Dodaj do ulubionych

TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora!!!!

19.01.07, 22:19
hurrra!!!! w końcu jakieś zmiany na lepsze!!!!!!

Obserwuj wątek
    • monikas28 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:23
      kiedy?
      • rodzynia Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:25
        A może to jakaś reguła, że filmy Kubricka puszczają z napisami. Kiedyś "Oczy
        szeroko zamknięte" tez puścili z napisami. Może producenci sobie zastrzegli czy
        coś...
        • jaki71 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:45
          Zadna regula:) Swego czasu polscy pozyczyli jedna kpie Lsnienia na pokaz
          specjalny chyba na festiwalu w Gdyni. A jak juz byla w polsce to ja powielili i
          zaczeli puszczac w kinach Kubrick powiedzial ze zaden jego film nie trafi do
          Polski za jego zycia. I w oficjalnej dystrybucji ich nie bylo.
          Wszystkie filmy Kubricka sa z napisami. Niedawno w Ale Kino byl przeglad filmow
          i tez wszystkie byly tylko z napisami :D
          • siasiuszek Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 15:57
            Kubrick powiedzial ze zaden jego film nie trafi do
            > Polski za jego zycia.

dlaczego??
            • the_dzidka Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 23:08
              > Kubrick powiedzial ze zaden jego film nie trafi do
              > > Polski za jego zycia.
              >
              > dlaczego??

Właśnie, też mnie to zaciekawiło.
              • jaki71 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 10:57
                Swego czasu polscy pozyczyli jedna kpie Lsnienia na pokaz
                specjalny chyba na festiwalu w Gdyni. A jak juz byla w polsce to ja powielili i
                zaczeli puszczac w kinach Kubrick powiedzial ze zaden jego film nie trafi do
                Polski za jego zycia.

Najzwyczajnie ukradli mu film i puszczali w kinach za pieniadze:( A mial byc
                tylko raz wyswietlany jako seans pokazowy na festiwalu.
      • vicky.pollard Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:28
        TERAZ, niedawno się zaczęło!!
        • monikas28 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:43
          ale na jakim programie? nie kupiłam dziś gazety z programem...
          • jaki71 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:47
            monikas28 napisała:

> ale na jakim programie? nie kupiłam dziś gazety z programem...

Na glownej stronie gazety jest link do programu TV.
            A nich strace:
            serwisy.gazeta.pl/tv/0,0.html
        • monikas28 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:43
          cholera, niemota ze mnie- napisałaś wyraźnie że w TVN:))))
    • vicky.pollard Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 22:29
      chociaż to logiczne, bo dubbing, albo CO GORSZA, lektor; to by zabiło klimat
      tego mega-horroru!
    • olu87 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 23:17
      Ja też jestem szczerze zdziwiona - in plus :) Nie wiem, z czego to wynika, czy z
      powodów wymienionych na tym wątku, czy może jest to początek nowego trendu...
      mam nadzieję, że to drugie. Odbiór nieporównywalnie lepszy. Oby napisy pojawiały
      się jak najczęściej. I oby nigdy nie było w polskiej telewizji dubbingu
      (wyłączając oczywiście kreskówki, bo polski dubbing w filmach animowanych bywa
      znakomity). Lektor nie jest zły, ale jednak coś się traci przez niego..
      Czytający pan o aksamitnym głosie z kolei sprawia, że nie można się delektować
      grą aktorów w takim stopniu, jak by się tego chciało :]
      • fortuna2068 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 23:23
        Jestem za, a nawet przeciw... I jeszcze ten orkan..Cyryl...(?)Straszny
        film...Boję się naprawdę, czy ktoś mnie pocieszy?
      • vicky.pollard Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 11:34
        swoją drogą Nicholson w tym filmie pokazał jakim jest WIELKIM aktorem

strasznie się cieszę że mi lektor nie zabił tonów jego głosu, pasujących do jego
        mimiki
    • ron_obvious Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 19.01.07, 23:53
      Akurat to żadna zasługa TVN. Musieli ten film puścić z napisami, bo tylko pod
      takim warunkiem filmy Kubricka (te, do których miał on prawa producenckie) mogą
      być emitowane w telewizjach na całym świecie. Gdyby nie ten prikaz Stanleya K.
      to pewnie słuchalibyście znudzonego Szydłowskiego i spółki zamiast Jacusia
      Nicholsona.

Tak więc jedyne filmy jakie kiedykolwiek zobaczycie w polskich telewizjach z
      napisami to: Zabójstwo, Ścieżki chwały, 2001 Odyseja kosmiczna, Mechaniczna
      pomarańcza, Barry Lyndon, Lśnienie, Full Metal Jacket i Oczy szeroko zamknięte.
      Na pozostałych do końca świata i jeden dzień dłużej bedziecie słuchać panów
      lektorów bo naród polski nie lubi czytać.
      • alex_koz Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 00:06
        niezaleznie od powodu, dzieki dla tvnu!
      • korowa Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 00:06
        "...bo naród polski nie lubi czytać"...
        Nie wiem czy wiesz, ale Polska to jeden z nielicznych krajów na świecie,gdzie
        filmy w kinach są z napisami. W większości krajów europejskich,w kinach jak i w
        TV jest dubbing, także chyba u nas nie jest tak najgorzej..

A swoją drogą,życzyłabym sobie żeby do TV, wpłynęło mnóstwo pochwał a'propos
        dzisiejszego "Lśnienia" z napisami i żeby tego typu "imprezy" były częściej :)
        • masstah Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 00:21
          No nie do końca. W takiej na przykład Skandynawii wszystkie filmy w telewizji,
          nawet durne seriale, są z napisami. Filmy w kinie oczywiście też. Dubbing to
          specyfika niemiecko-włoska.
          • caluch Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 22:49
            OK, ale skandynawia jest wg mnie raczej chlubnym wyjatkiem potwierdzajacym regule, że na calym swiecie przewaza dubbing lub lektor. Chociaz lektor jest, podobno, polską upiorną domeną.
            PS. nie wszystkie seriale sa durne, mam nawet teorie, ze to filmy staja sie coraz bardziej durne, i jestesmy zalewani coraz wiekszym crapem. natomiast serial zawsze pewien poziom musi trzymac, bo go skasują ;) Ta regula nie tyczy sie polski i telenowel ;)
    • ikaz Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 09:32
      tak trzymać:-)
      poproszę nastepny:-0

• grek.grek Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 12:05
      Jasne,"brawo"... Zamiast patrzeć na aktorów, na jego grę,wyraz twarzy, mowę ciała, łowić ulotne szczegóły , które decydują często o klasie i klimacie filmu, zamiast się na owym filmie skupić bez reszty,wpatrzeć i podziwiać rozmaite smakowite "duperele", które pewnie dopieszczał reżyser - NIE, skupiasz się na czytaniu napisów pod spodem... faktycznie - ale jazda...

Co to ma być ? Oglądanie filmu czy czytanie filmu ?

• ikaz Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 12:15

> Co to ma być ? Oglądanie filmu czy czytanie filmu ?

Ja tam za komuny w szkole miałem ruski, ale angielskiego
        to już sam wkuwałem i filmy w oryginalnej wersji nietylko
        pomagają w nauce języka ale pozwolają usłyszeć co aktor
        ma do powiedzenia!

Twoje argumenty są w sam raz dla mocherów:-(
        • vicky.pollard Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 12:35
          potwierdzam, przeczytanie linijki na dole to mgnienie oka, można bez problemu
          śledzić akcję, nawet dla tych którzy słabo znają angielski

chyba że ktoś ma problemy z czytaniem, to wtedy mozolnie składa literki zamiast
          oglądać film
        • grek.grek Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 13:42
          Wiesz co, może i jesteś kozak,jak chodzi o angielski,ale MOHER,pisze się przez samo H. Weź się za ojczysty język, skoro angielski już znasz...

Każdy kto nie jest na tyle biegły w angielskim by kumac bezbłednie każde wybełkotane,wyszeptane czy zniekształcone emocjami słowo jest "moherem",tak ?

Ja dośc dobrze znam francuski... może zatem filmy francuskie powinny lecieć bez lektora,co ? A tego kto zaprotestuje, czy choćby zgłosi zdanie odrębne, nazwę robolem oderwanym od pługa,co mój ty moCHerowy mądralo ?

• ron_obvious Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 11:23
            > Ja dośc dobrze znam francuski... może zatem filmy francuskie powinny lecieć
            bez
            > lektora,co ? A tego kto zaprotestuje, czy choćby zgłosi zdanie odrębne, nazwę
            > robolem oderwanym od pługa,co mój ty moCHerowy mądralo ?
            >

Oczywiście, że filmy francuskie powinny leciećz napisami a bez lektora (tak
            samo jak hiszpańskie, włoskie, rosyjskie, japońskie itd.) Podstawową "bronią"
            aktora jest jego głos, zagłuszanie go gościem czytajacym z kartki to profanacja
            sztuki filmowej i tyle. O ile wiem napisy są w języku polskim, przeczytanie
            całej wypowiedzi na dole ekranu zajmuje ułamek sekundy (mniej wyrobionym pewnie
            sekundę, dwie) więc nie wiem czemu te pretensje.
      • cze67 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 13:17
        Grek, rozumiem, że do kina też nie chodzisz, bo literki przeszkadzają? Dla mnie
        wczorajszy seans był wielce pozytywnym zaskoczeniem. Mam nadzieję na
        kontynuację.
        • lilimeye Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 13:48
          Żeby tak jeszcze ktoś mądry wpadł na pomysł, żeby chociaż filmów wartościowych
          nie przerywać reklamami. Co z tego, że świetny horror, że lektor nie
          przeszkadza, kiedy cały nastrój pryska przez te p... reklamy :(
        • grek.grek Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 13:56
          Po to wymyślono lektora,żeby widz miał komfort oglądania filmu w języku,którym nie posługuje się na codzień,w którym są zwroty nieprzetłumaczalne na polski i niemożliwe do nauczenia się dla kogoś kto na codzień nie przebywa w danym kraju,a nawet w bardzo określonym środowisku; wyrażenia techniczne,slangowe,takie jakich i w polskiej mowie jest od groma i trochę, także nie są możliwe do wyuczenia się,z tej prostej przyczyny,że w żaden słownik ich nie obejmuje. A do tego trzeba być nieźle osłuchanym,bo w ustach aktorów słowa często brzmią dość bełkotliwie.Jeśli ktoś te warunki spełnia i wszystko łapie na tip top,to wspaniale.Jeśli jednak próbuje z tego regułę czynić,to mnie to wyłacznie drażni,bo jednak nie każdy ma obowiązek być z tej samej parafii.

Jak napisałem wużej - ja znam dobrze francuski,ale nie zgrywam cwaniaka w damskich majtkach i nie proponuję,żeby francuskie filmy były bez lektora,bo wiem,że jednak dla gros oglądających nie byłoby to komfortowe. Gdyby i tak się jednak złożyło,z pewnością podtrzymywałbym swoje obecne stanowisko, a'propos filmu w jęz.angielskim - lektor dobrze służy sprawie.
          • cze67 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 14:18
            Nie rozumiem, czyli lektor, często zagłuszający bohaterów (a sam sposób
            mówienia, intonacja głosu, itp. dużo wnoszą do naszego odbioru postaci) jest
            lepszy od "nieinwazyjnych" napisów? Dla mnie jest zupełnie odwrotnie - do
            napisów w kinie się jak najbardziej przyzwyczaiłem i przeniesienie ich na ekran
            telewizora uważam za świetny pomysł (patrz: seriale z BBC Prime, nie wyobrażam
            sobie lektora np. w Catherine Tate Show, ponieważ twórczyni serialu posługuje
            się przy każdej z kreowanych postaci specyficznym sposobem mówienie, mimo mojej
            niezwykle nikłej znajomości angielskiego, efekt jest znakomity).
          • mumiaczek Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 14:28
            Ludzie, naprawdę sporo się traci czytając napisy. Poza tym, w domu trudno cały
            czas siedzieć przykutym do ekranu i wpatrywać się w literki, zamiast zrobić w
            tym samym czasie coś pożytecznego (bo czasu mało na wszystko, a minus dwie
            godziny wieczorem to bardzo dużo). I nie rozgrzeszajcie się, że nauczycie się
            języka czytając raz na tydzień (lub częściej) napisy i słuchając wersji
            oryginalnej. Rzeczywiście trzeba znać różne odmiany, gwary i slangowe
            wyrażenia, więc do tego daleka droga.
            • masiej1987 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 17:51
              ja tam nie wiem czym się tak zachwycacie. film jest do bani.
      • ktmajcher Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 22:15
        własnie napisy w kinie - tak,
        napisy w tv (no chyba, że będę miał ze 40 i więcej cali) - nie
        dubbing gdziekolwiek - nie
        • ktmajcher Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 22:23
          no i te p... reklamy,
          ze względu na nie nie oglądam filmów w stacjach komercyjnych za wyjątkiem tak
          wyjątkowych tytułów jak wczorajszy,
          mogę znieść brak lektora za wyp.... reklam,
          jak to w końcu ze Staszkiem K. było:
          wyżej ktoś napisał, że się niby zarzekł, że jego filmy nie trafią do Polski
          (dlaczego?)
          a w innym miejscu mowa o tym, że na całym świecie filmy SK idą bez lektora
    • kate-gun Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 19:40
      ostatni raz ogladalam "Lsnienie" w dziecinstwie. scena w lazience wryla mi sie
      w pamiec chyba juz na cale zycie.
      jednak dopiero wczoraj zdalam sobie sprawe z tego, jak genialnym aktorem jest
      Nicholson. smialo moge powiedziec, ze na chwile obecna lepszego nie znam.
      • bazyliszek4 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 22:27
        kate-gun napisała:

> jednak dopiero wczoraj zdalam sobie sprawe z tego, jak genialnym aktorem jest
        > Nicholson. smialo moge powiedziec, ze na chwile obecna lepszego nie znam.

jak sobie przypomnę tę scenę rozmowy Jacka z synkiem... gdyby mnie w taki
        sposób tatuś zapewniał, że "kocha mnie najbardziej na świecie" i "nigdy nie
        skrzywdzi" chyba bym się zesrał ze strachu...
    • deniss_peniss Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 20.01.07, 22:00
      Proponuję żeby od teraz puszczali wszystkie filmy i z lektorem i z napisami.
      przynajmniej bedziemy mogli sobie wybrać
      • velika Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 08:25
        Ja bym chciała, żeby wreszcie był taki wybór jak Canal +- kto chce lektora,
        włącza lektora, kto napisy- napisy:] Ale kiedy my tego doczekamy pewnie za 20
        lat:/ Sama jestem zdecydowaną zwolenniczką napisów, ale wiem że niektórym,
        zwłaszcza starszym osobom mogłby sprawiać kłopot.
    • gondra Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 10:52
      Też słyszałam o tym, że Kubrick kazał puszczać swoje filmy z napisami - i chwała
      mu za to, czy inni reżyserzy nie mogliby pójść jego śladem? Bo telewizja jakoś
      nie może wpaść na ten genialny w swej prostocie pomysł. Dobrze, że chociaż w
      kinie nie mamy lektora.:)
      A sam film świetny, to jeden z moich ulubionych filmów grozy. Nicholson jak
      zwykle niesamowity - po obejrzeniu Lśnienia w dzieciństwie bałam się tego faceta.:)
    • j-adore Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 11:20
      Świetny film, klimat nie do podrobienia, rewelacyjny Nicholson.
      I też się cieszę, że z napisami.
      • ropsu Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 13:19
        Film oczywiscie znakomity i fantastycznie, ze bez lektora. Nie bardzo rozumiem w
        jaki sposob napisy odrywaja od akcji na ekranie; czyzby zwolennicy monotonnego
        glosu lektora mieli jeszcze jakies braki w czytaniu? Wydaje mi sie, za nawet
        malo wybitni absolwenci kilku klas podstawowki powinni umiec czytac na tyle
        szybko by rzut oka wystarczyl do odszyfrowania kilku slow na ekranie.
        A powaznie, to fakt, ze jak dotychczas nikt nie zwrocil uwagi na istnienie
        calkiem duzej populacji ludzi gluchoniemych napawa smutkiem. Co zwolennicy
        lektorow chcieliby im powiedziec? Ze swiat sie nie zawali jesli nie obejrza tego
        czy owego filmu? Czy ktos z Was ma jakies dvd wydane za granica? Czy
        zwrociliscie tedy uwage na opcje dla gluchoniemych? Oprocz napisow sa tam
        rowniez dopiski typu: teraz dzwoni telefon,slychac nadjezdzajacy samochod,etc.
        Mieszkam w Holandii, a oprocz tego odwiedzilem kilka innych miejsc i
        potwierdzam: dubbing i lektor to wynalazek wlosko-niemiecki na terenie tzw
        Starej Europy. Oczywiscie w krajach Trzeciego Swiata dubbing i lektor to
        obowiazujacy standard z bardzo praktyczej przyczyny. Powszechnego wciaz
        analfabetyzmu:( Pozdrawiam
        • grek.grek Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 14:53
          W taki sposób,że trudno jednocześnie jedna para oczu czytać i oglądać film.

To mnie niezmiennie rozczula - bla,bla,bla "kilku klas podstawówki"... cholera,byle kmiot szermuje wykształceniem...Co ma piernik do wiatraka ? Można skończyć 1 klasę podstawówki,olać szkołę,przeczytać trzysta ksiązek i nie robić z tego hałasu,takiego jak byle lebiega,któremu się wydaje,że jest omnibusem (polecam "Buntownika z wyboru",kiedy Matt Damon upokarza w barze pewnego siebie palanta z uniwerku). Po co od razu argument "wykształciuchowy" - tego nigdy nie pojmę...

Tu nie o to chodzi,a o inną precepcję,inny rodzaj komfortu - ja nie mam ochoty latać gałami z góry na dół i z dołu do góry,bo mi sie zwyczajnie nie chce,nie chce mi się próbować nadążać za słowami wypowiadanymi po angielsku,często zniekształconymi,niewyraźnymi,i nie chce mi się przy kolejnej kwestii zastanawiać jeszcze co było w poprzedniej,bo akurat jedno czy dwa kluczowe słowa sa mi albo obce albo zostały wybełkotane,wyszeptane etc.

Taaa,jestem z kraju 3 świata,jestem obywatelem 3 świata - przyznaję się,i mam w to w mojej pięknej,zgrabnej du#pie. Chcę lektora,który da mi komfort opglądania filmu i tyle.Jeśli to przesądza o moim "trzecioświatowym" wykształceniu,obyciu i guście,to niech tak będzie.Wolę być w 3 świecie,niż jednym z nadętych pajaców,którzy szermują argumentami/sugestiami nieuctwa/analfabetyzmu, mimo,że do danego kontekstu pasują jak wół do karety.
        • grek.grek Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 14:53
          W taki sposób,że trudno jednocześnie jedna para oczu czytać i oglądać film.

To mnie niezmiennie rozczula - bla,bla,bla "kilku klas podstawówki"... cholera,byle kmiot szermuje wykształceniem...Co ma piernik do wiatraka ? Można skończyć 1 klasę podstawówki,olać szkołę,przeczytać trzysta ksiązek i nie robić z tego hałasu,takiego jak byle lebiega,któremu się wydaje,że jest omnibusem (polecam "Buntownika z wyboru",kiedy Matt Damon upokarza w barze pewnego siebie palanta z uniwerku). Po co od razu argument "wykształciuchowy" - tego nigdy nie pojmę...

Tu nie o to chodzi,a o inną precepcję,inny rodzaj komfortu - ja nie mam ochoty latać gałami z góry na dół i z dołu do góry,bo mi sie zwyczajnie nie chce,nie chce mi się próbować nadążać za słowami wypowiadanymi po angielsku,często zniekształconymi,niewyraźnymi,i nie chce mi się przy kolejnej kwestii zastanawiać jeszcze co było w poprzedniej,bo akurat jedno czy dwa kluczowe słowa sa mi albo obce albo zostały wybełkotane,wyszeptane etc.

Taaa,jestem z kraju 3 świata,jestem obywatelem 3 świata - przyznaję się,i mam w to w mojej pięknej,zgrabnej du#pie. Chcę lektora,który da mi komfort opglądania filmu i tyle.Jeśli to przesądza o moim "trzecioświatowym" wykształceniu,obyciu i guście,to niech tak będzie.Wolę być w 3 świecie,niż jednym z nadętych pajaców,którzy szermują argumentami/sugestiami nieuctwa/analfabetyzmu, mimo,że do danego kontekstu pasują jak wół do karety.
    • netinaf Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 21.01.07, 15:27
      to jest wyrokiem dla stacji zajmujących się obróbkowaniem.
      • slawek73 Re: TVN brawo! "Lśnienie" z napisami, bez lektora 22.01.07, 14:58
        zgadzam się z gregiem. Nie można obejrzeć w domu filmu siedząc jak wryty przez
        2 godz. To nie kino. No i rozmiar literek nie ten. A niuanse dot. dykcji,
        akcentu itp aktorów ja osobiście mam gdzieś, zwłaszcza gdy nie mówią po
        polskiemu. Moja znajomość angielskiego jest całkiem przyzwoita, ale aż takim
        znawcą nie jestem aby takowe rzeczy wychwytywać. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka