Dodaj do ulubionych

spokojne miejsce w Grecji

30.12.05, 00:25
Prosiłabym o wskazówki ....
Gdzie wybrać się do Grecji z męzem i 4-letnim dzieckiem? Byliśmy 6lat temu na
Riwierze Olimpijskiej..

Jesteśmy osobami, które nie lubią zatłoczonych plaży. Preferujemy wypoczynek
poprzez spacery, podziwianie widoków, zwiedzanie i trochę odpoczynku nad wodą.

Dodam jeszcze ,że nie stać nas na drogie biura podrózy.

Czy polecicie jakieś konkretne , ładne miejsce , biuro podróży? Będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • amigo50 Re: spokojne miejsce w Grecji 30.12.05, 02:10
      Z czystym sumieniem namawiam Was na wyspy. Oczywiście, na moje ulubione (nie
      będę pisał, że ukochane, bo żona będzie zazdrosna) Cyklady. Biorąc pod uwagę
      wik dziecka nie będę proponowal Wam rejsu pod żaglami - choć pływałem już z
      półtorarocznym berbeciem na pokładzie też. Nie będę namawiał Was na gwarne
      Mykonos czy Santorini, na kontrowersyjne (choć wiem, że tu narażam się
      Bebiaczkowi) Siros. Co Wam zaproponuję? Zwykle proponuję Naxos, które w Waszym
      przypadku byłoby także bardzo dobrym rozwiązaniem. Wam jednak proponowałbym
      wyspę Paros a dokładniej okolice miasteczka Noussa (choć Paroikia jest
      zdecydowanie ładniejsza i ciekawsza). Dlaczego więc Noussa? Dlatego, że jest
      równie dobrym miejscem wypadowym jak Paroikia (oprócz wypadu na Antiparos - tu
      Paroikia jest lepsza), ale okolice Noussa mają lepsze plaże a zatoka pomiędzy
      dużą piaszczystą plażą a plażą Colimbitres jest idealnym miejscem dla takich
      berbeci jak Wasz. Wyobraź sobie pas wody o długości około 1,5 km szer. 0,5 km i
      głębokości nie większej niż do pasa. Dzieci mi już powyrastały, ale kiedy byłem
      tam, to pierwsza myśl jaka mi przyszła była taka, że gdybym kiedyś w
      przyszłości szukał miejsca na wakacje z wnukami, to byłoby ono właśnie na
      Colimbitres. Wybierałbym się oczywiście bez żadnego biura podróży, zwłaszcza,
      że tej oferty chyba w nich nie znajdziesz. Jeżeli chcesz więcej szczegółów -
      pytaj.
      • gale Re: spokojne miejsce w Grecji 30.12.05, 06:56
        Ja rowniez uwazam, ze wyspy to dobry wybor. Riwiera Olimpijska jest raczej
        miejscem zatloczonym, a na wyspach znajdzie sie wiele miejscowosci i obiektow
        mniej obleganych przez turystow.

Dobrym miejscem, wydaje mi sie, byloby Kissamos na Krecie. Spotkalem tam
        turystow z malymi dziecmi, rowniez mlodszymi niz Wasze. O miejscowosci i
        hotelach wykupywanych przez polskich operatorow pisalismy stosunkowo duzo na tym
        Forum, wiec zapraszam do wyszukiwarki. Dotychczas ceny wakacji w Kissamos, ze
        wzgledu na pewne oddalenie miasteczka od wiekszych osrodkow turystycznych, byly
        calkiem przyzwoite, atrakcyjne w stosunku do jakosci.

Milych wakacji,
        gale.
        • Gość: turysta Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.tkdami.pl 30.12.05, 08:27
          Kokino Nero,riwiera olimpijska.
          pozdrawiam
      • ewa9923 Re: spokojne miejsce w Grecji 30.12.05, 11:46
        Riwiera Olipijska odpada, bo faktycznie jest tam tłoczno.

Gdy zobaczyłam na mapie gdzie są te wyspy: Naksos i Paros trochę się przeraziłam
        odległością. Ile zajmuje podróż samochodem w tamte miejsca? Gdybyśmy się
        zdecydowałi na własny doajazd, jechalismy sami jednym samochodem ...

A co myślicie o wyspie Korfu?
        • bob75rob1 Re: spokojne miejsce w Grecji 30.12.05, 12:06
          Nam podróż samochodem zajęła 26 godz. (W-wa - Saloniki), tamże nocleg, 4-5
          godz. Saloniki - Ateny. Trasa przebiegała przez: Slowację, Węgry, Serbię i
          Czarnogórę i Bułgarię.
          Niestety nie wiem skąd odpływają promy na te wyspy, domyślam się, że również z
          Pireusu (jak w przypadku Krety). Ceny promów jeśli chodzi o samochód niestety
          nie są niskie. Za 2 osoby + samochód osobowy w dwie strony Pireus - Chania
          zapłaciliśmy ok. 230 EUR (do kupienia w Polsce), w tym koszt transportu
          samochodu w obie strony to ok. 155 EUR. Ceny paliwa się prawie wyrównały więc
          nie ma takiego szoku jak jeszce kilka lat temu.
    • acek2004 moze Kreta... 30.12.05, 13:06

w ostanie wakacje bylismy na Krecie z 3,5 letnim synkiem na Krecie, tyle ze
      bylismy tam poza biurem podrozy. W sumie cale poludnie Krety pelne ejst
      spokojnych miejsc, pustych plaz i pieknych widokow :). Tyle tylko, ze wiekszosc
      biur podrozy ma swoje hotele na polnocy. Pobyt na polnocy ma te zalete ze nawet
      ebz samochodu mozna duzo zwiedzic jezdzac np. autobusami. Poza tym nie
      zapominajcie o tym, ze dziecko najabrdzeij lubi sie bawic z innymi dziecmi :), a
      w miejscach malo zatloczonych niesttey czasem trudno spotkac inne dzieci, my
      mielismy wlasnie ten problem, stad czesto ejzdzilismy do najblizeszj
      miejscowosci gdzei nasz synek biegal z miejscowymi dzieciakami po placu. Plaze
      na polnoscy sa tez czesciej niz na poludniu malo osloniete od wiatru co czasem
      moze byc problemem gdy bardzo wieje.

co do konkretnych miejsc to juz an Forum bylo sporo watkow na ten temat.. ja
      ejdnka ejstem fanem poludnia Krety :), Kreta ma jeszcze jedna zalete, oferty
      Biur podrozy na Krete sa realtywnie tansze niz w inne miejsca..

w razie pytan pisz na priv lub gg 1727932

acek
    • ewamalgorzata Re: spokojne miejsce w Grecji 30.12.05, 16:12
      Może Sithonia na Halkidiki? To najmniej "uturystyczniony" z trzech "palców" i
      moim zdaniem najladniejszy, najbardziej malowniczy. Jest też- w przeciwieństwie
      do malowniczego skądinąd Peloponezu - stosunkowo blisko, mniej wiecej o 10-12
      godzin bliżej:)
      Jeśli jedziecie pod namiot - polecam www.camping-melissi.com/ -
      wyjątkowo korzystny stosunek jakości do ceny - zresztą, w mojej ocnie - jeden z
      najmilszych kampingów, na jakim bylam w Grecji. Okolice bardzo malownicze -
      niesamowite "jednorodzinne" plaże, powciskane w skałki, do ktorych ez problemu
      daje się dojść. W pobliżu cudowne malutkie miasteczko Sikhia (chyba..).
      Jesli nie jesteście zwolennikami kampingu - w okolicy jest też kilka fajnych
      nadmorskich miasteczek - mnie sie bardzo podobało nieodległe Sartri, gdzie
      sprzedawali niesamowite, przepyszne, wino prosto z beczki;-)

Możecie też spróbować drugiego "palca" - Kassandry. Athos radzę omijać- moje
      największe - do tej pory - greckie rozczarowanie. Drogo, brzydko,
      niemieckojęzycznie głównie:) Za to sama góra, obserwowana z plaży przy
      kampingu, o którym wspomnialam - wygląda niesamowicie:)
      • Gość: Ji Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 18:11
        mysle ze chalkidiki lub thassos bedzie super, spokoj, zielen,plytka woda,piekne
        krajowbrazy i zdrowy mikroklimat
      • Gość: bah7 Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 30.12.05, 19:16
        > Może Sithonia na Halkidiki?

Zamierzam spędzić właśnie w Vourvourou na Sithonii aż 2 dni w przyszłym roku,
        bo jest tam wyjątkowo malowniczo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=20036256&v=2&s=0

bah7
        • ewa9923 Re: spokojne miejsce w Grecji... 30.12.05, 19:42
          A gdybym wybrała Sitonię -ile zajmuje dojazd w ten rejon?
          Nie chcę przemeczyć dziecka godzinami jazdy samochodem.

Czy jakieś biuro podróży ma w swojej ofercie wakacje w tym miejscu?

Camping odpada, czy mozna tam jechać na przełomie sierpnia/września w ciemno i
          znalezc jakis pokój dla nas-niewymagajacych?
          Czy opłaca się tam żywić we własnym zakresie, tzn. samemu przyrządzać posiłki?
          A moze raczej wakacje zorganizowane z biurem podrózy z wykupionym wyżywieniem?

Będę bardzo wdzieczna za rady.

A co myslicie o Korfu?
          • Gość: bah7 Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 30.12.05, 20:57
            > Nie chcę przemeczyć dziecka godzinami jazdy samochodem.

To zaplanuj ciekawe przystanki i wygodne noclegi po drodze...

> czy mozna tam jechać na przełomie sierpnia/września w ciemno i
            > znalezc jakis pokój dla nas-niewymagajacych?

W wątku, który Ci podałem, mogłaś znaleźć m.in. link do strony z propozycjami
            noclegów na Sithonii - po sezonie, we wrześniu jest taniej...

halkidiki.com/english/sinfo_e.htm

> Czy opłaca się tam żywić we własnym zakresie, tzn. samemu przyrządzać
            > posiłki?

Nie wiem, co Ci się opłaca, ale greckie jedzenie jest chyba jedną z
            największych wakacyjnych przyjemności w tym kraju, szczególnie w tawernach, w
            połączeniu z szumem morza i zachodem słońca...

Pzdr

bah7
          • Gość: ewamalgorzata Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:42
            Myśmy jechali około 25 godzin - z Łodzi. Jakieś biuro organizuje na pewno,
            gdzieś był kiedyś watek - ale to były wyjazdy autokarowe. więc podróż tak samo
            męcząca. Nie wiem, jak w sierpniu, ale mam wrażenie, że we wrześniu nigdzie
            już nie ma problemów ze znalezieniem jakiegoś pokoju. Poza tym - jesli nie
            lubisz jeździć w ciemno (no cóż, ja też nie lubię, choć czasami jeżdżę) -
            spróbuj coś znaleźć przez net, jest mnóstwo ofert.
            Co do wyżywienia - ceny w Grecji nie porażają - a tak jak już napisał mój
            przedmówca - grecka kuchnia to jeden z powodów, dla których ludzie wracają go
            Grecji. Moim zdaniem kupowanie wyjazdu z wyżywieniem do Grecji to totalne
            nieporozumienie:)
            • ewa9923 Re: spokojne miejsce w Grecji... 01.01.06, 13:42
              Dziękuję za link. Prześliczne zdjęcia..

Spróbuję coś zarezerwować , bo nie lubię jezdzić w ciemno.
              A która z miejscowości na Sithonii jest szczególnie ładna?
              Zdecydujemy się jechać samochodem - co warto zobaczyć będąc w tych okolicach?

Dziekuję za Wasze rady i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!
              • Gość: ewamalgorzata Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 13:47
                Wiesz.. mnie sie bardziej podobała ta część półwyspu, z której widać Athos. A w
                niej - dwa miasteczka - turystyczne Sartri i mało turystyczna ale urocza Sikia
                (nie jest nad morzem - ale z góry morze z niej widać.
                Typowych "obiektów do zwiedzania" w tej okolicy jakoś zbyt dużo nie ma - ale
                rekompensuja to malownicze okoliczności przyrody;-)
                • ewa9923 Re: spokojne miejsce w Grecji... 01.01.06, 13:53
                  Dziękuję.

I jeszcze tylko jedno pytanie - jakie są orientacyjne ceny
                  za pokój dla dwóch osób dorosłych i dziecka 4-letniego
                  z dostępem do kuchni i łazienki
                  na początku września?

Pozdrawiam
                  • Gość: ewamalgorzata Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 15:18
                    www.greek-hotels.com/sithonia.php
                    www.halkidikihotels.gr/
                    www.hotelakrogiali.gr/
                    www.go-halkidiki.com/
                    dir.forthnet.gr/1469-8-en.html
                    aaa... zresztą: użyj googli;-)
              • Gość: bah7 Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 01.01.06, 16:44
                > co warto zobaczyć będąc w tych okolicach?

Przejrzyj ten wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=19818281&a=20035957

> A która z miejscowości na Sithonii jest szczególnie ładna?
                > jakie są orientacyjne ceny za pokój...

Nie bój się nic i odważnie zapoznaj z dokładnymi info, które są np. w linku o
                Sithonii, który Ci podałem - znajdziesz tam liczne fotki z różnych miasteczek,
                ceny noclegów itp.

Ale plaże to najbardziej podobają mi się w okolicy Vourvourou, o czym już
                pisałem...

Pozdrawiam

bah7
                • Gość: Katarzyna Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:08
                  Polecam wyspę grecką Thassos jest najtansza.
                  Ja we wrzesniu 2005 roku płaciłam w triadzie (wylot z katowic)
                  1700,00 zł.na 2 tygodnie w wyżywieniem (dzieci darmocha do 3 lat)
                  w hotelu Coral.
                  Polecam także wyjazd z Sinbadem autokarem na Thassos - jest długa podróż( ale
                  pobyt trwa gdzies 7 dni i kilka na dojazd)hotele sa w ofercie ze 4 szt.
                  Pozdrawiam ...
                  • Gość: ania Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:41
                    A jaka była pogoda we wrześniu, i czy to hotel dobry dla małych dzieci, czy
                    daleko z tamtąd do plaży?
                    • Gość: Katarzyna Re: spokojne miejsce w Grecji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:39
                      Hotej jest blisko plaży .Ma 2 piętra ( łazienka , telewizor ,lodówka,miła
                      jadalnia )specjalny basenik dla dzici , zabawki i leżaki.
                      Przy plaży sa drzewa wiec nie trzeba miec parasola,rodzice z małymi dziecmi
                      siedzieli w cieniu drzew , plaża publiczna ,czysta i przyjemna -troszke dalej
                      są dwie urocze tawerny z jedzonkiem , pusta sa na niel lezaki z hotelu coral - -
                      gratis ..już podaję stronę tego hotelu ( jest to ich prywatna strona grecka)
                      A w triadzie kupiłam wycieczke.
    • Gość: Katarzyna Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:40
    • Gość: Katarzyna Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:42
      Zdjecia na tej stronie (hotel coral - wyspa Thassos)są stare i hotel w
      rzeczywistości wyglada lepiej maja ogród oliwkowy a przy płocie wisza
      winogrona , które można sobie zerwac)
    • Gość: Katarzyna Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:43
      Zdjecia na tej stronie (hotel coral - wyspa Thassos)są stare i hotel w
      rzeczywistości wyglada lepiej maja ogród oliwkowy a przy płocie wisza
      winogrona , które można sobie zerwac)
      Pogoda we wrzesniu nie była bardzi goraca miałam 6 dni słonecznych a 5troszke
      pochmurnych. Na Thassos w wrzesniu średnia tem.28 stopni.Super wystarczy -
      opaliłam sie na mulata.
      Oto strona :
      www.hotel-coral.gr/indexeng.htm
      • ewa9923 Re: spokojne miejsce w Grecji 03.01.06, 22:00
        Dziękuję za wszystkie cenne informacje.

Który wariant jest tańszy :
        podróz na Halkidiki własnym samochodem

czy autokarem poprzez biuro podrózy?

• Gość: acek Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.product / 62.233.238.* 04.01.06, 17:51
          podroz autokarem z dzieckiem to moim zdaniem zly pomysl...

acek
        • Gość: JI Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:57
          Podróż z biurem jest na pewno tansza, ale samochodem polecam zdecydowanie,
          wiecej swobody i samemu decyduje sie gdzie jechac,gdzie sie zatrzymac itp
    • tomlee28 Re: spokojne miejsce w Grecji 06.01.06, 12:52
      Ja polecam Halkidiki, hotel Mount Athos w miejscowości Ierissos, polecam
      bardzo:)
      Wyżywienie all inclusive, blac zabaw, basen z brodzikiem dla dzieci, animacje(w
      jez. niemieckim) ale to dzieciakom nie przeszkadza.
      Ja byłem z Itaką

madeintomek.blox.pl/html/
    • Gość: sandra00 Re: spokojne miejsce w Grecji IP: *.katowice.wiw.gov.pl / 80.55.222.* 25.01.06, 11:47
      jeżeli chodzi Ci o naprawdę spokojne miejsce zupełnie inne niż Riwiera Olimp.to
      polecam napewno Stavros na Halkidiki , plaża piaszczysta , małe miasteczko niby
      takie jak Nei Pori ale mniej turystów , mniej syfu itd.mogę polecić nawet
      biuro .jak chcesz wiedzieć coś więcej . służę moje gg.2649043
    • amellka1 Re: spokojne miejsce w Grecji 26.01.06, 13:17
      Polecam Wyspę Korfu: zielona wyspa, piękne plaże. Najpiękniejsza w maju,
      czerwcu, wówczas nie doskwierają wielkie upały, a i nie ma tłumów turystów.
      Spędziłam tam przemiłe wakacje dwa razy. Fotki i opisy ciekawych miejsc
      znajdziesz na stronie z ostatnich wakacji agiosgeorgios.w.interia.pl/
      • meisser Re: spokojne miejsce w Grecji 26.01.06, 14:17
        Witaj. Poczytalem Wasze interesujace wspomnienia z AG. Poniewaz wybieram sie
        rowniez do apartamentow Helene,chcialbym prosic zebys zechciala nieco wiecej o
        nich napisac. Bede wdzieczny za szerszy ich opis. O sama wyspe nie pytam ,bo
        mialem juz przyjemnosc ja odwiedzic:) Dziekuje i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka