Gość: SP IP: *. / *.HH1.srv.t-online.de 12.01.04, 10:33 Innym polskim elementem na QM2 jest kilka jezeli nie kilkanascie osob zatrudnionej niedawno zalogi hotelowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leo Re: Polski element królowej IP: 217.96.7.* 12.01.04, 16:08 szkoda, ze nie napisaliscie, ze okna do QM2 wykonano w polskiej fabryce w Cielu (pod Bydgoszcza). Trabili o tym w telewizji jakis czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Polski element królowej IP: *.greenet.pl 15.01.04, 00:27 >>>> Zużyliśmy 1800 ton stali, a cały statek zbudowany został z około 100 tys. ton tego surowca. To może procentowo niezbyt dużo, ale "gruszka" wymagała szczególnej precyzji - mówi prezes Maritimu Janusz Baran. Podkreśla, że "gruszka" to najbardziej złożony element kadłuba statku. <<<< Baran wali scieme, a dziennikarzyna za trzy grosze nie sprawdza i bezkrytycznie "lyka" (bo cieniasem jest, nie stosujacym elementarnych zasad warsztatu dziennikarskiego i olewajacym czytelnikow i rzetelnosc dziennikarska)... konstrukcja tego statku nie powstala ze 100 000 ton stali, tylko z ok. 35 tysiecy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Polski element królowej IP: *.greenet.pl 15.01.04, 00:37 poza tym, cieniasy z "Wybiorczej", gruszka NIE SLUZY do rozbijania fal, ani do poprawiania sterownosci... jezeli jakos (nieznacznie) wplywa na streownosc, to najwyzej ja (odrobine) pogarsza, gdyz moze zmniejszac statecznosc kursowa.. ale prawdopodobnie w tak minimalnym stopniu, ze az w marginalnym, pomijalnym... natomiast wtloczcie sobie to do swoich pseudo-dziennikarskich mozdzkow i na przyszlosc nie wprowadzajcie juz wiecej w tej sprawie czytelnikow w blad... otoz gruszka dziobowa NIE SLUZY do tego, co napisaliscie, tylko do ZWIEKSZENIA PREDKOSCI statku (lub przy tej samej predkosci - do zmniejszenia zapotrzebowania na moc, czyli zmniejszenia zuzycia paliwa) jest to realizowane przez osiagane dzieki (odpoiwednio uksztaltowanej gruszce) ZMNIEJSZENIE tzw. oporu falowego statku... zmniejszanie oporu falowego nie ma NIC wspolnego z jakims "rozbijaniem" fal.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuu Re: Polski element królowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:17 kiedy wreszcie wybiorcza nauczy sie szacunku dla czytelnikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Polski element królowej IP: *.greenet.pl 16.01.04, 23:14 mozesz podac wiecej szczegolow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Polski element królowej IP: 80.55.130.* 19.01.04, 23:30 Jednym z członków załogi, a konkretnie kelnerem,jest mój syn. Miałam nawet możliwość zobaczenia go w relacji telewizyjnej z pokładu QM2 przed wypłynięciem w dziewiczy rejs. Z tego co mam przekazywał wiem, że pracuje tam kilkunastu Polaków, w tym kilku oficerów. Odpowiedz Link Zgłoś