Dodaj do ulubionych

szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję

28.09.08, 17:30
Witam!
Dokładnie tydzień temu zaszczepiłam się na grypę po raz pierwszy w życiu.
Wszystko było ok, ale teraz czuję się koszmarnie. Mam gorączkę, boli mnie
gardło i mięśnie. Czy mogę zastosować jakiś fervex itp? czy poczekać aż
organizm sam zacznie walczyć z infekcją? Proszę o szybką odp
Obserwuj wątek
    • maga_luisa Re: szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję 28.09.08, 17:36
      Jedno nie ma najprawdopodobniej z drugim nic wspólnego. Postępuj jak zwykle przy
      przeziębieniu.
      Fervex nie leczy, tylko łagodzi objawy.
    • bardu Re: szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję 29.09.08, 08:24
      Zaszczepiłaś sobie wirusa, to chorujesz.
      • elaryszard Re: szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję 29.09.08, 09:03
        bardu, jesteś kompletnie niedouczony/ona. Obecne szczepionki nie
        zawierają żywych bakterii lub wirusów, ale tylko pewne ich części
        (martwe), które wywołują reakcję układu immunologicznego człowieka.
        • bardu Re: szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję 01.10.08, 11:32
          Może i jestem niedouczona, ale dziwnym trafem kiedy się szczepiłam przeciw
          grypie (dwa razy) za każdym razem ciężko chorowałam. Od czasu, kiedy się już nie
          szczepię ani razu nie zachorowałam na grypę. I dlaczego lekarka mnie uprzedzała,
          że mogę się źle czuć po szczepionce? I to nie jest tylko moje doświadczenie -
          wielu z moich znajomych przechodziło to samo i też już się nie szczepią.
          • maga_luisa Re: szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję 01.10.08, 11:51
            A wielu moich pacjentów ciężko przechodziło grypę i teraz już się szczepią.

Nie choruje się na grypę z powodu szczepionki podjednostkowej. Wirus musi być
            cały, żeby wywołać chorobę.

Natomiast oczywiście po każdym szczepienu możliwe są objawy typu ból w miejscu
            wstrzyknięcia, uczucie "rozbicia" , stan podgorączkowy.
            • bardu Re: szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję 01.10.08, 12:23
              Ja przechodziłam bardzo ciężkie grypy mniej więcej w miesiąc po szczepieniu. Od
              czasu, kiedy się nie szczepię nie miałam grypy - owszem, miałam infekcje, ale
              łagodne, bez wysokiej temperatury. Jeśli ktoś uważa, że szczepionka go chroni
              przed grypą to niech się szczepi - ja tego już na pewno nie zrobię, bo mam złe
              doświadczenia.
              • maga_luisa Re: szczepiłam się na grypę a teraz źle się czuję 01.10.08, 19:24
                Czy Cię ktoś namawia? Twoja sprawa, Twoja decyzja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka