Dodaj do ulubionych

Letnie vs zimowe w zimie

19.12.07, 09:39
Motor zrobił test, gdzie porownali opone letnia i zimowa w warunkach 0 -
sucho, 5- mokro i -3.5 śnieg.

Wyszło przy 0 sucho:
czas przejazdu: 1 % lepsza letnia
przyspieszanie: 0.7% lepsza letnia
hamowanie: 6.8% lepsza letnia (44m do 41m)

5-mokro (tu sie opieram na różnicach, bo w tabeli są błędy):
czas przejazdu: 2.1 % lepsza letnia
przyspieszanie: 1.4% lepsza letnia
hamowanie: 10.4% lepsza letnia

-3.5 śnieg
czas przejazdu: 32.9 % lepsza zimowa
przyspieszanie: 28.6 % lepsza zimowa
hamowanie: 44.4 lepsza zimowa

Wnioski: nie ma opon zimowych a śniegowe.
napisali ze na lodzie tez jest lepsza zimowka, ale tego nie sprawdzili. Znajac
wyniki opon uniwersalnych z ADAC, mozna by bylo tu się zdziwic.
Mieli okazje przetestowac uniwersalne i dalej cisza.
Obserwuj wątek
    • Gość: na zimno A kto sposnsorowal badania? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 09:42

Sa jakies nazwy marek opon?

Swiat funkcjonuje na baaaaardzo prostych zasadach, jak sam wiesz.
      • Gość: na zimno Err: A kto sponsorowal badania? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 09:44
        • tiges_wiz Re: Err: A kto sponsorowal badania? 19.12.07, 09:46
          letnia: Pirelli p7
          zimowa: Pirelli Sottozero Winter 210

rozmar 195/65 r15
          • Gość: na zimno Dziekuje. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 09:54
      • habudzik Re: A kto sposnsorowal badania? 19.12.07, 09:53
        Żeby uchronić się od podejrzeń o krypcioche testuje się opony jednej marki . Tak
        zrobiono w zeszłym roku z GY i też wyszło podobnie do testu Pirelli
        • tiges_wiz a tu nasi w ADAC 19.12.07, 10:02
          www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/195_65_R15T_2006/tab.asp?ComponentID=163558&SourcePageID=163625
          Debica Frigo 2 48 bis 63 asfalt-3,8 mokro-5,1 śnieg-1,2 lód-2,1
          rewelacja na sniegu i bardzo slabo na asfalcie i dramat na mokrym (5.5 to najnizsza mozliwa ocena)
          • Gość: na zimno ADAC przetestowal wiele typow, wielu producentow. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 10:11

Dlatego wyniki te dobrze oddaja rzeczywiste wlasciwosci produktow.
            • tiges_wiz Re: ADAC przetestowal wiele typow, wielu producen 19.12.07, 10:23
              dziwi mnie ze zrobili opone dla mieszkancow podlarpacia ;)
        • Gość: na zimno Tylko prawdziwie losowo wybrane produkty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 10:09

i liczebnosc probki daja prawdziwy obraz.

Tzn. wiele typow bieznikow od wielu producentow.

Gdy bede porownywal produkt firmy X z produktem firmy X,
          to "wiem, ze nic nie wiem", poniewaz nie znam wynikow
          innych produktow, jasne?

• habudzik Re: Tylko prawdziwie losowo wybrane produkty 19.12.07, 10:11
            A jak bedziesz porównywał X z Y to napiszesz że : "kto jest sponsorem?"
            • Gość: na zimno Przeczytaj sobie inny moj post. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 10:12

You are kidding.
              • jureek Re: Przeczytaj sobie inny moj post. 19.12.07, 10:17
                Gość portalu: na zimno napisał(a):

>
                > You are kidding.

Jestem pod wrażeniem merytoryczności tego postu.
                Jura
                • Gość: na zimno Przeczytaj sobie inny moj post. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 10:31
                  Detalicznie ten:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=73490229&a=73491632
                  habudzik sie wyrywa od czasu do czasu, niestety.

• habudzik Re: Przeczytaj sobie inny moj post. 19.12.07, 10:17
                Czytałem ale nie rozumiem . To dobrze że się testuje trzy gumki jednego
                producenta czy źle ?
                • Gość: na zimno Oczywista oczywistosc: zle IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 10:33
                  • habudzik Re: Oczywista oczywistosc: zle 19.12.07, 10:46
                    To kiedy bedzie dobrze ?
                    • Gość: na zimno habudziku, obiektynosc badan IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 10:51

to cos, czego nie zroumiesz nigdy, w przeciwnym wypadku, nie
                      zadawalbys takich pytan.

Wiec szkoda mojego czasu.
                      • habudzik Re: habudziku, obiektynosc badan 19.12.07, 11:00
                        Powiedz jaka jest obiejektywność skoro sa różni producenci ? Zawsze można
                        powiedzieć że ktoś komuś zapłacił by dana marka wypadła lepiej .
                      • jureek Re: habudziku, obiektynosc badan 19.12.07, 11:01
                        Gość portalu: na zimno napisał(a):

>
                        > to cos, czego nie zroumiesz nigdy, w przeciwnym wypadku, nie
                        > zadawalbys takich pytan.

Ja nie wierzę także w obiektywność badań przeprowadzanych przez ADAC. Lobby
                        przemysłu motoryzacyjnego jest w Niemczech tak silne, że właściwie każdego jest
                        w stanie kupić. Ile to się naczyta człowiek w gazetach, żeby jak najwcześniej,
                        najlepiej już pod koniec października wymieniać opony na zimowe. Dobrze, że nie
                        dałem się nabrać na te namowy, bo przez większość listopada było ciepło, ponad 5
                        stopni. A przecież zimówki zużywają się szybciej niż letnie, czyli im dłużej
                        ludzie jeżdżą na zimówkach tym lepiej kręci się interes producenzom i
                        sprzedawcom opon. I o to właśnie chodzi - żeby interes się kręcił.
                        Jura
                        • Gość: na zimno Majac takie podejscie niczemu nie mozna wierzyc. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.07, 15:59
                          (wg Ciebie)

Tak jednak nie jest, jesli metoda badawcza jest oparta na
                          znanych zasadach i kryteriach.

Bardziej uwierze w badania, gdzie w probce znajduje sie wiele
                          roznych podobnych produktow roznych producentow, niz w badania,
                          gdzie bierze sie pod lupe produkty np. tego samego producenta.

W tym kontekscie testy ADAC naleza do dobrze wykonanych.
                          Twoje zastrzezenia mozesz wypowiadac, ale nie masz zadnych
                          argumentow na ich podwazenie. W srodowisku testy te uwazane
                          za jedne z najlepszych.

Sugerowane (przez Ciebie) "sponsorowania" tych testow jest wyjatkowo
                          nietrafionym zabiegiem.
                          • jureek Re: Majac takie podejscie niczemu nie mozna wierz 19.12.07, 16:12
                            ADAC podpadło mi, gdy zaraz po tym, jak zostałem członkiem, zacząłem dostawać
                            reklamy różnych loterii i cholera wie, czego tam jeszcze. Wcześniej takich
                            śmieci reklamowych nie dostawałem, więc jedynym logicznym wytłumaczeniem jest
                            to, że sprzedali mój adres.
                            Piszesz, że w środowisku testy te uważane są za jedne z najlepszych. Otóż to. W
                            środowisku. I właśnie to całe środowisko uważam za poddane wpływom lobbystów.
                            Nie pamiętam dokładnie, ale chyba rok, czy 2 lata temu ludzie spoza środowiska
                            (konkretnie tygodnik "Der Spiegel") także przeprowadził test opon. Ciekawe, że
                            wyniki tego testu wcale nie były na rękę producentom i sprzedawcom opon. Tak się
                            składa, że pracuję w reklamie i doskonale wiem, jak można ludziom kit wciskać.
                            Jura
                            • tiges_wiz Re: Majac takie podejscie niczemu nie mozna wierz 19.12.07, 16:15
                              >Ciekawe, że wyniki tego testu wcale nie były na rękę producentom i >sprzedawcom
                              opon.

sugerujesz ze testy ADAC sa na reke producentom? wszytkim czy jakims?
                              • jureek Re: Majac takie podejscie niczemu nie mozna wierz 19.12.07, 16:20
                                tiges_wiz napisał:

> >Ciekawe, że wyniki tego testu wcale nie były na rękę producentom i >sp
                                > rzedawcom
                                > opon.
                                >
                                > sugerujesz ze testy ADAC sa na reke producentom? wszytkim czy jakims?

Tak, sugeruję, że są na rękę większości producentów. Jak ADAC to przeczyta i
                                pozwie mnie do sądu, to będę miał problem z udowodnieniem tej tezy, ale tak
                                właśnie myślę. Dla producentów korzystniej jest, gdy ludzie jeżdżą już w
                                listopadzie na zimowych, gdy jeszcze wcale nie jest zimno, bo jak wiadomo
                                zimówki szybciej zużywają się niż letnie, a gdy temperatury są powyżej 7 stopni,
                                to zużycie jest jeszcze szybsze.
                                Jura
                                • tiges_wiz Re: Majac takie podejscie niczemu nie mozna wierz 19.12.07, 21:27
                                  i z tego powodu daja range polecane uniwersalnym?
                                  • jureek Re: Majac takie podejscie niczemu nie mozna wierz 20.12.07, 09:02
                                    tiges_wiz napisał:

> i z tego powodu daja range polecane uniwersalnym?

Ale jednocześnie zwraca uwagę, że tak naprawdę uniwersalnych opon nie ma, bo te,
                                    które dobrze sprawdzają się w zimie, mają gorsze osiągi latem i odwrotnie.
                                    Pamiętasz tę ocenę, którą chyba Ty właśnie dawałeś na forum do przetłumaczenia.
                                    Najskuteczniejsza reklama tonie ta nachalna, jak MediaMarkt, ale taka dyskretna,
                                    która na pierwszy rzut oka wcale na reklamę nie wygląda. Tak jak w tym
                                    przypadku. Ocena - polecane, ale od razu zastrzeżenie. Ja sam opony wymieniam,
                                    ale staram się jak najbardziej skrócić seson używania zimowych do tych miesięcy,
                                    kiedy rzeczywiście jest naprawdę zimno.
                                    Jura
              • tiges_wiz Re: Przeczytaj sobie inny moj post. 19.12.07, 10:17
                www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/195_65_R15_T_10_2005/tab.asp?ComponentID=127019&SourcePageID=127155
                ultra grip 7 jest wyraznie lepszy od tej pirelki .. ciekawe jak on by sie spisal.

www.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/195_65_R15_03_2005/tab.asp?ComponentID=109078&SourcePageID=108217
                natomiast pirelka p6 wygrala wsrod letnich.
    • Gość: Śniegowe tak. Re: Letnie vs zimowe w zimie IP: *.164.wmc.com.pl 19.12.07, 10:02
      Przyznajcie jednak że i bez śniegu w warunkach niskich temperatur jazda na
      zimówkach to komfort znaczny.
      • habudzik Re: Letnie vs zimowe w zimie 19.12.07, 10:04
        jednak niczym poza samopoczuciem nie poparty
      • emes-nju Re: Letnie vs zimowe w zimie 19.12.07, 10:28
        Gość portalu: Śniegowe tak. napisał(a):

> Przyznajcie jednak że i bez śniegu w warunkach niskich temperatur
        > jazda na zimówkach to komfort znaczny.

Nie przyznam ;-)

Zimowki zalozylem przy ok. -5 st. C i, jak co roku, przezylem szok, bo okazalo sie, ze to, co moglem w czasie mrozu na letnich, jest niewykonalne na zimowkach. Tak po prostu piszac - slizgam sie na zimowkach jak (...). Na suchym i mokrym. Lepiej jest tylko jak lezy snieg, czyli w Warszawskich warunkach pare godzin mojej jazdy rocznie :-P
        • sum_tzw_olimpijczyk Re: Letnie vs zimowe w zimie 19.12.07, 20:51
          Emes, mam dokładnie te same odczucia. Z samochodem kupiłem sobie komplet
          zimówek, szerokość 195. Przy pierwszych chłodnych dniach zmieniłem swoje letnie
          na owe zimówki (chyba ze względu na dobre letnie opony, których mi było żal po
          tym, jak naczytałem się o twardniejącej gumie i niszczeniu opon:). Nagle okazało
          się, że (o zgrozo) na mokrej nawierzchni przy wciśnięciu gazu w podłogę (60km/h
          i 3 bieg) zrywam przyczepność... Przy mojej żałosnej mocy to naprawdę dziwne,
          jak ktoś ma 200KM i więcej (bez 4WD) to musi mieć jeszcze gorzej... W letnich
          nie do pomyślenia...
          • kozak-na-koniu Re: Letnie vs zimowe w zimie 20.12.07, 07:51
            Nie trzeba było kupować używanego, pseudozimowego koreańskiego
            badziewia, tylko coś porządniejszego... Ja tam nigdy z zimówkami
            problemów nie miałem.
            • emes-nju Re: Letnie vs zimowe w zimie 20.12.07, 11:24
              kozak-na-koniu napisał:

> Nie trzeba było kupować używanego, pseudozimowego koreańskiego
              > badziewia, tylko coś porządniejszego

:-D

Michelin produkuje opony w Korei? Poza tym swoje opony kupilem w zeszlym roku jako nufki sztuki niesmigane. I to wszystkie 4 :-) A jednak na mokrym slizgam sie jak na lodzie... Tak jak pisal Olimpijczyk bez wiekszych klopotow zrywam przyczepnosc na 3 biegu.

Czekam na snieg :-)

PS Zimowki kupilem wylacznie dlatego, ze nie ma dobrych uniwersalnych w "moim" rozmiarze.
              • kozak-na-koniu Re: Letnie vs zimowe w zimie 20.12.07, 13:39
                Rzeczywiście, Micheliny są dość wrażliwe na wilgotną nawierzchnię,
                szczególnie na granicy gołoledzi (bo na lód nie ma rady, ewentualnie
                kolce...), ale też i technika jazdy w zimie zasadniczo różni się od
                letniej. Ja ostatnio przerzuciłem się na Winterstary (to są
                Continentale, rozprowadzane pod marką grupy "Point S") i odczucia
                mam bardzo pozytywne, ale mi wystarczy, że samochód dużo
                lepiej "trzyma się" drogi na śniegu i błocie i jest dużo mniej
                wrażliwy przede wszystkim na poślizgi boczne. "Palenie gumy" nie
                jest moją ulubioną rozrywką.;-)
              • swoboda_t Re: Letnie vs zimowe w zimie 20.12.07, 21:43
                > PS Zimowki kupilem wylacznie dlatego, ze nie ma dobrych
                uniwersalnych w "moim"
                > rozmiarze.

A ja znów sie spytam - jaki to rozmiar?? Zapewne 205/65/15 lub
                205/55/16 - w pierwszym przypadku można dać 195 GY Vector albo
                Nokian All Weather Plus (205 są drogie), drugi rozmiar jest typowy i
                oba modele opon są dostępne w rozsądnych cenach.
                • habudzik Re: Letnie vs zimowe w zimie 20.12.07, 22:55
                  Mam GY choć nie te ale sa może dobre na śniegu i to niezbyt kopnym . Reszta
                  warunków sprzyja innemu rodzajowi opon .
                  • tiges_wiz Re: Letnie vs zimowe w zimie 21.12.07, 08:42
                    ja zeszla zime przejezdzilem ma Vectorach i bardzo je sobie
                    chwale.
                    225/45R17 V
                    moze emes ma jeszcze szersze ;)
                    eu.goodyear.com/pl_pl/tires/repository/EagleVector/index.jsp?page=sizes
          • edek40 Re: Letnie vs zimowe w zimie 20.12.07, 12:07
            Cieplo wspominam polskie navigatory, na ktorych przejezdzilem cztery sezony w roznych warunkach. W tym jazda w gorach w duzym sniegu.
    • naprawdetrzezwy Czyli nic się nie zmieniło. 19.12.07, 10:32
      Nadal jest tak samo, jak było od czasu skonstruowania opon zimowych.

Masz jeszcze jakieś wstrząsające njusy?
    • a_weasley Re: Letnie vs zimowe w zimie 20.12.07, 18:06
      tiges_wiz napisał:

> Wnioski: nie ma opon zimowych a śniegowe.

Wniosek z tegoż wniosku: w związku z czym zamiast 1000 zł na zimówki lepiej
      wydać połowę tego na łańcuchy, za resztę kupić dzieciom coś fajnego, a za
      pieniądze zaoszczędzone na składowaniu napój rozgrzewający na wszelki wypadek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka