Dodaj do ulubionych

Zlikwidują szpital, przejmą dług

IP: 212.63.131.* 02.03.06, 08:01
nic z tego nie rozumiem, zamiast ZOZ bedzie NZOZ (co oznacza to dodatkowe
"N"). Dotychczasowa umowa szpitala z NFZ bedzie nalal obowiazywac. Nadal
szpital pozostanie wlasnoscia miasta.Dlaczego teraz miasto nie moze przejac
dlugu ponad 30-milionowego. I po co to cale zamieszanie? kto na tym zarabia?
kto zaska nowe stolki?
Prosze, czy ktos moglby mi to wyjasnic?
Obserwuj wątek
    • Gość: figo Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 08:19
      Odpowiedz jest prosta: zarobi Geniusz Łysogór, czyli WEL i dr. Lepiarczyk jako
      prezes Spółki o Zabielskiej , tej marionetce już nie wspomnę ....
      • Gość: Księżyc Babetko o Najjaśniesze Słońce Gór Świętokrzyskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:24
        Twoja mundrość jest bezgranicna, niech Twoja mundrość spłynie na nas niczym itd.

Dawno się tak nie uśmiałem.

Prosiłem tyle razy by ignorować tego człowieka.
    • Gość: behemot Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:34
      Szpital jest w tej chwili samodzielnym podmiotem prawnym i miasto nie może płacić jego długów. Natomiast PO LIKWIDACJI mienie szpitala trafia do właściciela, czyli do miasta. Na bazie tego mienia miasto utworzy nowy podmiot, którego forma prawna bedzie taka, że nie będzie zabraniała miastu spłacić tych długów.

Kiedyś Ziemek pisał o tych sprawach ze zrozumieniem. Teraz artykuły na temat szpitala są co najwyżej pożywką dla głąbów, którym się wydaje, że nadal rządzi lewica, a w ratuszu pod okiem Stępnia (SLD) i Piotrowicza (SLD) działa pan Lisowski (SLD). Stąd od razu czujność i podejrzenia o korupcję.
    • Gość: Holt Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:13
      A moż e by tak szanowne towarzystwo Zlikwidowalo kielecki ZOZ z Kubikiem w
      roli głównej.Jest to firma-wydmuszka utrzymywana przez miasto tylko po to,żeby
      nie zapłacić ZUS -owi należnych składek dla byłych pracowników za ładnych parę
      lat.Powinni złożyć pozew do sądu,a nawet doniesienie do prokuratury o celowe
      działania uniemożliwiające odzyskanie należnych skladek.w przeciwnym wypadku
      mogą na emeryturę popracować parę lat dłużej.kto wie ,czy nie jest możliwe
      rozzstrzygnięcie nadzorcze w NSA,bo status faktyczny i prawny tego twotu jest
      podpadający.Na rozstrzygnięcie w tym samym trybie prawicowego wojewody raczej
      nie ma co liczyć.trzeba coś zrobić z tymi cwaniaczkami bo byli pracownicy mogą
      obudzić sie z przyslowiową ręką w nocniku.
    • Gość: wtj Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: *.futuro.kielce.msk.pl 02.03.06, 10:16
      Od razu widać, że trzeba zwolnić większą część załogi szpitala, bo maja jeszcze
      bardzo komunistyczne myślenie. Zawsze wydawało mi się że pielęgniarki i lekarze
      to ludzie wykształceni i mądrzejsi chociaż troszeczkę od....
    • Gość: BB Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: 82.139.11.* 02.03.06, 17:05
      Tylko czy jeszcze będzie co likwidować??? W tym miesiącu brakło już na pensje
      dla pracowników na leki nie ma od dawna. Więć nie ma czym leczyć, a za chwilę
      nie będzie komu leczyć, bo jak długo personel zechce pracować charytatywnie.
    • Gość: maju Czy spółka w ogóle zdąży powstać?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 18:17
      Jeżeli brakuje już na pensje, na leki, to zaraz zabraknie na prąd i ciepła wodę
      i Związki( z wyj. tych lekarskich) oraz część pracowników będą mogły z dumą
      odtrąbić zamknięcie Szpitala Miejskiego, a wszystko pod hasłami walki o
      pracę,pracowników i dobro szpitala.Mam gorącą prośbę do przeciwników powstania
      spółki, niech wskażą inne wyjście z tej sytuacji.
    • Gość: Gargamel Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: 81.6.130.* 02.03.06, 19:09
      Drogi "behemot" jest wspaniałym OBROŃCĄ naszego WEL-a. Lansowanej przez niego
      sprawy "sprywatyzowania" Szpitala Miejskiego broni od początku tak jak CZESTO-
      CHOWY. Wyciąga przy tym broń "największego kalibru" - straszenie będącą w opozy-
      cji wobec WEL-a Lewicą - która tak naprawdę przy Radnych typu dr Jan Kubik i in-
      ni nie ma nic do powiedzenia. Zaobaczymy jak będzie bronił UCZCIWOŚCI Geniusza
      gdy za jakiś czas /po spłacie przez Miasto długu Szpitala/ dążył on będzie do
      sprzedaży tworzonej dziś Spółki Komunalnej.
      • krzysztof.slawinski Gargamelowi do lektury 02.03.06, 20:45
        Z kraju; 2006-03-02 [PAP]

Jaskółki prywatyzacji

Szpital miejski w Zambrowie, jako pierwszy w województwie podlaskim zostanie
        sprywatyzowany. Na wtorkowej sesji zgodzili się na to radni miejscy.
        Inwestor - Warszawskie Centrum Medyczne (WCM) z Piaseczna obejmie 51,8 proc.
        udziałów w miejskiej spółce pod nazwą "Zambrowski Szpital". Jak poinformował PAP
        burmistrz Zambrowa Kazimierz Dąbrowski, do połowy marca ma być podpisana umowa
        prywatyzacyjna.

WCM jako jedyny inwestor zgłosił się do przetargu ogłoszonego przez władze
        Zambrowa. Warszawskie Centrum Medyczne, które według Dąbrowskiego powstało
        specjalnie po to, by wziąć udział w prywatyzacji zambrowskiego szpitala, ma
        zainwestować w tę placówkę 4,1 mln zł w czterech ratach, do końca 2008 roku.(PAP)

Mnie się takie rozwiązanie generalnie podoba z jednym małym ale: na miejscu
        powiatu zatrzymałbym 50% +1 udział. Gdyby tak jeszcze do przetargu stanęło kilku
        oferentów... No, ale na bezrybiu i rak ryba. Może dałoby się to skopiować w
        Kielcach (oczywiście z moimi zastrzeżeniami)?
      • siena4 Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług 02.03.06, 20:54
        A więc już ujawniami plany władz miasta dotyczące sprzedaży szpitala prywatnej
        spółce? Od początku do tego dążyli, więc po co te wszystkie podchody? i robienie
        takiego bagna w dobrze funkcjonującym pod względem medycznym szpitalu? i
        zastraszanie pracowników? żeby ktoś za to wziął w łapę? lewica robiła to
        prynajmniej bez takich krętactw. Wstyd!!!
        • krzysztof.slawinski Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług 02.03.06, 20:57
          Nic nie ujawniamy. To moje prywatne zdanie na ten temat.
          • Gość: babetka Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:27
            Panie Sławiński, jeżeli to rzeczywiście pan i takie jest pańskie prywatne
            zdanie to ja panu mówię otwarcie i całkowicie szczerze – jesteś pan głupi, jak
            but.

Czy chce pan, aby to panu udowodnić?
            • krzysztof.slawinski Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński 02.03.06, 21:41
              Skoro dla babetki, która(y) zna się najlepiej na wszystkim, dokapitalizowanie
              spółki z o.o. przez inny podmiot prawa handlowego wyłoniony w prawdziwym (a nie
              w lipnym) przetargu jest głupie, to jestem niezmiernie ciekaw dlaczego?

PS.
              Ja szanownej babetki nie obrzucam epitetami. To, że mam inne poglądy, nie
              znaczy, że mogę kogoś obrażać. Szkoda, że nie działa to w drugą stronę.
              • Gość: babetka Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:54
                Panie Sławiński tu wcale nie chodzi o dokapitalizowanie spółki z o.o.

Czy pan jest naprawdę Krzysztofem Sławińskim zastępcą dyrektora Wydział
                Edukacji, Kultury i Ochrony Zdrowia w UM w Kielcach?

Jeżeli tak, to pańska głupota jest zatrważająca. Bo jeżeli pan, to pan, to jest
                pan osoba publiczna odpowiedzialną za ważny aspekt funkcjonowania miasta.
                I wyrażenie publicznie na forum takiego poglądu, jak pan to uczynił, jest
                wyjątkowo głupie.

Czy mam to panu udowodnić?

P.S.
                Pani nie ma żadnych poglądów. Pan wygląda na nierozumną papużkę. Tak jak ta
                nimfa, co ją kiedyś Pan Lubawski polubił. Ale skoro pan jest papużką, to nic
                dziwnego, że i pana lubi pan Lubawski :)
                • krzysztof.slawinski Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński 02.03.06, 22:12
                  Babetko! - czytaj tekst ze zrozumieniem, albo idź już spać!

PS.
                  Dlaczego z uporem maniaka mnie obrażasz?
                  Gargamel przy tobie to WERSAL.
                  • Gość: babetka Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:23
                    Jeżeli udzieli pan twierdzących odpowiedzi na moje pytania, to udowodnię panu
                    głupotę krok po kroku.
                    Ja już jakiś czas temu przestałam bawić się w "Wersal" z ludżmi głupimi. To po
                    prostu nie ma sensu. Głupkom trezba mówić otwarcie, że są głupkami.
                    I to ma usłyszeć szeroka publiczność. Z tym, że ja nie rzucam słów na wiatr -
                    jeżeli mówię, że udowodnię, to udowodnię.

A więc - czy to pan i czy się pan i czy panu udowodnić? :)

Tym niemniej, jeżeli pan się wycofa ze swoich twierdzeń, to jestem skłonna
                    zmienić zdanie o pańskich "przymiotach".
                    • krzysztof.slawinski Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński 02.03.06, 22:29
                      Tak proszę mi to udowidnić.
                      Jeżeli Pani(?) zrobi to rzeczowo, nie wykluczam przyznania się do błędu w moim
                      rozumowaniu i zmiany zdania. OStatecznie: pomyłka to ludzka rzecz, ważne jednak,
                      aby dostrzec ją przed podjęciem jakichkolwiek decyzji.
                      Więc proszę o dowody.
                      • Gość: babetka Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:31
                        Jeszcze jedna odpowiedź - czy pan jest Krzysztofem Sławińskim dyrektorem w UM w
                        Kielcach?

Jeżeli tak, to zaraz zaczynam.
                        • krzysztof.slawinski Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński 02.03.06, 22:40
                          Tak, mam zwyczaj podpisywać się pod wszystkim co piszę swoim imieniem i nazwiskiem.
                          Na to co napiszesz odpowiem dopiero jutro wieczorem.
                          Dobranoc, do jutra.
                          • Gość: babetka Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:41
                            Jeżeli tak, to niebawem zacznę. Może nawet dzisiaj.
                          • Gość: garguś Re: Niech się pan nie ośmiesza panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 19:03
                            nie śpij leniu jak ojczyzna w potrzebie zielonki
                      • Gość: babetka I wyjaśniam panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:40
                        dlaczego chcę, aby pan powiedział jasno, że pan jest Krzysztofem Sławińskim
                        dyrektorem w UM w Kielcach.

Po prostu nie chce mi się udowadniać głupoty jakiemuś debilkowi, który się pod
                        kogoś podszywa.
                    • Gość: xtrmntr Na wiatr nie ale na forum tak IP: *.cable.mindspring.com 04.03.06, 20:00
                      Raz - doslownie RAZ - mi sie zdarzylo zebym przeczytal cos madrego co
                      napisal(a?) babetka. Wiec nie groz bo jedynie epitetami obrzucac potrafisz. A
                      argumentow to zadnych.
          • Gość: Gargamel Do pana Krzysztofa S. IP: 81.6.130.* 02.03.06, 21:51
            Szanowny Panie Krzysztofie - wielu ludzi bardzo nieżyczliwych WEL-owi i jego
            ekipie rozumie to, że Pan sam jest w sprawie Szpitala Miejskiego ok. Jeśli pier-
            wotne TOTALNIE GŁUPIE i SZKODLIWE dla Kielc pomysły Geniusza odnosnie tej
            placówki "nie przeszły" - jest to min. Pańską zasługą. Jestem gotów uwierzyć,
            że gdyby to tylko zależało od Pana pewnie nigdy nie pozwolił by Pan na to aby z
            biegiem czasu Władze Kielc sprzedały swoje udziały w prowadzącej ten Szpital
            Spółce Komunalnej np. tuż po spłaceniu długów tej placówki. Niestety nie zależy
            to jednak od Pana Panie Krzysztofie. WEL jest PATENTOWANYM LENIEM i nie będzie
            zadawał sobie trudu "prowadzenia" czegoś co może ZGOLIĆ - pod kolejnym hasłem
            poprawy warunków życia Kielczan. Życzę Panu wszystkiego najlepszego.
            • krzysztof.slawinski Do szanownego Gargamela 02.03.06, 22:10
              W informacji papowskiej nie ma jednego bardzo istotnego szczegółu, którego ja
              niestety też zapomniałem dodać (może dlatego, że okropnie boli mnie głowa) -
              Miasto Zambrów, nie miało pieniędzy na dokapitalizowanie społki "Szpital
              Zambrowski". Dokapitalizowanie to jest potrzebne, aby niepubliczny (ale
              komunalny) szpital spełniał wymogi sanitarne i inne określone przez Ministra
              Zdrowia. Dlatego też zaczęto szukać inwestora strategicznego. Moje wątpliwości
              budzi jednak, że konkurs wygrała spółka specjalnie utworzona na potrzeby
              konkursu oraz to, że Zambrów nie ma większości udziałów w szpitalu. Moim zdaniem
              to niedopuszczalne. W spółce komunalnej prowadzącej szpital, jednostka samorządu
              terytorialnego powinna mieć większość udziałów.
              Jeżeli chodzi o Kielce, to dobrze zarządzany "niepubliczny szpital miejski" może
              być dla przysłowiową kurą znoszącą złote jaja. Miasto zawsze powinno starać się
              znależć środki w swoim budżecie na jego ewentualne dokapitalizowanie. Dopiero,
              gdyby tych środków nie miało - można by zastosować rozwiązanie z Zambrowa.
              Co do oceny przez Pana, osoby Prezydenta Lubawskiego, to mogę powiedzieć, że jak
              każdy człowiek ma zalety i wady. Przypisywanie mu samych wad jest nie fair,
              nawet gdy jest się jego zagorzałym przeciwnikiem.
              • Gość: Gargamel Re: Do szanownego Gargamela IP: 81.6.130.* 02.03.06, 22:24
                Panie Krzysztofie - jest pan porządnym facetem i solidnym urzędnikiem. Jako
                wyjątek /wraz z kilku jeszcze podobnymi do Pana kolegami/ potwierdza Pan regułę,
                że w gronie Najlepszych Ludzi WEL-a DOMINUJĄ delikatnie mówiąc MIERNOTY. Wiem,
                że się Pan z tym nie zgodzi. Jako mieszkaniec Kielc /bez względu na swoje
                sympatie polityczne/ jestem zadowolony z tego, że w tym Gronie są też tacy
                Ludzie. Co do oceny Geniusza proszę pozwolić mi pozostać przy swoim. Kończę bo
                muszę rano być w Urzędzie - gdyż w obecnym SEZONIE ŁOWIECKIM mogą mnie odstrze-
                lić jak KACZKĘ.
                • krzysztof.slawinski Re: Do szanownego Gargamela 02.03.06, 22:30
                  No to do zobaczenia (na forum).
              • tacit Re: Do szanownego Gargamela 02.03.06, 23:02
                Spółka " Szpital Miejski" powstała w wyniku porozumienia mista i powiatu
                zambrowskiegow 2002 r. Według jego założeń powiat nadal spłacał długi ( na
                koniec 2005 r. było to jeszcze 4,5 mln zł.)Miasto zaś miało prowadzić szpital
                bez zadłużenia.Nie udało się jednak tego uniknąć zupełnie z racji niezapłaconej
                tzw. podwyżki 203, w tej chwili pracownikom spółka zalegaok. 800 tys zł.I to
                jest oficjalnym powodem do kolejnych przekształceń czyli prywatyzacji. Dodam
                jedynie ,że w lipcu 2003 roku szpital ten ( po zaledwie półrocznej działalności
                jako spółka) osiągnął 120 tys zysku. Tak więc na pierwszy rzut oka widać, że
                dobrze prosperujący szpital został zwyczajnie sprzedany i na pewno nie za kwotę
                którą się oficjalnie podaje, gdyż przy takim zysku spokojnie poradziłby sobie z
                ustawą 203. Istotnie kielecki szpital też może być przysłowiową kurą znoszącą
                złote jajka, tylko komu te jajka będzie znosić???? Czy może nam Pan też tak
                całkiem prywatnie uchylić rąbka tajemnicy, bo istotnie po Pańskiej wypowiedzi
                można wnioskować ,że już komuś coś zostało obiecane?
      • Gość: gargamel Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 18:59
        przyjdą zielonkowi , dadzą kasę i wezmą i o to biega
    • Gość: babetka Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:45
      Pisząc to, co będę pisała będę się odnosiła do tego, co pan wyraził tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=37742202&a=37791985

oraz do faktów związanych ze Szpitalem Miejskim w Kielcach.
      • Gość: babetka Re: Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:50
        Zacznijmy od tego, że pan ( w tym miejscu mam na uwadze także RM i pańskich
        przełożonych, ale pan jest postacią znaczącą) doprowadziliście w ciągu trzech
        lat dług SM z poziomu ca 9,5 mln. do bodajże 35 milionów. Sprawa jest więc
        prosta – co roku generowaliście prawie taki dług, jak zastaliście na „wejściu”.
        I pański udział jest w tym znaczący.
      • Gość: babetka Re: Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:58
        Sprawa następna – powołaliście dyrektora „specjalistę”, który w SM nic nie
        zrobił. Bo nie liczę różnego rodzaju certyfikatów. Certyfikat to jest „coś”,
        ale dla urzędnika. Pacjent ma certyfikat w głębokim poważaniu. Nie liczę także
        gazetki szpitalnej i tym podobnych bredni.

Powołany i nadzorowany przez Was dyrektor nie potrafił zahamować rosnącego
        zadłużenia. Dawaliście SM pożyczki, o których było z góry wiadomo, że nie
        zostaną spłacone. Tym samym narażaliście na starty obywateli Kielc. I to
        narażaliście podwójnie – po pierwsze generując dług SM i nie robiąc nic by tych
        długów nie generować, po drugie dając pożyczki, które wiadomo było, że nie będą
        spłacone.

I proszę mi nie mówić, że liczyliście, że rząd, Sejm i ktoś tam jeszcze
        przyjdzie i da. Bo nawet jak rząd by dał to i tak obywatela zapłaciliby za
        waszą nieudolność. Tylko być może więcej obywatele np. Mazowsza.
      • Gość: babetka Re: Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:05
        A mieliście ogromne możliwości ograniczenia długu i wyprowadzenia SM „na
        prostą”.
        Bo, jeżeli na jesieni dowiadujemy się, że z około 350 osób zatrudnionych w SM
        można bez żadnej szkody dla pacjentów zwolnić jedną trzecią załogi, a wręcz
        więcej, bo mówiło się o ponad 150 osobach, to jedno co można o was pomyśleć to
        tylko to, że jesteście głupcami, lub z premedytacją doprowadzacie SM do ruiny
        lub boicie się utraty popularności wśród pracowników SM i Kielczan.
        Dwa ostanie przypadki oprócz głupoty świadczyłyby o waszej nikczemności. I
        wtedy byłoby na was szkoda nawet śliny.
        • Gość: babetka I pamiętajmy panie Krzysztofie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:08
          że zwolnienie 150 osób to nie tylko oszczędności na płacach. To oszczędności na
          powierzchni, którą można wynająć, to oszczędności ogrzewaniu, na wyposażeniu,
          na odzieży, na świadczeniach socjalnych itp.

Osobiście wątpię, aby ktoś z was te oszczędności potrafił policzyć.
      • Gość: babetka Re: Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:18
        Jest jeszcze jedna sprawa – niegdzie nie przeczytałam, aby ktokolwiek
        powiedział, a tym bardziej obliczył, z czego wynika generowanie długów.
        Abstrahuję tu od bredzenia, że NFZ za mało daje. Bo być może daje za mało. Ale
        jeżeli ma się zatrudnionych 150 zbędnych osób ze wszystkimi konsekwencjami, to
        nic dziwnego, że NFZ daje za mało.

Chodzi o coś innego – czy przy symulacji racjonalnego, minimalnego zatrudnienia
        wiadomo było, które oddziały SM generują największe straty. I oczywiście z
        określeniem, czy te straty mogłyby być mniejsze gdyby zaoferowano większy
        zakres świadczeń lub zakupiono lepsze wyposażenie itd.
        Bo, jeżeli w Kielcach jest bodajże oddziały położnicze, a wystarcza dwa, a jak
        się ścisnąć, to i jeden, a oddział położniczy generuje duże straty, to trzeba
        było ten oddział zamknąć. Kielczanie mieliby zapewnioną opiekę w pozostałych
        trzech, miasto wypełniłoby obowiązek zapewnienia opieki i ni musiałoby dawać
        pożyczek.
        Ale na przeszkodzi stanęła pewnie ambicja jakiegoś głupka i prosta niewiedza,
        bo ni zakładam działania z premedytacją.
      • Gość: babetka Re: Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:31
        I nagle panie Sławiński znajdujecie remedium. Zrobi się spółkę, dopuści się
        podmiot prywatny, miasto przejmie długi i będzie szczęśliwość
        A ja pytam, dlaczego będzie szczęśliwość?
        Bo co? Bo wtedy będzie można wywalić na pysk zbędnych darmozjadów lub zamknąć
        zbędny oddział lub lepiej zarządzać?

Bo pan chyba nie wierzy w to, że w komunalnym lub państwowym się nie da?

Chyba, że pan zakłada, że w prywatnym można pracownika „zrobić w bola” lub nie
        przestrzegać pewnych norm lub przepisów.
        Tak pan uważa?

A może pan uważa, że w prywatnym łatwiej wypiąć się na pacjenta i powiedzieć
        pacjentowi „spadaj”, no bo w miejskim nie wypada odmówić pomocy.

Bo do przejęcia długu nie jest wcale potrzebna spółka i prywatyzowanie.
        Wystarczy jednego dnia szpital zlikwidować, a następnego dnia powołać.
      • Gość: babetka Re: Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:36
        I mówi pan, panie Sławiński, że dostanie dokapitalizowanie. Ale
        SM „dokapitalizowaliśmy” już tymi 35 milionami długu, który mamy spłacić.
        To ile jeszcze trzeba dokapitalizować? Przytacza pan tekst, nad którym pan się
        rozpływa, że inwestor dołoży 4 miliony. Ale my co roku dokładaliśmy milionów
        10. Jeżeli wystarczy dołożyć 4 miliony i będzie to „kura znosząca złote jaja”
        to czemu tego nie zrobiono?

Naprawdę nie potraficie znaleźć sposobu żeby dołożyć 4 miliony?
      • Gość: babetka Re: Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:43
        I wreszcie mówi pan, panie Sławiński, że wg pana, to miasto powinno mieć 50%
        +1. A dlaczego? Żeby miasto o wszystkim decydowało, wyznaczało radę nadzorczą i
        dyrektora, decydowało o ewentualnych zyskach i zatrudniało w SM swoich tępych
        pociotków?
        A inwestor ma tylko „dokapitalizować” i siedzieć cicho?

Dlaczego panie Sławiński skoro nieudolne miasto nie potrafi pokierować
        szpitalem to chce znaleźć głupiego, który włoży pieniądze i nie będzie miał nic
        do gadania?

Komu to potrzebne, jeżeli nie prymitywnym urzędnikom?

Czy już pan wie Panie Sławiński, dlaczego uważam, że jest pan beznadziejnie
        głupi?
    • Gość: babetka Chyba że panie Słwiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 00:00
      jesteście po złodziejsku nikczemni i zrobiliście tak:

- za nasze pieniądze (te 35 milionów) podnieśliście standard SM,
      - obecnie SM spełnia wszelkie normy i wystarczy drobne „dokapitalizowanie”,
      - trzeba zwolnić pracowników, ale boicie się stracić popularność,
      - macie „znajomków”, którzy na SM zarobią i się z wami podzielą.

Ale tego nie zakładam. Raczej zakładam, że pan i pańscy koledzy jesteście
      głupi. To chyba dla was milsze. Nieprawdaż?
    • Gość: babetka I już całkiem na zakończenie panie Sławiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 00:31
      Przytoczę trzy wytyczne, które sformułowali sowieci dla podbitych krajów:

„Należy spowodować, aby awansowano tylko tych pracowników, którzy wzorowo
      wykonują powierzone im działania i nie wykazują skłonności do analizowania
      spraw wychodzących poza te działania.

Krajowcom na stanowiskach partyjnych państwowych i gospodarczych należy
      stworzyć warunki do działania, które będą kompromitować ich w oczach
      podwładnych i wyborców i zamykać im powrót do środowisk z których pochodzą.

Doprowadzić do maksymalnej rozbudowy administracji biurowej wszystkich stopni.
      Można dopuścić do krytyki działalności administracyjnej, ale nie wolno pozwolić
      na jej zmniejszenie ani sprawną pracę”.

Czy to nie jest ładne panie Sławiński?
    • Gość: xtrmntr Niezly zart:D IP: *.cable.mindspring.com 03.03.06, 00:33
      1 IV :P
    • Gość: babetka Na pocieszenie panie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:02
      Uważam, że pańscy przełożeni w UM w Kielcach, panowie Tomala, Sygut i Lubawski,
      są od pana o wiele głupsi.
      • goldenbaum babetka ma racje-gdzie filipinki "erudytów" zkielc 03.03.06, 21:29
        Do wypowiedzi Pani babetki dodaabym, że w tak uwielbianej przez obecnych
        kandydatów na wyzyskiwaczy ameryce (USA)istnieje dla realizowania powszechnych
        usug "spoecznych" jak np. dostarczanie gazu, wody, prądu, opieki zdrowotnej
        tysiące organizacji non profit. Dzialają one bez zysku tak aby optymalnie
        zaspokajać potrzeby spolecznosci. Po to jest samorząd - żeby zaatwia wspólne
        potrzeby, a nie wspieral kapitalistów, ani wymyślal, że uslugi niezbędne dla
        spoleczeństwa muszą przynosić zysk - nie muszą, wystarczy , że nie będą
        przynosiy strat. Od kreacji zysków jest kapital, jesli on przejmie tego typu
        uslugi, to samorząd na czele z jego awangardowymi niedouczonymi filipinkami jest
        zbędnym wrzodem na spolecznej tkance.
      • krzysztof.slawinski Re: Na pocieszenie panie Sławiński z UM w Kielcac 04.03.06, 16:04
        Śmiem zauważyć, że niejaka "babetka" zalała to forum klasycznym bełkotem, który
        nijak ma się do tego, co mi miała udowodnić.
        Nieustosunkowując się merytorycznie do "rozwiązania zambrowskiego", które mi się
        podoba, pisze co jej ślina na język przyniesie i w większości mija się z prawdą.
        Dla przykładu: na koniec 2002 roku zadłużenie szpitala wynosiło 12 mln zł, a nie
        jak pisze babetka 9,5. Na koniec 2005 roku jest ok. 30 mln. Piszę około bo
        właśnie jest badany bilans szpitala i dopiero po zakończeniu jego badania będzie
        znana poprawna kwota zadłużenia.
        Spora część z tego długo (sama sobie babetko policz jaka) to zadłużenie szpitala
        wobec organu założycielskiego, czyli Miasta Kielce. Składają się na nie
        poręczenia udzielone przez Miasto (w poprzedniej kadencji) oraz udzielone
        pożyczki (w tej kadencji). Reszta do zobowiązania wpbec dostawców i pracowników
        (w tym ZUS).
        Zadłużenie pogłębiało się na skutek: lawinowo narastających odsetek od starych
        długów i zmasowanych egzekucji komorniczych oraz błędów w zarządzaniu szpitalem
        zarówno w poprzedniej jak i obecnej kadencji. Za te błędy dyrektorzy szpitala
        "zapłacili" utratą stanowiska.
        Certyfikaty jakości to obecnie pewien standard w ochronie zdrowia. Krytykując
        sens ich posiadania przez szpital miejski (rozumiem, że także i przez inne
        szpitale) ośmieszasz się.
        Gazetka szpitalna dla mnie też była brednią.
        Zgadzam się, że dyrektor szpitala nie potrafił zahamować narastającego
        zadłużenia. Nie potrafił, więc go już nie ma na tym stanowisku.
        Rząd i sejm dali możliwość częściowego "oddłużenia" ale opracowany przez szpital
        miejski program restrukturyzacyjny był beznadziejny. Zapytasz dlaczego? Bo
        zakładał wyssane z palca zwiększenie przychodów (w stylu NFZ da mi o wiele
        większy kontrakt, albo będziemy robić komercyjne operacje plastyczne) i
        praktycznie żadną redukcję kosztów funkcjonowania.
        O możliwości zwolnienia jednej trzeciej załogi, dowiedzieliśmy się od
        przedstawicielu tzw. "spółki pracowniczej". Dodam tu, że takie ograniczenie
        zatrudnienia spowodowałoby znaczne pogorszenie jakości świadczonych usług.
        Liczba 150 osób jest dla mnie wymyślona bez żadnego rozeznania skutków takich
        zwolnień dla pacjentów szpitala. O spełnieniu minimalnych wymagalnych norm
        obsady pielęgniarskiej nawet nie wspomnę, bo obecnie szpital z trudem je wypełnia.
        Jeżeli uważa Pani, że w Kielcach jest za dużo oddziałów położniczych, to ma Pani
        we mne sojusznika, tylko proszę spróbować wspomnieć o likwidacji np. położnictwa
        na Czarnowie. W Szpitalu Miejskim oddział położniczy nie generuje strat.
        Do reszty się już nie ustosunkuję, bo jest totalny bełkot i wymyśły chorego
        psychicznie człowieka. Dziwię się, że Pani to pisze, bo umiejętność obsługi
        komputera świadczyć by mogła, że ma Pani wszystkie klepki na swoim miejscu.
        Widocznie jednak, aby posiąść umiejętnosć stukania na klawiaturze komputera nie
        potrzeba mózgu.
        Łatwo Pani przychodzi nazywanie mnie i moich przelożonych głupkami. Łatwo, bo
        uważa Pani, że internet zapewnai anonimowość. Niech więc Pani powtórzy te
        obelgi, ale podpisując się pełnym imieniem i nazwiskiem. Czy starczy Pani na to
        odwagi? Oczywiście, że nie!
        I na tym kończę z Panią tą dyskusję, gdyż uważam, że nie mam żadnych
        przedyspozycji do prowadzenia dyskusji z chorą psychicznie "babetką".
        • Gość: jarwoj Re: Na pocieszenie panie Sławiński z UM w Kielcac IP: 82.139.11.* 04.03.06, 16:48
          Panie Sławiński vel kielcok vel kra vel "wybitny specjalista gminy od
          zdrowia",przestań już pieprzyć głupotu na tym Forum,mieszasz Pan wszystko i
          potfornie klamiesz, oczywiście wszyscy dyrektorzy szpitala są winni,a nie
          system którzy stworzyli politycy róznych obcji,nie lepiej zamilczeć nad tą
          trumną,już wystarczająco Pan w tej kieleckej służbie zdrowia namieszał,trochę
          pokory i przyzwoitości w życiu przydałoby się Panu,wiem Pana geniusz na to nie
          pozwala,musi Pan gadać,ble,ble,ble,pozdrawiam.
          • krzysztof.slawinski Re: Na pocieszenie panie Sławiński z UM w Kielcac 04.03.06, 17:08
            "vel kielcok vel kra vel "wybitny specjalista gminy od zdrowia""? Nie wiem o co
            chodzi? Pisząc podpisuję się swoim imieniem i nazwiskiem, bo taką mam zasadę.
            Oczywiście najlepiej zwalić jest wszystko na system - ważne by samemu być
            czystym.
            Proszę mi pokazać w którym miejscu kłamię i mieszam? Gdzie i kiedy namieszałem w
            kieleckiej służbie zdrowia? Zamilknąć nad tą trumną? Dlaczego? Chyba w Szpitalu
            Miejskim nie ma nic do ukrycia? Żegnam Szanowny Panie "jarwoj"
            • Gość: babetka Zobacz Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:14
              To dla przykładu, jak będę ci udowadniała krok po kroku, że jesteś kretynem i
              kłamcą. Oczywiście, jeżeli wyrazisz taką potrzebę. Później mogę ci nawet
              certyfikat dyplomowanego kretyna wystawić :)
              Chcesz tego? :)))

„Spodziewamy się, że zadłużenie szpitala sięgnie ok. 9,5 mln złotych -
              poinformował wczoraj prezydent Lubawski”.

i-kielce.pl/archiwum/2003/a2003.01.16.html
              • krzysztof.slawinski Re: Zobacz Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach 04.03.06, 17:35
                ość portalu: babetka napisał(a):

> To dla przykładu, jak będę ci udowadniała krok po kroku, że jesteś kretynem i
                > kłamcą. Oczywiście, jeżeli wyrazisz taką potrzebę. Później mogę ci nawet
                > certyfikat dyplomowanego kretyna wystawić :)
                > Chcesz tego? :)))
                >
                > „Spodziewamy się, że zadłużenie szpitala sięgnie ok. 9,5 mln złotych -
                > poinformował wczoraj prezydent Lubawski”.
                >
                > i-kielce.pl/archiwum/2003/a2003.01.16.html

Zauważyłaś, że Prezydent Lubawski używał trybu przypuszczającego?
                Było więcej, niż przypuszczał.
                Jak nie wierzysz, to zapytaj jarwoja
                • Gość: babetka Re: Zobacz Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:38
                  Owszem zauważyłam. Ale uzywał tego trybu w tym sensie, że "aż", "nawet", aby
                  wykazać szkodnictwo Mroza.

A co z moim pytaniem? Życzy pan sobie certyfikatu? :)
          • Gość: Ze szpitalika Dla jarwoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:20
            jeżeeli jarwoj to faktycznie były dyrektpor Szpitala Miejskiego to niech nam
            odpowie dlaczego pozbyli się go z onkologii, szpitalika dziecięcego, szpitala w
            ostrowcu i na koniec dlaczego wywalił go jego najlepszy kolega Lubawski? I niech
            sie pan odwali od porządnych ludzi, którzy przez ostatnie trzy lata chronili
            panską dupę.
            • Gość: jarwoj Re: Dla jarwoj IP: 82.139.11.* 04.03.06, 19:05
              Po co pytasz,Szerloku,przecież wiesz wszystko najlepiej,"obrońco mojego
              tyłka",tylko nie podszywaj się pod Szpitalik,bo to dla mnie i dla innych
              świetość,przecież jesteś spokrewniony z byłymi,wybitnemi ginekologami Szpitala
              Miejskiego,więcej odwagi,w tym pluciu.
        • Gość: babetka Panie Krzysztofie Sławiński z UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:53
          No i po co pan robisz z siebie większego głupka niż jesteś?

Czy pan chce żebym udowodniła panu, że jest pan kretynem?

Nie będzie panu wstyd nawet przed swoimi niezbyt mądrymi przełożonymi?

No, co panie Krzysztofie Sławiński dyrektorze z UM w Kielcach mam dowieść
          pańskiego kretyństwa?

Mogę to zrobić krok po kroku. Chce pan zostać publicznym kretynem? :)
        • Gość: xtrmntr Byle co to i malpa potrafi napisac na klawiaturze IP: *.cable.mindspring.com 04.03.06, 20:55
          A komputery moga juz same tworzyc bajki.

Wiec obsluga komputera nie swiadczy o rozwoju umyslowym...zwlaszcza w pewnych
          wypadkach.
    • tacit Babetka być zmęczona, Babetka gadać głupoty!!! 03.03.06, 14:19
      Chyba to prawda, że tak późna pora uśpiła Babetce szare komórki. Same brednie,
      zero faktów, wiele konfabulacji. Miłego dnia!!!
      • oryganion Re: Babetka być zmęczona, Babetka gadać głupoty!! 03.03.06, 14:33
        zaraz zaraz - nie przepadam za babetka ale to co powiedziała musi dostać
        odpowiedż - mozna sie czepiać wszystkiego - ale fakty są faktami i koniec
        • tacit Re: Babetka być zmęczona, Babetka gadać głupoty!! 03.03.06, 21:52
          Odnoszę się jedynie do pseudo faktów dotyczących samego szpitala. Nie zgadza
          się wysokość zadłużenia, nie było mowy o zwolnieniu 150 osób a jedynie 100
          które pozwoliłyby na zbilansowaniu kosztów. Poza tym nie liczba pracowników
          decyduje o powierzchni użytkowej a liczba i profil łóżek szpitalnych oraz
          obowiązujące normy jakie winny spełniać poszczególne oddziały. Poza tym w
          Szpitalu Miejskim to właśnie odzdział położniczo ginekologiczny jest
          najbardziej dochodowy, który to tak ochoczo Babetka chciała zlikwidować.
          Natomiast wszystki informacje dotyczące naszych szanownych urzędników UM to sa
          nasze czyste spekulacje, bo tak naprawdę niezbadane są ich wyroki. Zaufanie do
          tych Panów to duże ryzyko. Myślę, że Szpital Miejski też już komuś
          przehandlowali, spólka pracownicza była tylko wabikiem dla odwrócenia uwagi a
          jej akcjonariusze dali się wpuścić w przysłowiowe maliny.
          • Gość: babetka Pseudosrakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 23:55
            Drogi specjalisto. Kwestionujesz, a nie podajesz faktów. Na początku była mowa
            o około 150 osobach. To było po tym, jak pan Lubawski się wk..., że jego
            genialna myśl nie przeszła. Może porostu tak nikczemnie straszył. To jest
            podobne do niego.
            Później była mowa o 100-110 osobach i takie chyba zawiadomienie złożyła pani
            Zabielska do Urzędu Pracy zawiadamiając o zwolnieniach grupowych. Później była
            mowa o 97 osobach, a stanęło bodajże, po rozmowach ze związkami, na 61 osobach.
            Tym niemniej zatrudnienie jest i obecnie za duże i przyjmuję, że te 150 osób
            można było zwolnić. A na pewno 110. Te 110 to też jedna trzecia załogi.

A przy tym dyrekcja SM i władze Kielce popisały się wyjątkową głupotą lub
            nikczemnością.

Na początku października długi szpitala wynosiły ca 30 mln. zł.
            Bo ile naprawdę, to tego nie wiedział nikt.
            Ot chociażby tu:
            www.radio.kielce.com.pl/index.php?m=a&p=./news/region/1128578813.txt
            Wiemy, że dług miesięcznie przyrastał o około 0,5 mln. zł. A wiemy to chociażby
            stąd:

www.slowo.com.pl/kielce/?id=2305&p=1
            Od początku października minęło 5 miesięcy razy 0,5 ml. = 2,5 mln zł.
            przyrosłego długu, co nam daje 32,5 mln zł. Tym niemniej słyszałam o około 35
            milionach, ale rozumiem, że na słowo mi się nie wierzy.

Kochany panie – ja nie chcę zlikwidować. Ja podałam przykład, bo w Kielcach
            jest oddziałó położniczych za dużo. I za te wszystkie oddziały płacimy my. I to
            nie jest istotne, czy położniczy będzie w miejskim, czy wojewódzkim, czy na
            Prostej. Jest ich za dużo. I to nie jest kwestia przekomarzania się że przynosi
            zysk lub stratę. A w ten oddział położniczy w SM to włożono tyle pieniędzy, że
            ho, ho.

Proszę pana – jeżeli pan uważa, że co najmniej 35 osób z personelu SM na jednej
            zmianie nie da oszczędności powierzchni, to nie mamy, o czym rozmawiać. Toż
            chociażby na szatniach, pokojach do chlania kawy, biurach i kiblach będzie
            oszczędność. A, jak pan tego nie widzi, to niech się pan zatrudni u
            Lubawskiego, Syguta, Tomali, Sławińskiego. Będzie z was dobrana paczka
            niewidomych ludzików.

Że niewidomych, to twierdzę z wrodzonej delikatności.
          • Gość: babetka I jeszcze jedno panie mądry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 00:22
            Tu nie chodzi o szpital. Bo sednem jest to, że miasto, prezydent i samorząd
            mają zapewnić mieszkańcom opiekę zdrowotną. Maja to zrobić efektywnie, jak
            najmniejszym nakładem środków. Bo to są nasze pieniądze, o czym te głupki
            zapominają.
            A jeżeli w mieście są inne szpitale, które zapewniają opiekę, to Szpital
            Miejski można całkowicie zlikwidować. Przy okazji zlikwiduje się pana
            Sławińskiego i kilkadziesiąt etatów w UM i przybudówkach, bo co oni będą robić,
            jak nie będzie szpitala i ZOZ?

A szpital wystawić na otwarty przetarg. Działka jest w bardzo atrakcyjnym
            punkcie, może ktoś kupi i postawi market. Do tego sprzedać wyposażenie, i może
            to pokryje długi i nic nie będziemy musieli spłacać, a Kielczanie nie poniosą
            uszczerbku na opiece zdrowotnej.

Bo dlaczego mamy komuś robić prezenty, podobnie, jak to jest z NZOZ-ami?
            • oryganion Re: I jeszcze jedno panie mądry 04.03.06, 08:36
              to co zrobiono z NZOZ-ami - tzw "prywatyzacja" teraz próbuje sie kopiowac . ZOZ-
              y publiczne własciwe darmo oddano po dłuższych targach oczywiście nie za ile
              tylko komu i wtedy dopiero za co. Otóż za darmo rozdano majątek wspolny. Jakby
              było mało - "zadbano" o przyszłych beneficjantów i orłów prywatnej inicjatywy
              ustalajac im czynsz na wysokości 1 zł za metr kwadratowy
              Co ma na to powiedzieć uczciwy przedsiebiorca, kory musi to wszystko normalnie
              nabyc od Pństwa - zapłacic wszelkie podatki, zarejstrowac sie , otrzymac zgody
              instytucji Państwa, zebrac kapitał wybudiowć itd itd, - droga krzyżowa - a i
              jeżeli juz dzierżawi to w takich miejscach zwykle atrakcyjnych - jakiez 20 złoty
              za metr brutto
              Działania Miasta w prywatyzacji ZOZ=-ów były oczywiście wynikiem dbałości Miasta
              o Obywateli i przyszłych traczkujacych przedsiebiorców - że3by nie padli. Mało
              tego uzasadniano że to jest dla dobra Kielczm= no bo nie daj Bóg kupił by to
              jakiś noworysz np z Radomia!!!! W rzeczywistóści to była dbałosc o wąska grupe
              ludzi - a jednocześnie szantaż z tym metrem kwadratowym - bo jakby przyszło do
              głowy zrobic temu raczkującemu przedsiebiorcy cos nie tak - np robic badania nie
              we wskazanym życzliwie laboratorium, albio wykazanie duzego niezrozumienia i nie
              zatrudnienie kuzyna, albo kupienie nie w danej życzliwej firmie czefgośc tam itd
              titd
              Otóż tu właśnie widoczne jest Panstwo ze swoimi brudnymi łapami i kłamliwa do
              tego propaganda - jak to sie dba o mieszkańcó, WQ rzeczywistości Państwo zawsze
              będzie dbac o bogactwo wale swoich rzędników i nic więcej.
              Teraz mechanizm znany juz ma sie powtórzyc w Szpitalu Miejskim - i czy tam
              oddziały położnicze , czy ta liczba zwolnionych - to jest zupełnie nieważne.
              Trzeba tylko jak to zauważono dobrze opakować aby przełkneli kolejną
              "PRYWATYZACJĘ no i żebu urzędnicy dalej trzymali za linki - i jeszcze żeby było
              karkołomnie - jak zachować obrożę i smycz na tych nowych właścicieli - czyli
              uzasadnić dalszą niezwykle ważna role urzędników - tak gdzieś lekko z 14
              mądreali od Służby Zdrowia / przed wojna nawet Ministerstwa Zdrowia nie
              było!!!/- czyli legitymacje ich iostnienia?
              Na wolnym rynku każdy zarabia zgodnie ze swoimi mozliwościami spełniania
              oczekiwń i życzeń konsumentów. Na rynku redystrybucji ekonomii państwowej każdy
              zarabia zgodnie z miejscem w hierarchi i proporcjonalnie do możlwiości
              ograbienia producentów i usług i towaró. W postsowieckich i socjalistycznych
              mózgownicach jeszcze to jest obrośniete hipokryzja i kłamstwem i domagają
              sieszacunku ba sa za to nagradzani - a reszta ma juz tylko wykazać aplauz.
              na koniec = sama działka w tym miejscu jest warta - circa 10 000 000!!!!!!!!!!!!!!
            • tacit Re: I jeszcze jedno panie mądry 04.03.06, 08:49
              I tu masz odrobinę racji Babetko. Należy przemyśleć czy nie zasadnym by było
              przeprofilować Szpipal Miejski na psychiatryczny bo zapotrzebowanie na takie
              łóżka będzie stale rosnąć. Jedno dyżurne zarezerwujemy dla Ciebie. W ramach
              oszczędności będziesz leżeć na sali 10 osobowej o powierzchni 10 m. kw.
              Łóżeczka piętrowe, na dupsku pampersik też w ramach oszczędności zmieniany raz
              w tygodniu, bo kibli nie będzie. Jedna pielęgniarka na zmianie dla 100
              osobowego oddziału poradzi sobie, bo pacjentów przywiąże pasami do łóżka aby
              sobie i innym krzywdy nie zrobili. Resztę w ten sposób zaoszczędzonej
              powierzchni wydzierżawimy na co tylko zechcesz. Życzę Ci miłego pobytu na nowym
              odzdziale psychiatrycznym powstałym na bazie Twoich twórczych inspiracji.
              • Gość: babetka Re: I jeszcze jedno panie mądry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 10:07
                Widzisz, panie mądry, nigdzie nie napisałam, że należy upychać pacjentów.
                Napisałam, to, co napisałam i dla umiejących czytać i nie będących debilami
                jest to zrozumiałe.
                Między innymi upewniałam się, czy pan Sławiński jest rzeczywiście dyrektorem z
                UM, aby nie tłumaczyć czegoś forumowemu kretynowi.

Ale napiszę jeszcze jedno.

Otóż, ustawa o zadaniach gminy mówi tak:

Art. 7. 1. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych
                gminy. W szczególności zadania własne obejmują sprawy:
                (...)
                5) ochrony zdrowia,

I tu chodzi o to, aby za pieniądze obywateli podatników zapewnić im ochronę
                zdrowia. Jeżeli ochrona jest zapewniona przez inne podmioty np. jednostki
                wojewódzkie, powiatowe, prywatne itp. to nie ma sensu, aby gmina utrzymywała
                szpital. I z punktu widzenia obywatela-podatnika utrzymanie zbędnego szpitala
                za tegoż obywatela podatki jest absurdem. I nie jest tu żadnym argumentem, że
                pracę straci załoga szpitala. Bo jeżeli szpital jest zbędny, to załoga jest
                także zbędna.
                Utrzymanie szpitala leży wyłącznie w interesie głupich urzędników, którzy
                znajdują pretekst do tego żeby istnieć. I wmawiają nam, że problemem jest
                szpital, prywatyzacja i coś tam jeszcze, a nie zadanie gminy, którego nie muszą
                realizować, bo jest już zrealizowane przez inne podmioty.

Natomiast likwidacja szpitala powinna się odbyć z największą korzyścią dla
                społeczności, za której środki ten szpital został stworzony. I być może
                najkorzystniejsze dla obywateli będzie przeznaczenie terenu i obiektów na
                supermarket. Bo w tym wszystkim chodzi o korzyści dla obywateli, a nie dla
                pracowników szpitala, głupich urzędników, czy urzędników kolegów.

Nie dziwię się, że kieleccy urzędnicy o tym nie pamiętają, bo są, jak już
                napisałam, głupi niczym buty, bo nie zakładam, że są po złodziejsku nikczemni.
    • Gość: Gargamel Do Krzysztofa S. IP: 81.6.130.* 03.03.06, 18:03
      Panie Krzysztofie - jakakolwiek dyskusja na tym forum z takim jak "babetka"
      DEBILEM naprawdę nie ma sensu. Każda odpowiedź na jego post powoduje bowiem
      natychmiastową EKSPLOZJĘ KRETYNIZMU w "wodogłowiu" tego osobnika. Mają w
      pełni rację tylko ci "forumowicze" którzy OLEWAJĄ CIEPŁYM MOCZEM jego wypo-
      ciny - i wtedy ROZMAWIA on z osobą najbardziej mu odpowiadającą - czyli sobą
      samym. Serdecznie polecam Panu taką metodę.
    • Gość: Gość Panie Sławiński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 18:53
      pan chyba jest naprawde bardzo głupi skoro grgamela nazywa pan "szanownym".

Bo jak może być "szanowne" gó.wno z SLD jakim jest z pewnością garanmel?
      • krzysztof.slawinski Re: Panie Sławiński 04.03.06, 16:11
        Gargamel być może jest g..wnem, ale jest też ideowcem. Ja ideowców (wszelkich:
        czarnych, czerwonych, zielonych, niebieskich, w biało-czerwone paski idt)
        szanuję. I dlatego do Gargamela zwracam się per "Szanowny Gargamelu".

PS. Babetka też jest ideowcem, z tą tylko różnicą, że u podłoża jej ideowości
        leży organiczna choroba psychiczna. Żal mi "szanownej babetki".
        • Gość: babetka Jakiś pan głupi panie Sławiński w UM w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:58
          Taki głupi, że to przechodzi ludzkie wyobrażenie.

Pan szanuje ideowców :)))))
          Toś mnie pan zaskoczył :)

To pewnie pan szanuje też Stalina i Hitlera, bo byli ideowcami. I pewnie Julię
          Brystiger pan szanuje, bo też była bardzo ideowa :)

Ciekawe, czy szanowałby pan Julcię gdyby panu genitalia szufladą
          przytrzasnęła? :)))

I pewnie by się pan do niej zwrócił po fakcie – kochana Julciu :)))
    • Gość: babetka Przepraszam „Tacita”! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 11:25
      Przez swoje kobiece roztargnienie nie zwróciłam uwagi na to, że pani jest
      kobietą. Przepraszam, że wzięłam panią za mężczyznę, a to z tego względu, że
      pani wypowiedzi to sugerowały, bo jak powszechnie wiadomo mężczyzna jest
      stworzeniem stojącym na niższym stopniu rozwoju.

Tym niemniej mam do pani gorącą prośbę, aby pani przed napisaniem czegoś
      chwileczkę pomyślała.
      Bo nie chciałybyśmy, aby uważano kobiety za niedorozwinięte kretynki,
      nieprawdaż pani „Tacita”?

Jeszcze raz przepraszam :)
      • tacit Re: Przepraszam „Tacita”! 04.03.06, 16:48
        Mów za siebie Babetko i nie używaj liczby mnogiej, chyba że cierpisz na
        rozdwojenie jaźni. Nie zamierzam Ci ubliżać uznam, że jesteś inteligentna
        inaczej. Nie dam się wciągnąć w jakąś idiotyczną wymianę zdań z Tobą bo szkoda
        mi na to mojego czasu. Może dlatego przyprałam pseudo tacit (w słowniku
        angielskim znajdziesz jego tłumaczenie). Milczenie czasem ma większą zaletę niż
        bezmyślne klepanie w klawiaturę. Żegnam.
        • Gość: babetka Re: Przepraszam „Tacita”! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:33
          Mówię w imieniu kobiet :)))

A milczenie powinnaś doradzić panu Krzysztofowi Sławińskiemu, dyrektorowi z UM
          w Kielcach, bo mnie jest ogromnie wstyd, że w kieleckim ratuszu zatrudnia się
          takich głupków.

Ale, jak mawiali starożytni Apacze - jaki pan, taki kram :)
        • Gość: babetka A to dla rozluźnienia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 17:40
          Czy Krzysio czyta cytaty z „Tacita”? :)
      • Gość: xtrmntr HURA!!!!!! Odwieczna zagadka ludzkosci wyjasniona! IP: *.cable.mindspring.com 04.03.06, 21:12
        Wiec babetka to jednak ona!
        Tylko ze teraz ma rozdwojenie jazni bo mowi w liczbie mnogiej...:/

Oczywiscie ze mezczyzna stoi na nizszym poziomie rozwoju - ale to nie oznacza,
        skadze, ze wszystkie kobiety sa rozwiniete niekretynki.

Otoz 'droga' babetko: nie uwazam ze ktoras plec jest madrzejsza (silniejsze sa
        kobiety - fizycznie i psychicznie: udowodnione naukowo!) bo sa osobniki glupsze
        i madrzejsze zarowno wsrod kobiet jak i mezczyzn.

I nie uwazam kobiet za niedorozwiniete kretynki - szczerze powiedziawszy
        generalnie bardziej powazam kobiety niz facetow. Ale ciebie nie powazam w ogole.

THX 4 UR ATTNTN!
    • Gość: babetka Śmiech po pachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:44
      I jest tak, że całkiem prawdopodobne, że ten Szpital Miejski w Kielcach nie
      jest potrzebny nikomu innemu tylko głupim urzędnikom i dużej części darmozjadów
      zatrudnionych w tym Szpitalu.
      Już powiedziano, że dyrekcja uznała, że w Szpitalu jest 100-110 darmozjadów, a
      mówiono nawet o około 150 zbędnych pracownikach. I po negocjacjach z tymi
      darmozjadami ustalono, że zwolni się tylko 60 sztuk, a reszta nadal będzie
      brała od nas pieniądze, czyli nas okradała.
      Bo, co to znaczy, że są zbędni?
      To oznacza, że chodzą do Szpitala i udają, że coś robią. Czyli kłamią i nas
      okradają, a urzędnicy boją się temu położyć kres z wiadomych względów.

I obecnie słyszymy, że pracownicy służby zdrowia domagają się podwyżek. Nawet w
      wysokości 30%. Z tego można wysnuć wniosek, że domagają się także pracownicy
      Szpitala Miejskiego, który być może jest zbędny, a na pewno zatrudnia
      darmozjadów. I my tym darmozjadom, za to, ze nas okradają i pozorują pracę mamy
      dać podwyżki.
      Wtedy darmozjady będą na pewno pozorowały pracę z większym zaangażowaniem.

I wcale nie będę zdziwiona, jeżeli zaraz odezwie się urzędnik lub darmozjad ze
      Szpitala Miejskiego, który stwierdzi, że obrażam szlachetnych urzędników oraz
      szlachetnych i przepracowanych pracowników służby zdrowia ze Szpitala
      Miejskiego, którzy poświęcają się, aby zapewnić nam szczęśliwość.
      • oryganion Re: Śmiech po pachy 04.03.06, 14:13
        zdrowo rozsądne myślenie jest zawsze i pod każdą szerokością geograficzną
        bezcenne i w czasach totalnego zamieszania celowo nam serwowanego jedynym
        logicznym wyjściem. Moze to jest teoretyczne a mało praktyzcne ale sadze ,że
        postsojalistycne/ teraz solidarnościowe/ myślenie tkwi głeboko w umysłach ludzi.
        Mało tego również elity intelektualne w tym ekonomiści dalej wspierają starą
        socjalistyczną teorię dobra publicznego która jest głownym argumentem
        interwencjonizmu państwowego. To sie w duzym skrócie kończy nieudolnością w
        zarzadzaniu państwowymi przeddsiębiorstwami. Z góry bowiem zakłada sie że
        Państwo w takich dziedzinach jak: ochrona zdrowia, kultura,poczta, koleje,sieci
        energetyczne, straż pożarna, ulice, a i np latarnie morskie i w wielu innych
        Państwo ma być monopolistą -tego wymaga dobro ludzi. Elity wspierają rzad i
        długo jeszcze nie uda się wyrwac z ich łap wielu dziedzin zycia społecznego i
        przedsiębiorstw, które mogłyby funcjonować o wiele lepiej. Ale co by wtedy
        robili urzędnicy?
      • Gość: agnostyk1 Re: Śmiech po pachy IP: 82.139.30.* 04.03.06, 14:58
        Fakt. Nie jestem eknomistą. i nie bardzo powinienem zabierac głos.
        Wyobraźmy sobie taką sytuacje . Szpital został przjety przez miasto i oddłużony
        ( z naszych pieniedzy). Musi przeciez jakos funkcjonowac. Zawiera umowę z NFZ i
        prowadzi jednocześnie praktyki leczenia prywatnego. Niby ideał. Zarabia na
        siebie. Tylko. Leczonym z finansów NFZ będą rodziny, znajomi, przydupasy
        dyrekcji ( w tym WEL-a). Ja np. gdybym chciał się leczyc dostaje propozycję
        PRYWATNIE albo WON. Uwazam, że prywatyzacja może polegać jedynie na ZAKUPIE
        całej wartosci szpitala miejskiego i żadnej innej. Jeżeli nikt tego nie chce
        kupic to nalęzy ZLIKWIDOWAĆ. Są w tym miescie inne placówki medyczne, które
        nie przynoszą strat i z nich należy brac przykład.
        • krzysztof.slawinski Re: Śmiech po pachy 04.03.06, 16:07
          A, który to szpital w Kielcach nie przynosi strat? Wszystkie "są w plecy"!
          • tacit Re: Śmiech po pachy 04.03.06, 22:15
            Niestety nic nie zapowiada, aby cokolwiek w tej mierze uległo poprawie. Musi
            się zmienić mentalność naszego społeczeństwa a przede wszystim ekip rządzących.
            Dziś po pierwsze dyktat NFZ, po drugie organy założycielskie są skuteczną
            blokadą dla rozwoju szpitali. NFZ wiadomo " rawniłowka" wszysto się pacjentowi
            należy w ramach żenująco niskiej składki zdrowotnej. Organy załozycielskie zaś
            zakładając swym placówkom kaganiec tak naprawdę nie dają im możliwości
            wypracowania dodatkowych funduszy. Wyśmiewa Pan pomysł operacji plastycznych, a
            dlaczego nie pozwolić bogatym na zaspokojenie swoich fanaberii, przecież za to
            zapłacą, co w efekcie zaowocuje również tym uboższym bo dofinasnuje ich
            procedury, lub z tych środków będzie można zakupić dodatkowy potrzebny sprzęt
            medyczny. Należy odważnie ludziom powiedzieć, że to właśnnie Ci bogaci są
            motorem napędowym w każdej dziedzinie. To właśnie oni jedynie są w stanie
            zmniejszyć poziom bezrobocia w Polsce, a nie związki zawodowe i inni krzykacze.
            Oczywiście wszystkie dodatkowe usługi medyczne nie mogą się odbywać kosztem
            tych zakontraktowanym, ale należy dążyc aby umożliwić placówkom ich
            świadczenie. Niestety zarówno Pan jak i pozostali odpowiedzialni w UM za ten
            resort boicie się takich rozwiązań bo biorąc pod uwagę zbliżające się wybory
            samorządowe lepiej mieć tych biedniejszych za sojuszników i udawać solidarność
            z nimi bo w przeciwieństwie do tych bogatych stanowią oni zdecydowanie
            liczebniejszy elektorat wyborczy. A jak wiadomo w każdych wyborach stawiamy na
            ilość a nie na jakość.
            • Gość: babetka Re: Śmiech po pachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 22:34
              A przecież przytoczyłam zasadę:

„Należy spowodować, aby awansowano tylko tych pracowników, którzy wzorowo
              wykonują powierzone im działania i nie wykazują skłonności do analizowania
              spraw wychodzących poza te działania".

Czy nikt na tym forum nie potrafi spojrzeć szerzej?

To, że większość ma kłopty nie jest żadnym usprawiedliwieniem i agrumentem.
              Bo jedną z głównych przyczyn kłopotów jest to, że ta "większość" w ogóle
              istnieje.
    • Gość: alek Babetka górą :-) IP: *.chello.pl 04.03.06, 21:50
      Kłaniam się Babetce. Rzeczywiście mało kto na tym forum dorósł do Jej poziomu.
      Większości pozostaje tylko bezsilna złość, co widać po ich wypowiedziach.

A pan podpisujący się "Slawinski", jeżeli rzeczywiście jest dyrektorem w
      Urzędzie Miejskim, to oddajmy się lepiej od razu w opiekę Bogu.

Pozdrowienia dla Babetki. Tak trzymaj :-D

Chociaż bardzo jestem ciekawy jak byś zrobiła kretyna z tego dyrektora. Chociaż
      chyba z niego nie trzeba robić. On już jest :-DDDD
    • Gość: babetka Model dla kretyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 00:09
      Może to, co chcę od jakiegoś czasu powiedzieć powiem inaczej. Taki sobie prosty
      model

- Załóżmy, że jest 100 jednostek ludnościowych.
      - Załóżmy, że z tych 100 jednostek ludnościowych otrzymujemy 100 jednostek
      pieniężnych na leczenie, co stanowi 8% wynagrodzenia rocznego,
      - Załóżmy, że każda jednostka ludnościowa korzysta raz w roku ze świadczenia
      jednostki zdrowotnej i kosztuje to 1 jednostkę pieniężną rocznie co daje
      rocznie 100 jednostek pieniężnych.
      - Załóżmy, że taki NFZ, który zbiera i dzieli te składki na swoje potrzeby
      przeznacza 5 jednostek pieniężnych, a na leczenie przeznacza 95 jednostek. Mamy
      więc deficyt 5 jednostek pieniężnych.
      - Załóżmy, że istnieje dziesięć jednostek leczniczych, których wydajność
      leczenia wynosi łącznie 140 jednostek ludnościowych.
      - Załóżmy, że utrzymanie roczne jednej jednostki leczniczej przy leczeniu 10
      jednostek ludnościowych wynosi 13, a więc łącznie 130 przy kosztach stałych na
      jedną jednostkę leczniczą w wysokości 10 jednostek pieniężnych, a koszcie
      zmiennym na jedną jednostkę ludnościową 0,3

I teraz mamy taką sytuację:
      - roczny deficyt jednostek leczniczych wynosi 45,. bo od NFZ dostają 95.
      - Ten deficyt jest pokrywany przez jednostki ludnościowe, a pośrednikiem są
      samorządy. Czyli faktycznie jednostki ludnościowe płacą na leczenie i
      utrzymanie jednostek leczniczych 130.

A teraz dalej:
      - I załóżmy, że wynagrodzenie jednostek ludnościowych wzrasta o 4% i
      jednocześnie wzrasta składka do poziomu 9%. Wtedy dochody ze składek od
      jednostek ludnościowych 117

- Ale wydajność jednostek leczniczych wynosi 140, a zapotrzebowanie wynosi 100.
      Gdyby zlikwidować 2 jednostki, to zdolność lecznicza wynosiłaby 112.

- W jednej jednostce leczniczej leczyłoby się wtedy 12,5 pacjenta i koszt
      utrzymania tej jednostki wynosiłby 13,95 (uwzględniono 4% wzrostu płac
      personelu leczniczego zakładając, że płace stanowią 50% kosztów stałych), a
      koszt całkowity utrzymania jednostek leczniczych 111,6

- a jako, że mamy składkę 117 a na utrzymanie NFZ zabiera 5, więc dla szpitali
      pozostało nam 112. A więc mamy 0,4 jednostki pieniężnej więcej niż potrzeba i
      możemy w coś zainwestować.

- A samorządy toną od nadmiaru środków, bo nie muszą dopłacać do szpitali tych
      45 jednostek rocznie i obniżają podatki o 20 jednostek pieniężnych przez co
      jednostki ludnościowe otrzymują więcej do własnych kieszeni o 3 jednostki
      pieniężne pomimo zwiększonej składki na zdrowie.
      • Gość: babetka Przepraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 00:14
        Chyba powinno być:

"I teraz mamy taką sytuację:
        - roczny deficyt jednostek leczniczych wynosi 35, bo od NFZ dostają 95".

Trochę już późno :)
      • Gość: Krzysztof Sławińsk Re: Model dla kretyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 11:35
        Bardzo ciekawy model.
        Ma fundamentalną zaletę - prostotę.
        A im coś jest prostsze - tym lepsze (przynajmniej dla mnie).

Pozdrawiam
        Krzysztof Sławiński
    • muminek77 Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 08:48
      Szanowny Panie! Bacznie przyglądam się Pana postom i myślę, że może jako
      wybitny specjalista w dziedzinie opieki zdrowotnej za jakiego się Pan uważa,
      zostanie Pan Prezesem nowo tworzonej spółki komunalnej i stworzy Pan wzorcowy
      szpital w naszym regionie. Nie będzie się Pan musiał borykać ze wszystkimi
      problemami co Pana poprzednicy, bo otrzyma Pan placówkę oddłużoną, więć praca w
      tym Szpitalu będziejuż tylko czystą przyjemnością. Tyle tylko, że za efekty
      cała odpowiedzialność spadnie wyłącznie na Pana bo startować będzie Pan od
      zera. Powodzenia! I do dzieła.
      • oryganion Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 09:17
        Akurat- nigdy zaden urzednik nie poniesie zadnej odpowiedzialnosci za nasze
        pieniadze - natychmiast po odłuzeniu szpital sie bedzie zadłużał. Oczywiście to
        nie urzednik będzie winien - SYSTEM będzie winien - ale to jest System stworzony
        przez urzedników i DLA URZEDNIKOW - tak samo jest z Urzędem Skarbowym - jak cos
        sie zaczynaj np media burzyc czy Kluska - to pierw straszenie - tu Państwo i
        Urzędnicy sa u siebie - a jak wątpliwości to - TAKIE MAMY PRAWO!!!!!!!!!!!!- tez
        stworzone przez Urzędników i dla Urzędników. Gorzej bo Obywatel niczym nie jest
        chroniony przed tym PRAWEM. NAWET PANSTWO nie jest chronione np przed
        urzednikiem i osłem posłem - ktory może sobie zrobić zmiane w ustawie
        zasadniczej jaka chcę - nawet taka któa jest sprzeczna z PRAWEM NATURALNYM.
        Zobaczycie niedługo co zrobia z TRYBUMAŁEM KONSTYTUCYJNYM / polecem wykład prof
        Osiatyńskiego w temacie/
        Pojawił sie natomiast sposób radziecki - jak jakiś obywatek bardzo wierzga przed
        władza - np Dzielna i Niezwycięzoną Strażą Miejska - a szybko go trzeba
        spacyfikować - to sie gościa wysyła na badania psychachiatryczne - w ZSRR - tacy
        ludzie uznawani za niepoczytalnych / np.:wątpili w moc idei marksistowsko -
        leninowskiej lub w geniusz tow. Breżniewa zamykani byli latami w zakładach
        psychiatrycznych!/ Teraz jest w Rosji inny trynd - ostatnio dziennikarz dostał
        wyrok na Uraku - za lekceważenie rządu - bo Rząd napisał z małej litery - u nas
        jak się zobaczy bojowość Marszała Sejmu - to juz niewiele brakuje .

Tak że podsumowujac Kolego przedmówco - nic z tego nie będzie oni nie tylko
        zmarnuja pieniądze podatnika - ale wiedza juz dzisiaj o tym zrobia to zupełnie
        świadomie - czyli ukradną i nikt im nic nie zrobi - jak bedzie wierzgał -
        dziennikarz za brak szacunku dla demokratycznie wybranych to wyślą np na
        przeszkolenie do ojca Dikektora albo w kamasze - moze wybierac - a jak to jest
        jakiś zagubiony obywatel - to konieczne badania psychatryczne z krótkotrtwałym
        pobytem przymusowym w Morawicy - żeby opinia była rzetelna oczywiście, No i
        ciągle będa sie roztkliwiac - jaki że to u na zły system i te prawo paskudne co
        zmusza urzędników i władców do ciagłego wysiłku i totalnego stresu - ciężka
        robota oj ciężka Pozdrowiam w drodze po orzeczenie poczytalnosci
        • tacit Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 09:27
          Świetny pomysł! Z niecierpliwością czekam na ustosunkowanie się do tego pomysłu
          samego Pana Sławińskiego. Bo jak dotąd wdaje się tylko w polemikę z Babetką i
          pieje hymny pochwalne Gargamelowi, ale liczę na to ,że zechce "porozmawiać" z
          pozostałymi forumowiczami i ustosunkuje się do naszych argumentów. CZEKAMY
          PANIE KRZYSZTOFIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: jarwoj Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! IP: 82.139.11.* 05.03.06, 09:24
        Pan Sławiński vel kielcok vel kra vel geniusz gminny d/s zdrowia nie moze
        zostać zarzadzajacym szpitala bo nie ma kwalifikacji zawodowych i
        osobowych/nielojalny pieniacz a nie lider/,władze złamałyby prawo,zarzadzenie
        Ministra Zdrowia o kwalifikacjach kadry kierowniczej w ZOZ-ach,jakby go
        powołały,już raz to zrobiły z p.Zabielską i napewno tacy osobnicy jak
        kielcok,gargamel,to wykorzystają,tylko nie dziś a jutro w czsie nadchodzących
        wyborów,tak że ze smutkiem p.Sławiński musi zostać dalej genialnym urzednikiem
        i opluwać wszystko i wszystkich,dając upust swoim flustracją,ale co na to jego
        przełożeni?,pozwalają mu na takie publiczne pieniactwo?,myślę,że wyhodują żmiję
        na własnej piersi,tak jak ja to uczyniłem z p.Zabielską.
        • tacit Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 09:36
          Coraz ciekawiej zaczyna być na forum, o braku kwalifikacji p. Zabielskiej
          wszyscy doskonale wiedzą , teraz pan Sławiński????????? A czy ma stosowne
          kwalifikacje by być Dyrektorem UM? Sam przecież stwierdził,że certyfikaty dziś
          to standard. To jak to jest Panie Krzysztofie z tymi standardami u Pana???
          • oryganion Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 10:01
            na takim stanowisku to kompenencje i doświadczenie akurat sa najmniej
            niepotrzebne - po prostu raczej przeszkadzaja - osoba kompetentna i doswiadczona
            jak sie temu przyjrzy to bedzie raczej uciekać od tego jak jeszcze ma cywilna
            odwage powiedziec co o tym myśli to długo miejsca nie zagrzeje - tacy to juz w
            ogóle sa niepotrzebni - a i grożni. Każde uczciwe przedsiebiorstwo jest wtedy
            moralnie i realnie jeżeli roścnie dzieki umiejętnoscia właściciela od warsztatu
            do fabryki i do wielkiego przedsiebiorstwa. Prywatna własnosc i wolny rynek sa
            tu gwarantem powodzenia. Jak się do tego miesza tzw dobro"państwowe " to sie
            zaczyna cyrk. Bo Państwo będzie dbało tylko o bogactwo swoich Urzędników - -
            reszta to jest propaganda. Urzędników nie mylic z niewiolnikami za 880 zł brutto
            miesięcznie.
        • krzysztof.slawinski Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 09:57
          Panie Wójcicki,jak chce Pan ze mną porozmawiać to może Pan do mnie zadzwonić
          albo do mnie przyjść. Co do rzekomego braku kwalifikacji - spełniam wymagania
          określone w rozporządzeniu (a nie jak Pan napisał w zarządzeniu, które jest
          aktem prawnym niższego rzędu od rozporządzenia i nie może być aktem wykonawczym
          do ustawy) Ministra Zdrowia. Pieniaczem nie jestem, w odróżnieniu od wielu
          innych osób. Kierować Szpitalem Miejskim nie mam zamiaru i jest to spowodowane
          wyłącznie przycznami osobistymi. Mam ciężko chorego syna (nowotwór układu
          chłonnego) i jest on dla mnie ważniejszy niż jakieś profity i splendor
          wynikający z kierowania Szpitalem Miejskim.
          Kończę dyskusję na te tematy, bo i tak decyzję w sprawie Szpitala Miejskiego
          podejmą radni 9 marca. Pozdrawiam forumowiczów. Do zobaczenia.
          • oryganion Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 10:14
            czy jest ktoś rozsądny kto chciałby w takiej sytuacji kierowac w ogóle takim
            szpitalem?
            Radni postanowia - no tam to już są sami znawczy Służby Zdrowia - tak jak eksperci
            i bezstronni oczywiście jak Doktor Gierada i Doktor Kubik na przykład - który w
            swoich opiniach oczywiście kierować sie bedą oczekiwaniami wyborców z którymi są
            stale w kontakcie i dyskutuja z nimi na dyzurach - wsłuchuja sie w opinię ludzi
            korzy ich wybrali mając świadomość swoich powinności wobec nich. Oczywiście
            ekspertci tez sie znajda - oni juz nie bardzo bedą eksponowani - chyba na własne
            zyczenie. Tylko co bedą głosowac - jaki wniosek? np zamknąc nie zamknąć, odłużyc
            nie odłuzyć , przekształcić nie przekształcić, sprzedac -nie sprzedać. Nie
            będzie to o wiele pokrętniej - sa tacy którzy juz wiedzą.
            • tacit Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 10:53
              Niestety dopóki to Radni będą decydować o losach Szpitala to marne są
              perspektywy na jego dalszą działalność. Szpital staje się dziś elementem
              kampanii przedwyborczej. Dopóki lecznice nie odpępnią się od swych organów
              założycielskich nie mają szans na jakąkolwiek poprawę. Owe organy potrafią
              tylko rozliczać trzymając się skostniałych struktur postkomunistycznych, a
              każda inicjatywa zrobienia czegoś nowego ( choćby pozakontraktowe usługi
              medyczne), nie ma szans akceptacji, a ich pomysłodawcy są niewygodni. Dlatego
              nie łudźmy się, że ktokolwiek dziś w UM troszczy się o losy SZ.M. Dziś
              priorytetem są wybory samorządowe.
              • oryganion Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 11:06
                alez to jest na 100 % - przecież to chodzi o ich pozycje i ich biznes a nie
                Obywateli - problem jest tylko jak im - obywatelom ta papke sprzedac - pózniej i
                tak dopłaca - bo szpital odłuzany i tak sie zadłuży - to mamy jak w banku -
                tylko to nie sa ICH pieniadze a NASZE - i dlatego maja pełny luz - co najwyżek
                moga sie tylko nieżle uśmiać. czy widziła kto w tym kraju aby ktokolweik i
                kedykolweik ponóśl jakąś odpowiedzialność? NIGDY - to Państwo dba o biznes
                swoich URZEDNIKOW i tylko o to o nic więcej - reszta to jest propaganda na różną
                nute - rz patriotyczną , raz klasową , raz znowu anielską i wzniosłą, raz
                historyczną, czasem się dobiera jakiegosć Zyda albo masona albo wszystkich naraz
                :PO, Andrew , KOŃ,prase radio i tv - i co by tam jeszcze - zakręcic w głowce
                gawiedzi - a kasa leci I to wszyscy widza w tym małym miasteczko jak na dłoni -
                i co a no jak zawsze g....
          • Gość: jarwoj Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! IP: 82.139.11.* 05.03.06, 14:09
            Zachowuje się Pan jak zwykle nieprofesjonalnie a szkoda,że miesza Pan dziecko
            do swojego nieeleganckiego sposobu bycia na Forum,trzeba zawsze najpierw
            pomyśleć a potem powiedzieć,uważa Pan że można obrażać innych a póżniej
            tłumaczyć swoje zachowanie osobistymi problemami,dla mnie jest to nieetyczne,ja
            tak nie postępuje chociaż jak Pan wie też mam swoje problemy,radzę Panu mniej
            arogancji i trochę pokory w życiu,pozdrawiam.
        • Gość: Gargamel Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! IP: 81.6.130.* 05.03.06, 10:33
          Drogi "jarwoj" - ostrożnie z tym "prognozowaniem" mojej reakcji na ewentualne
          powierzenie Panu Krzysztofowi S. kierowania Spółką Komunalną prowadzącą Szpital
          Miejski. Placówka ta miała dotychczas tak UDANYCH SZEFÓW - że nic gorszego w
          tym zakresie spotkać jej nie może. Dlatego nie tylko ja sam przyjąłbym z "zado-
          woleniem" fakt obsady na tym stanowisku Pana Krzysztofa S., człowieka, który
          sprzeciwiał się wcześniej lansowanej przez WEL-a formie PRYWATYZACJI Szpitala.
          • oryganion Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 11:10
            popieram Pana Sławińskiego na stanowisku zarządzającego - to było by dla Pana
            Krzysztofa bardzo ważne doświadczenie - po tem Pan wróći
          • Gość: jarwoj Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! IP: 82.139.11.* 05.03.06, 13:52
            Panie Gargamel co ja zrobię,że Panu nie wierzę,obserwuje to Forum już od dawna
            i nie jeden post w pana wykonaniu czytałem,uważam,że masz monopol na tanie
            łgarstwo.
            • tacit Re: Do Pana Krzysztofa Sławińskiego!!! 05.03.06, 19:46
              Panie Krzysztofie Sławiński zastanawia mnie bardzo jaki efekt chciał Pan
              osiągnąć występując na tym forum. Czy chciał Pan wyjść przed orkiestrę i
              delikatnie przygotować nas na realizację swoich planów dotyczących prywatyzacji
              szpitala. Liczył Pan, że ochoczo przyklaśniemy na pomysł sprzedaży szpitala
              jakiejś (chyba tylko Panu wiadomej) firmie. Czy może miał Pan jedynie ochotę na
              małą pyskówkę z Babetką. Kiedy pojawiły się trudne i niewygodne dla Pana
              pytania ( czego należało się spodziewać) niczym mała obrażona dziewczyka
              spakował Pan swoje zabawki i wrócił na swoje podwórko. Gratuluję postawy
              strusia!!!
    • audir Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług 05.03.06, 11:11
      Nikt na tym nie zarabia ...ale, żeby przejąć długi to trzeba być bezwzglednym
      właścicielem inaczej nazywa się to dofinansowaniem, albo darowizną
      • oryganion Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług 05.03.06, 14:33
        sprawa sie rozwiąze sama - o ile mnie akurat wiadomo to co najmniej 3-ech
        lekarzy niedługo wyjedzie z Kielc i Polski - podania podobno złożone. To samo
        dotyczy pielęgniarek - rynek dla tych zawodów jest praktycznie otwarty \ w
        polsced brakuje juz w wielu zwłaszcza małych mistach lekarzy i pielęgnbiarek -
        radiologów, anestezjologów i chirurgów oraz wszelkie zawody pielęgniarskie przy
        podstawowej znajomości języka zatrudnia wszędzie - przy nawet 10 krotnie wiszych
        zarobkach dla lekarzy i pięcio- sześciokrotnie dla pielęgniarek - Szpital w
        Rykach niemal padł jak 4-ech lekarzy wyjechało w ciągu 3-ech miesiecy. Tak ze spoko
    • Gość: ~~ Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: 82.139.11.* 05.03.06, 16:20
      ?
    • Gość: Ciekawy Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 16:59
      Ile zarabia dyrektor szpitala. Czy to tajemnica?
      • Gość: ~~ Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: 82.139.11.* 05.03.06, 21:10
        Obecna Dyrektorka dostała najwięcej 8500,00 zł.
    • Gość: ~1 Re: Zlikwidują szpital, przejmą dług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 17:26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka