Dodaj do ulubionych

Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony.....

IP: *.noname.net.icm.edu.pl 24.04.07, 10:53
Niech noc tę praciemność ogarnie
i niech ją z dni roku wymażą,
niech do miesięcy nie wchodzi!
O, niech ta noc bezpłodną się stanie
i niechaj nie zazna wesela!
Niech ją przeklną złorzeczący dniowi,
którzy są zdolni obudzić Lewiatana.
Niech zgasną jej gwiazdy wieczorne,
by próżno czekała jutrzenki,
źrenic nowego dnia nie ujrzała:
bo nie zamknęła mi drzwi życia,
by zasłonić przede mną mękę.
"Proszę was, zważcie nieszczęście,
połóżcie na szali zniszczenie:
cięższe to od piasku morskiego,
stąd nierozważne me słowa.
Bo strzały Boga tkwią we mnie,
moja dusza truciznę ich pije,
strach przed Bogiem na mnie naciera.
Czy dziki osioł ryczy na trawie
lub mruczy wół, gdy ma paszę?
Czy miła potrawa bez soli,
a ślaz czy w smaku przyjemny?
Dotknąć się tego nie ważę,
są niby chleb nieczysty.
/Księga Hioba/

W dniu 18 kwietnia wielka tragedia dotknęła nasz dom. Niewypowiedziany żal,
bezsilność, wściekłośc na ślepy los i ludzką słabość. Nie potrafimy ubrać w
słowa ogromu współczucia dla rodziny ofiar wypadku, który spowodował Ojciec
naszej Rodziny. Tata odebrał Waszej Rodzinie możliwość radowania się z
obecności w Waszym życiu dwóch najważniejszych istot!
Nie prosimy o zapomnienie, ale o wybaczenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ondrij Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.noname.net.icm.edu.pl 24.04.07, 15:10
      Jedna rodzina przezywa dramat (strata zony, dziecka, planow na przyszlosc) i z
      calego serca wspolczuje. Warto pamietac, ze kazdy kij ma dwa konce!! Czy ktos
      sie zastanawia, ze rodzina winego jest rowniez poszkodowana, ze tez przezywa.
      Niestety oskarzac jest latwiej niz wybaczac.
      • Gość: sari Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.ols.vectranet.pl 24.04.07, 15:19
        Jak piszesz sama ze sobą to przynajmniej pisz z innego kompa,bo nr IP Cię
        zdradza
        • Gość: ondrij Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.noname.net.icm.edu.pl 24.04.07, 16:00
          to nie ta sama osoba, ale szkoda mi kolezaki, bo gniew ludzi rozlewa sie na jej
          cala rodzine i nikt nie mysli, ze jest gorszy od pijanego kierowcy, poniewaz
          krzywdzi na trzezwo.
      • Gość: Aga Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.tktelekom.pl 24.04.07, 15:27
        Uważam że nie powinnaś zamieszczac takiego posta ze wzgledu na rodzine kobiety
        i jej dziecka.Trudno jest wybaczyć komus który w sposób swiadomy i
        niedpowiedzialny doprowadzil do tego wypadku.Zapewne trudno bedzie Ci to czytać
        ale taka jest prawda, a czy rodzina wybaczy Twojemu ojcu trudno powiedzieć - ja
        nigdy bym tego nie uczyniła.
        Uważam że ojciec wam również wyrządził wielka krzywdę ale nie wymuszaj na nikim
        wybaczenia do tego potrzeba wiele czasu.

• balsaminka Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 24.04.07, 18:36
      Wybaczyc wam? Ale co?
      To ze matka wyszla za maz z miłości za człowieka który po ilus tam latach
      okazal się pijakiem z wyboru i morderca z głupoty?
      Ze dzieci maja takiego ojca?
      Co wybaczac?
      Nie wasza wina…ale
      Nie zapominajmy ze zyjemy w kraju katolickim i tu jak kamien poleci w strone
      winowajcy to i z pewnością oberwie cala jego rodzina.
      Co macie zrobic?
      Nic.
      Ktos i tak musi dostac lanie.

:((( no.. chyba nie wyszlo mi to "pocieszenie".
      • Gość: Grucha Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.eranet.pl 24.04.07, 18:56
        A co ma do tego katolickość tego kraju??? Czy gdybyśmy żyli w kraju
        niekatolickim to coś by to zmieniło?
        • Gość: Hana Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.ols.vectranet.pl 24.04.07, 21:48
          Niczego by to nie zmieniło.Tragedia wszędzie jest tragedią dla ludzi,których
          ona dotknęła.
      • Gość: fuga Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.tktelekom.pl 25.04.07, 08:03
        przepraszam,czy rodzina nie wiedziała,że szanowny tatko jeżdzi na podwójnym gazie
        /18.04 to nie pierwszy raz/Trzeba było reagowac przed a nie lać łez po ...
      • Gość: prochrystus Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.elartnet.pl 27.04.07, 23:06
        jak lubisz Chrystusa to postaw drugi policzyk
    • Gość: Córka Sprawcy Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.eranet.pl 24.04.07, 22:43
      Chciałam Wam wszystkim podziękować za tę odrobinę refleksji. Nie zdajecie sobie
      być może nawet sprawy jak cenne jest usłyszeć choćby okruchy zdradzające
      świadomosć tego, że i my - rzekomi Oprawcy, gorąco współczujemy i przeżywamy tę
      tragedię.
      Cała nasza rodzina - i ta w Olsztynie i ta rozproszona po kraju i świecie -
      pogrążyła się w żałobie, rozpaczy i zadumie. Nie nad losem własnym, czy ojca,
      ale nad znaczeniem tego właśnie momentu, kiedy wszystko runęło i przemieniło się
      w ciemny i zimny świat grozy i strachu.
      Dziękuję, że niektórzy z Was dostrzegli to drugie dno.
      Dziękuję Wam w imieniu mojej Mamusi.
      Przepraszamy.
      • Gość: antymenel Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 07:07
        W Polsce nie ma jeszce zasady odpowiedzialności zbiorowej.Dla sprawcy wypadku
        nie mam zadnego usprawiedliwienia i powinien ponieść maksymalnie surową
        kare.Ale co ma do tego rodzina?
    • saskiaplus1 Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 25.04.07, 20:58
      Bardzo współczuję całej Waszej rodzinie, bo rozumiem, że to straszna tragedia
      także dla Was. Mam tylko nadzieję, że teraz inni ojcowie/matki/bracia/siostry
      itd. pomyślą o swoich rodzinach zanim wsiądą po pijaku za kierownicę.
      • Gość: ryba696 Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:16
        Bardzo sie ciesze ze znalezli sie ludzie którzy tak ja myślą o tym że jednak obie rodziny cierpią przez to co sie stało, oczywiscie każde cierpienie jest inne, ale pozwala mi to uwierzyć że są jeszcze na tym świecie ludzie którzy potrafią mysleć, a nie tylko rzucać oszczerstwami.
        Czy Ci którzy plują na rodzine sprawcy nie mają w swoim otoczeniu nikogo kto chociaż jeden jedyny raz wsiadł do samochodu po alkoholu, nie wierze...
        Może poprostu im sie udało i dojechali do celu bez wypadku.
        • Gość: odgryzek Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.ols.vectranet.pl 26.04.07, 17:16
          Gość portalu: ryba696 napisał(a):

"Czy Ci którzy plują na rodzinę sprawcy nie mają w swoim otoczeniu nikogo kto ch
          > ociaż jeden jedyny raz wsiadł do samochodu po alkoholu,"

Co Ty rybo wymyślasz ? przeczytałam cały ten watek i nigdzie nie znalazłam
          wypowiedzi opluwającej rodzinę sprawcy,za to słowa potępienia dla sprawcy
          wypadku są jak najbardziej słuszne i na miejscu i to jego powinna spotkać
          surowa kara, bo nie ma wytłumaczenia dla tak odrażajacego zachowania.
          • Gość: ryba696 Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 09:35
            niczego nie wymyślam, poczytaj jeszcze inny wątek na temat tej tragedii zaczęty przez internautów zaraz po wypadku, to zobaczysz o co mi chodzi, na ponad 60 wpisów wszyscy byli przeciwko i Sprawcy i jego rodzinie...
    • Gość: Olwiak Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: 89.232.14.* 26.04.07, 17:44
      To co spotkało rodzinę ofiar trudno nazwać inaczej niż tragedią. Stracili dwie
      ukochane osoby. To wszystko stało się przez ludzką głupotę, moment zapomnienia
      i braku odpowiedzialności. To wszystko prawda. Nie można jednocześnie nie
      dostrzegać dramatu sprawcy i jego rodziny. Ten człowiek stał się przyczyną
      ludzkiej śmierci i będzie z tym musiał żyć do końca swoich dni, podobnie jak
      jego najbliżsi. Nikt nie oczekuje happy endu, szybkiego i płytkiego aktu
      przebaczenia. Do tego potrzeba czasu i z pewnością rodzina sprawcy zdaje sobie
      z tego sprawę. Poprzez swój list córka sprawcy tego tragicznego wypadku chce z
      pewnością pokazać, iż nie zamierza chować głowy w piasek i ukrywać wobec tego
      co się stało. Chce przekazać rodzinie ofiar i innym ludziom, iż ona też czuje
      ogromny ból, iż być może ona też częściowo czuje się winna (chociaż nie
      powinna). Chce w jakiś sposób pokazać, iż ogromna tragedia dotknęła także jej
      rodzinę. Nie oczekuje natychmiastowego rozgrzeszenia, chce abyśmy wiedzieli, że
      mając świadomość tego co się stało będzie czekać łącząc się w cierpieniu z
      rodziną ofiar.
    • Gość: gosc z Anglii Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.zen.co.uk 26.04.07, 18:32
      Soryy ale nawet jesli twoj Ojciec dostanie wyrok 12 lat wiezienia to i tak
      wyjdzie z wiezienia op 12 latach.
      Bedziesz cieszyc sie nim nawet jesli bedziesz musiala czekac na niego 12 lat.

Niestety w ywniku jego dzialania zginely osoby.
      Zycia nie wrocisz.
      Natomiast takie czcze gadanie tylko rozjatrza sprawe i moze do szalu doprowadzic
      poszkodowanych przez niego.
      A ja sie zapytam gdzie byla wasza roidzina jak On po pijanemu wsiadal za
      kierownice ?
      • maretina Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 26.04.07, 20:39
        rodzina nie jest odpowiedzialna za alkoholika!obwiniaj sprawce a nie jego
        dzieci!
    • Gość: monia Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 20:20
      Właśnie rozważam tą tragedię, tylko że ja mam na myśli rodzinę prawdziwej
      ofiary wypadku, tej która już nie jest na tym świecie. Z całym szacunkiem dla
      rodziny sprawcy, ale chyba zapomnieliście że to nie był zwykły wypadek losowy,
      ale PIJAŃSTWO. Ja mam 20 lat, ale wiem, że po pijanemu NIE WSIADA SIĘ ZA
      KIEROWNICĘ!!! To z tego, że twój ojciec dostanie max 12 lat, skoro bedziesz go
      ciągle miała. Co ma powiedzieć ojciec, który stracił swoje najwazniejsze
      dzieciątko i najukochańszą żonę, tylko dlatego, że twój ojciec nie zna
      podstawowych zasad ruchu drogowego. mam szczególne zdanie na temat pijaków za
      kierownicą i najchętniej to bym ich skazywała jak za morderstwo z premedytacją,
      a nie za wypadek w ruchu drogowym. Dlatego nie oczekuj współczucia, bo nie
      tobie się nalezy.
      • maretina Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 26.04.07, 20:43
        Gość portalu: monia napisał(a):

> Właśnie rozważam tą tragedię, tylko że ja mam na myśli rodzinę prawdziwej
        > ofiary wypadku, tej która już nie jest na tym świecie. Z całym szacunkiem dla
        > Dlatego nie oczekuj współczucia, bo nie
        > tobie się nalezy.

nalezy sie. nie obwiniaj osoby, ktora nie zabila.win sprawce. jestes podla i
        plytka.
        • Gość: monia Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:29
          Ciekawe, czy równie gorąco byś współczuła dzieciom mordercy, gdyby to ktoś z
          twoich bliskich zginął w tak okrutny, głupi i niepotrzebny sposób,
          • maretina Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 27.04.07, 20:51
            po raz kolejny winisz nie te osobe co trzeba. dzieci nie odpowidaja za grzechy
            rodzicow. zdrowa psychicznie osoba nie stosuje odpowiedzialnosci zbiorowej.
            • romanticca Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 27.04.07, 21:20
              maretina napisała:

> zdrowa psychicznie osoba nie stosuje odpowiedzialnosci zbiorowej.

I nikt nie stosuje, czego Ty się doszukujesz??? Chodzi o to, że akurat
              współczucie powinno być skierowane w drugą stronę. Sama córka sprawcy nie
              domaga się współczucia a przebaczenia od prawdziwych ofiar. Trochę się
              zapędziłaś.
              • maretina Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 27.04.07, 22:13
                Ciekawe, czy równie gorąco byś współczuła dzieciom mordercy, gdyby to ktoś z
                twoich bliskich zginął w tak okrutny, głupi i niepotrzebny sposób,
                odmwianie wspolczucia dzieciom sprwcy wypadku jest stosowaniem odpowiedzialnosci
                zbiorowej. jesli te dzieci nie zrobily nic zlego, a przezywaja teraz koszmar za
                czyn rodzica to nalezy im sie pomoc, wsparcie a nie wyszydzanie.
                • maretina pierwsze dwie linijki top cytat, nie zaznaczylam 27.04.07, 22:14
                  tego, przepraszam.
                  • romanticca Istota współczucia 28.04.07, 13:36
                    Przede wszystkim Córka Sprawcy nie prosi o współczucie, bo doskonale rozumie
                    sytuację. Ja nie twierdzę, że będzie jej lekko i radośnie ale to już wewnętrzna
                    sprawa jej rodziny, bo prawdziwa tragedia spotkała kogoś innego.
                    Akurat wiem, że masz małe dziecko.. Wyobraź sobie (tfu tfu tfu i puk puk w
                    niemalowane, przez lewe ramię i co tam jeszcze), że zostaje zabite. Zwyczajnie
                    wyobraź sobie, że nagle go nie masz i już nie odzyskasz NIGDY. Naprawdę
                    potrafiłabyś się zdobyć na współczucie dla rodziny zabójcy??? Ale szczerze!
                    Nam jest łatwo współczuć bo to TYLKO współczucie i nic nie kosztuje i nikogo z
                    nas nie dotyczy. Można je więc rozdzielać na lewo i prawo czując się
                    miłosiernym, ale to nie o to chodzi.
                    Są dwie rodziny z których tylko jedna na prawdziwe współczucie zasługuje. Tej
                    drugiej mi trochę szkoda, ale te dwa uczucia i te dwie straty są
                    NIEPORÓWNYWALNE!!

z Wikipedii:
                    Współczucie - stan emocjonalny, w którym jeden człowiek solidaryzuje się z
                    osobą cierpiącą i wyraża głębokie ubolewanie okazywane komuś nieszczęśliwemu.
    • maretina Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 26.04.07, 20:34
      bardzo mi przykro. trzymaj sie cieplo.
      • Gość: MISIA Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 20:56
        dobrze się wypowiadać jak Was ta tragedia nie dotyczy...ciekawe jak Wy byscie
        na to patrzeli gdybyscie znalezli się w takiej sytuacji jak np mąż MONIKI I
        WIKTORII...też byście żałowali rodziny sprawcy?!myślę że nie... "rozważcie tę
        tragedię z innej strony" ale tu nie ma innej strony...i nie dziwcie się rodzino
        sprawcy że internauci rzucają takie oszczerstwa ale prawda jest taka że
        tragedia jaka się stała w rodzinie zmarłych nie jest w żadnym stopniu
        porównywalna do Waszej...Wasz tata, mąz... żyję a MONIKA I WIKUSIA nie!!!
        • maretina Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 26.04.07, 21:20
          nigdy nie bede na miejscu tego pana, ktoremu zabito zone i corke. a Ty bedziesz
          na miejscu corki sprawcy? nie win jej. jaki wplyw na zachowanie ojca ma dziecko?
          daj spokoj, chcesz odwrocic role? to dzieci maja zaczac wychowywac rodzicow?
          maja ich nianczyc? sledzic? bic po lapach? NIE. dziecko alkoholika ma prawo
          wypiac sie na to i zyc swoim zyciem. nie ma obowiazku pograzac sie razem z
          alkoholikiem.ma obowizek walczyc o siebie , o swoje szczescie.
          uwazam tez, ze corka sprawcy nie ma za co przepraszac. to nie jej win, ze ojciec
          pil. ona jest ofiara swojego ojca.
          • Gość: MIKA Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 11:00
            czytaj uważnie co ja napisałam!!!nie winię córki sprawcy, tylko napisałam że
            ich tragedii nie można porównać do tragedii rodziny zmarłych.czy ja tam
            napisałam że córka jest winna?chyba nie! to nie ona wsiadła po pijaku i zabiła
            dwoje ludzi więc po co ten krzyk.
          • romanticca Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 27.04.07, 14:58
            Coś Ci się pomyliło chyba. Ofiarami są zabici i ich rodziny.
            Córka sprawcy nie ponosi odpowiedzialności ale to nie jej należy się
            współczucie.
            • Gość: MIKA Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:20
              dokładnie.nie należy się jej współczucie i ja jej wcale nie współczuję!!!to
              rodzinie MONIKI I WIKUSI należy się ogromne współczucie...minęło już kilka dni
              o wypadku ale ja nadal nie mogę się pozbierać i łzy same lecą z oczu, tym
              bardziej że te osoby są mi znane:(((więc córki sprawcy napewno nie jest mi
              szkoda!!!może jedynie z takiego względu że ma ojca pijaka, który zabił 2
              niewinne osoby!!!
    • saskiaplus1 Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 27.04.07, 21:17
      Mam nadzieję, że Wy, mądrale wypisujące te głupoty wyżej, nie staniecie nigdy w
      sytuacji, że do końca życia będziecie musiały żyć z myślą, że Wy lub ktoś z
      Waszych bliskich zabił człowieka. Stracić kogoś jest rzeczą straszną. Ale żyć z
      taką świadomością, choć nie zawiniło się w żaden sposób, to jest koszmar,
      którego nikt nie chciałby przeżyć. I takim osobom jak najbardziej należy się
      współczucie, bo po takiej historii nie można przeżyć żałoby, nikt nie wesprze i
      nie pomoże. Człowiek jest sam ze swoim koszmarem.
    • Gość: ok Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.olsztyn.mm.pl 28.04.07, 10:49
      Moim zdaniem, rodzina sprawcy też jest ofiarą tej tragedii.
      • theedge Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. 28.04.07, 14:28
        "Moim zdaniem, rodzina sprawcy też jest ofiarą tej tragedii. "

Oczywiście masz rację tylko spróbuj zawiadomić policję że Twój własny ojciec
        jeździ po pijaku.
    • Gość: żona pijaka Re: Nie czas na wybaczenie i współczucie IP: *.ols.vectranet.pl 29.04.07, 14:53
      Dla rodziny a zwłaszcza żony sprawcy tak ogromnej tragedii,bo ona zapewne
      dobrze wiedziała o tym że mąż jeżdzi po wypiciu alkoholu.Jeżdzacym pijakom
      wypadki nie zdarzają sie za pierwszym razem,pierwszy raz z reguły udaje
      się ,drugi raz może też, a potem to już jazda na dwóch gazach staje się dla
      takiego kogoś normą, aż w końcu nadchodzi ten straszny dzień , kiedy się nie
      udaje .Tak było i w przypadku naszej rodziny,na szczęście ze skutkiem nie aż
      tak tragicznym .Wtedy ja, zona takiego sprawcy uświadomiłam sobie że nie
      jestem bez winy,że przecież wiedziałam ,choć to wprawdzie były jazdy tylko po
      jednym piwku lub w tzw.stanie wczorajszym, ale jednak nigdy im skutecznie nie
      zapobiegłam .Więc jestem winna, a winny powiniem ponieść kare .Więc ty córko
      sprawcy nie proś o współczucie i wybaczenie dla swojej mamy i reszty rodziny bo
      ich nie masz prawa otrzymać.Jako winni musicie cierpieć .Może kiedyś, po latach
      jak rany się zaleczą . Ale blizny powinny pozostać już na zawsze. I tak ma
      być.Bo jesteście sprawcami ogromnej tragedii.
      • Gość: Hanna Re: Nie czas na wybaczenie i współczucie IP: *.ols.vectranet.pl 29.04.07, 19:39
        Przedstawiasz się:"zona pijaka" to powinnaś wiedzieć,że rodzina w takich
        sytuacjach nie może zazwyczaj nic zrobić,napisalaś takie bzdury jakbyś z
        pijakiem nigdy nie miała do czynienia.
        • Gość: żona pijaczka Re: Nie czas na wybaczenie i współczucie IP: *.ols.vectranet.pl 29.04.07, 20:29
          Jednak wyobraż sobie że mam .Ale wydaje mi sie że tobie raczej chodzi o to, że
          w takich sytuacjach rodzina nie może nic zrobić w przypadku alkoholików .Dla
          mnie pijak to ktoś taki co to sobie lubi golnąć jedno lub dwa piwka i nie ma
          delirki jak mu rano procentów zabraknie.A jeżeli uważasz że rodzina nic nie
          może zrobić w przypadku pijaków za kierownicą ,to doprawdy strach wychodzić z
          domu.
    • Gość: Agnieszka Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.range86-143.btcentralplus.com 29.04.07, 18:33
      ale o jaka tragedie chodzi ???
      bo nic nie wiem.
      • Gość: MIKA Re: Rozważcie tę tragedię (18.04) z innej strony. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 19:26
        do Agnieszki.chodzi o tragedię gdzie pijany facet zabił w wypadku samochodowym
        kobietę i jej 4 miesięczną córeczkę:((( Wypadek 18.04 w Ostrzeszewie koło
        Olsztyna:(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka