Dodaj do ulubionych

Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi?

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.01.04, 11:39
Sporo jest materiałów dostępnych w sieci na ten temat, niektóre naukowo
bardzo przekonujące, czy macie jakieś doświadczenia? co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: agulha Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 11:58
      Sądzę, że podział wszystkich ludzi na cztery grupy według jednej przypadkowo
      wybranej cechy, to pomyłka. Poza tym systemów grup krwi jest zdaje się
      kilkadziesiąt (MN itd). A dlaczego nie zacząć oznaczać przynależności do układu
      zgodności tkankowej (MHC)? Pożytek byłby przynajmniej taki, że łatwiej byłoby
      znaleźć dawców do przeszczepów szpiku i innych narządów.
      Moi kuzyni próbują (próbowali?) się do tego stosować. Oni także nabyli materac
      magnetyczny za jedne 8 tysięcy złotych. Na oko wygląda jak kawałek derki. Mają
      po prostu chyba za dużo pieniędzy i za mało zmartwień.
      • Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 13:28
        Myślę jednak, że materac magnetyczny to inna para kaloszy ;)
        Wracając zaś do tematu, oczywiście nie jestem związana z medycyną, ale podział
        w tym momencie na cztery grupy, ponieważ zawierają one różne rodzaje
        substancji, różnie reagujące na różne pokarmy wydał mi się przekonujący. Są to
        wyjaśnienia z poziomu komórkowego. "Co dla innych jest zdrowe, dla innych jest
        trucizną" (nie pamiętam teraz, czyja to sentencja)
        • Gość: melmire Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 04.01.04, 13:35
          Gdyby to bylo az tak wazne, to ludzkosc juz dawno by wymarla, bo to dosc nowa
          dieta :)
          • Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 14:25
            Nowa, bo od niedawna też znane są pewne wyniki badań nt. grup krwi pewnie...
            Wymrzeć nie wymarła, ale niektórzy chorują i umieraja młodo, a niektórzy
            dożywają sędziwych lat w zdrowiu, a zatem?...
            • Gość: melmire Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 04.01.04, 14:42
              Ale w takich na przyklad chinach, gdzie ludzie dozywaja dosc sedziwego wieku,
              wszyscy jedza to samo. I jak to ma sie do teorii ze jeden ma unikac pszenicy
              (a czemu nie zyta?) a drugi zastapic fasolke marchewka?
    • mary_ann Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? 04.01.04, 14:36
      Wierzę (tj wydaje mi się instynktownie b. prawdopodobne), że skoro mamy rozne
      wyposażenie genetyczne, to pewnie przekłada się to na metabolizm i rózne
      rzeczy nam służa lub nie - stąd nie sądzę, by istniała jedna, dobra dla
      wszystkich dieta, a taki poglad póki co się na ogół lannsuje (np. pod
      hasłem "dieta sródziemnomorska"). NIE WIERZĘ NATOMIAST, by podział ludzkości w
      tym wzgledzie dało się sprowadzić do 4 kategorii. Ta teoria jest chyba jednak
      za prosta :-)
    • Gość: agnieszka Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.01.04, 14:40
      Dwa lata temu byłam u lekarza irydologa/homeopaty i on polecił mi zapoznanie
      się a tą dietą. Okazało się, że większość art. spożywczych zalecanych dla mojej
      grupy krwi jest tym co lubię i najczęściej jadam. Moja córka i mąż mają inną
      grupę krwi i inne preferencje żywieniowe...ale o dziwo zgodne z
      zaleceniami "diety w/g grupy krwi". Coś w tym jest. Nie stosuję tej diety zbyt
      ortodoksyjnie...ale warto ją znać, by się potem nie zdziwić, że wszyscy
      jedliśmy to samo a tylko mi zaszkodziło.
      • Gość: Artur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.usask.ca 06.01.04, 21:58
        Gość portalu: agnieszka napisał(a):

> Dwa lata temu byłam u lekarza irydologa/homeopaty i on polecił mi zapoznanie
        > się a tą dietą. Okazało się, że większość art. spożywczych zalecanych dla
        mojej
        >
        > grupy krwi jest tym co lubię i najczęściej jadam.

A u mojej znajomej bylo zupelnie odwrotnie.

Dieta zgodna z grupa krwi nie ma jak napisal ktos wyzej podstaw naukowych.
        Glutyniny czy co tam autor tejze ksiazki wymyslil nie sa znane nauce. Niemniej,
        jest to dieta nieszkodliwa i jezeli ktos chce to nie ma przeszkod by jej nie
        uzywac. Bardzo mi sie w niej podoba, ze produkty uznane za bardzo zdrowe sa
        zalecane wszystkim grupom krwi a te bardzo niezdrowe sa wszystkim zakazane ;-)
        • Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.01.04, 22:48
          Zgadzam się że podział na 4 grupy jest niewielki, ale czasami ludzie dzielą
          się "dietetycznie" na grupy jeszcze mniejsze: np. ci, którzy chorują na
          fenyloketonurię i ci, którzy nie.
          No, i w Chinach nie żyją jednakowo długo.
          Poza tym grupy krwi powstały podobno na określonych terenach i może tak się
          zdarzyć, że w jednej rasie czy narodzie przeważa któraś z grup (w Polsce: A)
          Artur: glutyniny są w (...), a chodzi o lektyny. (racja, ja ich nie widziałam,
          nie muszę wierzyć)
          Nieprawdą natomiast jest, że to co zdrowe polecane jest wszystkim grupom: ja
          nie powinnam pomidorów jeść, ani orzechów, ani kaszy gryczanej ani soi.
          Nie jestem jakąś fanką, interesuję się tylko, uznałam to za ciekawe odkrycie,
          liczyłam na osoby, które w praktyce potwierdzają skuteczność tej diety.
          Pozdrawiam wszystkich (o każdej grupie krwi...;)
          • Gość: Artur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.usask.ca 06.01.04, 23:33
            Tak, lektyny nie glutyniny (w koncu nie musze tego wiedziec). Lektyny sa
            wymyslone przez autora ksiazki o diecie wg grup krwi. Nie tylko ty ich nigdy
            nie widzialas - nie widzial ich nikt.
            • Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.01.04, 02:01
              Czyli całe nazewnictwo jest tylko wymysłem dra D'Adamo?
              Halo, lekarze, powiedzcie coś, czy w grupie krwi A jest N-acetylogalaktozamina,
              a w B D-galaktozamina, czy nie?
              Czy znacie jakieś źródła (najchętniej linki) gdzie dyskredytowana jest ta
              wiedza? chciałabym mieć pogląd.
              Pozdr!
              • Gość: Smith Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 14:02
                Nikt nic nie wie na ten temat?!!! w sumie ciekawy watek o wiarygodnosci badan
                naukowych!
      • Gość: lu Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.adsl.proxad.net 17.01.04, 00:14
        A ja bym z cala pewnoscia schudla na tej diecie bez problemu - nie cierpie
        prawie wszystkiego, co powinnam wg. autora jesc (i nie mam nadwagi)
    • anucha78 Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? 14.01.04, 23:19
      znam 3 przypadki stosowania diety zgodnej z grupa krwi
      1 ja przez 2 m-ce nie jadlam pieczywa kukurydzy orzechow schudlam 5 kg i duzo
      lepsze samopoczucie - grupa B
      2 moja znajoma odstawila miecho zero problemow z cera zdrowiem (meczyla ja
      silna astma) - grupa A
      3 znajomy przeszedl na wegetarianizm zrobil sie oslabiony rozkojarzony - grupa 0

moze to przypadek
      ale cos w tym jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka