Gość: Skieur IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.01.04, 11:39 Sporo jest materiałów dostępnych w sieci na ten temat, niektóre naukowo bardzo przekonujące, czy macie jakieś doświadczenia? co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 11:58 Sądzę, że podział wszystkich ludzi na cztery grupy według jednej przypadkowo wybranej cechy, to pomyłka. Poza tym systemów grup krwi jest zdaje się kilkadziesiąt (MN itd). A dlaczego nie zacząć oznaczać przynależności do układu zgodności tkankowej (MHC)? Pożytek byłby przynajmniej taki, że łatwiej byłoby znaleźć dawców do przeszczepów szpiku i innych narządów. Moi kuzyni próbują (próbowali?) się do tego stosować. Oni także nabyli materac magnetyczny za jedne 8 tysięcy złotych. Na oko wygląda jak kawałek derki. Mają po prostu chyba za dużo pieniędzy i za mało zmartwień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 13:28 Myślę jednak, że materac magnetyczny to inna para kaloszy ;) Wracając zaś do tematu, oczywiście nie jestem związana z medycyną, ale podział w tym momencie na cztery grupy, ponieważ zawierają one różne rodzaje substancji, różnie reagujące na różne pokarmy wydał mi się przekonujący. Są to wyjaśnienia z poziomu komórkowego. "Co dla innych jest zdrowe, dla innych jest trucizną" (nie pamiętam teraz, czyja to sentencja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 04.01.04, 13:35 Gdyby to bylo az tak wazne, to ludzkosc juz dawno by wymarla, bo to dosc nowa dieta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 14:25 Nowa, bo od niedawna też znane są pewne wyniki badań nt. grup krwi pewnie... Wymrzeć nie wymarła, ale niektórzy chorują i umieraja młodo, a niektórzy dożywają sędziwych lat w zdrowiu, a zatem?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 04.01.04, 14:42 Ale w takich na przyklad chinach, gdzie ludzie dozywaja dosc sedziwego wieku, wszyscy jedza to samo. I jak to ma sie do teorii ze jeden ma unikac pszenicy (a czemu nie zyta?) a drugi zastapic fasolke marchewka? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? 04.01.04, 14:36 Wierzę (tj wydaje mi się instynktownie b. prawdopodobne), że skoro mamy rozne wyposażenie genetyczne, to pewnie przekłada się to na metabolizm i rózne rzeczy nam służa lub nie - stąd nie sądzę, by istniała jedna, dobra dla wszystkich dieta, a taki poglad póki co się na ogół lannsuje (np. pod hasłem "dieta sródziemnomorska"). NIE WIERZĘ NATOMIAST, by podział ludzkości w tym wzgledzie dało się sprowadzić do 4 kategorii. Ta teoria jest chyba jednak za prosta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.01.04, 14:40 Dwa lata temu byłam u lekarza irydologa/homeopaty i on polecił mi zapoznanie się a tą dietą. Okazało się, że większość art. spożywczych zalecanych dla mojej grupy krwi jest tym co lubię i najczęściej jadam. Moja córka i mąż mają inną grupę krwi i inne preferencje żywieniowe...ale o dziwo zgodne z zaleceniami "diety w/g grupy krwi". Coś w tym jest. Nie stosuję tej diety zbyt ortodoksyjnie...ale warto ją znać, by się potem nie zdziwić, że wszyscy jedliśmy to samo a tylko mi zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.usask.ca 06.01.04, 21:58 Gość portalu: agnieszka napisał(a): > Dwa lata temu byłam u lekarza irydologa/homeopaty i on polecił mi zapoznanie > się a tą dietą. Okazało się, że większość art. spożywczych zalecanych dla mojej > > grupy krwi jest tym co lubię i najczęściej jadam. A u mojej znajomej bylo zupelnie odwrotnie. Dieta zgodna z grupa krwi nie ma jak napisal ktos wyzej podstaw naukowych. Glutyniny czy co tam autor tejze ksiazki wymyslil nie sa znane nauce. Niemniej, jest to dieta nieszkodliwa i jezeli ktos chce to nie ma przeszkod by jej nie uzywac. Bardzo mi sie w niej podoba, ze produkty uznane za bardzo zdrowe sa zalecane wszystkim grupom krwi a te bardzo niezdrowe sa wszystkim zakazane ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.01.04, 22:48 Zgadzam się że podział na 4 grupy jest niewielki, ale czasami ludzie dzielą się "dietetycznie" na grupy jeszcze mniejsze: np. ci, którzy chorują na fenyloketonurię i ci, którzy nie. No, i w Chinach nie żyją jednakowo długo. Poza tym grupy krwi powstały podobno na określonych terenach i może tak się zdarzyć, że w jednej rasie czy narodzie przeważa któraś z grup (w Polsce: A) Artur: glutyniny są w (...), a chodzi o lektyny. (racja, ja ich nie widziałam, nie muszę wierzyć) Nieprawdą natomiast jest, że to co zdrowe polecane jest wszystkim grupom: ja nie powinnam pomidorów jeść, ani orzechów, ani kaszy gryczanej ani soi. Nie jestem jakąś fanką, interesuję się tylko, uznałam to za ciekawe odkrycie, liczyłam na osoby, które w praktyce potwierdzają skuteczność tej diety. Pozdrawiam wszystkich (o każdej grupie krwi...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.usask.ca 06.01.04, 23:33 Tak, lektyny nie glutyniny (w koncu nie musze tego wiedziec). Lektyny sa wymyslone przez autora ksiazki o diecie wg grup krwi. Nie tylko ty ich nigdy nie widzialas - nie widzial ich nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skieur Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.01.04, 02:01 Czyli całe nazewnictwo jest tylko wymysłem dra D'Adamo? Halo, lekarze, powiedzcie coś, czy w grupie krwi A jest N-acetylogalaktozamina, a w B D-galaktozamina, czy nie? Czy znacie jakieś źródła (najchętniej linki) gdzie dyskredytowana jest ta wiedza? chciałabym mieć pogląd. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smith Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.01.04, 14:02 Nikt nic nie wie na ten temat?!!! w sumie ciekawy watek o wiarygodnosci badan naukowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? IP: *.adsl.proxad.net 17.01.04, 00:14 A ja bym z cala pewnoscia schudla na tej diecie bez problemu - nie cierpie prawie wszystkiego, co powinnam wg. autora jesc (i nie mam nadwagi) Odpowiedz Link Zgłoś
anucha78 Re: Czy ktoś stosował dietę zgodną z grupą krwi? 14.01.04, 23:19 znam 3 przypadki stosowania diety zgodnej z grupa krwi 1 ja przez 2 m-ce nie jadlam pieczywa kukurydzy orzechow schudlam 5 kg i duzo lepsze samopoczucie - grupa B 2 moja znajoma odstawila miecho zero problemow z cera zdrowiem (meczyla ja silna astma) - grupa A 3 znajomy przeszedl na wegetarianizm zrobil sie oslabiony rozkojarzony - grupa 0 moze to przypadek ale cos w tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś