starymason 23.09.04, 17:38 kto sie przeszedl kiedykolwiek prez bronx to wie o czym mowie, bialy tam nie ma szans . precz z murzynskim rasizmem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
starymason Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 17:42 po cich cgyba drugie miejsce zajmuja arabowie patrz to co sie dzieje w darfurze w ciagu miesiaca zamordowali pol milona osob tylko dlatego za se murzynami , mysle za bialym duzo brakuje jeszcze do tego rasizmu.Dlaczego o tych rasizmach nie piszecie , co politycznie niepoprawne czy zalozycielem forum jest jakis ahmed z sudanu, czy ugandy bardzo wrazliwy na inne rasy. p.s. takiego rasizmu jak w afryce i w krajach arabskich wobec innych nacji to trzeba by dlugo szukac Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 18:23 Założycielem formum jest kobieta Polka, nie związana z nikim ze strefy afrykańskiej, arabskiej, czy azjatyckiej. Wyjaśniam po to, by łatwiej było zrozumieć, że nie muszę siebie samej bronić przed atakami, a jako człowiek występuję przeciwko przejawom dyskryminacji, nietolerancji. Poza tym mieszkam od urodzenia w tym kraju, czuję się więc, co jest naturalne, gospodarzem w domu i w tym domu chciałabym by panował spokój, a moi goście byli szanowani i nikt ich nie znieważał. Tak sie składa, że śledzę z uwagą scenę polityczną, wiem co się dzieje. Wyżej wspomniałam, że rasizm i walka z nim interesuje mnie tu, na tym forum w odniesieniu do Polski. Oczywiście nie zapominam o problemach na innych kontynentach, ale te problemy muszą rozwiązywać ci, ktorzy są bliżej, czyli mieszkańcy danych krajow. Dlatego przykro mi, ale nie będę wraz z tobą ubolewać nad tymi problemami, na które nie mam żadnego wpływu. Zresztą Ty też nie, zgadza się? Odpowiedz Link Zgłoś
starymason Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 18:01 w afryce rasizm jest na porzadku dziennym w wiekszosci krajow dochodzi tam do pogromow na tle nawet juz nie rasowym a raczej plemiennym.To jest dopiero rasizm dziwia wiec te opinie obcokrajowcow stamtad pochodzacych jaki to rasizm u nas panuje.Przyklady podaje kongo ruanda rwanda sierra leone czad senegal liberia moglbym tak wymieniac bez konca ale po co jaki to ma sens.Ostatnio doszlo do pogromow bialej ludnosci w zimbabwe gdzie czarni otoczyli farmy bialych i polowe z nich zamordowali.W rpa biali mieszkaja w gettach otoczonych drutami kolaczastymi, jakby za nie wyszli straciliby niechybnie zycie.Czyli mam z tego rozumiec sa dwa standardy rasizmu jeden bialych i drugi czarnych i innych nacji.O jednym sie mowi a o drugim nie chociaz jest nieporownywalnie wiekszy i brutalniejszy.Przyznajac sie do tego to sami stajecie sie rasistami bo przyznajecie ze od bialego czlowieka wymaga sie wiekszej kultury, tolrancji i cywilizacji niz od innych.Tak to sie nazywa brzemie bialego czlowieka czy jak niektorzy mowia zachodu.Za niedlugo to biali beda dyskryminowani nawet w europie bo patrzac na demografie imigrantow z afryki i azji to tak bedzie, europejczycy zejda z chodnikow spuszcza oczy ich dzieci beda bite na placach zabaw.Zreszta we francji juz sie tak dzieje w podmiejskich arabskich blokowiskach.I nie beda to pojedyncze przypadki rasizmu jak to sie ma teraz ze skinami itp. pozyjecie jeszcze z 30 lat w tej naszej europie to zobaczycie.Nie moge sobie wyobrazic te meki tych ostatnich europejczykow zaszczutych w swoich wlasnych krajach , nie chce tego doczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 18:35 "Nie moge sobie wyobrazic te meki tych ostatnich europejczykow zaszczutych w swoich wlasnych krajach , nie chce tego doczekac." Mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie, zresztą wierzę w to całowicie. Po to są starania moje i wielu innych ludzi, by zapanowala milość i zrozumienie, by przywrócić rangę słowu człowiek. Doskonale zdaję sobie sprawę co sie dzieje w Rwandzie, Sudanie, Seneglu, czy Liberii, wiem, o rasizmie, niewolnictwie i innych sprawach. Nie myśl, że to jest forum, ładniutkie, śliczniutkie, założone po to, by omijać szerokim łukiem sprawy trudne, bolesne. Właściwie cieszę się, że zajrzałeś, bo coś można skonfrontować. Ale powtarzam jeszcze raz interesujemy się tutaj sprawami polskimi. Mówisz, że w RPA, biali zyją za drutami w gettcie, no cóż, historie lubią sie powtarzać, nieprawdaż? Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe. Dajesz dobro dostajesz dobro, dajesz miłość ona wraca. ijaw -- Dyskryminacja Rasowa Drzwi otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 18:09 Ha, rasizm działa w obie strony, domyślam sie o czym mówisz, choć w USA nie byłam. Może precz z rasizem w ogóle, a tutaj precz z rasizmem przeciwko ciemnoskorym, Afrykanom, Azjatom i innym nacjom. Dlatego, że omawiamy rasizm, i występujemy przeciwko rasimzowi w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
starymason Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 18:25 ale w Polsce tez Polacy sa dyskryminowani za to ze sa Polakami, w wiekszosci przypadkow cudzoziemcy maja wieksze prawa od nas, nie placa podatkow tylko dlatego ze sa z zagranicy, uchodzcy mieszkaja w lepszych warunkach w osrodkach azylanckich niz niejednokrotnie sami polacy.Od handlujacych na bazarach wietnamczykow czy rosjan nie wymaga sie pozwolenia i nie zbiera podatkow a od polakow tak. Czyli w polsce to polacy sa najbardziej dyskryminowani, tak naprawde uwazam ze polska jest bardzo otwarta np. we francji gdzie arabow jest 5 milionow malo ktory jest lekarzem czy prawnikiem osiagnal jakies stanowisko.A w polsce gdzie jest ich moze z 10 000 to co drugo jest lekarzem.Tak naprawde wmawianie ludziom jacy to polacy sa rasistami jest troche smieszne jakbyscie troche pojezdzili po europie to byscie troche zmienili zdanie. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 18:51 Uchodźcy wszędzie mają godne warunki życiowe? Tak mi się wydaje. Mówisz, że cudzoziemcy są wykształceni? Zgoda, rzeczywiście Afrykanie, ktorych znam są ludźmi po studiach albo i z tytulami naukowymi. Cieszę sie z tego. Ich nie kształcił rząd polski, przyjeżdżają z dyplomami do Polski, a jeśli studiują w Polsce to na koszt własny lub koszt swego kraju. Taka jest prawda. W socjaliźmie mieliśmy podpisane jakieś umowy z niektórymi krajami, ale nie sądzę, by ktokolwiek kształcił się za darmo. Także Twe pretensje są pozbawione sensu absolutnie. HAndlujcy na bazarach też pewnie mają jakieś uregulowania, spróbuję dowiedzieć się. Ale skoro przy tym jesteśmy, był czas w naszej historii, gdy Polacy wyjeżdżali na saksy i też handlowali na różnych bazarach europejskich, więc... I nikt nie wmawia, że Polacy są wielkimi rasistami, bo znam Polakow wspaniałych i otwartych na innych ludzi, ale znam i spotkałam się z Polakami ubliżającymi innym ludziom, innej karnacji czy pochodzenia. Występujemy tu przeciwko przejawom rasizmu w Polsce, wszelkim, i dotyczącym wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 19:27 Napiszę krótko , nie mam niestety za dużo czasu . W 2001 r.spędziłam Sylwestra w NYC . Jeździliśmy tego dnia ( a właściwie w nocy :))) z przyjaciółmi po całym NYC , byliśmy również na Bronxie i bawiliśmy się świetnie z ludźmi z ulicy . Czarnoskórzy mieszkańcy tej dzielnicy zaprosili nas na imprezę do siebie , gdzie bawiło się rozmaite towarzystwo . Było super - żadnych nieprzyjemności nie mieliśmy , poczęstowali nas jedzeniem i piciem , byli gościnni , jeden facet był muzykiem i dał nam na pamiątkę płytę swojego zespołu i zaprosił na koncert .My byliśmy grupą międzynarodową i różnokolorową , trzy białe osoby , dwaj Nepalczycy , jeden czarnoskóry mężczyzna . W końcu wylądowaliśmy na plaży na Coney Island , spaliśmy u mojego teścia , który ma dom na Coney Island . Bawiliśmy się świetnie . Poznałam wtedy parę Afroamerykanka ( koleżanka córki mojego teścia )i Polak z Polski - Mariusz studiujący w NYC . Bawiliśmy się w wielu miejscach NYC ale na Bronxie i na Coney Island było najfajniej . Gdybym się przejmowała gadaniem : " Czarni to najwięksi rasiści ", nie przeżyłabym super chwil i nie miałabym genialnych wspomnień . Potem wielokrotnie byłam na imprezach i wydarzeniach kulturalnych ( np .z okazji Black History Month - tak się to nazywa chyba ), na których na kilkaset / kilkadziesiąt osób były np.dwie , trzy białe . Ludzie pierwsi podawali mi ręce i dziękowali , że przyszłam . Asia ... Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: najwiekszymi rasistami sa murzyni 23.09.04, 21:24 Przekazy jakie docierają od niektórych sugerują różne "niespodzianki". Sama nie znam sytuacji. Dzięki Asiu, za tę wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Czarnuchy i brudasy są zdecydowanie gorsze 25.09.04, 00:34 Czarnuchy i brudasy są zdecydowanie gorsze jeśli idzie o rasizm niż Biali Ludzie. Dowód na to znajdzie każdy Biały wchodząc do dzielnicy czarnuchów czy brudasów gdziekolwiek na świecie. Uchowaj Boże od TAKIEJ tolerancji jaką oni Białym okazują. Głupota założycielki tego forum jest tak wielka, że powinna być wręcz karalna! Odpowiedz Link Zgłoś