Dodaj do ulubionych

Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny

10.02.07, 21:45
Mam w ręku artykuł Bronisławy Lindert "Imiona kobiece używane w średniowieczu
na terenie Lubelszczyzny" z periodyku "Język polski", maj-grudzień 1987.

Autorka opisuje rozmaite imiona notowane w średniowieczu na terenie
Lubelszczyzny. Ograniczę się do wynotowania imion wraz z frekwencją.

Imiona słowiańskie (wraz z formami zdrobniałymi; nawiasy dodałam ja):

Jachna 41
Świętochna 35
Stachna 27
Wichna 27
Dzichna 15
Maszota 14
Przechna 12
Święchna 11
Stachnica 7
Boguchna 6
Sędochna 6
Śmiłka 6
Śmiechna (?) 5
Bronka 3
Dobrochna 3
Dzierżka 3
Grzymka 3
Pachna 3
Zbychna 3
Jachnica 2
Ochna 2
Sięgniewa 2
Świętosława 2
Wochna 2
Wrochna 2
Zdziechna 2
Bogumiła 1
Bogusława 1
Drogosława 1
Dziechna 1
Dziersława 1
Chwałka 1
Kochna 1
Krzechna 1
Lechna 1
Luchna 1
Mścigniewa 1
Mścichna 1
Nawojka 1
Nieradka 1
Przecha 1
Rochna 1
Stanisława 1
Strachna 1
Strzechna 1
Śmiesława (czyżby Smysława?) 1
Śmieszka 1
Świętocha 1
Świętka 1
Świętoszka 1
Warszka 1
Więchna 1
Wojciecha 1
Zdzichna 1

Imiona chrześcijańskie (wraz z formami zdrobniałymi):
Katarzyna 297
Anna 246
Małgorzata 139
Dorota 126
Elżbieta 126
Jadwiga 112
Barbara 51
Piechna 34
Zofia 32
Helena 27
Beata 24
Agnieszka 18
Magdalena 10
Urszula 9
Ofka 8
Piotrusza 8
Hanka 6
Klara 6
Mastka 6
Krystyna 5
Brygida 4
Marta 4
Petronela 4
Zuzanna, Ozanna 4
Abramka 3
Apolonia 3
Burneta 3
Greta 3
Grzechna 3
Marusza 3
Anastazja 2
Formoza 2
Hektorka 2
Kachna 2
Kordula 2
Piechnica 2
Regina 2
Uliana 2
Weronka 2
Weronika 2
Agata 1
Aleksandra 1
Astreta 1
Cecylia 1
Cheda 1
Dorochna 1
Druzjana 1
Felicjanna 1
Gertruda 1
Gerusza 1
Giechna 1
Halszka 1
Jafra 1
Jagienka 1
Jaśka 1
Klimka 1
Klochna 1
Locha 1
Łucja 1
Maruszka 1
Masza 1
Olechna 1
Paulina 1
Piotrka 1
Połomka 1
Róża 1
Scholastyka 1
Zbietka 1

I jakie macie spostrzeżenia? smile
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.02.07, 21:48
      Formozasmile)), czyli piekna (Nigra sum, sed formosa). Taka alternatywa do
      Pulcheriismile))).
      • gaudencja Formoza 10.02.07, 21:51
        ... była w zwiazku z tym:
        www.santiebeati.it/nomi/Detailed/2436.html
        Imię dla miłośników Tajwanu.
      • dolmadakia Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 11.02.07, 19:22
        annajustyna napisała:

> Formozasmile)), czyli piekna (Nigra sum, sed formosa). Taka alternatywa do
        > Pulcheriismile))).

Nie!!! Pulcheria pochodzi od przymiotnika "pulchra"(f),co rzeczywiście znaczy
        piękna.Natomiast"formosa" znaczy :kształtna,zgrabna
        • annajustyna Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 01.07.07, 11:34
          Czyli tak!
    • Gość: natalia Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: *.chello.pl 11.02.07, 13:24
      Podobaja mi się:
      Nawojka
      Nieradka (chociaż kojarzy się z kobietą niezaradną wink ).
    • theodorka Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 11.02.07, 17:24
      Świętoszka mnie rozwaliła!
    • Gość: bette Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.02.07, 17:44
      Piekny zbior pieknych imion.

Zetknełam sie z imieniem Osanna, Oszka, jako wersja imienia Zuzanna. Pływalam na
      łodzi zaglowej o nazwie Osana.
      Czy ktos mogłby uprzejmie sprawdzic w tej magicznej ksiazce Rymuta ile osob w
      Polsce nosi(ł) imie Jasna?
    • biljana Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 11.02.07, 18:26
      a mnie ciekawi, zy jakby ktos wspolczesnie chcial nadac corce imie np. Stachna,
      Dzichna lub Śmiłka, to czy by mu sie to udało?
      • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 11.02.07, 21:07
        Zasadniczo sa to zdrobnienia. Dzichna od Dziesławy/Dzisławy lub Dzirżysławy i
        wszystkich pochodnych. Stachna w sposób oczywisty od Stanisławy. Śmiłka to
        prawdopodobnie raczej Smiłka i zdrobnienie od Smysławy. Na pewno można
        zarejestrować pełne formy tych imion. Jestem natomiast przeciwna rejestrowaniu
        zdrobnień, bo to psuje system językowy, zwłaszcza w takim jak ten przypadku,
        kiedy zdrobnieniowość tych nazw osobowych jest bardzo widoczna.
        • nilgau Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 12.02.07, 13:20
          Jachna brzmi nieźle.
          • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 12.02.07, 13:50
            To zdrobnienie od Jarosławy i wszystkich innych na Jaro-; ew. mogło być także
            zdrobnieniem od Joanny.
        • theodorka Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 12.02.07, 18:05
          Ciekawe, co to za imię Jafra - czyżby Afra?
          • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 12.02.07, 18:10
            Chyba tak. Była święta o tym imieniu.
    • olianka Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 12.02.07, 18:04
      Najbardziej podobają mi się:
      Bronka
      Dobrochna
      Nawojka
      Rochna
      Kordula
      Uliana
      Druzjana
      Felicjanna
      Halszka
      Olechna
      Róża
      • Gość: Kasia Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: 213.17.168.* 12.02.07, 19:20
        Gdybym nazywala sie Rochna albo Kordula, to bym sie chyba pochlastala.
        • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 12.02.07, 22:53
          Była taka epoka historyczna, w której Twoje imię było odbierane dokładnie tak
          samo, jak Kordula teraz. I nie wiadomo, czy za jakiś czas Kordula nie będzie
          uwazana za nowoczesne, modne imię, a Katarzyna - wręcz odwrotnie. Rochna to
          zdrobnienie od Rościsławy itp. imion - b. ładne moim zdaniem!
          • annajustyna Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 01.07.07, 11:36
            Kordula ma te przewage nad Katarzyna, ze wymawiana jest poprawnie za granica. A
            Kasia to w Niemczech Kasza, a Katarzyna - Katarcyna...
            • mieszko02 Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 25.10.07, 12:01
              a ja własnie w tym tygodniu otrzymałam "pismo Urzędowe" podpisane
              przez Kordulę Sz. Ciekawe w jakim wieku jest ta panismile
    • bonkreta Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 02.07.07, 22:20
      Uliana - śliczne smile I tak nowocześnie brzmi smile Szkoda, ze wyszło z użycia.
      • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 02.07.07, 22:31
        Nie wyszło, to przecież wschodnia Julianna.
        • bonkreta Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 02.07.07, 22:33
          Tak, ale w tej wersji juz nie wystepuje, a niektore imiona sa obecne w kilku
          wersjach.
    • Gość: lilija Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: *.lublin.mm.pl 04.07.07, 13:18
      Pachna i Nawojka sa całkiem sympatyczne. Natomiast miałabym głęboki żal do mamy
      gdyby nazwała mnie Locha.
      • Gość: dick Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 11:22
        Maruszka ładnie.
        • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 06.07.07, 22:44
          Prawdopodobnie to od Marianny, a może od Małgorzaty.
    • tiuia Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 25.10.07, 11:32
      Nawojka i Uliana są świetnesmile
      Nawojka to taka bojowa panna, a Uliana - romantyczna, delikatna kobietka hehe
      • Gość: mini_mao Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:55
        mój typ to Jagienka,
        poproszę, ujawnijcie to od Jadwigi, czy Agnieszki, bo obie mi chodzą po głowiesmile))
        a może jeszcze inaczej?
        • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 26.10.07, 22:58
          Proszę; pl.wikipedia.org/wiki/Jagna - nic dodać, nic ująć smile
          • andaba Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 24.03.08, 22:33
            Beata!
            Myslałam, że przed latami 60 XX wieku imię to wystepowałao bardzo rzadko i w ogóle nie wcześniej niz od poczatku tego wieku.
    • Gość: Iryska Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: *.as.kn.pl 18.08.08, 15:03
      Moją uwagę zwróciły: Ofka- jak niezaleznie brzmi wink
      Astreta i Jafra są znów dostojne, szczególnie Astreta.
    • lirael Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 20.08.08, 12:37
      Miłe wrażenie robi Kochna smile
      Burneta brzmi jak imię bohaterki telenoweli.
      Strachna nie nastraja zbyt optymistycznie.
      Grzechna i Locha jako imiona chrześcijańskie? Spora niespodzianka.
      Bardzo ciekawe zestawienie!
      • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 20.08.08, 21:03
        Grzechna to Grzegorza najwyraźniej. Locha za to - moze Longina, kto
        wie?
        • Gość: ariella Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 12:36
          czy wam tez przyszlo do glowy, ze zwlaszcza w imionach slowianskich
          jakby wiekszosc to formy odmeskie i praktycznie nic oryginalnie
          zenskiego?
          pozdr
          • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 21.08.08, 16:14
            Tak jest też w przypadku imion w wielu innych językach. Są jednak
            słowiańskie imiona żeńskie nieposiadające odpowiedników męskich.
    • lilith76 Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 21.08.08, 16:06
      Jak imiona chrześcijańskie wyparły te słowiańskie. W sumie logiczne skoro podobno taki był wymóg przy chrzcie.
      Ciekawa jaka kategoria imion wyprzez te nam współczesne. Czy za 200-300 lat będą tu już tylko Dżesiki, Nikole, Wanessy oraz Dejzi. A może inne.
    • sulimira Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.08.22, 05:43
      A co oznaczalo imie Maszota? Wie ktos?
      Od jakich imion sa zdrobnienia: Pachna, Kochna, Przecha i Warszka?

Podobaja mi sie:
      Wichna
      Dobrochna
      Bronka
      Grzymka
      Ochna
      Nawojka
      Rochna
      Warszka
      Sporo fajnych jest rowniez w drugim, zagranicznym zestawie.

Rochna brzmi swietnie i nawet przypomina zenska forme Rocha
      • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 06.10.22, 22:44
        Maszota to zdrobnienie od Małgorzaty, ale też od Marcina (takie formy były stosowane i jako męskie).
        Pachna to Pawlina, czyli Paulina.
        Kochna = Gochna, która była derywatem od imion na Godzi-.
        Przecha, Przechna to zdrobnienia od imion na Przed - (Przec-), jak Przedsława, Przecława.
        Warszka pochodzi od imion na Wroci- (Warci-), jak Wroc(s)ława.
        • sulimira Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 07.10.22, 01:20
          Dziekuje
    • remigia1 Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.08.22, 06:19
      Świetna lista, lubię odkrywać nowe imiona, a nie miałam świadomości, że spora część imion z listy istnieje.
      Zbietka - Brzmi trochę jak zdrobnienie Elżbiety plus kojarzy mi się ze słowem "zbitka"
      Locha - Niestety, to imię ośmieszające, tożsame z określeniem samicy świniuncertain
      Święchna - całkiem ładne, choć niestety kojarzy mi się ze słowem "świąd"
      Śmiłka - ładne, choć to zapewne zdrobnienie
      Luchna - bardzo ładne, ale czy to przypadkiem nie jest zdrobnienie Lutoslawy?
      Olechna - bardzo ładne

• sulimira Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.08.22, 08:33
        To prawie same zdrobnienia zdaja sie byc. Juz jakis czas temu zauwazylam, ze uzywanie zdrobnien w Polsce (i na Slowianszczyznie) ma dluga tradycje. Wszystkie Gniewosze czy Milosze sa rowniez zdrobnieniami. Nawet wladcy mieli zdrobnienia za imiona (Mieszko) lub byli nazywani zdrobniale (Bolko Surowy lub Kazko- wnuk Kazimierza Wielkiego). Drozko- ksiaze Obodrytow. W sumie wsrod pospolitego ludu to wiekszosc ludzi nosilo zdrobnienia za imiona.
        Strasznie zaluje, ze nigdy nie dowiemy sie jak to bylo z tymi imionami na naszych ziemiach w czasach plemiennych.
        Teraz marzy mi sie zakup slownika praslowianskiego wink
        • sulika Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.08.22, 17:10
          W takim razie nadawanie zdrobnień leży w naszej kulturze.😉
          • sulimira Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.08.22, 17:30
            Musze przyznac z ciezkim sercem, ze chyba tak wink
          • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 06.10.22, 22:45
            sulika napisał(a):

> W takim razie nadawanie zdrobnień leży w naszej kulturze.😉

Raczej zdrabnianie. To niekoniecznie były formy oficjalne i podstawowe.
    • n.ataleczk.aa Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.08.22, 12:46
      Zachwyciła mnie Felicjanna 😍.
    • sulika Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 10.08.22, 17:09
      Jakbym była Lochą, tobym poprosiła o odszkodowanie😂.
      Bardzo fajny wątek, dzięki Gaudencjo!
    • sulimira Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 05.09.22, 03:14
      Bronka, a nie Brochna?
      • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 06.10.22, 22:46
        Brochna też była notowana. Form zdrobniałych była zawsze mnogość, język polski jest niesłychanie plastyczny.
    • emnilda.wolna Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 13.11.22, 18:55
      Hektorka - urocze smile

Klochna - wreszcie naturalne zdrobnienie od Klotyldy
      • gaudencja Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 17.11.22, 23:02
        Racja smile
    • sulimira Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 18.11.22, 19:30
      Slodkie to jest, ze dzisiaj rowniez nadawane sa Dobrochny i Radochny
      • niii Re: Średniowieczne imiona kobiece z Lubelszczyzny 18.11.22, 21:36
        Tak, cudowne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.