Dodaj do ulubionych

RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa"

05.08.06, 16:53
Coraz częściej dochodze do wniosku, że RP na stanowisko najwyższego urzędu w
państwie powinno postawić na "Polonusa".Tak zrobiła Łotwa, desygnując Veire
Vike Freiberga na urząd prezydenta Łotwy.Przez 7 lat , robi dla tego państwa
najlepszy PR jaki mozna zrobić.I nie była żadnym politykiem.Wydaje mi się,
wiecej jestem pewien , ze wsród naszej 10 milionowej ( teraz juz chyba 11 lub
12 mln ) mozna znaleźć osobowość , która pod względem takze wykształcenia
mogłaby spokojnie pretendować do tego urzędu.Oczywiści tak jak napisałem musi
to byc charyzmatyczna osobowość pokroju np. Zbigniewa Brzezińskiego a nie
człowieka przypominajacego Stana Tymińskiego.Uważam , ze taki człowiek ( to
moze jak najbardziej byc także kobieta ) nieuwikłany w zadne rodzime
koligacje, polityczne konstelacje najlepiej kwalifikowałby się do tego tego
urzędu.Na razie sam nie szukałem wśród naszej Polonii takich kandydatów ale
myślę , ze życie nam ich bez problemu wskaże....
Obserwuj wątek
    • dr.szfajcner Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 16:59
      camille_pissarro napisał:

I nie była żadnym politykiem.Wydaje mi się,
      > wiecej jestem pewien , ze wsród naszej 10 milionowej ( teraz juz chyba 11 lub
      > 12 mln ) mozna znaleźć osobowość , która pod względem takze wykształcenia
      > mogłaby spokojnie pretendować do tego urzędu.

Watpie.
      Nawet przywodcami Kongresu Polonii Amerykanskiej,
      po Alojzym Mazewskim zostawali ludzi co najmniej dyskusyjni,
      a na pewno nie robiacy w USa dobrej prasy dla Polakow.
      To samo z USOPAłEM
      • camille_pissarro Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 17:18
        widzisz jak płytko i jednotorowo usytuowane sa Twe mysli ( tak jest w
        wiekszości Twych "replik" poza zarzucaniem mi kłamstw ,nie ma w nich
        praktycznie treści ;)))
        Polonus wcale nie musi być z USA, nasza Polonia jest rozrzucona po całym
        świecie vide Kanada, U.K, Australia, Francja,Niemcy mam wymieniac dalej ;-))))
        • ubek-bubek Sięgnijmy po sprawdzonego towarzysza z Izraela. 05.08.06, 17:22
          A może Stefan Michnik ze Szwecji?
        • dr.szfajcner Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 17:24

> widzisz jak płytko i jednotorowo usytuowane sa Twe mysli ( tak jest w
          > wiekszości Twych "replik" poza zarzucaniem mi kłamstw ,nie ma w nich
          > praktycznie treści ;)))

Nie widze, zalosny klamczuchu i do tego niemyslacy.

W pozostalcych krajach przedstawiciele polonii albo zupelnie nie
          zainteresowanie polityka, sa albo tak nedznie, ze nie potrafili
          powalac nawet namiastki i tak slabego Kongresyu Polonii ..

( Poza Białorusia, ale tam dali sie osmieszyc Łukaszence jak dzieci,
          na wlasne zreszta zyczenie )

Nawet dla takich .... jak smok62 i leszab jest to oczywiste.

> Polonus wcale nie musi być z USA, nasza Polonia jest rozrzucona po całym
          > świecie vide Kanada, U.K, Australia, Francja,Niemcy mam wymieniac dalej ;-))))

• dr.szfajcner Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 17:29

> widzisz jak płytko i jednotorowo usytuowane sa Twe mysli ( tak jest w
          > wiekszości Twych "replik" poza zarzucaniem mi kłamstw ,nie ma w nich
          > praktycznie treści ;)))

Zawsze jest dowod ze piszesz klamstwa camille_pissarro.
          - Tego nie radze negowac, bo zarzuce cie przykladami,
          i wyjdziesz na jeszcze gorszego klamczucha.
    • entefuhrer Re: RP musi postawić 05.08.06, 17:34
      A konkretnie to co masz na mysli (pomijajac absurdalnosc pomyslu) ? Bo - jak dotad - prezydenture obejmuje sie u nas po wygraniu wyborow...
      • camille_pissarro Re: RP musi postawić 05.08.06, 17:41
        proszę wyłożyc jasniej , dlaczego pomysł jest absurdalny aby w wyborach
        wystartował "Polonus" ale nie pokroju S.Tymińskiego czy Iliasza ?????
        • entefuhrer "Rezyser filmowy to facet, ktoremu udalo sie... 05.08.06, 18:13
          ...znalezc pieniadze na zrobienie filmu"

Analogicznie - prezydent, to facet, ktory wygral wybory.

Wszelkie "dobrze byloby, gdyby...", "RP powinna postawic na..." - to bezsensowne bajdurzenie.
          • camille_pissarro Re: "Rezyser filmowy to facet, ktoremu udalo sie. 05.08.06, 18:18
            przepraszam bardzo a co jest napisane w poniższej odpowiedzi ????

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46427673&a=46429210
            wyraxnie w nim artykułuje , że chodzi o wygranie prezydenckich wyborów w RP....
            • entefuhrer Re: chodzi o wygranie prezydenckich wyborów w RP 05.08.06, 18:24
              Widze, ze schodzimy na ziemie...

Ok, jaka partia poprze takiego wirtualnego kandydata ? I z jakiego powodu mialaby to zrobic?...

Bo w sukces "wolnego strzelca" jakos nie wierze...
              • camille_pissarro Re: chodzi o wygranie prezydenckich wyborów w RP 05.08.06, 23:07
                Na ziemi bylismy od momentu załozenia watku ;))
                Ad rem i tu jest clue, tego zagadnienia - to własnie partia powinna wznieść sie
                ponad podziały, znaleźć i postawić na takiego kandydata.Nie wiem jak to
                zrobiono na Łotwie czy Litwie ale to bardzo rozsądne wyjscie.Taki kandydat
                obyty z zachodnimi normami i wyznacznikami będzie mógł wypełniac swoja PR'owska
                rolę ....
                • entefuhrer Re: powinna wznieść sie, znaleźć i postawić 05.08.06, 23:19
                  Sorry - nie widze ani takiej partii, ani takiego kandydata...

Zreszta absurdalne jest juz samo zalozenie; prezydentura jest naturalnym zwienczeniem kariery polityka, z wiekszymi lub mniejszymi szansami latami do niej zmierza mozolnie eliminujac konkurentow wewnatrz (swojej partii) i na zewnatrz, a Ty chcesz, by faworyci tuz przed ostatnia prosta odsuneli sie na bok i przepuscili kogos, kto nawet nie wystartowal w wyscigu... ;-)
                  • camille_pissarro Re: powinna wznieść sie, znaleźć i postawić 05.08.06, 23:37
                    Oczywista , ze zdaję sobie doskonale sprawe z realiów nnaszych i innych
                    demokratycznych krajów gdzie to w zasadzie parie decyduja niemal o wszystkim -
                    promują tych , którzy maja u nie ( partii ) wzgledy.Nie liczy się wiedza,
                    osobowość, doświadczenie, praktyka erudycja , ważne aby był partii
                    wierny.\Czytałem kiedyś dobry artykuł o tym jak np. ta sprawa wyglada w
                    Niemczech - praktycznie sytuacja jest tożsama z naszą.
                    Szczerze mówiąc mnie taki stan demokracji napawa pewnymi obawami.Uważam , że
                    partie stanowczo maja za dużą władzę , zwłaszcza w sytuacji takiej jak u nas
                    gdy społeczeństwo z mozołem wchodzie na drogę przeobrażeń w kierunku
                    społeczeństwa obywatelskiego.
                    Tym bardziej budzi uznanie moje fakt , ze na takiej Łotwie mogli te sprawe
                    rozwiazać tak sensownie - a problemów im nie brakuje ( no skala ich jest
                    zdecydownie mniejsza o to faktycznie jest czynnikiem bardzo istotnym ) - vide
                    chociazby te z mniejszościa rosyjską .
                    I jeszcze odnośnie roli partii w demokratycznym państwie - sprawa raczej
                    dotyczy nas a nie szeroko rozumianego Zachodu - widać jak na dłoni jakie
                    kiepskie i krótkie zaplecze maja te nasze partie, wystarczy spojrzeć na bardzo
                    krótka ławkę PiS'u o Samoobronie czy LPR nie wspominając....
                    • entefuhrer Re: spojrzeć na krótka ławkę PiSu, SO czy LPR 05.08.06, 23:45
                      Dziekuję bardzo - i tak patrzę gdzie indziej ;-)
    • qwardian Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 23:19
      Brzeziński mógłby kandydować na stanowisko prezydenta Litwy raczej, ale
      wracając do tematu, podczas pobytu w Polsce Brzeziński w programie u Lisa
      oświadczył, że obecna władza w Polsce jest najlepsza od upadku komuny. Czym
      sprawił niezwykłą przykrość imbecylowi Lisowi i całemu towarzystwu z kręgu Jude
      Zeitung na forum kraj ponieważ było to również tutaj dyskutowane.
      • dr.szfajcner Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 23:41
        qwardian napisał:
        Czym
        > sprawił niezwykłą przykrość imbecylowi Lisowi i całemu towarzystwu z kręgu
        > Jude Zeitung na forum kraj ponieważ było to również tutaj dyskutowane.

Jezeli tak powiedzial to mnie tez zrobilby przykrosc,
        ale znajac PiSowska sklonnon do niemowienia prawdy,
        jestem spokojny....
        • qwardian Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 23:54
          tomaszlis.wp.pl/wid,8316530,archiwum.html?ticaid=12177
          • dr.szfajcner No i potwierdzilo sie ze sklamales. 06.08.06, 08:32
            Nie ma oswiadczenie Brzezinskiego:

"Brzeziński w programie u Lisa
            oświadczył, że obecna władza w Polsce jest najlepsza od upadku komuny."

PiS = Kłamstwo i Oszustwo.
      • dr.szfajcner Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 05.08.06, 23:42

> sprawił niezwykłą przykrość imbecylowi Lisowi i całemu towarzystwu z kręgu
        Jude Zeitung na forum kraj ponieważ było to również tutaj dyskutowane.

P.S>
        Nie wiedziadzlem ze Axel Springer to judajczyk!
    • trvanlive.bydlisko Ale to już było. Prez. Mościcki niezbyt dobrze 05.08.06, 23:53
      zapisał się był w historii. Niczego złego o Nim co prawda powiedzieć się nie
      da, ale i dobrego niewiele. Ot sympatyczny Pan od przecinania wstęg.
      Bez żadnego politycznego umocowania w kraju Osoba taka jest przegrana na
      starcie. No chyba, że jest to autorytet na miarę np. JPII, ale to był wielki
      Wyjątek i współcześnie nikogo takiego nie mamy, kto mógłby dla różnych
      ideologicznie środowisk być "zwornikiem".
      • camille_pissarro Re: Ale to już było. Prez. Mościcki niezbyt dobrz 06.08.06, 09:56
        W takim razie dlaczego taki manewr powiódł sie doskonale na Łotwie z obecną
        pania prezydent Veire Vike Freiberga ??
        Czyzby Łotysze u siebie nie mieli takich problemów wskazanych przez Ciebie -
        chodzi zwłaszcza o polityczne umocowanie takiego kandydata?
        No własnie i kwestia autorytetu , ponownie zastanawia mnie przypadek łotewskiej
        pani prezydent, czy ona byla taka popularna i znana w swoim kraju przed
        elekcją ?? Wydaje mi sie , ze wśród Polakow pokutuje moze nie syndrom
        Mościckiego a Stana Tymińskiego w tym względzie i to jest zapewne bariera
        trudna do pokonania.
    • haen1950 Re: RP musi postawić na sprawdzonego "Polonusa" 06.08.06, 08:44
      Takie panaceum na polskie bolączki pojawiało się zawsze jako kompromis, gdy
      wewnetrzne spory nie potrafiły go uzyskać. Nihil novi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka