Dodaj do ulubionych

wysoki cukier-szpital...?

13.06.07, 15:00
Miala tak ktoras z Was? Moj wynik po obciazeniu 50g to 158 i dzis poszlam do
gina, a ten od razu wypisal mi skierowanie do szpitala na min 3 dni... Maja
mi porobic jakies badania profilaktyczne, ktorych nie da sie zrobic w
laboratorium normalnie, zatem siedze i sie doluje bo nie wyobrazam sobie tylu
dni, a przede wszystkim nocy w szpitalu! Napiszcie, czy tez tak mialyscie i
co to byly za badania, a przede wszystkim ile to trwalo? Wiem, ze wiekszosc
dostala skierowanie na obciazenie 75g, ale przeciez nie moge byc jedyna,
ktora skierowali od razu do szpitala??sad
Obserwuj wątek
    • ona511 Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 15:10
      Nic strasznego Cię nie czeka - prawdopodobnie test obciążenia 75 g glukozy i
      krzywa glikemiczna. Jak dobry oddział zrobią jeszcze hemoglobinę glikozylowana i
      skonsultują Twoje wyniki z diabetologiem. Można to zrobić szybciej niż przez 3
      dni, kwestia organizacji. Pzdr.
    • annajam Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 15:11
      mnie tez straszyli , ze bede 3 dni, bylam jeden dzien ,nastepnego rano juz
      wyszlam.R obili mi morfologie , badano mocz i usg .
      • karmasz Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 15:51
        Moze lepiej isc do szpitala gdzie ci porzadnie przebadaja ,skonsultuja z
        diabetykiem ,naucza jak badac poziom glukozy itp. Jak czytam ile problemow z tym
        wszystkim maja dziewczyny to wlos sie jezy. Za tydzien czeka mnie bad. 75 g
        glukozy. Boje sie wynikow.
        Podobno sa straszne kolejki na Karowa w Warszawie,wszedzie robil laske,wszedzie
        musisz czekac w kolejkach od samego rana. Meka.
        A tak polezysz spokojnie w szpitalu ,zrobia ci badania,powiedza co i jak. Nie
        martw sie pewnie nie beda cie trzymac 3 dni bo to za duzo kosztuje. Beda sie
        chcieli ciebie pozbyc jak najszybciej
    • fenactil Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 16:23
      Nie przejmuj się, próba obciążenia 50g nie jest miarodajna w rozpoznawaniu
      cukrzycy (za to tańsza, dlatego służy jako przesiew). Diagnozę można postawić
      jedynie na podstawie nieprawidłowego wyniku obicążenia 75g. Też mi 50-tka
      wyszła źle, natomiast kolejne 2 próby 75-tką (trzeba powtarzać nawet jeśli
      wyjdzie dobrze) ok więc cukrzycę wykluczono. A w szpitalu jakoś wytrzymasz, dla
      mnie 100razy gorsze było wypicie tej glukozy smile Jak napisały koleżanki powyżej
      dobrze że zrobisz badania w szpitalu, nie będziesz się musiała bujać po
      poradniach cukrzycowych.
      • silje78 Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 18:29
        ja po 50 wynik miałam 151. jutro idę robić badanie 75. zobaczymy jaki będzie
        wynik. lekarka powiedziała, że wynik nie jest dobry, ale właśnie bardziej
        miarodajne są badania 75g.
        • zaba772 Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 19:55
          No wlasnie ludze sie, ze nie beda mnie chcieli tyle trzymacsmile Ogolnie strasznie
          rozdrazniona dzis jestem, pakuje sie do tego szpitala i co chwile wybucham
          placzemsad Wolalabym badanie w laboratorium, ale niestety nie chcieli mnie dzis
          normalnie przyjac do pobrania krwisad Dzieki dziewczyny, jak tak piszecie, to od
          razu lepiej mismile Musze to jakos przejsc dla maluszkasmile
          • miacasa Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 20:57
            popatrz na to z drugiej strony, wyrwiesz się na taki krótki wyjazd kolonijny, na
            patologii są fajne dziewczyny, można sobie do woli pogadać o ciąży i nikt nie
            okazuje zniecierpliwienia, można sobie zobaczyć jak funkcjonuje oddział
            ginekologiczno-położniczy w szpitalu, co gdzie się znajduje, to wszystko ułatwia
            później pobyt w okresie okołoporodowym
            • elwi71 Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 21:11
              Mi lekarz zlecił od razu test 75 ponieważ córka urodziła się bardzo duża.
              Wcześniej nie było badań przesiewowych. Wynik wyszedł zły po godz. 168 a po
              dwóch 154. Od razu dostałam skierowanie do diabetologa. Tam zrobiono mi
              jeszcze , hemoglobinę glikozy...., dostałam dietę i glikometr do pomiaru 4 razy
              dziennie. Też jestem załamana bo im bardziej się przykładam do diety tym
              bardziej skaczą wyniki.

Za tydzień idę na kontrolę. Wtedy to będę się bała.
    • ika1 Re: wysoki cukier-szpital...? 13.06.07, 23:23
      tu gdzie mieszkam z tego powodu nie wysyla sie do szpitala na badania.ja
      dostalam skierowanie do diabetologa i tam robili mi badania.
      u mnie bez insuliny sie nie obylo.wstrykiwalam ja sobie 5 razy dziennie i do
      tego robilam diete.wszytsko musilao byc dokladnie wyliczone.
    • swobodnagosia27 Re: wysoki cukier-szpital...? 23.06.07, 14:35
      Mam to samo co Ty zaba772. W poniedziałek idę do szpitala i włosy mi się jeżą
      jak o tym pomyślę. Mam nadzieję że będzie dobrze. Staram się myśleć pozytywnie.
    • annia.m Re: wysoki cukier-szpital...? 23.06.07, 22:27
      zaba a ty z koszalina jestes,dobrze kojarze? powiem ci ze mi po 50g cukier
      wyszedl 170 i jak poszlam z wynikami to widzialam, ze moj lekarz sie lekko
      przerazil, ale do szpitala mnie nie odeslal, choc ja w glowie tez juz mialam
      najgorsze. Teraz sie zastanawiam czy moze lepiej do szpitala isc? Ja zrobilam
      juz test po 75 i wyszlo mi na czczo 70, po 1h 144, a po 2 h - 105 i pani w
      laboratorium powiedziala, ze wyniki raczej w normie, ale diete dla cukrzyków
      powinnam trzymac, chociazby ze wzg na ten duzy pierwszy wynik..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka