Dodaj do ulubionych

Można mrozić pierogi z suszoną śliwką?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 12:53
Chciałam przygotować wcześniej pierogi na Wigilię. Czy można takie z śliwką
mrozić, w sumie nie chcę robić z powidłami i wymyśliłam sobie takie? A może
macie jakiś inny pomysł na pierogi? (Będą jeszcze ruskie i z kapustą i z
grzybami).
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak, można. n/t 09.12.06, 12:55
    • linn_linn Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? 09.12.06, 14:00
      Np. z soczewica. Byl taki przepis: mysle, ze na Wigilie pasuja.
    • Gość: bajeczka04 Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? IP: 62.233.163.* 09.12.06, 15:17
      Można mrozić pierogi z suszoną śliwką. U nas "od zawsze" są na Wigilię pierogi z suszonymi śliwkami i pierogi z kapustą. Rok temu zrobiliśmy je wcześniej, zamroziliśmy i na Wigilię były jak znalazł. Pierogi z suszonymi śliwkami są pyszne! Bardzo polecam! :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • magdalena2lbn Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? 09.12.06, 15:27
        Zainteresowały mnie pierogi ze śliwką,Kalifornijska czy nasza rodzima? Z czym
        sie je podaje?
        • Gość: bajeczka04 Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? IP: 62.233.163.* 09.12.06, 15:46
          Może być Kalifornijska i rodzima. Podajemy polane stopionym masełkiem.
          Pozdrawiam! bajeczka04
          • magdalena2lbn Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? 09.12.06, 16:15

• Gość: zagubiona Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 11:04
              Dziękuję Wam bardzo! Będą więc z suszoną śliwką:))))
              • kocia_noga Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? 10.12.06, 11:09
                A jak mrozicie? Nieblanszowane potem rozklejają się całkowicie podczas
                gotowania,a z blanszowaniem qpa kłopotów, jak dla mnie,raz za krótko, raz za
                długo; następny problem z gotowaniem mrożonych - rozmrażać, czy nie?
                • magdalena2lbn Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? 10.12.06, 14:55

• kocia_noga Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? 10.12.06, 16:40
                    magdalena2lbn napisała:

dzięki :)
    • Gość: gusia49 Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? IP: *.dialog.net.pl 11.12.06, 13:29
      Pierogi robie ze śliwkami na wigilię robię i mrożę albo robię dzień wcześniej i
      nie mrożę. Wyjmuje pierogi z garnka na blachy od ciasta i stygną(żeby się nie
      stykały), przewracam na drugą stronę i stygną. Po jakiejs 45 min zsypuję suche
      do michy i do chłodnego, gwarantuję nie zlepią się, później do wrzątku
      podgrzewam i ze śmietaną i cukrem lub bułą tartą zezłoconą z masłem i posypane
      cukrem.
    • Gość: kinga.julia Re: Można mrozić pierogi z suszoną śliwką? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.06, 21:56
      Nigdy nie robiłam tych pierogów, ale słyszałam, że są pyszne. Jak je robić?
      Zwykłe ciasto pierogowe i po prostu sliwka do środka??? Wymoczona wcześniej czy
      sucha? Chciałabym zrobić, więc niech ktoś podpowie, proszę...
      • pinkink2 polskie sliwki gora! 11.12.06, 23:45
        Jako milosniczka sliwek suszonych i pierozkow wigilijnych z tymiz apeluje o
        omijanie szerokim lukiem sliwek kalifornijskich.
        Owszem, sa bardziej miesiste ale nie maja tego cudnego zapachu jaki maja
        polskie sliwki.
        Sliwki kalif. sa suszone na sloncu, polskie sa podwedzane w aromatycznym dymie i
        tu siedzi roznica.
        To samo z wigilijnym kompotem. Bez polskich sliwek traci polowe swego uroku a
        100 aromatu.
        Jesli wedzone sliwki do tradycyjnych, polskich dan to tylko polskie!
        • pinkink2 Re: polskie sliwki gora! 11.12.06, 23:46
          100% mialo byc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka