Dodaj do ulubionych

brawo kropka !!!!!

17.08.05, 01:56
od dzisiaj zaczynam robic liste antysemickich postow, ktore spokojnie
zostawiasz na forum.....
co zrobiono z mojego watka o dniu zaglady 2 miesiace temu, tego nie zapomne.
nie wyrzucilas go nawet na osla, mimo moich prosb, pozwolilas na prawie albo
nawet na ponad 300 wpisow, plujacych na pamiec zamordowanych.
w ostatnich tygodniach wyrzucasz watki israelczykow, a watki antysemickie
zostawiasz spokojnie na forum.... nie mowie juz o tym, ze pryncypialnie nie
odpowiadasz na pytania israelczykow, ignorujesz ich po prostu, natomiast z
pokazowymi antysemitami forumowymi zabawiasz sie swietnie....
nu, czlowiek nie przestaje sie uczyc.... i nie przestaje sie dziwic.... i nie
przestaje sie rozczarowywac....
Obserwuj wątek
    • kropka Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:01
      widocznie inaczej rozumiemy pojęcie antysemityzmu.
      Zawsze pozostaje forum.abuse@gazeta.pl
      lub tebe@gazeta.pl i jabbur@gazeta.pl
      • illuminati44 Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:05
        Obawiam sie, ze i Tebe i Jabbur maja podobne do reszty Polakow rozumienie tzw.
        antysemityzmusu.
        Oj, biedna Danus - najwyzszy czas przestac pisac na polskich (tj.
        antysemickich) forach! :D
        • zbalansowany Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:11

Jestem przeciwko jakiejkolwiek cenzurze bo kneblowanie ust myslacym inaczej do
          niczego nie prowadzi. Jeden madry zyd tak powiedzial:

"If we don't believe in freedom of expression for
          people we despise, we don't believe in it at all."
          -Noam Chomsky
      • dana33 Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:10
        jasne.... wtedy, z tym watkiem o zagladzie pisalam do ciebie, do abuse,
        naciskalam na koszyk..... napewno inaczej pojmujemy, nie mam watpliwosci
        najmniejszych...... jest jeszcze paru, ktorzy pojmuja inaczej niz ty.... i to
        nie israelczycy ale wlasnie polacy..... im tez nie odpowiedzialas na ich
        protesty....
        ale mozliwe ze adminom wolno byc stronniczym a forumowiczom, niektorym, nie
        wolno.... tylko ze ladnie wygonilas twoja postawa, tomka, wtracalskiego,
        negeva, manny, i jeszcze paru, tych wlasnie, ktorzy nie bluzgali, nie obrazali
        i z ktorymi mozna bylo rozmawiac. rachelcia, krystianek & co czuja sie
        swietnie.... ty razem z nimi piekac ciasto sliwkowe rowniez....

• bladatwarz Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:14
          Napisz skarge do Szarona. On jst znany z tego, ze ma miekkie serce.
          MOze Ciebie wyslucha, bo naszych prosb o wydanie zydowskiego mordercy na polskim
          narodzie - zbrodniarza Morela nie chce wysluchac.
          • dana33 Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:17
            zanim sie zaczniesz zajmowac morelem, zajmij sie polskimi szmalcownikami.
            potem pogadamy o morelu, ok?
            • bladatwarz Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:24
              SZmalcownicy razem wzieci nie zalatwili ponad 1300 ludzi, ktore zakatowal
              zydowski zbrodnia Salomon Morel w obozach na Gornym Slasku. O zydowskich ubekach
              w wiezieniach nie wspominam. Na razie.
              A co do szmalcownikow to moze pogadamy o zydoskich szmalcownikach.
              Zdrajcach gen.Grota Roweckiego - Blance Kaczorowskiej, Ludwiku Kalksteinie,
              ktory wspolpracowal z nazistami.
              • kropka Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:34
                ten watek nie o tym.
                Skąd wiesz, ilu ludzi zgineło przez szmalcowników? jest gdzies jakis spis?
                • bladatwarz Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 15:25
                  Spisu nie ma ani po jednej, ani po drugiej stronie.
                  Tradycyjnie watek szmalcownikow podjecty zostal przez strone przeciwna.
                  NIe sadze by szmalcownicy byli bardziej wydajni od zbrodniarza Salomona Morela.
        • kropka Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:22
          o którym watku piszesz? Możesz mi podrzucić? Link, tytuł, jakiś zwrot
          charakterystyczny?
          • dana33 Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:36
            nie nie moge, nie pamietam kiedy to bylo, mniej wiecej na poczatku maja, jako
            ze dzien zaglady obchodzilismy 5 maja. rozpoczelam watek o tym, jak obchodzi
            sie u nas ten dzien. w tych dniach bylo pare watkow, na ktorych roilo sie od
            antysmitycznych postow. wszystko zostalo.
            nie ma znaczenia w tej chwili juz, kropko. wtedy to mialo znaczenie. czekanie z
            daleka przez kilka dni na twoja odpowiedz mialo znaczenie wtedy, nie dzisiaj.
            wywalenie na osla dzisiejszego mojego watka, ktore ostatecznie bylo linkiem do
            gazety, gdzie nie bylo uzyte ani jedno obrazliwe slowo z mojej strony, ani ze
            strony nikogo jak dobrze pamietam, bylo ta przyslowiowa kropka nad i.
            powiedzialam ci co mysle, to wszystko.
            dobranoc.
            • kropka Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:43
              nie obrażaj mojej i swojej inteligencji, Dano.
              Twój wątek był odpowiedzią na ten watek
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=27797422
              czy sie mylę?
              Jak widzisz, oba wątki siedzą na OL. Sprawiedliwie.

• dana33 Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 02:49
                nie, nie byl. zeszlo sie przypadkowo. przegladalam akurat najnowsze wiadomosci
                na stronie yedioth i zobaczylam ten artykul o jankowskim. postanowilam
                go "rzucic" krystiankom, bo bogu dzieki nie widze ich wiecej, ale wiem ze sa.
                jak wrocilam na strone forum, zobaczylam wlasnie wpis zakaewa i zapowiedzialam
                mu ten link. zwroc uwage jak szybko wrzucilam moj link po odpowiedzi do niego.
                mialam to po prostu juz przyszykowane. nie wiedzialam z gory, ze on cos takiego
                napisze. nie watpie w twoja inteligencje, ale szkoda, ze ty watpisz w moja
                prawdomownosc. powinnas wiedziec lepiej.
                • kropka Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 03:08
                  pokażę Ci na przykładzie o co chodzi, w czym widzę problem (okiem admina)
                  Przejrzyj ten watek i zwróc uwage na post z_daleka z godz. 11.11. Specjalnie go
                  uwolniłam, bo był skreslony. I dalsze reakcje aaki.
                  Rzecz w tym, że Wy, Żydzi z Israela, jesteście strasznie przewrażliwieni. Nie
                  wnikam w przyczyny, bo je rozumiem (choc nie akceptuję :-). I czesto wasze
                  reakcje sa zupełnie nieadekwatne do sytuacji. A Ty jesteś w tym super-
                  mistrzem :)
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=23110853&a=23110853
                  • kropka Re: PS 17.08.05, 03:14
                    w tym wątku skresliłam 39 postów. Jaki to procent, to juz oblicz sama. Ja
                    jestem od obrazków, nie od cyferek.
                • explicit Re: brawo kropka !!!!! 17.08.05, 03:28
                  Big fuckin' deal ,... 85 % Amerykanow ma podobne zdanie - So ,...,

uklony

===============================================================================

przegladalam akurat najnowsze wiadomosci na stronie yedioth i zobaczylam ten
                  artykul o jankowskim. postanowilam go "rzucic" krystiankom, bo bogu dzieki nie
                  widze ich wiecej, ale wiem ze sa.
      • krystian71 zdawalo mi sie,ze wszystko rozumiem, kropeczko 17.08.05, 08:26
        ale czemu ona nam tego placka sliwkowego zazdrosci, a juz zwlaszcza twojej
        sliwowki, tego nie pojmuje.
    • jehudi_chazir [...] 17.08.05, 02:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dana33 Re: Poskarz sie do Anti Defamation League 17.08.05, 02:26
        droga zydowska swinio (jaki ladny nik sobie wybrales, naprawde pasuje .... ),
        wiem dokladnie dokad moge sie udac z moimi protestami. jak bede miala cos dla
        ligii, to zglosze sie do nich. to bylo do kropki, i nawet nie protest, jesli
        nie zwrociles dokladnie uwagi... to bylo wyrazenie oburzenia na stronniczosc
        kogos, kto w pozycji admina nie ma prawa byc stronniczym.
    • mirmat1 Dana, BLAGAM !!! Pozwol lewkom sie osmieszac 17.08.05, 02:37
      Chcesz mi zabrac najlepsza zabawe jaka mam na tym forum. Na przykla nasz
      znajomy "ben hurr" wykazal sie wyjatkowym kretynstwem cytujac wypadki cenzury w
      Chinach, Zimbabwe, Belgii i Kanadzie jako przyklady.....totalitaryzmu w USA!!!!
      Zrobie wszystko by ten watek tak szybko nie zniknal z tego forum. Wiem, ze
      niektore wulgaryzmy moga bolec ale pomysl co normalni ludzie wtedy o lewakach
      pomysla!
    • manny_ramirez Dano! Aby byc fair 17.08.05, 02:40
      akurat jesli chodzi o mnie to dzialalnosc administracyjna kropki miala z moim
      zejsciem niewiele wspolnego.

pozdrawiam
      • dana33 Re: Dano! Aby byc fair 17.08.05, 02:43
        aaa, to przepraszam manny, mialam wrazenie, ze znuzony byles wlasnie postami
        krystianka & co....

pozdrowienia
        • manny_ramirez tak to prawda 17.08.05, 02:46
          ale co ma kropka do ich tepoty??????????
          • dana33 Re: tak to prawda 17.08.05, 02:52
            kropka ma do ich tepoty tyle, ze pozostawiajac ich posty, zniecheca normalnych
            forumowiczow do brania udzialu na forum. a posty wlasnie normalnych, bardzo
            czesto sa z jakiegos zupelnie mi nie znanego powodu, wyrzucane na osla....
            czy twoj pean na czesc dritte dame nie byl rowniez, kompletnie niezrozumiale,
            wyrzucony na osla? obraziles tam kogos? polakow? zydow? chinczykow? zlamales
            etykiete? give me a break manny, ja moze wygladam jak glupia, ale nie jestem,
            zapewniam cie... :))))
            • manny_ramirez Re: tak to prawda 17.08.05, 02:57
              wyslalem maila, przeczytasz to zrozumiesz, mam nadzieje:)
    • aaki że ci się tak chce robić jakieś listy i archiwa 17.08.05, 08:57
      z forumowych wypowiedzi.....
      wręcz podziwiam
    • tomek404 Re:Do Dany i kropki 17.08.05, 09:34
      Nie wchodze juz na forum, bo znudzilo mi sie mielenie wody.
      Dana, to forum nie jest forum dyskusyjnym, a forumowicze w wiekszosci (nie
      obrazajac mniejszosci) nie naleza do intelektualistow, a ludzi szukajacych
      miejsca gdzie moga sie odstressowac. Pozwolmy im, bo kiedy emocjonalnie sie
      wyzyja wirtualnie, to w realu sa bardziej strawialni. Kiedys tez myslalem, ze
      mozna cos przekazac i podyskutowac, ale przekonalem sie, ze nie. Co ciekawe, to
      kiedy poczytasz inne watki (nie zwiazane z Zydami i Izraelem), to tam tez sa
      bluzgi.Tu na forum nie lubi sie Rosjan i Amerykanow nie bardziej od Zydow czy
      Arabow.
      Kiedy nas zabraklo zabrali sie za innych. Takie to juz towarzystwo.
      A czy my kropko jestesmy przewrazliwieni? Gdyby cala Twoja rodzina zginela w
      krematorium, a na forum co jakis czas posylaja cie do gazu, to bylabys inna?
      Gdyby wielu czlonkow Twojej rodziny zginelo z rak polskich wiesniakow, nawet
      nie szmalcownikow, to nie bylabys przewrazliwiona? Ja nie uogolniam i nie
      pisze, ze wszyscy Polacy sa mordercami, ale nasz narod przeszedl bardzo wiele
      ciezkich chwil i trudno sie nam dziwic. A co do polityki Izraela, to latwo ja
      oceniac z odleglosci. Przyjechalo niedawno do mnie kilku pieknoduchow z Polski,
      aby opisac jacy to my jestesmy be,ale po kilku tygodniach juz nie sa
      pieknoduchami i juz nie jestesmy be. Ja osobiscie kocham Polske i poswiecilem
      jej najlepsze lata. Naprawde poswiecilem, zwlaszcza w latach 80-tych. Nie mozna
      jednak powiedziec, ze w Polsce nie ma anysemityzmu. Nie ma tego prymitywnego,
      ale nadal jako zjawisko istnieje. Ktos moze byc nie wiem jakim patriota i
      oddanym Polsce, ale kiedy ma korzenie zydowskie, to juz jest plama. Juz go
      widza jako Zyda, choc on samo tego nie czuje i nie chce nim byc.
      Dana, nie warto sie oburzac. Lepiej to zostawic i niech sie kisza we wlasnym
      sosie. Mam nadzieje, ze kropka to przeczyta, za nim wyrzuci na osla lawke.
      Ja jej jedynie wspolczuje, bo czytac te bzdury, to mozna naprawde trafic do
      wariatkowa, wiec jej sie nie dziwie, ze ma czasami problemy z ocena.
      A co do pieczenia ciast, to ja sie pisze na takie dyskusje. Uwieeeeelbiam
      placek ze sliwkami. Moze kiedy bede w Polsce spotkam sie z kropka i zjemy taki
      solidny placek.

dana33 napisała:

> od dzisiaj zaczynam robic liste antysemickich postow, ktore spokojnie
      > zostawiasz na forum.....
      > co zrobiono z mojego watka o dniu zaglady 2 miesiace temu, tego nie zapomne.
      > nie wyrzucilas go nawet na osla, mimo moich prosb, pozwolilas na prawie albo
      > nawet na ponad 300 wpisow, plujacych na pamiec zamordowanych.
      > w ostatnich tygodniach wyrzucasz watki israelczykow, a watki antysemickie
      > zostawiasz spokojnie na forum.... nie mowie juz o tym, ze pryncypialnie nie
      > odpowiadasz na pytania israelczykow, ignorujesz ich po prostu, natomiast z
      > pokazowymi antysemitami forumowymi zabawiasz sie swietnie....
      > nu, czlowiek nie przestaje sie uczyc.... i nie przestaje sie dziwic.... i nie
      > przestaje sie rozczarowywac....
      • aaki panu tomkowi..... 17.08.05, 09:53
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2869151.html
        • tomek404 Re: panu tomkowi..... 17.08.05, 10:09
          Dziekuje. Dopisalbym tam jeszcze kilka zdan do tego artykulu. Byc moze tak
          trzeba, ale ja osobiscie uwazam, ze niektore kwestie ujal zbyt delikatnie i
          troche chcial zlagodzic problem. Na forum nie bede wypowiadal swojego zdania z
          przyczyn zrozumialych. Nalezysz do tej skromnej mniejszosci, wiec wiesz o co
          chodzi.
          aaki napisała:

> serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2869151.html
        • krystian71 Re: panu tomkowi..... 17.08.05, 10:15
          dobry artykul aaku.
          Wszystko widac jak na dloni.
          I odpowiedz jest.
          Dlaczego Zydzi nie lubia Polakow z pelna lista przwinien i oczyiscie polskim
          antysemityzmem.
          Tylko jednego mi brak, prob odpowiedzi, skad sie ta niechec nazwana
          antysemityzmem wziela.
          Znaczy sie , zakladamy,ze Polacy to taki nieracjonalny narodek.
      • kropka Re:Do Tomka 17.08.05, 13:22
        bardzo wielu Polaków ma korzenie żydowskie, Tomku. Ja też. I podejrzewam,
        większość tutaj piszących. Ja też straciłam rodzinę w czasie wojny. Do dziś nie
        wiem, gdzie i jak zginęła moja babcia. Siostrę mojej matki odnalazłam 2 lata
        temu. Obie myslały, że nie żyją. Na szczęście zdążyły pogadać parę razy przez
        telefon przed śmiercią ciotki.
        Tylko widzisz, dla mnie to nie jest problem. Dla mnie to jest radość z
        odnalezienia rodziny. Nie zaperzam się, gdy mówią o Morelu. Bo to prawda. Nie
        iskrzę, gdy mówią o strzelaniu do dzieci, bo to prawda. Nie oburzam się, gdy
        mówią o szmalcownikach i Jedwabnem, bo to też prawda. Ale pamiętam, że matka
        przeżyła wojnę dzięki calej masie nieznanych mi ludzi, których losu nie znam. I
        niech im wszystkim Bóg wynagrodzi, bo ja nie mam takiej mocy.
        Nie wścieka mnie, gdy ktoś plecie bzdury. Jego głupota, jego sprawa. Nie złości
        mnie, gdy ktoś nie lubi Żydów. Ma prawo, byc może ma powody. Ja nie lubię
        Francuzów. Ale nie znaczy to, że chcę zagłady wszystkich Francuzów. Po prostu
        nie lubię i już. A muszę?
        Natomiast dostaję białej gorączki, gdy przyjeżdża mój kuzyn z Israela i jest
        zdumiony, że było jakieś Powstanie Warszawskie. Że w czasie wojny walczyli i
        ginęli także Polacy. Bo on (ma 70 lat!) wiedział, że Powstanie było jedno: w
        Getcie. I nie uwierzył, dopóki nie pokazałam mu powstańczej opaski mojego ojca,
        jego zdjęć w albumie o Powstaniu, znaczka poczty powstańczej, orzełka wyciętego
        z blaszanej puszki, pomnika Powstania Warszawskiego i Pawiaka.
        Dostaję cholery, gdy przyjeżdża z wycieczką do Polski moja 17-letnia kuzynka.
        Przez tydzień pokazują jej: Warszawę (Getto, ŻIH, Zamek Królewski) Treblinkę,
        Majdanek + resztki cmentarza żydowskiego w Lublinie, Oświęcim i Kraków
        (Kazimierz Krakowski + Wawel). No i Leżajsk obowiązkowo. Byłam świadkiem
        oprowadzania ich grupy po Majdanku. Ani słowa o tym, że byli tam i ginęli nie
        tylko Żydzi. "Majdanek, obóz koncentracyjny dla Żydów" powtarzała przewodniczka
        jak nakręcona. Podobnie było w Oświęcimiu, choc tam łaskawie wpomniano o
        Romach. Pomyśl, jakie pojęcie o Polsce będzie miała dziewczyna po takim
        zwiedzaniu? Akurat ona będzie miała właściwe, bo zaprosiłam ją w przyszłym roku
        i pokaże jej normalną Polskę. Kolorowy Kraków i szarą Łódź, bogatą Warszawę i
        biedny Sandomierz, Zakopane, Bełżec, Łańcut i wszystkie maleńkie, ciekawe,
        typowo zydowskie miasteczka po drodze. I zaprowadzę ją do Marka Edelmana, który
        powie jej, dlaczego mieszka w Polsce. I dlaczego wcale nie jest z tego powodu
        nieszczęśliwy.
        Ale inni uczestnicy takich wycieczek jakie będa mieli pojęcie o Polsce?

Rzecz w tym, że ja MAM SWOJE MIEJSCE na ziemi. To Polska, Łódź, mój dom, mój
        ukochany fotel. Mam je fizycznie i mentalnie, w głowie. Wybrała je moja mama i
        ja je zaakceptowałam sercem i umysłem.
        Wam, Żydom w Israelu, Wasze miejsce też zostało wybrane przez rodziców. Ale
        wraz z tym miejscem przekazali Wam wszystkie swoje klęski, wahania, lęki, całe
        poczucie zagrożenia i niepewności. To zrozumiałe. Nie było łatwo podjąć decyzję
        o likwidacji wszystkiego, odcięciu korzeni i wyjazdu w nieznane, pozostawienia
        rzeczy, wspomnień i grobów. Szczególnie 50 czy 30 lat temu. Teraz świat
        się "zmniejszył". Teraz jest łatwiej. Nasze pokolenie już wie, że można wsiąść
        w samolot i przyjechać w każdej chwili. A dla naszych dzieci, to już bułka z
        masłem. Wtedy było inaczej. Wtedy trzeba było mieć pełne przekonanie do
        emigracji. Jesli nie było wystarczająco wiele argumentów, trzeba było ich
        szukać. To tez zrozumiałe. Więc jesli ktos pisze na forum, że w Łodzi nie było
        żadnego Polaka, który pomagał Żydom, to - choć to wierutna i krzywdząca bzdura -
        ja staram się go zrozumieć. Nie odbieram tego jako antypolskość, czy jak to
        zwał. I nawet się nie wściekam za bardzo :)
        Problem antysemityzmu tkwi w Was, Żydach. Macie potężne poczucie zagrożenia.
        I nie dziwota. Jak już macie wreszcie swój kraj, to "swoje miejsce" po 2000 lat
        tułaczki, historyczne, prawne i legalne, to i tak nie macie spokoju. Nadal
        zyjecie w zagrożeniu. Ale MACIE to miejsce. MACIE O CO walczyć. Jesteście U
        SIEBIE. Wreszcie. I musicie wbić sobie to mocno w głowę. Przyjąć i zaakceptować
        swój kraj i jego dawne i współczesne dzieje z całym dobrodziejstwem inwentarza.
        Z dobrym i złym. Ze wspaniałymi zabytkami, imponującymi ogrodami na pustyni,
        zbiorami 3 razy w roku, ale i z Morelem, mafią rosyjską i zabitymi dziećmi. Tak
        jak my, Polacy, akceptujemy swój kraj z całą jego piękną, straszną i pokręconą
        historią.
        I nielekką współczesnością też.
        A głupki są wszędzie, sami się sieją. Źli ludzie także. Trzeba ich olewać, bo
        agresja budzi agresję.

Wbrew temu co piszesz, na tym forum jest mnóstwo fajnych, niegłupich i dobrych
        ludzi. Tylko trzeba chcieć ich dostrzec. Jesli czyha się tylko aż ktoś napisze
        coś, co można odczytać jako antysemityzm, jesli wciąż szuka się potwierdzenia
        zagrożenia (czy to w życiu, czy na forum), to nic dobrego z tego nie wynika.
        • krystian71 Re:Do Tomka 17.08.05, 13:46
          Kropeczko, powalilas mnie na kolana.
          Naprawde szkoda takiego wpisu na tym watku.
          Podpisuje sie pod wszystkim cos nnapisala
          I pozdrawiam
          • krystian71 Re:Do Tomka 17.08.05, 13:49
            nie , zmieniam zdanie.
            Przypomnialem sobie od czego sie zaczelo i co napisala dana,
            Wlasnie TAK , masz racje, to jest doskonaly wpis wlasnie w tym miejscu,choc nie
            wiem czy Dana zrozumie,ze w ten sposob odpowiadasz takze na jej pretensje
            • kropka Re:Do Krystiana 17.08.05, 14:46
              Dana zrozumie doskonale. Bo Dana jest świetną babą, tylko nerwową okropnie.
              Normalna, polsko-żydowska choleryczka. Taka, co najpierw wazonem o ściane
              walnie, a potem myśli. Jak ja :)
              • krystian71 Re:Do Krystiana 17.08.05, 15:56
                mam nadzieje,ze moje "wazony" traktujesz z rowna wyrozumialoscia.
                • krystian71 mialo byc jeszcze :))) 17.08.05, 15:58

• dana33 Re:Do Krystiana 17.08.05, 16:35
                alez zupelnie nie kropko..... jak widzisz zbieralo sie to u mnie od maja.... to
                jakies 4 miesiace..... nu, moze ja jestem choleryczka in delay... ale rzadko
                robie cos nieprzemyslanego.... przeciez wiedzialas, ze przyjdzie ten atak na
                ciebie, nie? zbieralo sie i zbieralo i dawalam ci dozyc znakow..... wiem ze je
                widzialas i wiem ze je rozumialas.... bo wiem, ze umiesz czytac... :))))
                • kropka Re:Do Dany 17.08.05, 16:54
                  a Ty umiesz? Bo moich znaków nijak nie łapiesz :))
                  Jak będziesz miała chwilkę, przeczytaj spokojnie cały wątek. Post po poście,
                  bez emocji, z dobrą wolą.
                  Może to coś da, kto wie?
                  serdeczności :)
        • tomek404 Re:Do Tomka 17.08.05, 14:16
          Moze przyjdzie nam kiedys pogadac na innej plaszczyznie. Moze kiedys spotkamy
          sie na dobrym placku ze sliwkami u nas w Izraelu, albo gdzies w cichym miejscu
          w Polsce. Jest cos co nazwalbym odmiennym punktem widzenia. Co do wycieczek
          izraelskich dzieci, to mam tez na ten temat wlasne zdanie, ktore czesciowo
          pokrywa sie z Twoim, choc nie w kazdym punkcie.
          Nie mam fobii antysemickej, ale niestety spotkalem sie juz nie raz i nie dwa,
          kiedy nazwano mnie parszywym, a najwiecej uslyszalem, kiedy studiujac, a potem
          pracujac dyskutowano w mojej obecnosci o Zydach (niewybrednie), nie wiedzac, ze
          jestem Zydem. Czytam teraz ksiazke Czerwony dwor Stalina. Wiele zrozumialem. To
          pozwolilo mi zrozumiec pewna filozofie tamtejszych czasow.
          Nacja nie miala znaczenia. Spotkalem tu w Izraelu wielu ciekawych ludzi, ktorzy
          mi wyjasnili cos czego wczesniej nie widzialem. Sprawa Morela? Mam na to swoj
          poglad. Bynajmniej go nie bronie i nie mam takiego zamiaru, ale mysle
          inaczej.Mysle w kategoriach zemsty do grobowej deski. Gdyby mozna bylo to
          postawiono by trumne w sadzie, aby pokazac,jacy to jestesmy sprawiedliwi. Tak
          samo oceniam sciganie "alzheimerowskich" nazistow. Wystarczy wlaczyc ich
          nazwiska do wspolczesnej historii, a nie babrac sie w procesy z okutanymi w
          pieluszki starcami.
          Zabijane dzieci, mafia rosyjska? Na ten temat nie chce sie wypowiadac
          publicznie. Nikt nie zabija dzieci tak sobie, bo to dzieci wrogow. To sie
          dzieje w trakcie dzialan wojskowych, a nasi zolnierze lecza sie niekiedy do
          konca zycia po takim wypadku, a strona odwrotna tez ma z tym jakis problem? Jak
          myslisz?
          Mafia? Taka sama jak wszedzie i serce mnie nie boli kiedy slysze sie wyzynaja
          miedzy soba.
          Masz szczescie, ze odnalazlas rodzine. Ja wiem, ze nie mam co szukac.
          dr Marka Edelmana mialem okazje poznac osobiscie. Kilkakrotnie zetknelismy sie.
          Bardzo go cenie i lubie, choc nie zawsze sie z nim zgadzam. To naprawde
          wspanialy czlowiek. Tak samo bardzo cenie Wladyslawa Bartoszewskiego. Wielki
          czlowiek.
          Napisalas, ze masz korzenie zydowskie jak i podejrzewasz, ze wiekszosc tu
          piszacych. Oj wa woj kropka. Wiesz co zrobilas? :))
          Serdecznie pozdrawiam
          Tomek
          • kropka Re:Do Tomka 17.08.05, 14:42
            punkt widzenia inny, ale obraz ten sam. Zwróć uwagę, że parę razy napisałam, że
            ROZUMIEM. Powiem nawet, że rozumiem znacznie więcej niz napisałam. Rozumiem
            OBIE strony: "semitów" i antysemitów. Każdy ma swoje argumenty mniej lub
            bardziej prawdziwe. Ale masz rację, to temat na dłuuuuuuugie zimowe wieczory,
            które z przyjemnością z Tobą przegadam przy najbliższej okazji :)
            A moje żydowskie korzenie?
            Jak mi ktoś "wymyśla" od ku.. Michnika - to dla mnie komplement. Na prawdę :)
            Nie każdy może mnie obrazić. Mam duzy dystans do głupoty i chamstwa.
            Czego i innym życze :)
            • tomek404 Re:Do Kropki 17.08.05, 14:53

No to do zobaczenia przy najblizszej okazji. Trzymam za slowo.
              Pozdrawiam.
              Tomek
              kropka napisała:

> punkt widzenia inny, ale obraz ten sam. Zwróć uwagę, że parę razy napisałam,
              że
              >
              > ROZUMIEM. Powiem nawet, że rozumiem znacznie więcej niz napisałam. Rozumiem
              > OBIE strony: "semitów" i antysemitów. Każdy ma swoje argumenty mniej lub
              > bardziej prawdziwe. Ale masz rację, to temat na dłuuuuuuugie zimowe wieczory,
              > które z przyjemnością z Tobą przegadam przy najbliższej okazji :)
              > A moje żydowskie korzenie?
              > Jak mi ktoś "wymyśla" od ku.. Michnika - to dla mnie komplement. Na prawdę :)
              > Nie każdy może mnie obrazić. Mam duzy dystans do głupoty i chamstwa.
              > Czego i innym życze :)
        • aaki w sumie nic nie wiem na temat 17.08.05, 14:24
          swoich ewentualnych korzeni żydowskich jak również na temat braku ewentualnych korzeni żydowskich.
          jest mi to zupełnie obojętne
          • wtracalski Re: w sumie nic nie wiem na temat 17.08.05, 14:34
            aaki napisała:

> swoich ewentualnych korzeni żydowskich jak również na temat braku
            ewentualnych
            > korzeni żydowskich.
            > jest mi to zupełnie obojętne

Czy Ci to obojętne czy nie - nie ma znaczenia.
            Właściwym pytaniem jest - czy to obojętne dla Twojego otoczenia.
            Pzdr.
            Wtr.
            • kropka Re: w sumie nic nie wiem na temat 17.08.05, 14:50
              otoczenie można zmienić. Mozna je samemu tworzyć.
              Czy ja musze otaczać się złodziejami? Mordercami? Antysemitami?
              Nie muszę.
              Nie masz pojęcia, ilu wieloletnich przyjaciół pozbył się mój ojciec po 68 roku
              :)
              • wtracalski Re: w sumie nic nie wiem na temat 17.08.05, 15:05
                kropka napisała:

> otoczenie można zmienić. Mozna je samemu tworzyć.
                > Czy ja musze otaczać się złodziejami? Mordercami? Antysemitami?
                > Nie muszę.
                > Nie masz pojęcia, ilu wieloletnich przyjaciół pozbył się mój ojciec po 68
                roku
                > :)

Cieszę się, że Twój bliski świat jest taki dobry i nieskomplikowany.
                Wtr.
            • aaki Re: w sumie nic nie wiem na temat 17.08.05, 16:30
              w moim otoczeniu tematy żydowskie pojawiają się w rozmowach kilkadziesiąt razy rzadziej niż na FŚ
        • wtracalski Do Kropki 17.08.05, 14:27
          Jeśli ktoś powie o Twoim przyjacielu: Żyd, ale porządny człowiek
          Jeśli usłyszyś od kogoś w dyskusji - ty wstrętna Żydowko
          Jeśli wylecisz z pracy za żydowskie pochodzenie
          Jeśli Cię wysadzą z Twojego ukochanego łódzkiego fotela za jakieś tam winy
          Twojego żydowskiego taty, czy żydowskiej mamy
          Jeśli pobiją Twoje dziecko za jego żydowskie (cóz zrobić) pochodzenie
          Jeśli podłoża pod Ciebie bombę boś Żydowka
          Uśmiechnij się szeroko i pomyśl: wszystko w porządku, antysemityzm jest tylko w
          Żydach.
          • krystian71 Re: Do Kropki 17.08.05, 14:34
            Autor: z_daleka
            Data: 24.04.2005 11:11
            Negevmc - porzadny czlowiek...chociaz zyd...

Czy miales na mysli goscia z daleka ,piszac:
            > Jeśli ktoś powie o Twoim przyjacielu: Żyd, ale porządny człowiek

• wtracalski Re: Do Kropki 17.08.05, 14:41

Nie. Miałem na myśli mojego szkolnego przyjaciela z Łodzi, niejakiego Marka W.,
              o którym to moi koledzy ze szkoły wyrazili się w ten sposób, nie wiedząc chyba,
              że rozmawiają z Żydem.
              Wtr.
          • kropka Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:14
            jesli ktos powie o grupie dzieci: popatrz na te chamskie, polskie gęby
            jesli ktoś oskarży Cię o kradzież, żeby wyrzucić Cię z pracy, bo potrzebne
            miejsce dla kolegi Żyda (wyrzuconego z pracy)
            jeśli usłyszysz: to mądry facet. Na pewno Żyd
            jesli spowodują usunięcie klasztoru katolickiego z sąsiedztwa obozu w
            Oświęcimiu bo to cmentarz Żydów
            jesli zbombardują Twoje miasto, bo walczysz o wolność swojej ojczyzny
            jesli ...
            Tak możemy sie licytować.
            Tylko po co? Co nam to da?
            Czy ja wywaliłam Twojego Ojca z pracy?
            Czy Ty katowałeś mojego ojca na UB i skazałeś go na karę śmierci?
            Czy oboje POPIERAMY takie zdarzenia?
            NIE!
            Pamietajmy, ale nie wypominajmy sobie wzajemnie grzechów i win ludzi, z którymi
            nigdy nie mieliśmy i nie chcemy mieć nic wspólnego.
            Nie wymuszajmy w sobie wzajemnie poczucia winy. Nie żądajmy od siebie
            przeprosin za czyny przez nas nie popełnione. Przez Ciebie i przeze mnie. Przez
            Krystiana i przez Rachelkę.
            Tępmy głupotę i PRAWDZIWE ZŁO.
            Pamietajmy, ale patrzmy do przodu. Bo tylko w taki sposób dla naszych wnuków
            pojęcie antysemityzmu będzie czystą abstrakcją.
            To jedyny sposób.
            • bladatwarz Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:27
              > Pamietajmy, ale patrzmy do przodu. Bo tylko w taki sposób dla naszych wnuków
              > pojęcie antysemityzmu będzie czystą abstrakcją.
              > To jedyny sposób.

Raczej niemozliwe.
              Wola musi byc po obus tronach, a najlepiej jesli kazdy bedzie u siebie.

www.fzp.jewish.org.pl/historia35.html
            • wtracalski Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:40
              kropka napisała:

> jesli ktos powie o grupie dzieci: popatrz na te chamskie, polskie gęby
              > jesli ktoś oskarży Cię o kradzież, żeby wyrzucić Cię z pracy, bo potrzebne
              > miejsce dla kolegi Żyda (wyrzuconego z pracy)
              > jeśli usłyszysz: to mądry facet. Na pewno Żyd
              > jesli spowodują usunięcie klasztoru katolickiego z sąsiedztwa obozu w
              > Oświęcimiu bo to cmentarz Żydów
              > jesli zbombardują Twoje miasto, bo walczysz o wolność swojej ojczyzny
              > jesli ...
              > Tak możemy sie licytować.
              > Tylko po co? Co nam to da?
              > Czy ja wywaliłam Twojego Ojca z pracy?
              > Czy Ty katowałeś mojego ojca na UB i skazałeś go na karę śmierci?
              > Czy oboje POPIERAMY takie zdarzenia?
              > NIE!
              > Pamietajmy, ale nie wypominajmy sobie wzajemnie grzechów i win ludzi, z
              którymi
              >
              > nigdy nie mieliśmy i nie chcemy mieć nic wspólnego.
              > Nie wymuszajmy w sobie wzajemnie poczucia winy. Nie żądajmy od siebie
              > przeprosin za czyny przez nas nie popełnione. Przez Ciebie i przeze mnie.
              Przez
              >
              > Krystiana i przez Rachelkę.
              > Tępmy głupotę i PRAWDZIWE ZŁO.
              > To jedyny sposób.

Kto się chce licytować? I co to jest PRAWDZIWE ZŁO?
              Ale przy założeniu, że świat jest w sumie PRAWDZIWIE DOBRY - masz rację.
              Amen
              Wtr.
              • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:55
                PRAWDZIWE ZLO , to miedzy innymi glupota, czlowiek PRAWDZIWIE MADRY , nie moze
                byc jednoczesnie ZLY.
                A licytacja na tym forum odchodzi na calego, dziwne,ze ty tego nie zauwazyles.
                • wtracalski Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:07
                  Oczywiście, że zauważyłem. No przecież dlaczego mnie tu nie ma (kiedy nie
                  jestem)?
                  Wtr.
                  • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:09
                    no to po co sie glupio pytasz? Licytowanie, jak sama nazwa wskazuje , wiecej
                    niz jednej strony wymaga.
                    • wtracalski Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:14
                      Jeśli się o coś głupio pytałem, to tylko retorycznie.
                      A poza tym jeszcze nie posiadłem patentu na mądrość.
                      Wtr.
                      • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:16
                        dobraaa tam
            • i-love-2-bike Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:41
              kropka napisała:

>
              >
              > obrazonych przez Krystiana i przez Rachelkę.
              > Tępmy głupotę i PRAWDZIWE ZŁO.
              > To jedyny sposób.

a kogo to ja obrazilam,moze arapa,czy fredzia za to,ze mnie wyzywaja od
              arabskich...,a moze wtracalskiego za jego personalne inwektywy,czy tomusia za
              to,ze nieurodzona wydawalam zydow w rece getapo,czy danusie,ze pisze o mnie
              szmatelka w kazdym? he,he co poniektorzy maja chyba okulary na opak zalozone?
              • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:51
                spokojnie Rachelko, cos ci bielmem oczy zaszly.? Najlepiej przeczytaj caly
                watek,Danuske se mozesz darowac, to juz jest trzeci post z takimi samymi
                pretensjami w ostatnim czasie.
                • i-love-2-bike Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:56
                  krystian71 napisała:

> spokojnie Rachelko, cos ci bielmem oczy zaszly.? Najlepiej przeczytaj caly
                  > watek,Danuske se mozesz darowac, to juz jest trzeci post z takimi samymi
                  > pretensjami w ostatnim czasie.

jo mom monokl jeno,to po co mam czytac dane,jeszcze nie zglupialam. ty lepiej
                  mail przeczytaj,bo sie utucze i obraze:)))
                  • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:59
                    no quzwa,dawno przeczytalem i odpisalem, tzn jakas godzinke temu!!!
                    A ten monokl to chyba ci do zupy wpadl:)
                    • i-love-2-bike Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:06
                      krystian71 napisała:

> no quzwa,dawno przeczytalem i odpisalem, tzn jakas godzinke temu!!!
                      > A ten monokl to chyba ci do zupy wpadl:)

nie do zmywarki,ale ja dopiero wstalam,ide myc sztuczne szczekie a jak ja wloze
                      to idem czytac mail, a potem idem zeglowac bo to ostatnie podrygi lata a junior
                      wlasnie zdal egzamin na zeglarza,mam nadzieje,ze mnie nie utopi:))))
                      ps. dobrze trzymac pieniadze w banku na wlasne nazwisko,cusik z wybranej rasy mi
                      jednak zostalo:)))pozdr
                      • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:11
                        no i masz, zapomnialem na smierc o twoich korzeniach:)
                        A trymanie na wlasne nazwisko duzo ci nie pomoze, jesli junior ma na spadek
                        chrapke.:)
              • kropka Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:55
                o rany! Tak mi przyszłas do głowy!
                Taki naprzykład z Ciebie zrobiłam, no :)
                • i-love-2-bike Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 15:57
                  kropka napisała:

> o rany! Tak mi przyszłas do głowy!
                  > Taki naprzykład z Ciebie zrobiłam, no :)

masz za to:))) no more dogs for u,u bad,bad girl:)))
                  www.bergoiata.org/fe/animaux05/Baby.jpg
                • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:07
                  a wiesz co ci kropo powiem? Kiń w kat to adminowanie i popisz troche na
                  forum, , absolutnie wiecej bedzie z tego pozytku.No moze nie dla ciebie ,
                  jakzes taki strzepek nerwow:)))
                  Bo tu nerwy trzeba miec jak postronki, a i tak za czesto zawodza.
                  I musze tu zawolac Wojtka, on tez na to czekal przez caly rok, zeby wreszcie (
                  na tym forum) spotkac madrego Zyda
                  • kropka Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:24
                    ten "mądry Żyd" to niby ja?
                    Hm... może jeśli już, to Żydówka, co? Czuła jestem na punkcie swojej
                    kobiecości, bo coraz więcej kosztuje mnie jej zachowanie (wysiłku i pieniędzy).
                    A w kwestii mądrości - jasne że jezdem mondra. Bo jezdem mieszańcem. I to
                    niezłym, bo kawałek Tatara też we mnie siedzi i kawałek aryjskiego Niemca też.
                    Wiadomo - kundle najmądrzejsze :)
                    • krystian71 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:31
                      ty mi sie tu nie wycofuj rakiem,mam jeszcze rok czekac?
                      Wiadomo, ze madra babe zawsze latwiej spotkac, wiem co mowie, baby mnie
                      wychowaly.:)
                      A kawalek tatara we mnie tez siedzi, takiego z korniszonem ,cebulka i
                      zolteczkiem
                      • i-love-2-bike Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:34
                        krystian71 napisała:

> ty mi sie tu nie wycofuj rakiem,mam jeszcze rok czekac?
                        > Wiadomo, ze madra babe zawsze latwiej spotkac, wiem co mowie, baby mnie
                        > wychowaly.:)
                        > A kawalek tatara we mnie tez siedzi, takiego z korniszonem ,cebulka i
                        > zolteczkiem

to wstawiaj malosolne i nie becz za glosno. dzisiaj kazdy kazdego
                        przeprasza,kazdy kazdego kocha nikt nie jest trefny,nikt nie daje po cichu za
                        rogiem ... e tam znudziliscie mnie, nawet nikt wierszem nie plasnie. ja mam
                        gdzies takie sliczniutkie,milutkie forum.ide sie pobic z drzewami,tylko niech mi
                        ktore odda:)))
                    • i-love-2-bike Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:31
                      kropka napisała:

> ten "mądry Żyd" to niby ja?
                      > Hm... może jeśli już, to Żydówka, co? Czuła jestem na punkcie swojej
                      > kobiecości, bo coraz więcej kosztuje mnie jej zachowanie (wysiłku i pieniędzy).
                      > A w kwestii mądrości - jasne że jezdem mondra. Bo jezdem mieszańcem. I to
                      > niezłym, bo kawałek Tatara też we mnie siedzi i kawałek aryjskiego Niemca też.
                      > Wiadomo - kundle najmądrzejsze :)

siostro ty czasem nie jestes moja daleka...:)))))
                      ps. ja nie mieszaniec ,ja warszawianka:)))
              • wtracalski Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:02
                i-love-2-bike napisała:

> kropka napisała:
                >
                > >
                > >
                > > obrazonych przez Krystiana i przez Rachelkę.
                > > Tępmy głupotę i PRAWDZIWE ZŁO.
                > > Pamietajmy, ale patrzmy do przodu. Bo tylko w taki sposób dla naszych wnu
                > ków
                > > pojęcie antysemityzmu będzie czystą abstrakcją.
                > > To jedyny sposób.
                >
                > a kogo to ja obrazilam,moze arapa,czy fredzia za to,ze mnie wyzywaja od
                > arabskich...,a moze wtracalskiego za jego personalne inwektywy,czy tomusia za
                > to,ze nieurodzona wydawalam zydow w rece getapo,czy danusie,ze pisze o mnie
                > szmatelka w kazdym? he,he co poniektorzy maja chyba okulary na opak zalozone?

Ależ Rachelko, nigdy mnie nie obraziłaś na poziomie osobistym i nigdy nie
                obrazisz. Jesteś przecież polską damą.
                Dlaczego tylko rzucasz inwektywami w cała społeczność żydowską, jakbyś była
                wyborową rasistką? Tak dla zabawy? I jeszcze wciągasz w to przyzwoitego
                Krystiana. Nie przystoi...
                Wtr.
                • i-love-2-bike Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:11
                  wtracalski napisał:

>
                  >
                  > Ależ Rachelko, nigdy mnie nie obraziłaś na poziomie osobistym i nigdy nie
                  > obrazisz. Jesteś przecież polską damą.
                  > Dlaczego tylko rzucasz inwektywami w cała społeczność żydowską, jakbyś była
                  > wyborową rasistką? Tak dla zabawy? I jeszcze wciągasz w to przyzwoitego
                  > Krystiana. Nie przystoi...
                  > Wtr.

juz placze,placze nad twym marnym losem wtracalski,musisz sie starzec skoro juz
                  nic dziecko moje drogie nie pamietasz,ale przekrecasz ladnie.ja lubie jak ladnie
                  uzywacie slow typu "zawsze",ze "cala spolecznosc","wszystkich wybranych" etc. to
                  takie patetyczne i nieprawdziwe,ale brzmi ladnie. ja cie rowniez pozdr i ciesze
                  sie,ze cie osobiscie nie obrazilam,wtedy juz na pewno bym sie zmartwila,tak jak
                  martwi mnie obrzucanie mnie personalnie blotem przez twoich
                  najblizszych,mysle,ze ciebie tez to matrwi.no to cheers za "balwanki cdn.."
                  • wtracalski Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:16
                    i-love-2-bike napisała:

> wtracalski napisał:
                    >
                    > >
                    > >
                    > > Ależ Rachelko, nigdy mnie nie obraziłaś na poziomie osobistym i nigdy nie
                    >
                    > > obrazisz. Jesteś przecież polską damą.
                    > > Dlaczego tylko rzucasz inwektywami w cała społeczność żydowską, jakbyś by
                    > ła
                    > > wyborową rasistką? Tak dla zabawy? I jeszcze wciągasz w to przyzwoitego
                    > > Krystiana. Nie przystoi...
                    > > Wtr.
                    >
                    > juz placze,placze nad twym marnym losem wtracalski,musisz sie starzec skoro
                    juz
                    > nic dziecko moje drogie nie pamietasz,ale przekrecasz ladnie.ja lubie jak
                    ladni
                    > e
                    > uzywacie slow typu "zawsze",ze "cala spolecznosc","wszystkich wybranych" etc.
                    t
                    > o
                    > takie patetyczne i nieprawdziwe,ale brzmi ladnie. ja cie rowniez pozdr i
                    ciesze
                    > sie,ze cie osobiscie nie obrazilam,wtedy juz na pewno bym sie zmartwila,tak
                    jak
                    > martwi mnie obrzucanie mnie personalnie blotem przez twoich
                    > najblizszych,mysle,ze ciebie tez to matrwi.no to cheers za "balwanki cdn.."
                    >
                    >

Nie mam słów. Jak zwykle masz rację.
                    Wtr.
                  • tomek404 Re: Do rachelci 17.08.05, 16:18

Rachelciu zlociutka, balwanki byly swietne. To musisz uczciwie przyznac.
                    Nigdy nie zapominajacy cie tomciu. Jezeli teraz napiszesz, ze cie obrazilem, to
                    sie obraze :))) Wiem, wiem, ze wlasnie tego pragniesz, ale ja sie tak latwo nie
                    gniewam. Trzeba sie niezle napracowac.

i-love-2-bike napisała:

> wtracalski napisał:
                    >
                    > >
                    > >
                    > > Ależ Rachelko, nigdy mnie nie obraziłaś na poziomie osobistym i nigdy nie
                    >
                    > > obrazisz. Jesteś przecież polską damą.
                    > > Dlaczego tylko rzucasz inwektywami w cała społeczność żydowską, jakbyś by
                    > ła
                    > > wyborową rasistką? Tak dla zabawy? I jeszcze wciągasz w to przyzwoitego
                    > > Krystiana. Nie przystoi...
                    > > Wtr.
                    >
                    > juz placze,placze nad twym marnym losem wtracalski,musisz sie starzec skoro
                    juz
                    > nic dziecko moje drogie nie pamietasz,ale przekrecasz ladnie.ja lubie jak
                    ladni
                    > e
                    > uzywacie slow typu "zawsze",ze "cala spolecznosc","wszystkich wybranych" etc.
                    t
                    > o
                    > takie patetyczne i nieprawdziwe,ale brzmi ladnie. ja cie rowniez pozdr i
                    ciesze
                    > sie,ze cie osobiscie nie obrazilam,wtedy juz na pewno bym sie zmartwila,tak
                    jak
                    > martwi mnie obrzucanie mnie personalnie blotem przez twoich
                    > najblizszych,mysle,ze ciebie tez to matrwi.no to cheers za "balwanki cdn.."
                    >
                    >
                    • i-love-2-bike Re: Do rachelci 17.08.05, 16:26
                      tomek404 napisała:

>
                      > Rachelciu zlociutka, balwanki byly swietne. To musisz uczciwie przyznac.
                      > Nigdy nie zapominajacy cie tomciu. Jezeli teraz napiszesz, ze cie obrazilem, to
                      >
                      > sie obraze :))) Wiem, wiem, ze wlasnie tego pragniesz, ale ja sie tak latwo nie
                      >
                      > gniewam. Trzeba sie niezle napracowac.
                      >
                      >
                      Jezu placze juz jak bobr a na dodatek nie moge znalesc chusteczki, wiec siorbie
                      przed monitorem jak glupia. balwanki z bocFanki byly the best of the best i
                      nigdy nie czytalam niC lepszego. chlip,chlip chyba wykupie bilet na AlEl,czy El
                      AL i w ogonie przylece aby wam podziekowac niekoszerna wiepszowina za wasze
                      dobre serca. pozdruF nie tylko siebie ale i tych wszyckich arapo fredkuF,mnie
                      jest ich zal,ze tak mnie nie lubia, a jo je fajno dziolcha,lubie kolocze i
                      wodzianke.
            • dana33 Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 16:44
              bardzo madre slowa kropko. zgadzam sie z nimi. nie rozumiem tylko, dlaczego,
              majac takie zdanie, nie likwidujesz tutaj niektorych postow tej forumowej
              zgraji antysemickiej, natomiast likwidujesz post, ktory jest po prostu linkiem
              do wiadomosci prasowej. albo wyraza podziw dla innego forumowicza. cusik mi to
              jedno z drugim nie pasuje...
              • krystian71 przecenilas ją kropko,coz niestety,stanelo na moim 17.08.05, 16:48

• hiperrealizm Re: Do Wtrącalskiego 17.08.05, 17:49
              kropka napisała:

> jesli ktos powie o grupie dzieci: popatrz na te chamskie, polskie gęby
              > jesli ktoś oskarży Cię o kradzież, żeby wyrzucić Cię z pracy, bo potrzebne
              > miejsce dla kolegi Żyda (wyrzuconego z pracy)
              > jeśli usłyszysz: to mądry facet. Na pewno Żyd
              > jesli spowodują usunięcie klasztoru katolickiego z sąsiedztwa obozu w
              > Oświęcimiu bo to cmentarz Żydów
              > jesli zbombardują Twoje miasto, bo walczysz o wolność swojej ojczyzny
              > jesli ...
              > ================================
              Mocna riposta! Wyrazy szczerego uznania.
              PA
              abstrahuję od tematu i osób sporu - to naprawdę PIĘKNA riposta!
          • schlagbaum Re: Do Kropki 17.08.05, 16:19
            wtracalski napisał:

> Jeśli ktoś powie o Twoim przyjacielu: Żyd, ale porządny człowiek
            > Jeśli usłyszyś od kogoś w dyskusji - ty wstrętna Żydowko
            > Jeśli wylecisz z pracy za żydowskie pochodzenie
            > Jeśli Cię wysadzą z Twojego ukochanego łódzkiego fotela za jakieś tam winy
            > Twojego żydowskiego taty, czy żydowskiej mamy
            > Jeśli pobiją Twoje dziecko za jego żydowskie (cóz zrobić) pochodzenie
            > Jeśli podłoża pod Ciebie bombę boś Żydowka
            > Uśmiechnij się szeroko i pomyśl: wszystko w porządku, antysemityzm jest tylko
            w
            >
            > Żydach.

Ludzi ! Trzymajci mnie za plecy, bo ja caly lecy !

A Finkelsteina Ty znal ?
            • tomek404 Re: Do Kropki 17.08.05, 16:22

Ja znam Frankensteina. Tez Zyd? Mily gosc.
              schlagbaum napisał:

> wtracalski napisał:
              >
              > > Jeśli ktoś powie o Twoim przyjacielu: Żyd, ale porządny człowiek
              > > Jeśli usłyszyś od kogoś w dyskusji - ty wstrętna Żydowko
              > > Jeśli wylecisz z pracy za żydowskie pochodzenie
              > > Jeśli Cię wysadzą z Twojego ukochanego łódzkiego fotela za jakieś tam win
              > y
              > > Twojego żydowskiego taty, czy żydowskiej mamy
              > > Jeśli pobiją Twoje dziecko za jego żydowskie (cóz zrobić) pochodzenie
              > > Jeśli podłoża pod Ciebie bombę boś Żydowka
              > > Uśmiechnij się szeroko i pomyśl: wszystko w porządku, antysemityzm jest t
              > ylko
              > w
              > >
              > > Żydach.
              >
              >
              > Ludzi ! Trzymajci mnie za plecy, bo ja caly lecy !
              >
              > A Finkelsteina Ty znal ?
              >
              >
              >
              >
              • schlagbaum Re: Do Kropki 17.08.05, 16:37
                tomek404 napisała:

>
                > Ja znam Frankensteina. Tez Zyd? Mily gosc.

Droga Tomko,

nikt na forum nie dzieli ludzi na Zydow i reszte jak wlasnie Ty.

Dla wiekszosci normalnych ludzi, a normalna jest zdecydowana wiekszosc, nie ma
                znaczenia czy jest zydem czy nie. To ma zasadnicze znaczenie dla Was.
                Dla mnie jest on glownie autorem ciekawej ksiazki, ktora powinna byc Wasza
                lektura obowiazkowa.
                To, ze jest Zydem powinno Wam to chyba tylko ulatwic. Gdyby nie byl to bylby
                rzecz jasna "antysemitita"

Daleki jestem w tej chwili od zlosliwosci ale mysle zuppelnie powaznie, ze z
                doszukiwaniem sie ciagle i wszedzie "antysemityzmu" jestescie zdrowo
                przekreceni.
                • tomek404 Re: Do schlagbaum 17.08.05, 18:19

IQ 10000, brawo. Ale nie myslalem, ze bedzie inaczej. Poza tym, gdzie ja
                  osobiscie dziele ludzi? Chocby z racji mojej profesji nie moge tego robic,a
                  nawet nie wolno mi. Znajdz watek i pokaz, zreszta mam to gdzies, nie wysilaj
                  sie.
                  Tyle na dzisiaj. Koncze prace i ide do domciu. Wystarczy. Jak juz napisalem
                  znudzilo mi sie mielenie wody.
                  Milej zabawy. Szkoda, ze myslalem, ze jestes kims innym. No coz zycie uczy.
                  Drugi raz juz bede madrzejszy i nie dam sie omamic.

• i-love-2-bike Re: Do Kropki 17.08.05, 16:30
              schlagbaum napisał:

> wtracalski napisał:
              >
              > > Jeśli ktoś powie o Twoim przyjacielu: Polak, ale porządny człowiek
              > > Jeśli usłyszyś od kogoś w dyskusji - ty wstrętna Szmatelko
              > > Jeśli wylecisz z pracy za zle pochodzenie
              > > Jeśli Cię wysadzą z Twojego ukochanego fotela za jakieś tam win
              > y
              > > Twojego nierasowego taty, czy materaca mamy
              > > Jeśli pobiją Twoje dziecko za jego polskie (cóz zrobić) pochodzenie
              > > Jeśli podłoża pod Ciebie bombę bo mieszkasz po zlej stronie
              > > Uśmiechnij się szeroko i pomyśl: wszystko w porządku,slepy rasizm nie ma
              granic i nie wybiera.
              >
              >
              >
              >
              >
              >
              >
        • dana33 Re:Do Tomka 17.08.05, 16:32
          taaak, to ze nie ma zanotowanego ani jednego przypadku ratowania zyda przez
          lodzianina napisalam ja, a nie "ktos".... ja normalnie stoje do tego co
          powiedzialam kropko. i to tez nie moj wymysl, ale stwierdzenie kogos, kto od 27
          lat zajmuje sie historia lodzi a szczegolnie zydowska historia lodzi. i nie ma
          w sobie ani kropli krwi zydowskiej. jak to sie ladnie mowi, czysty aryjczyk i
          polak. jesli znasz taki przypadek, to daj znac, powiem mu ze sie pomylil i dam
          mu dokladne dane o takim przypadku, ktore mam nadzieje, dostane od ciebie. jako
          ze sama jestem lodzianka, byloby mi lzej na duszy, ze i w lodzi znalazl sie
          taki szlachetny czlowiek.

jesli chodzi o wycieczki, to rozumiem ciebie doskonale. mam dokladnie takie
          same uczucia, jak przyjezdzaja tutaj wycieczki polskie. nie te, ktore
          przyjezdzaja do israela, tylko te, ktore przyjezdzaja do ziemi swietej. masa
          ich. ogladaja wszystkie miejsca zwiazane z chrzescijanstwem, modla sie
          godzinami w kazdym kosciele po drodze. nie ogladaja ani massady, ani sciany
          placzu, ani yad vashem, ani wzgorz golan, ani tel avivu, ani ogrodow bahajow w
          haifie, ani setek innych miejsc pieknych i ciekawych. i szkoda, ze sciany obu
          domow polskich znajdujacych sie w jerozolimie, nie moga przekazac tych
          antysemickich zdan wypowiadanych na temat kraju, w ktorym akurat przebywaja,
          bez tego, ze maja wogole o tym kraju pojecie. znam kogos, kto na wiesc, ze
          nastepnego dnia ma przyjechac do domu polskiego taka wycieczka szybko sie
          wyniosl, bo jak powiedzial "nie moge sluchac tego plucia na zydow". jak to sie
          wyrazilas: dostaje bialej goraczki i krew mnie zalewa na dodatek.

i nawet jak wywalasz moje watki jako prowokacyjne, a sa nimi bardzo czesto.
          australijski zafajdaniec od miesiecy pisze o nas hucpaland i zamieszcza tylko i
          wylacznie watki prowokacyjne, pobierane z watpliwej wartosci stron
          internetowych. nie pamietam, zebys go wywalila jeden raz. nu, ale moge sie
          mylic. moze wywalilas go jeden raz.
          • aaki Re:Do Tomka 17.08.05, 16:43
            wzgórza golan to raczej nie są odwiedzane przez zbiorowe wycieczki
            zamiast swiątyni bahaistów(śliczny kicz) w hajfie to raczej mam chrapkę na acco
            • dana33 Re:Do Tomka 17.08.05, 16:53
              sliczny kicz? nu, to chyba zalezy od zwiedzajacego..... ogrody bahajow w haifie
              uznane sa za najpiekniejsze na swiecie. i oni sie niezle napracuja przy tym
              kiczu.
              • aaki wierzę... :-) 17.08.05, 16:59
                przy kiczu też się można napracować
          • schlagbaum Re:Do Tomka 17.08.05, 16:48
            dana33 napisała:

> taaak, to ze nie ma zanotowanego ani jednego przypadku ratowania zyda przez
            > lodzianina napisalam ja,

Zapytaj D_D czy wie cos o Szczypiorskich.
          • hiperrealizm Dana 17.08.05, 16:53
            A co byś powiedziała gdyby wycieczki z czałego świata oglądały w Izraelu tylko
            obozy uchodźców palestyńskich!? Gdyby Izrael kojażył im sie tylko z zamachami,
            żołnierzami i pogrzebami!?
            • dana33 Re: Dana 17.08.05, 17:01
              drogi hipciu, w israelu nie ma obozow uchodzcow palestynskich. arabowie, ktorzy
              w 48 pozostali w israelu, maja obywatelstwo israelskie i wszystkie prawa jakie
              ma rowniez zyd israelczyk. obozy uchodzcow sa w krajach arabskich. najpiew ich
              nawolywali do ucieczki, bo niby mielismy ich wybic do nogi, a potem ich
              wsadzili do tych obozow. jak jedziesz nad morze martwe, to mozesz zobaczyc
              ruiny tych obozow, ktore swego czasu zrobila jordania. po 67 israel zlikwidowal
              te obozy i mieszkancy ich zyja dzisiaj normalnie w israelu.

nu, a jak myslisz? dlaczego turystyka w israelu tak fantastycznie upadla w
              ciagu juz pierwszych miesiecy intifady i dopiero teraz zaczyna powoli stawa na
              nogi? bo wlasnie, dzieki intifadzie arabskiej nie tylko polskim wycieczkom ale
              i calemu swiatu israel kojarzyl sie z zamachami, zolnierzami i pogrzebami.
              i wiesz co, hipciu, ja ten swiat nawet rozumialam. mnie tez do glowy nie
              przyszlo zrobic sobie urlop w dubrowniku, jak tam szalala wojna.
              • hiperrealizm Re: Dana 17.08.05, 17:18
                A na Zachodnim Brzegu nie ma obozów!? Chyba są (tak mi się wydaje)
                • dana33 Re: Dana 17.08.05, 17:39
                  zachodni brzeg, hipciu, to nie israel, niestety. to tzw. tereny okupowane, albo
                  jak wg mnie, zdobyte. nigdy nie zaanektowane oficjalnie.
                  powiem ci wiecej. byl okres, kiedy chcielismy poprawic ich byt tam. wierchuszka
                  arabska nie zgodzila sie. nie zgodzila sie az tak, ze wciagnela w to onz, ktore
                  stwierdzilo, ze to nie nasza sprawa i zebysmy sie nie mieszali. nu, wiec maja
                  co chcieli. aaaaaa, w jeninie, po tej slynnej "masakrze" brytyjczycy zaczeli im
                  budowac domy, z angielskim standartem.... arafacik wyrzucil ich spowrotem do uk.
                  wiesz, on cholernie dbal o swoich obywateli.... :))))
                  • hiperrealizm Re: Dana 17.08.05, 17:42
                    Oczywiście że Zachodni Brzeg to tereny okupowane. Jednak mówiac o Izraelu
                    miałem na mysl itereny którymi włada państwo Izrael!
                    PS
                    No więc jak? Było by ci miło gdyby ludzie przyjeżdzali do "Izraela" tylko obozy
                    dla uchodźców ogladać?
                    • dana33 Re: Dana 17.08.05, 18:54
                      z reka na sercu, hipciu? byloby mi wsio rawno. bo wiesz co? mnie tez wsio
                      rawno, jak przyjezdzaja te polskie wycieczki "do ziemi swietej": ich strata, ze
                      nie ogladaja niczego innego. jak bylam kiedys w algerii, to latalam po
                      meczetach, bo mnie ciekawily, jak moj byl w casablance, to tez polecial do
                      meczetu, i buty zdjal... :)))i pial potem z zachwytu. bo farsztejst, jak ja
                      gdzies jade to chce wszystko zobaczyc i mi wsio rawno, do jakiej religii to
                      nalezy. dalam ten przyklad z wycieczkami do ziemi swietej dlatego, zeby
                      pokazac, ze z kazdej strony w kazdym kraju ludzie sa tacy sami: nasza mlodziez
                      oglada w polsce tylko auchwitz, a polskie wycieczki tylko grob panski. mowie to
                      ogolnie, oczywiscie, bo i tu i tu znajdziesz takich, ktorych interesuje cos
                      wiecej niz treblinka i cos wiecej niz bethlehem.
                      • hiperrealizm Re: Dana 18.08.05, 19:11
                        O! Nie! Nie jest ci wszystko jedno! Gdyby tak było to nie zakładała byś tego
                        wątku!!!!
                        Ciebie BARDZO to obchodzi!
                        • dana33 Re: Dana 18.08.05, 23:47
                          alez hipciu, zalozylam ten watek do kropki, a nie w sprawie wycieczek polskich
                          czy innych.... potem to zjechalo na inne troche tematy.... ale daje ci slowo,
                          ze mi wsio rawno czy obejrza masade czy nie.... naprawde ich strata, bo to
                          piekny kawalek historii zydowskiej i nie tylko, bo rzymianie tez tam grali
                          jakas role... :))))
                          • hiperrealizm Re: Dana 19.08.05, 15:16
                            dana33 napisała:

> alez hipciu, zalozylam ten watek do kropki, a nie w sprawie wycieczek polskich
                            > czy innych.... potem to zjechalo na inne troche tematy.... ale daje ci slowo,
                            > ze mi wsio rawno czy obejrza masade czy nie.... naprawde ich strata, bo to
                            > piekny kawalek historii zydowskiej i nie tylko, bo rzymianie tez tam grali
                            > jakas role... :))))
                            ===========================
                            Może pisać co chcesz ale ja i tak wiem że nie jest ci wszystko jedno.
                            PS
                            A na tych wycieczkach do Polski młodzież z Izraela ciekawe rzeczy robi....
                            • dana33 Re: Dana 20.08.05, 22:14
                              zgadza sie hipciu, robia duzo ciekawych rzeczy. czasem gorszych, czasem
                              lepszych, ich gospodarze tak samo, czasem gorsze czasem lepsze. tak juz to
                              bywa......
              • explicit Re: Dana 17.08.05, 17:48
                he, he, nie pominelas czegos ??? Uczestnikom pielgrzymek i procesji kojarzy sie
                rowniez z pluciem , ortodoxami i przymykajaca oczy na te ekscesy, policja ,...

uklony

==============================================================================

nie tylko polskim wycieczkom ale i calemu swiatu israel kojarzyl sie z
                zamachami, zolnierzami i pogrzebami.
          • explicit Re:Do Tomka 17.08.05, 17:22
            W czasie twojej absencji, ciucka, (z mojej inicjatywy) uzgodnilismy gremialnie
            ze powinno byc Hutzpalump ,... Lzej ci ???

uklony

australijski zafajdaniec od miesiecy pisze o nas hucpaland
        • hiperrealizm Do Kropki 17.08.05, 16:50
          Najlepiej to olać to forum. Tyle pięknych miejsc jest na forum a ilu tam
          ciekawych, życzliwych ludzi! Po co babrać się w błocie...
          • dana33 Re: Do Kropki 17.08.05, 16:55
            prawda jest taka hipciu, ze rzeczywiscie jest na forum paru swietnych ludzi.
            jak sie ma szczescie i tzw, niucha, to sie ich wylowi. a potem juz mozna
            prywatnie. reszta to albo przyjmuje postawe bierna, albo wlasnie mamy takich
            krystiankow...
            • kropka Re: Do Dany 17.08.05, 17:11
              jak pewnie zauwazyłaś, wszyscy staramy sie nie robić osobistych wycieczek, nie
              obrażać i nie wytykać sobie wzajemnie różnych grzechów i grzeszków. Staramy się
              uzywac "ogólnikowych" argumentów, żeby watek nie przerodził się w pyskówkę.
              I dobrze. Mam nadzieję, że wszystkim nam się to przyda. Te "antysemickie
              zgraje" i "krystianki" sa zbędne. I tak każdy wie co pisał :)
              • dana33 Re: Do Dany 17.08.05, 17:42
                aha..... git... dlaczego mam takie uczucie, ze ja jestem ta jedna co ma jaja?
                i to w moim wieku..... a moze dlatego, ze to taki wiek..... moze dlatego, ze
                jak mowi moja tesciowa "ja juz jestem stara, ja nie musze.... ".....
                • kropka Re: Do Dany 17.08.05, 17:55
                  ale Ty nie jesteś jeszcze teściową.
                  A jaja masz jak berety. Posiadanie jaj nie zależy od wieku, Dano. Z jajami sie
                  rodzi albo nie. Qrcze, cos Ty taka nieuświadomiona! Mam zacząć od motylków?!
                  Pogadaj z dzieckami, niech Ci wytłumaczą :)
                  • dana33 Re: Do Dany 17.08.05, 18:55
                    :)))) maja sie jeszcze wiecej nabijac z polskiej mamy???? po moim
                    trupie... :)))
        • explicit Re:Do Tomka ,... Kropko ! 17.08.05, 17:11
          Zadedykowalem kiedys post temu czlowiekowi , pamietasz chociaz jedno cieple
          slowo pod jego adresem ze strony zioncow ? Cukierman stawal na glowie zeby
          sprowadzic temat na manowace a lachmyta fredzio wulgarnie obrazal ,...

uklony

I zaprowadzę ją do Marka Edelmana, który powie jej, dlaczego mieszka w Polsce.
          I dlaczego wcale nie jest z tego powodu nieszczęśliwy.
          • kropka Re:Do Tomka ,... Kropko ! 17.08.05, 18:00
            może kiedyś opowiem o wizycie Edelmana w Israelu. Śmiesznie było
            Pamietam ten watek, miło się go czytalo. Ale nie zwracałam uwagi, kto pisze :)

• chaynik kropko 17.08.05, 17:58
          Masz u mnie duzego plusa za ten post.
        • rattler Re:Do Tomka 17.08.05, 18:58
          A to niespodzianka , kropko , czytajac tutejszych zioncow mozna dojsc do
          konkluzji ze Polaki ich okradly i wyrzucily na zbity pysk do hucpalandu ,
          znaczy siem w 68 mym . Jak ty siem uchowalas ???

narazie

------------------------------------------

bardzo wielu Polaków ma korzenie żydowskie, Tomku. Ja też.
      • menny_rodriguez Re:Do Dany i kropki 17.08.05, 13:28
        tomek404 napisała:

> Nie wchodze juz na forum, bo znudzilo mi sie mielenie wody.

To masz cos wspolnego z marnym_marinezem
        • tomek404 Re:Do menny_rodriguez 17.08.05, 14:25
          Dzisiaj mi przyszlo pobyc na foru jak widzisz, ale czy mam z tego przyjemnosc?
          Od czasu do czasu zajrze w trakcie pracy, kiedy czytam wiadomosci GW. Wtedy
          przy okazji tak jednym okiem.
          Dzisiaj mnie sprowokowalo, ale juz koncze.
    • dana33 do kropki.... 17.08.05, 22:31
      w ramach sprawiedliwosci, ktora tak glosisz..... jak wytlumaczysz mi, ze watek
      taki jak "powstalo nowe panstwo zydowskie" nie zostal przez ciebie poslany na
      osla lawke? mowisz ze jankowski to nie zolnierz israelski? hmmm, zgadza sie.
      • pasorzyd Re: do kropki.... 19.08.05, 09:27
        dana33 napisała:

> w ramach sprawiedliwosci, ktora tak glosisz..... jak wytlumaczysz mi, ze watek
        > taki jak "powstalo nowe panstwo zydowskie" nie zostal przez ciebie poslany na
        > osla lawke?

a powinien! z wielu wzgledow!
        1. zawiera link po czesku (fuj!)
        2. opisuje zydow ktorzy kradna lodowki
        4. swoim rodakom
        3. do tego tymi zlodziejami sa zolnierze

no jesli takie doniesienie prasowe i cytowanie go nie jest przejawem
        antysemityzmu?!?!
    • bam_buko brawo kropka !!!!! a niby za co !!!!!!!!!!! 19.08.05, 15:30
      skad na tym forum tylu dupolizow z dana autorka tego postu na czele
      gdzie ci wszyscy "solidarnowciowcy" ,prawica,ci zagorzali antykomunisci co
      latami podobno walczyli ,miedzy innymi z CENZURA

nie ma znaczenia czy to cezura komusza czy "wolnego"kraju jest to ograniczenie
      wolnosci slowa i wypowiedzi przez jakiegos dupka(e) i jego/jej widzimisie.

PRECZ Z CENZURA
    • ariadna-enta Re: brawo kropka !!!!! 20.08.05, 18:08
      Podoba mi się to odbijanie piłeczki między Daną33i bladątwarzą ciekawe kto wygra
      • dana33 Re: brawo kropka !!!!! 20.08.05, 22:17
        jak to wyglada w koncowym rachunku, ariadna? bo nie bardzo liczylam, teraz po
        twoim poscie przelecialam i zdaje sie ze juz mi nie odpowiedzial....
        (ze mna trudno, ja wygadana okropnie.... )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka