katarzyna.gaje Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 01.11.05, 17:35 biore drugie opakowanie mercilonu, moje piersi sa jak napompowane. lekarz powiedzial, zebym sie tym nie przejmowala na razie i poczekala do trzeciego opakowania. czy to w takim razie norma? aha, i przytylam troszke. jedno i drugie mnie irytuje - czy rzeczywiscie po trzecim opakowaniu sytuacja sie normuje? Odpowiedz Link
anetkan1 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 06.11.05, 15:04 biore mercilon od ok. roku. chyba przewaznie, w przypadku kazdych tabletek po 3 miesiacach wszystko powinno sie unormowac. ja naszczescie nie mialam zadnych skutkow ubocznych, moze piersi troszke mi spuchly, ale nie narzekam na to a co do tycia to nic takiego nie zauwazylam. po 3 opakowaniu sadze ze powinna sie ta sytuacja u ciebie unormowac. Odpowiedz Link
dziubek205 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 12.10.06, 19:55 hej mam pytanie biore pierwsze opakowanie mercilonu zaczelam je brac w pierwszy dzien okresu tj 1 pażdziernika i do caly czas mam wydzieline z krwia okres mialam 7 dni a teraz ciagle plamienia tj wydzielina ale z krwia czy ktos tez tak mial co w tym wypadku mam zrobic prosze o odpowiedz Odpowiedz Link
sekreto Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 17.01.07, 20:03 Nie musisz przejmować się upławami z krwią skoro dopiero zaczęłaś je brać. Ja też miałam taką sytauację, ale wszystko się unormowało, utrzymywało się ok.3 tygodnii. Odpowiedz Link
dziubasek0 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 18.06.09, 18:52 moim zdaniem jak najszybciej do lekarza i zapewne zmieni ci tabletki, ja juz mam trzecie tabletki, zawsze coś było nie tak , raz-skonczyłam tabletki i odrazu na drugi dzień okres, następnym razem miesiac wydzielina rózowa , innym razem ciągły ból głowy i rozdrażnienie..aż od 5 miesięcy jestem na mercilonie..i odpukac nic sie nie dzieje i bardzo dobrze go znosze..pozdrawiam Odpowiedz Link
malpolud1 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 15.11.06, 22:28 nie sądzę, żeby to było normalne. zażywam Mercilon i nie miałam, nawet przy pierwszym opakowaniu problemu z piersiami i wagą. Odpowiedz Link
egzotyka1 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 22.10.08, 10:25 MAm takie pytanieLekarz mi przepisał Mercilon i chciałabym sie dowiedzieć ile mniej więcej kosztuje jedno opakowanie? Odpowiedz Link
malamala00 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.02.10, 16:19 Czy tabletka działa gdy rozpuszcza się na języku?? nie umiem jej połknąć;/ zasze miałąm problem z połykaniem tabletek;/ Odpowiedz Link
peterstillman Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 06.12.05, 14:45 Biorę Mercilon od 4 lat.wszystko jest cały czas w porządku.Ale zrobiłam przerwę za radą pani ginekolog i dostałam okres po 21 dniach. Jak długa powinna być przerwa i czy rzeczywiście jest potrzebna. Czy teraz bez pigułek ryzyko zajścia w ciąże jest wyższe niż normalnie bez brania pigułek? Czy powinnam pomyśleć o innym preparacie bo skąd tak naprawde wiem że ten jest najlepszy(może po innym schudne ale poprawi mi się cera rzeczywiście?i jakie badania powinnam zrobić przed wznowieniem tabletek?- hormony, próby wątrobowe? dziekuje za podpowiedz Odpowiedz Link
kuczynska_a Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 07.02.06, 14:35 witam. biorę mercilon juz ponad 3 lata, faktycznie zmiana nastąpiła z libido, biorę je by sie zabezpieczyc przed ciążą - wiadomo. ale w przyszłości chcemy miec dzieci i moje pytanie wlasnie tego dotyczy czy moge miec 100procentowa pewność ze bedzie wszystko wporzadku. Codziennie biorąc nastepna i kolejna stawiam sobie pytanie czy to mi nie zaszkodzi na przyszosc- myslac o maleństwach a w szczególności o ich zdrowiu. Prosze o odpowiedz i o rade. pozdrawiam Anna W Odpowiedz Link
olenka.k Będzie OK! 08.02.06, 12:34 Wiadomo, że są przypadki kobiet, które po odstawieniu tabletek maja problemy z zajściem w ciążę, ale zdania lekarzy są podzielone, czy rzeczywiście te problemy z płodnością są wynikiem np. długotrwałego brania tabletek. Weź pod uwagę, że tabletki są często przepisywane na rozmaite dolegliwości: torbiele na jajnikach, endometriozę (czyli przerost tkanek macicy - endometrium), a wreszcie na wyregulowanie cyklu miesiączkowego, więc jak widzisz szkód w organiźmie wyrządzać nie powinny. Druga sprawa: zażywane w przeszłości tabletki nie wyrządzą żadnej krzywdy Twoim przyszłym dziciom (ale pamiętaj, że po odstawieniu powinno się zrobić kilkumiesięczną przerwę, zanim zajdziesz w ciążę). Hormony zawarte w pigułkach są szybko wydalane z organizmu, z tąd konieczność ich regularnego - czyli bez pomijania- przyjmowania. Odpowiedz Link
malpolud1 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 15.11.06, 22:33 wszystko było napisane w książeczkach o antykoncepcji, o ile takie dostałyście. Tabletki powinno się brać góra 5 lat, a potem trzeba zrobić przerwę. Jeśli bierze się tabletki dłużej niż 5 lat, mogą wyniknąć małe problemy z zajściem w ciążę. Odpowiedz Link
kuczynska_a Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 08.02.06, 19:52 nie wiem co to jest za forum, jesli je ktos zaklada - to powinien sie tym zainteresowac. kilka dni temu prosilam o odpowiedz. I nic. Bardzo dziekuje Odpowiedz Link
olenka.k Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 09.02.06, 10:34 Oj kochana! A mój poprzedni post czytałaś? Jest on wprost odpowiedzią ("Re:...") na Twoje pytanie. Swoją drogą, nie lepiej zapytać lekarza? To w końcu on przepisuje Ci tabletki i poniekąd on bierze odpowiedzialność za Twój stan zdrowia. Nie oczekuj fachowej dokumentacji na temat Twojego problemu, bo żadna z nas nie jest ekspertem. Nasze odpowiedzi czy rady dajemy na podstawie wyłącznie własnych doświadczeń i tego co zasłyszałyśmy, gdzieś wyczytałyśmy w internecie. Odpowiedz Link
olenka.k Może umieść ten wątek w głównym forum 09.02.06, 10:35 a nie w wątku "Mercilon", w końcu to tabletki jak każde inne, a i problem dość ogólny? Odpowiedz Link
wakacj_ee Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pytanie 15.02.06, 14:33 Wybrałam się do ginekologa z prośbą o przepisanie tabletek antykoncepcyjnych. Moja gin przepisała mi właśnie mercilon, ale ja nie jestem do kocńa przekonana czy je mogę brać. Gdyż mam nadmierne owłosienie na twarzy(mały wąsik pod nosem) i w okolicy brzucha. I czy jak je wezmę czy te owłosienie nie będzie większe?? Czy może któras z was ma ten sam problem. Błagam pomóżcie mi!!!! Odpowiedz Link
olenka.k Re: Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pyta 15.02.06, 14:39 Nie, wprost przeciwnie. Jeżeli to nadmierne owłosienie jest kwestią hormonów (większej liczby androgenów) to jak najbardziej M. pomoże, tzn. włosy nie wypadną, ale przy regularnej depilacji np. woskiem przestaną tak szybko odrastać i będą coraz mniejsze i słabsze. Odpowiedz Link
wakacj_ee Re: Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pyta 15.02.06, 18:40 Oki, dziekuje Ci bardzo za odpowiedź. Tylko, że ja depiluje ich... I mam nadzieję, że poprostu większe, bardziej wyraźne nie będą!!! Ale dzięki uspokoiłaś mnie. W sumie mój facet powiedziałże lekarz chyba wiedział co przepisuje... Jeszcze raz wielkie dzieki Odpowiedz Link
cytryyna Re: yy ;| 26.05.08, 22:10 a ja mam takie pytanko .. moge brać tabletki tylko przez 3 miesiące? bo chcialam tylko na wakacje P jak tak to kiedy musze przestać sie kochać? Odpowiedz Link
wakacj_ee Re: Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pyta 15.02.06, 18:42 Do Olenka.k: A Ty albo któraś z Twoich koleżanek miała możę taki problem?? Odpowiedz Link
mesia2508 Re: Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pyta 18.02.06, 20:32 zaczęłam pierwsze pudełko mercilonu i mam już okres dokładnie tydzień, dziwne to jak na mnie. Kiedyś brałam już mercilon i wszystko było ok (poza stanami depresyjnymi) potem urodziłam dwoje (zdrowych) dzieci i zaczęłam od nowa. Czy któraś z was miała może dłuższy okres przy pierwszym pudełku? Bo zakładam, że wszystko jest ok, nie mam żadnych "złych" obiawów. Odpowiedz Link
yoanca1 Re: Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pyta 06.05.06, 17:45 Ja tez mialam dluzszy okres po pierwszym opakowaniu Mercilonu, nie martw sie, to normalne, pytalam o to nawet gina. Natomiast moj drugi okres juz trwa duzo krocej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
olenka.k Re: Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pyta 18.02.06, 22:01 Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale teraz dopiero zauważyłam ciąg dalszy Problem znam z autopsji bo jestem intensywną brunetką: gęste brwi, meszek nad górną wargą, ciemna kreska od pępka w dół i włosy na przedramionach i tabletki pomagaja mi z tym walczyć Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maalwinka Re: Hej dziewczyny mam bardzo ważne dla mnie pyta 05.06.06, 12:32 Ja dziś byłam u ginekologa i prosiłam go o tabletki, po których owłosienie będzie mniejsze i po których nie powinnam przytyć, przepisał mi mercilon, więc o czymś to chybaświadczy. Ponadto z tego ci się orietnuję to wszystkie tabletki zmiejszają owłosienie Odpowiedz Link
julita.kaminska Re: POMOCY-okres w czasie brania Mersilonu 05.09.06, 13:58 biore Mersilon od 4 lat, po zakonczeniu opakowania dostawalam okres ,a teraz na poczatku ostatniego tygodnia brania mersilonu(zostalo mi 6 tabletek) dostalam okres.Mam 40 lat.Czy wystapienie okresu w czasie brania tabletek Mersilonu (tabletek antykoncepcyjnych) jest normalne ,czy to oznaka choroby .Pomocy- poradcie mi co mam robic ,czy brac nadal tabletki czy przestac brac jak mam okres? Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 19.02.06, 22:28 czy wszystkie tabletki maja jednakowy sklad ? dopiero zaczynam brac wiec sie nie orientuje. to sa jednofazowe czy inne? naczytalam sie o roznych rodzajach wiec teraz sama nie wiem ktore mam . Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 25.02.06, 20:38 Mari-jeśli jeszcze tu zajrzysz,to przeczytasz odp na Twoje pytanie. Mercilon należy do preparatów monofazowych, czyli każda tabletka z opakowania zawiera tą samą ilość hormonów.Jeśli miałabyś jeszcze jakieś wątpliwości co do składu,to wszystko jest w ulotce-dokładnie na samym początku. Ja mam jeszcze pytanie-po jakim czasie zażywania tabletek, można nie obawiać się zajścia w ciążę?? Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 25.02.06, 21:33 dzieki. mi lekarz powiedzial, ze biorac mercilon jestem juz zabezpieczona od pierwszej tabletki. Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 25.02.06, 23:54 Od pierwszej tabletki?To trochę dziwne,bo wyczytałam że od pierwszej tabletki jeszcze przez 7 dni powinno używać się dodatkowego zabezpieczenia. Powodzenia przy używaniu tych tabletek.Pozdrawiam Odpowiedz Link
mari20 Mercilon - pytajcie i radzcie 26.02.06, 14:31 tak od pierwszej, w ulotce do tabletek tez jest napisane ze juz pierwsza tableta zabezpiecza przed ciaza zycze powodzenia rozniez i w razie jakichkolwiek watpliwosci pisz Odpowiedz Link
symetria_1 Re: Mercilon - pytajcie i radzcie 11.12.07, 17:22 Witam, chciałam zapytać,czy jest dostępny jakiś polski zamiennik Mercilonu? jaka wtedy jest jego cena,i czy nie jest gorszy od "oryginalnych" tabletek? Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 27.02.06, 21:54 Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy.Czy jak biore tabletki,to w jakiś sposób uszkadzam swoją wątrobe?? Chyba za niedługo tylko my tu bedziemy pisać.Pozdrawiam.... Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 27.02.06, 22:10 chyba tylko my dwie ja tu jestem czesto bo zaczelam brac mojep ierwsze tabletki i mam schize, chce sie dowiedziec o tabletkach jak najwiecej wiec czytam wszystko co mozliwe ! watroby chyba nie uszkadzasz z tego co wiem Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.02.06, 09:27 Ja też niedawno zaczęłam.Teraz już biorę drugie opakowanie i jak narazie nic mi nie jest.Właśnie też bym chciała wiedzieć dużo o tych tabletkach i przez przypadek trafiłam na to forum.Gdzieś czytałam,że te tabletki dopiero rozkładają się w jelitach,ale wole się jeszcze dopytać.A zastanawiałaś się nad używaniem plastrów??Bo mi ginekolog odradziła na pierwszy raz. Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.02.06, 09:59 Powiem ci, ze nie mam zaufania narazie do samych tabletek, to co dopiero mam mowic o takich plasterkach mi lekarka tez powiedziala, ze plastry sa dobre dla kobiet, ktore juz stosuja dosc dlugo tabletki anty i chca zmienic na plastry dla nowincjuszek nie sa dosc dobre Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.02.06, 18:48 Jak narazie też nie mam zaufania do tabletek.Ale mam nadzieje że nie zostane mamą za wcześnie.)Moja koleżanka używa plastry(wcześniej nie używała chemicznej antykoncepcji) i jest z nich zadowolona.To jeszcze chyba zależy od lekarza.Ale ja bym bardziej nie ufała plastrom niż tabletkom,bo jeszcze moga się odkleić a tabletke to wiem,że połknęłam. Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.02.06, 20:54 widze, ze jestesmy w takiej samej sytuacji zaczynamy brac tabletki, te same, troche niepewnosci, i nie chcemy zostac szybko mamami pewnie bedzie wszystko dobrze boje sie tylko skutkow ubocznych ale tez mam nadzieje ze ich nie bedzie pozdrawiam Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.02.06, 23:05 To dobrze,że nie jesteśmy z tym same i w razie co możemy się poradzić.)Ja własnie nie miałam żadnych skutków ubocznych...ani bólów głowy,nudności czy wymioty...ani tych cięższych.Tylko na początku niepokoiły mnie te plamienia, które miałam przez całe pierwsze opakowanie.Ale okazało się,że tak powinno być i że w trakcie drugiego opakowania przejdą. Życzę Ci żeby było wszystko w porządku. Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 01.03.06, 09:44 dzieki serdeczne w razie jakichkolwiek pytan na pewno jeszcze tu napisze i mam nadzieje, ze sie spotkamy na forum pozdrawiam Odpowiedz Link
m_p2 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 01.03.06, 15:08 mam pytanie, czy ktos z Was nie orientuje sie moze, czy przy wymiotach, (prawdopodobnie bulimia)Mercilon dziala tak samo, czy jego skuteczność jest zminimalizowana? Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 01.03.06, 20:34 No oczywiście że jego skuteczność jest zminimalizowana.Jak w każdych tabletkach.W ulotce jest napisane,że jeśli wymioty wystąpiły 3-4godz po przyjeciu tabletki,to zaburzeniu mogło ulec wchłanianie czynnych składników tabletki.Jest to podobna sytuacja jak zapomnienie tabletki. A jak po tej siedmiodniowej przerwie znów biorę tabletki,to na początku powinnam używać dodatkowej metody antykoncepcyjnej czy mogę się nie obawiać?? Odpowiedz Link
busted-girl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 09:15 czesc mi ginekolog przepisała właśnie Mercilon, uzasadniając to w następujący sposób: "te tabletki są idealne dla kobiet w Twoim wieku, ponieważ maja małą zawartość estrogenu. Jesteś osobą poczatkującą wiec dla Ciebie będą one najlepsze" W sumie to mnie przekonała, poczytałam tez ulotki i jestem pewna na 80% że chce brać te tabletki, ale przeczytałam rózne opinie innych kobiet w internecie na temat Mercilonu. Owszem niektóre były pozytywne, a nawet większość, ale były też te negatywne.....czego się wystraszyłam. Nie wiem czy mam w końcu kupić te tabletki i zacząć je brać, czy lepiej nie. Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 09:58 Twoj lekarz mial racje, moj powiedzial tak samo, ze te beda dla mnie najlepsze. Jezeli poczytasz o innych tabletkach to zauwazysz ze o kazdym rodzaju sa pozytywne i negatywne opinie, a wszystko zalezy od organizmu kobiety. kazda z nas inaczej reaguje, dlatego jak jedna bedzie zachwalac to druga te same tabletki bedzie krytykowac !! wiec nic sie nie wachaj, jezeli przez 2 - 3 opakowania zauwazysz ze zle sie czujesz to wtedy idz do ginekologa i popros o zmiane tabletek. zycze powodzenia Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 09:59 no skoro ci lekarz przepisal.. ja mam za soba kilka roznych, i jak narazie nie wymiotowalam pierwszego dnia tylko po mercilonie. troche mam depresje,ale nie jestem pewna czy to przez pigulki czy przez zime ale dobrze sie po nim czuje, nic sie nie dzieje, wiec sprobuj. pierwsze 3 miesiace to jest zawsze sprawdzenie jak przyjmiesz,wszystko sie dopiero po tych 3 miesiacach normuje, wiec jak cos bedzie nie tak to nie krzycz tak od razu Odpowiedz Link
maalwinka Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 05.06.06, 12:27 Mi dzisiaj lekarz przepisał Mercilon. Jestem przerażona opinami na temat tych tabletek, choć jest też wiele pozytywnych. Lekarz zadawał mi wiele pytań, więc mam nadzieję, że nie będzie źle! mam przyjść do niego za 2 miesiące Odpowiedz Link
myszeczka49 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 23.11.09, 12:44 Ja mam 18 lat i zaszłam w niechcianą ciąże używając tabletek Yasmin po miesiącu ale to sama coś pokićkałam.Mam już synka 5 miesięcznego.I dwa miesiące temu poszłam do ginekologa aby wypisał mi tabletki i w sumie tez jako pierwsze wiec poradził Mercilon.Pierwsza wzięłam w pierwszy dzień miesiączki i miałam małe mdłości.Lecz później już się to nie pojawiło.Pod koniec pierwszego opakowania miałam plamienia i 4 dni po nich pojawiła się miesiączka,która trwała 5 dni.Czasami też miałam stany depresyjne z niczego.Teraz kończę już drugie opakowanie zostały mi dwie tabletki,lecz plamień nie mam już.Ale zauważyłam,że zaczęłam mieć większy apetyt i trochę przybieram na wadze.Jeżeli po 3 opakowaniu to nie przejdzie muszę się wybrać do ginekologa,bo z tego co wiem to po nich właśnie nie powinnam tyć.A co do palenia papierosów czy picia alko w czasie brania tych tabletek nie widzę żadnych przeciwwskazań.A teraz już trochę więcej wiem na temat tabletek i przyjmuję je regularnie co do minuty.Więc Gdybyście miały jakieś pytania to piszcie.Pozdrawiam Odpowiedz Link
ding_yun Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 29.11.09, 20:49 myszeczka49 napisała: > A co do palenia papierosów czy picia alko w czasie > brania tych tabletek nie widzę żadnych przeciwwskazań. Dziewczyno - nie wiem, co masz na myśli pisząc, że Ty nie widzisz żadnych przeciwwskazań dla palenia papierosów podczas brania tabletek. Fakt, że istnieją przeciwwskazania nie jest niczyim widzimisię. Dla Twojej informacji - palenie powoduje zwiększone ryzyko zakrzepicy. Jest to choroba, która może prowadzić do śmierci. Ginekolog mógł o tym nie wspomnieć (choć powinien), ale w ulotce z pewnością jest coś na ten temat. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 10:02 plastry sa przeraklamowane. bralam przez kilka miesiecy i sie meczylam potwornie. ciagle sie zastanawialam czy oby napewno sie dobrze trzyma. poza tym ten klej sie rozlazil po calej okolicy i ciagle bylo brudne dookola Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 16:13 Mam problem....Mój facet jeszcze nie ufa tym tabletkom,choć biorę je już drugi miesiąc.Nie wiem czy jego obawy są słuszne.Powiedział mi żebym poszła do lekarza i zapytała czy możemy kochać się bez zabezpieczenia.Czy uważacie,że już nie ma się czym martwić?Czy faktycznie powinnam jeszcze poczekać? Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 17:06 hej, mi lekarz powiedzial, ze tabletki zabezpieczaja od pierwszego dnia ich uzywania wiec jezeli zazywasz juz drugie opakowanie to naprawde nie macie czym sie martwic Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 18:04 No właśnie ja też tak myśle,ale gorzej z moim facetem.A jak coś pójdzie nie tak,to będzie na mnie.I tu się koło zamyka.Ale może wreszcie mu wytłumacze. Pozdrawiam.. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 18:21 najlepiej daj mu ulotke do przeczytania. tam juz w pierwszym zdaniu jest napisane ze od pierwszego dnia! moj tez czasami sie boi zwlaszcza jak zaczynam piszczec przy ubrankach dla dzieci(a ja je po prostu lubie) Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 18:58 No właśnie to chyba będzie najlepsze,żeby sam się przekonał.Mój to już mnie odciąga od ubranek dla dziedzi,obchodzi je szerokim łukiem.)A te malutkie ubranka są poprostu słodkie.) Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 19:38 mhmmm skad ja to znam. moj K. czasami udaje ze nie widzi;D i mnie zostawia w tyle Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.03.06, 20:12 Oni wszyscy są tacy sami,a jak przyjdzie co do czego to latają i kupują te ciuszki.) Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 11:57 Cześć dziewczyny, wzięłam dziś pierwszą tabletkę i w związku z tym mam pytanko, które być może już się pojawiło, ale niestety ja nie znalazłam na nie odp. Czy zabezpieczenie przed ciążą jest już od pierwszej pigułki??? Jestem mamą dwójki dzieci i oczywiście mam nadzieję, że tak już zostanie.Brałam mercilon przed ciążami, ale to było jakiś czas temu i umknęło z mojej pamięci jak to jest. pozdrawiam Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 13:06 hej, tak, od pierwszej tabletki mozna sie juz kochac bez zadnego strachu tak mi powiedzial lekarz i tak wyczytalam w roznych ulotkach do tych tabletek Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 13:29 wielkie dzięki Mari. pozdrawiam Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 13:33 A czy palicie papierosy? Ja tak... wiem, że przy pigułkach nie powinno się, ale po 35roku, ja mam 32. Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 13:59 ja nie pale, ale z tego co mi oczywiscie lakarz mowil, to nie powinno sie palic, bo to troche obniza dzialanie tabletek i ma jeszcze jakis inny negatywny wplyw na organizm Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 14:12 Powiedziałam o paleniu swojemu lekarzowi.Cholercia nic nie mówił o obniżeniu działania pigułki...chyba trzeba pomyśleć o pozbyciu się nałogu... Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 20:48 hmm, a ja nie wiem bo nie pale. ale ulotka jest tak obszerna ze napewno cos jest napisane Odpowiedz Link
aaaaa56 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 09.08.06, 20:49 Palenie nie wpływa na obniżenie skuteczności działania tabletki, a na twoje zdrowie. Jak ja przyznałam się mojemu ginekologowi, że pale kazał mi obiecać, że rzuce i nie chciał mi przepisac. O ile sie nie myle to palenie (nie tylko po 35 roku życia, ale wtedy zwłaszcza) może spowodować miażdżyce, ale nie pamietam czy to dobkładnie o ta chorobe chodzi. Pozdro. Odpowiedz Link
kendi21 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 04.10.09, 23:49 biore pierwsze opakowanie Mercilonu. Okres dostalam w czwartek i wtedy powinnam wziac tabletke oznaczona tym dniem tygodnia,tylko przez pomylke wzielam tabletke z wtorku.Czy taka pomylka dni tygodnia ma jakies znaczenie? Odpowiedz Link
myszeczka49 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 23.11.09, 12:57 nie ma znaczenia to po prostu jest dla ułatwienia kazda tabletka ma ten sam sklad Odpowiedz Link
myszeczka49 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 23.11.09, 12:51 dokładnie to te tabletki zabezpieczją już od pierwszej wzietej tabletki więc nie ma się czegoś obawiać tylko trzeba regularnie brać Odpowiedz Link
anitakubus123 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 04.03.06, 23:10 Czy spadlo wam libido po Mercilonie? Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 06.03.06, 13:12 niestety,az za bardzo. Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 06.03.06, 17:21 Mi całe szczęście nie spadło. Odpowiedz Link
luska201 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 09.03.06, 15:20 czesc dziewczyny, od roku brałam Stediril 30 wszystko bylo super ( waga skoczyla ale nie znacznie, brak zawrotów no rewelacja ) teraz ich niestety juz nie ma i ginekolog przepisal mi MERCILON - troche sie naczytalam na innym forum ze duzo sie tyje i jakies torbiele na piersiach sie robia. zalezy mi na tym zeby waga byla stala. Nie jestem z budowy za szczupła i jeszcze kolejne kilogramy to porażka. Napiszcie mi prosze czy jest tak tragicznie. Czy rosna piersi ? Wolałabym jednak takie jak mam . Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 09.03.06, 18:20 wage mam taka jak i przed, a piersi.. coz trudno powiedziec Odpowiedz Link
mgenfp Re: rozny rodzaj progestagenu w pigulkach 19.04.06, 14:17 w zeszlym roku bralam przez pol roku Marvelon, i nawet schudlam juz po 1 opakowaniu, bo apetyt mialam kiepski. za to mialam plamienia, tradzik, kiepski nastroj i zero ochoty na sex. w miedzyczasie zmienilam lekarza, i nowa lekarka powiedziala, ze tak zle tolerowalam Marvelon, bo ma za duze dawki hormonow. przepisala mi Mercilon i...niestety po tyg. brania czuje sie dokladnie tak, jak po Marvelonie. czyli piersi bola i sa powiekszone, apetyt mam sredni, pojawil sie tradzik, ciagle jestem poddenerwowana, doslownie jak "bomba zegarowa", no i sexu wcale mi sie nie chce. ten stan zmusil mnie do porownania skladu Marvelonu i Mercilonu i niestety zdumialam sie bardzo , bo mimo zapewnien lekarki o innym skladzie okazuje sie, ze Mercilon i Marvelon maja ta sama dawke progestagenu (nawet tego ten sam rodzaj-dezogestrel) i praktycznie ta sama dawke ethynyloestradiolu. tak sie zastanawiam, czy mimo badan hormonalnych lekarka nie przepisala mi zlych lekow. Pare lat temu bralam anteovin, dwa lata temu - Jeanine, i mimo konskiej dawki hormonow w nich zawartych - byly to pigulki dla mnie idealne. moze naprawde lekarz zle zinterpretowal wyniki badan? niby sa trzy typy kobiet: estrogenne, gestagenne i zrownowazone. ja jestem typem gestagennym i chyba powinnam przyjmowac jednak pigulki z duza iloscia progestagenu (np.anteovin czy Jeanine) a moze moja nietolerancja Mercilonu wynika z innego typu progestagenu?????? Odpowiedz Link
ilekobietamalat 3 w 1 07.03.06, 22:59 kupilam dzis w ramach oszczednosci mercilon 3w1, tzn na trzy miesiace w jednym opakowaniu. kobieta wypisujac mi recepte mowila ze fajnie bo taniej, i ze 'przypominajka' jest. ale ja zadnej 'przypominajki' nie znalazlam, czyzby niemila pani magister w aptece mi wyjela?> ktoras z was kupije rozszezone wersje? Odpowiedz Link
kyciusia1 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 13.03.06, 10:55 A u mnie Mercilon chyba pójdzie w odstawkę co prawda biore pierwsze opakowanie, ale mam ciągle plamienia, które są mniej lub bardziej intensywne i troche mnie to denerwuje bo komfort żaden i mam wrażenie ciągłej miesiączki ((( no i oczywiście z powodu plamien seks jest w ilościach znikomych A miało być tak fajnie! Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 13.03.06, 16:15 Cześć.nie masz się czego obawiać.Też tak miałam przez pierwsze opakowanie, zaczęłam się niepokoić i poszłam do ginekologa.Pani powiedziała,że to normalne i ze plamienia znikną albo jak skończy mi sie okres albo jak zacznę drugie opakowanie.I mi przeszło.Więc nie odstawiaj tabletek,bo będzie szkoda....juz tyle się przemęczyłaś,a napewno za niedługo przejdzie.Będzie dobrze..Pozdrawiam Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.03.06, 09:44 na kazdego chyba zawsze pigulki jakos dzialaja w pierwszych miesiacach.. ja po cilescie wszystkie pierwsze noce mialam z glowy ale przechodzi Odpowiedz Link
kyciusia1 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.03.06, 18:11 Dzięki, już jestem spokojniejsza i jakby to plamienie bylo mniejsz, tak mi sie wydaje Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.03.06, 19:00 no,to wszystko jest na najlepszej drodze do znikniecia;D Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.03.06, 16:06 A to 3w1 to będzie w każdej aptece?? Ile to kosztuje?? Odpowiedz Link
paolka808 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.03.06, 20:59 Biorę mercilon od 2 miesięcy,Problemem jest spadek libido i bolesność w czasie stosunku. Pełna nadziei poszłam do lekarki myslac ze mi zmieni tabletki na inne,a ona powiedziala ze to jest skutek brania tabletek i że wszystkie wysuszają pochwę i powiedziała bym kupiła w aptece żel nawilżający..Myślicie ze to cos pomoże? Zastanawiam sie czy wpływ na to może mieć fakt że zaczęłam brać tabletki niedługo po rozpoczęciu współżycia także de facto przed tabletkami kochałam sie ok 7-8 razy,moze to moja pochwa jest nierozciagnięta i stąd ta bolesność,choć wcześniej bolało mnie tylko troche na poczatku,a teraz boli przez cały czas,może znacie jakies pozycje dla poczatkujących..Już się powoli zaczynam załamywać.. Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.03.06, 21:46 proponuje zmiane lekarza a tak na powaznie to z tego co wiem to na niektore osoby tabletki wplywaja tak, ze czuc suchosc w pochwie a inne tego nie czuja, moim zdaniem lekarka powinna Ci zaproponowac inne tabletki, po ktorych juz nie bedzie takiego dyskomfortu. Z drugiej strony piszesz ze to Twoje 2 opakowanie, a organizm sie przyzwyczaja po 3 cyklach, wiec mozesz poczekac jeszcze i zobaczyc czy wszystko wroci do normy co do pozycji to wlasciwie z kazdej mozesz juz kozystac ( ze tak to napisze ), ale na poczatku lepiej nie eksperymentowac za bardzo, nie jestes przyzwyczajona i dlatego czasami sie zdazaja otarcia i rozne niewygody TAM. Proponuje zebys do 4 cyklu uzywala zelu jak Ci polecila lekarka, a jak pozniej bez zelu nadal bedzie nieprzyjemnie to zmiana tabletek Ci sie przyda pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia Odpowiedz Link
mari20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 16.03.06, 21:50 + dodatkowo bardzo dluga gra wstepna napewno Ci pomoze Odpowiedz Link
alka1902 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 08.06.09, 21:08 hej ja biore mercilon juz ok.1,5roku i niemialam z nimi zadnego,,kłopotu''od początku ich zażywania czje sie naprawde dobrze,żadnych plamień,zawrotów głowy itp...ale libido napewno spadlo i to mnie najwięcej zmarwilo to jest jedyny z nimi problem ale jak bylam u mojego gina to też stwierdził ze nie ma sensu brać innychtabletek bo i tak będą działać tak samo!!!więc?? Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - 3w1 17.03.06, 11:22 3 w 1 powinno byc w kazdej aptece, przynajmniej ja nie mialam problemu z szukaniem.. a z cena to roznie, ja zaplacilam 70 zl, ale trafilam do apteki w ktorej ceny sa dosyc niskie. na jakis forum dziewczyny pisaly ze kosztuje 80zl. zalezy gdzie kupisz Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 22.03.06, 16:53 Nie chcę wzbudzać w Was niepewność i strach,ale mam pewne pytanie. Czy któraś z Was słyszała o tym, że tabletki mogą powodować wylew do mózgu??Słyszałam o tym od znajomej i chciałam się zapytać czy wiecie o czymś takim. I czy to prawda. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 22.03.06, 17:34 o matko kochana. a slyszalas ze od komorek tez dostaje sie raka? i od slonca, i od powietrza, i od wszystkiego;> nie popadajmy w paranoje Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 22.03.06, 18:52 Noooo.....słyszałam. Nie popadam "w paranoje"...chcę się tylko upewnić. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 23.03.06, 14:39 ale to bez sesnu, taka sama szansa dostania raka jest od uzywania pigulek jak i od uzywania dezodorantu;> jak by sie nad tym wszystkim tak zastanawiac... ale ja inne pytanie bo ulotka za dluga i mi sie czytac nie chce;D. jak to jest z tym niedzialaniem pigulek jak sie bierze jakies leki? a wlasciwie jakie leki obnizaja skutecznosc pigulek? Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 23.03.06, 18:02 Niestety chyba jednak będziesz musiała przeczytać ulotkę.Na 100% jest tam to napisane.Ja tylko pamiętam,że napewno antybiotyki obniżają działanie i chyba coś tam było napisane o dziurawcu.Niestety już wyrzuciłam ulotkę,więc nie mogę sprawdzić.Radzę żebyś jednak przeczytała tę ulotkę. Odpowiedz Link
miss.hot Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 27.03.06, 12:35 "ale ja inne pytanie bo ulotka za dluga i mi sie czytac nie chce;D. jak to jest z tym niedzialaniem pigulek jak sie bierze jakies leki? a wlasciwie jakie leki obnizaja skutecznosc pigulek?" no to poczytaj jednak tą ulotkę - jest tam napisane między innymi jakie substancje właśnie zawarte w niektórych lekach mogą spowodować obniżenie skuteczności pigułki no i również jeśli lekarz przypisuje ci jakieś leki, to spytaj się czy nie wpływają jakoś na działanie pigułek Odpowiedz Link
miss.hot Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 27.03.06, 18:26 INTERAKCJE Z INNYMI LEKAMI Podczas stosowania doustnych złożonych tabletek antykoncepcyjnych należy pamiętać i uprzedzić kobietę o możliwości wystąpienia interakcji z jednocześnie przyjmowanymi lekami. Może wówczas dojść do obniżenia skuteczności działania leki działające wskutek przyspieszenia metabolizmu wątrobowego estrogenów (utylizacja): leki przeciwpadaczkowe - barbiturany fenytoina prymidon karbamazepina antybiotyki - przeciwgruźlicze (ryfampicyna) antybiotyki przeciwgrzybicze (gryzeofulwina) antybiotyki o szerokim spektrum (ampicylina i pochodne, tetracyklina, cefalosporyny) diuretyki (spironolakton) leki nasenne i uspokajające (dichlorofenazon, meprobamat) Czasami dochodzi do zwiększenia skuteczności (?) działają opóźniając utylizację estrogenów w watrobie, stąd dłużej utrzymuje się podwyższone stężenie hormonów we krwi i mogą więc pojawić się działania niepożądane. Odpowiedz Link
paolka808 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 17.04.06, 11:29 Odkad zaczelam stosowac tabletki mercilon pojawiły sie u mnie hemoroidy,zastanawiam sie czy to normalne czy nie i czy powinnam zgłosić to lekarzowi bo to przeciez jest jakas forma żylaków.. Odpowiedz Link
kasica_33 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 17.04.06, 18:47 Ja przyjmuję Mercilon od ponad dwóch lat...i jestem zadowolona. Nie miałam żadnych skutków ubocznych, czułam się bardzo dobrze.Jedynym moim problemem jest to, że od jakiegoś czasu spadło mi libido i podejrzewam, że to sprawka tabletek..chociaż z tym bywa naprawdę różnie.Ale ogólnie wszystko jest w porządku Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 22.04.06, 23:12 Może faktycznie to od tych tabletek Ci się zrobiło.Lepiej idź do lekarza. Ja w sumie też mam problem,bo podczas stosunku zaczyna mnie szczypać tam w środku.Nie mam problemów,że tak powiem z "naturalnym nawilżaniem".I nie wiem co może się dziać.Może wiecie jak temu zaradzić?? A propos,słyszałam że tabletki powinno się brać nie dłużej niż jak dwa lata bez przerwy.Czy jak sie bierze dłużej,to mogą być później jakieś problemy?? Dużo kobiet narzekało na spadek libido.Pewnie przez te tabletki. Pozdrawiam... Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 24.04.06, 14:30 wiecie co chyba zmienie pigulki bo co raz bardziej mnie draznia. po pierwsze spadlo mi libido, po drugei przytylam, i tez mam ten szczypiacy problem (zmienilisy z lubym troche pozycje to problem sie zmiejszyl, ale to na 100% od pigulek:/). moja siostra bierze teraz jasmin(?) i jest zachwycona.. chyba czas sie przestawic na cos innego, bo ten nasz mercilon jest jakis dziwny Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 24.04.06, 14:31 a oczywiscie lekarza tez musze zmienic, bo jak mojej pani G. powiedzialam ze przytylam i w ogole chcialabym zmienic pigulki bo po harmonecie czulam sie o wiele lepiej,to powiedziala mi ze to normalne ze po pigulkach sie tak czuje (!!) Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 25.04.06, 20:26 Mam pytanie, czy myślicie że herbatki wspomagające odchudzanie mogą obniżać działanie tabletki??W sumie nie znalazłam takich składników,które obniżają ten poziom działania. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 26.04.06, 10:18 watpie, zwlaszcza ze te herbatki to pic na wode Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 27.04.06, 20:43 o zgrozo, jacy niektórzy ludzie są głupi, jak np.pewna pani w aptece. Pisałyscie o mercilon 3w1, więc poprosiłam mojego gino o receptę na 3 opakowania (liczyłam, że będzie taniej). Dziś chciałam je wykupić, a że po drodze miałam pewna aptekę (zawsze odwiedzam inną), więc weszłam. A pani magister!!!!powiedziała, że nie może sprzedac mi 3opakowania, bo nie ma na recepcie napisanego DAWKOWANIA!!!Ja jej na to, że wiadome jest dawkowanie tabletek antykoncepcyjnych, a ona, że tylko ja to wiem.SZOK. Tak więc czym prędzej wyszłam z tej apteki i poszłam do "swojej", gdzie oczywiście nie było żadnego problemu. pani powiedziałami, że na recepcie może byc nawet 6op. No i zapłaciłam za jedno op.29zł (jeśli kupowałabym 3 to za każde tez zapłaciłabym 29). A Wy ile płacicie za mercilon? Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.04.06, 21:34 Wcześniej płaciłam 28.80zł a ostatnio zapłaciłam 26.40zł. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 02.05.06, 08:41 hm ciekawe, ja za trojpak czy jak to tam sie nazywa place 71zl Odpowiedz Link
gwiazdka_69 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.05.06, 11:49 hey dziewczyny Mam pytanko.. Zaczęłam brac Mercilon. Kończę dopiero pierwsze opakowanie. I tak się złożyło, że bardzo potrzebowalabym pominąc miesiaczke. W czwartek biore 21. tabletke. Powinna nastapic 7-dniowa przerwa. A ja chcialabym zaczac od razu nastepne opakowanie. Czy moge juz odlozyc ta miesiaczke 'na nastepny termin' ? Czy tyakie przezucanie moge zaczac dopiero po uregulowaniu ? Bardzo prosze o szybko odpowiedz. Dzieki Pozdrawiam cieplutko ;* Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.05.06, 19:47 najlepiej zadzwon do swojego ginekologa. a jak nie to w sieci sa takie dyzury specjalistow.. chociazby na wpadka.pl bylo cos takiego, tam ci powiedza co i jak Odpowiedz Link
ostra69 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 18.05.06, 22:25 witam!! lekarz przepisal mi mercilon. pierwsza tabletke zazywam oczywiscie w pierwszy dzien okresu. pytanie: czy od momentu zazycia pierwszej tabletki jestem zabezpieczona, czy tez musze odczekac jakis czas, abym mogla byc w pelni zabezpieczona??? pzdr Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 21.05.06, 16:20 Po przyjęciu pierwszej tabletki należy przez pierwszy tydzień uważać.Tak jest napisane w ulotce. Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 21.05.06, 19:20 A w mojej ulotce jest napisane, że należy się zabezpieczyć dodatkowo przez 7dni, ale jak pierwszą pigułkę bierze się między 2 a 5dnia cyklu. Odpowiedz Link
aleksss Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 21.04.07, 08:55 a wy uprawiacie sex podczas miesiaczki - bo tak każda z was zastanawia sie nad tymi pierwszymi dniami brania tabletek i bycia zabezpieczoną... jak tam - czy wam to nie przeszkadza, moze jakies fajne techniki - bo ja nigdy tego nie praktykowałam... Odpowiedz Link
kasica_33 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 18.05.06, 23:37 Jesteś zabezpieczona od pierwszego dnia przyjmowania tabletek.Jak dwa lata temu zaczęłam przyjmować Mercilon to miałam takie same wątpliwości jak ty i nie współżyłam chyba z miesiąc tak dla pewnościAle pigułki działają od pierwszwgo dnia.Pozdr Odpowiedz Link
miss.hot Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 22.05.06, 07:43 działają od pierwszego dnia jeśli weźmie się pierwszą sztukę w pierwszy dzień okresu - tak jak koleżanka wyżej zrobiła Odpowiedz Link
lalala8 pomocy 24.06.08, 18:47 Jak szybko dziala Mercilon? Kochalam sie po ok.1,5 opakowania. Obecnie okres mi sie spoznia juz 2 dni. Czy jeszcze wtedy pigulki nie dzialaly? Prosze odpowiedzcie!! Odpowiedz Link
aniapiastka Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 15.02.08, 19:31 hej dziewczynki!! mam pytanko?ginekolog mi przepisał tab.Mercilon.jeszcze nie zaczełam stosowania.czy duzo przytyje?????????jest to dla mnie wazne gdyż w sierpniu wychodze za mąż i miara na sukienke juz pobrana. Odpowiedz Link
majusia3xl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.06.09, 01:30 Witam! Mam pytanie co do tego komenta... Czy one na 100% zabezpieczaja od pierwszej tabletki czy dopiero po miesiacu ma sie stu% pewnośc o tym ze jest się zabezpieczonym?? To jest dla mnie bardzo ważne... Mam 17 lat, byłam w ciąży, ale poroniłam... Bardzo chciałam tego dziecka i kochałam je... Strata tego dzidziusia była dla mnie czymś okropnym... To było najgorsze co mnie spotkało w życiu... I chodzi o to że boje sie zajśc w ciąże żeby to się nie pozwturzyło, lecz chcemy współżyc z moim chłopakiem, ale właśnie tak jak wspomniałam wcześniej boimy się aby to się nie powturzyło, a przynajmniej przez jakiś dłuższy czas... Bardzo prosze o odpowiedź! Z góry dziękuje... Odpowiedz Link
majusia3xl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.06.09, 01:34 i jak bym mogła to proszę o odpowiedź w wiadomości prywatnej lub na gadu-gadu 1178915. Dziękuje Odpowiedz Link
turzyca Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 05.06.09, 16:51 Nie. Tabletki nie zabezpieczaja na 100%. Zabezpieczaja na 99,9%. Jesli bierze sie je zgodnie z zaleceniami od pierwszego dnia miesiaczki bez zapominania, opoznien, interakcji itp, to zabezpieczenie jest od pierwszej tabletki. Odpowiedz Link
karolczita Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 31.05.06, 16:06 czesc mercilon biore juz miesiac, napiszcie mi prosze po ilu dnich od zakonczenia pierwszego opakowania wystepuje miesiaczka. Na ulotce jest napisane, ze miedzy 2 a 4 dniem. Ja nie biore juz tabletek 3 dni i nic zaczynam sie obawiac Odpowiedz Link
gazence Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 31.05.06, 20:15 hmmm dziewczeta serio tak wiele z was przytylo po mercilonie?? ja dzisiaj kupilam pierwsze opakowanie, ale po tym co przeczytalam w tym forum, to zaczynam sie wahac! ok to ze spada libido i takie tam - to norma... ale troche doluje mnie ten wzrost wagi jestem uczulona na tym punkcie...nie chcialabym przytyc w czasie wakacji! jo Odpowiedz Link
pucek77 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 01.06.06, 22:02 Sama napisałaś że na opakowaniu jest podane że między drugim dniem a czwartym więc po co panikujesz na zapas? U mnie czasami jest tak ze trzeciego, czasami 4 dnia (wieczorem!) a raz czy dwa zdarzyło się piątego. Odpowiedz Link
martis2 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.06.06, 20:53 a ja mam inne pytanie: czy jesli biore mercilan przez 21 dni i mam te 7 dni przerwy to czy wtym czasie jestem rowniez zabezpieczona?????????????????????????? Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 11.06.06, 21:26 Chyba wtedy nie jesteś zabezpieczona.Ale jakby nie było to wtedy masz mieć okres,a chyba dwa dni przed okresem nie zajdziesz w ciążę.A ja mam problem....bo wyjechałam z domu na weekend i zapomniałam ze sobą tabletek.Co prawda miałam jeszcze tylko dwie do wzięcia,ale nie chciałabym przerywać.Czy wiecie kiedy powinnam wziąć pierwszą tabltkę z nowego opakowania??Proszę pomóżcie!!! Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 11.06.06, 22:39 .A ja mam problem....b > o > wyjechałam z domu na weekend i zapomniałam ze sobą tabletek.Co prawda miałam > jeszcze tylko dwie do wzięcia,ale nie chciałabym przerywać.Czy wiecie kiedy > powinnam wziąć pierwszą tabltkę z nowego opakowania??Proszę pomóżcie!!! Wzięłaś 19tabletek, zrób teraz 7dniową przerwę i zacznij następne opakowanie. Zmieni ci się pierwszy dzień przyjmowania tabletek. Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 12.06.06, 11:26 Bardzo dziękuję,że szybko mi napisałaś. Myślisz,że spokojnie tak mogę zrobić??Nic się nie poprzestawia w moim organizmie??Czyli te 7 dni mam liczyć od dnia kiedy już nie wzięłam tabletki? Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 12.06.06, 13:22 Myślę że spokojnie możesz zrobić tak jak ci napisałam.Potwierdzone przez gina. Tak-7 dni przerwy od dnia kiedy już nie wzięłaś pigułki, bo przerw nie można wydłózac.pozdr Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 12.06.06, 13:30 Dzięki wielkie za radę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewulek czy mam sie martwic? 26.06.06, 09:52 tak bardzo sie cieszylam... Jestem w polowie 3 opakowania Mercilonu. Przez piewrsze 2 bylo ok, moze czulam sie troche "spuchnieta",ale bez dramatow, ogolnie naprawde w porzadku. A tu w polowie 3 opakowania zaczely sie plamienia- nie sa zbyt intensywne, ale uciazliwe. Czy to juz powod do decyzji o zmianie tabletek? Czy tez moge stosowac ogolna zasade ze "przez 3 pierwsze cykle wszystko moze sie zdarzyc"? Dzieki za wszelkie opinie. Pozdr. Odpowiedz Link
andzia9641 Re: czy mam sie martwic? 26.06.06, 18:39 ciesze sie ze wreszcie znalazlam kogos, kto ma niemal identyczny problem jak ja. w polowie 3 opakowania zaczely mi sie plamienia bardzo intensywne i bol brzucha jak przed okresem. teraz zostalo mi kilka tabletek do konca a plamienia dopiero ustaja a planowo spodziewam sie okresu w niedziele. boje sie zebym jakiejs anemii nie dostala bo krwawic przez 3 tygodnie to raczej nie zdrowo, i jeszcze te upaly! jesli przy kolejnym opak. to sie powtorzy to poprosze gina o inne tabsy i jakies szczegolowe badania. pozdrawiam Odpowiedz Link
ewulek Re: czy mam sie martwic? 30.06.06, 15:46 no niby fajnie, ze ktos ma tak jak ja ale co robic? mi na szczescie przeszlo po 3 dniach i nie bylo intensywnie,ale i tak niemilo i brzuch troche bolal,ale co dalej. Oczywiscie pewnie zlapie traume i w kolejnym opakowaniu bede oczekiwac plamien...ech...nie jest latwo kobieta byc i w dodatku, kiedy spotykam sie z moim "partnerem" (swietne slowo!), a rzadko, bo on daleko mieszka, jestem permanentnie krwawiaca niewiasta... pozdr. i daj znac jak u Ciebie Odpowiedz Link
andzia9641 Re: czy mam sie martwic? 04.07.06, 21:35 witam ewulek mi przeszlo po prawie tygodniu. okres dostalam w terminie i narazie jest wszystko ok. znajomy lekarz mi powiedzial ze organizm moze tak reagowac w pierwszych miesiacach, ale gdyby sie to powtorzylo przy nastepnym opakowaniu to mam koniecznie zglosic ten fakt ginowi i poprosic o usg, zeby sprawdzic czy nic zlego sie nie dzieje (torbiele, cysty, itp.) ale ogolnie wszystko powinno byc w porzadku. aha dodal jeszcze, ze duzy wplyw mogly miec upaly lub ewentualny stres (u mnie np. zwiazany z praca i sesja na uczeni) oraz takie czynniki jak nieprawidlowe odzywianie sie i mala ilosc snu- to bardzo wazne gdy organizm przystosowuje sie do tabletek i przechodzi rewolucje hormonalna. dlatego sprobuj sie zbytnio nie stresowac wszystko bedzie dobrze mam nadzieje pozdrawiam Odpowiedz Link
busted-girl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 22:06 Mam pewien problem. Biore teraz 4 opakowanie mercilon i juz jutro biore ostatnia tabletke z tego 4 opakowania. Podczas pierwszych 3 opakowan wszystko bylo w jak najlepszym porzadku, ale podczas 4 zaczelo sie cos chrzanic mam zmienne nastroje, mozna nawet powiedziec ze zaczely sie stany depresyjne (mam tu na mysli placz bez powodu praktycznie codziennie, totalne zdolowanie) Okropnie sie z tym czuje, i nie tylko ja, ale i moj chlopak. Chcialabym teraz przerwac branie tabletek wlasnie po skonczeniu tego opakowania czyli jutro biore ostatnia tabletke i mam 7 dni przerwy kiedy powinnam dostac okres, a potem 8 dnia juz poprostu nie przyjme nastepnych tabletek (mysle ze tak mozna zrobic) tylko ze teraz przejde do sedna mojego problemu, a mianowicie: chodzi o to co bedzie z moim okresem kiedy przerwe branie tabletek?? Mam wizyte u ginekologa na 26 lipca i boje sie zeby nie dostac wtedy okresu (bo wiem ze po przerwaniu tabletek meisiaczka jest nieregularna) Zmiana wizyty na inny termin nie wchodzi juz w gre niestety. Moze mi ktos napisac jak to jest, czy moze mi okres wystapic w ciagu 2 tygodni od skonczenia sie tego okresu w czasie przerwy po tabletkach? czy raczej okres sie spoznia?.......ale nagmatwalam, mam nadzieje ze ktos zrozumie o co mi chodzi Odpowiedz Link
sea80 kilka pytan- prosze o odpowiedz 11.07.06, 12:29 dzis 6 dzien biore merciolon, tom moje pierwsze tabl, i jakos dziwnie sie po nim czuje,ciezka glowa, lekkie mdlosci i lekkie zawroty glowy,ogolnie ociezalosc i zaspanie, i moje pyt: 1,czy to skutki tabl (a moze upaly),czy to normalne,czy minie,czy sie martwic? 2,jak to jest dokladnie z ta 7-dniowa przerwa,biore tbl po 7 dniach czy 7 dnia?,jesli np, skoncze jedno op. w srode, to kiedy zaczac nastepne? moze to glupie pytania ale jestem nowicjuszka w temacie i prosze o odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link
karolajna202 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 06.11.06, 11:27 Głupoty gadasz przez czas niebrania tabletek przez 7 dni jest sie zabezpieczoną nadal a Ty wroc lepiej po tabletki bop moze sie dla Ciebie to dzieckiem skonczyc Odpowiedz Link
lessie7 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 12.06.06, 22:45 Witajcie! Chciałabym dołączyć do Waszego klubu. Dziś byłam u ginekologa i za jej radą również kupiłam sobie Mercilion. I mam mnóstwo pytań do Was. Przeczytałm wszystkie posty od poczatku tego watku, trochę mi się rozjasniło, ale wiem już, że trochę to potrwa, zanim będę biegła w tej sprawie. Moje pytania zacznę od tych dot. ubocznych skutków. Zatem: 1) co z tym przytyciem - powyżej któraś z kobiet zadała takie pytanie, ale nie doczytałam właściwie, czy te tabletki mogą przyczynić się do tego? Z czego to wynika? działanie hormonów, czy nadmierny apetyt? 2) też jestem brunetką i też obawiam się nadmiaru owłosienia - tak to wygląda u Was? 3) zaczynam od przyszłego tygodnia - wtedy spodziewam się okresu. Biorę pierwszą tabletkę pierwszego dnia miesiączki, tak leci 21 dni, a potem co??? 7 dni przerwy, podczas których powinna pojawić się następna miesiączka? Czyli pojawi się ona po 21 dniach? Domyślam się, że w nastepnych miesiącach dochodzi do unormowania (cykl 28 dniowy), ale jak to jest w tym pierwszym miesiącu. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie! J. Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 13.06.06, 09:00 Każda kobieta ma inny organizm i inaczej reaguje na tabletki.Ja nie przytyłam przez tabletki.Tylko nie wiem czy one powodują wzrost apetytu.Co do nadmiernego owłosienia,to nic nie wiem na ten temat,bo u mnie czegoś takiego nie było.A co do ostatniego pytania,to pierwszą pigułkę bierzesz w pierwszy dzień okresu,a później regularnie przez 21dni(to już wiesz ).Po ostatniej tabletce z opakowania,po jakiś 3-4 dniach powinnaś dostać okres(ja dostaje 3dnia).Przez te 7 dni nie bierzesz tabletek i dopiero 8 dnia przyjmujesz pierwszą tabletkę z nowego opakowania. Podczas pierwszego opakowania możesz mieć plamienia.Ja miałam przez całe pierwsze opakowanie i dopiero przy drugim mi przeszło.Ale nie masz się czego obawiać,bo to normalne. To co jest fajne w tabletkach,to że wiesz kiedy dostaniesz okres. Życzę miłego stosowania tabletek i samych korzyści. P.S.Tylko nie zapominaj o tabletce. Pozdrawiam.... Odpowiedz Link
miss.hot Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 13.06.06, 09:49 " ja mam inne pytanie: czy jesli biore mercilan przez 21 dni i mam te 7 dni przerwy to czy wtym czasie jestem rowniez zabezpieczona??????????????????????" biorąc regularnie pigułki jesteś zabezpieczona non stop - nawet w trakcie 7 - dniowej przerwy brzask20 nie wprowadzaj w błąd innych forumowiczek - jak czegoś nie jesteś pewna to nei pisz po prostu Odpowiedz Link
lessie7 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.06.06, 09:03 brzask20 napisała: > P.S.Tylko nie zapominaj o tabletce. Pozdrawiam.... Brzask 20 - dziekuję za odpowiedź! Poradź mi jeszcze, proszę, jak nie zapominać. Raczej należę do dokładnych, systematycznych osób, ale przeraża mnie to, że TAK dużo się mówi o tym zapominaniu. W ulotce jest niemalże "rozdział" poświęcony temu, zatem widać, że pomyłki w postaci zapomnienia zdarzają sie. Jak wygląda to z wprowadzeniem tego w zycie?? Dzieki z góry za odpowiedź i zyczę miłego weekendu!!! Pzdr! Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.06.06, 11:08 Napiszę Ci jak ja robie,uważam że to dobre rozwiązanie.Najlepiej tabletkę brać rano,wtedy masz spokój na cały dzień.Ja mam ustawione przypomnienia w telefonie komórkowym na całe trzy tygodnie,w których biorę tabletki(wcześniej brałam o 7 rano,a teraz przestawiłam sobie na 8 żeby troszkę dłużej pospać).Pierwsze moje tabletki brałam o 16 i jak gdzieś wychodziłam przed 16,to zapominałam o nich..i tak dwa razy zapomniałam.Moim zdaniem najlepiej jest wziąć rano i nie martwić się przez cały dzień czy nie zapomnisz.Jeśli nie możesz sobie ustawić przypomnienia w telefonie,to kładź tabletki np.w łazience na lusterku,czy w szafce w kuchni(przy kawie czy herbacie),bo to są miejsca gdzie rano zaglądasz. Mam nadzieję,że jakoś Ci pomogłam i nie zaszkodzę tą informacją,bo już przeczytałam że wprowadzam w błąd inne forumowiczki. Pozdrawiam.... Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.06.06, 11:21 Na pewno tym razem nie wprowadzasz nikogo w błąd. Wymienione przez ciebie sposoby są super.Ja też biore rano o 8.00 i moje anty leżą na lusterku w łazience.pozdrawiam Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.06.06, 12:31 ja pigulki mam w torebce a o nich przypomina mi moj niemaz poza tym z tego co wiem,pigulki lepiej brac wieczorem, bo troche 'zamulaja'. sposob poranny mi sie nie podoba Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.06.06, 13:56 Może i niektórych zamulają..ale ja jak wezmę tabletkę,to jeszcze kładę się spać.Raczej dobrze czuję się po tabletkach. Mój facet to zazwyczaj się tylko pyta: "Wzięłaś tabletkę??". Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 14.06.06, 14:34 A mnie tam wogóle nie zamulają. Ostatnio wieczorami może i czuję sie dziwnie... ale to na pewno po ogromnej ilości spożytych w ciągu dnia truskawek.Miam, miam... Odpowiedz Link
jasta20 Mercilon a przebywanie na sloncu... 16.06.06, 13:36 Mam pytanko. Biore Mercilon 5-ty miesiac, od jakiegos tygodnia, po pojawienie sie na niebie "mocnego" slonca na odkrytych czesciach ciała (gł. dekolt i ramiona) pojawiaja mi sie czerwone plamki, ktore strasznie swedzą. Kiedy jestem w domku, badz w cieniu słabna i swedzenie zanika, ale kiedy tylko wyjde na slońce pojawia sie ich coraz wiecej i wiecej... Zadnych nowcyh kosmetykow nie uzywam, wiec alergia na nie odpada, pije wapno, ale tez nie wiele daje, w sumie chyba nic... Wyczytalam ze niektore osoby wlasnie maja plamy na ciele po opalaniu, ale ja po wyjsciu na slonce po 10 minutach jestem "pokropkowana". Czy ta dolegliwosc moze miec cos wspolnego z tabletkami? Czy ktos mial cos takiego i przy jakich tabletkach? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
bea747 Re: Mercilon a przebywanie na sloncu... 16.06.06, 21:47 By ć może te plamki to skutek tabletek... U mnie pojawiły sie przebarwienia na twarzy, ale są koloru brązowego, wygląda to jak skupiska piegów. Natomiast moja przyjaciółka "dzięki" tabletkom ma wysyp piegów na dekoldzie i rękach. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: Mercilon a przebywanie na sloncu... 18.06.06, 19:45 moze to byc po tabletkach,ale niekoniecznie, moze bierzesz deprim? albo cos co zawiera dziurawiec? Odpowiedz Link
himeko Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 17.06.06, 15:05 witajcie! mam pytanie. wlasnie zaczelam brac mercilon..to moje pierwsze starcie z tabletkami. oczywisic eprzejmuje sie za bardzo i zawsze z gory...obserwuje sie bardzo uwaznie i jak na razie jest chyba ok. w pazdzierniku wyjezdzam na rok i chcialam sie zapytac, czy mozna przerwac kuracje tak po protu, czy mam raczej udac sie do lekarza. w ulotce jest napisane, ze mozna przerwac w dowolnym momencie. mi jednak chodzi o zaprzestanie prezyjmowania tabletek. oczywiscie, licze sie z tym, ze z zabezopieczeniem wtedy nici. z gory dziekuje Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 18.06.06, 19:46 to nie lepiej zrobic sobie zapas pigul? jesli wybywasz na dluzej,to lepiej udac sie do lekarza, jeszcze cie zbada czy wszystko ok. Odpowiedz Link
paolka808 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 22.06.06, 12:03 Mam pytanie,ostatnio zmieniłam tabletki z mercilonu na yasmin i to jest moj pierwszy miesiac zazywania tych tabletek,niestety za półtora tygodnia wyjeżdzam na mazury a akurat wtedy wypada mi okres czy moge bez zadnego niebezpieczenstwa nie zrobic 7 dniowej przerwy juz w pierwszym miesiacu przyjmowania nowych tabletek? Odpowiedz Link
agnes19762 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 25.06.06, 09:29 Już prawie znalazłam odpowiedź na moje pytanie, ale nrtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Biorę Mercilon od 8 dni i stale mam plamienia, silniejsze i słabsze ale ciągle. Wiem że to powinno minąć po jednym opakowaniu ale kiedyś brałam Mercilon i tego wogóle nie było. Na dodatek takie plamienia miałam po innych pigułkach (Cerazette) i po Depo Proverze, wtedy musiałam odstawić. Hmm nie wiem co robić odstawiać czy jeszcze czekać???? Co radzicie???? Odpowiedz Link
jasta20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 27.06.06, 12:37 Przeczekaj do konca opakowania, jezeli przy braniu drugiego opakowania pojawia sie znow plamienia to skonsultuj sie z lekarzem. Ja tez biore mercilon, 6 miesiac iod poczatku, od pierszego opakowania nie mialam plamien, zadnych skutkow ubocznych. Mysle ze to ze bralas juz kiedys mercilon i nic sie nie dzialo, nie ma zbyt wiele do rzezcy, gdyz kobiety biora tabletki po pare lat i nagle zaczynaja dziac sie rozne jakies dziwne rzeczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kyndz Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 28.06.06, 10:13 Cześć dziewczyny!! Pisze bo możliwe, że któraś z was miała już podobny problem i może mi doradzić Biorę Mercilon już od 3 miesięcy, i teraz zaczęłam 4 opakowanie...no własnie "zaczęłam":/...chodzi o to że spóżniłam się z piewszą tabletką o jakieś 13 godzin...do tej pory nie miałam z tym żadnych problemów i od dzisiaj mam ustawiony budzik na każdy dzień(do tej pory nei musiałam). Nie kochałam sie z chłopakiem na tydzień przed okresem. W czasie i po tym bardziej więc o zagrożeniu ciążą raczej mowić nie można..ale czy napewno??pozatym orintujecie się może czy jest szansa(i po jakim czasie) na działanie antykoncepcyjne w tym miesiącu??!?dzięki za odpowiedź.. Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 12:42 Mam wielki dylemat.Zastanawiam się czy nie przestać brać tabletki.Słyszy się ciągle o późniejszych problemach z zajściem w ciążę,o dzieciach chorych (właśnie przez tabletki).I zastanawiam się czy przez branie tabletek, w przyszłości nie zrobię krzywdy mojemu dziecku.Co o tym sądzicie?? Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 15:30 Decyzja nalezy do ciebie.Skoro ma cię dręczyć czy robisz dobrze biorąc anty, to odstaw je. A co ja o tym myślę:ano mam dwójkę pięknych zdrowych dzieciaczków 9lat i 6lat.Obydwoje planowani.Przed jednym i drugim dzieckiem brałam anty.Potem miałam długą przerwę w braniu i ciągłe schizy ciążowe.O mało nie rozsypało się moje małżeństwo.Więc teraz znów biorę mercilon i tak jest dobrze wg mnie i mojego męża.pozdr i rzyczę trafnego wyboru Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 15:33 powinno być oczywiście "życzę" Odpowiedz Link
brzask20 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 15:39 A myślisz,że mogą być później jakieś problemy czy się nie obawiać,bo tabletki są bezpieczne??W sumie nie miałam problemów podczas łykania tabletek.Wszystko przebiegało jak "książkach".Ostatnio ktoś mnie postraszył i zaczynam się zastanawiać,czy jednak to bezpieczne. Z jednej strony nie chciałabym przerywać,bo jest to bardzo wygodne.Z drugiej zaś, mogę zaszkodzić swojemu dziecku.Nigdy nic nie wiadomo. Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 15:57 Ja swoim dzieciom nie zaszkodziłam, ale co może byc u ciebie to nikt nie wie. Moje koleżanki po pigułkach też mają zdrowe dzieci, nie wiem kto cię postraszył i jaki miał w tym cel. Zdajesz sobie sprawę, że bierzesz hormony a z nimi to nigdy nie wiadomo.Ja w swoim środowisku nie spotkałam się z sytuacją, żeby urodziło się chore dzieciątko dlatego że mama wcześniej brała anty. Odpowiedz Link
sea80 Prosze o odpowiedz, kiedy 1 tabletka ???? 03.07.06, 17:54 witajcie ! moze moje pytanie wyda Wam sie glupie ale zaczynam wlasnie brac mercilon (to w ogole pierwsze moje tbl anty) i nie wiem kiedy pierwsza tabletka ?? bo wlasnie zaczynam miec okres - tzn, jeszcze nie jest to "prawdziwy" okres0 u mnie zaczyna sie od coraz to ciemniejszej wydzieliny i wlasnie teraz taka sie pojawia i moje pytanie : czy mam wziac pierwsza tabletke dzis????? czy jutro jak juz bede miec okres "calkowity" moze to glupie pytanie ale jestem nowicjuszka bardzo Was prosze o odpowiedzi dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link
bea747 Re: Prosze o odpowiedz, kiedy 1 tabletka ???? 03.07.06, 22:50 sea80 weż pigułke jutro i na wszelki wypadek poraktuj sytuacje tak jakbyś zaczęła drugiego dnia, czyli przez najbliższe 7dni dodatkowe zabezpieczenie.A wszystko będzie oki. Odpowiedz Link
sea80 Re: Prosze o odpowiedz, kiedy 1 tabletka ???? 04.07.06, 07:57 dziekuje bardzo za odpowiedz, wezme dzis pierwsza, ale wczoraj to plamienie bylo naprawde minimalne (ciemniejsze uplawy i tyle) w nocy to prawie nic,mam nadzieje ze teraz w koncu sie czacznie i na wieczor wezme pierwsza tabletke, zastanawiam sie tylko czy to jest moj 2 czy pierwszy dzien okresu? a to dodatkowe zabezpieczenie to tylko 7 dni potem juz dzialaja tbl tak ?? raz jeszcze dziekuje Odpowiedz Link
bea747 Re: Prosze o odpowiedz, kiedy 1 tabletka ???? 04.07.06, 08:05 Z tego co piszesz wynika że dziś masz pierwzy dzień miesiączki.Bierzesz pigułkę.I właściwie jestś zabezpieczona, ale że nie masz pewności całkowitej czy przypadkiem wczoraj to nie był pierwszy dzień, to zabezpieczaj się przez 7dni (i tak w tym czasie będzie miesiączka, więc chyba wytrzymacie).A potem możecie iść na całość. pozdr i zyczę spokojnego dnia Odpowiedz Link
agatkaaaaa Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 20:44 zaczelam pierwsze opakowanie mercilonu i nie mam pojecia od kiedy on dziala? w ulotce nie ma nic na ten temat Odpowiedz Link
sea80 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 20:48 ja wlaasnie siedze i mysle czy zaczac bo mam plamienia-wczesny okres i nie wiem czy czekac do jutra jak bedzie krew ? Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 22:51 od pierwszego dnia!!! Odpowiedz Link
agatkaaaaa czy im ufacie? 06.07.06, 11:17 mam pytanie? ostatnio zmienilam harmonety na mercilon z miesieczna przerwa. nie wiem czy moge ufac tym tabletkom- boje sie strasznie! czy znacie jakies historie gdy tabletki nie zadzialaly?!! Odpowiedz Link
bea747 Re: czy im ufacie? 06.07.06, 12:48 A po co ci takie historie? Słyszałam że zdarzają się wpadki przy braniu mercilonu i innych anty. Bedziesz brać regularnie, bedzie oki. Odpowiedz Link
brzoskwinkaaaa Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 21:50 A ja mam pytanie.. Bo planuje zacząc brat tabletki Mercilon jak dostane okres.. Ale czytałam że nie powinno sie Palić Papierosów.. A ja pale.. Lekarz nie zapytał mnie o to.. A ja nie wiedziałam że nie wolno.. I teraz nie wiem co robić..? I jeszcze jedno czy np. czasem można wypić jakiś alkochol? Czy to coś szkodzi? Bo na ulotce nie doczytałam sie o tym? Odpowiedz Link
busted-girl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 22:08 Mam pewien problem. Biore teraz 4 opakowanie mercilon i juz jutro biore ostatnia tabletke z tego 4 opakowania. Podczas pierwszych 3 opakowan wszystko bylo w jak najlepszym porzadku, ale podczas 4 zaczelo sie cos chrzanic mam zmienne nastroje, mozna nawet powiedziec ze zaczely sie stany depresyjne (mam tu na mysli placz bez powodu praktycznie codziennie, totalne zdolowanie) Okropnie sie z tym czuje, i nie tylko ja, ale i moj chlopak. Chcialabym teraz przerwac branie tabletek wlasnie po skonczeniu tego opakowania czyli jutro biore ostatnia tabletke i mam 7 dni przerwy kiedy powinnam dostac okres, a potem 8 dnia juz poprostu nie przyjme nastepnych tabletek (mysle ze tak mozna zrobic) tylko ze teraz przejde do sedna mojego problemu, a mianowicie: chodzi o to co bedzie z moim okresem kiedy przerwe branie tabletek?? Mam wizyte u ginekologa na 26 lipca i boje sie zeby nie dostac wtedy okresu (bo wiem ze po przerwaniu tabletek meisiaczka jest nieregularna) Zmiana wizyty na inny termin nie wchodzi juz w gre niestety. Moze mi ktos napisac jak to jest, czy moze mi okres wystapic w ciagu 2 tygodni od skonczenia sie tego okresu w czasie przerwy po tabletkach? czy raczej okres sie spoznia?.......ale nagmatwalam, mam nadzieje ze ktos zrozumie o co mi chodzi bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 04.07.06, 11:55 tez wlasnie odstawilam, natychmiast poprawil mi sie nastroj) wlasciwie to okres powinien pojawic sie w terminie(tak mialam odstawiajac inne pigulki),ale nigdy nie wiadomo Odpowiedz Link
busted-girl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 04.07.06, 18:33 a no wlasnie, i tego sie boje ze akurat wtedy kiedy bede miala wizyte u lekarza bedzie niemila niespodzianka no ale nadal sie zastanawiam czy mam odstawic te tabletki juz teraz, wczoraj i dzisiaj juz sie dobrze czuje, nawet bardzo dobrze moze te zle nastroje to byl wynik stresu, bo teraz mialam sesje na studiach i bylo bardzo nerwowo....zastanowie sie jeszcze nad tym na spokojnie pozdrawiam Odpowiedz Link
brzoskwinkaaaa Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 04.07.06, 19:38 dzieki wam za odpowiedz, pozdrawiam =) Odpowiedz Link
bea747 Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 03.07.06, 23:00 To fakt nie powinno się palić jeśli bierzesz pigułki. Ja też palę i biorę anty, moje koleżanki też.Jak na razie nic sie nie dzieje złego.Alkohol czasem tez piję.Nie powinnaś przesadzić, żeby nie było wymiotów, bo to one osłabiają działanie anty. Odpowiedz Link
efcior Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 07.07.06, 10:55 Ja właśnie od dziś zaczynam brać Mercilon, z tego co widze to pixy są dobrym sposobem antykoncepcji, a mój chłopak powiedział, ze i tak nie zaufa do konca i musi sie (nas) jeszcze dodatkowo zabezpieczyc. No i jak ja mam mu wytlumaczyc, ze to nie jest takie konieczne?? I jeszcze jedno, tutaj zostałaporuszona sprawa, ale nikt tak do końca na to nie odp, otoz chodzi mi o palenie. Sama pale, ostatnio nawet całkiem sporo, na jakiej zasadzie to oddziałuje na tbl?? bo w jednym z ostatnich postow w ktorym bylo o alko ktoras napisala ze nie jest dobry w za duzych ilosciach bo wtedy powoduje wymioty i zastanawiam sie czy to jedyny wpływa alko, czy taki pity w mniejszej ilosci np. pifko tez tak szkodzi?? Plissss niech mi ktoś odp. Pozdrawiam gorąco, miłego dnia Odpowiedz Link
busted-girl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 07.07.06, 13:49 owszem palenie jest szkodliwe i to bardzo kiedy bierze sie tabletki anty, tak mi tlumaczyl ginekolog i tak tez jest napisane w ulotce dołączonej chocby wlasnie do Mercilon. Nie potrafie dokladnie wyjasnic co sie dzieje kiedy sie pali i bierze tabletki, nie wiem tez jakie to wywoluje skutki uboczne....moge jedynie odwolac sie do ulotki i tego co mowila mi ginekolog, ze u osob palacych a jednoczesnie korzystajacych z metody antykoncepcji, typu tabletki hormonalne, jest wieksze ryzyko wystapienia zawału mięśnia sercowego lub też udaru mózgu (co tez wzrasta z wiekiem) czyli im bedziesz starsza a dalej bedziesz palic papierosy i stosowac tabletki to , to ryzyko jest coraz wieksze. Tyle moge sie wypowiedziec na ten temat...mam nadzieje ze choc troche pomoglam pozdrawiam Odpowiedz Link
busted-girl Re: WSZYSTKO O MERCILON - pytajcie i radzcie 07.07.06, 13:53 a zapomnialam napisac o alkoholu ja np. biore Mercilon 4 miesiace, teraz zdecydowalam sie brac go dalej (jakis czas temu mialam watpliwosci, bo nie zbyt dobrze sie czulam, ale okazalo sie ze to chyba nie byla wina tabletek) i powiem Ci ze pije alkohol na imprezach normalnie napewnoe nie chlam go za przeproszeniem hektolitrami ale jak wybieram sie na jakas imprezke to piwko czy nawet kilka piwek nie zaszkodzi tak samo inny alkohol.....oczywiscie musisz rozgraniczyc ilosc tego alkoholu, bo jesli napijesz sie tyle ze spowodujesz wymioty no to dzialanie tabletek jest mniej skuteczne, wiec najlepiej pic z umiarem jesli pijesz z głową to wszystko jest ok. Odpowiedz Link
asiaz28 Re: jestem tu nowa:):) 07.07.06, 19:45 i dzieki za takie forum. Dzisiaj wróciłam od ginekologa który przepisał mi Mercilon, do konca roku nie moge myslec o ciazy a musiałam uregulowac cykl. Po poronieniu strasznie sie rozregulowałam. Z tego co tu przeczytałam po mercilonie wiekszosc przytyła, z czego ja bardzo sie ciesze bo chciałabym bardzo przytyc i mam nadzieje ze tak bedzie. Za tydzien zaczynam brac swoje pierwsze tabletki anty w moim zyciu. Obawiam sie jak sie bede czuła. Ostatnie 2 miesiace jak miałam okres był okropny. Okres trwał 2 i pół tyg, silne bóle żołądka i omdlenia. Mam nadzieje ze jak zaczne brac Mercilon to wszystko minie. Czy te bóle rzeczywiście sa mniejsze po tabletkach???czy w trakcie brania tych tabletek moge np wziasc rozkurczowa nospe takze?????dziekuje za odpowiedź Odpowiedz Link
bea747 Re: jestem tu nowa:):) 07.07.06, 20:21 No to faktycznie się rozregulowałas: mieć 2 i pół tygodnia okres to szok.Życzę ci żeby mercilon zadziałał na ciebie tak jak tego chcesz. w moim przypadku jest tak: nie odczuwam wogóle bólu przed krwawieniem, które trwa 3, góra 4 dni, więc i nospa nie jest potrzebna.Czasem zdarza mi sie wziąć ibuprom, ale to raczej przy bólu głowy. A co do tycia to przybyło mi 2kg, których tak jak ty potrzebowałam. Aha i jeszcze troszeczke powiększył mi biust, z czego też jestem zadowolona.pozdr Odpowiedz Link
asiaz28 Re: jestem tu nowa:):) 07.07.06, 20:59 to superdziękuje za odpowiedź i mam nadzieje ze na mnie tez tak zadziała, z tego co słysze to przy braniu tabletek anty okres wyglada jak plamienie i wystarczy założyc wkładke a nie tak jak ja najwieksza najgrubsza podpaske Odpowiedz Link
bea747 Re: jestem tu nowa:):) 07.07.06, 21:19 tego co słysze to przy braniu tabletek anty okres wyglada jak plamienie i > wystarczy założyc wkładke a nie tak jak ja najwieksza najgrubsza podpaske U mnie pierwsze krwawienie faktycznie wyglądało jak plamienie, a nastepne były i są normalne. Odpowiedz Link
efcior Re: jestem tu nowa:):) 08.07.06, 17:40 a czy jak biore 1 opakowanie mercilonu (sa to moje pierwsze pixy w zyciu) to czy podczas miesiaczki i drugiego dnia stosowania tych pigulek moze wysapic goraczka???? boje sie, bo jestem straszna panikara jesli chodzio o ciaze: (((((((( odp szybko błagam ( Odpowiedz Link
bea747 Re: :( 11.07.06, 10:45 Efcior a co ma gorączka do ciąży? Nie wiem jak mogłabym ci pomóc.Czy ty nadal gorączkujesz??? Odpowiedz Link
sea80 prosze o odpowiedz 11.07.06, 12:31 (jakos dziwnie wysoko wskoczl moj watek-pisze raz jeszcze) dzis 6 dzien biore merciolon, tom moje pierwsze tabl, i jakos dziwnie sie po nim czuje,ciezka glowa, lekkie mdlosci i lekkie zawroty glowy,ogolnie ociezalosc i zaspanie, i moje pyt: 1,czy to skutki tabl (a moze upaly),czy to normalne,czy minie,czy sie martwic? 2,jak to jest dokladnie z ta 7-dniowa przerwa,biore tbl po 7 dniach czy 7 dnia?,jesli np, skoncze jedno op. w srode, to kiedy zaczac nastepne? moze to glupie pytania ale jestem nowicjuszka w temacie i prosze o odpowiedz pozdrawiam Odpowiedz Link
bea747 Re: prosze o odpowiedz 11.07.06, 16:45 Sea objawy, które opisałaś to skutek UPAŁÓW, czuje się tak samo a biorę mercilon 5m-cy.No może oprócz mdłości-to jest raczej skutek uboczny twoich anty.Powinno minąć, nie martw się.Jeśli mdłości jednak nie miną, to będziesz musiała zmienić anty. A co do przerwy: robisz 7dni przerwy, 8-go dnia zaczynasz nowe opakowanie.Zawsze zaczynasz opakowanie tego samego dnia tygodnia, ja np.w piątki. ps.mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale, bo jestem po drzemce(hihihi),a te mnie chyba wykończą.pozdr Odpowiedz Link
sea80 Re: prosze o odpowiedz 11.07.06, 17:23 dzieki serdeczne za odpowiedz mam nadzieje ze to skutek upałow, chociaz niepokoi mnie to ze te dolegliwosci nasilaja sie po zazyciu tabletki i trwaja kilka godzin, wiec moze to jednak jakis skutek uboczny, no ale w koncu biore je dopiero kilka dni wiec reakcja organizmu jakas musi byc i mam nadzieje ze minie pozdrawiam i zycze troszke chłodu w te koszmarne upaly Odpowiedz Link
efcior Re: :( 11.07.06, 17:47 No to gorączka ma do ciązy, ze czytałam, ze kiedy kobieta zajdzie w ciaze i caly czas ma okres to to po podwyzsza sie temp. jej ciała. dlatego tak panikuje. mam tez objawy podobne do ktorejs z dziewczyn, zwroty glowy, nudnosci, ta goraczka, kompletny brak apetytu, nawet mi sie palic nie chce, moze to przez upaly, ale po pixach jeszcze bardziej mi sie to nasila Odpowiedz Link
bea747 Re: :( 11.07.06, 18:31 Mam za sobą dwie ciąże, w czasie których nie gorączkowałam.Dlatego zdziwił mnie twój post. A objawy o których piszesz to skutek upałów. " ale po pixach jeszcze bardziej mi sie to nasila"-tak może być w ciągu pierwszych 3ch cykli.Potem powinno być oki.Jeśli nie, to proponuje wizytę u gina.pozdr Odpowiedz Link
robaczynka Re: :( 28.07.06, 13:04 to juz troche za poźno na ten post, ale przy takich dolegliwościach lepiej (jak sie da) przesunac pore zazywania na wieczor- mdłości przespisz i minie. Albo nie brac na pusty żołądek Odpowiedz Link