merceddess 05.08.08, 16:43 czy to prawda ze kal powinno sie badac po podaniu srodkow przeczyszczajacych bo normalnie to prawie nigdy nic nie wychodzi w badaniach i czy lepiej dac do badania do laboratorium weterynarii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: badanie kalu na robaki 05.08.08, 16:56 A skąd masz takie informację,bo ja pierwszy raz coś takiego słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: badanie kalu na robaki 05.08.08, 17:02 Wydaje się to w sumie dosyć logiczne, z doświadczenia wiem że należy wykonać kilka, kilkanaście posiewów żeby wiarygodnie stwierdzić że nie ma pasożytów. Więc może te środki przeczyszczające mają sens? Co do laboratorium to nie wiem, ale myśle że dobre "ludzkie" da radę Odpowiedz Link Zgłoś
agatar-m Re: badanie kalu na robaki 05.08.08, 17:05 a czy na obecnosc robaków nie badaja do ksiażeczki sanepidu??? ja miałam takie badanie., trzeba oddać po prostu 3 razy kał i badaja, nic nie słyszałam na temat jakis środków.... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: badanie kalu na robaki 05.08.08, 17:06 A na pasozyty sie robi "posiewy"? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: badanie kalu na robaki 05.08.08, 18:04 pierwsze słyszę o środkach przeczyszczających... do sanepidu się nosi trzykrotnie, specjalne są do tego zestawy... patyczek i torebeczka zamykana, na patyczek się nabiera odrobinę kału, wkłada razem z patyczkiem do torebeczki i wio do sanepidu... jak badania nic nie wykazały, to można badanie powtórzyć, albo szukać czego innego... i to raczej czego innego trzeba by było poszukać, bo: ".. Badania laboratoryjne kału na nosicielstwo przeprowadzają wyłącznie stacje sanitarno-epidemiologiczne. [Nie jest potrzebne skierowanie od lekarza]. W mojej opinii Badania kału wykonuje się raz w życiu, z wyjątkiem ponownego przebycia zakażenia czynnikiem chorobotwórczym. Ważność badania raczej bezterminowa. Jednak na podstawie § 3 Dz.U.06.25.19 możliwa jest interpretacja o terminowej ważności badania kału - powtarzane przed podjęciem nowej pracy lub nauki. I zlecają je tak niektórzy lekarze. [Wyjątkowo kiepski akt prawny]. Badania laboratoryjne to trzykrotne badanie kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego i innych pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella. Badania są przeprowadzone z próbek kału pobranych w trzech kolejno następujących po sobie dniach..." więc nie na wszystkie robaki robią badania... jeśli jesteś z warszawy to spróbuj tutaj zrobić badania na robaki www.laboratoriumfelix.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: badanie kalu na robaki 05.08.08, 18:24 Środki na przeczyszczenie maja sens bo w luźnym kale łatwiej się szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: badanie kalu na robaki 05.08.08, 18:47 Na forum Alergie roi sie od postow Matek ktorym pozytywne wyniki na obecnośc pasożytów wyszly za 6-8 razem. Nam lamblie wyszly od razu,ale juz kiedys ewidentna robaczyca nie wyszla w wogole.Co ciekawe,objawy ustąpily po leczeniu w ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Większość pań wypowiadających się w tym wątku 06.08.08, 02:58 myli pojęcia. Rodzaj wykonywanych badań kału w laboratorium zależny jest od podejrzewanego schorzenia - zatem terminologia, sposób badania, przygotowania też będą różne. Pozwolę sobie pospieszyć z kagankiem oświaty Badanie masy kałowej może polegać na ocenie mikroskopowej, chemicznej i bakteriologicznej: * Kał na nosicielstwo lub inaczej posiew kału na S-S (przewaznie do książeczek zdrowia) przeprowadzają wyłącznie stacje sanitarno- epidemiologiczne - poszukiwania w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego i innych pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella. Badania są przeprowadzone z próbek kału pobranych w trzech kolejno następujących po sobie dniach. * Badanie parazytologiczne - badanie w kierunku pasożytów i/lub lamblii to badanie mikroskopowe. Wykrywanie cyst. UWAGA! OWSIKI - badanie to wymaz z odbytu a nie badanie kału. Kiedy pobiera się kał celem stwierdzenia obecności pasożytów (badania parazytologiczne), należy pamiętać o tym, że pasożyty - znajdujące się w kale pobieranym do analizy - są bardzo wrażliwe na zmiany warunków środowiska (np. temperatura, kontakt z powietrzem). Dotyczy to szczególnie kału biegunkowego. Dlatego też badanie to musi być wielokrotnie powtarzane, zwykle w odstępach 2-3 dniowych. Bardzo ważne jest to, aby próbki kału pobierać z różnych miejsc masy kałowej, a do laboratorium dostarczyć nieco więcej kału niż w przypadku innych badań (około 10 g). Jeśli celem badania jest stwierdzenie główki tasiemca, do laboratorium przesyła się cały oddany kał. * Posiew kału ogólny to hodowla na swoistych podłożach służaca identyfikacji baketrii i grzybów w kale (np. gronkowiec, pałeczka ropy błękitnej, Klebsiella, drożdżaki itp.) * Badanie ogólne kału - ocena kału pod kątęm jego konsystencji, zabarwienia, woni, wyglądu i ewentualnych domieszek np. śluz, krew, ropa, niestrawione resztki pokarmowe. Do tego badania pobiera się niewielką próbkę kału szpatułką do pojemnika bez wcześniejszego stosowania specjalnej diety. Nie wolno natomiast przez 3 dni przed pobraniem kału przyjmować leków wpływających na jego wygląd np. preparaty żelaza zabarwiają kał na czarno. * Badanie kału na obecność rotawirusów * Badanie na obecność krwi utajonej Kał do badania pobiera się z masy kałowej oddanej w wyniku aktu defekacji bez użycia środków przeczyszczających (np. parafiny) lub lewatywy. Jedynie w szczególnych sytuacjach, na zlecenie lekarza, kał jest pobierany po uprzednio dokonanej lewatywie. W celu uzyskania najbardziej wiarygodnych wyników należy przesłać próbkę kału pobraną ze świeżo oddanego stolca. W przypadku kiedy, występują naprzemiennie stolce prawidłowo uformowane i biegunkowe, do badania należy przesłać stolec biegunkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Lila1974 06.08.08, 09:13 Wow.Lila,normalnie zaimponowalas mi To my na jedynm forumie bywamy,i ja nie wiedzialam ze ty taki ekspert! Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Lila1974 06.08.08, 09:16 częściowo jest to w mojej wcześniejszej wypowiedzi, a reszta na stronie którą zalinkowałam... Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Większość pań wypowiadających się w tym wątku 06.08.08, 09:17 Lila,a powiedz mi czy faktycznie test Elisa tez nie jest 100% wiarygodny? Odpowiedz Link Zgłoś
asiam10 Re: badanie kalu na robaki 06.08.08, 08:47 NIe wiem, czy to prawda, ale wiem niestety z własnego doświadczeniach, że wyniki badania kału, czy to pobrane patyczkiem, czy w pojemniczek nie są miarodajne. Badania mojego dziecka przeprowadzone 5-cio krotnie, w różnych laboratoriach nic nie wykazały- przy 5-cio miesięcznej biegunce. Dopiero jak trafił do instytutu reumatologii z powikłaniami w postaci rumienia guzowatego, na podstawie badań krwi ustalono, że cały czas miał salmonellę. Lekarz prowadzący wyjaśnił nam wtedy, że aby stwierdzić że wynik posiewu jest zgodny ze stanem faktycznym, musielibyśmy znaleźć super laboratorium (myślałam, że wszytskie badają tak samo) a kał musiałby być pobrany w fazie początkowej infekcji, przy bardzo ostrej biegunce. Odpowiedz Link Zgłoś
asiam10 Re: badanie kalu na robaki 06.08.08, 08:53 Zapomnialam dodac- badania byly robione i na posiew ogólny i na poszczególne bakterie(+ i -), pasozyty, drozdze i co tam sie jeszcze dalo. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: badanie kalu na robaki 06.08.08, 09:06 To mieliście wyjątkowego pecha Odpowiedz Link Zgłoś