Dodaj do ulubionych

poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej wyspać

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 17:14
Mam problem z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. lekarz zalecił spanie na poduszcze ortopedycznej. Dajcie znać, czy stosujecie, czy można się na tym wyspać i wstać "niepołamanym". Ich rozpiętość cenowa znaczna od 40 do 280, czy te tańsze godne są polecenia, jeśli macie to jakich producentów. Hejka
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 10.12.04, 18:31
      Nie wiem czy moja poduszka kwalifikuje sie do nazwy "ortopedyczna", jest z dosc
      sztywnej, wyprofilowanej gabki i uwazam, ze spi sie na takiej znacznie lepiej
      niz na poduszce z pierza i nawet lepiej niz na poduszce z poliestru. Tak w ogole
      to poduszki z pierza do spania nie za bardzo sie nadaja.
      Trudno doradzic ktora wybrac, niestety najlepiej sie przymierzyc. W dobrym
      sklepie z lozkami powinni miec rozne na stanie. Natomiast tansza bedzie z reguly
      mniej trwala.
      • Gość: anka Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.telprojekt.pl 10.12.04, 19:55
        Ja spie na takiej poduszce-nie drogiej- juz kilka lat i nie wyobrazam sobie
        innej,zabieram ja nawet w podroz.Na początku zanim sie przyzwyczajłam sie do
        niej,miałam kilka nocy nieprzespanych,ale teraz jest ok:)
    • Gość: Andrzej Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.12.04, 21:06
      Kwestia motywacji. Zona ma problemy z kręgosłupem i śpi na niej od lilku lat.
      Ja nie mogłem sie przyzwyczaić i bardzo szybko wróciłem do tradycyjnej.
      Żona co jakiś czas zmienia te poduszki ( kupuje nowe) przy czym twierdzi, że
      najlepsze są szwedzkie - dostępne w sklepach ze sprzętem rehabilitacyjnym.
      • Gość: karola Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: 80.53.167.* 10.12.04, 22:31
        Moja poduszka ortopedyczna wyglada tak, jesli patrzec na nia z boku: po bokach
        ma wzniesienia a w srodku wglebienie. Dostalam ja w spadku po zmarlym dziadziu.
        Gdy lezal w szpitalu to lezac na szpitalnej poduszce ogluchl i strasznie go
        bolala glowa. Gdy przywiozlam mu ta poduszke, zaczal normalnie slyszec i spac.
        Ja bardzo szybko przyzwyczailam sie do tej poduszki, nie moge spac na takiej
        zwyklej bo boli mnie glowa i odcinek szyjny kregoslupa. Wysypiam sie na niej
        wspaniale. Polecam.
      • Gość: Halina Re: poduszka ortopedyczna- nie zawsze! IP: *.ip-pluggen.com 10.12.04, 22:31
        Poniewaz mieszkam w Szwecji wiec moge poinformowac, ze poduszek szwedzkich
        jest wiele! Poduszka musi byc dopasowana do osoby.
        Mialam taka poduszke, nie byla specjalnie droga, wspaniala do spania , ale w
        koncu sie zaczela kruszyc i musialam kupic nowa.
        Ta nowa to Rojal, miala byc wspaniala, bo z znanej firmy.
        I co? Kupilam chociaz wydawala mi sie za duza i nie e pasujaca do poszewki.
        W domu okazalo sie, ze byla twarda jak diabli, niewygodna podczas spania.
        Potem bylo co raz gorzej, budzilam sie z bolem glowy jesli nie lezalam na niej
        jak trzeba, a kto moze panowac nad tym jak spi?
        Teraz wrocilam do zwyklej, niewielkiej poduszki z pierza, ktora troche zwijam
        i podkladam czesciowo pod szyje.

Wymyslilam cos jeszcze.
        Przed spaniem podgrzewam w mikrofalowce woreczek z pszenica (kupiony) i
        podkladam wlasnie pod szyje i kark. Spie potem cudownie!
        • Gość: bozena Re: poduszka ortopedyczna- nie zawsze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 23:16
          Dzieki za odzew, z tego co piszecie wynika, że chyba na poczatek lepiej kupic taką trochę bardziej miękką, aby dać sobie szansę na przyzwyczajenie i niekoniecznie musi byc z najwyższej półki. No to wyśpijcie sie dobrze na tych poduchach, a ja jutro ide na zakupy :).
          • pia.ed Tak, to prawda! 11.12.04, 00:28
            • pia.ed Re: Tak, to prawda! 11.12.04, 00:31
              Miekka jest najbezpieczniejsza przy duzych problemach, latwa do zwiniecia i
              wziecia ze soba, no i nie bedzie tak zal wyrzuconych pieniedzy jesli mimo
              wszystko nie bedzie pasowala...
              Ale przy bolach karku powinna sie przydac i dac ulge.
              • Gość: karola poduszka z telezakupow IP: 80.53.167.* 11.12.04, 00:57
                Moj dziadzio kupil swoja poduszke kiedy byla reklamowana jakies 3 lata temu na
                jedynce w telezakupach (w epoce mody na kosmodisk). Zaplacil za nia ok 50 zl.
                Jest z gabki, od dolu jest niebieska a z gory biala. Powierzchnia gabki jest
                profilowana, tzn, ma wiele gorek i dolkow. Poduszka jest bardzo miekka, latwo
                ja wyginac we wszystkie strony. Gabka sie nie kruszy i jest bardzo trwala.
                Niestety
    • Gość: vikka Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 13:46
      ja mam szwedzkiej firmy Silvex(kupilam w Jysk w Pzn akurat w Tesco jest)za
      niecałe 100zl(nie pamietam dokładnie)

wyprofilowana(=kregosłup w 1 linii)miękka,ale nie zapada się, z pianki,pokrycie
      bawełniane

czy mozna się wyspać?...hmm...sen mi się wydłużył o parę godzin:)))))))
    • Gość: Maja Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.04, 14:52
      Mam dosyć poważne problemy z kręgosłupem szyjnym (jestem już po operacji). Mogę
      polecić poduszkę Sissel, właśnie szwedzkiej produkcji. Kupiłam ją w CeZaL-u.
      Nie jest tania i nie każdy przyzwyczaja się do spania na niej ale ja nie
      wyobrażam sobie, że mogłabym spać na czymś innym. Naprawdę polecam.
    • Gość: meme Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.gl.digi.pl 11.12.04, 20:02
      Mam poduszkę szwecką TEMPUR rozmiar M, bardzo plastyczna dopasowuje się do
      kształtu szyi po wpływem temperatury ciała. Rano wstaję bez uczucia
      niedokrwienia szyi i w nocy nie drętwieja mi palce rąk.
      • Gość: Halina Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.ip-pluggen.com 12.12.04, 09:23
        Sissel i tempur to znane szwedzkie firmy.
      • jadwiga_r Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w 09.02.05, 11:56
        Czy może ktoś stosuje poduszkę ortopedyczną szwedzką PREVENTUS.
        Czy dobrze śpi się na niej/ miękka,twarda/ i z jakiego surowca jest wykonana.
        • yoosh Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w 09.02.05, 13:08
          Od wielu lat mam zwyrodnienie kręgów szyjnych.Próbowalam różnych poduszek w
          ksztalcie rogalika i walka-dla mnie tragedia! Ortopeda polecil mi na początek
          kupno zwyklej poduszki profilowanej z gąbki,nabylam ją w najbliższym sklepie
          ortopedycznym ... i od tego momentu nie czuję żadnego bólu karku.Nie wiem czy
          mi sie kęgoslup wyprostowal,ale bóle przeszly jak ręka odjąl.Poduszka tania-
          ok.20 zl.,lekka,parktyczna,nie kruszy się-spelnia wspaniale swoje zadanie,więc
          nie myślę o innych,droższych.Radze na początek wypróbować tą zwyklą-może to
          wystarczy.Ja nie rozstaję się z moją podusią od wielu lat-ulatwie fizjologiczne
          ulożenie kręgoslupa podczas snu.
          • Gość: ula Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w IP: *.chello.pl 10.02.05, 10:54
            Ja tez mam kłopoty z kregosłupem szyjnym. Spię na poduszeczce wypełnionej łuską
            gryczaną już drugi rok, jest wygodna, układa się sama, no i przy tym tania -
            mozna samemu ją uszyć - 1kg łuski kosztuje tylko 5 zł a potrzeba ok. 1,3 kg.
            podobno taka poduszka ma dobroczynne działanie przy chorobach zwyrodnieniowych
            kregosłupa - rozgrzewające.
            • jadwiga_r Rdo Uli 10.02.05, 18:33
              Gdzie mozna kupić łuskę gryczaną.
              • Gość: ula Re: Rdo Uli IP: *.chello.pl 10.02.05, 18:55
                W W-wie - na Brazylijskiej w sklepiku ze "zdrową żywnością"
                • jadwiga_r Re: do Uli 11.02.05, 08:06
                  Dziękuję za wskazanie adresu.Pozdrawiam Jadwiga.
      • pkacu Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w 25.09.16, 17:53
        Fajnie,
        ale firma jest lipna - poduszka za kilkaset zł deformuje się kompletnie.
        • kasia.sobol [...] 07.10.16, 12:33
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • koziorozka Re: poduszka ortopedyczna-czy można sie na niej w 07.10.16, 13:14
            kasia.sobol napisał(a):
            > Faktycznie szwedzkie poduszki generalnie są dobre. W marketach i biedronkach jest jednak wiele takich, co nie powinny sie nazywac ortopedycznymi, bo moga tylko zaszkodzic a nie pomoc. Ze szwedzkich firm warto polecic Sissel, a z polskich Valde, ktore
            robi poduszki miedzy innymi na ich licencji. Obie firmy dostępne są na przykład tutaj [był link]

Kasiu, linki do sklepu to reklama, na forum tego się nie robi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka