Dodaj do ulubionych

[Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play

12.08.07, 11:10
gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=17740&link=Dziewczyny,PLAY,pod,salonami,konkurencji
Obserwuj wątek
    • kolodziejo Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 12.08.07, 11:13
      Na miejscu Ery umieściłbym przed salonem napis "Uwaga na żebraków przed naszym
      salonem"...
      • pani_z_okna Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 23.08.07, 10:14
        po prostu tu jakies skandal! co to za autopromocja! z tego co czytalam, to malo
        komu sie spodobalo! Zupelnie bez smaku zrobiona!
      • Gość: Mobilne 7 Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.centertel.pl 31.08.07, 19:41
        Póki co to era musi żebrać o klientów. Tak szybko spaść z pierwszego na trzecie miejsce pod względem ilości abonentów to tylko oni potrafią :).

Tylko czego się spodziewać jak się nie inwestuje w urządzenia odpowiedzialne za zasięg i jakość rozmów a taryfy zostały stworzone jakieś 3 lata temu i od tamtej pory nawet nie modyfikowane?
    • yavorius no cóż 12.08.07, 11:46
      Cienko przędą...
    • Gość: skeezy Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.chello.pl 12.08.07, 14:56
      Typowy przejaw nieuczciwej reklamy, przejawiający się wykorzystaniem renomy znaku towarowego konkurenta.
      Jaki operator, taka reklama...
      • ravendom Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 12.08.07, 21:36
        Operator akurat całkiem w porządku, ale ja tego nie powiedziałem bo
        za pochwałe Playa można tu zostać skasowanym ;) A co do akcji... no
        taki jest marketing. Czasami może nie do końca fair, ale nie kapuje
        co Wam się nie podoba. No chyba, ze siedzicie w zarządzie
        pozostałych 3 operatorów komórkowych. To tak jakby się wkurzać, że
        MCDonald's zrobił kanapke podobną do kanapki Burger Kinga.
        • yavorius Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 13.08.07, 09:38
          ravendom napisał:
          > Operator akurat całkiem w porządku, ale ja tego nie powiedziałem
          > bo za pochwałe Playa można tu zostać skasowanym ;)

Taaaaa (ziew).

##
          > Czasami może nie do końca fair, ale nie kapuje
          > co Wam się nie podoba.

Właśnie to nam się nie podoba.

##
          > To tak jakby się wkurzać, że
          > MCDonald's zrobił kanapke podobną do kanapki Burger Kinga.

Liche porównanie.
        • Gość: ekscentryk23 Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 14:19
          no nie stary analogia ci sie nie udała i myślę że szukanie w tej sytuacji
          analogii jest bezcelowe, zrobili bezczelną kampanię i tyle, krytyka nie ma nic
          wspólnego z tym gdzie się pracuję, ja akurat w ogóle jeszcze nie pracuje bo
          studiuje. To fakt że mam telefon w Erze a dokładnie w tak taku bo odpowiada mi
          prepaid, ale do playa w życiu bym nie przeszedł, po pierwsze cała kampania
          reklamowa była według mnie do kitu i teraz jeszcze ta akcja, żenujące żaden
          szanujacy się operator by tak nie zrobił.
          • ravendom Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 14.08.07, 18:40
            Nie chodziło mi o napisanie idealnej analogii do opisanej sytuacji
            bo taką faktycznie trudno znaleźć. Chciałem tylko dać do zrozumienia
            iż wydaje mi się, że wkurzanie się, irytowanie się, podniecanie się
            etc. etc faktem, ze istnieje konkurencja na rynku, i że rządzą nią
            twarde prawa, jest troche zabawna. Mi tam dziewczyny w bikini by nie
            przeszkadzały, nawet gdyby promowały abstynencje przed
            monopolowym ;).

Inna sprawa apropo komentarza do mojego poprzedniego postu : Wcale
            nie "taaaaa...". Kumplowi skasowali tutaj post jak napisał, ze jest
            zadowolony z operatora na litere "P" i dlaczego :D

Pozdr.
            • Gość: x Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.broadband.pl 14.08.07, 19:11
              Bo byle głupek widzi, ile was tutaj nasiało. Poreklamujcie jeszcze
              trochę LG...
              • orlet Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 31.08.07, 16:30
                Najciekawsze jest to, że Playa najwięcej obrzucają gó.em te osoby, które nawet nie znają jego oferty, nie mówiąc już o posiadaniu aktywnej karty w tej sieci.

Odnośnie tej reklamy.
                W Poznaniu (ale nie tylko) przeważnie jest tak, że salony wszystkich operatorów znajdują się obok siebie. W zależności od miejsca, w którym stoi fotograf można zrobić więc zdjęcie tych samych dziewczyn przed salonami różnych operatorów.
                Czysta manipulacja.

Było pytanie o salony Play. Otóż są i to całkiem sporo. Przecież to Play wykupił Germanosa (ponad 300) - firmę obsługującą dotychczas salony Ery (no i otwiera też nowe). To Era ma/miała więc problemy z salonami. Sugeruję sprawdzić czy czasem najbliższy salon Ery nie został przemalowany na Playa.

Pozdrawiam

PS. Jestem klientem OrangeGo i POPa
                • dorsai68 Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 02.09.07, 12:37
                  > Było pytanie o salony Play. Otóż są i to całkiem sporo. Przecież to Play wykupił
                  > Germanosa (ponad 300)

Raczej Germanos kupił "Playa". Dokładnie 22% akcji operatora. Oczywiste więc, że Germanos zmienił brand, bo schizofrenią błob kupowanie 22% akcji jednego operatora i handlowanie towarem konkurencji.

Po cóż jednak mówisz o obrzucaniu gównem przez osoby nie znające oferty operatora, skoro sam niewiele o operatorze wiesz?
    • dorsai68 Tonący brzytwy się chwyta? [n/t] 13.08.07, 03:01
      • Gość: Milan Re: Tonący brzytwy się chwyta? [n/t] IP: *.aster.pl 14.08.07, 13:07
        popieram...To jest troszke smieszne, ja i tak wchodzac do salonu
        Plusa nie mam najmniejszego zamiaru zapatrujac sie na jaks lale na
        lezaczku przejsc od razu do playa, no bo po co ?
    • Gość: tofiki Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 11:54
      a komu to przeszkadza?.jak ktos mial isc do salonu ery,czy orange to
      i tak poszedl.ja nie mam nic przeciwko temu,zeby pozostali tez
      wysilili sie na jakies inne formy reklamy.
      • Gość: x Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 12:02
        Wyobraź sobie, że pozostali się wysilają. I to na dużo lepsze formy
        reklamy niż dzieci z nienormalnymi ryjami i krwawiące palce. Szkoda,
        że te pożal się Boże hostessy nie oblewały nikogo keczupem,
        śpiewając przy tym "Marsyliankę". Wtedy to byłaby promocja, że hej!
    • Gość: re wybaczcie ale polecam psychiatrę! IP: *.gdynia.mm.pl 14.08.07, 12:10
      co wam się nie podoba, że ktoś rozdaje ulotki i informuje?

a co to szkodzi, że przed konkurencją?

bardzo dobrze, niech inni też się wysilą na niższe stawki i robią to samo przed
      salonami Play!
      • Gość: X Re: wybaczcie ale polecam psychiatrę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.07, 12:13
        Niektórzy wolą walczyć o klienta w normalny sposób, niż odciągając
        go jakimiś głupimi ulotkami od salonów konkurencji.

Miłego tarzania w krwi ściekającej z palców :*
        • Gość: re głupie ulotki?? odciąganie od salonów? a co jest IP: *.gdynia.mm.pl 14.08.07, 13:17
          'normalne'???

Jaka reklama i jaka informacja według ciebie jest normalna?

może ta, która KŁAMIE mówiąc, że połączenia za 5 gr... pomijając, że w sieci i
          po opłaceniu 'abonamentu'...
          • Gość: roror Re: głupie ulotki?? odciąganie od salonów? a co j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 14:27
            Czy ja wiem czy żenująca? Oryginalna <-
    • hytry_tatar Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 14.08.07, 14:33
      calkowicie sie zgadzam ze to jest przesada, i tu nie chodzi o to w ktorej sieci
      jestem! tu chodzi o etyke postepowania! nie wiem czemu uokik nei zareagowal!!!
      aha no tak,zaraz Stowarzyszenie Agencji Reklamowych bede bronic!! a Pan Gruszka
      bedzie w uparte szedl, ze to etycznie ,i to taki innovative marketing... gdyby
      mialby wybierac siec, to naprawde nie wybralbym placy.. czemu?- no bo nie chce
      byc identyfikowany nieetycznym, niesmacznym... amotorka
      • ravendom Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 14.08.07, 18:50
        hytry_tatar napisał:

> gdyby
        > mialby wybierac siec, to naprawde nie wybralbym placy.. czemu?- no
        bo nie chce
        > byc identyfikowany nieetycznym, niesmacznym... amotorka

Czy naprawde uważasz, ze to kto i gdzie ma telefon komórkowy jest
        tak istotne, że świadczy o tym, czy w życiu postępuje etycznie,
        uczciwie etc.?
        Wracając do sprawy. Pamiętam jak kilka lat temu pojawiła się tzw.
        reklama porównawcza, gdzie porównywano ceny dwóch proszków do prania
        (gdzie pokazano, ze są skuteczne tak samo, ale jeden
        jestzdecydowanie tańszy). Też byly głosy, ze to nieuczciwe, bo
        stawia inny produkt w złym świetle. A teraz... każdy porównuje się
        do konkurencji chcąc pokazać, że jego jest lepsze i już nikt tak się
        tym nie oburza.
        • Gość: skeezy Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.chello.pl 14.08.07, 19:20
          Reklama porównawcza, w przeciwieństwie do promowania swoich towarów (usług) z wykorzystaniem renomy znaku towarowego konkurenta, jest pod pewnymi warunkami dozwolona, zatem przykład kiepski.
          • ravendom Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 14.08.07, 22:03
            Gość portalu: skeezy napisał(a):

> Reklama porównawcza, w przeciwieństwie do promowania swoich
            towarów (usług) z w
            > ykorzystaniem renomy znaku towarowego konkurenta, jest pod pewnymi
            warunkami do
            > zwolona, zatem przykład kiepski.

Ale reakcja była dokładnie taka sama : nieetyczne, chamskie, "jak
            tak można?" itp... a potem ucichło
            • Gość: skeezy Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.chello.pl 15.08.07, 00:45
              > Ale reakcja była dokładnie taka sama : nieetyczne, chamskie, "jak
              > tak można?" itp... a potem ucichło
              Co ma piernik do wiatraka?
              • kalinowski11 Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 15.08.07, 07:55
                Dobrze, że jeszcze lodzika klientowi na tym leżaczku nie zrobią :
              • ravendom Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 15.08.07, 20:56

> Co ma piernik do wiatraka?

To, że teraz wszyscy się oburzają, a za rok będą dostawali ulotki
                Ery pod salonem Plusa, oferty Tesco pod Carefourem, a dziewczyny pod
                PizzaHut będą zapraszały do lokalu TelePizzy tuż obok - i nikt już
                nie powie, ze to nieetyczne, chamskie itp. tylko ze to marketing i
                to normalne. Kapisz...? Za minispodniczki też sie kiedyś oburzali
                • Gość: skeezy Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.chello.pl 15.08.07, 22:27
                  > To, że teraz wszyscy się oburzają, a za rok będą dostawali ulotki
                  > Ery pod salonem Plusa
                  PTC, Polkomtel i Centertel obecni są na rynku od przeszło 10 lat, jednak nie przypominam sobie, żeby podobny incydent, jak ostatnio zaprezentowany przez P4, miał wcześniej miejsce. Kapisz różnicę, pomiędzy normalnymi firmami, a P4, której synonimem powoli staje się bylejakość?
                  • ravendom Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 16.08.07, 19:38

> PTC, Polkomtel i Centertel obecni są na rynku od przeszło 10 lat,
                    jednak nie przypominam sobie, żeby podobny incydent, jak ostatnio
                    zaprezentowany przez P4, miał wcześniej miejsce.

Play ma wiele innych rzeczy, których inni operatorzy nie mieli przez
                    swoje 10 lat istnienia. Jest inaczej niż było - OK. Może się to nie
                    podobać - OK. Każdy ma własny gust i własną wrażliwość. Mi tam by
                    nie przeszkadzały dziewczyny Playa pod Orange, ani dziewczyny Orange
                    pod Playem. Kłócił się jednak nie będę :)

Pozdrawiam
                    • Gość: skeezy Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.chello.pl 16.08.07, 19:52
                      > Play ma wiele innych rzeczy, których inni operatorzy nie mieli
                      > przez swoje 10 lat istnienia.
                      Np.?
                      • orlet Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 31.08.07, 16:37
                        Tańsze połączenia?
                        Lepsze promocje?
                        Bardziej opłacalne abonamenty?
                        • Gość: skeezy Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.chello.pl 31.08.07, 17:53
                          > Tańsze połączenia?
                          A co z użytkownikami, preferującymi połączenia wewnątrzsieciowe?

> Lepsze promocje?
                          Konkretnie? Może LG KU800 za 1 PLN?

> Bardziej opłacalne abonamenty?
                          Tu akurat się zgadzam (z zastrzeżenim pkt. 1), ale nic poza tym.
                          • ravendom Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 01.09.07, 11:39

> > Tańsze połączenia?
                            > A co z użytkownikami, preferującymi połączenia wewnątrzsieciowe?

Pomyśl skeezy. Play jest siecią nową. Ma około 30tys abonentów,
                            czyli z tego co się orientuje 10 razy mniej niż Orange np.
                            Połączenia wewnątrz sieciowe niemialyby sensu bo weź znajdź kogoś
                            kto ma telefon w PLay. Z moich znajomych nikt na przykład. Z resztą.
                            Stawka za połączenia do wszystkich jest porównywalna ze stawką
                            wewnątrz sieci Orange.

> > Lepsze promocje?
                            > Konkretnie? Może LG KU800 za 1 PLN?

No chociażby. Bo gdzie indziej nie udało mi się znaleźć telefonu,
                            który kosztowałby do 100zł i miał chociaż STANDARDOWE jak na
                            dzisiejsze czasy funkcje.
                            • ravendom Re: Nie 30tyś ale 300tyś abonentów 01.09.07, 11:40
                              W poprzednim moim poscie powinno być oczywiście 300tyś.
                            • kolodziejo Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 01.09.07, 13:08
                              ravendom napisał:

> Stawka za połączenia do wszystkich jest porównywalna ze stawką
                              > wewnątrz sieci Orange.
                              >

Orange nie jest tu najlepszym przykładem ;)
                  • Gość: Liberalny faszysta Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.nat.student.pw.edu.pl 02.09.07, 12:23
                    Bo chłopaki są inteligentne i założyli "spółdzielnię".
                    Po prostu starają się nie wchodzi sobie za mocno na odcisk a wojna cenowa to dal
                    nich tabu.
    • gale Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 14.08.07, 20:15
      Niesmaczne.
      • Gość: remix Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 16:43
        ale po co sie od razu tak rzucac:) widzialem te laski-wzialem sobie
        ulotke,poczytalem,jak bede chcial to kupie,jak nie to nie.na razie
        trzyma mnie era,ale dobrze,ze czegos probuja."+"
      • orlet Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 31.08.07, 16:39
        Co takiego?
    • Gość: TransAlp Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 20:38
      Dziś w Warszawie, na rogu Świętokrzyskiej i Nowego Światu tuż obok salonu TP/Orange, widziałem tę "promocję". Dwie panienki znudzone jak mopsy drzemały w leżaczkach, obok sterta nierozdanych ulotek. Za plecami

Tak się pracuje w Play? Nie dziwię się teraz, że nie mają własnej sieci,
    • voker Re: [Artykuł] Żenująca akcja reklamowa Play 23.08.07, 10:19
      gdyby kobieta to napisala, ale facet? :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka