Dodaj do ulubionych

nieustający ból!

IP: 94.254.193.* 03.01.09, 22:21
Boli mnie podbrzusze od jakiegoś miesiąca...Bołalo mnie przed
okresem,w trakcie i po.Praktycznie codziennie,to taki ból czasem
mocny.Muszę chodzić po domu w rozpietych spodniach,bo mi uciskają na
podbrzusze.Okres trwał 5 dni średnio obfity,teraz jestem 7 dni po i
nadal boli i pokłuwa w boku.Co to może być??
Obserwuj wątek
    • Gość: dodzia Re: nieustający ból! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 22:50
      Idź do wróżki,ona prawdę Ci powie ;-)
      • Gość: meryr Re: nieustający ból! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 22:23
        Wiesz co z tą wróżką to przesada. Chyba ktoś nie ma pojęcia jak ta
        dziewczyna się męczy, co to jest za ból. Naprawdę nikomu nie życzę,
        a coś na ten temat wiem bo sama to przechodzę. Proszę zanim coś
        napiszecie złośliwego to zastanówcie się czy takie żarty są na
        miejscu.
        • Gość: ma Re: nieustający ból! IP: 213.134.191.* 07.09.09, 23:37
          Ma rację. Jeśli coś boli, idzie się do lekarza, zwłaszcza jeśli boli tak długo.
          Forumowa diagnoza może brzmieć tylko "idź do lekarza".
    • anusia_2214 Re: nieustający ból! 06.01.09, 17:59
      Dzięki za rade...
      • Gość: treyr Re: nieustający ból! IP: *.lublin.mm.pl 23.01.09, 23:49
        super rada, skad biora sie takie chamskie osoby!!!

Mnie osotnio tez bolał ciagle brzuch.Z racji tego, ze miałam prpblemy z
        janikami, byłam 2X w szpitalu na o.gin,.domysiłam sie , ze pewnie jajniki daja o
        sobie znac., No i okazało sie ze to jakies zapalenie. Biore antybiotyki.\Radze
        zgłosic sie do lekarza/
    • jurek.powiatowy Re: nieustający ból! 25.01.09, 06:35

Ale czy to jest tylko ból? I jaki to ból? Nagły? Masz też stan podgorączkowy?
      Ile masz lat?
      To może być wszystko np. zapalenie przydatków, zapalenie wyrostka robaczkowego,
      ciąża pozamaciczna, torbiel jajnika, zapalenie pęcherzyka żółciowego czy
      odmiedniczkowe zapalenie nerek itp.
      Na podstawie samego bólu brzucha, faktycznie tylko wróżka może zgadnąć co Ci
      jest. Napisz więcej objawów, a najlepiej udaj się do lekarza pierwszego kontaktu.
      • Gość: xyz Re: nieustający ból! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.09.09, 17:56
        ...albo niezaspokojona sfera seksualna.Nie myslałas o psychologu?
    • jacek_tomaszewski Re: nieustający ból! 14.09.09, 13:08
      Prawdopodobnie należy Pani do grona 30 % owulujących kobiet, którym zjawisku
      uwolnienia komórki jajowej towarzyszy dyskomfort bólowy. Jeżeli ma on charakter
      cykliczny, występuje pomiędzy 10 a 20 dniem cyklu, trwa kilka dni i ustępuje do
      następnego razu to prawdopodobnie właśnie to jest przyczyną Pani problemu.
      Pogarsza to jakość życia ale nie jest powodem do niepokoju. Nie znam też metody
      , która pozwoliłaby odpowiedzieć, że ta dolegliwość kiedyś przestanie Panią
      nękać. Jest to po prostu wkalkulowane w kobiecość. Aby temu przeciwdziałać
      musiałaby Pani zdecydować się na prosty test. Przez okres 3-6 cykli stosować
      złożoną antykoncepcję hormonalną. Jeżeli dolegliwości ustąpią – to przyczyna
      tkwi w jajeczkowaniu. Jeżeli nie – trzeba będzie szukać innej przyczyny zespołu
      bólowego miednicy mniejszej (przewód pokarmowy, układ moczowy, kręgosłup).

Zespół bólowy miednicy mniejszej jest jedną z najczęstszych przyczyn zgłaszania
      się kobiet do poradni ginekologicznych. Częstość występowania tego ok. 4% wśród
      kobiet w wieku rozrodczym. Ból nie jest związany z miesiączką, ma charakter
      przewlekłego bólu zlokalizowanego anatomicznie w miednicy – w obrębie przedniej
      ściany brzucha, poniżej pępka, lub okolicy krzyżowej pleców, o nasileniu
      skutkującym niezdolnością do normalnego, codziennego funkcjonowania i/lub
      wymagającego leczenia farmakologicznego bądź chirurgicznego.
      Na ogół arbitralnie przyjmuje się 6-miesięczne kryterium czasu trwania
      dolegliwości.
      Bóle ostre rzadko trwają dłużej niż miesiąc bez ustąpienia objawów lub takiego
      pogorszenia stanu, że wymusza radykalne postępowanie, zazwyczaj operacyjne.
      Najczęściej przyczyną takiego stanu u nieciężarnej kobiet jest torbiel lub ostra
      infekcja narządu płciowego lub dróg moczowych.
      Charakterystycznymi cechami bólu przewlekłego są przynajmniej 6-miesięczne
      trwanie dolegliwości, znaczne zmniejszenie aktywności codziennej i zawodowej,
      pojawianie się objawów depresji oraz niewystarczająco skuteczną terapię
      przeciwbólową.
      Przyczyny powstawania bólu w miednicy mniejszej są złożone. W miednicy znajdują
      się w bliskim sąsiedztwie narządy należące do różnych układów – pokarmowego,
      płciowego, moczowego, naczyniowego i kostno-mięśniowego. Często niemożliwym jest
      określenie jednego czynnika inicjującego wystąpienie schorzenia pod postacią
      przewlekłego zespołu bólowego miednicy mniejszej. Często obecność zrostów oraz
      ognisk endometriozy wiąże się z występowaniem bólu przewlekłego. Wymieniając
      schorzenia ginekologiczne, można tu zaliczyć m.in. adenomiozę, bóle
      pozabiegowe, chlamydiozę macicy lub jajowodów, endometriozę, guzy jajników,
      mięśniaki macicy, obecność polipów endometrialnych, szyjkowych lub wkładki
      wewnątrzmacicznej, zespół przekrwienia miednicy, zespoły jelitowe, zrosty w
      miednicy mniejszej. Inne gastrologiczne przyczyny, oprócz zespołu jelita
      drażliwego, mogą obejmować przewlekłe zapalenie wyrostka robaczkowego, zaparcia
      oraz choroby zapalne jelit. Wśród schorzeń urologicznych inicjujących ból w
      miednicy mniejszej należy wymienić śródmiąższowe zapalenie pęcherza moczowego,
      przewlekłe zakażenia układu moczowego, zespół cewki moczowej oraz pęcherzowa
      kamica moczowa. Mogą również współistnieć bóle mięśniowo-powięziowe obręczy
      miednicznej i dna miednicy, zespoły ucisku na nerwy, choroby krążków
      międzykręgowych i przepukliny ściany brzucha. Dysfunkcje mięśniowo-powięziowe
      mogą być indukowane zarówno przez choroby ginekologiczne skutkujące dyspareunią,
      jak również urologiczne, np. śródmiąższowe zapalenie pęcherza moczowego lub
      zespół cewki moczowej . Odrębnym zagadnieniem, często obserwowanym w bólu
      przewlekłym jest zespół biernego przekrwienia narządów miednicy mniejszej, np.
      po współżyciu, który wiąże się z tępym bólem. Wśród innych możliwych przyczyn
      wymienia się depresję, stresy psychiczne, zaburzenia snu, stany lękowe oraz
      epizody wykorzystywania seksualnego lub znęcania fizycznego w wywiadzie.

Jak Pani widzi, w sytuacji gdy przyczyną Pani dolegliwości nie będzie
      jajeczkowanie lekarz będzie miał pełne ręce roboty by Panią zdiagnozować.
      Pozdrawiam.
      • izabella9.0 Re: nieustający ból! 15.09.09, 17:20
        Mnie bolało miesiącami, prawie każdego dnia cyklu,najgorzej było w trakcie
        owulacji i miesiączki, gdzie ból sięgał zenitu..miałam cystę około 4cm na
        jajniku a ponieważ dolegliwości były bardzo mocne i nietypowe jak na cystę( dużo
        dziewczyn jej nie czuje ) padło na podejrzenie endometriozy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka