Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ludzie lubują sie w tandecie?

11.05.07, 15:30
    Tak mnie jakos natchneło na wątek w związku z popularnymi gustami ogółu
    ludzi.W mojej firmie pracuje duzo kobiet,jest wsrod nich jedna która wyróznia
    sie dyskotekowym wyglądem ,mocna opalenizna prosto z solarium + białe ew.
    odblaskowe ciuchy ,skajowe kurteczki,ubiera sie na bazarze , przykleja
    paznokcie ,całe biuro na jej widok pieje z zachwytu tiu tiu jaka bluzeczka ,
    fiu fiu jaka kurteczka, panie pod 40 robią u niej zamówienia na stadionowe
    zakupy , wszyscy są pod wrazeniem jej wyglądu a wygląda tak tandetnie ze
    głowa boli uwaga ja nie jestem jakims guru dobrego smaku ale potrafie
    odroznic tandete od dobrego gustu ( jakosc ubran niestety zazwyczaj widac na
    pierwszy rzut oka) nie moge pojac dlaczego wiekszosc ludzi tego nie
    potrafi,bo dla przykładu mamy tez np sekretarkę po której ubiorze od razu
    widac jakosc jest to co prawda jest styl minimalistyczny , bez pstrokacen ,
    bizuterii,zgodny z trendami , jest szczupła rewelacyjnie prezentuja sie na
    niej wszelkie rurki, skinny, wysokie stany, dziewczyna inwestuje sporo kasy w
    ciuchy i widac ze postawiła na jakosc a nie na ilosc i jej nikt nigdy nie
    prawi komplementów, poza mną chyba najwyzej ktos zwroci uwage ze za czesto
    chodzi w tych samych butach ( serio słyszalam jak jej jedna kobita rzuciła
    takim tekstem)natomiast pani Kasia solarka ma ciuszków 10.000 ale nic w tym
    dziwnego skoro płaci po 30 zł za bluzeczke i 50 za buty,obie kolezanki są
    b.fajne i nie chodzi tu o jakas antypatie czy sympatie z mojej strony,
    oceniam jedynie obiektywnie ze ludzie chyba lubują sie w tandecie no w sumie
    to tłumaczyłoby popularnosc gwiaz takich Jak Wisniewski , Dody i Mandaryny,
    czy macie podobne zdanie??
    Obserwuj wątek
      • grek_30 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 15:37
        Pewnie że tak jest. Dobry gust to niełatwa sprawa, nie każdemu jest dany. I
        dlatego tak łatwo manipulować modą. Co ładnego jest w legginsach zakładanych do
        spódniczki? Ale teraz to jest modne. A co fajnego jest w gumowych trampkach? A
        też są modne... O modzie dyskotekowej lepiej nie mówić. Wystarczy że jakaś
        tzw "gwiazda" coś na siebie włoży i potem wszyscy się zachwycają i ubierają to
        samo. Ale moda to wg mnie czysty marketing - przeciez te rzeczy zostały
        wyprodukowane wcześniej, a zaprojektowane jeszcze wcześniej. Teraz trzeba je
        wypromować jako modne żeby w ogóle się sprzedawały. I to właśnie często
        prowadzi do tandety
        • bitch.with.a.brain Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 14:29
          a co fajnego jest w "ubieraniu czegoś"?ot, kiedyś ktoś powiedział błędnie i
          wszyscy powtarzają.Dobra polszczyzna podobnie jak dobry gust to sprawa
          niełatwa.A "ubieranie sukienki" to własnie językowa tandeta.
      • elejna Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 15:48
        A mnie zastanowiło co innego a mianowicie MENTALNOŚĆ ludzi.

Co to w ogóle za jakieś zwracanie uwagi na wygląd, komentarze?
        Pracuje w państwowym urzędzie i mam tego dość,każdy każdego taksuje,
        przepytuje, tiutia,lukrowato sie zachwyca, zauważą najdrobniejszy szczegół!!!!
        • zewszad_i_znikad Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 13.05.07, 12:59
          > Co to w ogóle za jakieś zwracanie uwagi na wygląd, komentarze?

Przyznaję bez bicia: jeżeli coś mi się podoba, to muszę powiedzieć np. "O Boże,
          jaka śliczna bluzka!!". Ale mówię to tal zachwyconym tonem, że mało kto ma do
          mnie pretensje.
          • asiunia_ch Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 14.05.07, 15:06
            Nie wiem czy w tandecie.
            I szczerze mówiąc wisi mi to, co się innym podoba, ja mam swój gust (dobry dla
            mnie).
            Uważam tylko, że ubiór powinien być dostosowany do sytuacji.

• sankanda Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 16:02
        solarka wyglada swojsko, dlatego kobietom latwiej sie z nia identyfikowac i
        stad te komplementy (o ile nie robia sobie z niej jaj). druga kolezanka, to
        wyzsza szkola jazdy. zaloze sie, ze kolezanki w wieku solarki sa bardziej
        powsciagliwe w okazywaniu zachwytow. maja juz inne horyzonty...a horyzonty
        niektorych pan pod 40-ke koncza sie na Urszuli czy jak ona sie nazywala (taka z
        przepaska à la Borg na czole i cos tam spiewala ;)
      • nessie-jp Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 16:02
        Ludzie lubują się przede wszystkim w krytykowaniu innych...

Co cię uprawnia do takiej pogardliwej oceny tych ludzi? Coś im się podoba, więc
        sobie to kupują. Cóż z tego? Naprawdę nie każdy lubi minimalizm. To tak, jakby
        nastolatka lubująca się w stylu Goth krytykowała kobietę ubraną na beżowo... Co
        za różnica?

BTW, niesłychanie tandetne (w sensie estetyki) mogą być również ciuchy po 500 zł
        sztuka, nie tylko takie po 50zł... A minimalizm można osiągnąć i za 50 zeta.
        Więc przeglądanie portfela koleżankom jest bardzo nie na miejscu.
      • niedzwiedzica_sousie Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 16:05
        ja uważam, że najgorzej jest jak ktoś się ubiera zgodnie z modą nie bacząc na
        swoją figurę, na przykład te wszystkie dziewczyny w ultrabiodrówka i wylewające
        się z nich wałki
        • sankanda Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 16:34
          nie wyskakujcie na autorke tematu, bo ona ma sporo racji. nie chodzi jej o
          tania krytyke kolezanki, bo zaznacza, ze w sumie ja docenia. sadze, ze chodzi
          tu o pewne spoleczne zjawisko, ktore potwierdza sie z tym, co zauwazam podczas
          moich rzadkich i ktorkich wizyt w Polsce. niestety, widzi sie duzo razacej
          tandety (na szczescie jest rownie duzo efektownych i zadbanych kobiet) i
          dotyczy to stylu. byc moze te tandeciary laduja niesamowita forse w ciuchy i
          kosmetyki, ale wioche widac na kilometr : rozjasnione na bialo wlosy, sniade
          cery, szafirowe powieki, walki czarnego tuszu na rzesach, intensywnie rozowa
          perlowa szminka... do tego rozowe ciuchy. Malo ktora kobiete ten styl
          waloryzuje ;)

• saskiaplus1 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 18:56
        Powiedzcie mi, jakie książki czytacie, a okaże się, że w 90% to taka sama
        tandeta, jak bazarowe ciuchy. Po prostu gust masowy ma to do siebie. Teoretycy
        kultury rozpracowali problem w każdą stronę i nie ma co wyważać otwartych drzwi
        snując wtórne rozważania na internetowych forach. Autorce proponuję przeczytać
        coś popularno-naukowego na temat popkultury.
        • aliennis Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 19:06
          Ja wlasnie wróciłam z biblioteki.
          Wieczorem zacznę czytać "Zaginioną Ewangelię" Irvinga Wallace'a P
          Zastanawiamnie to,czy te bazarkowe solariozy naprawdę uważają się za dobrze
          ubrane i są tak bezkrytyczne ,że pokazują światu
          swój image .I czy naprawdę nie widzą usmieszków poblażania ,czy wręcz kpiny.
          Mnie by było wstyd spalić się na solarce ,założyć brokatowe tipsy,białe
          kozaczki ,tonę złota i pół kilo tapety na twarz.Czułabym się jak dziwka.
          • elejna Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 19:29
            Słuchajcie no jasne ze mozna byc tandetną nawet jak sie ma na sobie majątek
            przykładem jest Doda , co z tego ze ma na sobie kilka tysiecy, jak prezentuje
            sie kiczowato.Nawet w sukience DSQUARED wygląda tandetnie o zgrozo!!!!
          • bitch.with.a.brain Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 14:19
            Kryminalna sensacyjka w modnym ostatnio stylu.Intelektualna papka, nie ma się
            czym chwalić.
          • croyance Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 16.05.07, 14:45
            No tak, ale one sie sobie nawzajem podobaja, i o to chodzi. Ty za to podobasz
            sie swoim kolezankom, a w solariozach budzisz przesmiewki. I tez pewnie sie
            zastanawiaja, czy Ty naprawde sie sobie podobasz etc.etc. Rozne srodowiska,
            rozne gusta i priorytety. Moj kumpel zawsze mowil, ze laski byly tak
            nieatrakcyjne, ze czul sie jak w bibliotece PAN-owskiej, a synonimem
            nieatrakcyjnosci byla dla niego "studentka filologii polskiej" :-) Dajmy sobie
            zyc ...
      • lilivampire Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 22:48
        to prawda, smutna, ale prawda:/
      • bonzee32 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 22:57
        Swoj do swego ciagnie :-) A dobry gust, to nie tylko ponad przecietna
        wrazliwosc, ale rowniez wypadkowa 'otoczenia', kontaktu ze sztuka od
        najmlodszych lat...
        • bitch.with.a.brain Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 14:28
          akurat artyści często mają w głębokim poważaniu ustrój.To samo dotyczy np
          historyków sztuki.a nie mozna im zarzucić braku wiedzy, wrazliwości, obycia.
          • bonzee32 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 20:54
            Miec w powazaniu stroj.. To to nie wyklucza posiadania dobrego gustu!
      • aniabe13 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 11.05.07, 23:24
        Chyba to kwestia środowiska. Akurat tak trafiłaś, że jest więcej miłośniczek
        bazarku i pstrokacizny. W innej firmie proporcje mogą być odwrotne. I jeszcze
        jedno zawsze najpierw spostrzegamy to co najbardziej kolorowe tylko, że
        większość na tym kończy nie rozglądając się dalej.
        A może ta kolorowa pani to apoteoza kiczu czyli jest tak brzydka, że aż ładna?
        • nadinka_nadinka Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 03:04
          aniabe13 napisała:

> Chyba to kwestia środowiska. Akurat tak trafiłaś, że jest więcej miłośniczek
          > bazarku i pstrokacizny. W innej firmie proporcje mogą być odwrotne.

wlasnie. poza tym co jest zlego w tym, ze ktos sie ubiera tak jak lubi?
      • cioccolato_bianco Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 09:18
        mnie zastanawia skad ta obsesja ludzi nt solarium ;)
      • sztuka_konwersacji Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 11:50
        Ojej, jakie dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugie
        zdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanieeeeeeeeeeeeeeeeeeee....
      • j-adore Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 13:17
        Masówka często jest w złym guście, za to dobry gust nie jest masowy - ot, cała
        filozofia.
      • bitch.with.a.brain Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 14:22
        ja tam się lubuję:)dzisiaj na przykład brzeczą mi na rękach metalowe, kolorowe
        bransoletki w kształcie gwiazdek, nabyte w terranowie:)Lubię kolor różowy, jak
        się błyszczy,jak są ostre kolory i wyraźne wzory.
        I kiczowate ciuchy nie zmienią faktu,że jestem inteligentna osobą.Tak samo jak
        szare i beżowe ciuchy nie zrobią z pustaka intelektualisty.
        • sankanda Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 14:39
          i tu sie z Toba zgodze, bo kolorem intelektualistow jest czern.
          od ...zawsze :)))
          • lilivampire Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 14:39
            ehh jak to mało prawdziwe...:)
      • hazel_dobkins Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 14:59
        Nie przeczytałam całości..(przydługi text;)..ale pytanie "dlaczego?" ludzie to,
        ludzie tamto..jest najtrudniejsze..
        Myślę, że strój (zestawienia jego elementów) w dużej mierze odzwierciedla także
        inne gusta..np. z szeroko pojętej sfery kultury..widuje się często i gęsto
        tandetę..słyszy się często równie tandetne dźwięki..
        Nie łączyłabym tak jednoznacznie tandetnego stroju z tanizną;)...czasem widuje
        się osoby w bardzo drogich ubraniach, które na pierwszy rzut oka można
        określić "bazar"..Wszystko to kwestia smaku...
      • kamila29091 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 17:11
        niektorzy wygladajacy tandetnie, maja wiecej gustu od tych pan pod 40, ktore
        juz nie maja dobrego ciala, i czesto majac menopauze, ubieraja sie fatalnie i
        tylko krytykuja mlodych
        • sankanda Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 12.05.07, 21:10
          a to ci sie udalo :)))
          panie pod 40 nie maja dobrego ciala ? moja droga, a co ma wiek do tego ? czy
          wszystkie dwudziestolatki maja dobre cialo ? :)))
        • aniabe13 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 13.05.07, 00:04
          He,he to też dobre "pan pod 40, ktore
          juz nie maja dobrego ciala, i czesto majac menopauze"
          dobre! :-)
      • aliennis Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 13.05.07, 08:01
        Np Kręglicka -koło 40stki - nie ma juz "dobrego ciała"..;-)
        • nelly.nelly Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 13.05.07, 13:09
          z pewnością ma też menopauzę i dlatego właśnie ubiera się fatalnie:)
      • foamclene Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 13.05.07, 13:35
        ludzie w polsce sa biedni
        kupujac odziez na barzarkach, targowiskach i marketach maja wrazenie, ze kupuja
        tanio
        sa tez tacy, ktorzy nie przywiazuja wago do tego i zwyczajnie kupuja tam gdzie
        robia inne zakupy oszczedzajac czas, ktory posiwecili by na lazenie po
        galefiach odziezowych ;)

uwazam, ze kazdy powinien robic to co go uszczesliwia :)
        • lost.in.translation Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 13.05.07, 14:46
          a ja mam już dosyć narzekania na tandetne bazarowe piekności, niech sie
          ubierają jak chcą, osoby z tzw. gustem chyba nie mają prawa krytykować innych,
          bo niby dlaczego?można wyrazić swoje zdanie - to mi sie podoba, tamto
          nie.......ale po co od razu sie wysmiewać
      • agava00 nie rozumiem Twej chaotycznej paplaniny - sory 13.05.07, 23:20
        Co Cie "boli" tak konkretnie?

Przecież każdy ubiera się według własnego gustu (a o gustach się podobno nie
        dyskutuje) oraz zasobności portfela.

Bez sensu ten wątek.

Wybacz, ale jest strasznie prymitywny...
        • brawurka75 Re: nie rozumiem Twej chaotycznej paplaniny - sor 14.05.07, 08:48
          o gustach sie nie dyskutuje, każdy ma prawo ubierać sie jak chce nawet jeśli
          według niektórych jest to tandeta
          • sankanda Re: nie rozumiem Twej chaotycznej paplaniny - sor 14.05.07, 08:56
            przeciez autorce nie chodzi o styl solarki, tylko o gremialny aplauz dla tego
            bezguscia :) widocznie solarka dobrze sie czuje w swoich ciuchach, a jej
            kolezanka minimalistka wydaje sie nieprzystepna w swojej wyrafinowanej
            elegancji.
            Malo to nieciekawych fizycznie i zle ubranych kobiet, ktore jak magnes
            przyciagaja facetow i w ogole otoczenie, bo wzbudzaja sympatie ?;)
            • agava00 Re: nie rozumiem Twej chaotycznej paplaniny - sor 14.05.07, 09:28
              zgadzam się

postanowiłam zagłębić się w ten bełkot jeszcze raz (głowa mnie zaczeła boleć)

i ponownie stwierdzam, że autorka jest w tym temacie czepialska i co gorsza -
              nietolerancyjna

Poza tym napewno jest miła i sympatyczna ;)

-----------
              Zuzia
              ♥ ♥ ♥
          • papryczka_ag Re: nie rozumiem Twej chaotycznej paplaniny - sor 14.05.07, 10:24
            Skoro o gustach się nie dyskutuje to po co to forum?
      • asidoo Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 14.05.07, 09:45
        Mam kilka tandetnie ubierających się koleżanek. Gdy się mnie pytają o ubranie,
        doradzam im zgodnie z ich gustem... Sama ubieram się w innych sklepach. Mówimy
        sobie wprost, ze mamy inny gust, ale to nie zmienia faktu, że się lubimy i strój
        nie jest przeszkodą.
        Mam też koleżankę wyczuloną na tandetę, która mówi: "Nie wstydzisz się iść z nią
        przez miasto?" To pytanie jest dla mnie dużo bardziej obciachowe. Ona też kiedyś
        uważała, że powinnam zerwać z moim obecnym mężem, bo nosi buty "szybkie zenki".
        Rzeczywiście był taki moment, ale wtedy jeszcze nie zarabialiśmy i po prostu nie
        miał wyboru.
        • agava00 asidoo, co to są "szybkie zenki"? 14.05.07, 09:51

-----------
          Zuzia
          ♥ ♥ ♥
        • edavenpo Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 14.05.07, 18:04

Usmialam sie z okreslenia 'szybkie zenki' ;-)

Ze zdjecia wygladaja mi po prostu na normalne meskie sznurowane buty - moze nie
          fantastycznej jakosci czy specjalnie porywajacym fasonie ale w normie.

Tak z ciekawosci - jakie obuwie meskie bylo nie-obciachowe wedlug kolezanki? ;-)
          • asidoo Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 14.05.07, 18:33
            Fasony bardziej na czasie - jeśli eleganckie to włoskie z kwadratowymi wtedy
            czubkami a sportowe musiały być koniecznie dobrej marki - najnowsze fasony, bo
            zeszłoroczne nie były trendy.
          • sztuka_konwersacji Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 14.05.07, 18:42
            To są typowe buty w umundurowaniu policji :)
      • asidoo Szybkie zenki 14.05.07, 09:49
        www.akces.biz/pic/ms.jpg
      • asidoo Dałam link powyżej do "szybkich zenków" nt. 14.05.07, 09:58
      • magdalenkaaa4 Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 14.05.07, 14:17
        tak a propos.. w Krakowie jest taki bazar i nazywa się "tandeta" :D sama sobie
        tam czasem coś kupie ale chyba wyglądam ok ;)bez rewelacji ale w normie, bez
        solarium i różu i tapety itp. też mam koleżanke w pracy która uwielbia krótkie
        spódniczki, obcisłe bluzeczki odsłaniające brzuch, lubi też takie prześwitujące
        koronkowe. Zawsze mnie czymś zadziwi, najgorsze że totalnie nie ma do tych
        swoich ubiorów figury, brzuch sie wylewa, spódniczki wyglądają jakby się miały
        rozerwać lada moment. no i te naprawde grube nogi. Nie czepiam się nadwagi ale
        jednak pokazywanie tłuszczu to chyba nie to conie?
        • charade Re: Ludzie lubują sie w tandecie? 15.05.07, 14:01
          To, że ta druga sekretarka ubiera się "zgodnie z trendami", wcale nie znaczy,
          że dobrze wygląda. Powiedziałabym nawet, że jest duże prawdopodobieństwo, że
          nie wygląda dobrze, ale to oczywiście moje zdanie. Oczywiście tym samym nie
          insynuuję, że ta pani Kasia z Tandety dobrze się prezentuje ;)
      • modnisia5 [...] 14.05.07, 17:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • modnisia5 [...] 14.05.07, 17:22
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka