Dodaj do ulubionych

SARANDA - Resort Hotel Mario

07.05.13, 13:10
Witam wszystkich,

2 lipca br. wybieramy się z żoną na zasłużony (chyba smile) urlop do Albanii organizowany przez biuro podróży (.....smile) . Skusił nas przepiękny lazurowy kolor morza; wybraliśmy Sarandę, hotel Mario ( wikimapia.org/#lang=pl&lat=39.859048&lon=20.020830&z=19&m=b&search=Saranda ) z dwoma posiłkami (nie do końca jesteśmy przekonani co do słuszności decyzji). Bardzo jesteśmy podekscytowani tym faktem, ponieważ będą to nasze pierwsze kroki na ziemi albańskiej.
Moja wiedza na temat Albanii była znikoma i stereotypowa do czasu kiedy zacząłem szukać i czytać informacje o Albanii.
Jesteśmy nastawieni na totalny wypoczynek, plażowanie oraz odrobinę szaleństwa i zwiedzania.
Prosimy o wszelkie nawet najdrobniejsze informacje, które mogą nam się przydać podczas pobytu w Sarandzie. A może już ktoś był w tym hotelu bo jak na razie to tylko znalazłem standardowe opisy biur podróży, które od siebie się nie różnią niczym.
Jesteśmy ciekawi: cen w sklepach i usług, co warto zwiedzić, gdzie plażować, co posmakować z kuchni albańskiej, na co zwrócić uwagę, czego się wystrzegać, gdzie wymieniać kasę, jaką walutę zabrać z Polski?
Każda wasza nawet najdrobniejsza uwaga będzie dla nas cenna.
Liczymy na WAS smile

Pozdrawiam
Janusz

Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 09.05.13, 12:31
      Przejeżdżałem przez Sarandę w ubiegłym roku - spodobała mi się zdecydowanie mniej niż reszta Albanii - ot taki zatłoczony kurort. Z Twojego linku wynika, że hotel jest trochę oddalony od zatłoczonego centrum - to z jednej strony dobrze, ale z tej strony Sarandy bardzo dużo rzeczy się buduje - jest ryzyko, że dookoła hotelu będzie plac budowy. No i hotel jest kawałek od plaży.
      Saranda jak na Albanię jest droga - to przekładając na nasze warunki taki Sopot czy Międzyzdroje - więc trudno mi pisać o cenach w samej Sarandzie, napiszę Ci ogólnie o cenach albańskich. Towary krajowe (albańskie) są tanie - pieczywo, owoce, ryby - to wszystko jest o 20-50 % tańsze niż u nas. Wina mają doskowałe, a wina w cenie ok. 2-3 Eur to już górna półka i doskonała jakość. Drogie (droższe niż w Polsce) są wszyskie towary importowane. Większość to towary włoskie, ale widziałem np. sok Tymbark - ok. 200 leków (ponad 6 zł) za 1 litr.
      W Saradzie masz mnóstwo bankomatów nie warto wozić zbyt dużo gotówki. Ale bardzo ważne - w weekendy często kończą się w bankomatach pieniądze, a uzupełniają dopiero w poniedziałek. Kartą nie zapłacisz prawie nigdzie.
      Nie wiem czy masz na miejsce auto - dlatego nie wiem, co Ci zaproponować do zwiedzania ale koniecznie Butrint. Jeśli masz auto, to warto wybrać się do "niebieskiego oka", do Gijokastry, a także na północ, na riwierę albańską aż do Dhermi i na przełęcz Llogara.
      Generalnie Albania jest bardzo bezpieczna, ale w kurorcie zawsze może być trochę mniej bezpiecznie niż na prowincji.
      Do jedzenie polecam przede wszyskim ryby i owoce morza (w tej okolicy na pewno bardzo popularne będą małże hodowane w słonym jeziorze obok Butrint).
    • bledi88 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 20.05.13, 12:13
      Fajnie jest w Sarandzie, ale jako albanczyk nie polecam duze miasta wink poniewaz wszedzie buduja i jest brudno. Ale na przyklad jakies 40-50 km od Sarande w kierunku Vlora w miejscowosciach jak: Lukove,Borsh,Qeparo jest naprawde fajnie.
      Ale jak bedziesz w Sarandzie, to jedzcie do niebieskie Oko, do Butrintu ( amfiteatr ), do Ksamilu, i jeszcze jest zamek Lekures ktory tez jest interesujace ( bardziej wieczorem bo widok jest NIESAMOWITY ) .
      • starucha121 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 26.05.13, 16:14
        Podpisuje sie pod poprzednikami. Co do plazy to my jezdzlismy do Ksamila, bylo tam cudnie i w jednym z malych barkow na plazy podaja pyszne ryby i niesamowita mrozona kawe zwana Frappe.
        • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 27.05.13, 08:41
          Cześć Ania,

widzę, że przebywałaś w Sarandzie na wczasach. Gdybyś znalazła trochę czasu i rozpisała się o wszystkim co utkwiło Ci w pamięci to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
          Janusz
    • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 09.06.13, 10:54
      Ludziska !!!
      Nikt tam nie był a może się wybiera ?
      Kilka opinii zagranicznych gości hotelu:
      www.albania-hotel.com/albania/saranda/hotels/mario-royal-resort-hotel-reviews
      Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie smile
    • astka71 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 26.06.13, 17:21
      Witaj! Właśnie wróciłam z Sarandy . Aktualnie temperatura powyżej 30 stopni i duża wilgotność z uwagi na położenie miasta nad zatoką,otoczenie górami oraz gęstą zabudowę. Zabudowa chaotyczna amfiteatralna i jak już inni wspominali jest to ciągła budowa. Jeśli chodzi o Twój hotel to jest położony poza centrum przy drodze wyjazdowej do Ksamilu i Butrintu. Od frontu hotelu widok na morze i Sarande. Wieczorami możesz słyszeć budowę plaży. Nic więcej nie wiem na temat Twojego hotelu bo w środku nie byłam. Niestety w Sarandzie nie ma czegoś takiego co można byłoby nazwać plaża. Jeśli już to po wyjściu z hotelu kieruj się w lewo i tam jest coś co przypomina plaże na wysokości Mango Beach ,a dalej supermarket Planet. Najbliższe plaże w Ksamilu ok 30 min autobusem. Autobus zatrzymuje się przed hotelem nie ma przystanków i rozkładów jazdy. Do Ksamilu zapłacisz za jedną osobę 100 leków. Orientacyjnie rano będziesz miał autobus o 8:40 i przed godziną 9. Warto rano tym o 8:40 pojechać do Butrintu za 8 min drogi za Ksamilem. Tam jest pętla i autobus zawraca do Sarandy. Zwiedzisz Butrinit (bilet wstępu 700 leków) wracasz o 11:30 wysiadasz w Ksamilu i idziesz na plażowanie i jedzonko. Powrotny z Ksamilu 13: 35 i 15: 30. zapytaj osobę sprzedająca bilety. Chętnie pomogą zapiszą na kartce. Warto wybrać się na zamek Lerkusi, z uwagi na wspaniałe widoki na Korfu i Albanię. Ja wchodziłam póżnym wieczorem pieszo drogą, ale jęśli nie masz kondycji i będzie upał to warto wziąć taxi cenę ustal przed odjazdem. Z uwagi na brak przystanków i rozkładów samodzielne zwiedzanie jest dość trudne, więc pojedź z BP do Gjirokastra Niebieskiego Oka - naprawdę warto. Ja samodzielnie byłam jeszcze autobusem na północ od Sarandy w Lukove na plaży pięknie!!, ale to długa historia i przypadek oraz pomoc Albańczyków. Życzę wspaniałych wakacji. Zakup przewodnik -przyda Ci się do samodzielnego zwiedzania Butrintu. Aga
      • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 26.06.13, 20:07
        Witaj Aga !!!
        Serdeczne dzięki za sprawozdanie i chęć pomocy z Twojej strony w rozwianiu moich wątpliwości.
        Cieszę się, że znalazłaś czas żeby usiąść i skreślić kilka słów osobie, która jedzie w "ciemno" a pranie po wakacjach na pewno jeszcze nie zrobione smile
        Jeśli znajdziesz jeszcze troszkę czasu to pisz wszystko co mile wspominasz a co Cię zniechęciło.
        Co do plaż w Sarandzie to potwierdziłaś moje przypuszczenia (obleciałem wszystkie mapy i zdjęcia satelitarne) - faktycznie tylko w lewo od hotelu coś wygląda jak plaż - czy jest to piasek na wysokości Mango Beach? Buciki do kąpieli w morzu wskazane? Ceny znośne?
        Budowa plaży-co miałaś na myśli???

Jeszcze raz dzięki i czekam z niecierpliwością na więcej smile

Pozdrawiam Cię serdecznie
        Janusz

• astka71 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 26.06.13, 22:37
          Pranie już zrobiłamsmile słońce naładowało mi baterie i zakręcona jestem pozytywniesmile Ja także wcześniej przestudiowałam mapy i zdjęcia satelitarne,ale osobiście znalezienie plaży zajęło mi 1 dzień. Buty weź jak najbardziej przy Mango Beach plaża żwirowo-kamienista, w Ksamilu jest piasek i żwir a czasami beton. Uważaj na jeżowce bo osobiście widziałam ich ofiarę.A tak- budują plaże nawożą żwir lub kamienie,betonują i to niedaleko Twojego hotelu także. Może zdążą do Twojego przyjazdu.Ludzie serdeczni i pomocni,przyda się kartka długopis i ręce, bo czasami trudno się dogadać. Piękne widoki,swojskość, ludzie to atuty tego kraju. Niestety Saranda i także już Ksamil zmierzają do turystyki skomercjalizowanej metodą prób i błędów w tempie ekspresowym. Można to zrozumieć ,ale szkoda takich miejsc i "kwiatków"jakie tam wyrosły. Ps. aktualny kurs to 1 euro = ca 140 leków. ceny różne. Np. obiad ryba świeża i sałatka oraz piwo dla 2 osób zapłaciliśmy 700 lekow w knajpie w Ksamilu dalej od plaży,gdzie byli miejscowi. Drink w Sarandzie w jakimś klubie to 500 leków. Taxi Ksamil Saranda 1000 leków. Pozdrawiam Aga
      • ikaczmarek4 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 27.06.13, 15:34
        witam,

czy mogę prosić o podanie adresu mail chciałam uzyskać kilka praktycznych informacji na temat Albanii i sarande wybieram się tam w sierpniu ,
        mój adres ikaczmarek4@wp.pl
        dziekuje,
        pozdrawiam Iwona
        • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 28.06.13, 08:32
          Cześć Iwona,
          jeśli chodzi o mnie to złożę obszerną relację po przyjeździe - czyli po 16 lipca br.
          Jedziesz do tego samego hotelu co my?

Pozdrawiam
          Janusz
    • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 01.07.13, 18:07
      ZA 14 GODZIN WSZYSTKO BĘDZIE WIADOMO !!!

*** URLOP !!! *** smile
      • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 03.07.13, 09:30
        Witam,
        po pierwszej przespanej nocy mogę powiedzieć tylko tylko - jest bajecznie !!!
        Warto odwiedzić Albanię - strasznie mili ludzie, pomocni, uczynni, uśmiechnięcie itd. itp.
        Infrastruktura Sarandy nie skażona jeszcze komerchą ale dużo jeszcze mają do zrobienia.
        Ogólnie po jednym dniu jestem zauroczony prostotą, widokami i miejscową ludnością.
        Dzisiaj wybieramy się z żoną na miejscowe podboje kulinarne.

Pozdrawiamy
        Janusz i Marcelina

• balkandriver Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 06.07.13, 17:10
          janmar75 napisał(a):
          > Witam,
          > ...po pierwszej przespanej nocy...
          > Pozdrawiamy
          > Janusz i Marcelina

Przespałeś noc w Sarandzie? - Profanacja smile I miasta i Małżonki smile
          Mam nadzieję, że wtopiliście się jednak w nocne życie i byliście już na Lekurs i w Butrincie!
          A zajrzyjcie na plażę z ujściem rzeki do morza - fantastyczna różnica temperatur na kilkudziesięciu metrach!
          To życzę Wam następnych, nieprzespanych nocy!
          Powodzenia!

BALKANDRIVER
          • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 14.07.13, 15:47
            Temperaturę rzeki osobiście sprawdziłem u jej źródła (BLUE EYE). Jak wrzucić tutaj zdjęcie to potwierdzę to dowodem namacalnym smile
            Pozdrawiam
            Janusz
            • balkandriver Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 19.07.13, 00:57
              Witaj,
              Najlepiej przez imageshacka zdjęcia wrzucić.

BALKANDRIVER
              • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 19.07.13, 09:14
                Cześć BalkanDriver,

konto już założyłem na ImageShack'u także dzisiaj popołudniu albo najpóźniej jutro powrzucam kilka fotek jak "potężny waleń" brodzi w Blue Eye. smilesmilesmile

Pozdrawiam

• janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 19.07.13, 20:31
                A oto kilka dowodów smile

img708.imageshack.us/img708/1130/g46q.jpg
                img5.imageshack.us/img5/4848/6psx.jpg
                img839.imageshack.us/img839/7954/vkal.jpg
                img571.imageshack.us/img571/9011/3yuj.jpg
                • balkandriver Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 19.07.13, 22:02
                  Jak powiedział / napisał, tak zrobił smile
                  To teraz pochwal się, ile tam posiedziałeś , ze stoperem w ręku smile
                  Ja zawsze takie zawody robię dla grup i walki bywają zawzięte smile
                  Gratulacje za ostatnie zdjęcie - co kobiecie obiecałeś??
                  Pozdrówka

BALKANDRIVER
                  • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 20.07.13, 10:06
                    Szczerze mówiąc to nie liczyłem czasu ale myślę, że z dobre 10-15 min brodziłem smile
                    Najgorszy był szok na wejściu ale potem już nie odczuwałem tej temperatury. Natomiast po wyjściu z wody poczułem się o jakieś 10 lat młodszy smile
                    Obiecać nic nie obiecałem ale co zyskałem za wejście do wody to nie mogę napisać bo bana dostanę smilesmilesmile
                    Miejsce przepiękne, troszeczkę zaniedbane jak na takie cudo natury ale i tak widoki zapierały dech w piersiach

Pozdrawiam
                    • ma.ci.ej Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 20.07.13, 22:30
                      > Szczerze mówiąc to nie liczyłem czasu ale myślę, że z dobre 10-15 min brodziłem

10-15 minut ? Spróbuję pobić Twój rekord za miesiąc, ale z tego co próbowałem rok temu, to może być ciężko.
                      • balkandriver Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 22.07.13, 21:05
                        Ja się od razu poddaję, no ale popatrz na Kolegę - ze dwa razy taki, jak ja sad
                        Moje córki lepsze były ode mnie, pływały tam, jak pstrągusie!
                        Ale zabawa przednia, tak, czy owak!
                        A że zaniedbane miejsce - hmm, mam zawsze mieszane uczucia - czy zostawić to miejsce dziewicze, czy zrobić mega turystyczny resort? Czasu nie cofniemy - będą barierki, bilety wstępu, szpileczki i klapeczki - i to mnie przeraża!

BALKANDRIVER
                    • balkandriver Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 22.07.13, 20:54
                      janmar75 napisał(a):
                      > Obiecać nic nie obiecałem ale co zyskałem za wejście do wody to nie mogę napisa
                      > ć bo bana dostanę smilesmilesmile
                      Jasne - chyba każdy myślący chłop potrafi sobie to wyobrazić smile , więc lepiej nie zdradzaj szczegółów smile
                      Najważniejsze, że dobrze się bawiliście!
                      Pozdro

BALKANDRIVER
                      • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 22.07.13, 22:08
                        W ogóle i szczególe to wspominam te wakacje chyba najlepiej ze wszystkich - zaskoczyła mnie ta rzeczywistość albańska w dobrym słowa znaczeniu. Nic nie było udawane i robione pod publikę - to właśnie chciałem widzieć i dotykać.
                        Albańczycy mają potężny potencjał w postaci samych siebie - niech to dobrze spożytkują - a kierunki turystyczne w Europie na pewno się zmienią na ich korzyść. Szkoda tylko, że wraz ze wzrostem turystycznym umrze coś co dzisiaj można jeszcze widzieć, dotykać i czuć.

Pozdrawiam
                        • 12kola Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 24.11.13, 17:00
                          witam
                          wybieram się do Albanii, bardzo proszę użytkownika janmar75 o kontakt na sunlit12@interia.pl
                          • dubasowa Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 19.05.14, 15:02
                            Witajciesmile
                            Na fali entuzjazmu wywołanego urodzinową promocja WizzAira kupiłam właśnie dwa bilety na Korfu, docelowo jednak chcemy z chłopakiem spełnić nasze wielkie marzenie i spędzić wakacje w Albanii.

Będzie to niestety tylko tygodniowy wypad, ale oprócz błogiego lenistwa chcielibyśmy też coś zobaczyć (na pewno Butrint, dalej zobaczymy).

I tu potrzebuje Waszej pomocy. Ciekawi mnie cena oraz częstotliwość kursów promu z Korfu do Sarandy, a także kwestia wizy turystycznych (o ile takowa jest potrzebna).

Druga kwestia to nocleg.
                            Jak na razie zaklepałam sobie nocleg w hotelu Epirus w Sarandze.
                            Hotel znajduje się w centrum miejscowości. Ma ktoś z Was jakieś wiadomości o tym obiekcie? znajduje się w pobliżu jakiś duży sklep/ market ? i oczywiście jak plaża? Czytając posta astki71 zakładam ze w centrum z nią kiepsko, ale z tego hotelu chyba nie jest daleko na plażę w okolicy Mango Beach?

Z posta astki71 wynika również, że warto poświęcić czas i dojechać autobusem na plażę w Ksamilu. Myślę, że to spoko opcja w szczególności, że podana przez nią cena biletu jest dość przyjemna (100 leków to chyba mniej niż 1 euras). Posiadacie może więcej informacji na temat komunikacji autobusowej w mieście, w szczególności czy gdzieś koło mojego hotelu znajduje się przystanek autobusu w tamtą stronę i czy ceny przejazdu są rzeczywiście takie niskie. i czy w ogóle ten pomysł ma senssmile.

Chętnie przygarnę również namiary na jakieś miłe knajpki z pysznym jedzonkiem w przystępnych cenachsmile.

Liczę na Waszą pomoc !!!! smile

Czekam na posty lub kontakt na maila joanna_kawka@o2.pl

• jac.64 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 25.05.14, 17:15
                              Byliśmy w sarandzie na poczatku września`2014. Nie kojarzę Twojego hotelu,ale tam co chwila jest coś otwierane /dokańczane budowy(Nasz wyszukałem ze zdjęć,bo nawet Itaka miała kłopot z namiarem) . Pomiędzy Sarande a Corfu kursują często (1-1,30min) 3-4 statki: małe promy mogące przewozić samochody (osobowe),czas to ponad 1-godzina i wodoloty -z czasów ZSRR,ale jazda niezła i o wiele szybsza (ok.40-min). Rodzaj jednostki może być uzależniny od warunków panujących na wodzie.My czekliśmy na prom,bo nieźle bujało morze,ale w końcu płynęliśmy wodolotem- super jazda na ponad 2-metrowych falach.Powrotnie dostaliśmy bilety z ceną 15-Euro/os. ,ale nie wiem czy to dla grup zorganizowanych czy wszystkich.Wcześniej ktoś podawał 19-euro.Do słynnej "Mango Beach" jest kawałek - plaża leży przy ul.Rruga Butrinti,przy wylocie na Ksamil i Butrinti.Plaże w Ksamil (autobus 100/leka/os , taryfa 150Leka ,ale podjedzie pod samą plażę- autobus nie)rzeczywiście są o wiele lepsze jak w samej Sarande.Polecam gorąco plażyczkę pomiędzy Ksamil a Sarande,przy Monatsyrze Shengjingjergit - bajka .Cicho,kilka parasoli,Jeden kiosk z "all in one".Super do zwiedzania jest też Gjirokaster (1,30min -jazdy autobusem /300-leka/os.- może trafi się Wam jechać z kurami smile) . Ja,gdybym mógł to Albanię bym odwiedził jeszcze raz. Na FB (Jacek Płaszewski) zamieściłem album "Albania 2013 , Saranda (Sarande) i inne..." .Zapraszam !
    • pla.synka Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 16.11.14, 21:38

Witaj Janusz,

w przyszłym roku ja planuję podróż do Sarandy smile Mam zapewne te same obawy, co Ty w 2013 roku wink Proszę Cię o kontakt - chętnie wypytam się o szczegóły, zwłaszcza, że będę mieszkać w podobnej lokalizacji i o to mam kilka pytań: jasmina_k@op.pl

Pozdrawiam!
      • janmar75 Re: SARANDA - Resort Hotel Mario 18.11.14, 07:45
        Cześć,

pla.synka daj mi trochę czasu - odezwie się na mail'a za jakiś czas. Na pewno jeszcze nie wyjeżdżasz smile
        pozdrawiam
        Janusz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka