Dodaj do ulubionych

33 tc i ułożenie miednicowe dzidzi.Martwię się!!!

17.08.06, 10:11
Wczoraj byłam na USG.Byłam święcie przekonana,że moja córcia jest już główką
w dół,a tu niestety pupa jest na dole.Lekarz dał nam 3 tygodnie na
obrócenie,jeżeli nie to będziemy się zastanawiać co z tym zrobić.Możliwe,że
skończy się cesarką.A ja nie chcę!Na dodatek niunia jest dosyć duża jak na
swój wiek,waży ok.2700.Czy któraś z was była w podobnej sytuacji i maleństwo
zdążyło się jeszcze obrócić?Proszę odpiszcie.
Obserwuj wątek
    • justynaz2010 Re: 33 tc i ułożenie miednicowe dzidzi.Martwię si 17.08.06, 10:37
      No jasne ze moze sie jeszcze obrocic. Staraj sie "powisiec" glowa w dol na
      kolanach z lokciami opartymi o podloge kilka razy dziennie, poza tym rozmawiaj
      z dzidzia smile To recepta z mojej szkoly rodzenia. Martwilam sie tak samo jak ty,
      moja dzidzia obrocila sie w 37 tc. i duzo dzieci odwraca sie tak pozno, lekarze
      niepotrzebnie strasza za szybko. Najwazniejsze zebys sie nie denerwowala i byla
      dobrej mysli. Trzymam kciuki smile
    • kaeira Re: 33 tc i ułożenie miednicowe dzidzi.Martwię si 17.08.06, 10:39
      Najprawdopodobniej się obróci, więc spróbuj się nie martwić!

Ja w 32 miałam tzw. miednicowe niezupełne, czyli nogi wyprostowane, stopy na
      twarzy. Podobno z takiej pozycji trudniej się dziecku przekręcać. Tu ilustracja:
      kobieta.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=1326848
      A jednak, w 35 było już "w trakcie obrotu", czyli głowa jeszcze nie prosto do
      dołu, ale juz po lewej dolnej stronie brzucha. A nogi zdecydowanie czuje teraz
      pod prawymi żebrami (te słynne "kopanie po żebrach").

Jeżeli do 36 t. się nie przekręci, są różne ćwiczenia, którymi możesz sobie
      próbowac pomóc, oraz inne techniki (np. pływanie, nurkowanie w konretny spoob,
      picie b. dużej ilości wody, ignipunktura). Ale to dopiero po 35/36 t!.

Pamiętaj, że bardzo często dziecko przekręca się "w ostatnim momemencie", więc
      ja bym się na pewno nie zgadzała na zaplanowanie wczesniejszej cesarki.

Pamiętaj, że jeśli chcesz uniknąć cesarki (ja bym chciała), miednicowy porod
      moze jak najbardziej byc naturalny (co prawda, nie każdy rodzaj ulozenia
      miednicowego się kwalifikuje). *Jeżeli* jest szpital i personel *doswiadczony* w
      odbieraniu miednicowych porodów SN, wcale nie są one bardziej niebezpieczne ani
      dla dziecka, ani dla matki!! To mit, że cięcie zawsze lepsze. (Inna sprawa, że
      coraz mniej jest takich szpitali!) Rozmawiałam o tym z lekarką ze Św. Zofii
      (W-wa).
      Oczywiście, miednicowy poród zawsze będzie cięższy i miał większe ryzyko
      powikłań, niz zwykły, niestety.
      • arc-en-ciel Re: 33 tc i ułożenie miednicowe dzidzi.Martwię si 17.08.06, 10:40
        hej, moj synek tez bardzo pozno sie odwrocil
        • oltka Re: 33 tc i ułożenie miednicowe dzidzi.Martwię si 17.08.06, 12:20
          Witaj, ja też jestem w 33tc i myslalam,że mam ten sam problem. Ale mój gin
          stwierdzil,że mala ma jeszcze czas żeby się obrócić i żebym się nie stresowala
          bo nie ma sensu. Pzdr
          • ewelina266 Re: 33 tc i ułożenie miednicowe dzidzi.Martwię si 18.08.06, 09:12
            Dzięki dziewczyny.Naprawdę mi pomogłyście,dodałyście mi otuchy.Mówię do swojej
            córci cały czas żeby się obróciła-może zadziała.Postaram się nie zamartwiać i
            dać jej jeszcze trochę czasu.Za 3 tygodnie się okaże.Jeszcze raz wielkie dzięki!
    • sylwiksylwik ja bylam i sie odwrocila moja panna i tez byla 18.08.06, 10:15
      byla duza jak na swoj wiek ciazowy.
      I tez sie bardzo martwilam ze bedzie cesarka a ja chce naturalnie. Niestety po
      24 godzinach porodu prawie nie mialam rozwarcia, dostalam goraczke i i tak
      musialam miec cesarke i wtedy traktowalam ja jako wybawienie a nie tragedie.
      Jakby co to cesarka to nie tragedia.
      pozdrawiam
      i zycze zeby Tobie ulozylo sie tak jak chcesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka