Dodaj do ulubionych

dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 14:46
Podpowiedzcie, co jest nie tak, że ciasto na racuchy nie chce rosnąć?
Zrobiłam je z następujących składników: 1,5 szkl mąki, 1 jajko, łyżka cukru,
szczypta soli, 25 dag drożdży rozpuściłam w szklance ciepłego mleka. I nic.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gośka Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 14:49
      25 dag drożdzy?a może 2,5dag?
      • Gość: qcharzowa 2,5 dag oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 14:53
        • Gość: Gośka Re: 2,5 dag oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 14:55
          a zrobiłaś wcześniej rozczyn?
          • Gość: qcharzowa Re: 2,5 dag oczywiście :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 15:11
            rozpusciłam je w mleku
    • siostraheli Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? 08.06.05, 15:04
      zrob tak: 1 szklanka zsiadlego mleka lub kefiru, 2 jaja, 1 szklanka mąki,
      szczpta soli i 1/2 lyzeczki proszku. Wtedy na pewno wyrosnie, choc nie bedzie
      drozdzowe. A do tego mozna wmieszac twarozek albo zer zolty albo banany albo
      truskawki lub inne.
      • linn_linn Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? 08.06.05, 15:07
        Moze mleko bylo za cieple i "zabilo" drozdze?
        • Gość: qcharzowa do lin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 15:10
          mogło tak być, pewnie doszło do tego zabójstwa :)

dzięki
          • Gość: Gośka dlaczego ciasto na racuchy nie wyrosło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 15:37
            jak chcesz mieć racuchy drożdzowe zrobić rozczyn :drożdze troszkę ciepłego!
            mleka 2-3 łyżki mąki łyżeczka cukru wszystko dobrze wymieszać odstawić w ciepłe
            miejsce żeby wyrosło jak wyrośnie połączyć z resztą składników znowu zostawić
            do wyrośnięcia a potem to już tylko usmażyc ja robię z jabłkami jagodami itp
    • Gość: Ninka do Qcharzowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 15:37
      Przepraszam, że nie na temat.
      Pytanko: Jak córa? Dobrze sie chowa? :-))
    • Gość: limba Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? IP: *.mos.gov.pl 08.06.05, 16:07
      Ja racuchy robię [czasem też na "suchych" drożdżach] bez wcześniejszego
      przyrządzania rozczynu - po prostu kruszę drożdże do mleka, rozpuszczam je,
      dodaję resztę składników i mieszam drewnianą łyżką, przykrywam i odstawiam w
      ciepłe miejsce - zawsze b.szybko rosną
      Jest ciasto nie wymagające długiego i starannego wyrabiania, bo nie dodaje się
      do niego dużo tzw. "ciężkich" składników, jak cukier, tłuszcz.

A więc, albo drożdże były do kitu, albo zbyt wysoką temperaturę zastosowałaś -
      jak napisała linn_linn.

Nie zrażaj się i powtórz próbę, bo warto.
      Ja np. uważam, że racuchy na proszku do pieczenia nie mogą się równać z
      drożdżowymi.
      A co do proszku do pieczenia, to też nie ma gwarancji, że wyrosną. Wprawdzie na
      proszku racuchów nigdy nie robię, ale nie raz się zdarzyło, że ciasto na
      proszku mi nie wyrosło - szczególnie na proszku pewnej znanej firmy.
      Pozdrawiam.

• Gość: Gośka Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 16:30
        a możesz podać chociaż pierwszą literę tej firmy?dobrze wiedziec czego się
        wystrzegać
        • Gość: limba Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? IP: *.mos.gov.pl 08.06.05, 16:49
          Mogę, oczywiście, to był proszek Oetkera - ten produkowany w Polsce.
          Nie wiem, może teraz się poprawił, ale od tamtej przygody ja używam tylko
          proszek Libelli.

Kiedyś, zanim powstały polskie filie, proszek Oetkera był sprowadzany z
          Niemiec - można go było kupic w małych sklepikach z zagraniczną żywnością.
          To był cudowny proszek - prawie wcale nie był wyczuwalny jego szczypiący posmak
          w cieście. I bardzo żałuję, że ten, który ja kupowałam obecnie nie jest tej
          jakości.

• betka28 Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? 08.06.05, 19:40
            Ja tak jak moja mama racuchy robie na kiefirze i sodzie oczyszczonej są super
            • anna.belle Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? 09.06.05, 15:02
              u nas na kefirze/kwaśnym mleku/jogurcie naturalnym/maślance, a czasem na
              mieszance i łyżeczka proszku do pieczenia. zawsze wychodzą, pozdrawiam :)
          • ruiza Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? 09.06.05, 11:36
            to ja sobie pociagnę ten wątek wyżej, żeby nie zgubić, zanim wrócę do domu...:-)
          • Gość: szadoka Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? IP: 212.160.172.* 09.06.05, 14:54
            ja za to uzywam drozdzy oetkera, tych instant, dzialaja bezblednie, ciasto
            zawsze wychodzi i nie trzeba sie bawic w rozczyny.
    • fajnaret Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? 09.06.05, 13:25
      Czy ja dobrze zrozumiałem 5 paczek drożdzy???? To chyba jakis walnięty przepis??
      Mój Boże to na wesele mozna tych racuchów napiec!!!
      • Gość: Gośka Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:16
        gdzie Ty zobaczyłeś 5 paczek drożdzy?
    • fajnaret Re: dlaczego nie wyrosło ciasto na racuchy? 09.06.05, 18:29
      Gość portalu: qcharzowa napisał(a):

25 dag drożdży rozpuściłam w szklance ciepłego mleka. I nic.
      Oto cytat no chyba dobrze zrozumiałem 25 dkg. drożdzy
      • aga.tka przeczytaj 2 wątki niżej :) 09.06.05, 19:01

autorka wątku pomyliła się
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka