03.07.07, 16:05
Wiem, że forum czytają wysokiej ragii urzędnicy miejscy, radni itd. Dlatego
też pozwalam sobie wystosować apel nt. sprzedaży papierosów i napojów
alkoholowych osobom niepełnoletnim. Wielokrotnie byłem świadkiem jak młodzież
w wieku 12-17 lat kupuje papierosy i alkohol mimo zakazu, często w miejscach
zupełnie niepodejżewanych - po wyjściu z kościoła w pobliskim sklepie, po
wyjściu ze szkoły w kiosku itd. Liczę na Was forumowicze, że stworzymy liste
sklepów, kiosków itp., w których osoby niepełnoletnie moga zaopatrzyć się w
te używki przeznaczone dla osob pełnoletnich.

Wraz z przyjaciółmi zauważyłem:
- kiosk na ul. Kaszubskiej, tuż przy miejskim przedszkolu i gimnazjum - bez
najmniejszego problemu młodzież w czasie przerwy wychodzi do szkoły,
przechodzi 20m i kupuje papierosy... 11 no moze 12 latek przy mnie kupywał tu
papierosy. choree...
- kiosk na ulicy Mazurskiej, naprzeciwko przychodni lekarskiej - sytuacja jak
powyżej
- sklepik na ulicy Żuławskiej - młodzież spokojnie zaopatruje się tu w alkohol
- sklep na ulicy Garwolińskiej, nowy sklep tuż przy miejskim
przedsiębiosrstwie i nieopodal zjazdu w ulice Leśną - młodzież bez problemu
zaopatruje się tu w alkohol
- kiosk na ulicy Granicznej - 12 latkowie kupują papierosy! chore zjawisko.
Obserwuj wątek
    • adamanonim Re: APEL!! 03.07.07, 20:16
      Brawo towarzyszu czujny, partia jest z was dumna!!! ;-)Sorry ale tak czujność
      obywatelska (zeby nie napisac donos) żle mi sie kojaży.
      • macoszka Re: APEL!! 03.07.07, 21:23
        a ja tam jestem za.
        bez sensu, by dorabiać się na małolatach. moim zdaniem warto takich pRZEDSIĘBIORCÓW piętnować!
        • vipeeer Re: APEL!! 03.07.07, 21:40
          Adamie drogi wg mnie lepiej jest być czujny i "coś" zrobić związku z tym chorym
          zjawiskiem jaki się narodził w naszym społeczeństwie, że kimś zupełnie
          normalnym jest dla sprzedawcy 12-letni klient, ktory prosi o alkohol. Myśle, że
          takowa lista jest tylko malutkim kroczkiem w tym bagnie, ale zawsze.

Gdyby Ci sprzedawcy, którzy mają czelność sprzedawać papierosy i alkohol osobom
          poniżej 18 roku życia dostaliby jakąś rozsądną grzywnę od straży miejskiej czy
          też policji to na drugi raz nie odwarzyliby się sprzedaży tego osobom
          niepełnoletnim!

Licze, że sprawą się nieługo ktoś zajmie, tam z góry.
      • emektb Re: APEL!! 03.07.07, 21:37
        pewnie napiętnować gościa. niech sprzedają małolatom gorzałę i fajki. nie wiem
        czemu się wtrąca. co to szkodzi dzieciom?
      • oxylog Re: APEL!! 03.07.07, 21:39
        Do adamanonim
        Twoja wypowiedź świadczy o Twojej niedojrzałości społecznej, być może jesteś
        jednym z tych małolatów kupujących w tych miejscach...albo zaraz... wiem ! - to
        Ty sprzedajesz im piwo i papierosy !
        • adamanonim Re: APEL!! 03.07.07, 22:11
          Tak jestem niedojrzały, zły i na pewno mi za to płaca.
          A może zamiast donoszenia i chęci załatwienia sprawy zakazami (jakie to proste)
          lepiej wychowywać dzieciaki by nie siagały po używki? Np. własnym przykładem?
          Ile z zagladajacych tu "święcie" obużonych osób tak robi?
          • krzycho1252 Re: APEL!! 03.07.07, 22:20
            Też jestem niedojrzały ale dodałbym jeszcze rodziców, którzy to tolerują licząc
            że władza wychowa dzieci.
            • oxylog Re: APEL!! 03.07.07, 22:28
              Nie napisałem, że ktoś inny ma przejąć wychowanie za rodziców, oburzyło mnie
              to, że ktoś postawę społeczną i obywatelską porównuje do donosicielstwa !
              Każdy na każdym kroku ma wychowywać młodzież, zarówno rodzice jak i Pani czy
              Pan w sklepie czy kiosku.
              • oxylog Re: APEL!! 03.07.07, 22:30
                Do adamanonim:
                A tak na marginesie, to warto popracować nad ortografią !
                • lukasz57-90 Re: APEL!! 03.07.07, 22:37
                  hmm... a was nigdy jako "małolatów" tata, wujek, dziadek nie wysyłali do sklepu
                  po papieroski albo piwo ? Myślę, że każdego z was chociaż raz TAK !!!
                  Nie myślcie, że jestem z jakiejś patologicznej rodziny :D

ps: a mi się ten wątek kojarzy z SB może będziemy w IPN ??
                  • oxylog Re: APEL!! 03.07.07, 22:41
                    > hmm... a was nigdy jako "małolatów" tata, wujek, dziadek nie wysyłali do
                    >sklepu po papieroski albo piwo ?

Wyobraź sobie, że nie.
                    A swoją drogą co ma ten wątek wspólnego z SB i IPN ?
                    • krzycho1252 Re: APEL!! 03.07.07, 22:49
                      Ja i na sztuki kupowałem. W innych częściach miasta napewno jest w porządku.
                    • sppam Re: APEL!! 04.07.07, 08:39
                      Może Ciebie nie wysyłali, bo pewnie nie palili, ale nie myśl, że jak u Ciebie-
                      tak u wszystkich!!! Tak w ogóle, to jak komuś się to nie podoba i zaczyna
                      jakies chore listy tworzyć na forum, to niech zgłosi to policji i innym organom
                      tym się zajmującym, a nie oskarża i donosi na forum!!!
                      • oxylog Re: APEL!! 04.07.07, 09:05
                        > jakies chore listy tworzyć na forum

Dlaczego chore, uważasz, że nie należy takich sytuacji napiętnować publicznie ?

> a nie oskarża i donosi na forum!!!

Oj widzę jednak, że lata komuny swoje piętno pozostawiły i to co w normalnym
                        społeczeństwie jest właściwą postawą u nas jest donosicielstwem.
                        Ot chory naród, niestety !
                        • sppam Re: APEL!! 04.07.07, 11:35
                          > Oj widzę jednak, że lata komuny swoje piętno pozostawiły i to co w normalnym
                          > społeczeństwie jest właściwą postawą u nas jest donosicielstwem.
                          > Ot chory naród, niestety !

Właśnie- chory naród, który najpierw negował i brzydził się donosicielstwem za
                          komuny, teraz nie widzi w tym nic zdrożnego w czasach demokracji. Zamiast pisać
                          na forum o tym, to rusz dupsko i zgłoś to odpowiednim organom!!! W tym momencie
                          pokazujesz, jaki z Ciebie fałszywie dobry obywatel, który tylko duzo gada, a
                          mało robi!!!
                          • vipeeer Re: APEL!! 04.07.07, 12:15
                            A mylisz się cwaniaczku :) Najłatwiej jest kogoś oskarżyć, obrzucić błotem itp.
                            Otóż malutki człowieczku chciałbym Ci powiedzieć, że byłem z powyższą sprawą
                            tam gdzie trzeba i powiedziano mi, że już niedługo zostanie przeprowadzona
                            specjalna akcja mająca na celu znalezienie nieuczciwych sprzedawców.

A tak swoją drogą, widze, ze Ciebie jakoś drażni ten temat. No tak...
                            najłatwiej przemilczeć sprawe... Gratuluje...
                            • sppam Re: APEL!! 04.07.07, 21:23
                              Malutki człowieczek to Ciebie zrobił buraku!!!
                              >Najłatwiej jest kogoś oskarżyć, obrzucić błotem itp.

Sam oskarżasz, a najgorsze, że donosisz na forum. Chcesz się pochwalić jakim
                              jesteś konfidentem?? Dobrze zrobiłeś, że powiadomiłeś policję, ale Twoje
                              zuchwalstwo i tupet, jaki pokazałeś na forum wskazuje na to, jakim jesteś
                              kapusiem i donosicielem wszechsiedleckim>
                              Wal dalej konia i podniecaj się mundurkami
                            • sppam Re: APEL!! 04.07.07, 21:27
                              A tak w ogóle dowiedz się, co znaczy słowo frajer, bo nim jesteś. Jak nie
                              będziesz wiedział, to odwiedź ZK, to ci wytłumaczą!!!
                              • vipeeer Re: APEL!! 04.07.07, 21:31
                                Moderator forum chyba powinien teraz zadziałać :) Nawet w czasie walki
                                wyborczej, tu na forum było w miare spokojnie, obyło się bez przekleństw,
                                obraźliwych zdań itd. Szkoda, że kogoś teraz poniosły nerwy. Szkoda, człowiek z
                                kulturą chyba nie napisałby tak. No ale... nie mi tu osądzać. Sądze, ze jesteś
                                związany w jakiś sposób ze sklepami które wymieniłem :]

Pozdrawiam i życze miłych wakacji.
                                • vipeeer Re: APEL!! 04.07.07, 21:33
                                  Zapomniałem dodać...
                                  Powyższy post użytkownika o nicku, który świadczy o jego zachowaniu - sppam,
                                  pokazuje, ze nie wszyscy jeszcze potrafimy odróżnić coś, co posłuży w dobrej
                                  sprawie od tego (ten apel), co było obrzydliwstwem (SB)
                                  • oxylog Re: APEL!! 04.07.07, 21:42
                                    U mnie niejaki sppam powrócił do plonkownicy, w czasie kampanii wyborczej też
                                    ubliżał innym, proponuje zrobić to samo i nie karmić trolla.
                                    • sppam Re: APEL!! 05.07.07, 07:48
                                      Ojej! Tylko się nie popłacz! Prawda w oczy kole, a ty uważasz, że ubliżałem
                                      komuś. Radzę chodzić do psychologa, jezeli masz takie problemy.
                                  • sppam Re: APEL!! 05.07.07, 10:13
                                    Poza tym, dlaczego taki dobry obywatel (Towarzysz;-) jak ty, który był
                                    świadkiem takich zakupów, sam nie zwrócił uwagi, tylko chowa sie za spódnicą
                                    forum???
                                    • vipeeer Re: APEL!! 05.07.07, 10:17
                                      Otóż droga wyrocznio, która wszystkich osądza, chciałbym Ci powiedzieć, że
                                      zwróciłem uwagę wielokrotnie i małoletnim-kupującym i sprzedawcom.
                                      Może byś już przestał się tak bulwersować, tak jakbyś był bezpośrednio związany
                                      z tym tematem. Nie wiem, moze wymieniłem Twój kiosk :D ? Człowieku, prosze cię,
                                      przestań szukac haków tam gdzie ich nie znajdziesz :)
                                      • sppam Re: APEL!! 05.07.07, 12:25
                                        Właśnie znalazłem haka! Nie prowadzę żadnego handlu. Drażnią mnie tacy
                                        dwulicowi ludzie, którzy piszą raz jedno, raz drugie. Bulwersujesz się niemiłą
                                        rozmowa, a sam ją zacząłeś(nie chodzi mi o ogólny temat, ale naszą rozmowę).
                                        Oczywiście wiedziałem, że napiszesz, jak to zwracałeś uwagę na sprzedaż
                                        alkoholu sklepikom lub kioskom- hmm...dziwne tylko, że wcześniej nie opisałes
                                        sytuacji, jak reagowano na Twoje uwagi ŚCIEMNIACZU!!!
                                        • vipeeer Re: APEL!! 05.07.07, 13:23
                                          Dalej nie karmie trolla.
                                          • sppam Re: APEL!! 05.07.07, 14:42
                                            Brak Ci wymówek?? Hehe! Mądrala się znalazł na necie. Idź teraz na szpitale i
                                            spisuj lekarzy, którzy biorą w łapę. Podaj na forum nazwiska handlowców i ich
                                            zdjęcia, bo coś mi się widzi, że interwencja policji tobie chyba nie wystarczy
                                            skoro ich powiadomiłeś. Musisz wytykać jeszcze palcami i grać pod publikę-
                                            dlatego gardzę takimi ludźmi, jak ty- chociaż mają rację ideowe, ale wykonanie
                                            do dupy!!!!
                                            Już wiesz co znaczy frajerstwo???
                                            • vipeeer Re: APEL!! 05.07.07, 14:46
                                              Otoż będe wytykał placami i nie zamierzam się powstrzymać. W Polsce w końcu
                                              jest wolność słowa, co nie? Pozatym wymieniam te sklepy i ich właścicieli,
                                              którzy postepują nieuczuciwie, sprzedając nieletnim takie używki jak papierosy
                                              czy alkohol.
                                • sppam Re: APEL!! 05.07.07, 07:46
                                  > Moderator forum chyba powinien teraz zadziałać :) Nawet w czasie walki
                                  > wyborczej, tu na forum było w miare spokojnie, obyło się bez przekleństw,
                                  > obraźliwych zdań itd.

I znów kolejny raz sam sobie zaprzeczasz. Napisałeś do mnie
                                  obraźliwie "cwaniaczku i malutki człowieczku", a teraz jakieś fochy stroisz.
                                  Dziwny jesteś i sam nie wiesz chyba o co ci chodzi.
    • bydlaq Re: APEL!! 03.07.07, 22:41
      Takim zagadnieniem może zainteresować się również komisja rozwiżywania
      problemów alkoholowych. Wraz z policą może przeprowadzać "zakup kontrolowany"
      dzięki któremu można sprzedawcy sprzedającemu nieletniemu alkohol cofnąć
      koncesję na sprzedaż alkoholu. Mówię o stronie formalnej.
      Życie wygląda różnie.
      • aro333 Re: APEL!! 03.07.07, 23:04

Ano wlasnie,narzedzia takie sa juz od dawna,tylko potrzeba checi.Zakup
        kontrolowany w tym wypadku jest malo kosztowny,prawie zadne koszty.Po 2 moze
        5 takich akcjach w miescie,spora czesc ludkow przestraszyla by sie .
        Z drugiej strony piszecie o rodzinie ,wychowaniu i tak dalej.Zadam takie
        pytanie -nie byliscie mlodzi,nie pamietacie okresu buntu ,mocnego zwiazania z
        pewna subkultura ,identyfikowania sie z pewna grupa ludzi?Nie uwierze ze tego
        nie przezywaliscie.Maslolat moze byc silny ,miec nabite w glowie sporo
        moralnych jak i dyscyplinarnych zakazow i nakazow,jednak otoczenie robi swoje
        w momencie kiedy rodzina i jej wychowanie jest np 5 km dalej.
        To tak jak z benzyna i dolewaniem do niej specyfikow-poki byly male kary to
        mieszano dolewano placono kary i dalej dolewano,teraz ciut jest lepiej.Wg mnie
        karac zabierajac koncesje na alkochol z mozliwoscia powtornego ubiegania sie za
        np 3 lata.Inaczej nic to nie da,a teksty ze rodzina i wychowanie jest tylko
        odpowiedzialne ,jest uproszczeniem tematu i to sporym.Dosc czesto jestem nad
        zalewem albo rowerkiem albo na rybkach.To nie sa przypadki kiedy widzi sie
        grupke malolatow z piwem w reku badz siata piw zmierzajacych w ustronne
        miejsce.Jezeli tylko rodzina jest temu winna to po takich obrazkach
        widzianych musial bym stwierdzic ze jakies 35 procent rodzin jest
        patologicznych ,a przeciez tak nie jest.Wg mnie rodzina TAK ale oprocz niej
        dobrze trzymac reke na pulsie i rozliczac sprzedawcow.
        • aro333 Re: APEL!! 03.07.07, 23:08
          Dla rownowagi dodam ze juz pare razy widzialem jak ekspedientka odmowila
          soprzedarzy badz zarzadala dowodu aby sie upewnic.Akurat wtedy goscio mial
          lata wiec przeprosila a on sie wcale nie obrazil.Takie punkty tez istnieja.
    • crowncap Re: APEL!! 03.07.07, 23:06
      Prawo jest prawem i tego wymagajmy od sprzedawców.
      Za chwile każdy z tych sklepikarzy może miec problem jak mu wybiją szyby w sklepie.
      Sam kilkakrotnie zaobserwowałem jak sprzedawca ze sklepu przy Granicznej narzekał na młodzież z pobliskiej szkoły, że taka zła rozwydrzona itp., a fajki sprzedaje na sztuki. Chory jakiś czy co?
      • vipeeer Re: APEL!! 04.07.07, 00:04
        Śmiać mi się chce jak czytam opinie, że wątek ten kojaży się komuś z SB. Ja
        powiem tak, że nalezy nauczyć się to odróżniać, a nie opierać się na suchych
        medialnych faktach związanych z pojęciem bycia "sbekiem". Takim właśnie
        podejściem udowadniamy, że Polska jest nadal krajem, gdzie niektórzy jeszcze
        dbają tylko i wyłącznie o swój interes i boją się komuś narazić... Szkoda.

Po to ktoś kiedyś na świecie ustalił, że prawo do tych używek mają wyłącznie
        osoby pełnoletnie, żeby tego przestrzegać. I czymś naturalnym dla mnie jest
        upominanie, a wręcz ganienie za to, że niektorzy udostępują młodzieży papierosy
        czy alkohol. Nie akceptuje, gdy widze jak młodzież (a może rozsądniej
        powiedzieć dzieci) latają z butelką piwa w ręku, czy palą papierosy wracając ze
        szkoły.
    • misinka81 Re: APEL!! 04.07.07, 07:49
      Popieram w pełni zwracanie uwagi na takie sprawy, ale też osobiste do takiego
      sprzedawcy, by się zastanowił, co robi...
      Jako dobry kiosk, który sprawdza dowody, z pełnym sumieniem polecam ten przy
      plasu Sikorskiego. Dwa razy chcą tam kupić papierosy w drodze na Mylną, dwa
      razy pani ode mnie zarządała dowodu i dwa razy nie chciała uwierzyć, że to
      mój :) Musiałam pani tłumaczyć, że ja po studiach, itd. Patrzyła na mnie bardzo
      podejrzliwie ;)
      • meandry1 Re: APEL!! 04.07.07, 09:14
        Bardzo słuszny apel. Nie rozumiem dlaczego niektórym postawa obywatelska
        kojarzy się z SB??:????????
        Osoby które sprzedają małoletnim urzywki łamia prawo i szkodzą społeczeństwu i
        nalezy na to reagować. Po pierwsze kiedy się to widzi a po drugie tam gdzie sa
        organy nadzoru......nie mylić z donosicielstwem. taka postawa jest wyrazem
        dojrzałości społecznej i potwierdzeniem faktu że mozolnie, bardzo mozolnie ale
        stajemy się społeczenstwem obywatwlskim.
        Brawo za incjatywę.
        Przestanmy być w koncu zasciankowymi polaczkami którzy myslą regułą to nie moje
        to panstwowe...........
        • asaj1 Re: APEL!! 04.07.07, 14:57
          Przychylam sie do apelu (vipeeer) i popieram myslenie ( meandry1 )
        • morcheeba77 Re: APEL!! 04.07.07, 15:47
          Co zatem zrobił autor tego wątku widząc jak sprzedawca łamie prawo?jak
          zareagował?czy zwrócił uwagę?dla mnie te informacje są niewaiarygodne, nie
          potwierdzone, równi e dobrze mógłby to napisac ze złości jakis małolat, któtegu
          nikt w opisanych okolicach nie sprzedał papieroska.A co sie dzieje w pubach?to
          kwestia wychowania
          • vipeeer Re: APEL!! 04.07.07, 16:54
            Widząc jak 12 letnie chciało kupić w kiosku przy PG4 papierosy odrazu zwróciłem
            uwagę jemu oraz sprzedawcy, który takowe papierosy już chciał mu sprzedać.
            Reszta wymieniosnych przeze mnie sklepów to wynik obserwacji mojej i moich
            przyjaciół, którzy często widza to z okna swojego mieszkania czy przechodząc
            obok. Tu nie liczy, ktory sklep jest faktycznie wiarygodny a ktory nie, ale
            lczy się sam poważny jak dla mnie problem, że małoletni mają dostęp do tych
            używek.
    • emektb Re: APEL!! 04.07.07, 15:16
      warto też zwracać uwagę sprzedawcom, kiedy widzi się takie rzeczy. to najlepsza
      metoda, a jak się sprzedawca rzuca to dzwonimy wówczas np. na policję:)
    • jamaica77 Re: APEL!! 04.07.07, 17:53
      zgadzam się z założycielem wątku. Pół roku temu byłem zszokowany jak pod moją
      klatką kolędnicy 8-10 lat palili papierosy. ktoś musiał im sprzedać im te
      papierosy. A gadanie, że rodzice wysyłają dzieci po używki jakoś mnie nie
      przekonuje. Jest zakaz sprzedaży nieletnim alkoholu i papierosów, jak rodziców
      tak mocno ciśnie to sami przyjadą gdy dzieci wrócą z pustymi rękami.
    • vipeeer Re: APEL!! 05.07.07, 10:20
      Młodzież z osiedla Daszyńskiego w takie używki zaopatruje się w sklepie na rogu
      na ul. Daszyńskiego. Kolejny sklep do kompletu :]
    • sar11 Re: APEL!! 05.07.07, 19:42
      a może byś sam zwrócił uwagę sprzedającemu?Najlepiej tylko narzekać...i czekać
      na interwencje innych.Gratuluję obywatelskiej postawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka