b-beagle 11.11.05, 17:56 I czy jest to wam potrzebne ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 11.11.05, 17:58 Ja jestem papieżem. Nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 11.11.05, 18:00 Papiez też się spowiada ))) Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 11.11.05, 18:44 To ściema. Nie wierz we wszystko co mówią w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 11.11.05, 19:51 Ja chodzę 2 razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.05, 21:05 Wogole sie niespowiadam . Mieszkam w niemczech i tu nie ma tego "obowiazku". Czasem z rzadka jak jestem w kosciele przystempuje do komunii i niemam tego problemu co ziomkowie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 12:07 Gość portalu: xyz napisał(a): > Wogole sie niespowiadam . > Mieszkam w niemczech i tu nie ma tego "obowiazku". > Czasem z rzadka jak jestem w kosciele przystempuje do komunii i niemam tego > problemu co ziomkowie;)) Oooo! Ten brak "obowiązku" wynika z położenia geograficznego? Przytoczysz jakąś ustawę Bundestagu? Ordnung must sein! Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 11.11.05, 22:23 A co, u diabła cię obchodzi jak często obcy dla ciebie ludzie chodzą do spowiedzi i czy im jest to potrzebne czy chodzą dlatego,że im niepotzrebne. Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 11.11.05, 23:09 Diabła do tego nie mieszaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.11.05, 23:27 Jak to diabła nie? A czemu do spowiedzi chodzi, jak nie przez diabła? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 05:59 Nie wiem dlaczego cie to interesuje. Wg. katechizmu, kazdy katolik ma sie spowiadac przynajmniej raz w roku (nawet jesli jest w Niemczech:). Sa jednak ludzie ktorzy to robia duzo czesciej. Np. czlonkowie Opus Dei. Ale oni nie beda sie z tego przed toba spowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 09:28 dlaczego akurat Opus Dei? wskazówka jest taka,że jak ktoś chce regularnie przystepowac do komunii św. to powinien iśc do spowiedzi raz na miesiac, oczywiście niektórzy robia to rzadziej niektórzy częściej (papiez spowiadał się raz na tydzien, podobnie wielu świetych)w zalezności od wrażliwości sumienia Czy ten temat nie był niedawno wałkowany???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.05, 10:56 nie jest mi to potrzebne.. od czasu gdy ksiadz ziewnal podczas moich wywodow,zawiesilam te dzialalnosc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 11:04 hehehe.. widocznie nie popisałas sie niczym szczególnym A znacie te opowieśc księdza w czasie Wielkich Spowiedzi;), które maja zawsze miejsce w czasie Wielkiego Tygodnia, gdzie ludzi jest mnostwo do wyspowiadania ,a czasu mało? "Śniiło mi się,ze spowiadam...obudziłem się i...!?rzeczywiście!!! spowiadam!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.05, 11:10 > hehehe.. widocznie nie popisałas sie niczym szczególnym hi hi hi..nie ksiadz byl chamem...bo to bylo akurat na pogrzebie mojej mamy ,nawet /chyba/ trumna stala juz w kosciele.. > miejsce w czasie Wielkiego Tygodnia, gdzie ludzi jest mnostwo do > wyspowiadania ,a czasu mało? to jest najgorsza obluda jaka moze byc.. ciekawe co na to p.Bog..pewnie bierze urlop na tan czas ,coby sie tenu nie przygladac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 15:28 > nie jest mi to potrzebne.. > od czasu gdy ksiadz ziewnal podczas moich wywodow,zawiesilam te dzialalnosc.. Chcial Ci dodac otuchy!. Kiedys pewien dominikanin opowiedzial mi jak to przed wstapieniem do zakonu musial zrobic spowiedz z calego zycia. Oczywiscie byl bardzo napiety. Gdy zaczal sie spowiadac, wygladalo z jego spowiednik zasnal. Glowa mu sie osuwala z reki ktora sie podpieral nawet oddech jakby stawal sie dluzszy. Tak wiec kandydat szybko i w miare bezbolesnie skonczyl spowiedz, ale w tym momencie spowiednik sie obudzil i zaczal go bardzo szczegolowo instruowac... Niczego nie przespal:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 11:35 A po jaką cholerę macie chodzić do spowiedzi jak macie Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.05, 11:40 A po jaką cholerę macie chodzić do spowiedzi jak macie Forum. dokladnie.. a cos sie tak podniecila niezdrowo? Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 12:05 Dlaczego miałabym się podniecać i do tego niezdrowo? Zapytać nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 15:30 > A po jaką cholerę macie chodzić do spowiedzi jak macie Forum. Niestety tutaj mi jeszcze nikt niczego nie wybaczyl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Nie korzystam z tego typu usług IP: 70.137.170.* 12.11.05, 15:56 Spowiedz jest konieczna do uczciwej samoanalizy i rozwoju duchowego, podobnie jak chodzenie do szkoly jest konieczne do rozwoju umyslowego. Oczywiscie istnieja ludzie ktorym zbedne jest jedno albo drugie, a czasami obie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Nie korzystam z tego typu usług IP: 87.207.171.* 12.11.05, 17:03 Nie zgadam sie, ze > Spowiedz jest konieczna do uczciwej samoanalizy i rozwoju duchowego Konieczna do uczciwej samoanalizy i rozwoju duchowego jest wg mnie po prostu szczerosc wobec siebie, samoswiadomosc i brak zaklamania (lub odklamywanie sie). Metody moga byc rozne. I sadze, ze sa lepsze metody niz spowiedz. Np. psychoterapia, medytacja i inne metody wspierajace proces samoswiadomosci. Spowiedz to dla mnie proces sprawdzania, czy zachowanie jest zgodne z pewnym konkretnym systemem etycznym i rozpoznawanie tych, ktore sa niezgodne z nim. Byc moze prawidlowy proces spowiedzi zawiera w sobie element uczciwej autoanalizy, ale wg mnie z cala pewnoscia nie jest to jedyna i konieczna metoda, by owej uczciwej autoanalizy dokonac. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Nie korzystam z tego typu usług IP: 70.137.170.* 12.11.05, 17:15 > Metody moga byc rozne. I sadze, ze sa lepsze metody niz spowiedz. > Np. psychoterapia, medytacja i inne metody wspierajace proces samoswiadomosci. > Spowiedz to dla mnie proces sprawdzania, czy zachowanie jest zgodne z pewnym > konkretnym systemem etycznym i rozpoznawanie tych, ktore sa niezgodne z nim. > Byc moze prawidlowy proces spowiedzi zawiera w sobie element uczciwej > autoanalizy, ale wg mnie z cala pewnoscia nie jest to jedyna i konieczna > metoda, by owej uczciwej autoanalizy dokonac. Gdyby ludzie byli aniolami, to moze i tak by to dzialaja. Znam ludzi ktorzy eksperymentowali z transcendentalna medytacja, joga, autorefleksja i uczciwie dochodzili do wniosku ze musza nastepnie przejsc na... narkotyki. Zupelnie serio!!! Bez systemu etycznego z zewnatrz ludzie ida na skroty. Jesli wylacznie moja "uczciwosc" (sumienie) jest punktem odniesienia, wtedy jak powiedzial pewien inkwizytor, NIE MA NIC PEWNEGO. Tak oto w czasach Reformacji zrodzil sie relatywizm moralny ktory bardzo niedobrze sie ma vis a vis chocby takiego islamu jak na to wskazuja wydarzenia we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Nie korzystam z tego typu usług IP: 87.207.171.* 12.11.05, 17:27 Zgadzam sie, ze posiadanie wewnetrznego systemu etycznego (np. nie krasc, nie zabijac, nie klamac, nie oszukiwac) moze zabezpieczac w trakcie sciezki duchowej. To jeszcze jednak nie dowodzi,ze konieczna jest spowiedz. Co do przypadkow korzystania z medytacji transcendentalnej itd, to decyzje jakie podejmuja te osoby nie dowodza, ze metody sa do d... i ze to narzedzie szatana. PRzypuszczam zreszta ze sa to odosobnione przypadki, z ktorych chce sie stworzyc zgeneralizowana regula (a to smierdzi klamstwem, oszukiwaniem dla wlasnych celow!) Ja mialem na mysli medytacje praktykowana np. w buddyzmie oraz psychoterapie zachodnia. W obu tych systemach mowi sie jasno, ze korzystanie z narkotykow jest szkodliwe i nie mozna ich pogodzic z owymi praktykami. W buddyzmie mowi sie wrecz o wszelkich srodkach macacyh swiadomosc (a wiec takze alkohol!) Poza tym proces poszerzania samoswiadomosci to podroz dla odwaznych. Nie kazdy dotrze do celu. Wielu pobladzi po drodze. Istnieja jednak tradycje, ktore jasno okreslaja co robic by nie pobladzic i trzymac sie sciezki. Nie namawiam wiec do relatywizmu moralnego. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Nie korzystam z tego typu usług IP: 70.137.170.* 12.11.05, 17:49 Oczywiscie Hubercie, istnieja rozne systemy. Jednak tylko chrzescijanie uwazaja ze czlowiek nawet z pomoca specjalistow i systemow nie jest w stanie dac sobie rady. Katolicy uwazaja ze samodoskonalenie przez spowiedz to tylko warunek do czerpania z ofiary Chrystusa. Czyli odwoluja sie do prawdziwego poswiecenia NIE Z TEGO SWIATA, bo na tym swiecie takowe nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: Nie korzystam z tego typu usług 12.11.05, 17:54 >Jednak tylko chrzescijanie > uwazaja ze czlowiek nawet z pomoca specjalistow i systemow nie jest w stanie > dac sobie rady. Coz. W takim razie pozostaje mi tylko wspolczuc chrzescijanom. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
lunar1978 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 15:56 Ja jestem księdzem i ... jak ja nie nawidzę spowiadać! Jak coś fajnego się wydarza o czym donoszą mi wierni w konfesjonale ... to mnie tam nie zapraszają! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 15:59 Lunar, musisz byc mlodym ksiedzem. Ci rzeczywiscie nie moga usiedziec w konfesjonale. Najlepsi sa starsi spowiednicy ktorzy maja odpowiednia perspektywe na ludzkie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
lunar1978 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:01 Eee tam. Szlag mnie trafił jak moi parafianie byli na weselu u Kowalskich. Naprawdę mieli się z czego spowiadać ... a mnie tam nie było!! Buuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 16:06 jak lunar jest księdzem to ja jestem baletnica! Odpowiedz Link Zgłoś
ala-a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:13 lunar1978 napisał: > Ja jestem księdzem i ... jak ja nie nawidzę spowiadać! Jak coś fajnego się wyda > rza o czym donoszą mi wierni w konfesjonale ... to mnie tam nie zapraszają! > > :-))) > ;???? Odpowiedz Link Zgłoś
lunar1978 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:21 Tak Alunia ... wydało się. Nici z naszego ślubu :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ala-a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:23 lunar1978 napisał: > Tak Alunia ... wydało się. Nici z naszego ślubu :-)) > Lunarku,nie rob mi tego;(((((((((((((((((( moze przejdziemy na protestantyzm,,? roznica nie jest wielka ,a mozemy byc mezem i zona... prosze Cie przemysl to... Odpowiedz Link Zgłoś
lunar1978 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:28 Ojce zabronili. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:32 lunar1978 napisał: > Ojce zabronili. to ,moze mamusi spytamy? albo wiem co zrobie ...uwiode Twojego Tate...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 16:25 Na poczatek uwierzylam ze jest ksiedzem bo po co by to pisal. Teraz widze ze on moze byc tym "ksiedzem" co to zalozyl partyje racyja czy jak im tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 16:31 w dodatku ma niekumatą babe. nie wie,ze w protestantyźmie nie ma kaplaństwa hehe Odpowiedz Link Zgłoś
ala-a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:33 Gość portalu: mru napisał(a): > w dodatku ma niekumatą babe. nie wie,ze w protestantyźmie nie ma kaplaństwa heh > e ale zenic sie moga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 16:39 > Gość portalu: mru napisał(a): > > > w dodatku ma niekumatą babe. nie wie,ze w protestantyźmie nie ma kaplańst > wa > heh > > e > ale zenic sie moga? Alez oczywiscie! Rozwodzic tez. Zreszta najlepszy jest islam gdzie mozna zawrzec malzenstwo na kilka dni zeby... nie bylo grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-a Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:43 Gość portalu: Echo napisał(a): > > > Gość portalu: mru napisał(a): > > > > > w dodatku ma niekumatą babe. nie wie,ze w protestantyźmie nie ma ka > plańst > > wa > > heh > > > e > > ale zenic sie moga? > > Alez oczywiscie! Rozwodzic tez. Zreszta najlepszy jest islam gdzie mozna zawrze > c > malzenstwo na kilka dni zeby... nie bylo grzechu. nie islam odpada... miejmy nadzieje ze Lunar sam zrezygnuje z noszenia sukienki i zalozy spodnie...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 16:39 jak nie ma kapłanów to odpada pytanie czy moga czy nie moga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 16:35 > w dodatku ma niekumatą babe. nie wie,ze w protestantyźmie nie ma kaplaństwa heh > e E tam!. Oczywiscie ze jest kaplanstwo w kosciele episkopalnym. Pan Jerzy twierdzi ze to nie jest kosciol protestancki ale oni wyswiecaja kobiety! KK i ortodoksyjne tego nie robia wiec to JEST kosciol protestancki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 16:38 w kościele episkopalnym sa msze z przeistoczeniem? uznaje się sukcesję apiostolska? jesli nie, to nie ma tam kaplaństwa de facto tyle tych wyznan w protestantyźmie,ze mozna się zassssstrzelic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 16:44 > w kościele episkopalnym sa msze z przeistoczeniem? uznaje się sukcesję > apiostolska? jesli nie, to nie ma tam kaplaństwa de facto > tyle tych wyznan w protestantyźmie,ze mozna się zassssstrzelic!!! Sa dwa nurty. Jeden uznaje przeistoczenie ale stara sie to jakos teologicznie odwyjasniac, a drugi nie uznaje. Rezultat jest taki ze po probach odwyjasniania dochodzi do wielkich nawrocen. Henry Newman, Chesterton... Moim ulubiencem jest Alvin Kimel ktory ma fantastyczny blog na internecie. Czytam codziennie. catholica.pontifications.net/ Szkoda ze nie ma polskiego tlumaczenia. Wielu mogloby lepiej docenic jak wygladaja dyskusje na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:07 więc jest przeistoczenie czy go nie ma? nie moze byc połprzeistoczenia, zreszta kapłan tez musi byc "waznie" wyswięcony,zeby przeistoczenie uznac za przeistoczenie uff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 17:40 > więc jest przeistoczenie czy go nie ma? nie moze byc połprzeistoczenia, zreszta > > kapłan tez musi byc "waznie" wyswięcony,zeby przeistoczenie uznac za > przeistoczenie uff Jest duzo zamieszania w kosciele episkopalnym na ten temat. Niektorzy teologowie anglikanscy np. Zahl uwazaja ze Chrystus "jest obecny w komunii przez swoja nieobecnosc." Chodzi mu o to zeby jakos powiazac luteranska doktryne ze ofiara Chrystusa dokonala sie tylko raz jakies 2000 lat temu i my ja sobie wspominay, z katolicka doktryna ze przez transubstancjacje uczestniczymy w ZYWEJ ofierze Chrystusa ktora jest ponad i pozaczasowa. Wypowiedz Zahla pokazuje wg. mnie ze te dwie doktryny nie daja sie pogodzic i stad niekonczace sie zamieszanie doktrynalne wsrod Anglikan ktorzy usiluja to zrobic. To jest najkrocej jak moge to ujac na potrzeby forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:43 rozumiem, czyli przeistoczenia nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
lunar1978 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:37 Protestuję !! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lunar1978 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:38 Nie tu miało być .. cofam tę wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: 70.137.170.* 12.11.05, 16:46 > Nie tu miało być .. cofam tę wypowiedź Ktora? Wygladasz na zagubiona owce. Mam nadzieje ze nie czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
lunar1978 Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? 12.11.05, 16:50 Tę ... protestuję. Jedna czarna owca podkreśla biel wszystkich pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mru Re: Jak często chodzicie do spowiedzi ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 17:03 pochlebiasz nam hmmmm Odpowiedz Link Zgłoś