Dodaj do ulubionych

Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> KPMG ...?

IP: *.mnc.pl 20.04.06, 18:39
Dzien dobry,

Majac oferte pracy na stanowisko asystenckie (zaraz po studiach) ktora firme
byscie wybrali..? Zarobki, czas pracy, sciezka awansu sa podobne, ale co z
reszta np. atmosfera pracy, renoma, klienci do ktorych ewntualnie mozna
przejsc do pracy po kilku latach. Zaznaczam ze moje pytanie odnosi sie do
Dzialu Audytu, praca w Warszawie.

Wielkie dzieki za wszelka pomoc.

Pozdrawiam,

Maciek
Obserwuj wątek
    • Gość: Andy Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.06, 23:00
      Skoro dostałeś oferty od 3, to nie ma tu mowy o przypadku. Tak więc nie grozi
      ci wywalenie z pracy, chyba że po prostu nie polubisz zawodu. W takiej sytuacji
      wybrałbym miejsce, gdzie jest najlepsza atmosfera. Moim zdaniem KPMG.
    • Gość: gulash Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 20.04.06, 23:12
      ja bym polecał raczej pwc, niedawno słyszałem o fali zwolnień w KPMG- podobno
      jakiś projekt nie poszedł najlepiej
    • metrosexualny Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 21.04.06, 10:53
      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Zaznaczam ze moje pytanie odnosi sie do
      > Dzialu Audytu, praca w Warszawie.

No to sie nie zdziw jak bedziesz tan audyt robil w siedzibie klienta, np 2
      tygodnie w Radomiu, 3 tygodnie w Koszalinie i innych tym podobnych miejscach. W
      siedziebie to siedza seniorzy i partnerzy - i to tez jak nie ma klopotw z
      projektem, bo jak sa to tez musza jechac.
      • Gość: tigr Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: 62.29.137.* 21.04.06, 12:34
        "Fala zwolnien w KPMG" objela ledwie kilkanascie osob. To normalne oceny
        okresowe.

Ja polecam zdecydowanie KPMG, mialem okazje porownac z PwC.
    • Gość: piękna Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.04.06, 16:00
      Mialam sama do czynienia z jedna z firm wielkiej 4, ktorej nie wymieniles i tej
      zdecydowanie nie polecam - w porownaniu do tych trzech to po prostu dziadostwo.
      Ja wybralabym pwc. Podobno w pwc najlepsze warunki pracy, szybsze mozliwosci
      awansu no i najbardziej renomowani klienci.
      • Gość: ewa Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.jmdi.pl 22.04.06, 17:03
        wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
        • Gość: luki Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.chello.pl 14.05.06, 11:43
          A ja mam do czynienia z firma ktorej nie wymieniles i jest ok. Atmosfera bardzo
          fajna a klienci tez ok.
          • Gość: sliwka Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.dot-com.net.pl 17.06.06, 14:39
            ja tez miałam i mam do czynienia z niewymienioną firmą z tej czwórki; w sumie
            jestem zadowolona, mam porównanie do pwc ( byłam tam wcześniej) no i obecna
            praca jest przyjemniejsza; mam do czynienia z fajnijszymi ludzimi i atmosfera
            jest bardziej rodzinna, bo w pwc pracuje zbyt dużo ludzi i są oni nastawieni na
            troche inne cele ( więcej rywalizacji)
    • Gość: Hmm Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:17
      Zależy czy jesteś bardziej "angielsko-języczny" czy "niemiecko-języczny" jeśli
      to pierwsze to PWC jeśli to drugie to KPMG. Co do klientów to wszystko zależy
      gdzie trafisz i tu i tu możesz trafić źle i dobrze. Najlepszy pod tym względem
      jest chyba jednak Deloitte, którego nie wymieniłeś, bo ma sporo małych klientów,
      u których najwięcej można się nauczyć.
      • wojujacafeministka Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 15.05.06, 15:52
        ciesz sie czlowieku, ze trafiles do Deloitow! tak jak juz ktos pisal, totalne
        dziadostwo, klienci raczej mali, ale to jak tam traktuja czlowieka (a
        praktykanta w szczegolnosci)!... szkoda gadac

pwc znam najlepiej z wymienionych trzech, duzo bankow, duzo pracy, atmosfera
        wielkiej korporacji, dbalosc o pracownika, malo wyjazdow (od poczatku trzeba
        zbierac do swojego portfela firmy z Warszawy)... oczywiscie pewnie sa
        wyjatki... wszyscy robia acca, a nie bieglego...

w ernscie pracuje kolezanka, nie narzeka, oprocz tego ze masa roboty
        oczywiscie, chodza sluchy, ze sa lepsi od pwc, np lepiej sie rozwijaja w
        kwestii doradztwa, dzialow mierzenia ryzyka... ale w kwestii audytu mysle, ze
        podobnie, glownie banki... duza rotacja ludzi

o kpmg sie nie wypowiadam, bo nie znam
        • Gość: Hmm Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:34
          To należy się cieszyć z Deloitte czy nie, bo nie rozumiem. Poza tym co to
          znaczy, że źle traktują praktykantów, może napisz. Jak się nie sprawdziłaś to
          trudno się dziwić, że po nich jedziesz. Jak popracujesz trochę dla E&Y
          (szczegónie dla menadżerów z rodowodem z Andersena) to pogadamy.
          • Gość: eliza Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.icpnet.pl 16.05.06, 02:15
            Gość portalu: Hmm napisał(a):
            > Poza tym co to
            > znaczy, że źle traktują praktykantów,

Praktkanci (przynajmniej w tym roku) zostani potraktowani jak personel
            "dorywczy". Na początku była gadka jak to dużo pracy itp. a potem krótki tekst
            "zmieniły się zasady rozliczania pracy praktykantów" co dla niektórych osób
            oznaczało, że w ciągu pół roku przepracują ... 8-10 tygodni, i tylko za tyle im
            zapłacą - a spora część była po studiach na własnym utrzymaniu.
            Poza tym zero integracji... nawet brak zaproszenia na firmowe przyjęcie
            świąteczne... szkoda gadać...
            • Gość: Hmm Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 08:19
              Ale zdaje się, że praktykant zawsze jest personelem dorywczym, nie ma przecież
              umowy o pracę. To działa w obie strony, jeśli ktoś nie może w jakimś terminie to
              nie przychodzi do pracy (np. ma sesję). Wybór należy do samych zainteresowanych,
              nikt nikogo nie zmusza. Znam osoby, które zgodziłyby się pracować za darmo, żeby
              tylko zdobyć doświadczenie w Wielkiej 4. Uważam, że i tak warto odbyć takie
              praktyki (nawet jeśli jest to 8 tyg) jest to rodzaj inwestycji w siebie. A
              pracowników te firmy też nie traktują idealnie uwierz mi. Niestety prawda jest
              taka, że pracodawca jest zawsze w lepszej pozycji.
              • Gość: nie badz smieszny Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.eris.pl 16.05.06, 08:46
                to co opisala eliza jest szczera prawda!
                nikt z wielkiej 4 nie traktuje tak ludzi, praktykanci w calej reszcie oprocz D
                zatrudniani sa na umowe zlecenie, maja wynagrodzenie za godzine, ale nawet jak
                nie ma projektow to siedza w biurze i moga sie uczyc! poza tym, np. ernst na
                praktyki bierze tylko studentow na IV i V roku i wtedy ok, moze byc to praca
                dorywcza. Deloitte zapewnial o stalej robocie (chyba 20 tyg w okresie od pazdz-
                kwietnia), a dopiero na szkoleniu (poczatek pazdiernika) powiedzieli,
                ze....pierwszy projekt moze sie trafic...pod koniec listopada, w grudniu... i
                sporo ludzi bylo po studiach! oznaczalo to 2 miesiace czekania! sporo ludzi
                pracowalo nawet mniej niz te 8 tyg, 3-4 projekty, byly schedule, kto kiedy i
                dokad jedzie, ale czesto na pare dni przed projketem ktos Cie z niego wypisywal
                (oszczednosci) i nie raczyli Cie nawet poinformowac, a Ty... no coz czekaj na
                laskawy telefon...
                caly rok stracony!!!! tyle, ze mozna cos wpisac w CV!!!
                pomijam takie kwestie typu, stare laptopy Toshiby, ktorym opadaly monitory,
                brak firmowego adresu email (idziesz do pan z ksiegowosci i prosisz zeby Ci cos
                wyslaly na interie!), brak dostepu do internetu (perfidnie zablokowane karty
                sieciowe!!!!), zeby przypadkiem ludziom zycia nie ulatwic, i bezczelnosc typu
                wysylanie poprawionych rzeczy z poprzednich projektow na Twoje konto prywatne,
                ktore mozesz sprawdzic tylko u innych na komputerze (sorrki, moge sprawdzic
                poczte, bo ktos, cos mi wyslal, a nie mam gdzie tego odebrac ...)...
                ta firma sama sie osmiesza i tylko czekac az ludzie zaczna z niej sami uciekac!
                dla wiadomosci OBRONCY sprawdzilam sie, i to bardzo!
                ktos chce jeszcze podyskutowac prosze o podanie emaila, zalozcie sobie fikcyjne
                konto, jak sie boicie podac tego z koncowka @deloittece.com

• Gość: Hmm Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:01
                  Słuchaj nie pracuję w tej firmie już od pewnego czasu, ale powiem tylko tyle, że
                  dla pracowników praktykanci są w ogóle nie potrzebni, wolelibyśmy 100 razy
                  bardziej żeby zatrudniano więcej asystentów. Jednak firmy wolą oszczędzać kasę i
                  dają nam praktykantów. Kiedyś tak nie było, mnie zatrudniano bezpośrednio nie po
                  praktykach, cóż wycwanili się, ale to nie Deloitte jako pierwszy zaczął stosować
                  te zasady.
                  • Gość: jasne!!!!!!!!!! Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.eris.pl 16.05.06, 10:01
                    w ogole sa niepotrzebni....
                    a asystenci zapewne rodza sie od razu asystentami z doswiadczeniem, wiedza, od
                    razu wszystko wiedza, bo przeciez na studiach jest tyle praktycznych
                    zajec!!!!!!!!!!
                    to jest inwestycja w czlowieka, najpierw sie go szkoli, zeby potem miec z tego
                    profity, a taka wlasnie polityka jaka reprezentuje D. traci ludzi, ktorzy juz
                    sie czegos nauczyli... przeciez to jest chore, nie puszczac ludzi na projekty (
                    z oszczednosci, bo kosztuja tyle co asystenci), a potem mowic, ze sie nie
                    sprawdzili! i zaczynac nowe sito rekrutacyjne, mamic ludzi, ze sie czegos
                    naucza...

a Ty zapewne byles taki dobry od razu po studiach, bo co? taki geniusz z
                    Ciebie, czy tylko dlatego, ze nazwali Cie szumnie ASYSTENTEM! wiesz, lepszy
                    zdolny praktykant niz tepy asystent...
                    i nie uogolniaj zasad BIG4, bo tylko D je stosuje...
                    chodzi o zwykly szacunek i lojalnosc wobec doroslych, wyksztalconych ludzi,
                    ktorzy czesto pod wplywem obietnic i zapowiedzi wdeptuja w to bagno i traca rok
                    z zycia! niektorzy dla praktyk w D. rezygnuja z dotychczasowej pracy, wynajmuja
                    mieszkanie, wyprowadzaja sie z rodzinnych miasteczek, tylko zeby byc
                    dyspozycyjnym, tak jak D. tego chce. I co ma w zamian? CZEKANIE, KLAMSTWA, przy
                    dobrych wiatrach 8 projektow przez ponad pol roku...
                    a swoja droga czemu juz tam nie pracujesz? czyzby Ci sie nie podobalo?
                    • Gość: piekna Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.05.06, 11:08
                      Podpisuję się obiema rekami pod przedmowczyniami. Deloitte to straszne
                      dziadostwo - to jak traktowali w tym roku praktykantow to byla jedna wielka
                      porazka. Jesli ktos w tym roku dostal sie na praktyki do tej firmy i ma tez inne
                      opcje to niech daruje sobie Deloitte.
                      Z szesciomiesiecznych praktyk przepracowalam niecale 7 tygodni, pierwszy projekt
                      w grudniu. Co z tego ze niby podniesli stawki i placa studentom diety jesli
                      teraz nie oplaca im sie wpisywac ich na projekty. Asystent jest niewiele drozszy
                      od praktykanta, a jest przeciez duzo bardziej efektywny.
                      Ten okres praktyk to tylko narastajaca frustracja, i stracony czas.
                      Poza tym Deloite Audyt nie rozwija sie - co chwila traca najwiekszych klientow,
                      a dostaja jakies mini spoleczki rozsiane po roznych zakatkach Polski - caly czas
                      traca rynek. Seniorzy uciakaja jesli moga do pozostalych firm czworki, na ich
                      miejsce przychodza ludzie z BDO i pomniejszych audytorow.
                      Pracownicy chwala sie jaka to u nich nie panuje wspaniala atmosfera, luz, i ze
                      pracuje sie u nich krocej niz u konkurencji. Szlag mnie trafia gdy po raz
                      kolejny slysze te brednie.

pozdrawiam
                      • Gość: eliza Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.icpnet.pl 16.05.06, 13:17
                        Gość portalu: piekna napisał(a):
                        > Pracownicy chwala sie jaka to u nich nie panuje wspaniala atmosfera, luz, i ze
                        > pracuje sie u nich krocej niz u konkurencji. Szlag mnie trafia gdy po raz
                        > kolejny slysze te brednie.

Właśnie to chyba było najgorsze! Same kłamstwa! Najpierw świetny "marketing
                        rekrutacyjny" jak bedzie super - że to ciężka praca ale "cieszymy się że jesteś
                        z nami" itp., "Orientatnion Day", szkolenie w super hotelu w Wiśle, a potem...
                        bujaj się sam!
                        Dewizą Deloitte jest luźna, przyjazna atmosfera - "krawaty wiążemy luźniej". A
                        sprowadza się to do tego, kiedy firma da ci kopa w d... to uśmiechnij się
                        przecież "jeteśmy jedną wielką rodziną"... tylko zapomnieli dodać że patologiczną!!

PS. To o kompach, adresach mailowych, grfiku itd. - szczera prawda :(
                        • lysypajak Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 16.05.06, 18:02
                          Widze ze jest nas tu kilka osob z tych nieszczesnych praktyk. Moze wyslijcie mi
                          swoje adresy na konto gazetowe lysypajak@gazeta.pl, to porozmawiamy:)
                          pozdrawiam
                          • lysypajak Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 16.05.06, 18:03
                            Oczywiscie mam na mysli osoby ktore w tym roku byly na praktykach w delojcie w
                            audycie
                        • Gość: ach Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 22.05.06, 11:54
                          ja pracuje w Deloitte i musze przyznac, ze w wielu wzgledach straszne bzdury
                          sie tu wypisuje... Niestety najbardziej krytyczne uwagi wylewaja sie z ust
                          tych, ktorzy po praktykach nie rozpoczeli stalej pracy w Deloitte (nie wnikam z
                          jakiego powodu). Rzeczywiscie czesc spraw dotyczacych praktyk powinna zostac
                          zmieniona, ale prawda jest taka, ze pracuje sie tutaj dobrze. Wielu z moich
                          znajomych ze studiow pracuje w firmach konkurencyjnych na tym samym poziomie i
                          mamy bezposrednie i miarodajne porownanie. W Deloitte jest ok, a ogrom zlosci
                          jaki widac w niektorych wypowiedziach jest zastanawiajacy...
                          • Gość: xxxxx Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: 205.156.117.* 23.05.06, 16:02
                            Slusznie zauwazyles ze wszystkie te uwagi nie dotycza stalej pracy w D., a
                            jedynie sposobu w jaki zostali w tym roku potraktowani praktykanci. Pewnie
                            nawet nie wiesz w jaki sposob to sie odbylo, ale uwierz mi, ze wiele osob
                            odpusciloby sobie te praktyki gdyby wiedzialo jak to bedzie wygladac (zwlaszcza
                            Ci ktorzy juz mieli skonczone studia)

I uwazam ze dobrze ze coraz wiecej osob sie o tym dowiaduje, bo moze w
                            przyszlosci uchroni to inncyh przed takim samym rozczarowaniem.

Pozdrowienia
                    • Gość: wertyu Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.spray.net.pl 31.05.06, 13:37
                      dzis kazda firma to praktykuje ja sie zwolnilam z pracy zeby odbyc praktyke w
                      jednej takiej duzej firmie bo byla obietnica ze jak sie sprawdze to dostane
                      prace , sprawdzilam sie ale nie robili naboru w nagrode dostalam swietne
                      referencje. tylko co mi po nich jak pracy dalej nie mam
                      • Gość: pedro Co to za firma? IP: *.chello.pl 01.06.06, 12:27
                        Czy mogę spytać, co to za firma? Wolę nie przerabiać tego na własnej skórze.
                        • nacelowniku Re: Co to za firma? 01.06.06, 14:25
                          zastanowmy sie jaka firma z Big4 zaczyna sie na D?????
        • Gość: tweetster Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 22.05.06, 09:12
          Widać że osoba pisząca tego posta nie ma bladego pojęcia o firmach o których
          pisze.
          " to jak tam traktuja czlowieka (a
          > praktykanta w szczegolnosci)!... szkoda gadac" - praktykanci są traktowani
          tak jak wszędzie, inwestuje się w najlepszych, jak się ktoś wykarze to jest
          doceniany, osobom przyjętym przypadkowo lub takim, które widać że się nie
          sprawdzają i męczą siebie i innych się dziękuje, tak zresztą jak gdzie indziej.
          "pwc znam najlepiej z wymienionych trzech, duzo bankow, duzo pracy, atmosfera
          > wielkiej korporacji, dbalosc o pracownika, malo wyjazdow (od poczatku trzeba
          > zbierac do swojego portfela firmy z Warszawy)... oczywiscie pewnie sa
          > wyjatki... wszyscy robia acca, a nie bieglego..."
          jeśli znasz pwc najlepiej to powinnać wiedzieć że tak jak w KPMG i Deloittach
          jest obowiązkowy biegły, a za ACCA możesz sobie sam zapłacić, tylko nie licz,
          że dostaniesz urlop szkoleniowy na naukę i wolne na czas egzaminu.
          "działy mierzenia ryzyka?" niezłe słownictwo biznesowe - gratulacje

Pozdrawiam i nie pisz bzdur, bo się kompromitujesz wojującafeministko, może
          lepiej przyłącz się do manify?

• wojujacafeministka Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 22.05.06, 10:11
            "tak jak wszędzie, inwestuje się w najlepszych, jak się ktoś wykarze to jest
            doceniany, osobom przyjętym przypadkowo lub takim, które widać że się nie
            sprawdzają i męczą siebie i innych się dziękuje, tak zresztą jak gdzie indziej."

nie ma sprawy, pojde na manife i bede manifestowac nauke ortografii w szkolach!
            Ty zapewne wykazales sie niewatpliwie, zwlaszcza znajomoscia jezyka polskiego,
            skoro nie znasz pisowni słowa "wykaże", Panie Magister... super macie
            pracownikow w tym Deloitte...
            druga sprawa, co to znaczy "osobom przyjetym przypadkowo"??? nawet po testach,
            assessment centre i rozmowach przyjmujecie przypadkowe osoby?

przetrzyj okularki -6 dioptrii i wracaj do archiwizacji!
          • Gość: XXXXX Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: 205.156.117.* 22.05.06, 11:04
            A wiec Misiu Kolorowy, jezeli ktos sie tu kompromituje to tylko TY!

Po pierwsze nie wiem czy zauwazyles ale autor tematu nawet slowem nie wspomnial
            o wspanialaej firmie na D.,a specyfika kazdego z publicznych forum jest to ze
            opinie tam wyglaszane sa dobrowolne i najczesniej z godne z prawda ( w
            przeciwnienstwie np do tego co jest wypisywane na forum Deloitte, to juz pomine
            milczeniem bo za duzo musialbym pisac(Takiej propagandy nie ma chyba nawet na
            Bialorusi:)).

Gdyba tak jak uwazasz w kazdej z firm wielkiej 4 bylo podobnie to jestem prawei
            pewnien, ze pojawily by sie tu krytyczne glosy odnosnie rowniez tanmtych firm.
            (Biorac pod uwage efekt skali, powinno ich byc nawet wiecej). A tutaj popatrz
            kolego ale jakos wszyscy rzucaja blotem na D. Daje do myslenia, co?? (BTW, jak
            Ci jedna osoba powie ze jestes pijany to spojrz w lustro, jak trzy to kladz sie
            do lozka:))))

Rowniez mialem watpliwa przyjemnosc uczestniczyc w tych praktykach i powiem Ci
            ze czesc osob nawet nie miala mozliwosci przekonac do siebie pracodawcy wiec
            nie wiem na jakiej podstawie twiedzisz ze wybiera sie tych ktorzy sie
            sprawdzili (wielu z nich nie mailo nawet takiej szansy). I nie pisz tu ze w
            innych firmach jest podobnie, tam praktykanci maja normalne umowy i realna
            mozliwosc wykazania sie.

Nie wiem jaka jest polityka D., ale dzieki takim praktykom na pewno sobie nie
            pomaga.

A tak wogole to piszesz na polecenie kogos z firmy (czyzby w koncu do nich
            dotarlo ze ludzie o tym mowia?),

Pozdrawiam

• byc_czy_miec Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 22.05.06, 23:33
              chcialam zabrac glos na tym szacownym forum,
              umowmy, sie ze wlasciwie osoba elizy, nie powinna byc rozpatrywana jako
              racjonalna, slyszalam od kolezanki, ktora pracuje w deloijtach, o dziewczynie
              praktykantce, ktora o 17.20 zamykala komputer, nawet jak bylo naprawde duzo
              pracy i nikt nie zaczynal nawet myslec o wyjsciu do domu i mowila, ze ona
              jest "soba w deloijt" i chce isc do domu!juz!

eliza, brzmisz calkiem jak ona, wiec chyba nie dziwi nikogo, dlaczego nie
              zostalas przyjeta?

jak ja bym miala zatrudnic osobe na maxa roszczeniowa i niekolezenska (niech
              inni robia ja jestem soba i biore swoje zabawki do innej piaskownicy)to bym
              sobie darowala, i nie mowcie mi ze z punktu widzenia pracodawcy, czy
              wspolpracownikow taka osoba jest pozadanym czlonkiem zespolu (nawet rockowego
              eliza, hmmm) ... umowmy sie ze na praktykach kazdy powinien sie wykazac, wiec
              taka postawa jest oglednie mowiac SLABA pod kazdym wzgledem.

sprawa moznosci wykazania sie... no coz, w delojtach maja polityke (slaba HRowo
              i PRowo)ze placa od godziny, im sie to oplaca (placa tylko za efektywnie
              wykorzystany czas), przynajmniej na krotka mete (nie wszystkim odpowiada brak
              stalego dochodu, ale sa i tacy studenci, co sie jeszcze ciesza brakiem
              konkretnych zobowiazan - moznosc odwolania projektu i pojechania na narty np.);
              w pozostalych firmach placa stala pensje, fajnie...fajnie, ale jak pracujesz po
              13-15 godzin (jak w ernscie np. na duzych projektach ubezpieczeniowych lub kpmg
              bankowych) to na godzine wychodzi jak w McDonald's (tak, tak niech wam sie nie
              wydaje, ze bedziecie mogli wszystkie godziny chargowac, bo budzet przekroczony
              i nie - wam powiedza).
              prawda o firmach big4 jest taka:
              czas... ze wszedzie pracuje sie duzo i ciezko, oczywiscie zalezy wszystko jak
              wszedzie od szczescia, sa projekty gdzie mniej, sa projekty gdzie wiecej.
              kasa... w ernstach placa najwiecej, ale najdluzej sie siedzi - to fakt, kazdy
              wam potwierdzi, a dalej, to juz zalezy od negocjacji i sily przebicia.
              atmosfera...
              ernsty - atmosfera postandersenowska, czyli jak ktos jeszcze pamieta te czasy -
              nastawienie na sukces, antidating policy i full professional approach, nikt sie
              nie bedzie nad wami uzalal, a jak bedzie recesja to zwolnienie (3 lata temu
              zwolnili 120 osob, a w tym czasie prowadzili nabor na asystentow - trzeba bylo
              odtanic sile robocza);
              pwc - profesjonalna firma, przynajmniej jesli chodzi o sprawy takie jak
              korporacyjna organizacja pracy - super komputery, obsluga techniczna etc...
              atmosfera?srednia, ale jest sporo fajnych osob, wiec mozna znalezc miejsce i
              dla luzaka i dla pracusia;
              kpmg? glownie banki, a to jest niezle bagno, bo projekt np. lukas bank oznacza
              wspaniale 5 miesiecy we wroclawiu, a projekt bph w krakowie, etc...p.s.
              pomyslcie jak super musi byc na Orlenie w Plocku, tam to juz caly rok
              gwarantowany ; atmosfera - bardziej wyluzowana niz w ernstach i pwc;
              deloitte - "krawaty wiazemy luzniej" rzeczywiscie maja takie haslo, dosc
              zabawnie brzmiace jak na firme big4. atmosfera najbardziej luzna, moze
              niektorym przeszkadza ze to nieprofesjonalne, na swiecie jest troche inaczej,
              bo np. w UK i Hiszpanii to oni przejeli andresena i tam jest bardziej jak w
              polskich ernstach.
              ogolny wniosek - audyt to praca ciezka - wszedzie, wiec jak
              chcesz "nicnierobic", to umowmy sie - daruj sobie. plus tej pracy to to, ze
              mozna sie zajebiscie duzo nauczyc, i dlatego rotacja jest taka duza
              (headhunter's czuwaja) i nadal wielu chetnych na jedno miejsce...
              ze sie tak pieknie na koniec wyraze: wybor nalezy do was :)
              • Gość: eliza Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.icpnet.pl 23.05.06, 00:17
                Drogi byc_czy_miec,
                Dziękuję za wnikliwą analizę moich kompetencji, zdolności i koleżeńskości :)

Możesz mi tylko napisać na podstawie jakich moich słów wysnułeś wnioski że
                pracowałam do 17 i nie dostałam oferty pracy?
                Bo muszę Cię rozczarować - oba są błędne :)
              • nacelowniku Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 23.05.06, 10:09
                Brawo!

coz za wnikliwa analiza osobowosci! i to na podstawie opowiesci jakiejs
                kolezanki :) nie osmieszaj sie dziewczyno i nie obrazaj elizy, bo nic o niej
                nie wiesz!
                "nie powinna byc rozpatrywana jako racjonalna"... kupa smiechu!
                podejrzewam, ze prawda jest taka, ze eliza sie sprawdzila, ale nie przyjela
                oferty od szacownej D., zrobi kariere gdziekolwiek indziej!
                powodzenia!
              • Gość: krzysiek może odrobinkę z innej beczki-firma Horwath IP: *.lublin.mm.pl 30.05.06, 20:49
                nie wiem czy ktokolwiek zna... zaproponowano mi w dziale audytu najniższą
                krajową. oczywiście odmówiłem;)...
        • Gość: sliwka Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.dot-com.net.pl 17.06.06, 14:41
        • Gość: sliwka Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.dot-com.net.pl 17.06.06, 14:42
          sprostowanie masz chyba jakies nieaktualne dane w pwc robi sie biegłego a nie acca
    • nacelowniku Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 17.05.06, 09:16
      wiec odbierz poczte :)
      • Gość: tigr Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: 62.29.137.* 22.05.06, 10:44
        W KPMG praktykanci nie są wynagradzani za godziny pracy. Mogą chodzić na
        szkolenia wewnętrzne, mają też własne zewnętrzne (w PwC tego już nie ma). Jeśli
        chodzi o praktyki, to zdecydowanie polecam KPMG. Z resztą w kwestii pracy to
        samo.
        • vipmax Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> 22.05.06, 15:00

tak się składa , że jestem partnerem. I uważam , że wielu z was , a zwłaszcza
          kobiety nie nadają się to pracy w audycie.
          Kobieta ma mały mózg(mniejszy mózg niż u faceta)i czasami nie ma gdzie zmieścić
          tej wiedzy , którą chce jej przekazać.
          Dodatkowo , te wieczne "okresy" , humorki, brak logicznego myślenia, zmęczenie
          po 12 godzinach pracy....
          Cieżko , naprawdę ciężko z kobietami, ja zatrudniam tylko facetów...
          ...zresztą jak mam do wyboru komputer za tą samą cenę, to wybieram , też ten z
          większym dyskiem twardym

• Gość: asystent Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:25
            Ludzie kto wam naopowiadal, ze w PWC jest tak wspaniale ????????????? Jak tu
            trochę popracujecie to zobaczycie, sory, ale na praktykach świat się nie kończy.
            Jak dostaniecie do zrobienia sekcję o której nie macie pojęcie i nie będzie
            NIKOGO, kogo możnaby o cokolwiek zapytać to zobaczycie jak to jest. Ja szukam
            innej roboty, bo od września nabawiłem się już wrzodów.
            Pozdrowienia dla praktykantów i wierzących, że w PWC jest super, na prawdę nie
            wiecie jak bardzo się mylicie !!!!
            • Gość: Marcin Czajkowski Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.crowley.pl 26.05.06, 10:20
              Rok temu odszedłem z Deloitte, po 8 latach pracy. W poprzednich postach było
              sporo błota rzuconego na tę firmę, m.in. z powodu tego, że praktykanci
              pracowali tylko przez kilka tygodni w ciągu sezonu i z tego powodu nie mogli
              się "wykazać" i nie zostali przyjęci do pracy. Postanowiłem się wypowiedzieć na
              forum, bo w poprzednich latach brałem udział w rekturacji praktykantów.

Podczas rozmów z kandydatami na praktyki ZAWSZE podkreślałem jak to działa, że
              przyjęcię nie oznacza ciągłej pracy i że należy liczyć się z tym że jest to
              praca "w kratkę", gdzie pomiędzy projektami będę zdarzały się okresy wolne.

Nawet jeśli ktoś w okresie busy seasonu pracował tylko ćwierć czasu, to i tak
              dawało to 3-4 projekty i zapewniam Was, że doświadczonemu seniorowi taki
              kontakt z praktykantem wystarczy, aby zorientować się w potencjale i
              zdolnościach danej osoby. Inna sprawa to to, że jeśli praktykant był dobry to
              taka wiadomość błyskawicznie rozchodziła się po biurze "pocztą pantoflową" i
              osoba ta była wręcz rozchwytywana na kolejne projekty.

Tak więc brutalna prawda jest taka, że osoby które nie zostały przyjęte po
              praktykach po prostu były gorsze od innych i tyle.

Można na pewno Deloittowi zarzucać niedoskonałości organizacyjne i nie
              zaprzeczam że na tym polu konkurencja jest lepsza. Trudno natomiast zarzucić,
              że w tej firmie pracują idioci, którzy spośród praktykantów
              wybierają "cieniasów" a odrzucają talenty...

pozdrawiam
              • Gość: piekna Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:46
                > Podczas rozmów z kandydatami na praktyki ZAWSZE podkreślałem jak to działa, że
                > przyjęcię nie oznacza ciągłej pracy i że należy liczyć się z tym że jest to
                > praca "w kratkę", gdzie pomiędzy projektami będę zdarzały się okresy wolne.

Tak, tylko ze tym razem podczas rekrutacji i spotkan byla mowa, ze praktykanci
                moga sie spodziewac przez te 7 miesiecy trwania praktyk okolo 20 tygodni
                prawdziwej pracy. Jak juz wspomniano, osoby ktore dostaly sie na praktyki
                rezygnowaly czesto z dotychczasowej pracy, wynajmowaly mieszkanie w warszawie
                juz od 1.pazdziernika, a zaczely pracowac w grudniu i przez 7 miesiecy
                przepracowaly w sumie 8 tygodni.

> przyjęcię nie oznacza ciągłej pracy i że należy liczyć się z tym że jest to
                > praca "w kratkę", gdzie pomiędzy projektami będę zdarzały się okresy wolne.

Raczej między okresami wolnymi będą się okazjonalnie trafiac jakies "projekty"

> Trudno natomiast zarzucić,
                > że w tej firmie pracują idioci, którzy spośród praktykantów
                > wybierają "cieniasów" a odrzucają talenty...

To nie o to chodzi. Byc moze rzeczywiscie przyjeto najlepsze osoby sposrod
                praktykantow, ale w jakim to sie odbylo stylu - to bylo nie w porzadku. Te
                praktyki u wszystkich - nawet tych ktorzy sie dostali pozostawily niesmak. Nie
                sluzy to budowaniu dobrych relacji z firma, stad te bluzgi, a najwieksze chyba
                od osob ktorym zlozono oferte pracy. Takie rzeczy szybko sie roznosza i jesli
                nic sie nie zmieni to moze nie beda tu trafiac "idioci", ale napewno slabsze
                osoby, te ktore nie dostaly sie do zadnej z 3 pozostalych firm.

Moze fajnie sie pracuje na etacie w tej firmie i pracownicy nie moga zrozumiec
                skad biara sie te posty na forum, ale chyba cos w tym jest jesli znalazlo sie tu
                nie jedna a kilka osob (z 60 ktore przyjeto na praktyki w calej polsce) ktore
                wypowiadaly sie w podobnym tonie. Nikt nie narzekal na inne firmy big4 chociaz u
                nich przez praktyki w audycie przewija sie rocznie wiecej osob.

Pozostaje miec nadzieje ze do ludzi z tej firmy dotarlo w koncu co o nich sie
                mowi i moze zmienia swoja polityke.

pozdrawiam
              • Gość: Michał Re: Oferta pracy PWC <-> E &Y <-> IP: *.acn.waw.pl 27.05.06, 15:30
                Czy masz na myśli tutaj tylko praktyki w dziale audytu?? A mógłbyś mi powiedzieć
                coś jak wyglądają praktyki w dziale doradztwa podatkowego ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka