Dodaj do ulubionych

Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częstoc...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:17
Mam zamiar z tego miejsca skomentować słowa siostry Ireny Makowicz,
dyrektorki Gimnazjum Katolickiego w Częstochowie przy ulicy
Górnej: "Wypracowaliśmy koncepcję szkoły, którą konsekwentnie realizują nasi
nauczyciele. Udaje nam się dobrze motywować do nauki dzieci, współpracujemy z
rodzicami. Inaczej też rozkładamy pracę w roku szkolnym."
To prawda, Gimnazjum Katolickie (dokładnie jego dyrekcja) posiada specjalną
koncepcję kształcenia swoich uczniów. Opiera się ona głównie na nadzorze
wszystkich wychowanków przez osobę nauczycielki języka niemieckiego, a
zarazem wychowawczyni, która to zamiast wychowywać, pełni w szkole wielki
protektorat. Nie ma w nim miejsca na zaufanie, zrozumienie. Ma przecież
przygotowywać do trudnej sztuki życia, w której liczy się prawo dżungli -
wygrywa silniejszy. Dlatego też w tym gimnazjum, toleruje się skarżenie, a
zwłaszcza donosy dzieci z podstawówki (rozpieszczone dzieci z podstawówki na
jednym korytarzu z gimnazjalistami!), szczycących się tym, iż zawsze zostaną
wysłuchane i pochwalone za swą czujność.
Co do współpracy z rodzicami. Jednym z obowiązków uczniów jest przedstawianie
im dzienniczków, które ci muszą podpisywać. są one często sprawdzane i
wnikliwie przeglądane (przecież młody katolik może oszukać swoich rodziców).
Poza tym rodzice często rozmawiają z nauczycielami (do większości z nich nie
mam żadnych zastrzeżeń). Jest to raczej monolog profesora, który opisuje złe
zachowanie swego podopiecznego, a dziecka zainteresowanego. Wtedy to wychodzą
na jaw wszelkie braki w sztuce wychowania młodzieży przez rodziców
(najczęściej wymienianie przez bezdzietne, samotne osoby).
Na zakończenie wspomnę o tzw. "czasowych widzi mi się" dyrekcji. Są to
trwające około miesiąca próby wprowadzenia specjalnych zmian (zakazów i
nakazów, poprzedzonych słowem "prosimy") w funkcjonowaniu uczniów. Wśród nich
chciałbym wymienić m.in. trwający miesiąc zakaz opierania się o ścianę
(niszczy się przez to farbę na ścianie) oraz nakaz pozostawiania w klasie
plecków i przemieszczania się po szkole z piórnikiem i książkami w dłoniach.

Jeśli lubisz się uczyć, Twoja rodzina posiada silną psychikę, a ponadto masz
motywację na przejście 3-letniej, przygotowującej do prawdziwego życia,
szkoły przetrwania, to gimnazjum dla Ciebie. Może będziesz miał(a) szczęście
i dyrekcja w końcu usłyszy liczne apele uczniów i ich rodziców. I może w
końcu się zmieni.

Z poważaniem Absolwent(ka)
Obserwuj wątek
    • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 14:08
      Moja Droga/ Mój Drogi, skąd ta delikatność w Twojej wypowiedzi? 
      Przecież przez te fatalne 3 lata uzbierało się więcej absurdów, choćby nawet
      zakaz stania przy parapecie, który zazwyczaj był miejscem spotkań
      gimnazjalistów, zwalczanie hałasu na jadalni głupimi metodami czy bezczelne
      odzywki dzieciaków. Może zakończmy ten nerwowy wątek dzieci, bo przecież ich już
      nic nie uratuje – możemy jedynie współczuć albo odmówić modlitwę, o ile jeszcze
      nie została ona nikomu obrzydzona.
      Codzienne apele zazwyczaj mają jeden schemat: powitanie ( mamy taki i taki dzień
      ), stan obecności ( podawany przez przewodniczących i broń Boże się pomylisz to
      już musisz wysłuchiwać długiego kazania wychowawczyni) oraz modlitwa w jakiejś
      intencji, którą jest różaniec lub litania majowa czy tam czerwcowa.
      Oczywiście im starszy rocznik, tym mniej chętnie śpiewa. Może ta niechęć
      wychodzi trochę ze wstrętu do przedmiotu muzyki, żałosnego chórku, gdzie śpiewać
      potrafi raptem pare osób, a na klawiszach ledwo plumka wylansowany geniusz. To
      również drażniący temat, zwłaszcza przy wystawianiu ocen. Nie możesz mieć 5,
      jeżeli nie będziesz na jakimś koncercie, a o 6 zapomnij, jak nie będziesz się
      udzielać. I tu pojawia się problem, bo nawet najbardziej zdolne i udzielające
      się osoby musiały popatrzeć jak 6 dostaje ktoś, kto ledwo słyszy albo aż raz
      wystąpił na akademii ( i na tym koniec).
      Powróćmy jednak do apeli. Obchodzone są różne rocznice i tu brawa dla tych, co
      nie zemdleli. Zazwyczaj z takiego hucznego apelu wynosi się po kilka
      nieprzytomnych, zielonych uczniów. Cała „impreza” trwa ok. pół godziny, a przy
      dobrych wiatrach nawet godzinę, zwłaszcza gdy pojawiają się długie opowieści i
      wiersze, których nikt już nie słucha, tylko kieruje wzrok w stronę zegara i co
      widzi? Zegarek? Nie, jedynie ślad na ścianie, który pozostawił, bo przecież
      należy się koncentrować na kółku wzajemnej adoracji, a nie na tykających
      wskazówkach.
      Inną wielką stratą czasu są próby. Oh, ile to godzin przepadło po to, aby
      przygotować apel czy akademię, na którą już nikomu nie chciało się przychodzić,
      a jeśli ktoś ją opuścić, musiał się i on, i rodzice z tego tłumaczyć.
      A dlaczego modlitwa może być obrzydzona? Właściwie osoby, które nie lubią, jak
      jest coś wyolbrzymiane, robione do przesady, od tego odchodzą. Wtedy wywracają
      oczy, jak słyszą o kolejnej mszy z udziałem księdza redaktora „Niedzieli”, bo
      wiedzą, że przez dobre pół godziny będzie zachwalanie tego bałaganu, gdzie
      najmniejszą rolę odgrywają właśnie uczniowie. I tu jest błąd.
      Jak myślicie, dlaczego ta szkoła jest taka „dobra”? Dzięki nauczycielom? Oh, są
      dobrzy, lubiani ale i nienawidzeni – jak to w szkole. Tylko trochę ciężko mi
      wszystkich wychwalać, zwłaszcza gdy mam w pamięci kupę roboty, którą przyszło mi
      odwalić. Ok. 3 referaty, 3 prezentacje i sprawdzian ( to jest na jeden dzień!)
      pod koniec roku, które zaważą na ocenie z IV okresu, która to ma wpływ na koniec
      roku, gdzie w 3gim każda ocena jest ważna! Jednak do tej pory wzdrygam się na
      nazwisko „polonistki”, która skomentowała nasz piękny egzamin: „ Jestem bardzo
      zaskoczona aż rak wysokimi wynikami, ale i tak nie odzwierciedlają one wcale
      poziomu waszej wiedzy” i większości wystawiła 4 na koniec jeszcze mówiąc, że
      bardziej się ocena liczy tym co idą na profil humanistyczny, po prostu resztę
      ignorując! I tak zaliczam się do grona analfabetów, a błędy w moich pracach –
      niby stylistyczne zostały usprawiedliwione moim rodzicom słowami „ bo tak jest
      ładniej”. A wystawiając tak marne oceny, pokazuje wszystkim, jaka słaba z niej
      nauczycielka, która jedyne co świetnie robi ( ubaw dla uczniów), to gestykulacja
      pokazująca jak bardzo się denerwuje i nie umie rozmawiać z ludźmi.
      Jak czytam soją wypowiedź, przypomina mi się jeszcze wiele, wiele sytuacji,
      przychodzą nowe wątki do głowy. Jednak chodzi o ukazanie rzeczywistości, a nie
      raju reklamowanego na tramwajach, który tak naprawdę jest bardzo krzywdzący. Nie
      chcę obwiniać rodziców, że mnie tutaj zapisali, bo sami mają zszarpane nerwy
      przez unoszącą się pychą dyrektorkę. Mam nadzieję, że wreszcie ktoś albo zmieni
      dyrekcję, albo zamknie ten zakład specjalny.
      • Gość: Weteran Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:36
        Droga Siostro Dyrektor, "nie nazywajmy szamba perfumerią".
        • Gość: angrusz Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 15:00

No cóż w każdej szkole są złe i dobre strony ale w pewnych granicach .
          Wynik tak odbry egzaminu - jest najbardziej pochodna doboru uczniów w szkole -
          zazwyczaj bardziej zdolni , z dobrych i niebiednych rodzin .
          No cóż nacisk dyrekcji , nauczycieli też odgrywa swoją rolę i tutaj nie mogę
          zgodzić się z narzekaniami w/w uczennic .
          Bez własnej pracy , pracy w pocie czoła , pracy która męczy i jest może nudna
          tych wyników nie byłoby.
          Ale i w innych szkołach jest podobnie i na kolejnych etapach nauki podobne
          sprawy będą miały miejsce .
          Ale sądziłem , że jak to szkoła katolicka - to będzie wyjatkowo .
          A tu , ot przechyły , może i dewiacje ale za to brak patologii , przestępczości
          szkolnej , przemocy itp .
          Rzeczwistość mocno przereklamowana
          • Gość: dad Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 19:24
            Ej ty chyba w normalnej szkole nie byles.JAK sie podlizywałeś to wiadomo
            dlaczego tak chwalisz ten SYF.pozdrawiam
        • Gość: Przetrwalem Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 26.06.07, 20:03
          Po trzech latach moge stwierdzić tylko jedną rzecz. Z roku na rok jest coraz
          gorzej. Chrześcijańska tolerancja dyrekcji jest równa zeru. Karanie ucznów za
          nieudowodnione czyny, bezsensowne kary, zakazy typu "zakaz stania przy
          parapecie", uznawanie tylko racji nauczyciela uczniowie nie maja żadnego prawa
          głosu. Racje rodziców są również niewysluchiwane (nie wypuszczenie uczennicy ze
          szkoly pomimo pisemnego zwolnienia i rozmowy rodzica). Nauczyciele niektórzy
          prawda bardzo dobzi jednak inni są to osoby które musialo spotkać cos
          nieprzyjemnego w życiu. Sam jestem swiadkiem rozmowy gdzie tzw "polonistka" (po
          emigracji ) wypowiadała sie ile jedynek postawiła uczniom klasy 3 gimnazjum.
          Polonistka potrafila postawic osobą majacym 46 pkt z egzaminu humanistycznego
          ocene dostateczna , nie chcac pomoc uczniowi. Siostra reklamuje iz szkola jest
          idealna w ocenianiu bo ma 4 okresy. niech nikt sie nie myli 2 oceny dobre i
          dwie bardzodobre to ze sredniej ocena dobra.
          Chce nawiazać także do łamania regulaminów przez szkołe:
          - lekcewazenie zdan ucznia
          - dzieci z klas 0 1 2 3 zmuszane do stania na Apelach szkolnych trwajacych
          czasem nawet godzine mdleja i nikt nie pozwala im usiąść
          - zadawane sa prace domowe na ferie
          - uczniowie musza miec podpisane skarbonki karitas imiennie bo bron Boże ktoś
          by przyniosł za mało
          • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 20:27
            O tak, skarbonki Caritasu... Tydzień wydzierania się na gimnazjum za zerwanie
            podpisów ze skarbonek... Przecież mamy "serca z bruku zalane ołowiem", jak to
            posumowała nas siostra dyrektor. A skąd niby wie ile kto dał, że śmie tak twierdzić?
            • Gość: Junior-Be Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 12:20
              do gimnazjum katolickiego w Częstochowie przyjdą tylko ludzie o mocnych nerwach.
              Może macie ochotę patrzeć na minę wiecznie niezadowolonego historyka? który
              myśli często obraca w czyny Nie daj boże żebyś się stał jego ofiarą. Na
              lekcjach panuje wieczny terror , który ma niby zachęcić do przedmiotu. Wystarczy
              spojrzeć na nowo przybyłą polonistkę aby zorientować się jaką jest osobą.nie ma
              w niej dobra i miłóści co przecież jest przsłaniem chrześcijaństwa. Jeśli
              odpowiadasz na języku polskim przygotuj się na pogardliwe spojrzenia naszej pani
              profesor ,a nie daj Boże ze strzelisz jakąś gafę- jesteś skończony przez
              następne pięć czy sześć lekcji. Ponadto nasza pani Ania imponuje dyrekcji swoim
              oddaniem szkole ,Bogu i. t.d, jeśli tak to chyba szanowna pani magister bo
              profesora pani nie ma wierzmy w dwóch różnych Bogów. Acha uczniowi mimo że
              nauczyciele mają tylko tytuł magistra muszą się zwracać do nich panie profesorze
              szczególnie egzekwuje to nasz historyk, który mięśnie ma jak komar a głupio
              śmiał się przez trzy lata z jednego kolegi. Mój list nie miałby sensu gdyby-
              m nie wspomniał o naszej pani wychowawczyni - jednocześnie nauczycielce języka
              niemieckiego ,której jedynym zadaniem jest niszczenie i gnębienie drugiego
              człowieka - nie daj Panie Boże że masz swoje zdanie jeśli je wyrazisz spotkasz
              się z naganą, uwagą w dzienniczku ,lub w gorszym wypadku z telefonem do rodziców
              i jeno czesnym ich wezwaniem. Jak bardzo cieszę się że nie jetem już uczniem tej
              szkoły, która katolicka jest tylko z nazwy
          • Gość: FS Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 19:21
            Masz rację.Bardzo się cieszę że nie poszedłem do tej szkoły,a było blisko.TA
            SZKOłA TO NIC. TOTALNE ZERO !!!!
            F.S
          • Gość: rodzic Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 13.11.07, 13:22
            Ludzie kochani moja córka chodzi do tej szkoły i nikt nie mdleje na
            apelach i proszę bez kłamst dzieci nie stoją cały czas na apelach
            (mowa tu o tych najmłodszych) więc proszę bez przesady
        • Gość: lll Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 12:46
          o tak bo szambo perfumerią nie jest. Ja mam w sobie mocną wiarę w Pana. Ktoś
          jednak z małą wiara , słabą , lotną przez tą szkołę może ją stracić. Ta szkoła
          nie pomaga w poznawaniu Boga ona niszczy jego prawdziwą moc, ktoś nie
          uświadomiony o co naprawdę chodzi w chrześcijaństwie jeśli przyjdzie do szkoły
          katolickiej myśli,że katolicyzm naprawdę tak wygląda , a czy Chrystus uczył nas
          złości, gnębienia, niszczenia. Ta szkoła to tylko maszyna d robienia pieniędzy,a
          prowadzona przez ludzi Kościoła. Pytam z tego miejsca gdzie jest ich ubóstwo
          ,gdzie jest ich męczństwo?
    • Gość: Wybitna jednostka Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 21:35
      W tej szkole tępią własne osobowosci. Nie możesz byc inny. Podporzadkowana szara
      masa gdzie jednostki są niszczone.
      • Gość: aaa Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 195.205.202.* 26.06.07, 22:23
        To dlaczego nie wynosicie się z tej szkoły? Czy powodem jest tylko przerośnięte
        ego rodziców?
        • Gość: kkkk Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.07, 22:39
          dokładnie o tym samym pomyślałem czytając te wszystkie posty. Albo wcale nie
          rozmawiacie z rodzicami na temat szkoły i jak wam jest tam źle albo
          przesadzacie. Jak moje dziecko by mi opowiedziało o takich "metodach
          wychowawczych" stosowanych w jego szkole momentalnie bym je przeniósł do innego
          gimnazjum.
        • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 22:40
          Może inaczej: w 1 klasie nowe, wystraszone dzieci; w 2 wszyscy sie uczą, chodzą
          na konkursy, a od momentu afery ze skarbonkami przejawia sie tzw. bunt; w 3
          klasie jest zamartwianie o oceny i wojowanie. Nie było gdzie się przenieść, bo
          był pewniak, że Cię zgnoją, a poza tym już brakowało czasu. Chociaż znaleźli się
          tacy, którzy wszystkimi siłami napierali by zwiać. Ale są i tacy, którym siostra
          nie chciała wydać papierów.
          • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 22:42
            Myślisz że to wojowanie jest takie proste? Zabierasz dziecko i już? O nie... :/
            • Gość: kkkk Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.07, 22:50
              Przepraszam Cię bardzo ale widać Twoi rodzice są zastraszeni. Wiem że w tym
              kraju ciężko jest walczyć z "czarną mafią" ale nie wyobrażam sobie sytuacji
              kiedy "siostra (wielokrotnie) przełożona" mówi że nie wyda mi papierów mojego
              dziecka. Nagrywam taka rozmowę i idę do kuratorium i do "Gazety".
              Zastanowiłbym się jednak nad przyszłością mojego dziecka i jeżeli byłaby ona
              zagrożona może poczekałbym do końca edukacji ale bym nie odpuścił.
              • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 22:57
                Tak się składa, że moi rodzice bardzo dużo wywalczyli w moich sprawach, a że
                oceny są zaniżane to JEDEN walczący rodzic guzik zdziała, jak reszta się tylko
                przygląda :/ Ciekawa jestem bardzo, jak byś sobie poradził/a z tym syfem :/
                • Gość: kkkk Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.07, 23:06
                  Nie denerwuj się tak bardzo wiadomo że Ty znasz to z autopsji a ja piszę czysto
                  hipotetycznie. Chociaż znam ten syf od podszewki :]. Akurat nie to "ukochane"
                  Gimnazjum o którym piszesz ale jestem nauczycielem w innej szkole i nie
                  wyobrażam sobie żebym pozwolił sobie na takie gnojenie mojego dziecka.
                  • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 23:09
                    Wierzę Panu, bo każdy rodzic chce dobrze dla dziecka. Jednak wystarczająco
                    wszyscy uciepieli przez ten zły wybór...
                    • Gość: kkkk Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.07, 23:12
                      Chociaż teraz już wiem gdzie nie wysyłać mojego dziecka do szkoły dziękuję za
                      wiadomości z pierwszej ręki. Bo najczęściej słyszy się tylko głosy mówiące
                      - a znajomy znajomego... itp.
                      • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 23:13
                        Radzę się rozejrzeć za inną szkołą... Pozdrawiam :)
              • Gość: Po latach .... Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 17:59
                Gimnazjum Katolickie ukończyłem już dawno, dlatego teraz mogę w końcu wypowiedzieć się nie pod wpływem emocji itp. Nadal wypominam rodzicom posłanie mnie do tego gimnazjum, a oni zgadzają się z moją opinią. W szkole tej czułem się jak więzień, nie tylko ja tak samo moi przyjaciele, młodsi kuzyni którzy wypisali się z tej szkoły. Po rozpoczęciu nauki w liceum czułem się inaczej. Poranek nie był dla mnie już kolejnym smutnym porankiem, nie myślałem o tym jak bardzo nie chce iść do szkoły, nagła zmiana nauczycieli na dużo milsze jednostki, przychylne uczniowi pozwalające rozwijać jego zainteresowania, horyzonty. Przestałem być szarą masą która zmusza się do codziennej rutyny wychowując na typowego robotnika
              • Gość: Po latach .... Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 18:16
                Gimnazjum Katolickie ukończyłem już dawno, dlatego teraz mogę w końcu wypowiedzieć się nie pod wpływem emocji itp. Nadal wypominam rodzicom posłanie mnie do tego gimnazjum, a oni zgadzają się z moją opinią. W szkole tej czułem się jak więzień, nie tylko ja tak samo moi przyjaciele, młodsi kuzyni którzy wypisali się z tej szkoły. Po rozpoczęciu nauki w liceum czułem się inaczej. Poranek nie był dla mnie już kolejnym smutnym porankiem, nie myślałem o tym jak bardzo nie chce iść do szkoły, nagła zmiana nauczycieli na dużo milsze jednostki, przychylne uczniowi pozwalające rozwijać jego zainteresowania, horyzonty. Przestałem być szarą masą która zmusza się do codziennej rutyny wychowując na typowego człowieka bez własnej opinii. Zrób co masz zrobić i koniec, nie myśl nad tym co robisz po prostu to rób .. Moje oceny polepszyły się, motywacja do wszystkiego znacznie polepszyła, humor poprawił. Liceum ukończyłem na tyle dobrze aby dostać się na wybrane studia na wybranej uczelni, na której również zmotywowany do nauki potrafię osiągać wysokie wyniki. Wniosek jest jednoznaczny, ta "cudowna" placówka zniechęca zwykłego ucznia do pracy narzucając mu wiele bezsensownych wręcz obowiązków, pokazując uczniowi, jak mało znaczy, nie dając żadnego wyboru. Zastraszona kadra nauczycielska powinna się nad sobą zastanowić ( znam nie jednego nauczyciela który popiera moją opinie o stosunku dyrekcji do pracowników). Jako student politechniki muszę również zauważyć, iż szkoła ta nie uczy praktycznego spojrzenia na naukę ( moja fizyka polegała na bezmyślnym zapamiętywaniu i recytowaniu definicji przez co miałem spore zaległości w liceum).
                W Gimnazjum Katolickim to ja byłem ten zły, ten który nie dał sobą manipulować, sprzeciwiał się przez co miał obniżone sprawowanie czasem nawet oceny. Czy wyszedłem na tym źle? Życie to oceni. W tej chwili ocenia to bardzo dobrze.
    • Gość: aaaaaaa Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częstoc.. IP: *.realestate.net.pl 26.06.07, 22:52
      Siostra Dyrektor rozmawia z rodzicami, ale tylko wybranymi. Ma również
      opracowaną receptę na prowadzenie szkoły. Polega ona na bezwzględnym
      podporządkowaniu nauczycieli i uczniów. Wszystko opiera się na zakłamaniu,
      promowaniu bezbarwnych, uległych osobników, zaś każdy przejaw radości, żartu
      jest krytykowany, karany, miażdżony. Posiada wyjątkowo okrutną wykonawczynię
      swich pomysłów - swoją zastępczynię. Tak pani PROFESOR OD JĘZYKA NIEMIECKIEGO
      na długo pozostanie Pani w pamięci uczniów, rodziców, nauczycieli - OSOBA
      NIELUBIĄCA DZIECI NIE POWINNA ZAJMOWAĆ SIĘ ICH WYCHOWYWANIEM!. Wyjątkową
      osobowością tej szkoły jest również zatrudniona w ostatniej chwili nauczycielka
      języka polskiego. Gratulujemy Pani braku podejścia do ucznia, ciągłego
      krytykowania, skarżenia na nas. Ciekawe czy to cAłe zło, jakie nam Pani
      uczyniła, wystarczy, by Siostra zatrudniła Panią na kolejny rok. Radości z
      dalszego niszczenia kolorowych ptaków życzy Wasz baczny obserwator. Proponuję,
      aby ktoś z waszego grona zrobił doktorat i przekazał innym ile trudu i wysiłku
      trzeba włożyć w to przdsięwzięcie. Może wówczas nie będziecie wymagali, aby
      zwracać się do was PROFESOR. Wynika to ze strasznej próżności, a to chyba
      grzech główny. Panie PROFESORZE OD HISTORII - PRAWDA.
      • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 23:00
        Haha, polonistce możemy jedynie pogratulować rozwalających ruchów rąk i kiwania
        się przy tłumaczeniach...
    • Gość: bezpłatna reklama Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częstoc.. IP: *.realestate.net.pl 26.06.07, 23:00
      Rodzicu, chcesz, by Twoje dziecko zdało ładnie egzamin gimnazjalny, przy tym
      przez 3 lata było poniżane, niszczone psychicznie - wyślij dziecko do Gimnazjum
      Katolickiego! Licz się jednak z tym, że masz 3 lata życia w mroku
      wszechwładnego inkwizycyjnego kierownictwa szkoły!
      • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 26.06.07, 23:01
        Oczywiście usługa płatna :)
    • Gość: Zauroczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:32
      Jestem bardzo zadowolona z Gimnazjum Katolickiego. Moje córeczki również.
      • Gość: aaa Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 195.205.202.* 27.06.07, 00:17
        A jesteś taka pewna,że twoje córeczki też są zachwycone? Może wolą nie mówić
        prawdy? Ta szkoła to patologia.Temat przewijał się na forum już kilkakrotnie
        • Gość: Zniesmaczona Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.ibd.gtsenergis.pl 27.06.07, 09:46
          Mam swoje zdanie apropo tego postu, ale zachowam dla siebie, bo nie chodzi o to
          by tu teraz udowadniać gdzie się kto myli, tylko aby wreszcie przebić nędzne
          reklamy
      • Gość: ss Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 18:59
        i co z tego jak w przyszłości będą tylko jednostką do pracy.po takiej szkole nic
        sie wielkiego nie osiągnie.
        DO WSZYSTKICH : NIE WARTO ZłAMANEGO GROSZA DAć NA Tą SZKOłE. TOTALNE ZERO !!!!!!
      • Gość: Junor-Di Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 12:54
        Co t nie powiesz to chyba są masochistkami, bo tylko masochista lubi jak dzieje
        mu się krzywda
    • Gość: Smutna Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 27.06.07, 09:44
      Patologia to mało powiedziane
    • Gość: i tyle Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 212.87.241.* 27.06.07, 12:14
      A pokażcie mi gimnazjum, z którego wszyscy są zadowoleni: uczniowie, rodzice,
      n-le, dyrekcja... Niemożliwe jest pogodzenie tych wszystkich interesów.
      A swoją drogą to smutne, że absolwenci mają tak złe wspomnienia, współczuję,
      nie chciałabym, żeby moje dziecko szarpało się 3 lata w nielubianej szkole.
      • Gość: Nauczycielka Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:53
        Jako świeżo upieczona absolwentka szukałam tam pracy. Mogę jedno stwierdzić, że
        takiego chamstwa i poniżenia nie przeżyłam w żadnej szkole, które odwiedziłam.
        Siostra dyrektor o mało mnie nie pobiła jak się dowiedziała, że nie mam żadnego
        doświadczenia zawodowego. To żenujące, że ktoś taki pełni funkcje dyrektora.
        Jak na to mogą pozwolic rodzice?, ktorzy płaca ciężkie pieniądze.Mogę wyobrazić
        sobie jaka tam panuje atmosfera wśród kadry pedagogicznej na czele, której stoi
        taka dyrektorka.Zapewne piekło na ziemi.
        • Gość: cóż Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 212.87.241.* 27.06.07, 16:20
          zapewniam Cię, że nie jest to jedyna dyrektorka, która pełni swoją funkcję w
          sposób żenujący
        • Gość: angrusz Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:20

Pracowałam/łem w innej szkole , która też w nazwie miała słowo "katolickie "
          Jako katolik sądziłem , że będzie lepiej bo ...
          Nie było . Uczyniono mi to czego nigdy i nigdzie nie doznałam/łem .
          Mam uraz do tego typu szkół .
          A słowo katolickie ot traktuję jako ozdobnik - przy tych nazwach szkół
          oczywiście .
          • Gość: ewa Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:24
            Może ktoś podałby inicjały TEJ pani od niemieckiego????????, mam skojarzenia.
            • Gość: szczesliwy Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 21:04
              szambo
    • Gość: Anonimowa Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 09:25
      jej inicjałów nie można wymawiac... Nauczycielka która krzyczy iż w szkole nie
      ma demokracji i żadzi ona nie może być dobrą nauczycielką.
      • Gość: angrusz Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 10:26

Do Anonimowej :

Tak w szkole nie ma demokracji i byc nie powinno - niewiele , samorząd
        uczniowski , rada rodziców . Szkoła ma być sprawnym miejscem nauczania i
        zdobywania wiedzy . Więc musi byc tak zorganizowana by sprawnie działać a jedną
        z sasad sprawnego działania jest skuteczność . Skutecznie trzeba więc
        przywoływac do porządku tych co nie umieja zachowac się właściwie na lekcji -
        moze i krzyknąc głośno ( policjant też głośno krzyczy : stój bo strzelam " ) .
        Ale w tym konkretnym przypadku trudno mi osądzić nauczycielkę niemieckiego -
        może i jest zła , może ...
        Chciałem tylko tak ogólnie zbić twoje argumenty .
        • Gość: gosc Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 11:12
          Na ulicy Okólnej też jest gimnazjum katolickie na prawach publicznych i jakoś
          nikt tam nie narzeka i wszystkim sie podoba. Dlatego nie należy pisać że
          wszystkie szkoły katolickie są złe, jak już ktoś coś pisze negatywnego niech
          pisze dokładnie które to gimnazjum, a nie tylko, że katolickie.
      • Gość: Rodzić Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 193.138.241.* 25.06.10, 22:15
        Rządzi piszemy przez rz :) Moje dziecko jest bardzo zadowolene z tej
        szkoly,a a to co wypisujecie na forum to brednie!
    • Gość: Neny Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 17:36
      Postanowiłam znaleźść jekiś + tej szkoły.
      Znalazłam!! Jest czyściutko.
      P.S. Czasami idealizuję świat...
      • Gość: hipoteza Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 212.87.241.* 28.06.07, 20:02
        Można też chyba stwierdzić, że dyrekcja ma swoje zasady, których nie nagina,
        że jest osobą, której ne można "kupić"?
        • Gość: ktoś Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 20:12
          Jeśli zasadą dyrekcji szkoły katolickiej jest poniżanie ludzi, to dziękuję
          więcej pytań nie mam.

Szkoły katolickie powołują się na wartości chrześcijańskie, które obecnie są
          respektowane przez prawo polskie, więc jeśli rodzic ma wybór w szkołach
          prywatnych, to nie katolicka a ...inne prywatne.
          Społeczne są wysoko sklasyfikowane i Lingwistyczna.

Posyłam dziecko do Społecznej Podstawówki nr 1 - robiłem wywiad - szanuje się
          tam ucznia i rodzica, czego więcej chcieć.
    • Gość: Aaa Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 20:51
      Prawda plusem tej szkoły jest czystośc ale nie wiem czy dyrekcja jest nie
      przekupna niektórzy uczniowie są tam zdecydownie faworyzowani
      • Gość: angrusz Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 09:11

Kazdy nauczyciel ma swoje słabości ale wszystko w pewnych granicach nawet
        faworyzowanie > A korupcja , jak wszędzie i chyba tej szkoły nie omija .
        A jaka korupcja ?? Ot np ten rodzic placi duzo na tzw komitet rodzicielski itp
        no i jego synalek albo córuńcia są szczególnie wazni dla dyrekcji ,. Więc
        raczej zmienią nauczyciela na innego , uległego , ( który stawia lepsze
        stopnie , nawet za nic ) niż zmusza X , Y do solidnej nauki .
        To też korpucja , inna odmiana .
        Doświadczyłem tego
        • Gość: Rodzic Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 193.138.241.* 25.06.10, 22:18
          W tej szkole nie ma składek na komitet riodzicielski...
    • Gość: Anonimowa Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 28.06.07, 21:46
      Do Angrusz : Nauczycielka wykrzyczała te słowa w momencie kiedy nie
      przynieśliśmy książek na lekcje która miała sie nie odbyć. Nauczycielka ta nie
      respektuje demokracji . Przewodniczacy klasy był wybrany przez nią. Nie ma rady
      rodziców i samorządu szkolnego
    • Gość: jaree Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:33
      szkoda słów
    • Gość: Damian_M.absolwent Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 195.205.171.* 04.07.07, 21:56
      Powiem wam cos szczerze jestescie tchórzami poniewaz po pierwsze: wytykacie
      bledy tej szkoly po ukonczeniu jej a nie potrafiliscie podjac takiego wontku
      np. podczas trwania godziny wychowawczej po drugie: jesli osob wyrazajaca swoja
      opinie nie potrafi sie pod nia podpisac imiennie to jest poprostu niepoważna i
      dziecinna co tu duzo mowic...Ja zawsze mowilem jak mi sie cos nie podobało i
      jakos zyje...A tak poza tym to piszac takie bzdury jak wy tutaj poprostu sie
      kompromitujecie bo i tak tym nic nie wskuracie kto bedzie chcial chodzic do
      tej "szkoły" i tak bedzie chodzil...
      • Gość: Dla Damiana Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 00:27
        A jednak to ja miałem racje co do Twojej osoby. Bardzo mnie to cieszy i jestem z
        Ciebie naprawdę dumny.
        P.S Przypomnij sobie (10 punkt P.H) Pozdrawiam i powodzenia w Warszawie.
        • Gość: Dla ciekawskich Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 21:10
          10 punkt prawa ZHP (źródło: zjazd.zhp.pl/index.php/content/view/28/161/):
          "10. Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach; nie pali tytoniu i nie
          pije napojów alkoholowych.

Kiedy twoja dusza jest czysta, twoje oczy są jasne, a spojrzenie proste,
          przychodzi do ciebie spokój, siła, która pomaga ci żyć.
          Kiedy twoja dusz jest czysta, twoje ciało jest także czyste.
          Czystość to białość duszy (…), słodkie światło poranka i doskonałość istnienia.

1.Należy unikać wulgarnych rozmów, zachowań i dowcipów, które świadczą o braku
          osobistej kultury.
          2.Należy zaznaczyć sprawę odpowiedzialności w stosunkach damsko — męskich.
          3.Szczególnie ważny jest tu rozsądek, rozwaga i takt.
          4.Zapis „nie pali tytoniu i nie pije napojów alkoholowych” winien być
          interpretowany jako bezwzględny nakaz abstynencji, nakaz nieulegania wszelkim
          nałogom, nie tylko tym, które są tu wyszczególnione.

hm. Andrzej Borodzik
          hm. Marcin Binasiak
          Główna Kwatera ZHP
          Warszawa, styczeń 2007"

Są to tylko nieliczne przykłady zachowań jakimi powinien się charakteryzować
          prawdziwy harcerz.
    • Gość: Damian_M.absolwent Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: 195.205.171.* 04.07.07, 21:56
      Powiem wam cos szczerze jestescie tchórzami poniewaz po pierwsze: wytykacie
      bledy tej szkoly po ukonczeniu jej a nie potrafiliscie podjac takiego wontku
      np. podczas trwania godziny wychowawczej po drugie: jesli osob wyrazajaca swoja
      opinie nie potrafi sie pod nia podpisac imiennie to jest poprostu niepoważna i
      dziecinna co tu duzo mowic...Ja zawsze mowilem jak mi sie cos nie podobało i
      jakos zyje...A tak poza tym to piszac takie bzdury jak wy tutaj poprostu sie
      kompromitujecie bo i tak tym nic nie wskuracie kto bedzie chcial chodzic do
      tej "szkoły" i tak bedzie chodzil...
    • Gość: animfa Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.07, 22:08
      Ciesz się że masz to już za sobą... Ja jeszcze 2 latka... A to już óSMY rok...
      ta szkoła wykańcza psychicznie... poprostu RATUUUUUUUUUUNKU!!!!!! Będe miała
      spieprzoną psychike jak wyjde... a tak apropos to oszczędziłeś/aś troche...
      przez te 3 lata mało dziwactw się nasuchałeś... wiesz ile było przez 7???? to
      totalna... brak mi słów... poporstu tylko umierać...
    • Gość: animfa (Anita) Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.07, 23:13
      Może i jestem nieobiektywna,ale cóż... W końcu 7 lat piechotą nie chodzi... Tu
      nie ma odrobini prywatności... Szkoła wpieprza ci się w życie... a
      faworyzacja... no cóż... jest... ale to chyba jest wszędzie... mówienie głośno o
      tym co na sie nie podoba w tej szkole sie nie opłaca... już nie raz zostałam za
      to zjechana... bywa... nie umiem siedzieć cicho... taka natura...a z kolei
      reszta mojej klasy to akurat boidupy i oni wiedzą że ja tak sądze... chce
      skończyć ta szkołe,żeby móc sobie powiedzieć że mi się udało:):)
      • Gość: Dla Nitki Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 00:17
        Można zrozumieć bunt młodego człowieka ale chamstwo nie ma wytłumaczenia. Tym
        bardziej u osoby która uchodzi za wzór cnót. Bardzo boli to, że w czerwcu 2006r.
        byłaś taka fałszywa. Bardzo. Ktoś w Ciebie wierzył i nie bał się ryzykować dla
        Ciebie. A Ty ... Miłych wakacji.
        • Gość: do tego co "Dla ." Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 10:52
          Jesli w jakikolwiek sposób mialeś wpływ na uczniów tej szkoły to w rozumiem
          Nitkę. Widocznie nie rozumiałeś tej uczennicy czyli popelniles gdzies blad w
          sztuce, a oskarżasz dziecko o fałsz. Obrzydliwe.
          • Gość: Anita Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.07, 21:21
            wiele osób wierzyło i mnie wspierało i nigdy tego nie zapomne... będę wdzięczna
            tym osobom do końca życia... ale jest granica między szkołą a prywatnością a ta
            granica była nieraz łamana i to nie tylko w moim przypadku... zostały mi dwa
            lata... tylko dwa... to co wypracuje zostanie mi do końca życia... ale się
            zawiodłam...
            • Gość: dla Nitki Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 01:07
              "to co wypracuje zostanie mi do końca życia" - przez te dwa lata niech to
              będzie dla Ciebie najważniejsze a dobrze na tym wyjdziesz. Jeszcze raz miłych
              wakacji.
    • Gość: Wytrzymałam 3 lata Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 15.07.07, 22:22
      Wszyscy dobrze wiemy kim jest osoba podpisująca sie "dla" jest to słynny z
      poprzednich komentarzy profesor od historii. Jakiż to zaszczyt, iż taka
      osobistość odwiedziła to forum.. Może lepiej niech pan opowie o faworyzowaniu
      uczniów bo o tym pan możę dużo powiedziec. Tez pozdrawiam Damiana i wszystkich
      harcerzy pana PROFESORA.
      • Gość: wytrzymalam 2 Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 21:05
      • Gość: xyz Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 21:07
        wytrzymała może masz odwagę podpisać. Wiem kim jesteś!!!! odwagi dzieciaku !!!
    • Gość: tez to przezylem Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 10:50
      a ch.. wam wszystkim w d.pe: nauczycielom, dyrekcji i zaklamanym uczniom,
      ktorzy lizali dupe wszystkim nauczycielom, a innych za podobne dzialanie w
      malym stopniu bluzgali

Pozdro
    • Gość: co nalezy zrobic Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:25
      Ja wnioskuje o pisanie jak najwiekszej ilosci apeli do niedzieli o odciecie
      dofinansowania i o nie laczenie nazwy gimnazjum katolickiego z przyszlosciowym i
      bardzo dobrym czasopismem katolickim 'niedziela'

Zaden z argumentow oprocz finansowych i prawnych nie wplynie pozytywnie na
      szkole i nie zmieni nic na lepsze.
    • Gość: GENEZA PROBLEMOW Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:34

Siostra od poczatku chciala jak najlepiej i nie mozna jej nic zarzucic.
      Stworzyla bardzo dobra infrastrukture i przyjela bardzo dobrych nauczycieli
      (pod wzledem nauczania).
      Bylo dobrze dopoki nie wpuscila do tej szkoly osoby ze swojej rodziny z duzym
      bagazem doswiadczen wyniesionym z klo ("das Klo"). Chodzi o pania od
      niemieckiego (jej imienia nie wymawiajmy glosno ze wzgledu na estetyke tekstu),
      ktora wprowadzila taki system jaki jest.
      Od tego czasu zaczynalo sie wszystko zmieniac i wymykac spod kontroli.
      Zatrudniani byli nauczyciele glownie ze wzgledu na umiejetnosc represjonowania
      uczniow (tylko jeden nauczyciel od samego poczatku sie ostal)
      Jezeli pani wice sama nie zrezygnuje, nic sie nie stanie. Wyglada na to ze wplyw
      tej rodziny jest coraz wiekszy, do szkoly zostala przyjeta kolejna pani o tym
      samym nazwisku...
      • Gość: Wspułczuję Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 18:00
        Najgorsze jest to, że nauczyciele pracujący w tej szkole niewidzą swoich
        błędów, myślą że w stosunku do nas mogą robic co chcą. Wielokrotne nabijanie
        się z uczniow za źle sformułowane pytanie (dziendobry profesorze od historii)
        wyszydzanie. A swoje błędy pan profesor tłumaczył zawsze " inteligętną " gadką
        w ktorej używał " inteligentych " słów , wogole nie na temat, mysląc że zrobi
        to na nas wrażenie. Przykłady na
        podstawie jakich PAN PROFESOR tłumaczył były żenujące a jeszcze bardziej
        żenująca jest ta szkoła. Niestety na koniec roku szkolnego myślałem że
        nauczyciele będą skłonni przeprosić uczniów za rygor itp. jednak usłyszalem
        tylko stwierdzenia typu , A jednak widzicie , opłaciło się chodzenie do tej
        szkoły i wysiłek etc. żal
    • Gość: Zainteresowany Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 19:29
      Zwracam się z uprzejmą prośbą o zachowanie poziomu dyskusji. Nie używajmy
      przekleństw i błędów ortograficznych.
    • Gość: mosia Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 21:07
      Ponownie wracam do tematu szkoły katolickiej na ul.Górnej.Czy rzeczywiście ta
      szkoła nie przygotowuje do podjęcia nauki w dobrych licach ? Proszę o odpowiedż
      absolwentów.
      • Gość: psycholog Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.07, 12:34
        poczytałam sobie i ...zawrzało we mnie!
        Oswiadczam, ze do dobrych szkół średnich dostaje sie mnóstwo
        młodziezy, która konczyła różne gimnazja...Nie jest to teran
        zarezerwowany tylko dla absolwentów gimnazjum na ulicu Górnej.
        Fakty sa takie, ze w szkoły publiczne to molochy, w których
        niejednokrotnie nauczyciel nawet nie zna ucznia z imienia....
        Generalnie w Polsce nauka postrzegana jest jako droga prze
        męke...ale to juz wina całego systemu, kształcenia nauczycieli i
        całej naszej polskiej rzeczywistosci...Mamy wyscig szczurów i nie
        omija on nawet tych najmlodszych...Chciałam zwrócić wiec uwage na
        troche inna sferę.....naprawde , te wyniki nauczania w tym naszym
        chorym systemie maja stosunkowo najmniejsze znaczenie, jesli
        spojrzec na całe zycie człowieka.....nauczyc , douczyć ...mozna sie
        zawsze...natomiast co zrobić ze skrzywioną psychikaą...Co zrobić z
        zabijaniem...juz u małych dzieci ich wrodzonej kreatywności i
        wolnego, samodzielnego myslenia. Jakie koszty psychiczne ponosi
        młodzież chodząc do szkoły, której nienawidzi, w której jest sie
        ponizanym i w której, cóż tu duzo mówić panuje
        terror/.....Informacja dla rodziców, którzy zapisuja swoje pociechy
        do takich szkół...........
        osobowoscią i potrafi zarazić swoja pasją.....prawdziwy człowiek
        kształtuje sie tam , gdzie pozwala mu sie odkrywac i rozwijac swoja
        indywidualność.....
        takim szkolnym piekle?! Myslałam, ze takich szkół juz dawno nie ma.
        Rodzicom , którzy maja dzieci w wieku szkolnym, polecam inne szkoły
        społeczne...male klasy, przyjazna atmosfera, brak indoktrynacji,
        jest taniej, a srednia wyników taka sama jak w wyzej opisywanej
        bohaterce tego forum.
        Psycholog
    • Gość: ex-uczennica Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częstoc.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 20:17
      A ja byłam w tej szkole i w porę zwiałam. Gratuluję wszystkim, którzy to
      przeżyli. I tym, którzy się odważyli uciec też gratuluję, bo to wcale nie było
      takie łatwe. Chodzę teraz do NORMALNEJ szkoły, państwowej. Też są schizy, ale
      nie takie, jak na Górnej.
      Więcej nie napiszę, bo szkoda słów, a do komentowania niektórych rzeczy zniżyć
      się nie można.
      (Może warto tylko napisać tyle, że dziwię się, że po tylu latach w tej
      "doskonałej szkole" ludzie potrafią robić tyle błędów ortograficznych. Chociaż,
      jeżeli Damian M. jest nauczycielem, to się nie dziwię, bo jego też nie można
      oskarżyć o poprawność ortograficzną)
      Pozdrawiam i życzę miłych wakacji.
    • Gość: abc Re: Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego w częst IP: *.realestate.net.pl 02.09.07, 00:28
      Życze wszystkim ucznią miłego nowego roku szkolnego....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka