Dodaj do ulubionych

Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 08:58
Podam wam naprawdę swietny przepis na paprykę w słoikach, którym zaraziłam
moją całą rodziną i znajomych, jak jest sezon paprykowy to wszyscy rzucamy
się do robienia właśnie wg tego przepisu:
UWAGA:4 kg mięsistej papryki czerwonej (można zrobić kolorową pięknie się
prezentuje),
1 duża główka czosnku
8dkg soli
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
-------------
Parykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i wymieszać w dużej misce to
wszystko z solą - odstawić na 4 godz. aby puściło sok. Po 4 godz. wlać do
tego ocet, wsypać cukier wymieszać i odstawić na następne 4 godz.. Następnie
włożyć wszystko do słoiczków wlewając na końcu sosik który się wytworzył z
tego.Pasteryzować 20 minut. Gwarantuję że jak raz zrobicie to już nie
odpędzicie się od takiej papryki. Ten przepis znałazłam parę lat temu gdzieś
w internecie i od tamtej pory robię tylko taką paprykę. POLECAM, piszcie jak
wam smakuje.
Obserwuj wątek
    • katimai5 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 20.09.05, 11:43
      znaczy się jeszcze olej też do tego tak?
      :)
      • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:25
        TAK przepraszam zapomniałam napisać olej dodajemy na końcu przed włożeniem do
        słoików :-)
        • Gość: Gośka Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 15:49
          proponuję do zalewy dodać 2 łyżki miodu będzie jeszcze lepsza:-)
    • Gość: lilu Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.miechow.com / *.miechow.com 20.09.05, 19:41
      a tej zalewy to wystarczy? Nic wody nie trzeba dolać?
      • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 23:31
        Zalewy będzie pod dostatkiem , mi zawsze zostaje jej nadmiar który popijam ze
        szklaneczki bo jest b. smaczny
        • roxanna1336 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 21.09.05, 21:44
          Bardzo dziękuje, za wspaniały przepis na papryczkę. Zrobiłam ją dziś ,jest
          przesmaczna . Już teraz będę robiła tylko taką. Super.
          • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 21:53
            Cieszę się że smakuje papryczka, ona poprostu nie może nie smakować. Ja jutro
            będę robić. Smacznego
    • charl75 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 21.09.05, 22:10
      Swietnie, jutro sie biore do roboty, bedzie to moj debiut, ale chyba sobie
      poradze- wlasnie szukalam jakiegos przepisu na papryczki:))))))
      Swoja droga to moze podzielisz sie jeszcze jakimis rewelacyjnymi przepisami?:))
      Pozdrawiam,
      charl
      • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 09:45
        Nie ma sprawy później jak znajdę trochę czasu sypnę przepisami bo mam ich sporo
        wypróbowanych i b. smacznych a przy tym nie skomplikowane bo nie lubię za długo
        przebywać w "świecie garnków" :)
    • java981 watpliwości 22.09.05, 17:20
      witam, zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety papryka puscila zdecydowanie za
      mało soku, musialam dorabiać zalewę. zaznaczam,że przetwarzałam soczystą
      czerwoną paprykę
      • Gość: Bety Re: watpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 18:06
        B. dziwna sytuacja bo robie to juz kilka lat i zawsze mam nadmiar soku. W ciągu
        tych 4 godzin kiedy dajesz soli juz wytwarza sie mnóstwo soku a potem następne
        4 godziny już z octem jest tego więcej sprawdż jeszcze raz czy wszystko
        zrobione zgodnie z tym co podałam, ktoś wczesniej napisal ze zrobił i wyszlo
        ok. Jestem zdziwiona tym faktem.A może nie została papryka wymieszana z solą
        porządnie bo sól sprawia że ona puszcza sok a potem cukier w tej drugiej fazie.
      • Gość: gg Re: watpliwości IP: *.pl 22.09.05, 21:24
        albo dałas za mało soli albo nie było to 8 godz. U mnie soku az za dużo.
        • aka10 Re: watpliwości 22.09.05, 21:27
          Ilu %-owy ocet ma byc?Pozdrawiam.
          • roxanna1336 Re: watpliwości 22.09.05, 21:49
            Ja robiłam wczoraj , było w zalewie nawet krócej niż 8 godzin, a soczku było pod
            dostatkiem. Szkoda tylko,że dziś poszły już 3 słoiczki, ale to nic ,dorobię więcej:)
          • betsypetsy Re: watpliwości 22.09.05, 22:15
            10% tak jak napisałam wcześniej.pozdrawiam
            • Gość: ja Re: watpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:32
      • java981 Re: watpliwości 07.10.05, 18:59
        niedawno zrobiłam ponownie, używając Twych późniejszych wskazówek dot.
        krojenia w wąskie paseczki, tym razem zalewy starczyło, ale wcale nie było jej
        za duzo i mowy nie bylo o spijaniu pozostałego soku. Wczoraj otworzyłam jeden
        ze słoików i potwierdzam, że jest super, wyraźnie czuć różnicę między papryką
        robioną tradycyjnie i tym samym rozcienczaną wodą z zalewy.
    • Gość: anula Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:37
      a jak pasteryzować tą papryczkę? gotować we wrzątku 20 min? boję się że pękną
      mi słoiki.
      • Gość: nina9242 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.biuro.perla.pl / *.biuro.perla.pl 23.09.05, 17:24
        papryczka będzie jeszcze lepsza i zdrowsza jeśli ją obierzemy ze skórki -
        oczywiście należy potrzmać ją trochę we wrzątku wtedy skórka łatwo odchodzi -
        skórka z papryki nie jest trawiona i osobom które maja problemy z żołądkiem
        albo wątrobą po prostu szkodzi.
      • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:24
        do Anuli:
        pasteryzacja polega na włożeniu słoików do garnka w którym na dnie jest
        ściereczka aby słoiki nie pękły napełniasz zimną wodą do połowy słoików i
        zagotowujesz wodę po czym zmniejszasz gaz tak żeby lekko bulgotała woda i tak
        20 minut poczym wyciągasz dokręcasz mocno słoiki i stawiasz na zakrętkach aż do
        ostygnięcia, przed włożeniem do garnka nie zakręcasz mocno dopiero po
        wyciągnięciu dokręcasz na full.
    • charl75 pytanie 23.09.05, 17:42
      Czy moge zostawic na noc papryke w zalewie? Bo zmierzam teraz wziac sie do
      pracy, wiec liczac od 18 plus 4 godzinki to bedzie 22, a potem znowu ma byc 4
      godzinki to ..... bedzie 2 w nocy,wiec sobie pomyslalam, ze moze ja zostawie do
      rana i juz zapasteryzuje. Co o tym myslisz- nie zespuje sie, szkoda by bylo:(
      • Gość: Bety Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:21
        Nie martw się zostaw spokojna głowa ja tak zawsze robię zostawiam na noc robię
        rano inaczej trzebaby się bawić z nią cały dzień. Nie wkładaj do lodówki może
        stać na zewnątrz napewno się nie zepsuje ona ma ocet który ją konserwuje.
        Smacznego
        • Gość: charl Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:31
          dzieki wielkie, w takim razie zostawie ja na nocke:))
    • Gość: jeszcze jedno pyta Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:27
      Piszesz w skladnikach, ze potrzebny jest olej, a potem w przepisie nie
      znalazlam, kiedy sie go dodaje, rozumiem, ze juz na koncu tak?:))
      • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:24
        Tak na końcu przed włożeniem do słoików. w kolejnym poście dopisałam to bo były
        pytania kiedy olej.
      • Gość: Bety UWAGA>OLEJ DAJEMY PRZED WŁOZENIEM DO SŁOIKÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:25
        • Gość: Magi Re: UWAGA>OLEJ DAJEMY PRZED WŁOZENIEM DO SŁOI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:04
          A ile wychodzi słoiczków z tej porcji ?
          • Gość: Bety Re: UWAGA>OLEJ DAJEMY PRZED WŁOZENIEM DO SŁOI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 11:53
            mi zazwyczaj takich średnich osiem słoiczków
    • Gość: wsuwka Jak dorobić zalewy?! IP: *.swidman.pl / 82.160.71.* 25.09.05, 22:26
      Mi też niestety wyszło za mało zalewy. Zostwię resztę papryczki na noc, może
      puści jeszcze trochę soku, ale napewno będzie go za mało.
      Jak mam dorobić zalewy?
      Ratujcie!
      • Gość: Bety Re: Jak dorobić zalewy?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 23:34
        woda ocet cukier sól - zalewa. Ale cos jest nie tak, mi zawsze zostaje nadmiar
        zalewy, naprawdę. Albo za mało soli dałaś i nie dobrze wymieszałaś albo cukru
        jest brak, poza tym papryka musi być gruba mięsista, no i w sumie musi to stać
        8 godzin ja zostawiam nawet na noc.
        • marzennak Re: Jak dorobić zalewy?! 26.09.05, 15:40
          A możesz podać proporcje soli w łyżkach?
          • Gość: BetsyPetsy Re: Jak dorobić zalewy?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:06
            8dkg soli to 4,5 łyżki stołowej soli na przyszłość polecam przelicznik
            kuchnia.kisa.pl/tools/przeliczacz.php
    • Gość: BetsyPetsy 8 dkg soli to 4,5 łyżki stołowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:07
      • Gość: Magi Re: 8 dkg soli to 4,5 łyżki stołowej IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:41
        Ja zrobiłam z pół porcji , papryka było raczej z tych małych mniej mięsistych i wyszło tej zalewki na "styk". za tydzien zrobie znowu z połowy jak naszykuje słoiczki .
    • Gość: UWAGA Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:13
      Papryka musi być pokrojona w paski takie centymetrowe (szerokość) wtedy puszcza
      dużo soku. Właśnie piszę znajomej ten przepis i uświadomiłam sobie że brak sosu
      jest poprostu wynikiem tego że kroicie za grube kawałki, napisałam w
      przepisie "paski" mając na uwadze paski mniej więcej centymetrowej szerokości -
      to tak dla ułatwienia. Życzę smacznego
    • Gość: BetsyPetsy UWAGA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:15
      Papryka musi być pokrojona w paski takie centymetrowe (szerokość) wtedy puszcza
      dużo soku. Właśnie piszę znajomej ten przepis i uświadomiłam sobie że brak sosu
      jest poprostu wynikiem tego że kroicie za grube kawałki, napisałam w
      przepisie "paski" mając na uwadze paski mniej więcej centymetrowej szerokości -
      to tak dla ułatwienia. Życzę smacznego

• Gość: Bigi Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 17:29
      Polecam
    • Gość: anula Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 16:12
      przepisik fajowy i prosty. papryczka wyszła bardzo dobra, polecam wszystkim
      • jollka2 Polecam swoja paprykę :) 28.09.05, 16:16
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28808580&a=28808580
    • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 11:37
      ponawiam bo papryka jeszcze jest tania
      • Gość: lonia Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: 212.106.133.* 01.10.05, 11:47
        Potwierdzam, że pyszna. Dzisiaj robię drugi raz - z poprzedniego niewiele
        zostało, bo kilka razy tylko "próbowaliśmy".
        • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 12:17
          Cieszę się, że mogłam podzielić się czymś co wam smakuje.Pozdrawiam i smacznego
          życzę.
          • ekan13 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 07.10.05, 18:43
            pyyyyyyyyychota, najsmaczniejsza papryka jaką jadłam
            • Gość: Magi Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 09:42
              Ja dzisiaj robie drugia porcje , tak to jesyt naprawde dobry przypis chociaż w czasie rozciągniety
              • Gość: kaja Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 18:02
                Ja zrobiłam dzisiaj,zalewy wyszło w sam raz ale zapomniałam dodać oleju na końcu.Czy papryka bardzo straci na smaku? Przyznam,że zalewa bez oleju była bardzo smaczna , ale może ten olej jeszcze bardziej podnosi jej walory smakowe??
                • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 21:45
                  Nic nie szkodzi olej można dodać po otwarciu słoika na godzinę przed zjedzeniem
                  też dobre.
                  • Gość: kaja Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:09
                    Dzieki,za odpowiedz.Uspokoiłam się i dziś robię następne.
    • Gość: tekisk Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 20:36
      Pyszna .
      Zalewy jest dosyć .Została pełna szklanka .
      • Gość: Bety Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 00:07
        Ja tą zalewę wypijam jest tak dobra.
        • tekisk Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 28.10.05, 19:52
          Gość portalu: Bety napisał(a):

> Ja tą zalewę wypijam jest tak dobra.

Ja , też ją wypiłam . Pycha .
          Dzięki za przepis . Pozdrawiam .
    • greta100 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 28.10.05, 00:19
      Dziękuję, Bety, przepis precyzyjny, sałatka rzeczywiście pyszna. Zrobiłam zapas
      z 12 kg papryki, wyszły 24 półlitrowe słoiki, których teraz muszę bronić przed
      rodziną i przyjaciółkami, bo jestem przeciwniczką przedwczesnego wyjadania
      ZIMOWYCH zapasów.
    • szwedka_kredka Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 28.10.05, 10:43
      dopiero teraz przeczytałam
      mam pytanie: czy mogę zamiast octu spirytusowego dodac winny?
      dzięki za podpowiedzi
      • betsypetsy Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 29.10.05, 00:10
        Nie wiem, ja właściwie to zawsze daje spirytusowy. Spróbuj i napisz jaki efekt,
        napewno bedzie jadalne ale winny ma specyficzny posmak, spróbuj. A tak w ogóle
        to cieszę się, ze wam smakuje.Smacznego
    • Gość: Gocha Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.timplus.net 23.08.13, 15:42
      mniaaaaaaaam :)mniammmmm:)Są takie smaki ,które zostają na zawsze w naszej kuchni i pamięci.Ta papryczka jest jednym z nich :)Dziękuję :)ps. pomysł z miodem równie trafiony.Polecam :)
      • agus7 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 26.08.13, 13:38
        Zastanawiam sie czy mozna by ten przepis wykorzystac, ale zrobic z papryka pieczona, obrana ze skorki? "Chodzi" za mna taka papryka i szukam sprawdzonych proporcji zalewy.
        • mitta Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 26.08.13, 16:31
          Ta zalewa to głównie sok z papryki, a w pieczonej będzie go za mało. Ja robię w ten sposób, że do soku z pieczonej papryki dodaję olej, wrzucam płaty pieczonej papryki, plasterki czosnku, doprawiam do smaku solą, cukrem, octem, wkładam do słoików i pasteryzuję. Wychodzi bardzo smaczna.
          A co do odświeżonego przepisu - polecam, robię tak od czasu, kiedy przepis ukazał się na forum.
          I jeszcze ciekawostka. Kiedy pierwszy raz zrobiłam, rozdałam parę słoików swoim koleżankom. Niedawno jedna z nich wysłała mi maila, że znalazła w piwnicy moją paprykę, zjedli, bardzo smakowała i proszą o przepis - po ośmiu latach!!!
    • Gość: ela Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 21:31
      Ojeju jakie to dobre wyszlo ....
      Mniam :)))
      POLECAM WSZYSTKIM !!!
    • mmagi tzw.papryka sanatoryjna:D 03.09.13, 14:00

www.cincin.cc/index.php?showtopic=15989
    • sonia-3 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 04.09.13, 18:59
      Zrobiłam. Właśnie sie pasteryzuje. Zalewy było tyle, że starczyło ledwo do połowy słoiczka, tak że część papryki nie jest w zalewie. Ale tak podobno może być. Zobaczymy.
      • Gość: kiwaczek Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.13, 23:46
        Przerobiłam dziś 4 kg papryki, w wkrótce kolejna partia. Wyciągam watek, bo naprawde warto skorzystać z tego przepisu - papryka wychodzi pyszna:) W tym roku skorzystam z rady udzielonej przez kogoś i do drugiej partii dodam miód. Dodam, że paprykę robię tym sposobem już od kilku lat, zawsze z sukcesem, a niniejszym chcę podziękowac autorce za świetny przepis:)
    • Gość: Teresa Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.10.13, 15:05
      Witam.
      Wczoraj robiłam paprykę wg twojego przepisu.Pozwolilam sobie troszke urozmaicić dodając kalafior,brokuł i pomidory.Pozostałe rzeczy zgodnie z Twoimi instrukcjami.Stały troszkę dł bo przez cała noc w calej zalewie.Przyznam,że zanim wkładałam do słoików nie mogłam się powstrzymać aby nie podjadać takie pyszne.Ze względu na dodatkowe składniki (pomidor,kalafior i brokuł pasteryzowałam toszkę dł.D 4 miałam mało zalewy więc zrobiłam o podobnym smaku zaznaczajc ktore to słoiki-zobaczymy jak wyjda z pewnościa dam znac.Pozdrawiam.T
      • squirk Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 24.10.13, 15:41
        Gość portalu: Teresa napisał(a):

> Witam.
        > Wczoraj robiłam paprykę wg twojego przepisu.Pozwolilam sobie troszke urozmaicić
        > dodając kalafior,brokuł i pomidory.

Czy brokuł nie rozpadł Ci się podczas pasteryzacji? Pytam bo robiłam kiedyś podobny przetwór i po 15 minutach z różyczek brokułów zostały miękkie szmatki, z kolei dla pozostałych warzyw czas był za krótki. Doszłam do wniosku, że jeśli już pasteryzować brokuła to albo samego albo z równie szybko mięknącymi warzywami ale po tym, co napisałaś, zastanawiam się, czy po prostu nie miałam złego przepisu.
        :-)
        • Gość: Teresa Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.13, 01:08
          Witam.
          Za kilka dni mam zamiar otworzyć słoik i zobaczę co wyszło.Jak na razie wszystko wygląda ok.Jak coś dam znać co i jak
          W misce zanim wkładałam do słoików było tak pyszne,że nie mogłam nie podjadać.Pychotka.
          .Pozdrawiam.T
          • squirk Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 31.10.13, 01:20
            Gość portalu: Teresa napisał(a):

> Witam.
            > Za kilka dni mam zamiar otworzyć słoik i zobaczę co wyszło.Jak na razie wszystk
            > o wygląda ok.Jak coś dam znać co i jak
            > W misce zanim wkładałam do słoików było tak pyszne,że nie mogłam nie podjadać.P
            > ychotka.
            > .Pozdrawiam.T

Dziękuję, czekam i trzymam kciuki żeby wyszło.
            Podjadam tak sałatkę z ogórków z czosnkiem do słoików, kiedy robiłam rok temu stałam nad garnkiem i wyjadłam chyba połowę, jeśli zechcesz wrzucę przepis.
            :-)
            • Gość: Teresa Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.13, 22:53
              Witam Wszystkich:)
              Wczoraj postanowiłam otworzyć słoik w zalewie własnej-papryka,brokuł,kalafior i pomidor iii o dziwo.. brokuł był w bardzo dobrym stanie jak również wszytko pozostałe.PYCHOTKA-POLECAM.Nawe pokusiłam się i na koniec wypiłam też pyszną zalewe. Chętnie jednak zrobię sałatkę z ogórkami i czosnkiem tylko proszę o przepisy:)
              Pozdrawiam-Teresa.
              Jak macie coś ciekawego to bardzo proszę i pozdrawiam. Do usłyszenia.
            • Gość: Teresa Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.13, 23:01
              Witam.
              Jeśli chodzi o sałatkę z papryki,brokułu ,kalafiora i pomidorów to wyszła pyszna i o dziwo nawet pkroiłam końcówki zwane potocznie,,głąbami,,obawiając sie czy to nie zaszkodzi i na ile zmięknie. Zostawiłam na noc w misce ze wszystkim następnego dnia zrobiłam jak w przepisie z papryki i do słoików.Wczoraj okazało się ,że i te końcówki są bardzo smaczne. Polecam.
              • Gość: ZOJA Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.icpnet.pl 05.11.13, 23:17
                Robie z ta zalewą paprykę pyszna.
    • Gość: guzik Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.13, 12:18
      zastanawiam sie, czy można do tej papryki użyć octu winnego albo jabłkowego - które nie są tak kwaśne jak spirytusowy, mają po 5% albo 6%. w przepisach, w których robi się zalewę, po prostu przeliczam proporcje - a tu nie wiem, jak zrobić...
      • marbor1 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 09.11.13, 14:02
        Jak najbardziej można, Właśnie w ubiegłym tygodniu zrobiłam tę sałatkę używając octu z białego wina, z tym że zamiast 1 szklanki octu spirytusowego dałam 2 szklanki octu winnego. Wyszła pychota. Dodałam też jeszcze 2 łyżki miodu, jak tu ktoś sugerował. Strzał w dziesiątkę.
        Zostało mi jeszcze 1 1/2 słoika sosu. Sos jest bardzo pyszny do wypicia.
    • Gość: aida Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.13, 21:18
      Bardzo dobra papryczka - zachęcam do zrobienia.
      • danusika123 Re: Świetny przepis na pychotkę paprykę w słoikac 03.09.17, 10:15
        Można też zastąpić ocet spirytusowy jabłkowym . Jest łagodniejszy i zdrowy. Tańszy jest w sklepie Auchan. Zamiast cukru dodać miód. Wtedy tego octu jabłkowego dać trochę więcej. Można też ocet jabłkowy zrobić samemu. Podobno jest łatwy do zrobienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka