się z żoną czy nie jechać mimo wszystko. Mimo, że Ona jest w Polsce nauczycielką, a ja przez ok 5 lat pracuję na stanowiskach kierowniczych w marketach. Zarabiając tu na poziomie niby średnim i tak wcale nie żyje się lepiej niż zarabiając we dwoje w Anglii na początku niewiele. Choć i tak Tesco nie daje minimalnych stawek, a 7 funtów brutto/godz. I piszcie co chcecie, ale na pewno szansa awansu jest, a w dzień można się zapisać do szkoły i bezpłatnie uczyć się języka (moja siostra jest w Aglii od października i prócz pracy uczy się 15 godz. tygodniowo angielskiego w collage'u za darmoche. Mamy tu mkieszkanie własnościowe, ułożone życie w miarę, ale w wieku 26 lat jeszcze całe życie przed sobą i sądzę, że jeśli taki wyjazd przemyśleć i odpowiednio go ukierunkować, to może on przynieść same korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Do "anulka7". O opłacie wstępnej. IP: 62.233.234.* 08.06.05, 11:24 >jedynie te 110 śmierdzi ;-). te 110 to jest zarówno opłata za przelot (tanimi liniami - Sky Europe) ale także koszt transportu z lotniska do miejscowości, w której ma się pracować. Ja będę pracował sporo ponad 100 km od Londka, więc myślę, że transport tam lekko może kosztować kilkadziesiąt funtów. Więc nie tak znowu śmierdzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 Re: Do "anulka7". O opłacie wstępnej. 08.06.05, 12:57 Żartujeszz... ale wiesz że to było już milion razy pisan na forum.... Jak i to że tej opłaty nie można negocjować... Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 Szukam osoby do pokoju, jade 8 LIPCA 08.06.05, 13:01 Może być dziewczyna 18 - 25 lat, jaki i koleś w podobnym wieku najlepiej hetero, bez dzikich nawyków i specjalnych uzależnień. Osoby wolne mile widziane :) Moge załatwić transporter z Krk na Balice (Car) za free :) Pzdr :P Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 Re: Szukam osoby do pokoju, jade 8 LIPCA 08.06.05, 23:30 I jade do miejscówki "SLOUGH" (nie wiem nawet gdzie to :P) Jak by ktos mił jakieś pytanie jeszcze to spox :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Szukam osoby do pokoju, jade 8 LIPCA IP: 62.233.234.* 08.06.05, 23:45 na htp://www.tesco.com/storelocator/ masz jak sama nazwa wskazuje narzędzie do lokalizowania sklepów, wpisz adres swojego, to zobaczysz gdzie i jak to jest. A co do mapy, to polecam maps.google.co.uk - też wpisz nazwę miejscowości, albo nawet dokładny adres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudalisa2@yahoo.co Re: Szukam osoby do pokoju, jade 8 LIPCA IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.06.05, 11:32 Na Twoim miejscu bylabym bardzo ostrozna w Slough. Uwazaj na puste obietnice i bezwzglednych "posrednikow". Slough to piekne miasteczko niedaleko Londynu, w ktorym mieszkaja rozni ludzie, nie wylaczajac wyjatkowych drani z naszej kochanej Polski rodem. Najlepiej trzymac sie z daleka od tego zwierzynca. A poza tym, tam jest naprawde fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka Re: TESCO - czy warto? IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.05.05, 11:45 Mieszkam w Anglii, w Londynie, w Tesco kupuje bardzo czesto i czekam kiedy spotkam kasjerow Polakow,moze nie tak szybko, bo nadal istnieje bariera jezykowa,Tesco w Polsce mogloby dawac kursy jezykowe swoim pracownikom i dopiero myslec o przyslaniu ich tutaj. Jesli ktos lubi prace w sklepie, to w Tesco warto pracowac. Przy skromnych warunkach zycia jest sie w stanie odlozyc z pensji tu zarobionej, czego raczej nie zrobisz w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
mackso Re: TESCO - czy warto? 16.05.05, 14:42 hej pracuje tez w tesco w londynie, jesli mozesz sie skontaktowac to podaje moj nr gg 5945111 pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinkanowak Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:42 hej A jak załatwiłeś sobie tą pracę? Załatwiałeś to jeszcze w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobi Re: TESCO - czy warto? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 22.05.05, 12:40 Czy może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie, ile z tygodniowo można zarobić "na rękę" i ile pieniędzy można odłożyć żyjąc w miarę normalnie? Jak wyglądają rozmowy kwalifikacyjne? Jaki poziom znajomości języka angielskiego jest wymagany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 22.05.05, 12:56 Nie wiem ile można odłożyć tygodniowo. Z moich obliczeń wynika, ze tygodniowo, po odliczeniu wydatków na mieszkanie w łapie powinno zostać około 110-130Ł. Rozmowa kwalifikacyjna wygląda jak rozmowa właśnie. A poziom angielskiego - im wyższy, tym lepiej. Mi nie sprawiło to problemu, bo lubię rozmawiać po angielsku i mam znajomych Anglików, wg których mówię po angielsku świetnie (nie chwalę się!!). Pisemny test z angola rozwiązałem w jakieś 10 min, bo jak dla mnie był to poziom podstawówki. Ciężko jest mi się wypowiadać na ten temat, naprawdę. Myślę, że najważniejsza jest komunikatywność. Nie bać się mówić w obcym jężyku, nawet jeśli to ma mieć błędy, i być niepoprawne. Przede wszystkim rozmawiać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: TESCO - czy warto? IP: *.tvk / 212.244.49.* 09.06.05, 11:46 Jak tam jest? Opowiedz coś szczególnego. Czym się zajmujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 Re: TESCO - czy warto? 09.06.05, 12:04 jestem ginekologiem :P nie no żartuje :P A o kogo ci właściwie chodzi, bo wszyscy chyba są w PL jak narazie... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: TESCO - czy warto? IP: *.tvk / 212.244.49.* 09.06.05, 14:03 Chodzi mi o piotrmajk. On jest juz w GB. Chcę wiedzieć jak tam w ogóle jest. Luter, kiedy wylatujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 Re: TESCO - czy warto? 09.06.05, 23:40 Pisałem już milion razy kiedy jade, nawet zrobiłem takie forum :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biorący udział Re: TESCO - czy warto? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.05, 22:08 też złożyłem aplikacje do Tesco do UK i przyjęli mnie Te 2600 to nie za pośrednictwo tylko koszty podróży, kaucji za mieszkanie i opłata dla Home office. Za posrednictwo sobie nie liczą bo to Tesco organizuje wszystko. Mają ogłoszenie na swoich - polskich - stronkach www a rozmowy są w siedzibie firmy. Zresztą było fajnie. Myśle że warto się tam wybrać. Pozdrawiam Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: TESCO - czy warto? IP: *.server.ntli.net 15.05.05, 02:58 Trochę wiary w siebie są inne miejsca pracy niż Tesco, choć jak jeżdżę na zakupy to nie widzę smutku i doliny na twarzach obsługi, a w Polsce niestety jest TO wszechobecne...Komuchy tak nam zorganizowały życie w Naszej kochanej Polsce, że lepiej się uśmiechać między półkami w Tesco UK, niż smucić un NAS...Ucieczka to jedyne rozsądne rozwiązanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko Re: TESCO - czy warto? 15.05.05, 03:10 Gość portalu: raf napisał(a): > Trochę wiary w siebie są inne miejsca pracy niż Tesco, choć jak jeżdżę na zakup > y > to nie widzę smutku i doliny na twarzach obsługi, a w Polsce niestety jest TO > wszechobecne...Komuchy tak nam zorganizowały życie w Naszej kochanej Polsce, że > lepiej się uśmiechać między półkami w Tesco UK, niż smucić un NAS...Ucieczka to > jedyne rozsądne rozwiązanie!!! To po co macie wybory i po co ich wybieracie na okraglo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: TESCO - czy warto? IP: *.server.ntli.net 15.05.05, 15:44 Wybiera ich nieuświadomiona i naiwna większość, na tym polega demokracja niestety,na ulicy, gdzie mieszka 10 prostytutek i 2 adwokatow,demokracja zapewnia rząd kurew... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:::MiKE:::... Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 18.05.05, 01:36 Tak tak, niema co sie tu pie****** z władzą i jej je****** pomysłami które tu podatki nam jeszcze podniesc, jakie winiety wprowadzić, kiedy wprowadzić kasy fiskalne dla babci sprzedającej ziemnioki na placu. SAM CHCE UCIEC najlepiej do UK. A w temacie, tak te opłaty (2600 PLN) to ponoc za przelot itp.. Czy 1000 na miecha to dużo? Ja wiem, to wychodzi gdzies 7 na houers-a, no a ostatnio kumpel sie w rozmowie ze mną ekscytował że inny kumpel zarabia w UK 5/h... to chyba warto do Tesco... MOJE PYTANKO TAKIE CZY JEST KTOS KTO PRACOWAŁ WCZESNIEJ W TESCO W PL A TERAZ PRACUJE W UK... JAK JEST? GORZEJ? CIĘŻEJ? A MOŻE LŻEJSZA PRACA? Thx :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:50 Jesli chodzi o róznice miedy praca w polsce i w anglii to lepiej traktuja pracownikow w tkz-ecie (tesco) w anglii. Praca pewne i pensja także na czas jest na koncie. A te 2600 to oczywiscie przelot plus podstawowe opłaty i 1 miesiac czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachna Re: TESCO - czy warto? IP: *.kalisz.mm.pl 18.05.05, 22:54 A czy przyjeci do pracy w Tesco w UK nie moga zrezygnowac z oplaty (WRS, mieszkanie, przelot?). Ciekawa jestem czy ta oplata jest integralna czescia umowy? A jak ktos ma mozliwosc mieszkania bez oplat, dojedzie sobie sam i sam sie zarejestruje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tescospaghettiza8p Re: TESCO - czy warto? IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 19:00 oferta pracy w tesco jest cała fajna z wyjątkiem jednego faktu jakim jest przymus odmieszkania w lokalu załatwionym przez tesco 12 miesięcy! a kasują za tą przyjemność 7 DYCH za tydzień!!! mieszkanie jest podobno w okolicach Londynu! normalnie to za 7 DYCH mozna wyczaic chate na takim wypasie jak w hotelu 4* w centrum Londynu przy Hyde Parku!!! troche duzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tax Re: TESCO - czy warto? IP: 195.144.130.* 19.05.05, 19:13 70 dych to troche duzo, ale nie przesadzajmy. za 70dych mozesz wynajac fajny pokoj jednosobowy bez zadnych wodotryskow. ok 80-90 to masz broadband i dvd w pokoju. 70 funtow to cena przzywoitego single roomu, a nie luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tescospaghettiza8p Re: TESCO - czy warto? IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 19:57 masz racje jeśli chodzi o jedynki! to był oczywiscie zart z tym Hyde Parkiem! nie zmienia to jednak faktu ze jeśli w tym pokoju mieszkają po dwie osoby, a pewnie tak jest, to wynajecie pokoju to 140 funciorów i jestes zobligowany do rocznego zamieszkania. Tak poważnie to mozna fajne studio flat sobie wynająć za ta kwote w dogodnej lokalizacji, a normalne bez szału mieszkanie po dwie osoby w pokoju w Londynie to kosz ok. 4-5 dyszek tygodniowo od osoby! Wydaje mi się, że zawsze znajdzie się sposób na odbicie prowizji za załatwienie pracy, aczkolwiek nie mówie bo jakbym nie miał innej możliwości, lub niechciałbym ryzykować i samemu sobie załatwiać wszystko, to oferta tesco wydaje mi się, że jest spoko! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachna Re: TESCO - czy warto? IP: *.kalisz.mm.pl 19.05.05, 20:54 eeee to i tak wychodzi, ze jakas oplata za posrednictwo w tym jest mieszkanie- 280 funciakow, WRS-50 funtow=1980 zl(liczac funt=6 zl) 620 zl za podroz w jedna strone to duzo. No chyba ze jakies ubezpieczenia w to wchodza. Moze jest mozliwosc wymigania sie od tej oplaty? Pisze to tylko i wylacznie z mojego punktu widzenia bo podroz i mieszkanie moge miec za darmo. Ale dla ludzi bez takich mozliwosci to jednak duze ulatwienie, ze na poczatek maja wszystko zalatwione. Pozdrawiam i zycze powodzenia wszystkim wyjezdzajacym. Oby wam bylo lepiej niz pracujacym w Tesco w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tescospaghettiza8p Re: TESCO - czy warto? IP: *.petrus.com.pl 19.05.05, 21:09 tylko tam na nockach nie wyjadajcie spaghetti za 8 pensow bo wam jezyk w gardle stanie! juz lepiej wcinajcie parowki te za 33 peny!!! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fese Re: TESCO - czy warto? IP: 195.144.130.* 27.05.05, 10:50 UMOWA NA MIEZKANIE JEST NA 6 MIESIECY A POZNIEJ DROGA WOLNA. JESTEM W TESCO I PRACUJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:::MiKE:::... Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 23.05.05, 18:27 Elos :) Rozmawiałem dzisiej fonem z pania z rekrutacji and... 1.Opłaty (1600PLN) to za: - przelot do UK (w jedną strone) 110 GBP - Home office (obowiązkowo) 50 GBP - kaucja za mieszkanie 240 GBP Tylko że to wychodzi 400GBP x 6PLN = 2400, (może na wypadek jakiegos wachania kursu walut..) To ze wliczono w te kwote 1 miesiąc za mieszkanie to BUJDA!!! Cza wiec miec pod ręką 70 GBP za 1szy week na mieszkanie! 2.Mieszka sie w domach(kach?) wynajetych u ludzi (za posrednictwem Tesco). Sa dwa pokoje, w każdym po 2 people, łaziejka i jakas kuchnia. Za mieszkanie 70 GBP za week. 3.Praca w marketach Tesco ponoć 100, 150 Km od Londynu, w okolicach. Stanowisko: układacz na pułkach :) Wymagana sprawnośc fizyczna i aktualny paszport. UMOWA NA 2 LATA ! (Nie szukają sezonowych) 4.Najważniejsze: Z A R O B K I ! Ktoś tam wczesniej pisał, ze wychodzi ok 1000 GBP za month... Może i tyle wyjdzie, jak sie wezmie nadgodziny czy coś.. Ale generalnie wiem że jest to w sumie 7GBP/hours ale po odjęciu podatku(-22%) i składki ubezpieczeniowej(-11%) /Total -33%/ Wyjdzie nam: 4,7GBP/hour x 36h/week = 169 x 4weeki = TOTAL: 675GBP/month Dobra wiadomość taka, że jak sie wezmie fuul nadgodzin to można dobić do 900 GBP.... 5.UWAGA Jeżeli ktos idzie na rozmowe w ten piątek na 9.00am (27.maja) to niech koniecznie sie do mnie odezwie E-mail: luter1@op.pl , GG 26 77 142. Trzymajmy sztame ;) Tyle informacji moge wam przekazac, bo tyle wiem :) Dzieki autorom podobnych postów duzo sie dowiedziałem, wiec teraz piszę dla innych :P Pozdro for all ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 23.05.05, 18:37 Chyba generalnie niewiele nowego napisałeś. Opłaty 1600??? Jakie 1600? na konto trzeba wpłacić 2600, coś źle usłyszałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:::MiKE:::... Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 23.05.05, 18:46 Faktycznie 2600 zł, no to na początku w nawiasie sie pomyliłe, jakbys czytał do końca to bys zajarzył :P A ile powiedziałem tyle powiedziałem i nikt cie nie pyta o zdanie, człowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 23.05.05, 18:56 A po co się ciśnieniujesz? Wypowiedź przeczytałem do końca i coś mi się nie zgadzało, dlatego napisałem. Nie musisz tego czytać BTW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:::MiKE:::... Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 23.05.05, 19:13 Dobra, Peace? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FESE Re: TESCO - czy warto? IP: 195.144.130.* 27.05.05, 10:52 DO 4900 FUNTOW ZWRACAJA CALY ZAPLACONY PODATEK, MIESIECZNIE BEZ NADGODZIN ZARABIASZ OKOLO 950 FUNTOW, NA ZYCIE 50-70 JAK NIE PALISZ, JESTES W STANIE ODLOZYC 450-550 FUNTOW NIE LICZAC NADGODZIN I ODZYWIAJAC SIE LEPIEJ NIZ W POLSCE. PRACUJE OD MIESIACA I WIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:::MiKE:::... Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 27.05.05, 23:09 FESE , ta kaska to na ręke czy mam odjąć 33%??? Bo jak na ręke to wyliczyłem ze bez nadgodzin i zaliczając SB i ND (wieksza stawka) to mi max wyszło 864 - a nie 950 ???!!!???!!!??? No a jak 950 to ma byc bruttto to na reke wychodzisz 636 GBP.... nie wiem jak z tego można odłożyc 450 - 550 GBP !!!??? A może ty wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 27.05.05, 23:29 Z tego co słyszałem, to za pracę w SB czy ND nie ma dodatkowej kasy...dodatek jest tylko za nockę. Odpowiedz Link Zgłoś
splater Re: TESCO - czy warto? 03.07.05, 21:47 sobota 120%, niedziela 200% - stawki podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pistacja Re: TESCO - czy warto? IP: *.kopnet.pl / *.kopnet.pl 16.07.05, 11:50 a mi w informacji powiedzieli ze dodatkowo sie płaci tylko za niedziele i święta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 10.06.05, 14:53 > To ze wliczono w te kwote 1 miesiąc za mieszkanie to BUJDA!!! > Cza wiec miec pod ręką 70 GBP za 1szy week na mieszkanie! ta kwestia mnie nurtowała. zadzwoniłem więc na infolinię, niestety się nie dodzwoniłem - wszystkie linie zajęte. Postanowiłem więc napisać mejla z pytaniem dotyczącym opłaty za mieszkanie - czy z góry czy z dołu. Po 10 minutach od wysłania mejla (!!!) miałem już telefon z Tesco Kraków w tej sprawie. Bardzo miła Pani powiedziała mi, iż nieprawdą jest, że po przyjedzie trzeba zapłacić od razu 70 GBP za mieszkanie, gdyż opłaty za mieszkanie są wnoszone Z DOŁU - czyli należność za pierwszy tydzień mieszkania tam będzie ściągnięta z pierwszej tygodniówki. I potem, jak już się wejdzie w miesięczny tryb otrzymywania wypłaty, to należności te będą ściągane również w cyklach miesięcznych ale Z DOŁU, nie z góry. I druga sprawa - w opłacie 2600 którą się wnosi przed wyjazdem, zawiera się miesięczny DEPOZYT za mieszkanie, a nie miesięczna opłata. Ale to chyba jasne. Dziękuję za uwagę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelin Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 11.06.05, 11:30 Jak miesieczny dpozyt?? 110 Ł ?? to po miesiącu oni to oddają?? No ja też słyszałam że należy zabrac e soba 70 funtów na pierwszy tydzien za pokój... jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: TESCO - czy warto? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 11.06.05, 12:43 Miesięczny depozyt - czyli kaucja za mieszkanie równa miesięcznej opłacie za mieszkanie. Tak to ja rozumiem. A kaucja wiadomo - jest zwracana wówczas, gdy 'zdajemy' mieszkanie. W umowie wszystko jest opisane dokładnie, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniam3,adBodyShop Re: TESCO - czy warto? IP: 212.244.49.* 28.05.05, 17:54 Czy ktoś może z Polaków na tym forum bądź z waszych znajomych pracował w brytyjskim Body Shopie? Jeśli tak proszę podajcie mi jakieś informacje, czy łatwo jest się tam zatrudnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: TESCO - czy warto? IP: *.info 19.05.05, 15:23 Czy ktoś wyjeżdza w czerwcu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:43 Ja wylatuje 24 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asz20 Re: TESCO - czy warto? IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.05, 22:24 ja lece w lipcu.Już pare razy odmowilam bo pasuje mi tylko lipiec a oni ciągle do mnie dzwonią i ciągle musze odmawiac mowiąc ze tylko Lipiec.Napiszcie mi jak tam jest wogule.Praca w tesco w nocy nie jest zła-ja pracuje głownie w nocy w TeSCO w polsce,czasem są dniówki ale sporadycznie.Czy musimy mieć ważny pasport??jak wygląda to ze służbą zdrowia.JAk mieszkania daleko od Tesco?? musice sie tluc autobusami??Macie czas dla siebie??od której do której są zmiany??i ile jest przerwy w trakcie??jak kierownictwo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asz20 Re: TESCO - czy warto? IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.05, 22:24 ja lece w lipcu.Już pare razy odmowilam bo pasuje mi tylko lipiec a oni ciągle do mnie dzwonią i ciągle musze odmawiac mowiąc ze tylko Lipiec.Napiszcie mi jak tam jest wogule.Praca w tesco w nocy nie jest zła-ja pracuje głownie w nocy w TeSCO w polsce,czasem są dniówki ale sporadycznie.Czy musimy mieć ważny pasport??jak wygląda to ze służbą zdrowia.JAk mieszkania daleko od Tesco?? musice sie tluc autobusami??Macie czas dla siebie??od której do której są zmiany??i ile jest przerwy w trakcie??jak kierownictwo?? Odpowiedz Link Zgłoś
iza2306 Re: TESCO - czy warto? 20.05.05, 07:51 z rozmowy wynikało, że po oplaceniu tych 2.600,00 oni zwracają różnicę, jesli przelot okaże sie tańszy. był ktoś komu zwrócili taką różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinkanowak Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:31 HEJ.JAK ZAŁATWIĆ SOBIE TAKĄ PRACĘ W TESCO W ANGLII? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elos Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 20.05.05, 23:31 Poczytaj se całe forum.... wczesniej ktos pisał ze 15, 20 minut napiechte od mieszkania do Teszczaka... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudalisa2 Re: TESCO - czy warto? IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.06.05, 11:47 Do UK mozecie przyjechac z nowym dowodem osobistym. Wazny paszport przyda sie przy zakladaniu konta w banku. Banki to jedyne instytucje, ktore jeszcze nie uznaja naszych dowodow. Jadac na gotowe, czyli n.p. do tesco bedzie wam latwiej z rejestracja i z zalatwieniem insurance number. Na poczatku pracuje sie na tymczasowym NIN i pobieraja tak zawny Emergency Tax. Rok podatkowy jest od kwietnia do maja. Jak ktos zacznie pracowac w polowie roku podatkowego, to w nastepnym roku w kwietniu, jak dostanie swoje P60, to moze sie ubiegac o zwrot taksu. Mozna tez probowac zmienic kod taksu. Jak macie jakies dzieci czy cos w tym rodzaju. To wszystko najlepiej zalatwiac samemu w Inland Revenue. Ja kilka lat temu mialam do zwrotu ponad 500gbp taxu ale papiery byly nie takie i zaplacilam w biurze rachunkowym prawie 200£. Teraz mam do zwrotu 218£ (zaczelam pracowac na koniec lutego) i dostane wszystko na konto ale trzeba czekac 8 tygodni.Nie bojcie sie angielskich urzednikow w Angli. Tu naprawde wszyscy chetnie pomagaja. Tylko jezyka sie uczcie. Wszystkim powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: TESCO - czy warto? IP: *.info 20.05.05, 12:31 Ja też lece 24 czerwca. A do jakiego miasta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: TESCO - czy warto? IP: *.info 20.05.05, 12:39 Ja też wylatuje 24 czerwca. A do jakiego miasta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al501 Re: TESCO - czy warto? IP: 195.117.222.* 27.05.05, 11:51 Ja tez mam propozycja na 24 czerwca , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:39 ja jade 24.06 ale mi jeszcze nie powiedzieli gdzie, a czy juz ktos wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: TESCO - czy warto? IP: *.info 20.05.05, 17:12 Ja mam pracować w Harlow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: TESCO - czy warto? IP: 212.244.49.* 04.06.05, 13:20 A jak można załatwić ta pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 22:26 A nie wiesz czy wszyscy lecą do harlow, tez masz spotkanie organizacyjne 9.06? wielkie dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: TESCO - czy warto? IP: *.info 20.05.05, 22:30 Nie wiem ale raczej tak. Mam albo 8 albo 9.06 dowiem się dopiero jutro lub w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 22:46 moj numer gg to 8379908, moze pogadamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominx Re: TESCO - czy warto? IP: 193.151.48.* 21.05.05, 11:17 hejka lecę 24 czerwca gdzie to dowiem się w liście kto z was leci w tym samym terminie? mój gg 5733749 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teszczak Re: TESCO - czy warto? IP: *.ropczyce.org / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:16 Niech mi ktoś uczciwie powie ile tygodniowo do łapy:) zostaje z tych 7 funtów na godzinę???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 21.05.05, 22:34 Ja lecę z dziewczyną 17.06 do Banbury (w pobliżu Birmingham), wcześniej spotkanie 02.06 w Kraku. Praca na nocnej zmianie, szczególy znajdziecie na www.tesco.pl. Tak to prawda, trzeba wpłacić na ich konto 2600 pln, jako zapłatę za przelot, transport z lotniska w UK do miejsca zamieszkania, kaucję za mieszkanie (zwracana po roku), opłata za telefon komórkowy. Jeśli chcecie to aplikujcie, na www.tesco.pl są szczególy. Na rozmowie kwalifikacyjnej sprawdzają znajomość angielskiego, zarówno w samej rozmowie, jak i przez rozwiązanie testu. Potem jeszcze miałem telefoniczną rozmowę z native speakerem, i widocznie dobrze nam poszło, bo razem z dziewczyną jeszcze tego samego dnia wiedzieliśmy, że zostaliśmy przyjęci. Jak macie jakieś pytania, to dzwońcie na infolinię Tesco, nr jest na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 10:52 a co bedzie w tym liscie co przyjdzie od tesco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 22.05.05, 12:51 w liście będziesz miał napisane dokładnie wszystko - adres sklepu, w którym będziesz pracował, stawkę godzinową wraz z dodatkami (wszystko brutto), daty wylotu i rozpoczęcia pracy, numer konta na które trzeba wpłacić kasę, termin spotkania w Polsce, na którym będą podane szczegóły oraz trzeba będzie wypełnić dokumenty, oraz trochę innych papierów informacyjnych. Jak przyjdą to zobaczysz. Mi przysłali bardzo szybko, bo rozmowę miałem w poniedziałek, a papiery doszły już w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 12:56 wielkie dzieki, a ty kiedy jedziesz i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 22.05.05, 12:57 Jak już pisałem kilka postów wyżej, wylatuję 17.06 do Banbury, miasto w okolicach Birmingham mniej więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 13:16 A mógłbys napisac jaka jest w koncu ta stawka, 7 funtów na godz brutto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 13:26 a mieliscie juz badania przed wyjazdem, a 7F to na reke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: TESCO - czy warto? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 22.05.05, 13:49 5 brutto - stawka podstawowa + 1,.. funta brutto/ h za pracę w godzinach nocnych + od 0 do 1 funta/h za tzw. dodatek lokalizacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 22.05.05, 13:53 Tak, mieliśmy, już po tygodniu od rozmowy. Jeżeli się zakwalifikowałeś, to zadzwonią do Ciebie, żeby Ci powiedzieć gdzie i kiedy masz się zgłosić na badania. Tesco wszystko załatwia i płaci, więc złego słowa w tym temacie na pewno nie mogę powiedzieć. Stawki w liście podane są BRUTTO, pisałem to już kilkakrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:11 7 brutto to jest jedynie 4,65 netto, to bardzo mało, odliczajac 70 funtow za mieszkanie, to ile zostanie do oodlozenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 22.05.05, 23:21 Jak to liczysz? Oczywiście, to nie są żadne kokosy, z tym się trzeba liczyć. Ale plusy są takie - wiem dokładnie dokąd jadę, wiem kiedy, wszystko jest załatwione. Potem zawsze można sobie czegoś poszukać, nie podpisuję przecież cyrografu. Wg moich szacunków, powinno zostać ok. 110-130 Ł na rękę tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat Re: TESCO - czy warto? IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 00:26 ale od tego to jeszcze chyba zarcie 3ba odliczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 23.05.05, 10:07 No to chyba oczywiste. Te 110-130Ł to jest po odliczeniu KOSZTÓW STAŁYCH, które się co miesiąc płaci. Przecież nie przewidzę tego ile zjem i za ile i co. I nie zamierzam też być typowo polskim ciułaczem. Pieniądze są po to, żeby je wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat Re: TESCO - czy warto? IP: *.icpnet.pl 23.05.05, 13:01 no wlasnie, wiec raczej sie niewiele odlozy na miesiac ta oferta jest dla kogos kto nie ma co z soba zrobic w polsce jestem bezrobotny ale mam tez zone, i raczej bez sensu jest pojechac do anglii zeby tam mieszkac i nie nie uskladac a zona tutaj, nie jestem typem czlowieka zeby jesc za 30funtow miesiecznie makaron przez rok tylko po to zeby uciulac troche funciakow 3ba sie z tym liczyc niech mnie ktos poprawi jesli sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 23.05.05, 13:07 no nie wiem, moim zdaniem można zaoszczędzić jakieś 50Ł tygodniowo, żyjąc oszczędnie, ale też bez głodowania itd. Daje to w sumie 200Ł/miesiąc, więc nie jest to jakoś źle. Jak mówię, każdy sobie musi to rozważyć we własnym zakresie i policzyć, co się mu bardziej opłaca. Ja wolę tam pojechać i pracować, nawet za takie pieniądze, niż tutaj siedzieć na garnuszku rodziny i nie robić nic. Liczę, że może po jakimś czasie pojawią się możliwości awansu, niekoniecznie w samym Tesco. Coco Jambo i do przodu :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bardzoslodkimisio Re: TESCO - czy warto? 23.05.05, 21:59 Mysle ze sie mylisz wystarczy poszukac na forum- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=115&w=21195567&a=23827161 swietnie ze bedac bezrobotnym w Polsce radzisz jechac tym co nie maja co ze soba robic bo ty jak najbardziej masz - plesc bzdury na necie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 23.05.05, 22:18 Weż głęboki oddech, albo nawet kilka, i napisz jeszcze raz swoją wypowiedź, bo nie za bardzo wiem o co się ciebie rozchodzi. Czy ty coś mi zarzucasz, czy wprost przeciwnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzoslodkimisio Bat 24.05.05, 10:11 Chyba sie juz kapnoles ze bylo to do bat'a?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Bat IP: 62.233.234.* 24.05.05, 10:26 No odpowiadałeś na mój post, więc jak mogę się domyślić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: TESCO - czy warto? IP: 217.153.84.* 08.06.05, 09:16 to dlaczego nie wyjedziecie wspólnie? I tak nic tu nie robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: TESCO - czy warto? IP: 217.153.84.* 08.06.05, 09:19 To czemu z żoną nie pojedziesz miast tutaj nic nie robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris to do bata było także ;-) IP: 217.153.84.* 08.06.05, 09:23 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 17:52 Ale czemu zdzieraja tyle za mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 23.05.05, 18:38 "Też chciałbym to wiedzieć, Stefan". Zamejlowałem w tej sprawie do znajomych w UK (nie Polaków), jestem ciekaw co mi odpiszą...na pewno się tym podzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 26.05.05, 15:06 Nie zdzierają. Mój znajomy z Anglii zorientował się w cenach, i skoro w tej opłacie 70Ł są też rachunki za media i podatek, to jest to normalna stawka rynkowa...tak mi napisał: "(..) all bills are included, water, electricity and gas. That's not bad. I don't think you got a raw deal mate!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 21:23 czy ktos ma moze wzor umowy ktora podpiszemy z tesco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: TESCO - czy warto? IP: *.centronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 00:12 Najnizsza stawka w Anglii to 4,85 za godzinę, czy ktoś mógłby mi napisac ile dostaje się wtedy "do ręki"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: TESCO - czy warto? IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.05.05, 11:30 ja lece 17 czerwca do Abignon. jest tu ktos z kim bede pracowal?? :D jak tak to gg:4070208 albo chyba warto by wczesniej pogadac, no nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: TESCO - czy warto? IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.05.05, 11:32 hehe, juz niedlugo lece a miasto napisalem z bledem ;) jade do ABINGDON :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 24.05.05, 11:38 Ja też lecę 17go, ale do innego miasta. Kiedy byłeś na rozmowie, i kiedy masz spotkanie organizacyjne w Kraku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: TESCO - czy warto? IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.05.05, 11:51 na rozmowie byłem 9 maja o 9 rano a spotkanie mam 2 czerwca tez o 9 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 24.05.05, 12:13 Hehe, wszystko tak samo jak ja, pewnie się widzieliśmy. Ile masz lat? Byłeś w gajerku na rozmowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: TESCO - czy warto? IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.05.05, 12:28 hehe, to napewno sie widzielismy ;) 23 lata i nie bylem w gajerku tylko w ciemnozielonym golfie i jasnych spodniach ;) jesli to Ty pisałes gdzies wczesniej ze lecisz z dziewczyna to tez chyba Cie juz kojarze - ubrany na czarno, uczesanie "na zapalke ;)"?? dobrze mysle?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 24.05.05, 12:37 Hehe już Ciebie kojarzę, natomiast Ty mnie nie za bardzo :-) Byłem tam z dziewczyną, ale ja byłem ubrany w szary polar, i zielone spodnie bojówki. Miałem też czarny, dosyć mocno wypchany plecak. A uczesanie na zapałkę? Nie wiem co to oznacza, mam bardzo krótkie, ciemne włosy, bez uczesania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: TESCO - czy warto? IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.05.05, 12:53 no to chyba pamiec troche zawodzi :D ale juz chyba tez kojarze ;) jesli jestes tak mniej wiecej w moim wieku to jestem pewny bo reszta mezczyzn byla chyba lekko starsza. ale niedlugo przeciez spotkamy sie w Krakowie i sie przekonamy ;) odezwij sie moze na gg (4070208) to wiecej porozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hesus Re: TESCO - czy warto? IP: *.unicomp.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 13:51 Też lece 17.06 do Woodfordgreen w Londynie. Spotkanie mam 03.06 w Krakowie. Jak coś to mój tel. 502 124-975 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 22:22 jak to jest z zarobkami w UK: podobno w anglii jest minimalna stawka: 4.85 netto, to czemu nam w tesco oferują 4,35netto (5+1 brutto za prace w nocy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: TESCO - czy warto? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.05.05, 11:07 a tak z ciekawości.. gdzie znalazłeś informacje, że to jest stawka netto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TESCO - czy warto? IP: *.eu.org 04.06.05, 17:44 4.85GBP to najniższa stawka brutto dla osób, które ukończyły 22 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: TESCO - czy warto? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.06.05, 19:08 Wszyscy pracownicy, którzy skończyli 16 lat i nie chodzą do szkoły mają prawo do Krajowej Płacy Minimalnej (National Minimum Wage – NMW). Osoby mające 16 lub 17 lat muszą otrzymać nie mniej niż £3 za godzinę pracy. Jeśli masz 18, 19, 20 lub 21 lat, minimalna płaca wynosi £4,10 za godzinę. Dla osób, które skończyły 22 lata płaca minimalna wynosi nie mniej niż £4,85 za godzinę pracy. Osoby zatrudnione w rolnictwie przy zbiorach manualnych mają prawo do rolniczej minimalnej płacy (Agricultural Minimu Wage), która w Anglii i Walii wynosi przynajmniej £4,85 na godzinę dla osób w wieku 19 lat i starszych. Osoby wykonujące inne prace rolnicze powinny otrzymać przynajmniej £5,40 na godzinę. Osobom pracującym na farmie więcej niż 39 godzin tygodniowo należą się nadgodziny w wysokości półtorej normalnej stawki godzinowej. Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 Re: TESCO - czy warto? 05.06.05, 00:12 To holerna dyskryminacja, najmłodsi zawsze najwiecej robią a tu sie im tyle płaci... Fuuuucckkkk alll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: TESCO - czy warto? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 05.06.05, 08:27 to jest stawka minimalna - wiadomo, że pracodawca nie musi płacić najniższej stawki Odpowiedz Link Zgłoś
ewap250 Re: TESCO - czy warto? 04.07.05, 22:30 Ludzie przeczytałam całe forum od początku do końca. dowiedziałam się wielu ciekawych informacji, jednak jeszcze coś jest dla mnie niejasne, mianowicie informacja dotycząca opłaty za pierwszy miesiąc za mieszkanie. większośc z Was podaje inf że opłata ta pobierana jest z góry, natomiast doczytałam, że jest to nieprawdą. może ktoś mi więc zatem powie jak to jest naprawdę. z góry dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: TESCO - czy warto? IP: 213.17.200.* 04.07.05, 22:56 Za pierwszy tydzień będziesz miał odciągnięte z pierwszej tygodniówki, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:37 Do jakiej miejscowosci jedziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominx Re: TESCO - czy warto? IP: 193.151.48.* 26.05.05, 00:51 ja do ANDOVER - jakaś mieścina k.Southampton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 12:58 to ładnie nas rozwalaja po anglii, ja jade do jakiejs miesciny kolo Cambridge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 26.05.05, 22:33 No wiesz, to oni ustalają gdzie mamy pracować.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fese Re: TESCO - czy warto? IP: 195.144.130.* 27.05.05, 10:47 Warto jechac jest wszystko oki, jestem juz tutaj 3 tygodnie i pracuje w Tesco - nie ma przekretu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: TESCO - czy warto? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 05.07.05, 20:21 Brat jest w Southampton. trzeba wziasc 150funtów i na poczatku bardzo oszczedzac,bo brak zestawu o ktorym pisza w info- plyn do naczyn, naczynia,proszek, mydlo, papier toalet, mleko, chleb, mapa - tego brak. dojazdy do pracy-tez brak a taxi 12funtow w 1 strone(20km) a nie jak pisza do 20 minut srodkami kom. miejskiej- nic do pracy nie jezdzi!!!. reszta OK Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 opłata za mieszkanie i dodatek za niedziele 06.07.05, 10:22 Jestem z Krakowa i jade do Tesco GB za 2 dni, mianowicie... Opłata za mieszkanie jest automatycznie pobierana z twojego konta po pierwszym tygodniu jak dostaniesz wypłate za 1-szy tydzień. 120% za sobote i 200% za niedziele TO BZDURY, mnie na początku pani telefonistka powiedziała właśnie tak, jak sie pozniej okzało w umowie niebyło ani słowa o tym, natomiast pozniej mówiono mi, ze jest tylko dodatek za prace w niedziele = 50% !! Jak jakieś pytanka jeszcze to szybciutko :D Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiedzący Re: TESCO - czy warto? IP: *.ropczyce.org / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:57 Pytanie do tych którzy niedawno wyjechali do pracy w TESCO:) Otóż TESCO organizuje wyloty o 5 rano. W jaki sposób dojechać na lotnisko w Balicach z Dworca Głównego w środku nocy?? Taxi średnio mi się widzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 27.05.05, 14:24 Dobre pytanie...ale o ile ja dobrze usłyszałem, to w tej opłacie którą się wnosi - 2600 pln - jest też koszt transportu w Krakowie na lotnisko, ale nie jestem na 100% pewien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiedzący Re: TESCO - czy warto? IP: *.ropczyce.org / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 15:26 Niestety dojadz do lotniska nie jest wliczony w te 2600. Na odprawie podali że są jakieś autobusy z Dworca Głównego które niby jeżdżą nocą, ale spojrzałem na rozkład jazdy i nie ma mowy o czymś takim. Taksówka kosztuje 50 zł:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: TESCO - czy warto? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 27.05.05, 15:45 z taksówkami to uważaj.. bo jak włączą naliczanie sekundowe.. :-) poza tym - trzeba wziąc pod uwagę, że to będzie taryfa nocna.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 27.05.05, 16:41 z buta pójdziemy, a co! :-) Zresztą, bedzie nas większa grupa, to się coś wymyśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiedzący Re: TESCO - czy warto? IP: *.ropczyce.org / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:37 a tak jeszcze przy okazji się zapytam o te czarne spodnie:) te które mamy zabrać ze sobą na początek....jakie to mają być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: TESCO - czy warto? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 29.05.05, 13:57 hehe.. czarne przede wszystkim :) ja myślę, że takie, by wygodnie było w nich pracować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: TESCO - czy warto? IP: *.autocom.pl 29.05.05, 14:01 zainteresowało mnie to Tesco. Rozmawiałam z Markiem-Anglikiem,czy mogę się spodziewać wyjazdu,czy jeszcze się nie nastawiać ;).Czy jak się już z nim porozmawiało to można być jakoś pewniejszym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 29.05.05, 14:04 hmm, ja i moja dziewczyna mieliśmy telefon od Marka tego samego dnia, w którym byliśmy na rozmowie...a po pogawędce z Markiem też tego samego dnia dostaliśmy telefon, że możemy się pakować, bo zostaliśmy przyjęci..więc nie wiem, ale myślę, że skoro Mark zadzwonił, to chyba możesz być dobrej myśli :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: TESCO - czy warto? IP: *.autocom.pl 29.05.05, 14:08 ale on zadzwonił do mnie dziś :)dosłownie 1 h temu,czy już przez telefon mówi że Cię przyjmuje czy trzeba poczekać na telefon kogoś z Tesco-Poska?zadzwonił do mnie,poczekał 20 minut i zadzwonił do mojego chłopaka-i tak się zastanawiamy co dalej będzie-pewnie się coś rozstrzygnie w poniedziałek, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 29.05.05, 14:11 No a czy powiedział Wam dosłownie, że już jesteście przyjęci? Chyba nie, prawda? Jeśli dobrze wypadliście, to czekajcie na następny telefon, tym razem już od polskiego pracownika Tesco...nie wiem, czy jest jakaś reguła, kiedy oni dzwonią i do kogo...cierpliwości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: TESCO - czy warto? IP: *.autocom.pl 29.05.05, 14:14 ahh,cierpliwość to nie mój atut ;)ale będę czekać-wielkie dzięki za odpowiedź,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 29.05.05, 14:20 hehe no wiesz, atut nie atut, ale w tym wypadku chyba nie masz wyjścia, jak spokojnie czekać i być dobrej myśli. Popatrz na to tak - skoro na rozmowie kwalifikacyjnej wypadłaś dobrze, to zadzwonił do Ciebie Mark, żeby sprawdzić Twoją znajomość języka w takiej - było nie było - stresującej i niecodziennej sytuacji, czyli był to jakby kolejny etap procesu rekrutacyjnego. Jeśli czujecie z chłopakiem, że dobrze Wam to poszło, no to naprawdę bądźcie dobrej myśli. A tak swoją drogą, czy Mark kazał Wam przeliterować Wasze nazwiska bądź imiona? Bo mi i mojej dziewczynie tak :-) Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cheers :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: TESCO - czy warto? IP: *.autocom.pl 29.05.05, 14:34 tak literowałam mu swoje nazwisko, a w głowie miałam piosenkę z ulicy Sezamkowej o angielskim abecadle-mam nadzieję,że je dobrze zanotował,żeby za mnie pojechał ktoś inny,jak coś poprzekręcałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: TESCO - czy warto? IP: 62.233.234.* 29.05.05, 14:38 hahaha, abecadłowa piosenka z Ul. Sezamkowej rządzi! Ja też, jak nie mogę sobie przypomnieć literki, to muszę to sobie w głowie zaśpiewać, i wtedy już wiem :-) Na szczęście miałem do przeliterowania swoje imię (które BTW wcale nie brzmi Rafał), i chyba dałem radę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:::MiKE:::... Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 29.05.05, 19:48 Jesli ktos idzie w najblizszywtorek na 9.00 na rozmowe, niech sie odezwie GG 26 77 142 luter1@op.pl Ciao :P Odpowiedz Link Zgłoś
peter78 Re: TESCO - czy warto? 30.05.05, 16:52 do mnie Mark dzwonił w niedzielę przed południem. dzisiaj zadzwonili do mnie z TESCO, że mogę się przygotowywać do wyjazdu. Spotkanie w Krakowie mam 9 czerwca. Czy ktoś z Was też jedzie na spotkanie w tym terminie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek 1978 Re: TESCO - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:50 sluchajcie mialem rozmowe 20 nie poszla moim zdaniem najlepiej mimo ze wszystko bylo proste !!!! stres mnie zjadl i to ostro ! nastepnego dnia dzwonil ktos do domu i mowil po angielsku ale odebrala moja mama ktora nie mowi slowa po angielsku. myslicie ze mogl byc to mr.mark Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: TESCO - czy warto? IP: 194.63.132.* 24.06.05, 20:27 czy ktos moze mi powiedziec ile w anglii (%) pobieraja podatku..jade do pracy do tesco i zastanawiam sie ile mi zostanie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
luter1 Re: TESCO - czy warto? 24.06.05, 20:57 Tak własnie myślimy... wg mnie to napewno był on, ale może jeszcze zadzwoni (do mnie dzwonil 3 razy:) Podatku jest 22%, a składki na ubezpieczenie 11%, najpierw sie odlicza składka a dopiero pozniej podatek, więc muszisz odliczyc 31 %.... A kiedy jedziesz??? (ja też:) Napisz do mnie meila na gazecie.. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beret901 Re: TESCO - czy warto? IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 25.06.05, 10:12 czesc luter! Slyszalem ze lecisz 8 lipca, ja tez lece w tym terminie do Slough. Jak cos to moje gg: 8353180 i moj e-mail: beret901@gazeta.pl. Narazie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulba Re: TESCO - czy warto? IP: *.net.autocom.pl 08.06.05, 11:54 www.komunikacja.krakow.pl/rozklady/a_nocne.php?linia=692&start=1&dir=kier1&przystanek=69205 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:::MiKE:::... Re: TESCO - czy warto? IP: *.crowley.pl 27.05.05, 23:18 Co do dojazdu na balice na 5 rano to.. . Realizuja sie (podobno) plany dotyczace uruchomienia bezposredniego polaczenia szybkim pociagiem lotniska z Krakowem - ale na to bym nie liczył Jest autobus nocny na balice rozklady.mpk.krakow.pl/aktualne/index.php - ale na niego bym nie liczył.. Najlepsza opcja to Taxa, ewentualnie mozna przyjechac dnia poprzedniego na 24.00 i poczekać :P Odpowiedz Link Zgłoś