Dodaj do ulubionych

Wloskie obywatelstwo.

08.06.03, 07:53
Czy ktos z Was staral sie kiedys o włoskie obywatelstwo?
Moja zona ma obywatelstwo włoskie i kanadyjskie, ja mam polskie i
kanadyjskie. Mieszkamy w Kanadzie. Planuje zlozyc podanie w konsulacie w
Kanadzie. Kto wie jakie sa wymagania? Znojomosc jezyka? Ile czasu to trwa?
Napiszcie wszystko co wiecie na ten temat.
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • dorrit Re: Wloskie obywatelstwo. 09.06.03, 12:04
      Ja skladalam podanie, ale we Wloszech, w Prefekturze. Najlepiej spytaj sie we
      wloskim konsulacie o procedure. Oprocz podania jest sporo zalacznikow, ale na
      szczescie wiele wloskich dokumentow obecnie moze zastapic oswiadczenie, tak ze
      mnie do dostarczenia zostawalo: zaswiadczenie z Casellario giudiziale
      (odpowiednik polskiego swiadectwa niekaralnosci) i zaswiadczenie o braku
      zobowiazan sadowych (carichi pendenti).
      Z Polski trzeba miec odpis zupelny aktu urodzenia oraz swiadectwo niekaralnosci
      (wydaje Centralny Rejestr Skazanych w Min. Sprawiedliwosci na Al.
      Solidarnosci). Musza byc zalegalizowane przez polski konsulat. Byl moment, gdy
      sie zmienily przepisy i oba polskie dokumenty musialy byc legalizowane przez
      wloski konsulat w Warszawie (albo w Krakowie), wiec widzisz, ze sam sie musisz
      dowiedziec, jak jest teraz.
      Bedac malzonkiem Wloszki mozna skladac po slubie, po 6 miesiacach od uzyskania
      zameldowania we Wloszech (residenza) albo po 3 latach od malzenstwa, jesli
      mieszkalo sie za granica.
      Wg wloskiego prawa maja max 2 lata na przyznanie (lub odmowe) dania
      obywatelstwa.
      pozdr
      • magda1306 Re: Wloskie obywatelstwo. 11.06.03, 21:27
        dorrit napisała:

> Ja skladalam podanie, ale we Wloszech, w Prefekturze. Najlepiej spytaj sie
        we
        > wloskim konsulacie o procedure. Oprocz podania jest sporo zalacznikow, ale
        na
        > szczescie wiele wloskich dokumentow obecnie moze zastapic oswiadczenie, tak
        ze
        > mnie do dostarczenia zostawalo: zaswiadczenie z Casellario giudiziale
        > (odpowiednik polskiego swiadectwa niekaralnosci) i zaswiadczenie o braku
        > zobowiazan sadowych (carichi pendenti).
        > Z Polski trzeba miec odpis zupelny aktu urodzenia oraz swiadectwo
        niekaralnosci
        >
        > (wydaje Centralny Rejestr Skazanych w Min. Sprawiedliwosci na Al.
        > Solidarnosci). Musza byc zalegalizowane przez polski konsulat. Byl moment,
        gdy
        > sie zmienily przepisy i oba polskie dokumenty musialy byc legalizowane przez
        > wloski konsulat w Warszawie (albo w Krakowie), wiec widzisz, ze sam sie
        musisz
        > dowiedziec, jak jest teraz.
        > Bedac malzonkiem Wloszki mozna skladac po slubie, po 6 miesiacach od
        uzyskania
        > zameldowania we Wloszech (residenza) albo po 3 latach od malzenstwa, jesli
        > mieszkalo sie za granica.
        > Wg wloskiego prawa maja max 2 lata na przyznanie (lub odmowe) dania
        > obywatelstwa.
        > pozdr

Ja bede skladac jutro. Podanie rzeczywiscie sklada sie w Prefekturze. Jakie
        dokumenty sa potrzebne zalezy o dziwo nie od przepisow regulujacych prawo we
        Wloszech, ale czesto gesto od 'widizi mi sie' danej Prefektury. Ja musialam
        zalaczyc:
        1. Wypelnione podanie (ze 4 strony)
        2. Zaswiadczenie o niekaralnosci z Polski (adres podala wyzej Dorrit).
        Zaswiadczenie musi byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego,
        podstemplowane w MSZ i zalegalizowane przez UWAGA! Ambasade Wloska w Polsce.
        3. Odpis zupelny aktu urodzenia - to samo co wyzej czyli tlumaczenie, MSZ +
        legalizacja

Znaczek za 10 Euro + fotokopia wszystkich dokumentow razy dwa. To wszystko.
        • makda do magdyP- 19.06.03, 09:59
          • makda Re: do magdyP-ups, sorry, cos pokrecilam 19.06.03, 10:00
            Sluchaj, a czy moglabys mi powiedziec, gdzie dokladnie wydaja to zaswiadczenie
            o niekarlanosci? Bo na stronie Min Sprawiedliwosci czytalam co o Alei Szucha, a
            nie o Alei Solidarnosci (to tam, gdzie Sady?)
            • aani Re: do magdyP-ups, sorry, cos pokrecilam 19.06.03, 14:12
              makda napisała:

> Sluchaj, a czy moglabys mi powiedziec, gdzie dokladnie wydaja to
              zaswiadczenie
              >
              > o niekarlanosci?
              Ja też nie jestem magdaP, ale załatwiałam niedawno świadectwo niekaralności
              dla kuzyna, właśnie dla celów uzyskania obywatelstwa włoskiego.
              W siedzibie sądu wojewódzkiego, właściwego dla miejsca zamieszkania. Jeśli nie
              osobiście, potrzebne jest oczywiście upoważnienie.
              Swiadectwo niekaralności + odpis aktu urodzenia muszą być najpierw
              potwierdzone w MSZ, potem tłumacz przysięgły i ambasada włoska.
        • dorrit Re: Wloskie obywatelstwo. 19.06.03, 13:46
          Nie jestem co prawda Magda P, ale odpowiadam: Ministerstwo Sprawiedliwosci jest
          na Alei Solidarnosci (chyba nr 127, ale juz nie pamietam); natomiast na Alei
          Szucha jest Ministerstwo Spraw Zagranicznych, ale wejscie do biura legalizacji
          jest od strony bocznej ulicy - z lewej, patrzac na glowne wejscie do MSZ na
          Szucha. Gdy sa potrzebne znaczki skarbowe, to mieli je m.in. w kiosku wewnatrz
          Ministerstwa Edukacji, ktore stoi obok MSZ...
          powodzenia
          • makda Re: Wloskie obywatelstwo. 19.06.03, 14:59
            Ok, WIELKIE dzieki za informacje. Jeszcze spytam: jak dlugo sie czeka na
            wydanie tego zaswiadczenia? A moze daja od reki?

Co do bioura legalizacji MSZ: nie jest juz ani na Szucha, ani na ulicy obok,
            tylko na Tynieckiej na Mokotowie. O, tak zeby ludziom bylo latwiej ;-)
            • garofano73 Re: Wloskie obywatelstwo. 19.06.03, 21:30
              Makda, legalizacja 'na bank' na Tyneckiej, bo sama tam bylam 2 tygodnie temu.
              A co do zaswiadczenia o niekaralnosci, to w maju moja kolezanka byla na
              Zwyciezcow (Praga), bo ponoc ostatnio tam sie przeniesli, i dostala to od reki!
              Powodzenia i pozdrawiam serdecznie!
              • magda1306 Re: Wloskie obywatelstwo. 19.06.03, 21:44
                Oh, chyba sie spoznilam z odpowiedzia :(
                Ale potwierdzam na 100%

MSZ gdzie legalizuja tlumaczenia i dokumenty znajduje sie na Tynieckiej.
                Bardzo wygodny dojazd metrem. Wysiadasz na Wierzbnie czy jak tam sie nazywa ta
                stacja.
                Natomiast swiadectwo o niekaralnosci wydaja od reki. Trzeba czekac tylko jesli
                jest kolejka. Mi to zajelo z 10 minut. Trzeba zaplacic chyba z 50 PLN za
                znaczki do nabycia tez na miejscu.
                Biuro rzeczywiscie przeniesli... (garofano ma zdaje racje). Dojazd jest
                kiepawy. Dojezdzaja tam ze 2 autobusy i potem trzeba jeszcze sie przejsc
                kawalek, ale czego sie nie robi dla celow wyzszych. W zwiazku z tym ODRADZAM
                wybieranie sie do Sadu na Al. SOLIDARNOSCI bo to strata czasu. Lepiej
                zadzwonic i zapytac sie o dokladny adres. Ja tak wlasnie zrobilam - tzn. cala
                wyprawa na Solidarnosci, stanie w kolejce po to by sie dowiedziec, ze mam
                jechac na drugi koniec Warszawy.
                • makda Re: Wloskie obywatelstwo. 20.06.03, 09:35
                  Dzieki wielkie, jestescie niezawodne!!
                  Na Tynieckiej to ja juz jestem niemal zadomowiona, bo dokladnie rok temu
                  legalizowalam tam milion dokumentow do slubu i na uczelnie.

Co do Sadu to kiepsko, bo ja teraz bede w Warszawie bez samochodu, a Prage znam
                  slabo, ale jakos sobie poradze... Blee, juz mi niedobrze na mysl o kolejnej
                  wycieczce po urzedach w Warszawie...
                  • fresa1 Re: Wloskie obywatelstwo. 20.06.03, 11:38
                    zaswaidczenie o niekaralności wydają na Saskiej Kępie na Zwycięzców (blisko
                    rogu Saskiej). Dostajesz tego samego dnia, ja czekałam ok 40 min.
        • mister999 Re: Wloskie obywatelstwo. 12.07.03, 05:57
          magda1306 napisała:

> dorrit napisała:
          >
          > > Ja skladalam podanie, ale we Wloszech, w Prefekturze. Najlepiej spytaj sie
          >
          > we
          > > wloskim konsulacie o procedure. Oprocz podania jest sporo zalacznikow, ale
          >
          > na
          > > szczescie wiele wloskich dokumentow obecnie moze zastapic oswiadczenie, ta
          > k
          > ze
          > > mnie do dostarczenia zostawalo: zaswiadczenie z Casellario giudiziale
          > > (odpowiednik polskiego swiadectwa niekaralnosci) i zaswiadczenie o braku
          > > zobowiazan sadowych (carichi pendenti).
          > > Z Polski trzeba miec odpis zupelny aktu urodzenia oraz swiadectwo
          > niekaralnosci
          > >
          > > (wydaje Centralny Rejestr Skazanych w Min. Sprawiedliwosci na Al.
          > > Solidarnosci). Musza byc zalegalizowane przez polski konsulat. Byl moment,
          >
          > gdy
          > > sie zmienily przepisy i oba polskie dokumenty musialy byc legalizowane prz
          > ez
          > > wloski konsulat w Warszawie (albo w Krakowie), wiec widzisz, ze sam sie
          > musisz
          > > dowiedziec, jak jest teraz.
          > > Bedac malzonkiem Wloszki mozna skladac po slubie, po 6 miesiacach od
          > uzyskania
          > > zameldowania we Wloszech (residenza) albo po 3 latach od malzenstwa, jesli
          >
          > > mieszkalo sie za granica.
          > > Wg wloskiego prawa maja max 2 lata na przyznanie (lub odmowe) dania
          > > obywatelstwa.
          > > pozdr
          >
          >
          > Ja bede skladac jutro. Podanie rzeczywiscie sklada sie w Prefekturze. Jakie
          > dokumenty sa potrzebne zalezy o dziwo nie od przepisow regulujacych prawo we
          > Wloszech, ale czesto gesto od 'widizi mi sie' danej Prefektury. Ja musialam
          > zalaczyc:
          > 1. Wypelnione podanie (ze 4 strony)

O co pytaja na tych 4 stronach? Czy trzeba podanie jakos uzasadnic?
          I inna sprawa, czy brak znajomosci jezyka ma wplyw na decyzje?
          Dzieki za wszystkie informacje.
          • dorrit Re: Wloskie obywatelstwo. 14.07.03, 09:17
            Podanie jest w jez. wloskim, nie ma punktu z pytaniem o znajomosc jezyka ani
            punktu typu "uzasadnij podanie". Tu nie ma, jak w USA, egzaminu z wloskiego.
            Przepisy powinienes znalezc na stronach wloskiego ministerstwa spraw wewn.:
            www.mininterno.it, tylko trzeba, pamietam, niezle szukac w linkach. Nie wiem,
            czy maja wersje angielska. pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka