Dodaj do ulubionych

cukier w paście do zębów

29.03.09, 16:13
Dowiedziałam się tak ogólnie, że niektóre pasty do zębów zawierają dodatek cukru. Proszę mi powiedzieć, pod jakimi on nazwami może występować w składzie i jakie pasty łatwo dostępne w sklepach na pewno nie zawierają cukru. Bardzo mnie zdenerwowało to, że można konsumentom robić takie numery.
Obserwuj wątek
    • zawsze.miracle Re: cukier w paście do zębów 03.04.09, 22:54
      Xylitol, nie dramatyzowałabym.Wolę pastę z Xylitolem niż z fluorem.:)
      • plisowanka Re: cukier w paście do zębów 05.04.09, 10:50
        Wyedukowałam się już sama, bo tutaj nikt nie kwapił się do odpowiedzi. Otóż ksylitol to akurat pożyteczny składnik, ale niestety większość past ma w swoim składzie Sodium Saccharin lub Sorbitol, a najczęściej obydwa naraz. Ja znalazłam tylko 2 pasty bez cukru i bez fluoru, jedna jest w miarę dostępna, ale to pasta dla dzieci, więc ma aromat owocowy, co nie bardzo mi odpowiada. A druga jest dla dorosłych i ma miętowy aromat, ale z jej dostępnością jest bardzo kiepsko.

Aha, są jeszcze pasty ziołowe w sklepach z naturalnymi kosmetykami. Jednak tutaj radzę uważać. Bo co z tego, że niektóre z nich nie zawiarają chemicznego cukru, skoro zioła same w sobie zawierają cukier.
        • plisowanka Re: cukier w paście do zębów 05.04.09, 10:55
          Nie muszę chyba mówić, dlaczego w paście do zębów nie powinno być cukru. Po pierwsze, nawet przedszkolak wie, że od niego psują się zęby;) A po drugie coraz więcej ludzi choruje na cukrzycę.
          • kamisiunia Re: cukier w paście do zębów 20.04.09, 00:58
            plisowanka napisała:

> Nie muszę chyba mówić, dlaczego w paście do zębów nie powinno być cukru. Po pie
            > rwsze, nawet przedszkolak wie, że od niego psują się zęby;)

Żaden z wymienionych przez Ciebie "cukrów" nie psuje zębów. To sa zamienniki
            cukru właściwego, które słodzą właśnie pasty lub gumy bezcukrowe.

A po drugie coraz w
            > ięcej ludzi choruje na cukrzycę.

A kto zjada pastę?!
            • plisowanka Ripostuję 09.05.09, 21:08
              kamisiunia napisała:
              > Żaden z wymienionych przez Ciebie "cukrów" nie psuje zębów. To sa zamienniki
              > cukru właściwego, które słodzą właśnie pasty lub gumy bezcukrowe.

I co z tego, że noszą one miano "zamienników cukru", a nie samego cukru, skoro i tak powodują w organizmie oczyn kwaśmy, który sprzyja rozmnażaniu bakterii i psuciu zębów. To, że nazwiemy coś inaczej, nie zmienia faktu, że ma ono inne działanie. Tylko ksylitol jest słodzikiem, który powoduje odczyn zasadowy, czyli całkowicie bezpieczny.

Podobnie do mnie nie przemawia argument, że "słodzą tym właśnie pasty lub gumy bezcukrowe". Ja pytam - i co z tego? Do żywności też dodają np. glutaminian sodu, co nie zmienia faktu, że jest on szkodliwy. Do zmywaczy do paznokci też przez długi okres czasu dodawano aceton, zresztą nadal to robią mimo że jego szkodliwe działanie zostało udowodnione.

> A kto zjada pastę?!

Nikt nie zjada pasty umyślnie, ale pewna jej część może się dostać nieumyślnie do przełyku podczas mycia czy płukania zębów. Tak trudno to sobie wyobrazić? To samo zresztą dotyczy płynów do płukania - są tak naszpikowane słodzikami, że hej. Pytam - czemu to służy?

Na rynku pojawia się coraz więcej past bez żadnych słodzików (oprócz ksylitolu, bo on jest pożądany). Nie wszystkie są na razie dostępne na rynku polskim. Myślę, że coś jest na rzeczy. Tak samo jak coraz więcej past jest pozbawionych fluoru (ale to już temat na oddzielny wątek, nie chcę tych dwóch spraw mieszać).
              • monalaka Re: Ripostuję 29.05.09, 13:43
                Nie podałaś nazw past z tym lepszym składnikiem. Prosiłabym cię o to.
                • plisowanka Re: Ripostuję 02.06.09, 17:37
                  Podawałam, ale post skasowano.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka