Dodaj do ulubionych

kiedy głowka w dol

03.09.05, 19:04
Kiedy najpozniej dziecko powinno sie obrocic glowka w dol?
Obserwuj wątek
    • kuncwotek Re: kiedy głowka w dol 03.09.05, 19:11
      w encyklopedii Larousse jest napisane, że w 32-33 tyg. ciąży płód ustawia się
      definitywnie w pozycji przedporodowej:najczęściej główka jest w dole;a pośladki
      w górze.

-----
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;0;126/st/20050930/dt/6/k/479a/preg.png
    • amwaw Re: kiedy głowka w dol 03.09.05, 19:20
      Mój gin powiedział, że spokojnie mam się nie denerwować do 35tc, a i tak potem
      do końca ma czas( to jeszcze zależy od wielkości i masy dziecka). Wykonywałam
      natomiast ćwiczenia,żeby się mała obróciła - obróciła się w 32tc po 2 dniach
      ćwiczeń( wcześniej w 30tc jak robiłam ćwiczenia też się obróciła, ale znowu
      ułożyła się miednicowo) i już tak siedzi.
      pozdrawiam
      • gosia152 Re: kiedy głowka w dol 03.09.05, 19:22
        dziecko ma czas do samego końca ciązy, moj mały obrocił się pod koniec 36tc
      • azja811 Re: kiedy głowka w dol 03.09.05, 21:12
        To ja mam pytanko!Jakie to ćwiczenia?Ja jestem w 37 tc ale może jeszcze się
        uda malemu przekoziolkować...
        • amwaw Re: kiedy głowka w dol 03.09.05, 22:05
          Ćwiczenia na dole strony:
          polki.wp.pl/kat,1676,wid,5374753,wiadomosc.html?ticaid=11f5&_ticrsn=3
          U mnie zadziałało bez pudła- nie dało się przeoczyćsmile
          Chodzi o to, że dziecku wygodniej jest leżeć z głową do góry- jeżeli mamy pupę
          w górze- ono ma ją na dole, więc jest mu niewygodnie. W tym położeniu ma
          miejsce na obrócenie się, więc przekręca się tak, żeby być w tym samym
          położeniu. Jak wstaniesz- główkę ma na dole,miednica tworzy kielich( na górze
          szeroko, na dole wężej),który nie pozwala na powrót w poprzednią pozycję i już
          tak zostaje. Hamerykańskie położne wykorzystując tą samą zasadę radzą kobiecie
          kłaść się na ławeczce- takiej do robienia brzuszków, ale chyba nasza opcja jest
          łatwiejszabig_grin Najpierw mi te ćwiczeni poleciła znajoma,potem przeczytałam na
          forum, a ostatecznie poleciła położna, która jeździ na szkolenia międzynarodowe
          i z tego co mówiła-w wielu krajach stosuje się je na zmianę położenia dziecka.
          Najlepiej ćwiczyć wtedy kiedy dziecko nie śpi i ma naturalną tendencję do
          ruszania się- zaoszczędza to przede wszystkim mamie czas( po co ćwiczyć jak śpi-
          przez sen i tak się nie przekręci). Acha-od razu uprzedzam-przekręcanie jest
          bolesne- mnie bolały całe mięśnie brzucha i obciąża strasznie kręgosłup. Moje
          dziecko zaczynało wykazywać chęć do odwrócenia po 20 min klęczenia..
          No to życzę przekręcenia się..
          Pozdrawiam
          • e-go Re: kiedy głowka w dol 06.09.05, 14:13
            hmmm, mój gin te ćwiczenia wyśmiał...
            stwierdził, że to skrajnie niekorzystnae położenie - ale skoro położna z
            międzynarodowym stazem poleca....
            mój mały był główką do góry jeszcze w 32 tyg,poźniej dostałą polecnie leżenia
            długo na lewym boku i malutki obrócił się po 34 tc główką do dołu smile
            im bliżej porodu, tym szanse maleją, ale zawsze są smile
            pozdrawiam
            Gosia
            • azja811 Re: kiedy głowka w dol 06.09.05, 14:18
              wychodzi na to,że bedzie tak jak dzidzia zadecyduje,nie za wiele mam tu do
              powiedzenia...a wolalabym rodzic sn...no nic to nie koncert życzeń,pozdrawiam
    • jogaj Re: kiedy głowka w dol 03.09.05, 21:26
      Moj pierwszy synek sie nie odwrocil,a robilam te dziwne cwiczenia,a drugi
      odwrocil sie w 39tc,a cwiczen nie robilam.
      Jola
      • ariella Re: kiedy głowka w dol 05.09.05, 14:53
        A ja co chwile sprawdzam czy glowka jest u gory i mowie mu, ze grzeczny
        dzidzius i zeby sie przypadkiem nie przekrecal i nie zaczynal naszej wspolpracy
        od takiej samowolki i niesubordynacji. Ale ja od zawsze chcialam miec cesarke i
        teraz mam juz wypisane "wskazania" (37 tc) i usluge gratis, a jak sie
        przekreci, to trezba bedzie palcic kase, buuu
        Dwoch lekarzy go ogladalo i obaj mowili, ze szansa na odwrot w tym wieku jest
        znikoma, zwlaszzxa ze juz ma 3500 g i malo miejsca na obroty. I tego sie
        tryzmam!!!!
        • mama5plus Re: kiedy głowka w dol 06.09.05, 12:09
          moje dziecko obrocilo sie w 37mym tygodniu
          do pozycji glowka w dol POMIMO swoich gabarytow wink
          (urodzil sie z waga 4420 w terminie)
          Ale ja bardzo nie chcialam miec cesarki wink
          i w zwiazku z tym stosowalam wspomniane wyzej cwiczenia,
          metode swiatlo i dzwiek i inne takie.
          Gdyby sie dzieki nim nie obrocil, w szpitalu probowaliby
          jeszcze metody manualnej.
          Dla chcacego nic trudnego.
          i dla niechcacego tez wink
    • budzik11 Re: kiedy głowka w dol 06.09.05, 09:51
      Co do metody na obrócenie dziecka - widziałam w jakims hamerykanckim programie,
      że mamie do brzucha przykładano... świecącą latarkę i słuchawki z muzyką,
      podobno dziecko skieruje się do źródła światła i dźwieku smile))
      • egz77 Re: kiedy głowka w dol 06.09.05, 12:16
        U mnie już jest obrócone główką w dół i mam nadzieję że się już nie obróci (a to
        34tc).
        Ale wiem że może się obrócić nawet w 39tc tak było u znajomej, lekarze ją
        nastraszyli że cesarka i w ogóle a tu niespodzianka i tydzień przed porodem mały
        ustawił się główką w dół. smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka