Dodaj do ulubionych

Potworne zmeczenie w wieku 20 lat.

20.06.05, 15:25
Pisze ten post bo mam juz dosc wszsytkiego,mam 23 lata a czuje sie jak
staruszka,jest mi czesto slabo(ale bez omdlen) i czuje sie bez wyraznego
powodu potwornie zmeczona,do tego stopnia,ze zdarza sie,ze nie mam sily pojsc
wieczorem do lazienki umyc zeby i sie umyc.Trwa to juz od dluzszego czasu-
zadnych imprez,bo juz kolo 23 jest senna i na nic nie zracam uwagi,zero
energii,czeste opuszczanie zajec na uczelni,mam dosc.Nie wiem co zrobic,nie
zazywam zadnych lekow,szczegolowe badanie krwi (lacznie z hormonami
tarczycy,cukrzyca,proby watrobowe itp.) nie wykazalo nic.Najchetniej caly
dzien spedzalabym w domu,niektore osoby wyzywaja mnie od leni,bo czasami nie
mam sily nawet pojsc do sklepu,zeby sobie cos kupic,rzadko zdarzaja sie dni,w
ktorych mam energie.Nie wiem co mam zrobic,dodam,ze od dziecka bylam raczej
ospala i mialam slaba kondycje(na w-fie podczas biegow zawsze bylam
ostatnia,chociaz jestem osoba szczupla),gdy probowalam cwiczyc czesto robilo
mi sie niedobrze.Do tego(nie wiem czy to ma jakikolwiek zwiazek) dochodzi
ciezka postac choroby lokomocyjnej ,na ktora lekarstwa bez recepty nie
pomagaja.Nie wiem skad sie bierze ta potworna ospalosc i brak energii
(depresje wykluczam),nie odchudzam sie,zazywam witaminy,nie pale,studia nie
sa zbyt stresujace,alkohol w bardzo malych ilosciach,brak jakichkolwiek
ciezkich chorob w dziecicnstwie .Co mam robic?Jakie badania oprocz
wymienionych wyzej moge jeszcze zrobic(moze od razu cena tych badan,bo bede
musiala je zrobic prywatnie).Dodam,ze ten stan potowrnego zmeczenia zdarzal
mi sie juz od bardzo dawna,ale dopiero teraz jestem do tego stopnia
zdesperowana,ze chce cos z tym zrobic,prosze pomozcie!!!
Obserwuj wątek
    • t.o-m-e.k Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 16:26
      Wiekszość z tego co piszesz jest mi znana, łaczenie z tą chorobą lokomocyjną,
      ale formę fizyczną mam dobrą przynajmniej od roku kiedy rozpoczełem trenować,
      ale mimo wszystko energii "życiowej" jak ja to nazywam, mam strasznie mało.
      Poza tym mam jeszcze wiele innych nieciekawych dodatków. Wydaje mi się, że
      własnie tą depresje masz i to w formie przewlekłej (niestety najgorszej),
      szkoda, że dopiero teraz o tym wspominasz po tylu latach.
    • artur737 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 16:49
      Twoje objawy sa niespecyficzne. Zmeczenie moze wystepowac w przebiegu wielu chorob. Zrob badania ogolne krwi, elektrolity, cukier, daj sie zbadac i w przypadku innych objawow zrob dodatke badania zlecone przez lekarza.

Twoj stan moze byc tez spowodowany przez przerost Candida. Ten powod moze by potwierdzony/wyeliminowany poprzez przejscie na diete bezcukrowa i niskoweglowodanowa na jakies 2 tygodnie. Jezeli nastapi poprawa w ciagu kilku dni to bedzie to sugerowalo przerost grzybow.
      • t.o-m-e.k Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 17:27
        Czy ja wiem..., zawsze łatwiej doszukiwać sie jakiś namacalnych smomatycznych
        chorób niż własnej niechęci do życia, skoro nic nie ma sensu to każdy wysiłek
        jest wbrew naszej woli.
        • ania_05 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 17:54
          zaciekawił mnie ten wątek, bo podobnie jak ty mam zerowa kondycję. przeczytałam
          wszystkie odpowiedzi, i chyba Artur moze mieć rację z tymi grzybami. bo jakiś
          miesiac temu przez 2 tygodnie nie jadlam słodyczy, bialego pieczywa. za to duzo
          warzyw, owoców. czułam sie świetnie. dzięki Artur, idę wyrzucić lody z lodówki.
          • artur737 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 18:00
            Wlasnie od jakiegos czasu nie mieszcze sie juz w ramach tradycyjnej medycyny, ktora ignoruje istnienie i powszechnosc takich chorob jak borelioza lub Candida.

Ale to tym gorzej dla medycyny, bo zrobilo sie tak, ze jak lekarz nie ma rozpoznania napisanego na druczku z laboratorium to skargi chorego staja sie jego wymyslem i sam chory laduje z rozpoznaniem 'nerwica' lub 'histeria'.

Medycyna po prostu zeszla na manowce.
            • mmmm2221 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 20:20
              A orientujesz sie jakiego typu badania trzeba zrobic aby wykryc te choroby?
              • kiinga Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 20:23
                Trzeba zrobic badanie kalu w kierunku grzybow i mozna tez pod tym samym katem
                zrobiec wymaz z gardla
    • ateresa21 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 18:29
      tak może być przy depresji, niskie ciśnienie.
      Więc tak na poważnie aby sobie pomóc bez zadnego oporu udaj sie do psychologa.
      Pozdrawiam Anna
      • artur737 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 18:33
        Ale depresja to jest powazny i dlugi smutek. Wiec nalezy o tym myslec, gdy sie cos takiego czuje.
        • kiinga Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 18:50
          Artur jak leczyc ten przerost candidy?Wystarczy sama dieta? Jezeli nie to co
          dodatkowo stosowac ?
    • martta_k Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 19:33
      ja również ciągle czuje sie słabo. Zdarzyło mi sie pare razy z braku siły
      omdleć ale bez utraty przytomności. Czesto mam zawroty głowy, bóle głowy,
      prawie zawsze zimne rece i nogi no i dentencje do niskiego ciśnienia. Nawet jak
      mam ochote "góry przenosic" to zaraz padam ze zmeczenia a potem nic tylko leże.
      Badania moczu, krwi mam w normie, elektroloity też, poziom cukru w normie ale
      od kilku lat nie przekracza 80. Badania na candidie ujemne, pasożytów i lamblii
      brak, badania na tarczyce w porzadku (w podstawówce leczyłam sie na wole od ok
      8 lat jest wszystko ok) oraz próby wątrobowe również. Moja gastrolog rozkłada
      rece i nie moze dojść co mi jest bo od kilku lat mam biały nalot na języku +
      czernieje mi szczoteczka do zebów. Ciągle jest mi niedobrze, z dnia na dzień
      trace apetyt i ciągle mnie boli brzuch. Niedługo ide na testy alergiczne
      sprawdzic czy nie mam alergii pokarmowej (wiem ze jestem uczulona na pyłki
      brzozy i leszczyny) i szczerze mówiąc nie mam pomysłu co to może byc.
      • kiinga Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 19:51
        Marta sprawdz poczte.Wyslalam Ci wiadomosc.
      • artur737 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 20:03
        W sumie przeciez nie ma dobrego testu na Candide wiec tym bardziej to badanie ktore robilas nie moze tego wykluczyc.
        Dlatego sugerowalem by probnie stosowac diete (bez diagnozy laboratoryjnej). Zastosowanie diety i jej efekty sa wlasnie forma diagnostyki - najlepszej jak w tej chwili istnieje.

Mozesz wyciagnac troche informacji na temat leczenia z watku 'dieta w czasie antybiotykow' co w sumie odpowiada leczeniu
        Candidy.
        Po prostu zignoruj wszystkie wpisy na temat antybiotykow, a powazniej potraktuj reszte.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=20831230
        • martta_k Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 20:40
          badanie na candidie miałam robiona z jezyka i z kału (2 razy) w różnych
          odstepach. Troche to dziwne bo ja w ogóle jem malo słodoczy a jak już zjem to
          czuje sie tak jakby ktoś mnie "naładowal". Poza tym mało jem tez wegowodanów -
          najwiecej tłuszczy. Jak mnie nie dopadają te mdlosci to mam niesamowicie duzy
          apetyt, wtedy jestem w stanie zjesc ok 5 posiłków dziennie. No i nie odbija sie
          to na mojej wadze (165cm i 48kg). To co najbardziej mnie ciekawi to ze mam
          wzdęcia i bol brzuch po tortach i lodach, ale juz po mleku (ew.kakao,
          jogurtach, smietanie widze duza poprawe i zero problemów. Moje dolegliwości
          pokrywaja sie z alergia - od 10 lat wieczny katar i nudności.
          Z 5 lat temu chorowałam na borelioze - tzn najpierw pojawił sie
          charakterystyczny rumień, dostałam antybiotyk, po ok miesiecznej kuracji
          pojechałam na badania krwi na przeciwciała (wyniku juz nie pamietam )ale w
          kazdym badz razie dermatolog powiedziała ze jest wszystko ok. Poza tym dobrze
          ze wynik wyszedł dobry bo jestem uczulona na penicyline i jej pochodne i
          podczas brania tych antybiotykow mam chyba wszystkie skutku uboczne jakie sa w
          ulotce a chyba najgorsze to zaburzenia swiadomosci:(
          • artur737 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 20:59
            Martta,
            Prawdopodobnie masz po prostu chroniczna borelioze i stad twoje objawy.
            Czesc nawet leczonych wczesnych rumieni niestety przechodzi w postac przewlekla (1-3%).

Wiec to raczej nie Candida.
            • edytaimichal Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 21:21
              nie znam sie na boreliozach i innych
              ale podobnie sie czulam, kiedy mialam anemie.
              • malizia24 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 22:20
                edytaimichal napisał:

> nie znam sie na boreliozach i innych
                > ale podobnie sie czulam, kiedy mialam anemie.

i ja też tak się czułam jak byłam chora na anemię, mam na myśli zmęczenie,
                powolność i smutek. A zawsze byłam bardzo energiczną osobą.
                • venus22 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 20.06.05, 23:00
                  Niedobor magnezu daje podobne objawy jak anemia,

a to:
                  >> Czesto mam zawroty głowy, bóle głowy,
                  prawie zawsze zimne rece i nogi no i dentencje do niskiego ciśnienia.<<

to moga tez byc objawy migreny.
                  Chyba nie ma migrenika z cieplymi "koncowkami". rowniez niskie cisnienie to
                  norma.

V.
            • martta_k Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 21.06.05, 14:06
              szczerze mówiąc to tak naprawde sama juz nie wiem co mi dolega - nudności i
              alergie mam od ok 10 lat, borelioze mialam ok 5 lat temu. Mam 22 lata i w
              podstawówce to bylo strasznie, zero zycia, po tym kleszczu jest jakaś poprawa
              i "dopada" mnie to rzadko. Gdyby nie ten biały język i czarna szczoteczka to
              lekarka zaczęłaby podejrzewać nerwice albo depresje. Najpierw zrobie badania na
              alergie pokarmową, podlecze sie trochę na nadwrażliwe jelito i zajmę sie tą
              borelioza.
              Dziękuję Ci za odpowiedz:)
              • artur737 Re: Potworne zmeczenie w wieku 20 lat. 21.06.05, 17:01
                Na forum Borelioza znajdziesz namiary na zrobienie Western Blota lub PCR (najlepiej z moczu).
                Poznej boreliozy nie sprawdza sie testem ELISA, ale wielu lekarzy wlasnie taki test ci zaleci.
                Moze dlatego, ze Western Blot jest raczej trudno dostepny. Ale jednak jest dostepny.

Tzn mozesz zrobic ELISA, ale jak wyjdzie negatywny to to nie wykluczy jeszcze choroby.

Gdyby ktores z tych badan okazalo sie dodatnie ... to wiesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka