Dodaj do ulubionych

dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świat

05.06.08, 22:00
Są tu rodzice większych dzieciaków?
jak zwykle wybierzemy last mwinkczyli w ostatniej chwili zdecydujemy
gdzie;0 dlatego prosze o pomoc-może ktos juz zwiedził z dziecmi
fajne miejsca,tak by kilkulatek nie nudził się-jakaś zagroda eko-z
np lepieniem z gliny dzbanków?dojeniem kóż?
może w świecie sa jeszcz prócz Tatralandii(fee!) fajne miejsca dla
rodzin,tak ,by nie leżeć bezczynnie 14 dni na plazy( też feee!)
ja ze swej strony w Polsce polecam maiankowo
www.mariankowo.com
polecam też Zakopane
www.cichosza.pl
dla mama z małymi dzieciakami-morze
www.nemo.pl
wszystkie sprawdzone,oprócz Nemo w Mielenku nie mam zatrzeżeń..w
Nemo po prostu trzeba uważać na "nadopiekuńczość" włascicieli..cóż
nie każdy lubi być sprawdzany co wkłada do własnego garnkawink
ale dało się przeżyćsmile
Obserwuj wątek
    • violik Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 05.06.08, 22:51
      Hej,

Polecam Kretę - do tego książkę o mitach dla dzieci, dobry
      przewodnik Pascalowski - i mamy samograj.
      Jest woda, a wieczorkiem można skoczyć coś pozwiedzać, pójść na
      spacer do ruin... itp, itd.
      Jeśli dziecko lubi przyrodę i wycieczki w naturę - okolice Chanii.
      Jeśli jest małym, ciekawskim podróżnikiem - raciej okolice Amoudary.
      W Polsce polecam okolice Kazimierza Dolnego nad Wisłą.
      W zeszłe lato i 8 i 6 latka miały co zwiedzać całe 2 tygodnie smile.
      Można się zatrzymać tu:www.lipowa-dolina.pl

Dużo atrakcji dla dzieci 7-9 lat jest w Rabce - można połączyć
      wakacje z zabiegami w którymś z sanatoriów. A w Rabce jest Rabkoland
      i teatr dla dzieci Rabcio i muzeum kolei w Chabówce, i moża pójść w
      góry - na Maciejową lub dalej na Turbacz.
      Moja 7-latka była bardzo zadowolona z naszego pobytu w Rabce w
      zeszłylm roku. Byłyśmy w sanatorium, ale wybierzemy się do jakiegoś
      gospodarstwa agroturystycznego w tym roku także.
      • rozwinskrzydla Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 05.06.08, 23:26
        Dla rodzin pragnących aktywnie spędzić czas polecamy
    • nunia01 Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 06.06.08, 11:15
      Kotlina Kłodzka
      Można wybrać opcję stacjonarną + wycieczki samochodem lub zmienić miejsce
      zakwaterowania po kilku dniach. W opcji ze zmianą zakwaterowania polecam zacząć
      od Radkowa, później przerzucić się na Duszniki lub Polanicę, a na koniec na
      okolice Lądka.
      Atrakcje:
      Góry Stołowe z nieśmiertelnym Szczelińcem i Błędnymi Skałkami
      Uzdrowiska Duszniki, Polanica, Kudowa z pijalniami wód, parkami zdrojowymi
      Kłodzko z twierdza i korytarzami minerskimi (naszym dziewięciolatkom się
      podobało, wiem, że i młodsze dzieci dobrze się tam bawią)
      Jaskinia Niedźwiedzia - radzę wcześniej zarezerwować bilety wstępu
      Muzeum minerałów
      Kopalnia uranu
      Huta Szkła Wioletta - gdzie można obejrzeć wszystkie etapy powstawania pięknych
      kryształowych wyrobów
      Kopalnia Złota w złotym stoku - polecam opcję 'pakietową' z moneta pamiątkową -
      w opcji - zwiedzanie kopalni + spływ łodzią podziemnym korytarzem + pamiątkowa
      moneta + płukanie złota - też można zarezerwować wcześniej
      W zasięgu jest też Skalne Miasto nad Metuje (jak się to pisze) i ogród
      zoologiczny z safari, ale tu 7-latka potrzebuje dowodu osobistego lub paszportu.
      Dodatkowo wszędzie dookoła całek Kotliny Kłodzkiej mamy różne świetne pasma
      górskie z atrakcjami typowo przyrodniczymi.
      Gorąco polecam.

• i73 Re: bardzo dziękuję za pomoc.Gdzie jeszcze -świat 07.06.08, 00:09
        gdzie jeszcze poza Polską warto się wybrać ,może macie Państwo
        jakieś przyjazne dziecom biuro podrózy?
        • mal_art Re: bardzo dziękuję za pomoc.Gdzie jeszcze -świat 07.06.08, 14:31
          A możesz sprecyzować, co Was interesuje? Bo jak dla mnie to z siedmiolatkiem
          można już jechać prawie wszędzie, z wyjątkiem miejsc dotkniętych głodem, wojną
          lub katastrofą żywiołową.
          • i73 Re: bardzo dziękuję za pomoc.Gdzie jeszcze -świat 07.06.08, 23:43
            Oglądając Wasza stronę stwierdzam,że rzeczywiście juz mogę wszędzie
            jechac z naszą córką...
            Niestey chyba nie mam tyyle odwagi,pieniędzy i urlopu,by zobaczyć
            wszystkie te egzotyczne miejsca..
            tak więc szukam takiej części Swiata,by leżenie plackiem na plazy
            nie było jedyna przyjemnościa wakacji,a zatłoczone ulice jedyną
            atrakcją
            zastanawiałam się nad Pragą,Czechami..ale nie wiem,czy prócz
            niewątpiwego uroku zabytków będzie cos ciekawego dla dziecka..
            myślałam nad Disneylandem,ale nie mam obiektywnych opinii,czy drogo
            i czy nie nazbyt platikowowink
            myślałam o uzdrowiskach na Słowacji z wodami termalnymi..ale nie
            wiem,czy warto
            no i zastanawiałam się nad Białowieżą,sądząc po opisie na Waszej
            stronie -dużo do zabaczenia-a gdzie nocowaliście?trzeba "iść w teren"
            z przewodnikiem?
            • mal_art Re: bardzo dziękuję za pomoc.Gdzie jeszcze -świat 08.06.08, 23:12
              Nie chodzi o to, zeby wszyscy jeździli w te same miejsca co my smile aczkolwiek
              jeśli zaczerpniesz jakąś inspirację - to bardzo miło.
              Tak ze stronki mogę polecić Czeski Raj - nie tylko zabytki, ale i piękne, acz
              niezbyt forsowne szlaki w górach, urozmaicone krajobrazy, no i atrakcje
              Rumcajsowe (właśnie w tych okolicach mieszkał najsłynniejszy czeski zrozbójnik).
              Myślę, że to naprawdę takie miejsce, gdzie każdy znajdzie dla siebie coś
              ciekawego, my głównie chodziliśmy po górach i zamkach, ale w okolicy są jeszcze
              inne atrakcje, np. niedaleko, chyba w Dvur Kralove park safari. W ogóle Czechy
              to piękny kraj, zazdroszczę im tych niezniszczonych przez wojnę starówek i
              zabytków... No i tej radości życia - tam jest faktycznie inna kultura zabawy i
              rozrywki, niż u nas, i więcej okazji do tej zabawy, więcej fajnych pomysłów.
              Z miejsc ciekawych dla dzieci na tym forum poczytałam kiedyś o różnych parkach
              rozrywki w Skandynawii, np. o Dolinie Muminków i jeszcze jakiejś krainie
              bohaterów Astrid Lindgren (niestety nie pamiętam konkretów, ale może
              wyszukiwarka pomoże?). A Norwegia i Szwecja też piękne kraje - góry, fiordy,
              lodowce, zabytki też przednie... Chętnie bym poznała bliżej, niestety te kraje
              mają tę wadę, że są dość drogie...
              Piszesz jeszcze o Słowacji - też pięknie; i natura, i zabytki, i różne rozrywki
              dla dzieci... z tego co kojarzę, baseny termalne są w okolicach Słowackiego
              Raju, gdzie można wybrać się w górki - ale tamtejsze szlaki są zdecydowanie
              ambitniejsze niż te w Czeskim Raju, chociaż siedmiolatek powinien sobie na
              większości już poradzić.
              A nasza Białowieża jest piękna: no chyba, że ktoś zwyczajnie nie lubi łazić po
              lesie. Ale puszcza jest rzeczywiście imponująca, są takie szlaki, na których nie
              spotkasz innych turystów, a za to (jeśli będziecie cicho) uda się spotkanie z
              dzikim zwierzakiem, może nawet z żubrem. Wycieczka po obszarze ochrony ścisłej -
              mam mieszane uczucia... Raczej z dzieckiem nie szłabym od razu na własną rękę (a
              jest możliwość wykupienia biletów na indywidualne wejście), ale z drugiej strony
              wejście z przewodnikiem było dośc nudne i kompletnie nie dla dziecka, no ale
              może to zależeć też od osoby przewodnika i od tego, czy jest więcej dzieci w
              grupie. W każdym razie poza ścisłym rezerwatem jest tyle szlaków, że można
              chodzić i chodzić. Zresztą, nie trzeba chodzić, można jeździć rowerem, to
              idealne tereny na wycieczki na dwóch kółkach. Poza tym atrakcje następujące:
              wycieczka kolejką wąskotorową, muzeum BPN - rewelacyjne!, muzeum kowalstwa w
              Hajnówce (można samodzielnie kuć żelazo póki gorące, oprowadza pan, który sam
              jest kowalem - a jak ciekawie opowiada!), skansen w Białowieży i w Budach... No
              i oczywiście rezerwat hodowlany, gdzie można zobaczyć żubry, daniele, jelenie,
              sarny, wilki, dziki... My zatrzymujemy się tam w gospodarstwach
              agroturystycznych, w Teremiskach-Dąbrowie lub na południe od Hajnówki w Grabowcu
              - to nie są żadne luksusy, ale świetne miejsca na ogniska. W każdym razie w
              Białowieży i okolicach kwater, pensjonatów i hoteli nie brakuje.
              A w ogóle to w Polsce jest tyyyle pięknych miejsc... Suwalszczyzna, Roztocze,
              Kaszuby, Beskidy, Karkonosze... Możnaby pisać i pisać...
              Pozdrawiam, M
            • violik Disneyland pod Paryżem 09.06.08, 14:28
              Osobiście nie byłam, aczkolwiek rozważam...
              Bliska znajoma była już 3-ci raz, właśnie z 7 latkiem tym razem, tylko ona ma rodzinę w Paryżu, czyli spanie za free.
              Był w Rzeczpospolitej na 1 czerwca bardzo obszerny artykuł o tym Disneylandzie - wygląda na to, że są atrakcje alternatywne - studia zamiast myszek i trzeba na to poświęcić min. 2 dni.
              Feler - drogo. Ceny też były podane...
              Poszperaj w archiwum Rzepy, jeśli jesteś zainteresowana.
    • fxe Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 08.06.08, 21:09
      Mojej siedmiolatce-miłośniczce zwierząt bardzo podobało się ZOO Safari ( Dvur
      Kralowe-Czechy),po drodze można zatrzymać się w Górach Stołowych.Pięknie jest
      zarówno po polskiej jak i po czeskiej stronie.Mojej córce najbardziej podobało
      się Skalne Miasto.Góry Stołowe są bardzo malownicze ,niezbyt męczące ,a
      dodatkową atrakcją dla naszych dzieciaków (7 i 9 lat)było odszukanie miejsc z
      "Narni".
    • fxe Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 08.06.08, 21:27
      O przepraszam nie doczytałam,już była taka propozycja
      Bardzo miło wspominamy również nasze wakacje w Chorwacji.Podróżowaliśmy
      z namiotem,zatrzymując się co kilka dni w innym miejscu.W ten sposób zwiedzanie
      przeplataliśmy leniuchowaniem nad ciepłym morzem.Wszyscy wrócili zadowoleni-duzi
      i mali.No i cenowo też dość atrakcyjnie.W ten sam sposób spędziliśmy wakacje we
      Włoszech.Naszej córce najbardziej podobało się na Gargano.Malownicze miasteczko
      Vieste,ładne plaże,animacje dla dzieci-tylko już nie co drożej.
      • ewaand Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 10.06.08, 11:08
        Napisz proszę coś więcej o wyjeździe do Chorwacji. Mamy właśnie taki
        pomysł na wakacje jaki Wy już zrealizowaliście. Tzn. Chorwacja z
        namiotem, ale mam pytanie czy rezerwowaliście kempingi wcześniej czy
        jechaliście w ciemno, jaki jest orientacyjny koszt pobytu na
        kempingu (3 osoby plus duży namiot i oczywiście auto) i w jakie
        okolice najbardziej polecałabyś wyjazd.
        z góry dziękuję za wszelkie informacje
        Ewa
        • fxe Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 11.06.08, 00:17
          Niestety wiele chyba nie pomogę .Bylismy w Chorwacji na przełomie czerwca i
          lipca 2003 oraz koniec sierpnia 2005r.Nie rezerwowaliśmy nic wcześniej.Wówczas
          nie było żadnych problemów z miejscami.Pierwszy camping-Plitwickie Jeziora(o ile
          dobrze pamiętam "Korona")był najdroższy.Później nocowalismy najczęściej na
          małych,rodzinnych campingach.Miały tą zaletę że z reguły znjdowały się tuż nad
          prywatnymi plażami,ograniczały się do kilku namiotów więc było cicho i
          kameralnie.Najmilej wspominamy maleńki camping z widokiem na wyspę Pag.Nieduża
          plaża z drobnym żwirkiem,czyściutkie nowo wybudowane łazienki,przemili
          właściciele ,rozpieszczający naszą córę "bombonami"-czyli słodkościami.Pierwszy
          raz podróżowaliśmy wzdłuż wybrzeża,zatrzymując się co trzy dni w innym
          miejscu.Zwiedzilismy Split,Trogir(pięknie!),Dubrownik.Podobało się nam
          miasteczko O'Miś,Makarska.Plitwickie Jeziora nas zauroczyły.Ładny jest również
          Park Krka.Za drugim razem wybralismy się na Istrię-zobaczyliśmy Pulę i
          uciekliśmy od tłumu turystów znów w okolice Dubrownika(dla nas własnie tam jest
          najpiękniej).Najbardziej urzekły nas maleńkie miasteczka,które robią wrażenie
          jakby czas się tam zatrzymał,puste dzikie plaże,potężne skały zanurzone w
          turkusowej wodzie.Nasza córa była zachwycona (odpowiednio 3 i 5 lat)spaniem w
          namiocie.Szybko nawiązywała kontakt z dziećmi z sąsiednich namiotów,równoczesnie
          bawiła się z dziećmi z Czech,Niemiec i Włoch-kazde mówiło w swoim języku ale to
          nie przeszkadzało im się świetnie rozumieć.I jeszcze jeden plus
          kempingu-praktycznie z namiotu wychodzisz na plaże,co przy
          dziecku(wiadereczka,piłeczki,ręczniczki itd...)bardzo ułatwia życie.O ile dobrze
          pamiętam wydaliśmy ok 3000-4000zł(jedzenie częściowo z Polski)Niewiele mogę
          podać konkretnych nazw czy cen,minęło trochę czasu i sporo uleciało nam z pamięci.
          • ewaand Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 12.06.08, 12:16
            Bardzo dziękuję z wszelkie informację i mam jeszcze jedno pytanie
            ile czasu przeznaczyliście na dojazd z Polski, a ile na miescu i czy
            w tej kwocie zmieściło się paliwo czy to już odrębna sprawa.
            Pozdrawiam
            Ewa A
            • fxe Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 13.06.08, 21:44
              To był całkowity koszt ale wtedy o ile dobrze pamiętam płaciliśmy za LPG od 1,3
              do 1,50zł.Zatrzymywaliśmy się na nocleg nad Balatonem.W drodze powrotnej na
              Słowacji.Robiliśmy częste przerwy w podróży ze wzg.na córę)
              Za córkę nie płaciliśmy też na kempingach lub jakieś symboliczne kwoty.
        • bazylka5 Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 11.06.08, 11:06
          Witam
          potwierdzam opinię, że Chorwacja z dzieckiem i namiotem to bardzo
          dobre rozwiązanie.Byliśmy tak 2 razy. Ostatnio w 2006. Polecam
          kemping pod Szybenikiem - Solaris oraz Galeb w Omiszu. Z Solarisu
          można zrobić wycieczki do NP Krka, Szybenika. Jadąc do Omisza warto
          zwiedzić Salonę, Trogir. Z Omisza organizowany jest rafting Cetiną.
          Byliśmy z 7-latkiem. Było bezpiecznie. Wyprawiliśmy się również na
          Biokovo... Ciekawe doświadczenie z dobrym kierowcą.
    • idylla12 Re: dokąd z duzym dzieckiem;)-7 latką-Polska/świa 22.06.08, 23:16
      hej!mam mieszkanko do wynajęcia 100 m od morza, 200 m od MOLO w
      Sopocie,przed domem plac zabaw i park z fontanną, idealnie dla
      dziecismile200 zł\ doba za całe mieszkanie (2 pokoje duze, 1 malutki
      przy kuchni, kuchnia, łazienka, wc)lub 50 zł\os jeśli nie jesteście
      zainteresowani całym mieszkaniem.Telefon kontaktowy: 793792409

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka