anielakogut
13.08.10, 18:39
kupilam niedawno urzadzenie thermomix poniewaz slyszalam, ze jest
bardzo dobre. mialam pokaz w domu. pani upiekla buleczki, zrobila
zupe z ogorka i sok z zielonej pietruszki. ja sama robilam maslo (
bylo troche kwaskowe)moze smietana byla nie taka jak trzeba. kupilam
na rynku slodka smietanke. czy ktos wie jaka jest dobra na maslo?
majonez mi sie udal. nastepne rzeczy to same katastrofy. sernik
opadl po upieczeniu. mam dobry przepis na babke z ajerkoniakiem.
robila w thermomixie 2 razy.ciasto bylo bardzo rzadkie, ladnie
wyroslo a po wylaczeniu piekarnika ( drzwiczki otworzylam po 10
min ) zaraz opadlo. zakalec.
dzis chcialam zrobic konfiture wisniowa. szukalam przepisu takiego
aby owoce byly cale. nie znalazlam. zrobilam na "oko" 900 g
wydrylowanych wisni,30 dkg cukru zelujacego 3:1 czas 20 min, obroty
2 i temp.100 stopni. wyszly raczej wisnie w soku.juz ostygly i ten
sok nie zgestnial.
robilam tez lody smietankowe na kremowce. po zrobieniu bylo "wstawic
do zamrazalnika na min. 4 godz." moje staly przez cala noc gdyz
nastepnego dnia mialam gosci. znowu klapa , byly tak twarde, ze nie
moglam zrobic galek tylko uskrobalam wiorki lodowe. nie wiem czy ja
cos zle robie? podobno na poczatku nie zawsze wszystko wychodzi.
chce uzywac urzadzenie codziennie ale jestem troche podlamana. mam
tez pytanie czy otwor w pokrywie powinien byc zamkniety czy otwarty
( nie w kazdym przepisie jest to zaznaczone). prosze kogos
doswiadczonego w tej materii o odpowiedz na moje pytania. nie chce
zalowac, ze kupilam ten "cud".na koniec dodam, ze pieklam tez bulki,
pieknie wyrosly ale po upieczeniu "opadly".to chyba ja tak knoce.
zaznaczam, ze nie jestem poczatkujaca osoba w kuchni, jestem pania w
srednim wieku.pozdrawiam