Dodaj do ulubionych

Kluby szaradzistów w Polsce

01.11.02, 15:39
W "Kalendarzu Rozrywki i Rewii Rozrywki" na rok 2002 podano adresy
dziewiętnastu klubów szaradzistów.

Oto one:

- Abak (Żary)
- Agora (Kraków) strefa.szkola.net/reptar/Agora/Agora.htm
- Alfa (Łódź)
- Anagram (Skarżysko-Kamienna)
- Arara (Białystok)
- Ariada (Sosnowiec)
- Atena (Gorzów Wlkp.)
- Diagram (Koszalin)
- Jolka (Brodnica)
- Kamer (Wrocław)
- Kiks (Kwidzyn)
- Labirynt (Toruń)
- Luks (Lublin)
- Myślnik (Bełchatów)
- Neptun (Gdańsk) neptun-gdansk.w.interia.pl/
- Omnibus (Bochnia)
- Parnas (Słupsk)
- Sekstans (Szczecin)
- Sfinks (Toruń)

Dziwna ta klubowa mapa Polski bez Warszawy i Poznania...
Obserwuj wątek
    • djjack Re: Kluby szaradzistów w Polsce 21.11.02, 10:24
      Od ponad pół roku jestem członkiem Klubu Szaradzistów Neptun z Gdańska.
      Przypadło mi w udziale prowadzenie internetowej witryny naszego Klubu
      (neptun-gdansk.w.interia.pl/). Zadanie nie jest łatwe, bo nie chcieliśmy
      od samego początku aby była to prosta strona w stylu "Dzień dobry - witamy na
      stronach Klubu - napisz do nas list". Na początku pomógł nam zaprzyjaźniony
      szaradzista z Krakowa (Jurku - jeszcze raz dzięki za inspiracje). Wystarczyło
      jednak kilka ciekawych pomysłów, trochę czasu na ich realizację i w ten sposób
      powstał - mamy nadzieję - dość ciekawy pod względem zawartości serwis klubowo-
      szaradziarski. Są zabawy anagramowe dotyczące czołowych polskich szaradzistów,
      są wywiady ze znanymi ludźmi ze świata mediów na temat ich zainteresowań
      szaradziarskich i nie tylko, są relacje z najważniejszych imprez wraz z
      wybranymi kronikami zdjęciowymi. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się ze mną
      uwagami na temat zawartości wspomnianych stron - chętnie zapoznam się z
      wszelkimi spostrzeżeniami na ten temat. Każdy głos szaradzistki lub szaradzisty
      może nas zainspirować do dalszej pracy w rozszerzaniu zawartości serwisu.
      • human3 Re: Kluby szaradzistów w Polsce 18.01.03, 11:49
        djjack napisał(a):

> Od ponad pół roku jestem członkiem Klubu Szaradzistów Neptun z Gdańska.
        > Przypadło mi w udziale prowadzenie internetowej witryny naszego Klubu
        > (<a href="http://neptun-gdansk.w.interia.pl/)."target="_blank">neptun-
        gdansk.w.
        > interia.pl/).</a> Zadanie nie jest łatwe, bo nie chcieliśmy
        > od samego początku aby była to prosta strona w stylu "Dzień dobry - witamy na
        > stronach Klubu - napisz do nas list". Na początku pomógł nam zaprzyjaźniony
        > szaradzista z Krakowa (Jurku - jeszcze raz dzięki za inspiracje). Wystarczyło
        > jednak kilka ciekawych pomysłów, trochę czasu na ich realizację i w ten
        sposób
        > powstał - mamy nadzieję - dość ciekawy pod względem zawartości serwis klubowo-
        > szaradziarski. Są zabawy anagramowe dotyczące czołowych polskich
        szaradzistów,
        > są wywiady ze znanymi ludźmi ze świata mediów na temat ich zainteresowań
        > szaradziarskich i nie tylko, są relacje z najważniejszych imprez wraz z
        > wybranymi kronikami zdjęciowymi. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się ze mną
        > uwagami na temat zawartości wspomnianych stron - chętnie zapoznam się z
        > wszelkimi spostrzeżeniami na ten temat. Każdy głos szaradzistki lub
        szaradzisty
        >
        > może nas zainspirować do dalszej pracy w rozszerzaniu zawartości serwisu.

niestety NIE MA TAKIEJ STRONY
        • taddy01 Re: Kluby szaradzistów w Polsce 18.01.03, 16:00
          human3 napisał(a):

> djjack napisał(a):
          >
          > > Od ponad pół roku jestem członkiem Klubu Szaradzistów Neptun z Gdańska.
          > > Przypadło mi w udziale prowadzenie internetowej witryny naszego Klubu
          > > (<a href="http://neptun-gdansk.w.interia.pl/)."target="_blank">neptu
          > n-
          > gdansk.w.
          > > interia.pl/).</a> Zadanie nie jest łatwe, bo nie chcieliśmy
          > > od samego początku aby była to prosta strona w stylu "Dzień dobry - witamy
          > na
          > > stronach Klubu - napisz do nas list". Na początku pomógł nam zaprzyjaźnion
          > y
          > > szaradzista z Krakowa (Jurku - jeszcze raz dzięki za inspiracje). Wystarcz
          > yło
          > > jednak kilka ciekawych pomysłów, trochę czasu na ich realizację i w ten
          > sposób
          > > powstał - mamy nadzieję - dość ciekawy pod względem zawartości serwis klub
          > owo-
          > > szaradziarski. Są zabawy anagramowe dotyczące czołowych polskich
          > szaradzistów,
          > > są wywiady ze znanymi ludźmi ze świata mediów na temat ich zainteresowań
          > > szaradziarskich i nie tylko, są relacje z najważniejszych imprez wraz z
          > > wybranymi kronikami zdjęciowymi. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się ze mną
          >
          > > uwagami na temat zawartości wspomnianych stron - chętnie zapoznam się z
          > > wszelkimi spostrzeżeniami na ten temat. Każdy głos szaradzistki lub
          > szaradzisty
          > >
          > > może nas zainspirować do dalszej pracy w rozszerzaniu zawartości serwisu.
          >
          >
          >
          > niestety NIE MA TAKIEJ STRONY

A WŁAŚNIE ŻE JEST TA STRONA
          WYSTARCZY DOKŁADNIE WPISAĆ ADRES A NIE WYSTUKIWAĆ ŻE NIE MA TEJ STRŻYCZĘ
          WIĘKSZYCH SUKCESÓW W PORUSZANIU SIĘ PO INTERNECIE
          • human3 Re: Kluby szaradzistów w Polsce 22.01.03, 09:35
            taddy01 napisał:

> human3 napisał(a):
            >
            > > djjack napisał(a):
            > >
            > > > Od ponad pół roku jestem członkiem Klubu Szaradzistów Neptun z Gdańsk
            > a.
            > > > Przypadło mi w udziale prowadzenie internetowej witryny naszego Klubu
            >
            > > > (<a href="http://neptun-gdansk.w.interia.pl/)."target="_blank">
            > neptu
            > > n-
            > > gdansk.w.
            > > > interia.pl/).</a> Zadanie nie jest łatwe, bo nie chcieliśmy
            > > > od samego początku aby była to prosta strona w stylu "Dzień dobry - w
            > itamy
            > > na
            > > > stronach Klubu - napisz do nas list". Na początku pomógł nam zaprzyja
            > źnion
            > > y
            > > > szaradzista z Krakowa (Jurku - jeszcze raz dzięki za inspiracje). Wys
            > tarcz
            > > yło
            > > > jednak kilka ciekawych pomysłów, trochę czasu na ich realizację i w t
            > en
            > > sposób
            > > > powstał - mamy nadzieję - dość ciekawy pod względem zawartości serwis
            > klub
            > > owo-
            > > > szaradziarski. Są zabawy anagramowe dotyczące czołowych polskich
            > > szaradzistów,
            > > > są wywiady ze znanymi ludźmi ze świata mediów na temat ich zaintereso
            > wań
            > > > szaradziarskich i nie tylko, są relacje z najważniejszych imprez wraz
            > z
            > > > wybranymi kronikami zdjęciowymi. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się z
            > e mną
            > >
            > > > uwagami na temat zawartości wspomnianych stron - chętnie zapoznam się
            > z
            > > > wszelkimi spostrzeżeniami na ten temat. Każdy głos szaradzistki lub
            > > szaradzisty
            > > >
            > > > może nas zainspirować do dalszej pracy w rozszerzaniu zawartości serw
            > isu.
            > >
            > >
            > >
            > > niestety NIE MA TAKIEJ STRONY
            >
            >
            > A WŁAŚNIE ŻE JEST TA STRONA
            > WYSTARCZY DOKŁADNIE WPISAĆ ADRES A NIE WYSTUKIWAĆ ŻE NIE MA TEJ STRŻYCZĘ
            > WIĘKSZYCH SUKCESÓW W PORUSZANIU SIĘ PO INTERNECIE

po pierwsze - nie piesze sie bez potrzeby duzymi literami
            po drugie - dobre wychowanie nakazuje byc grzecznym i uprzejmym
            po trzecie - jesli sie podaje link, nalezy go podac w ten sposob zeby
            wystarczylo go przekleic do paska adresowego
            po czwarte i dwudzieste osme - jestes beznadziejny tak jak i ta strona
            nie pozdrawiam
            • taddy01 Re: Kluby szaradzistów w Polsce 22.01.03, 11:38

human3 napisał(a):

> po drugie - dobre wychowanie nakazuje byc grzecznym i uprzejmy
              > po czwarte i dwudzieste osme - jestes beznadziejny tak jak i ta strona
              > nie pozdrawiam

Jak widzę jesteś uosobieniem taktu, elegancji i grzeczności. Pobierać nauki
              dobrego wychowania od takiej osoby to czysta przyjemność. Zaniepokoił mnie
              tylko stan Twego zdrowia. Poziom adrenaliny w organiźmie masz stanowczo za
              wysoki. Sprawdź to
              Serdecznie pozdrawiam
        • reptar Re: Kluby szaradzistów w Polsce 18.01.03, 22:18
          human3 napisał(a):

> niestety NIE MA TAKIEJ STRONY

Jak już słusznie zauważył taddy01, taka strona jest.
          Link to neptun-gdansk.w.interia.pl/ .

Niestety, mechanizm, który wyłapuje linki z naszych postów, jest niedoskonały.
          Ja kiedyś też się na tym parzyłem, i dopiero po próbach i błędach nauczyłem się
          pisać linki. Krótko mówiąc chodzi o to, że po adresie strony musi wystąpić
          spacja lub - jeśli adres kończy linijkę tekstu - pusta linia (dodatkowy Enter).
          W przeciwnym razie do linka dokleja się wszystko, np. zamykający nawias, jak
          miało to miejsce w tym przypadku. Zachęcam Cię, żebyś spróbował jeszcze raz
          dostać się na stronę Neptuna, bo warto.
    • reptar Klub szaradzistów w Głogowie 17.01.03, 02:13
      uhuhu napisał:
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=10067&w=4100219&a=4288286

> Mam nadzieję, że już lada moment rozpocznie swoją działalność Głogowski Klub
      > Szaradzistów, i że jeszcze w tym roku uda się zorganizować otwartą imprezę.

No to trzymam kciuki za powodzenie Twojej misji. A nazwa już wymyślona?
      • uhuhu Re: Klub szaradzistów w Głogowie 20.01.03, 07:43
        reptar napisał:

No to trzymam kciuki za powodzenie Twojej misji. A nazwa już wymyślona?

W sobotę 18.01 odbyło się pierwsze zebranie "ojców założycieli". Nazwy nikt na
        razie nie wymyślił, ale to zadanie domowe na kolejne spotkanie. Ludzie już są,
        a to najważniejsze. Teraz jeszcze siedziba i... ruszamy. Impreza w Głogowie
        robi się coraz bardziej prawdopodobna.
    • reptar Grodziski Klub Szaradzistów ''Edyp'' 21.01.03, 20:49
      Przeglądając stare numery „Rozrywki” trafiłem na taką informację:

Dnia 15 czerwca 2002 r. w Grodzisku Mazowieckim miało miejsce rozwiązywanie
      „Krzyżówki-gigant”. Impreza odbyła się na miejscowym deptaku, a zorganizowana
      została przez Grodziski Klub Szaradzistów „Edyp” (...)

A zatem działa w Polsce jeszcze jeden klub dotychczas nie wymieniony w tym wątku
      - grodziski „Edyp”.
      • jw1969 Re: Grodziski Klub Szaradzistów ''Edyp'' 22.01.03, 14:01
        reptar napisał:

> Przeglądając stare numery „Rozrywki” trafiłem na taką informację:
        >
        > Dnia 15 czerwca 2002 r. w Grodzisku Mazowieckim miało miejsce rozwiązywanie
        > „Krzyżówki-gigant”. Impreza odbyła się na miejscowym deptaku, a zor
        > ganizowana
        > została przez Grodziski Klub Szaradzistów „Edyp” (...)
        >
        > A zatem działa w Polsce jeszcze jeden klub dotychczas nie wymieniony w tym
        wątk
        > u
        > - grodziski „Edyp”.

Tak, "Edyp" istnieje już od pewnego czasu. Wydaje mi się, że oficjalnie
        ogłoszono ten fakt na ubiegłorocznej Biesiadzie z Rozrywką, ale mogę się mylić.
        • reptar Bydgoski "Orion" - najstarsza nowość ;-) 30.05.03, 10:20
          "Edyp" stawił się w czterosobowym składzie na VI Biesiadzie. A więc można
          powiedzieć, że działa prężniej niż wiele innych, wymienionych w pierwszym
          rzucie klubów.

A tak przy okazji wyszło jeszcze jedno szydło z worka - klub "Orion"
          z Bydgoszczy. W ogóle o takim nie słyszałem, a tu się okazuje, że nie tylko
          istnieje, ale jeszcze jest najstarszy. Chyba że daleko stałem i źle słyszałem.
          • jw1969 Re: Bydgoski 'Orion' - najstarsza nowość ;-) 30.05.03, 11:13
            Dla mnie to też była niespodzianka. Ciekawe, czy również dla
            redakcji "Rozrywki", która Oriona nie umieściła w zestawieniu klubów w
            Kalendarzu?
          • uhuhu Re: Bydgoski 'Orion' - najstarsza nowość ;-) 30.05.03, 11:46
            hi hi, ja to zbaraniałem słysząc, że w Bydgoszczy istnieje najstarszy klub
            szaradzistów w Polsce. Chociaż "istnieje" to chyba za dużo powiedziane - rzec
            by można "wegetuje", bo nic, ale to nic o nim nie słychać.

Zastanawiam się, czy we Wrocławiu przed paroma laty aby na pewno REAKTYWOWAŁ
            się klub KAMER? Przecież on cały czas istniał, choć przez paręnaście lat nikt
            się z nikim nie spotykał, nikt nie organizował turniejów... :)
            • darzec1964 Re: Bydgoski 'Orion' - najstarsza nowość ;-) 13.05.23, 20:25
              Istnieje i jest aktywny, nawet bardzo aktywny
              www.facebook.com/profile.php?id=100081305810245
    • uhuhu "As" wita was! 20.02.03, 07:35
      Niniejszym informuję, że Głogowski Klub Szaradzistów "As" oficjalnie rozpoczął
      działalność. Spotkania - w każdy drugi czwartek miesiąca o 18.00 w Miejskim
      Ośrodku Kultury w Głogowie - zapraszamy!

uhuhu

(400!)
    • reptar Nowy adres (stron) krakowskiej Agory 18.03.03, 21:08
      Stary adres jest niby wciąż aktualny, ale zeźliłem się ostatnio z powodu
      wyjątkowej nieuchwytności tamtejszego serwera i skopiowałem wszystko w nowe
      miejsce. Teraz chodzi szybciej i może bedzie sprawniej. Ten nowy adres to:

republika.pl/reptar/Agora/Agora.htm
    • reptar Swoją stronę ma też toruński Labirynt 02.06.03, 12:25
      Swoją stronę ma też
      toruński Labirynt

(choć jej twórcy postawili na brzmienie "IKS Internetowy Klub Szaradzistów").
    • darzec1964 Re: Kluby szaradzistów w Polsce 13.05.23, 07:01
      no i najstarszy klub w Polsce
      www.facebook.com/profile.php?id=100081305810245
      • tennickjestniezajety Re: Kluby szaradzistów w Polsce 13.05.23, 08:50
        Ile ma lat?
        • ab-in Re: Kluby szaradzistów w Polsce 13.05.23, 11:36
          Już by mógł emerytem zostać ;) Ale widzę, że na emeryturze rozwinął skrzydła. I tak powinno być.
          Jak widzę w necie, jest z 1956

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka