Dodaj do ulubionych

Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen ziemie.

29.09.05, 20:09
Podobno na jednej z ostatnich sesji powaitu radni głosowali nad uchwałą
Wicestarosty Kowalskiego o sprzedaży na Pażniewie przy torach PKP pięknych
terenów wielkości 3.5ha czyli 35 000 m2 za jedyne 248tys.zł. Na szczęście
radni tego nie przegłosowali bo niektórzy z nich stwierdzili, że wolą to sami
kupić niż sprzedawać obcym. Zobaczymy jak się sprawa potoczy dalej. Jak
blisko stąd do ZANA i MAXIMUSA.
Obserwuj wątek
    • stynka2005 Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 29.09.05, 20:30
      Tak byłam na tej radzie, był też poseł Oksiuta :) czy to ty?
      Rzeczywiście był taki wątek. W sumie to przykre bo za 248tys zł nawet 1000m2 w
      Komorowie sie nie kupi. A tu takie coś. Czy oni myślą, że ludzie są aż takimi
      debilami. Ciekawe czy kablówka to pokaże...
    • vglodz Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 29.09.05, 22:43
      Ta sprawa wydaje się tylko potwierdzać to, co napisał chyba już kilka miesięcy
      temu na tym forum ZANOWSKI (wątek został przez nowego uczestnika tego forum
      "odgrzany" wczoraj, więc jest gdzieś na czołowce).
      Potwierdza ona tylko filozofię (przepraszam za słowo, ale nie przychodzi mi nic
      innego do głowy) władz powiatu - zniszczyć lub zlikwidować coś, żeby mozna było
      to później sprzedać (najczęściej za bezcen).
      Przykłady?
      1. Likwidacja liceum Zana - próba podjęta, ale wobec zdecydowanej i zgodnej
      reakcji środowiska pruszkowskiego nie zrealizowana,
      2. Likwidacja szkoły rolniczej w Pszczelinie - zrealizowana. Pozostało
      kilkadziesiąt hektarów ziemi w Brwinowie (po obu stronach trasy 719 i
      Parzniewie. To niewielki kawałek tej ostatniej ziemi chciał sprzedać Zarząd
      Powiatu, a wnioskował w tej sprawie wicestarosta Kowalski. Na szczęście radni
      (co by o nich nie mowić) nie dopuścili do jawnego przekrętu.
      3. Sprzedaż jednostki wojskowej w Ruścu-Kajetanach. Za ile pójdzie nieruchomość
      wyceniona (co wyczytałem ze strony powiatu) na 3 mln zł? Jak poszło z
      rokowaniami? I czy starosta Kowalski negocjował równie skutecznie cenę jak w
      Parzniewie?
      4. Sprzedaż przychodni w Brwinowie. Transakcja zrealizowana, choć płatności w
      ratach.
      5. Dzierżawa za bezcen starego budynku szpitala, sprzedaż części ziemi
      szpitalnej. Na razie idea nie zrealizowana, choć starania były już tuż tuz od
      zakończenia.
      Jak z tego wynika "gospodarność" władz powiatu koncentruje się na tym, co
      jeszcze uda sie sprzedać, a nie na tym, co można jeszcze dla powiatu uzyskać.
      • sofanes Ludzie, troche obiektywizmu !!! 29.09.05, 23:37
        Ja znowu walcze z wiatrakami, choc moze rzeczywiscie lepiej takie watki
        omijac...mam ten komfort, ze sobie patrze obiektywnie, i niniejszy post mi sie
        wydaje dziwaczny...

> Przykłady?
        > 1. Likwidacja liceum Zana - próba podjęta, ale wobec zdecydowanej i zgodnej
        > reakcji środowiska pruszkowskiego nie zrealizowana,

Co to znaczy, ze niezrealizowana ? To juz cos postanowione ? Jak to reakcje
        srodowiska pruszkowskiego ? A kto podejmuje decyzje o likwidacji szkoly, Rada
        Powiatu ? To kto jak glosowal ?

> 2. Likwidacja szkoły rolniczej w Pszczelinie - zrealizowana. Pozostało
        > kilkadziesiąt hektarów ziemi w Brwinowie (po obu stronach trasy 719 i
        > Parzniewie. To niewielki kawałek tej ostatniej ziemi chciał sprzedać Zarząd
        > Powiatu, a wnioskował w tej sprawie wicestarosta Kowalski. Na szczęście radni
        > (co by o nich nie mowić) nie dopuścili do jawnego przekrętu.

Poza Twoim, vglodzu twierdzeniem, skad ja mam wiedziec, ze to byl jawny
        przekret ? Szkoly rolnicze nie sa ostoja nowoczesnosci, a moze sprzedaz
        przynioslaby pieniadze na inne inwestycje ?

> 3. Sprzedaż jednostki wojskowej w Ruścu-Kajetanach. Za ile pójdzie
        nieruchomość
        > wyceniona (co wyczytałem ze strony powiatu) na 3 mln zł? Jak poszło z
        > rokowaniami? I czy starosta Kowalski negocjował równie skutecznie cenę jak w
        > Parzniewie?

No wlasnie ? A odpowiedzi na te pytania to kiedy i gdzie ?

> 4. Sprzedaż przychodni w Brwinowie. Transakcja zrealizowana, choć płatności w
        > ratach.

A to ja znowu nie wiem, to zle czy dobrze ? A jak to wplynie na zycie
        pruszkowian ?

> 5. Dzierżawa za bezcen starego budynku szpitala, sprzedaż części ziemi
        > szpitalnej. Na razie idea nie zrealizowana, choć starania były już tuż tuz od
        > zakończenia.

Co to znaczy, za bezcen ? Odrzucono lepsze oferty ? Czyje starania, czyje
        konowania ?

> Jak z tego wynika "gospodarność" władz powiatu koncentruje się na tym, co
        > jeszcze uda sie sprzedać, a nie na tym, co można jeszcze dla powiatu uzyskać.

Ja tam nie wiem, ale przedstawiasz sprawy w taki sposob, ze wybacz, ale
        spodziewam sie, ze zaraz zaproponujesz jedynego sprawiedliwego, ktory nie
        bedzie robil tych strasznych rzeczy (tylko jakich, bo poslugujesz sie
        sformulowanianmi dosyc ogolnymi...?)
        • josip_broz_tito Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 11:14
          W ogole to znow polityka w najglupszym (dopatrywanie sie spiskow,
          niechciejstwa, brudnych gier w kazdym przedsiewzieciu wladz miasta) wrocila na
          to forum :(

Zgodzisz sie chyba ze mna, sofanesie, ze to forum jest super kiedy sie o
          polityce nie mowi ani slowa, a jak sie znow zaczynaja spiewki ze staroscina to,
          radny X to, to jest zle, tu nakradli, a tu tamto, to staje sie niestrawnym
          belkotem niezrealizowanych chyba w swoim fachu frustratow, w dodatku silnie
          nacechowanych politycznie :/
          • josip_broz_tito Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 11:17
            Przoduje w tym niejaki vglodz, ktory budzi zylke dziennikarza i wladzo-miasto-
            PO-PiSo-LPRo-zercy naszego Admina :/

NIE takim ludziom na forum, na ktorym juz 3 razy poruszalismy sprawe niegadania
            o polityce w ten sposob a najlepiej w ogole :(
            • zwierz.alpuhary Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 11:59
              za komuny to było fajnie, budowali my, budowali, Polska rosła w siłę, dziesiąta
              potęga i w ogóle, rozwój był i postęp i żadnego czarnowidztwa i krytykanctwa w
              prasie, wszyscy popierali słuszną linię naszej władzy. A teraz to nic sie nikomu
              nie podoba, to źle, tamto nie dobrze...
              ech, szkoda gadać
              • josip_broz_tito Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 12:08
                ka mać, czy Ty nie rozumiesz że flaki się od tego Twojego krytykanctwa i
                czarnowidztwa przewracają? Ileż można pisać to samo?
                • zwierz.alpuhary Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 12:23
                  co ja poradzę na to, że wszystko jest tak super, że jest tak fajnie jak teraz?
                  • josip_broz_tito Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 12:33
                    Boże, z Tobą to jak ze ścianą. Nie rozumiesz,że mnie chodzi o coś innego?
                    • zwierz.alpuhary Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 12:35
                      nie rozumiem, a co co ci chodzi?
                    • oskar59 Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 30.09.05, 16:46
                      No właśnie - o co chodzi?
            • vglodz Nawet nie będę apelował o obiektywizm 30.09.05, 17:13
              Nawet nie chce mi się dyskutować.
              Dedykuje tylko post z tegoz forum (gaudencji)"

> Ale ale, co ja widzę, przecieram oczy i... tak!
              > Josip_broz_tito, który dwie godziny później miał dośc tego, ze forum jest
              > rozpolitykowane, wyżej dał komentrarz wyraźnie i jaskrawo polityczny. Ależ się
              > ludziom poglady szybko zmieniają - niby o tym wiem, ale zawsze jestem pod
              > wrażeniem.
          • sqh Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 01.10.05, 00:05
            josip_broz_tito napisał:

> Zgodzisz sie chyba ze mna, sofanesie, ze to forum jest super kiedy sie o
            > polityce nie mowi ani slowa, a jak sie znow zaczynaja spiewki ze staroscina
            > to, radny X to, to jest zle, tu nakradli, a tu tamto, to staje sie
            > niestrawnym belkotem niezrealizowanych chyba w swoim fachu frustratow, w
            > dodatku silnie nacechowanych politycznie :/

Nie jestem wprawdzie Sofanesem, ale pozwolę sobie się dopisać. Bo zgadzam się z
            powyższym w całej rozciągłości, ale nie mogę się zarazem powstrzymać od
            zapytania, po co zaglądasz w takie wątki i w dodatku się w nich dopisujesz,
            lejąc wodę na młyn tym czy owym i powodując, że podskakują one na górę?

Jeśli zupełnie nie możesz kogoś zdzierżyć - przypominam po raz n-ty - masz
            możliwość wygaszania nicków.
            • josip_broz_tito Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 01.10.05, 11:32
              Przeciez nie wygasze Admina... :/
              • sqh Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 01.10.05, 14:08
                Ależ nikt Ci nie broni :-) Fakt, stracisz w ten sposób również możliwość
                czytania jego wypowiedzi nie-politycznych, ale coś za coś.

Poza tym powtarzam pytanie: po co robić z siebie męczennika i dopisywać się
                tam, gdzie temat Cię nie pociąga?

To wszak tak samo, jakby na przykład do naszej dyskusji w wątku wycieczkowo-
                rowerowym ktoś nagle dopisał: "a ch.. mnie obchodzi Góra Śmieciowa, przecież
                tam śmierdzi". Ja wiem, że śmierdzi, ale akurat czerpałem przyjemność z wjazdu
                na nią. Nie odmawiajmy więc innym przyjemności pławienia się w innych smrodach.
              • zwierz.alpuhary Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 01.10.05, 18:43
                jeśli bardzo czujesz taką potrzebę, nie musisz mnie wygaszać, możesz mnie
                "zrobić na szaro". Sam mam kilka osób na szaro (na innych forach) i wiem że to
                działa.
                • josip_broz_tito Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 02.10.05, 14:15
                  nie, nie czuję. Tylko mógłbyś nie podsycać. I kasować.
                  Albo załóż oddzielne forum, np. Pruszków - polityka. Lub wyżywaj się na blogu.
                  • zwierz.alpuhary Re: Ludzie, troche obiektywizmu !!! 02.10.05, 14:27
                    > Albo załóż oddzielne forum, np. Pruszków - polityka

założyłem. Przestało już istnieć z braku zainteresowania.Nie uważam, żebym
                    podsycał takie dyskusje, czasem coś skrobnę ale ogólnie unikam takich wątków. A
                    wyżywać się nie mam z czego, bo już straciłem kontakt z lokalnymi sprawami,
                    teraz wyżywam się w warszawskich tematach.
      • gosia.wisnia Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 30.09.05, 15:52
        a więc jak pisze vglodz wszystko układa się w 1 całość.
        • stynka2005 Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 30.09.05, 15:57
          tym wszystkim powinien się zająć prokurator, ale chyba dopiero jak się
          doczekamy apolitycznej służby.
          • princeoftides Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 06.10.05, 23:49
            Znowelizowana ustawa o pracownikach samorządu terytorialnego wprowadza wymóg
            przeprowadzania konkursu na dane stanowisko pracy więc jest nadzieja, że takich
            beznadziejnych Kowalskich będzie mniej.
            • pro.popis Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 07.10.05, 09:36
              Znowelizowana ustawa o pracownikach samorządowych nic nie zmieni, gdyż nie
              będzie dotyczyła "kadry zarządzającej" z wyboru, a więc takich osób jak
              wicestarosta Dariusz Kowalski.
              Konkursu na takie stanowiska nie będzie, bo konkurs (konkursy) jest
              przeprowadzany w innej formie - najpierw bezpośrednich wyborów radnych (czyli
              teoretycznie wszyscy mieszkańcy są w komisji konkursowej), a potem wewnątrz
              rady, która wybiera starostę, ten zaś dobiera sobie najbliższych pracowników
              (wicestarostę i członków zarządu).
              Rzecz w tym aby dobrze wybrać radnych, czyli "elektorów szefa", a wtedy oni
              wybiorą dobrego "szefa". Następne wybory będą budziły wówczas mniej kontrowersji.
              Jaki szef, tacy współpracownicy.
              Widać to w pruszkowskim starostwie najlepiej na przykładzie tandemów partyjnych
              Platformy Obywatelskiej: starosta Smolińska, wicestarosta Smolińska, a wcześniej
              Prawa i Sprawiedliwości: starosta Sipiera, członek zarządu Paziewska.
              Dopóki władze partyjne będą popierały takich ludzi, to żadna ustawa nic nie zmieni.

• helkra Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 07.10.05, 20:59
                Powiatem rządzi teraz Platforma Obywatelska. Z danych oficjalnych biura rady
                powiatu wynika, że Starosta Smolińska, Wicestarosta Kowalski, członek zarządu
                Sutkowski, oraz Kuranowa wszyscy należą do PO i dają POPiS jak będzie wyglądało
                wykańczanie Polski w wydaniu Tuska i jego ekipy.
              • pro.popis Wicestarosta KOWALSKI, starosta SMOLIŃSKA 07.10.05, 22:12
                Atawizmy jakieś wychodzą z człowieka...
                Jak w wierszu klasyka: "mówimy partia, a w domyśle..."
                Pisząc rano o tandemach: z PO (aktualny) i z PiS (przeszły) w starostwie
                powiatowym i myśląc o "głównym pedałującym" wicestaroście Kowalskim przypisałem
                pani Smolińskiej pełnienie obu funkcji.
                Nieładnie, biję się w piersi. Nie chciałbym kruchej kobiety obarczać tak dużym
                ciężarem i chciałbym niniejszym należytą porcję braku uznania (a nawet
                dezaprobaty) przelać również na pana wicestarostę.

P.S.
                Ten wątek nabiera tempa przed ciszą wyborczą i zapewne uaktywni się znów przed
                bardzo prawdopodobną drugą turą.
                Ile "popularyzacja" działalności tej pary "urwie" głosów kandydatowi PO?
                Zapewne dużo - ale to cena jaką płaci się za kontynuowanie pod Warszawą "układu
                warszawskiego" przez szefa mazowieckiej PO.
                I choć zapewne marszałek Tusk pokona na tym terenie prezydenta Kaczyńskiego, to
                decydenci z Platformy muszą mieć świadomość, że zwycięstwo mogłoby być większe,
                gdyby nie działalność takich ludzi jak państwo starostowie powiatu pruszkowskiego.
                • pro.popis Re: Wicestarosta KOWALSKI, starosta SMOLIŃSKA 09.10.05, 20:18
                  No cóż, czytam jeszcze raz to, co napisałem w post sctriptum
                  przed pierwszą turą wyborów.
                  I?
                  Nic dodać nic ująć.
                  • helkra Re: Wicestarosta KOWALSKI, starosta SMOLIŃSKA 09.10.05, 20:27
                    Jeszcze druga tura może wszystko zmienić.
                    • oskar59 Re: Wicestarosta KOWALSKI, starosta SMOLIŃSKA 09.10.05, 20:49
                      Gratuluję (przyszłych) sojuszników.
                      Kaczyński + Leper + Borowski + Kalinowski to na pewno więcej niź Tusk.
                      Tylko czy warto dla interesów braci bliźniaków i ich totumfackich, takich jak Sipiera, Kurowski i Paziewska, ryzykować tak egzotyczny układ?
                      • kazio13 Re: Wicestarosta KOWALSKI, starosta SMOLIŃSKA 11.10.05, 10:16
                        Pan Kurowski i pani Paziewska juz od dawna nie są w PIS. Zostali wyrzuceni.
                        Dlatego sądzę że Prawo i Sprawiedliwość zrobi porządek w, naszym zagubionym
                        państwie.
        • gaudencja Re: Wicestarosta Kowalski sprzedaje za bezcen zie 18.10.05, 19:07
          gosia.wisnia napisała:

> a więc jak pisze vglodz wszystko układa się w 1 całość.

Pozwolę sobie zauwazyć, ze gorzej byłoby, gdyby się układało w 2 całości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka