Dodaj do ulubionych

podwyższony cukier

22.08.06, 21:43
Po obciążeniu glukozą 50 wyszedł mi wynik 146 czyli neco za douży. Lekarz
kazał mi być na diecie ( nawet dokładnie nie powiedział jakiej) mogę się
domyśleć tylko, że bezcukrowej ale pewnei o same słodycze tu nie chodzi. Ale
też nie kazał kontrolować tego cukru? Czy to normalne mi się wydaje, że za
jakiś czas powinnam sprawdzić ten poziom cukru. Coś ten lekarz taki dziwny? A
wy jak miałyście. Co wam mówił lekarz przy podwyższonym cukrze?
Obserwuj wątek
    • miaa26 Re: podwyższony cukier 22.08.06, 22:06
      Dziwne ... a nie kazał zrobic Ci 75g glukozy?
      Wtedy wynik jest bardziej wiarygodny.
      • miyoki Re: podwyższony cukier 22.08.06, 22:48
        nie nic żadnych badań wspomniał tylko o diecie i to też dość lakonicznie
        • asiorzynka Re: podwyższony cukier 22.08.06, 22:52
          ja na cukier- dokładne badanie byłam skierowna do szpitala na 5 dniowe
          pobiranie krwi z palca. Do końca ciąży byłam na diecie- zero słodyczy soków,
          nawet owoców- tylko jabłko. chleb razowy i dobre wędliny. A pierwszy wynik-
          146. Cukrzyca ciężarnej się to nazywa.
        • miaa26 Re: podwyższony cukier 22.08.06, 23:01
          Powiem ci jak u mnie było; po 50g wynik 149.skierowanie na kolejne badanie 75g
          wynik 138- niby w normie.Teraz muszę powtórzyc badanie za 2 tyg. Diabetolog nie
          kazał mi stosowac żadnej diety.
          • kami75 Re: podwyższony cukier 22.08.06, 23:22
            ja mialam po godzinie 144 i obaj lekarze (chodze dod dwoch) stwierdzili ze ten
            wynik moze byc.
          • 55555aaa Re: podwyższony cukier 15.09.06, 17:02
            Miałam robione badanie 50 g glukozy,po 1 godz.wyszedł mi wynik 144.Lekarz kazał
            zrobić 75g i miałam takie wyniki:na czczo 78,po 1 godz.157,po 2
            godz.116.Skierował mnie do Poradni Diabetologicznej,gdzie lekarka
            stwierdziła ,że mam cukrzyce.Przeczytałam mnóstwo artykułów na ten temat i
            wszędzie pisze,że o cukrzycy świadczą takie normy (po obciążeniu glukozą 75g)na
            czczo:105,po1godz.180,po2 godz.140.Wydaje mi się,że te moje wyniki są jeszcze w
            normie a ta lekarka nastraszyła mnie ,że dziecko urodzi się z wadami
            rozwojowymi.Na dodatek mam zagrożoną ciąże(skróconą szyjkę) i nie mogę chodzić
            za dużo.Ponieważ w 32tc twardniał mi brzuch zadzwoniłam do przychodni
            dowiedzieć się jakie są moje wyniki z glukozy 75g i położna powiedziała,że z
            wynikami jest wszystko okey.Pytałam dwa razy i mówiła,że wyniki oglądał
            lekarz.W czasie ostatniej wizyty (drugi dzień 34tc) okazało się,że położna sama
            sobie odzcytała wynik -co skończyło się awanturą z mojej strony.Co to jednak da
            skoro przez prawie dwa tygodnie się objadałam. lekarz dał mi skierowanie
            właśnie wtedy do poradni cukrzycowej.Napiszcie dziewczyny co o tym sądzicie
            bo strasznie się przejmuje dzieckiem.Alicja
    • zaisa Re: podwyższony cukier 23.08.06, 01:07
      Norma po 50g wynosi 140. Standardem jest, że gdy jest przekroczona robi się
      test z 75g glukozy i pomiarem cukru na czczo, po godzinie i po dwóch.
      U mnie po 50g wyszło 159, po 75g - 181 po godz. a po 2 - 123 - czyli ostatni
      wynik już był w normie. W szpitalu dostałam z grubsza instrukcję co do diety,
      wypożyczono mi glukometr i kazano mierzyć cukier na czczo i godz. po głw.
      posiłkach. Te wyniki wychodziły dobrze. A to najważniejsze w tej chwili.
      Dieta: regularne posiłki: śniadanie (max. do 9.00), II śniadanie (10-10.30),
      obiad (13-14), podwieczorek (16-16.30), kolacja (18-19), II kolacja (taka
      zagrycha, teoretycznie wskazane chrupkie pieczywo z wędliną, kawałkiem mięsa)-
      ok 22.00.
      Głw. posiłki to śniadanie, obiad i kolacja. Ogólnie - nie jeść za dużo na raz
      (ale się nie głodzić). Unikać: białego pieczywa, tłustych potraw, zwłaszcza
      zwierzęcego pochodzenia - mięso raczej drobiowe, słodyczy, słodkich owoców
      (suszone, banany, winogrona, brzoskwinie...), nabiał jeść chudy, z warzyw raczej
      bez kukurydzy, marchew jeść raczej surową niż gotowaną.
      Na pewno nie musisz odstawiać drastycznie warzyw a nawet owoców. Z warzyw
      praktycznie bez ograniczeń są sałąta i ogórekwink
      Dietę określa się na podstawie tzw wymienników - I wymiennik to 10-12g cukru
      (piszę z pamięci, więc jednostki nie do końca gwarantowane). Na głw. posiłki
      przysługuje 4-5 wymienników, mniejsze 2-3, II kolacja - 1-2. Nie przekraczać
      jednorazowo 6. Tylko jak je zaczęłam przeliczać to wychodziły z tego b.
      konkretne posiłki, aż ciężkie do jedzenia tak często. I warzywami praktycznie
      mogłam się nie przejmować, tylko jeść je do upojeniawink owoce zalecono jeść głw.
      na podwieczorek, raczej nie później niż do 18-ej. Soki owocowe, bez cukru, pić
      rozcieńczone wodą, min. 1:1, nie za dużo.
      Warto żebyś miała choć przez jakiś czas w domu glukometr i mogła zaobserwować,
      jak na co reagujesz. Mnie np. wyższe wyniki wychodziły po białym pieczywie i
      tłustym jedzeniu. Napój z mleka zmiksowanego z bananami nie dał żadnych efektów.
      No i wyniki ogólnie były b. w normie. Prawdopodobnie z Twoimi byłoby podobnie,
      ale warto by się przekonać. Może zwróć się do internisty? Może gdzieś w
      przychodni lub szpitalu jest możliwość wypożyczenia glukometru? Bo na pewno
      należy ten cukier jakoś monitorować, choćby co jakiś czas.
      To, że masz uważać na dietę, nie znaczy, że będzie drastyczna jeśli chodzi o
      rozmaitość. Raczej kwestia w ilości. Np. jeśli skusisz się na ciasto, to trochę
      i w ramach podwieczorku a nie bezpośrednio po solidnym obiedzie.
      Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
      Powodzenia i dużo zdrowiasmile Na pewno ten wynik nie jest jeszcze powodem do
      paniki, ale do zwiększonej uwagi - tak.
      • miyoki Re: podwyższony cukier 23.08.06, 06:35
        Dzięki dziewczyny w takim razie powtórze badanie na własną rękę z glukozą 75
        skoro ten mój lekarz lewy.
        • angela2628 Re: podwyższony cukier 23.08.06, 10:01
          Kontynuując temat/bo nie chce zakładac nowego/, prosze o podpowiedz jak
          wygladaja takie badania, poniewaz mój lekarz nie przekazal mi tego zrozumiale,
          tylko tyle ze nie musze byc na czczo, wypic 50-tke glukoze, i ze po godzinie w
          przychodni zrobic badanie, wcześniej nie trzeba pobierac. Nie robiłam jeszcze
          takich badan i przyznam że nie bardzo rozumiem o co tu chodzi.Czy mam wiec wypic
          to w domu, z czym to sie rozpuszcza, rozumiem ze kupie w aptece, czy w
          przychodni mi dadza.. w jaki sposob pobieraja, czy jest to zwykłe pobranie
          krwi?.. Z góry dziękuje za odpowiedz smile
          • krztyna Re: podwyższony cukier 23.08.06, 10:16
            angela2628 napisała:

> Kontynuując temat/bo nie chce zakładac nowego/, prosze o podpowiedz jak
            > wygladaja takie badania, poniewaz mój lekarz nie przekazal mi tego zrozumiale,
            > tylko tyle ze nie musze byc na czczo,

No i tu są różne szkoły. Jedni lekarze nie każą być na czczo, inni owszem. W
            każdym razie kupujesz glukozę w aptece (50-tkę, 80-tkę czy inną zaleconą).
            idziesz na badanie - pobierają Ci krew, dajesz kupioną glukozę, miłe panie
            rozcieńczają Ci to świństwo i każą wypić. Przychodzisz po godzinie czy dwóch
            (zależy jak zaleci lekarz) i ponownie badają Ci krew.
            Oto całe badanie
            ------------
            Aniołek Platek (21.11.2004) - pamiętamy
            Czekamy na Ciebie
            • wioleta101 Re: podwyższony cukier 23.08.06, 10:24
              A ile kosztuje to badanie?
      • ewaj75 Re: podwyższony cukier 16.09.06, 21:16
        Nic dodać nic ująć... pięknie to napisałaś. Też to przechodziłam. Miałam
        cukrzycę ciążową przy drugiej ciąży. Kilka razy dziennie musiałam mierzyć
        poziom cukru we krwi i pilnować diety. Urodziłam w terminie zdrową córeczkę.
        Trzymajcie się dziewczyny, jak dowiedziałam się o cukrzycy byłam przerażona ale
        teraz wiem że jest ona do opanowania.
    • justino Re: podwyższony cukier 23.08.06, 18:56
      Ja po obciążeniu glukozą 50g miałam 159 a norma jest do 140, dlatego mój ginekolog zalecił abym powtórzyła po obciążeniu 75g glukozy na czczo miałam 78, po 1h 181, a po 2h 117 po tych wynikach skierował mnie do Poradni Diabetologicznej uprzedzając ze byc moze będę musiała zostać na kilka dni w szpitalu a pani dr diabetolog stwierdziła ze to nie cukrzyca ciążowa nie zaleciła mi żadnej diety tylko kazała za 3 tyg. powtórzyć wyniki a będzie to wtedy 32 tydzień ciąży. Tak więc muszę czekać w niepewności do 6 września wtedy to ponownie zrobię badania. Z tego co piszecie drogie dziewczyny jestescie na diecie i mierzycie glukoze glukometrem mnie tak nie kazano juz nic nie rozumiem. Jestem na Clexanie wiec kuję się w brzuch od początku ciązy ponieważ 2 poprzednie ciąże poroniłam ale jak trzeba to będę sprawdzać poziom glukozy glukometrem zrobię wszystko aby tym razem mi się udało. Pozdrawiam
      • magdam83 Re: podwyższony cukier 24.08.06, 22:47
        Mi wyszedł podwyzszony cukier po 50g i mam powtórzyć z 75g. niestety juz dwie
        próby skończyły się wymiotami i obawiam się ze następna tez sie tak moze
        skończyć. nie slyszalyscie o innej metodzie badania tolerancji glukozy??
        wiem ze chodzi o dobro mojej maleutkiej kropeczki i staram sie za kazdym razem
        wytrzymać ale mój organizm się buntuje.sad
        • esi_zosi Re: podwyższony cukier 24.08.06, 23:39
          Spróbuj wypić ten pyszny syropek smile z sokiem z cytryny. Smakuje wtedy znacznie
          lepiejsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka