2monia24-83 02.11.08, 20:25 witam niewiem czy to odpowiedni temat w tym dziale ale od kiedy mozna zaczac nauke siadania na nocniku bedze wdzieczna za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.zawitkowski Re: od kiedy nauka siadania na nocniku? 02.11.08, 21:02 Witam, już pisaliśmy o tym wielokroć. Polecam wyszukiwarkę. Generalnie psycholodzy mówią, ze od 1,5 - 2 roku życia, kiedy dziecko zaczyna kojarzyć i podchodzić dojrzale do czynnosci fizjologicznych. Ja sugeruję, by zaczynać przyzwyczajać dziecko do nocnika od momentu kiedy dziecko stabilnie jest w stanie na nim usiaść, czyli 10-14m. To okres przed chodzeniem, kiedy maluchy jeszcze radują sie siadając. Pozycja siedząca jest dla nich jeszcze wielką atrakcją i szybko uczą się kojarzyć niektóre zdarzenia i zachowania. Oczywiście nie będziemy wymagali, zeby dziecko 12m. sikało na zawołanie do nocnika, ale ten podstawowy trening powinien zacząć się wcześnie. Kiedy dziecko chodzi i jest zainteresowane tysiącem spraw, trudno je namówić do przesiadywania na nocniku, ale kiedy jest do tego przyzwyczajane od "małego", nie powinno być kłopotu. Jak zwykle tempo i moment zdobywania tej umiejetności zalezy od dojrzałości i poziomu potrzeb niemowlęcia, stąd tak wielka róznica zdań i rozpiętośc czasowa zdobywania umiejętnosci siadania na nocniku i wykorzystywania go do celów dla których został stworzony :) Pozdrawiam Paweł Zawitkowski Odpowiedz Link Zgłoś
epb3 Re: od kiedy nauka siadania na nocniku? 03.11.08, 09:58 ja sadzalam malego od 8 czy 9 miesiaca. teraz ma 13 i od jakegos czasu sika na zawolanie. ale fakt za dlugo to nie ma czasu posiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: od kiedy nauka siadania na nocniku? 03.11.08, 10:03 Tak z ciekawości... Co to znaczy "sika na zawołanie"? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: od kiedy nauka siadania na nocniku? 03.11.08, 10:15 mój synek sika na dźwiek "sii" Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: od kiedy nauka siadania na nocniku? 03.11.08, 10:16 teraz ma 10 miesięcy, ale tę metodę praktykujemy od dawna, kupę robi do sedesu, rzadko zdarza się kupa w pieluszce Odpowiedz Link Zgłoś