Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty

IP: *.mad.east.verizon.net 15.10.05, 17:08
Witam,

Mam problem i moze tutaj znajdzie sie ktos dysponujacy odpowiednia wiedza. W
USA jestem od trzech tygodni(DV2005) i jeszcze nie otrzymalam Zielonej Karty.
Musze wyjechac do Polski na miesiac lub dwa i to jak najszybciej. Czy jezeli
opuszcze granice USA bez GC, to bede mogla ponownie wjechac? Istnieje
mozliwosc, ze kiedy bede w Polsce, to ktos mi ze Stanow te Karte przysle i
jadac ponownie do Stanow bede ja miala, ale nie wiem czy to ma jakies
znaczenie.

Czy ktos moze wie,skad wysylaja Zielone Karty? Moglabym zadzwonic i sie
zapytac, czy moja zostala juz wyslana, tylko nie mam pojecia, gdzie.
Zastanawialam sie nad KCC, ale to chyba juz nie ich dzialka...

Z gory dziekuje za pomoc...

Pozdrawiam,
Monika
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty 15.10.05, 18:26
      zobacz na tej stronie:
      uscis.gov/graphics/
      • w357 Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty 15.10.05, 19:36
        Ewentualnie zadzwoń (bezpłatnie) na infolinie USCIS 1-800 375 52 83
        Wyjechać możesz w każdej chwili bez "karty" w ręku.
        Przy powrocie możesz pokazać ten stempel który Ci postawili, gdy wjeżdżałaś
        na "papierach z ambasady". Jednakże wiąże sie to z dłuższym tłumaczeniem, a
        nawet opłatą za sprawdzanie Twoich danych.

Kiedyś dawno,dawno temu, to należało uzyskać odpowiedni formularz
        potwierdzający Twój status (przy nagłych czasowych wyjazdach).
        • w357 Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty 15.10.05, 19:43
          ps. w Latach '90-tych mój kumpel pojechał do Canady na zakupy.
          Wracając zorientował się, że "Green Cartę" zostawił w domu....
          Na granicy tłumaczył się troszeczkę.....
          Zapłacił $ 150.oo kary za podróżowanie bez ważnego dokumentu !
          I przejechał (przekroczył granicę)!!!
          • Gość: juraz Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty IP: 69.253.213.* 16.10.05, 01:51
            ja mialem podobna sytuacje i normalnie przekroczylem granice, a potem znajoma
            wracala do polski to zabrala moja zielona karte ze soba.
        • the_american Zeby miec prawo ponownego wjazdu do USA 20.10.05, 17:44
          ... musisz postarac sie przed wyjazdem o "Advanced Parole". To trwa z tydzien i
          kosztuje kilka dolarow. Poczytaj przepisy na Website podanym przez Sylwka.

Wyjechanie z USA w czasie oczekiwania na zielona karte jest rownoznaczne ze
          zrezygnowaniem z karty. Z tym ze urzednik immigracyjny moze Cie wpuscic jak
          akurat mu sie spodobasz i do tego bedzie mial dobry dzien.

Inna opcja to ze po przyjsciu karty na adres w USA ktos Ci ja wysle do Polski.
          Ale jesli np. wezwa Cie na jeszcze jedno interview (zawsze mozliwe) a Ciebie w
          USA nie ma, to masz przechlapane.

Good luck.
          • Gość: napisala Re: Zeby miec prawo ponownego wjazdu do USA IP: *.oc.oc.cox.net 21.10.05, 02:00
            the_american napisała:

Kogo udajesz stary pie.rdola? Zawsze byles durniem i takim durniem do konca
            swego beznadziejnego zycia zostaniesz.
            • Gość: Ontarian A ktos Ty? IP: *.vpn.umr.edu 21.10.05, 19:06
              Postmenopautyczny pol-inteligent Ertes, I presume???
              • syndrom_guajazyla Re: A ktos Ty? 21.10.05, 21:51
                stary durniu jak idzie wykladanie na UMR?
                • Gość: Californian Kol. Ontarian ladnie Cie opisal IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 24.10.05, 18:40
                  Moze jeszcze dodam zes wyjatkowy pojebus, kolego Ertesie.
                • Gość: Bolanca_Ertes Ales sie popisal! IP: *.hawaiiantel.net 26.10.05, 08:44
                  To było tylko ostrzeżenie,że mogę boleśnie ukąsić.
    • crz4u Powrot bez GC tylko w terminie waznosci wizy DV !! 20.10.05, 15:51
      Mialem identyczny problem - dylemat czy wyjechac do Polski jeszcze bez zielonej
      karty w reku. Poswiecilem kilka dni, dzwonilem na te infolinie INS kilka razy,
      za kazdym razem oficer mowil cos innego, wreszcie udalo mi sie polaczyc z
      oficerem wyzszego szczebla i ten poinformowal mnie, ze w przypadku wyjazdu bez
      zielonej karty - uwaga -

"mam prawo wrocic na wize DV w paszporcie ale powrot musi byc w dacie waznosci
      tej wizy, inaczej nie ma pewnosci ze mnie wpuszcza".

Wiec zerknij w paszport i zobacz kiedy uplywa ci termin waznosci wizy DV.
      Mozesz tez to olac i postapic jak ci podpowiadaja, ze znajoma przywiezie ci
      Green card, ale niektorzy moi znajomi z programow wczesniejszych czekali nawet
      rok na karte. A to moze klocic sie z terminem pobytu poza usa ktory przy
      przekroczeniu roku wymaga dodatkowych formalnosci.

W kazdym razie, najbezpieczniej jest wrocic w terminie waznosci wizy DV. I
      kropka. Ze wszystkich zebranych informacji - lacznie z tymi z INS - ta jest
      najbardziej rzeczowa. I do niej bym sie dostosowal gdybym byl na twoim miejscu.
      Jesli oczywiscie zalezy ci na zielonej karcie. Powodzenia
      • Gość: GC Re: Powrot bez GC tylko w terminie waznosci wizy IP: *.devs.futuro.pl 20.10.05, 22:43
        A może ktoś otworzy paszport i przeczyta co tam jest napisane!!!

Ja mam "Upon endorsement serves as temoprary I-551 evidencing permanent
        residence for 1 year"!!!!!!

Czyli możesz jechać spokojnie do Polski i twoja wiza emigracyjna służy jako GC
        przez rok od daty przekroczenia granicy (stempel na wizie).

• crz4u Niezupelnie 20.10.05, 23:16
          Nie wiem co masz napisane, ale wiem co ja mam napisane w wizie programu DV-2005
          gdzie brala udzial Monika, jest to:
          "Upon Endorsement Serves As Temporary Evidence of Lawful Permanent Residence
          for 1 Year". W tresci wizy nie ma slowa na temat I-551!

Oznacza to dokladnie tyle, ze wiza ta sluzy przez 1 rok od wjazdu do jako dowód
          twojego legalnego stałego pobytu w usa. I nic wiecej. Powtarzam - dowod
          legalnego stalego pobytu w usa - i to od momentu twojego wjazdu do usa (upon
          endorsement). Tekst ten nie ma zadnego odniesienia do sytuacji Moniki, kiedy ta
          chce opuscic usa i potem wrocic. Taka intepretacje uslyszalem od oficera w
          Imigration w Miami po wielokrotnych rozmowach z infoline a wreszcie na
          apointment. Twoje wywody - "ze moze spokojnie wyjechac" moze sa sluszne, ale
          NIE w programie DV-2005.

Kto wie moze w loterii Dv-2006 jest inaczej i masz te swoje 551 (to Green Card
          form), jednak Monika wspomina o DV-2005 a tam nic o tym nie ma. Przepisy wizowe
          zmieniaja sie jak w kalejdoskopie i nigdy nie nalezy samemu intepretowac
          przepisow , szczegolnie z poprzednich lat, bo mozna tego gorzko zalowac.

Monika, jesli masz w paszporcie tekst jak wspomina przedmowca z "I-551"
          prawdopodobnie nie bedzie problemu, jednak jesli bylas w programie DV-2005,
          umow sie na tz. "InfoPass Apointment" w INS, link infopass.uscis.gov/
          Powodzenia
          • mpbc Re: Niezupelnie 20.10.05, 23:38
            Ja byłem w dv-2005 i mam I-551.
            • crz4u Re: Niezupelnie 21.10.05, 01:49
              Ciekawe, ze w ramach tego samego programu DV wbijali rozne teksty do wiz.
              Pewnie ze wzgledu na niejednoznacznosc wczesniejszego zapisu bez I-551, jaki
              widnieje w moim paszporcie. Zreszta to bylo dawno, a karta przyszla po 3
              tygodniach od wjazdu do usa. Moze niedlugo przyjdzie tez do Moniki. Moze warto
              poczekac tydzien i pozbyc sie watpliwosci. Pozdrawiam.
              • w357 Enigma 21.10.05, 03:09
                Ciekaw jestem....
                Jak to jest, że wszyscy "swieży" emigranci wiedzą jak rozpracować nowe
                paragrafy emigracyjne, a USCIS jeszcze tego nie wie???
    • Gość: Monika jeszcze raz ta sama sprawa.. IP: *.tcz.vectranet.pl 07.11.05, 22:25
      Witam,

Tak więc zdecydowałam się na przyjazd do Polski bez CG, mając świadomość
      pewnego ryzyka, jakie ponoszę. Data powrotu do Stanów to 30 listopad, data
      ważności mojej wizy imigracyjnej: 19 listopad. Mam teraz dylemat: czy lecieć do
      Stanów tylko z paszportem czy poprosić kogoś, aby mi CG przysłał. Na początku
      założyłam, że ktoś mi ją przyśle i będzie po problemie, ale z drugiej strony
      zawsze jest jakieś ryzko, że list z CG po prostu nie dojdzie(np. zostanie
      zagubiony) i wtedy będę miała jeszcze większy problem.

Chcialam zaznaczyć, że w paszporcie mam napisane:

"Upon endorsement serves as temporary I-551 evidencing permanent residence for
      1 year"

Czy jeżeli mam napisane "as temporary I-551"(ktoś pisał, że zwycięzcy DV2005
      nie mają tego zwrotu, ja mam), to znaczy, że mogę przekroczyć granice USA tylko
      z paszportem?

Jeżeli ktoś naprawdę wie, jak to jest(a nie tylko "myśli"), to będę wdzięczna
      za pomoc. Wszyscy mi mówią, że mogę bez problemu jechać tylko z paszportem,że
      właśnie ta wiza z tym zdaniem jest tymczasową CG przez jeden rok, ale boję się,
      że może jednak ta interpretacja nie odnosi się do przekraczania granicy USA...

Z góry dziękuję za pomoc...
      • w357 Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. 07.11.05, 22:50
        Gość portalu: Monika napisał(a):

>............. Jeżeli ktoś naprawdę wie, .......

Za zapytanie nikt Ciebie nie zamknie,zastrzeli itd.
        • Gość: Monika Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. IP: *.tcz.vectranet.pl 07.11.05, 23:02

Wiem,wiem...powinnam to zrobić, tylko nie wiem, czy mój angielski jest na tyle
          dobry, aby dogadać się z kimś przez telefon, to nie to samo, co rozmowa face to
          face. Niestety byłam za krótko w Stanach i jeszcze się nie pozbyłam bariery
          językowej. Napisałam tutaj, bo może ktoś się znalazł w takiej samej sytuacji i
          może mi udzielić wiarygodnej informacji.

Pozdrawiam.
          • w357 Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. 07.11.05, 23:39

>.................tylko nie wiem, czy mój angielski jest na tyle
            > dobry, aby dogadać się z kimś przez telefon........
            • Gość: Monika Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. IP: *.tcz.vectranet.pl 07.11.05, 23:49

Niestety nie. Nie każdy ma full cioć/wujków i znajomych w Stanach:)

Pozdrawiam.
              • w357 Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. 07.11.05, 23:55
                .... Nie każdy ma full cioć/wujków i znajomych w Stanach:)

Jeżeli nie masz jakichkolwiek znajomych z którymi możesz porozmawiać, to może
                wróć do Polski i daj sobie spokój.
                AMEN
                • Gość: Monika Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. IP: *.tcz.vectranet.pl 08.11.05, 00:13

O ile mi wiadomo, przekraczanie granicy USA nie jest uzależnione od ilości
                  posiadanych znajomości w tym kraju, także o to nie muszę się martwić.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia/wieczoru.
                  • w357 Współczuje !!! 08.11.05, 00:19

>
                    > O ile mi wiadomo, przekraczanie granicy USA nie jest uzależnione od ilości
                    > posiadanych znajomości w tym kraju, także o to nie muszę się martwić.
                    >
                    > Pozdrawiam i życzę miłego dnia/wieczoru.
                    _________________________________________________________________
                    Chce mi się płakać ...
            • Gość: JJ Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. IP: *.hsd1.ga.comcast.net 14.11.05, 19:36
              na ile by niebyl dobry ten angielski - chyba czas zaczac go uzywac w praktyce!
              Na marginesie jak zadzwonisz to sama sie przekonasz jakim angielskim sami
              urzednicy operuja - GLOWA MALA! Naprawde pomaga w wyleczaniu kompleksow :)
      • Gość: Jarek Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. IP: 207.195.241.* 13.11.05, 05:42
        Monika napisała:
        > Tak więc zdecydowałam się na przyjazd do Polski bez CG, mając świadomość
        > pewnego ryzyka, jakie ponoszę. Data powrotu do Stanów to 30 listopad,
        > data ważności mojej wizy imigracyjnej: 19 listopad.

Po 19 listopada cie nie wpuszcza. To pewne. Wracaj wcześniej, bo ci przepadnie.
        Swoja droga nie rozumiem ludzi jak Ty, no chyba ze ci na tym bardzo nie zalezy.
      • Gość: Jarek Re: jeszcze raz ta sama sprawa.. IP: 207.195.241.* 13.11.05, 05:42
        Monika napisała:
        > Tak więc zdecydowałam się na przyjazd do Polski bez CG, mając świadomość
        > pewnego ryzyka, jakie ponoszę. Data powrotu do Stanów to 30 listopad,
        > data ważności mojej wizy imigracyjnej: 19 listopad.

Po 19 listopada cie nie wpuszcza. To pewne. Wracaj wcześniej, bo ci przepadnie.
        Swoja droga nie rozumiem ludzi jak Ty, no chyba ze ci na tym bardzo nie zalezy.
    • Gość: hm Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 08:34
      Monika pozostaje Ci kontakt z Ambasada USA w Polsce
      • Gość: mokra_cipka Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 13.11.05, 10:44
        dalas ciala
        szkoda pieniedzy na bilet
        i czasu
        • mpbc Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty 14.11.05, 18:25
          Ostatnio z ciekawości przeszedłem granicę w LA na paszporcie bez pokazywania CG.
          Wiza upłynęła w lipcu, pierwsze przekroczenie granicy w marcu 2005.
          Nie masz czego się bac, mnie wpuścili bez słowa, wystarczył paszport z wizą
          emigracyjną i pieczątką z marca 2005. Przekroczenie granicy tylko na paszporcie
          było 2 tygodnie temu na lotnisku w LAX
          • Gość: Monika Re: Wyjazd do Polski bez Zielonej Karty IP: *.tcz.vectranet.pl 14.11.05, 20:26
            GC mam już przy sobie w Polsce, także chyba nie mam już się czego obawiać.

Pozdrawiam,
            Monika
            • crz4u Świetnie :-) 15.11.05, 03:10
              Możesz już spać spokojnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka