Dodaj do ulubionych

"System ma za mało pamięci wirtualnej"

31.10.08, 10:20
Co to oznacza? Od jakichś dwóch tygodni taki komunikat pojawia się codziennie i blokuje to pracę komputera, natomiast tydzień temu pojawiła się awaria rejestru systemu - czy to jest w jakiś sposób powiązane? Po awarii był format, ale od tego momentu też co jakiś czas komputer się "zwiesza", a dosłownie wczoraj na każdą najprostszą komendę reagował z dużym opóźnieniem (parę minut - do 10). Czy da się to jakoś naprawić? Czy zwykła wymiana pamięci na większą wystarczy? Chodzi o Windows xp.
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.chello.pl 31.10.08, 10:44
      Sprawdź jaki masz ustawiony rozmiar pamięci wirtualnej:
      tnij.org/caol
      Podaj ile masz pamięci RAM
      Informacja o braku pamięci wirtualnej może oznaczać, że masz trojany.
      Przeskanuj dysk tym:
      www.malwarebytes.org/mbam.php
      • altowiolistka Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" 31.10.08, 12:54
        1. Według informacji z okna:
        - w polu - rozmiar pliku stronicowania 288-576
        - obecnie wolne miejsce na dysku 24878 MB
        - pliki stronicowania: minimum 2 MB, zalecane 285 MB, przydzielone 507 MB

2. RAM 512 MB (od samego początku)

3. Całkowicie czysto. Kilka dni temu wyrzuciłam Avirą kilka plików internetowych, które zostały uznane za trojany, dziś po pełnym przeskanowaniu nie ma nic.

Ale bez przerażenia, laptop ma już 3 lata (co zdaje się teraz jest już całym wiekiem) i nigdy nie był rozbudowywany. Aha, no i dysk twardy ma ciekawą historię - jest po pięciu formatach. ;p
      • Gość: Romek Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.aster.pl 31.10.08, 12:54
        mało miejsca na dysku systemowym, zrób porządki i powywalaj śmieci z komputera,
        jeśli dysk na którym masz system to np. C ile masz na nim wolnego miejsca
        (zakładam, że nie przenoszony był plik wymiany na inny dysk)? Poprzenoś rzeczy
        które możesz na inne dyski, na pulpicie powrzucaj skróty, a nie pliki z dużą
        ilością danych.
        • Gość: Romek Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.aster.pl 31.10.08, 12:57
          aha... pisaliśmy w tym samym czasie... może to być to o czym pisał kolega przede
          mną, przeskanuj komputer, najlepiej jakimś online skanerem, zainstalowany na
          kompie może być "skażony"
          • Gość: altowiolistka Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 14:15
            Po formacie na dysku mam tylko kilka filmów, resztę zapobiegawczo zapisuję na pendrivie (póki starcza miejsca). O możliwych infekcjach też pisałam wyżej. Przejechałam system kilka dni temu Avirą. Dzisiaj skanerem, który polecił "@" (nawet całkiem niezły). Po drodze przypałętał mi się Norton. Absolutnie nic.Są jeszcze jakieś inne możliwe przyczyny czy po prostu komputer mi umiera? Z góry założyłam, że to wina pamięci, ale nie robię na tym komputerze nic innego niż pół roku czy rok temu, ale do tej pory tego typu problemów w ogóle nie miałam.
            • Gość: altowiolistka Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 21:59
              Jakieś inne pomysły na akcję ratunkową czy mam od razu jechać do sklepu po nowy komputer? :p
              • Gość: Romek Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.aster.pl 31.10.08, 22:19
                Zastanawia mnie, dlaczego zalecane na plik stronicowania jest mniej niż pamięci
                RAM? Czy Wins prawidłowo określa ilość pamięci w slotach? czy przypadkiem widzi
                256MB i dlatego proponuje taką małą wielkość pliku stronicowania?
                • Gość: altowiolistka Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 00:43
                  Ale to już pytanie nie do mnie, ja nie mam bliższych związków z informatyką. ;) Tak więc co - powinnam wymienić pamięć i wtedy zobaczyć, jak to wszystko będzie działało? Przyznam, że wolałabym w przyszłości uniknąć niespodzianek typu "awaria rejestru systemu", chociaż nie wiem, czy to było w jakiś sposób powiązane z małą pamięcią. Faktem jednak jest, że co najmniej co kilka godzin cała płyta główna zaczyna świrować i praktycznie cały system jest sparaliżowany. To trwa do pół godziny, a później znowu wszystko śmiga jak należy (no, mniej więcej). Z jednej strony chętnie bym szurnęła tego laptopa w zamian za nowy, ale z drugiej wiem, że można jeszcze wszystko doprowadzić do porządku. Pytanie tylko, czy to się w ogóle opłaca.
                  • smutas Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" 01.11.08, 18:19
                    No to juz wiesz gdzie szukac ustawien pamieci wirtualnej, to teraz ustaw w
                    obydwuch miejscach ta sama wartosc. Ja sprobowalbym ustawic na 1024 MB w min /
                    max. W ten sposob Windows nie bedzie musial przeliczac zasobow za karzym razem
                    jak odpalasz czy zamykasz jakis program - system powinien przyspieszyc. A 1GB
                    pamieci wirtualnej powinien wystarczyc. Moge powtorzyc za przedmowcami -
                    sprzatanie dysku i defragmentacja conajmniej raz w miesiacu :-)
                  • Gość: Romek Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.aster.pl 02.11.08, 09:16
                    jak zrobisz "prawoklik" na 'mój komputer' wejdź we właściwości i na pierwszym
                    ekranie zobacz jaką ilość pamięci Ci wyświetla system. Ja mam 512MB, ale że 32MB
                    przydzieliłem na grafikę, wyświetla mi się 480MB RAM. Dalej jak wejdziesz na
                    panel który informuje Cię o wielkości pliku stronicowania, napisałaś wartość
                    zalecaną mniejszą od wielkości RAMu zainstalowanego w komputerze (tak podałaś o
                    ile pamiętam), i to mnie dziwi, ja przy 512 MB mam zalecane 718MB. Moje
                    podejrzenie sugeruje że może masz coś z pamięciami "nieteges", jeśli masz w
                    dwóch slotach może jedna nie pracuje lub pracuje wadliwie i pojawiają się błędy.
                    Może przyczyną być kurz, może niedokładnie włożona kość w slot... stąd moje
                    pytanie, nie wybieraj od razu najgorszego scenariusza, bo choć nie można tego
                    wykluczyć, trzeba eliminować wątpliwości a nie od razu lapa na śmietnik. Ja
                    miałem też kłopoty, okazało się że po dołożeniu ramu obydwie kości nie chcą
                    razem pracować, musiałem jedną wyjąć i chodzi OK. Dokupiłem drugą identyczną jak
                    ta co mam i dwie takie same pracują, a z innej firmy kością nie chciało działać.
                    • Gość: altowiolistka Re: "System ma za mało pamięci wirtualnej" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 22:39
                      Spokojnie, aż tak źle chyba nie jest, żeby konieczne było wyrzucanie laptopa na śmietnik ;) Z obserwacji: od wczoraj rozmiar pliku skoczył do 538, więc komputer chyba sam stara się jakoś ratować sytuację, a ja rzeczywiście chyba zastosuję się do porady przedmówcy i ręcznie zmienię wielkość w ustawieniach, posprzątam i zdefragmentuję - zobaczymy, co wyjdzie, i sprawdzę też pamięć pod kątem, ykhym, zakłóceń fizycznych ;p Dziwi mnie tylko, że to wyskoczyło tak nagle - przez trzy lata nie miałam żadnych problemów, a od dwóch tygodni mam czasami ochotę użyć młotka.

Aha. No i jeszcze ta druga sprawa, ważna, bo nie wiem, na co się nastawiać w najbliższym czasie - czy problemy z pamięcią mogą powodować awarie rejestru systemu? Dowiedziałam się, że to raczej wina samego systemu, a nie poszczególnych urządzeń, ale chciałabym jednak wiedzieć na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka