Dodaj do ulubionych

Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus....

20.12.05, 09:01
sadzicie o tych imionach bohaterów przygód Mikołajka?
Obserwuj wątek
    • theodorka Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 15:17
      Są świetne smile!

Ale czy takie imiona rzeczywiście są nadawane w kraju, w którym powstał
      Mikołajek, czy to tylko wybujała fantazja autora/autorów smile?
    • gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 15:42
      Rufus to moim zdaniem imię w pełni zasługujące na to, żeby je nadawać cześciej.
      Ew. jeszcze Kleofas. Maksencjusz to imię wprawdzie bardzo oryginalne, ale nie
      budzi skojarzeń i miałoby szansę w sprzyjających warunkach na spopularyzowanie
      się. Sam Mikołaj też od jakiegoś czasu jest bardzo popularny i być może w dużej
      mierze dzięki "Przygodom Mikołajka".

Natomiast Alcest i Ananiasz budzą dzięki Mikołajkowi zbyt silne skojarzenia.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18126231&v=2&s=0
      • pasik Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 18:01
        heheh teraz kończymy ostatnie z przygód Mikołajka(ze starej serii)
        No i była konsternacja jak pojawiła się w książce dość niesforny Kryspin.
        Moje dziecko nie chciało tego w żaden sposób zaakceptować.
        Przez kilka dni mówił,że zmieni imięsmile

P.S Aktualnie wrócił do Kryspinasmile
        Imiona są niezmiemskie.
    • mankencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.12.05, 19:00
      to nadaje tym opowiadaniom smaczek smile i za to je lubie. jakiś czas temu
      widzialam dziwne tlumaczenie ktoregos z tych imion w angielskiej wersji, wrzucę
      jak sprawdzę
    • rycheza Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 16:07
      Chyba jestem na tym forum wyjątkiem, bo nie czytałam Mikołajkasmile))) A imiona,
      poza Rufusem, też niespecjalnie mi się podobają.
      • theodorka Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 16:36
        rycheza napisała:

> Chyba jestem na tym forum wyjątkiem, bo nie czytałam Mikołajkasmile)))

Też tego nie czytałam (tzn. miałam jedynie fragmenty Mikołajka w podręczniku w
        podstawówce, ale nie zachęciły mnie jakoś do sięgnięcia po książkę), ale myślę,
        że imiona są świetne smile
      • gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 18:41
        Rychezo - koniecznie musisz to nadrobic smile Mam na myśli oczywiście lekturę
        Mikołajka smile

--
        Trudno zrozumieć, o co Arystoteles sobie chodzi.
        (Jarosław Olesiak)
        • rycheza Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:09
          Chyba powinnam - chociażby dla imionsmile
          • gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:35
            Mam dla Ciebie coś na zachętę wink

eko-fan.waw.pl/gimnast.htm
            • rycheza Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:40
              Zabieram się do lekturysmile Pozdrawiam i życzę miłego wieczowu. R.
              • gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 21.12.05, 19:48
                Pozdrawiam wzajemnie i nie zapomnij napisać o wrażeniach wink
                • wake Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 20:01
                  Ja swojego synka nazwałam Mikołajek i to z MIŁOŚCI do książki mojego
                  dzieciństwa. NO i oczywiście mam nadzieję, że mój Mikołajek będzie takim samym
                  równiachą jak jego książkowy imiennik
                  • scarbonka Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 20:35
                    Bardzo podoba mi się imię Mikołaj, ale obecnie jest dla mnie zbyt popularne. Ze
                    szkolnych kolegów Mikołajka chyba nie wybrałabym żadnego imienia, no może
                    ostatecznie Godfryd (ale nie dla mojego dziecka). Natomiast bardzo podobają mi
                    się imiona chłopców z wakacji: Błażej i Kosma.
    • malwinka_usenet Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 20:54
      Uwielbiam "Mikolajka". A po francusku chlopaki (i dziewczynka) nazywaja sie tak
      (latwo zagadnac, kto jest kto wink):
      * Nicolas
      * Clotaire
      * Alceste
      * Eudes
      * Geoffroy
      * Agnan
      * Joachim
      * Maixent
      * Rufus
      * Marie-Edwige

W wersji niemieckief Rufus to Roland (to chyba nie jest to samo imie?), Alcest -
      Otto, Ananiasz - Adalbert, a Euzebiusz - Franz smile
      • gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 21:04
        A my doszliśmy jakiś czas temu na forum, że:
        - Geoffroy to Galfryd, a nie Gotfryd
        - Agnan to Anian, a nie Ananiasz
        - Eudes to Odon, a nie Euzebiusz
        - Clotaire to Chlotar/Lotar, a nie Kleofas

smile
        • gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 30.07.06, 10:25
          Nawiasem mówiąc, Kleofas zaczął ostatnio strasznie za mną chodzić wink I jest to
          imię, które może pasować do tzw. prostych nazwisk, np. Kleofas Wrona.
    • agna33 Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.01.06, 23:24
      Kiedy pierwszy raz czytałam tę książkę, to na początku wydały mi sie dziwne.
      Teraz uważam, że są świetne.
    • bea-sjf Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.01.06, 08:43
      Urodziny Buni ujawniły imiona cioć i wujków Mikolaja:
      Matylda ,Marlena,Donata ,Amelia,Sylwiusz,Eugeniusz,Klaudiusz
      oraz jego kuzynów :Roch ,Lambert , Eligiusz i kuzynki :Klarysa .
      Z tej puli imion wybieram Lambertasmile)) I czytam dalej najnowszego Mikołajakasmile
      • wake Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 20.01.06, 13:04
        A ja najnowsze przygody Mikołajka czytam razem z moim małym Mikołajkiemsmile)))))))
      • gaudencja Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.06.06, 21:30
        bea-sjf napisała:

> Z tej puli imion wybieram Lambertasmile))

Lambert świetny jest smile)) A Roch? smile
        • bea-sjf Re: Ananiasz, Alcest, Kleofas, Maksencjusz, Rufus 19.06.06, 21:45
          Roch mi się kojarzy silnie z wierszem Brzechwy i to mej biednej głowie
          wystarczy by nie było brane pod uwagę dla moich dzieci ,ale u kogoś ...czemu
          nie ?
    • juleczka4 Ile jest części "Mikołajka"?? 20.01.06, 13:39
      Czytałam:
      "Mikołajek na wakacjach"
      "Rekreacje Mikołajka"
      "Mikołajek i inne chłopaki"

Są jeszcze inne?? smile)))
      • wake Re: Ile jest części "Mikołajka"?? 20.01.06, 17:01
        Tak, niedawno wyszły "Nowe przygody Mikołajka" wyd. Znak
        Bardzo polecamy
      • gaudencja Re: Ile jest części "Mikołajka"?? 20.01.06, 18:46
        Tak - oprócz nowych przygód Mikołajka jest jeszcze "Joachim ma kłopoty".
        • pasik Re: Ile jest części "Mikołajka" 5 części 30.07.06, 19:24
          lub "Mikołajek ma kłopoty "
          wersja z Joachimem jest stara

Chronologicznie
          Rekreacje Mikolajka (1964 ) - ale zawierało tez tom Mikołajek !
          Mikolajek i inne chlopaki (1979)
          Wakacje Mikolajka (1980)
          Joachim ma klopoty (1982) = późniejsze Mikołajek ma kłopoty

Nowe przygody Mikołajka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.