Dodaj do ulubionych

Rodos - ktora czesc wyspy latem????

IP: *.zr.univ.gda.pl 03.01.06, 16:20
Kochani potrzebuje Waszej rady. Ja wiem ze ten temat byl poruszany nieraz,
ale po prostu mam taki nawal pracy ze nie mam czasu zeby grzebac w
wyszukiwarce a decyzja zaraz sie zrobi palaca:-)
Wiem ze po ktorej stronie wyspy - wschodnia/zachodnia - jest latem
przyjemniej bo wieja wiatry. I ze sa ladniejsze plaze ale za nic nie moge
teraz przypomniec sobie o ktora czesc chodzi.
Bardzo prosze mozecie skrobnac choc slowko????
pozdrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? 03.01.06, 16:48
      po tej stronie, co jest Ixia wieje wiatr, po tej, co są Faliraki nie wieje.
      Spójrz na mapę Rodos i więcej się zorientujesz.
      • Gość: stasio Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: *.devs.futuro.pl 03.01.06, 18:36
        zach.strona - wiatr Meltemi, wschodnia - piaszczyste plaze. A najlepiej w ogole
        to w miescie Rodos.
    • Gość: bah7 Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 03.01.06, 20:53
      > Wiem ze po ktorej stronie wyspy - wschodnia/zachodnia - jest latem
      > przyjemniej bo wieja wiatry. I ze sa ladniejsze plaze...

Stasio już Ci właściwie odpowiedział (piaszczyste plaże są z innej strony wyspy
      niż silniejsze wiatry).

Ale jeśli nie planujesz zwiedzania lub dyskotek, tylko plażowanie, to chyba
      lepiej wybrać np. spokojniejsze Pefki (Pefkos):

community.webshots.com/photo/81992971/81992971mjnmpn

community.webshots.com/album/355153566pVuZSC

Pzdr

bah7
      • neronka Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? 03.01.06, 21:30
        Wschodnia część na pobyt, a zachodnia oczywiście na jednodniowe wypady.
        Polecam plażę Stegna - mała, piaszczysta i mało zaludniona.
        • Gość: Agata Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: 62.233.204.* 04.01.06, 11:14
          Ja byłam w mieście Rodos i jestem bardzo zadowolona. Cudowne miasto! Plaże może
          nie najlepsze ale wiatr uważam za plus tej części wyspy. Natomiast na wschodzie
          mimo, że ładniejsze plaże nudziłam się.
    • czarodziejka1 Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? 04.01.06, 14:33
      Moim skromnym zdaniem (a byłam na Rodos już 5 razy) najlepiej znaleźć
      lokalizację po stronie wschodniej i nie dalej jak 6 km od miasta Rodos. Ja co
      roku zatrzymuję się w Kalithea. Dogodne połączenie ze stolicą. W ciągu 15
      minut, co pół godziny kursuje lokalny autobus (1,80 Euro), który przewozi
      wszystkich turystów do Rodos. Może też być Faliraki, ale to już ok. 10 km do
      Rodos. Po stronie wschodniej są bardzo ładne plaże. Oczywiście jeśli nie
      przeszkadza Ci hałas miasta to polecam samo Rodos. Tam też jest bulwar
      nadmorski i ogromna, piaszczysta ale zatłoczona plaża. Ale to nie dla mnie. Ja
      lubię spokój i pływanie w czystym, szafirowym morzu wśród skał. Obserwować
      rybki i inne morskie zjawy :) Serdecznie pozdrawiam :)
      • Gość: Agata Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: 62.233.204.* 04.01.06, 14:52
        No właśnie wszystko zależy od tego, czego ktoś szuka. Ja lubię duże miasta a
        inni wręcz przeciwnie. W każdym razie wyspa jest bardzo ładna i warto ją
        zobaczyć!! Pozdrawiam wszystkich miłosników Rodos.
        • Gość: Maraska Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: *.chello.pl 04.01.06, 23:22
          Bardzo Wam dziekuje za pomoc. Jeszcze tylko do czarodziejki mam pytanko, czy
          dobrze rozumiem, ze w wymienionych miejscowosciach raczje nie ma co marzyc o
          piaszczystej badz zwierkowej plazy? bo bede z amlym dzieckiem i jakis kawalek
          lagodnego zejscia do morza to by mi sie przydal.
          I faktycznie mysle raczej zeby bylo blisko Rodos, ale nie w samym miescie.
          Jeszcze raz dzieki
          pozdrawiam
          Maraska
          • czarodziejka1 Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? 06.01.06, 12:06
            Plaże na przedmieściach Rodos po wschodniej stronie niestety są raczej w małych
            zatoczkach. Są małe i piaszczysto-żwirowe. Lub też wejście do morza jest w
            skałach. Oczywiście ta druga opcja nie dla dzieci. W Kalithea jest taki
            kompleks Hotelowy Aldemar Paradise, który ma kilka basnów, plażę piaszczystą,
            zjeżdżalnie itd. To taki raj dla dzieci :) Alternatywą może być też Faliraki
            (10 km od Rodos). Tam plaże są szerokie, długie i grubo-piaszczyste. Np. Louis
            Colossos Beach Hotel 4*. Oto ich stronka :)
            www.louishotels.com/greece_rhodes/greece_rhodes_island_colossos.html
            Serdecznie pozdrawiam :)

• Gość: Maraska Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: *.chello.pl 05.01.06, 01:03
      I jeszcze mam jedno, pewnie glupiutkie pytanie. ale gdybym tak wybrala poczatek
      czerwca? Jakich temperatur sie spodziewac?? Da rade w pokoju bez klimy, za ktora
      nie przepadam??? a morze?? bedzie sie mozna kapac???
      Maraska
      • Gość: bah7 Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: *.crowley.pl 05.01.06, 09:45
        > poczatek czerwca?

Woda: ok. 21 st. C

Powietrze w ubiegłych latach:

www.wunderground.com/history/airport/LGRP/2005/6/5/MonthlyHistory.html

bah7
      • Gość: Agata Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: 62.233.204.* 05.01.06, 10:06
        Ja byłam 06-20.06.04 i pogoda była cudna przez całe 2 tygodnie.
        • Gość: władek Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: *.mofnet.gov.pl 05.01.06, 11:38
          a co sadzicie o Agia Marina między Kalithea a miastem Rodos? Stamtad juz tylko
          ze 3-4 km do miasta Rodos (a przez Wzgórze Smitha moze jeszcze krocej)i tez
          chyba ladnie.
          • Gość: stasio Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? IP: *.devs.futuro.pl 05.01.06, 20:16
            Agia Marina - z mapy wynika, że to blisko i Rodos Town , i Kalithei. Jak juz
            wspomnialem, najlepiej chyba do miasta Rodos. Fakt, że może woda nie tak
            czysta, skoro tam jest port, statki, ale własnie mozna czasem sie wyrwac
            autobusem czy nawet na piechotę te 3 km do Kritiki (zachodnie, kamieniste
            wybrzeze z wiatrem) czy w strone Kalithei.
          • czarodziejka1 Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? 06.01.06, 12:31
            Władek, czy może myslisz o hotelu Princess Flora? Bo taki znalazłam w tej
            miejcowości Agia Marina. Hotelu ani miejscowości nie widziałam, ale ze strony
            www tego hotelu można zobaczyć plażę w Agia Marina.
            www.princessflora.com/home.htm
            Agia Marina jest po wschodniej stronie wyspy, pomiędzy miastem Rodos a
            Kalithea. Tak wynika z opisu. A Wzgórze Smitha znajduje się po zachodniej
            stronie wyspy. Z Agia Marina jest raczej bliżej do Starego Miasta niż na
            Wzgórze Smitha. Jutro prześledzę moje mapy i plany Rodos to może napiszę coś
            więcej. Serdecznie pozdrawiam :)
      • czarodziejka1 Re: Rodos - ktora czesc wyspy latem???? 06.01.06, 12:11
        Mój pierwszy raz na Rodos to było na przełomie maja/czerwca 2002 roku.
        Temperatura super. Wcale nie gorąco. W czerwcu jest najlepiej:) Nie ma jeszcze
        upałów, a jest cieplutko. Ja też nie cierpię klimy i nigdy jej nie używam. Woda
        w morzu też była już dość ciepła 21 C.
        • Gość: edytafg1@gazeta.pl pytanie do czarodziejki IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 06.01.06, 12:33
          Hej-
          Jako znawcy wyspy chcialam cie zapytac o hotel Faliraki Village (opcja all
          inclusive) i o plaze w tej czesci? jade z malym dzieckiem i MUSZE miec
          gwarancje piask una plazy a nie skal..pozdr
          • Gość: lamia68 Re: pytanie do czarodziejki IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.01.06, 18:14
            Poudnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka