Dodaj do ulubionych

Jak przegrac DivX 703MB na CD

08.07.03, 09:33
Cześć, mam nagrywarkę do 40x i program Nero5, chcę przegrać divx o pojemności
703 mb na płytkę 800mb bo na krótszą nie wchodzi. Niestety mam problem nawet
z dłuższą płytą, nagrywarka traktuje ją jako 700mb, nawet po przestawieniu
danych w preferencjach nic się nie zmienia. Może ktoś wie jak nagrać taką
pojemność na tą płytę.
Dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 08.07.03, 11:24
      mario_m1 napisał:

> Cześć, mam nagrywarkę do 40x i program Nero5, chcę przegrać divx o pojemności
      > 703 mb na płytkę 800mb bo na krótszą nie wchodzi. Niestety mam problem nawet
      > z dłuższą płytą, nagrywarka traktuje ją jako 700mb

Mam to samo - nawet płyty 870 MB system widzi jako 650 :))
      703 MB spokojnie miesci sie na plytkach 700MB (na niektorych wypalam nawet do
      710, zalezy od plytki)
      Wejdz w Nero > Preferencje > Expert Features
      ustaw max dlugosc CD na 99 min i koniecznie zaptaszkuj opcje "enable overburn
      disk at once"

Teraz mozesz rozpoczac sesje - ale nie z poziomu 'Wizarda" tylko wybierajac
      New Compilation - CD ROM (ISO) - wyskakuje okno gdzie masz zakladki 'Multission'
      'Label' i ostatnia 'Burn' - tam ustawiasz m.in szybksoc i tryb - ro zwijanej
      listy "Write Method" wybierz "Disc-at-Once"

Normalnie uruchamiasz wypalanie - program sygnalizuje ze plyta jest za mala
      (u mnie sie to pokazuje nawet jak jest 870MB) i pyta "Write Overburned CD?"
      wystarczy potwierdzic i reszta bedzie ok.
      • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 08.07.03, 12:57
        franzmaurer napisał:

> mario_m1 napisał:
        >
        > > Cześć, mam nagrywarkę do 40x i program Nero5, chcę przegrać divx o pojemno
        > ści
        > > 703 mb na płytkę 800mb bo na krótszą nie wchodzi. Niestety mam problem naw
        > et
        > > z dłuższą płytą, nagrywarka traktuje ją jako 700mb
        >
        > Mam to samo - nawet płyty 870 MB system widzi jako 650 :))
        > 703 MB spokojnie miesci sie na plytkach 700MB (na niektorych wypalam nawet do
        > 710, zalezy od plytki)
        > Wejdz w Nero > Preferencje > Expert Features
        > ustaw max dlugosc CD na 99 min i koniecznie zaptaszkuj opcje "enable overburn
        > disk at once"
        >
        > Teraz mozesz rozpoczac sesje - ale nie z poziomu 'Wizarda" tylko wybierajac
        > New Compilation - CD ROM (ISO) - wyskakuje okno gdzie masz
        zakladki 'Multission
        > '
        > 'Label' i ostatnia 'Burn' - tam ustawiasz m.in szybksoc i tryb - ro zwijanej
        > listy "Write Method" wybierz "Disc-at-Once"
        >
        > Normalnie uruchamiasz wypalanie - program sygnalizuje ze plyta jest za mala
        > (u mnie sie to pokazuje nawet jak jest 870MB) i pyta "Write Overburned CD?"
        > wystarczy potwierdzic i reszta bedzie ok.
        >
        dzięki za informację, ale nic z tego nie rozumiem, jeśli możesz to napisz po
        polsku to co jest po angielsku, mam polską wersję Nero, a i gdzie jest to New
        Compilation, i co to jest Wizard?
        • mapmuh Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 08.07.03, 18:27
          1. Włącz Nero, jeśli uruchamia się "kreator", zamknij go, podobnie uczyń z oknem nowej kompilacji.
          2. Wejdź w menu plik - preferencje - zakładka ustawienia zaawansowane
          3. Druga od góry opcja: Zezwalaj na overburning... - zaznacz ją, a w okinka wpisz 99 min 59 s
          4. Kliknij nową kompilację, w zakładce ilość sesji na płycie zaznacz sesję pojedynczą zaś w zakładce zapis metodę zapisu DiscAtOnce.
          5. Postępuj tak jak zwykle przygotowując dane do nagrania.
          6. Po wciśnięciu Nagraj pojawi sie ostrzeżenie, że płyta jest zbyt mała i pytanie, czy wykorzystać overburning - kliknij TAK. Wszystko powinno być ok.

Pozdrawiam i polecam czytanie helpów i FAQ.
          • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 09.07.03, 09:50
            mapmuh napisał:

> 1. Włącz Nero, jeśli uruchamia się "kreator", zamknij go, podobnie uczyń z
            okne
            > m nowej kompilacji.
            > 2. Wejdź w menu plik - preferencje - zakładka ustawienia zaawansowane
            > 3. Druga od góry opcja: Zezwalaj na overburning... - zaznacz ją, a w okinka
            wpi
            > sz 99 min 59 s
            > 4. Kliknij nową kompilację, w zakładce ilość sesji na płycie zaznacz sesję
            poje
            > dynczą zaś w zakładce zapis metodę zapisu DiscAtOnce.
            > 5. Postępuj tak jak zwykle przygotowując dane do nagrania.
            > 6. Po wciśnięciu Nagraj pojawi sie ostrzeżenie, że płyta jest zbyt mała i
            pytan
            > ie, czy wykorzystać overburning - kliknij TAK. Wszystko powinno być ok.
            >
            > Pozdrawiam i polecam czytanie helpów i FAQ.

Cześc, zrobiłem wszystko tak jak napisałeś, ale na końcu zamiast pytania, tego
            co podałes maiłem takie: Rozmiar kompilacji jest zbyt duży, aby zapisać ją na
            tym nośniku! Prosze włożyć inny nośnik o większej pojemności.
            I zaraz po ukazaniu się tego komunikatu płyta wysuwa się i tyle z tego
            wychodzi. Pomoc mam niestety po angielsku.
            Pozdrawiam.
            • franzmaurer Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 09.07.03, 10:57
              mario_m1 napisał:

> Cześc, zrobiłem wszystko tak jak napisałeś, ale na końcu zamiast pytania,
              tego
              > co podałes maiłem takie: Rozmiar kompilacji jest zbyt duży, aby zapisać ją na
              > tym nośniku! Prosze włożyć inny nośnik o większej pojemności.
              > I zaraz po ukazaniu się tego komunikatu płyta wysuwa się i tyle z tego
              > wychodzi. Pomoc mam niestety po angielsku.

Jednym słowem dalej masz nie włączony overburning
              Na pewno zrobiłeś to co mapmuh napisał w punktach 2,3 i 4?
              Zaptaszkowane 'zezwalaj na overburning' w opcjach zaawansowanych i ustawiony
              tryb "Disc-at-Once" ??

Może to jakaś starszawa nagrywarka ktora nie pozwala na overburning :(
              Ale chyba większosc daje sobie z tym radę - mnie się parę razy udało wypalić
              nawet "na siłę" - program pokazał że 'session failed' bo miał problem z
              zamknięciem sesji ale okazało się że wszystko jest ok - jeden ostani plik
              zgubił tylko parę ramek :)

Tnij cytaty - plizz :))
              • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 09.07.03, 11:37
                Wszytko zaznaczyłem, tak jak było opisane powyżej, nagrywarka było kupowana
                jekiś m-ąc temu więc nie jest taka stara. A overburning działa, ponieważ jak
                kopiuje płytę i jest zbyt duża to wyświetla mi sie czy włączyć go. A jak chcę
                nagrac pliki z dysku pokazuje się ta informacją co wyżej. Może ja w kreatorze
                wchodze nie w to w co powinienem, bo nadrywałem Cd z danymi, chociaż próbowałem
                z Innye formaty CD i też nic.
                Pozdrawiam
                • franzmaurer Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 09.07.03, 13:00
                  mario_m1 napisał:

> Może ja w kreatorze
                  > wchodze nie w to w co powinienem, bo nadrywałem Cd z danymi,

Nie siedze akurat przy kompie na ktorym mam Nero ale z tego co pamietam to tez
                  nie udalo mi sie wypalic z overburnigiem z poziomu kreatora.
                  Zrob tak - wyłącz Kreator, zamknij nero, otwórz jeszcze raz - powinnos sie
                  pojawic okno dialogowe w ktorym masz po lewej ikonki typu CD ISO, Audio CD,
                  Mixed CD itp - wybierz ISO CD, w zakaładce Burn (nie wiem jak jest w polskiej
                  wersji - moze 'wypal' albo 'nagraj' masz własnie rozwijalna liste z
                  trybem "disc at once' - wybierz to - przejdz do zestawienia kompilacji - wstaw
                  pliki i wcisnij ikonke wypalania - pokaze sie okno zeby potwierdzic wypalanie z
                  overburningiem - musi zadzialac :))
                  • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 09.07.03, 13:57
                    oki, spróbuje
                    • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 09.07.03, 15:30
                      Niestety nic innego się nie dzieje, cały czas ten sam komunikat, i wywala mi
                      płytę. pokombinuje jeszcze ale czarno to widzę. A może trzeba poustawiać coś z
                      tymi poziomami ISO pokombinować.
                      Dzięki za pomoc.
                      • masia27 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 12.07.03, 15:42
                        mario_m1 napisał:

> Niestety nic innego się nie dzieje, cały czas ten sam komunikat, i wywala mi
                        > płytę. pokombinuje jeszcze ale czarno to widzę. A może trzeba poustawiać coś
                        z
                        > tymi poziomami ISO pokombinować.
                        > Dzięki za pomoc.

Ściągnij z internetu update do Nero. Pewnie masz starą wersję, która nie
                        obsługuje płyt o większej pojemności.
                      • postac Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 13.07.03, 09:06
                        mario_m1 napisał:

> Niestety nic innego się nie dzieje, cały czas ten sam komunikat, i wywala mi
                        > płytę. pokombinuje jeszcze ale czarno to widzę. A może trzeba poustawiać coś
                        z
                        > tymi poziomami ISO pokombinować.
                        > Dzięki za pomoc.

Jaką masz nagrywarkę?
                        • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 14.07.03, 09:53
                          Mam Sony CD-RW CRX220E1
                          a wersja oprogramowania to Nero 5.5.9.22 OEM
                          chyba nie jest taka stara z tego co wiem to 18.07 wychodzi dopiero 6
                          • postac Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 14.07.03, 12:54
                            mario_m1 napisał:

> Mam Sony CD-RW CRX220E1
                            > a wersja oprogramowania to Nero 5.5.9.22 OEM
                            > chyba nie jest taka stara z tego co wiem to 18.07 wychodzi dopiero 6

Spróbuj uaktualnić bios napędu

www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=3026023426
                            albo, sprawdź dokładnie ustawienia Nero i porównaj z tym:

www.cdrinfo.pl/cdr/porady/howto/index.php3?sm=nero
                            Pzdr

• mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 14.07.03, 13:05
                              Oki, sprawdzę, ale powiedz mi jeszcze czy zapisywać jako "Płyta z danymi" czy w
                              innej opcji.
                              • postac Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 14.07.03, 16:29
                                mario_m1 napisał:

> Oki, sprawdzę, ale powiedz mi jeszcze czy zapisywać jako "Płyta z danymi" czy
                                w
                                >
                                > innej opcji.

Jako płyta z danymi
                                • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 15.07.03, 09:41
                                  Biosu bałem się zgrywać, a ustawienia w nagrywarce są i były takie jak na tej
                                  stronie, niestety nagranie dalej jest niemożliwe.
                                  Chcę jeszcze spróbować na innej nagrywarce Samsung IDE-CD R/RW 4x4x24 z
                                  programem WinOnCd 3.6 tylko musze jakis upgrate z nowszą wersją zainstalować,
                                  może tam się uda.
                                  Dzięki za pomoc.
                                  • teufel Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 15.07.03, 13:33
                                    Też mam takie problemy, 2 razy mi się udało z overburningiem, ale później już
                                    nie.
                                    • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 16.07.03, 13:59
                                      teufel napisał:

> Też mam takie problemy, 2 razy mi się udało z overburningiem, ale później już
                                      > nie.

no właśnie i nie wiadomo co z tym zrobić
                                      • socka2 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 22.07.03, 16:25
                                        :))) a mi sie udalo - zrobilam tak, jak podpowiedzial mi postac - zgrywam nawet
                                        filmy z tekstami -lacznie 750 na plyty 700 MB. Czasem tez sie wysuwa plyta, ale
                                        jak pokombinuje to wszystko jest OK. POstac - dzieki!!!!
                                        • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 22.07.03, 20:06
                                          socka2 napisała:

> :))) a mi sie udalo - zrobilam tak, jak podpowiedzial mi postac - zgrywam nawet
                                          >
                                          > filmy z tekstami -lacznie 750 na plyty 700 MB. Czasem tez sie wysuwa plyta, ale
                                          >
                                          > jak pokombinuje to wszystko jest OK. POstac - dzieki!!!!

no to gratuluję,ja niestety dalej nie mogę
                                          pozdrawiam
                                          • postac Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 22.07.03, 20:56
                                            mario_m1 napisał:

> socka2 napisała:
                                            >
                                            > > :))) a mi sie udalo - zrobilam tak, jak podpowiedzial mi postac - zgrywam
                                            > nawet
                                            > >
                                            > > filmy z tekstami -lacznie 750 na plyty 700 MB. Czasem tez sie wysuwa plyta
                                            > , ale
                                            > >
                                            > > jak pokombinuje to wszystko jest OK. POstac - dzieki!!!!
                                            >
                                            > no to gratuluję,ja niestety dalej nie mogę
                                            > pozdrawiam

Mario......są dwa rozwiązania:

1. Coś jednak źle robisz - możliwe do usunięcia po sprawdzeniu wszystkiego od
                                            początku do końca na spokojnie

2. Twoja nagrywarka nie obsługuje Overburning'u - marne szanse na nagrywanie

PZDR
                                        • postac Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 22.07.03, 20:54
                                          socka2 napisała:

> :))) a mi sie udalo - zrobilam tak, jak podpowiedzial mi postac - zgrywam
                                          nawet
                                          >
                                          > filmy z tekstami -lacznie 750 na plyty 700 MB. Czasem tez sie wysuwa plyta,
                                          ale
                                          >
                                          > jak pokombinuje to wszystko jest OK. POstac - dzieki!!!!

Bardzo proszę....cieszę się, że mogłem pomóc. Z tego co widzę to i z płytami
                                          większymi niż 750 Mb nie będziesz miała problemu

PZDR
                                          • mario_m1 Re: Jak przegrac DivX 703MB na CD 25.07.03, 14:18
                                            Wiecie co, jestem w szoku udało mi się nagrać, 703 mg na 800mb płytę, ale dobre
                                            i to. Na 700 niestety nie weszła, cóż może coś nie tak jest z tymi płytami co
                                            posiadam, a próbowałem na Verbatimach. Dziękuję wszystkim którzy przyczynili
                                            się do tego, że w końcu udało sie.
                                            Pozdrawiam,
                                            Cześć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka