margala 20.12.05, 09:01 sadzicie o tych imionach bohaterów przygód Mikołajka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 15:17 Są świetne ! Ale czy takie imiona rzeczywiście są nadawane w kraju, w którym powstał Mikołajek, czy to tylko wybujała fantazja autora/autorów ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 15:42 Rufus to moim zdaniem imię w pełni zasługujące na to, żeby je nadawać cześciej. Ew. jeszcze Kleofas. Maksencjusz to imię wprawdzie bardzo oryginalne, ale nie budzi skojarzeń i miałoby szansę w sprzyjających warunkach na spopularyzowanie się. Sam Mikołaj też od jakiegoś czasu jest bardzo popularny i być może w dużej mierze dzięki "Przygodom Mikołajka". Natomiast Alcest i Ananiasz budzą dzięki Mikołajkowi zbyt silne skojarzenia. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18126231&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 18:01 heheh teraz kończymy ostatnie z przygód Mikołajka(ze starej serii) No i była konsternacja jak pojawiła się w książce dość niesforny Kryspin. Moje dziecko nie chciało tego w żaden sposób zaakceptować. Przez kilka dni mówił,że zmieni imię P.S Aktualnie wrócił do Kryspina Imiona są niezmiemskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 19:00 to nadaje tym opowiadaniom smaczek i za to je lubie. jakiś czas temu widzialam dziwne tlumaczenie ktoregos z tych imion w angielskiej wersji, wrzucę jak sprawdzę Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 16:07 Chyba jestem na tym forum wyjątkiem, bo nie czytałam Mikołajka))) A imiona, poza Rufusem, też niespecjalnie mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 16:36 rycheza napisała: > Chyba jestem na tym forum wyjątkiem, bo nie czytałam Mikołajka))) Też tego nie czytałam (tzn. miałam jedynie fragmenty Mikołajka w podręczniku w podstawówce, ale nie zachęciły mnie jakoś do sięgnięcia po książkę), ale myślę, że imiona są świetne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 18:41 Rychezo - koniecznie musisz to nadrobic Mam na myśli oczywiście lekturę Mikołajka -- Trudno zrozumieć, o co Arystoteles sobie chodzi. (Jarosław Olesiak) Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:09 Chyba powinnam - chociażby dla imion Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:35 Mam dla Ciebie coś na zachętę eko-fan.waw.pl/gimnast.htm Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:40 Zabieram się do lektury Pozdrawiam i życzę miłego wieczowu. R. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:48 Pozdrawiam wzajemnie i nie zapomnij napisać o wrażeniach Odpowiedz Link Zgłoś
wake Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 20:01 Ja swojego synka nazwałam Mikołajek i to z MIŁOŚCI do książki mojego dzieciństwa. NO i oczywiście mam nadzieję, że mój Mikołajek będzie takim samym równiachą jak jego książkowy imiennik Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 20:35 Bardzo podoba mi się imię Mikołaj, ale obecnie jest dla mnie zbyt popularne. Ze szkolnych kolegów Mikołajka chyba nie wybrałabym żadnego imienia, no może ostatecznie Godfryd (ale nie dla mojego dziecka). Natomiast bardzo podobają mi się imiona chłopców z wakacji: Błażej i Kosma. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinka_usenet Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 20:54 Uwielbiam "Mikolajka". A po francusku chlopaki (i dziewczynka) nazywaja sie tak (latwo zagadnac, kto jest kto ): * Nicolas * Clotaire * Alceste * Eudes * Geoffroy * Agnan * Joachim * Maixent * Rufus * Marie-Edwige W wersji niemieckief Rufus to Roland (to chyba nie jest to samo imie?), Alcest - Otto, Ananiasz - Adalbert, a Euzebiusz - Franz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 21:04 A my doszliśmy jakiś czas temu na forum, że: - Geoffroy to Galfryd, a nie Gotfryd - Agnan to Anian, a nie Ananiasz - Eudes to Odon, a nie Euzebiusz - Clotaire to Chlotar/Lotar, a nie Kleofas Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 30.07.06, 10:25 Nawiasem mówiąc, Kleofas zaczął ostatnio strasznie za mną chodzić I jest to imię, które może pasować do tzw. prostych nazwisk, np. Kleofas Wrona. Odpowiedz Link Zgłoś
agna33 Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 23:24 Kiedy pierwszy raz czytałam tę książkę, to na początku wydały mi sie dziwne. Teraz uważam, że są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.01.06, 08:43 Urodziny Buni ujawniły imiona cioć i wujków Mikolaja: Matylda ,Marlena,Donata ,Amelia,Sylwiusz,Eugeniusz,Klaudiusz oraz jego kuzynów :Roch ,Lambert , Eligiusz i kuzynki :Klarysa . Z tej puli imion wybieram Lamberta)) I czytam dalej najnowszego Mikołajaka Odpowiedz Link Zgłoś
wake Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.01.06, 13:04 A ja najnowsze przygody Mikołajka czytam razem z moim małym Mikołajkiem))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.06.06, 21:30 bea-sjf napisała: > Z tej puli imion wybieram Lamberta)) Lambert świetny jest )) A Roch? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.06.06, 21:45 Roch mi się kojarzy silnie z wierszem Brzechwy i to mej biednej głowie wystarczy by nie było brane pod uwagę dla moich dzieci ,ale u kogoś ...czemu nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka4 Ile jest części "Mikołajka"?? 20.01.06, 13:39 Czytałam: "Mikołajek na wakacjach" "Rekreacje Mikołajka" "Mikołajek i inne chłopaki" Są jeszcze inne?? ))) Odpowiedz Link Zgłoś
wake Re: Ile jest części "Mikołajka"?? 20.01.06, 17:01 Tak, niedawno wyszły "Nowe przygody Mikołajka" wyd. Znak Bardzo polecamy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ile jest części "Mikołajka"?? 20.01.06, 18:46 Tak - oprócz nowych przygód Mikołajka jest jeszcze "Joachim ma kłopoty". Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Ile jest części "Mikołajka" 5 części 30.07.06, 19:24 lub "Mikołajek ma kłopoty " wersja z Joachimem jest stara Chronologicznie Rekreacje Mikolajka (1964 ) - ale zawierało tez tom Mikołajek ! Mikolajek i inne chlopaki (1979) Wakacje Mikolajka (1980) Joachim ma klopoty (1982) = późniejsze Mikołajek ma kłopoty Nowe przygody Mikołajka Odpowiedz Link Zgłoś